Slavia – Helas Brno 5:1 (kon.)
konec
SK Slavia Praha
5:1 (2:1)
Helas Brno
Úterý 05.01.2021, 20:00 • SH Eden • 1. Futsal liga • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Pěkný den všem futsalovým příznivcům! Přijmětě mé pozvání ke sledování pátého kola 1. FUTSALligy. Domácí SK Slavia Praha přívítá na palubovce v Edenu celek Helas Brno. Nejvyšší futsalová soutěž se vrací po téměř třech měsících pauzy. Věřme, že nám znovu nabídne spoustu zajímavých duelů.
     
    SK SLAVIA PRAHA


    Sešívaní futsalisté vstoupili do nové sezony třemi výhrami. Více utkání vinou karantény a pozdější neutěšené zdravotní situace v České republice sehrát nestihli. Slávisté si bez potíží poradili s Mělníkem, Českými Budějovicemi i s Žabinskými Vlky z Brna. Na čele týmové produktivity najdeme brněnské rodáky a kamarády Radima Zárubu (7+3) a Jana Homolu (1+5). Oba se dostali také do nominace reprezentačního trenéra Neumanna a pomohli k postupu na světový šampionát.
     
    HELAS BRNO

    Brněnskému celku se start do soutěže příliš nevydařil. Helas v prvním duelu padl s Démony z České Lípy. V dalším zápase mužstvo z Brna přehrálo nováčka z Ústí nad Labem. Těžký los ale způsobil, že to bylo také poslední vítězství, protože následovaly porážky se Svarogem a Chrudimí. Týmovou produktivitu vede David Presl (3+3), kterého stíhá Ivan Šarközy (4+1).

     
    Na minulou sezonu lépe vzpomíná Slavia. Naposledy se oba celky utkaly 21. února v Brně, kde Pražané vyhráli 4:3. V Edenu se v minulém soutěžním ročníku také radovali domácí po výsledku 7:6.
     
    Předzápasové ohlasy trenérů:

    David Filinger (trenér Slavie): „Čeká nás restart ligy, na který se všichni těšíme. Máme před sebou rychlý sled utkání, který může připomínat play off. Věřím, že to bude hráčům po tak dlouhé pauze naopak vyhovovat. Nevíme úplně přesně, co čekat od Helasu, zda přijede legenda klubu David Cupák, ale budeme připraveni na sestavu soupeře zareagovat změnami v taktice ještě před utkáním. Okolnosti jsou pro všechny stejné, není se na co vymlouvat, budeme chtít samozřejmě navázat na první tři vítězství a znovu vyhrát.“


    Tomáš Galia (trenér Helasu): „Od posledního mistrovského utkání uplynula dlouhá doba, a tak jsem sám zvědavý, jaký to bude mít dopad na herní kvalitu samotného utkání. Do Edenu pojedeme s velkou chutí a cílem začít nový rok dobrým herním projevem a výsledkem. Vzhledem k náročnému programu, který nás v prvním týdnu čeká, rozložíme herní vytížení na více hráčů.“

    zdroj: futsalliga.cz

     
    Úvodní sestavy:

    SK Slavia Praha: Karpiak (Žežulka, Vondráček) – Homola (C), Záruba, Vaktor, Jošt, Leovski, Daniel, Křemen, Hruška, Sláma, Sita, Plíšek

    Helas Brno: Klímek (Konečný) – Šarkózy, Sznapka, Špička, Presl (C), V. Cupák, Svoboda, Matyska, Poul, Lukšija

    Rozhodčí: Nešněra, Čep.
     
    Ještě jednou pěkný večer z pražského Edenu! Futsal je konečně zpět! Díky výjimce budeme moct sledovat utkání pátého kola VARTA futsal ligy. Brno přijelo do Prahy bez Davida Cupáka. Za Slavii nastoupí i Radim Záruba, který v prosinci vypomohl slovenskému Lučenci v utkání Ligy mistrů.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Slávisté se ujali výkopu a rozehrávají první zápas po dlouhé pauze. Hosté budou zřejmě bránit v nízkém bloku okolo vlastní branky, ve které nastupuje Václav Klímek.
     
    1
    Jan Křemen se dostal hned ke dvojímu zakončení, obrana Brna odvrátila na rohový kop, po kterém zakončoval Homola.
     
    1
    Helas si pomohl prvním akumulovaným faulem. Na balonu zůstala Slavia, který znovu zahrozila kapitánem Homolou, ten však z velké vzdálenosti netrefil Klímkovu branku.
     
    2
    Helas se dostal do velké příležitosti. David Presl se dostal za sešívanou obranu a všechno musel hasit až brankář Karpiak!
     
    2
    Křemen nastřelil pouze jednoho z brněnských hráčů a hosté se vydali do dalšho brejku. Ani tentokrát však na Karpiaka nevyzráli. Sešívaní si pohlídali i následný roh.
     
    3
    Radim Zárubu se po svém zvyku pustil do rychlostního souboje jeden na jednoho. Kolem Poula dokázal vypálit, brankář Klímek míč vyrazil do bezpečí.
     
    3
    Zajímavá situace se rozprostřela před Zárubou, který mohl vyslat do úniku osamoceného Jošta. Obrana Helasu dokázala znovu zapracovat na jedničku.
     
    4
    Daniel připravil palebnou pozici pro Radima Zárubu, který si prodloužil svůj čas na hrací ploše. Další úspěšný zákrok pro brankáře Klímka.
     
    4
    Na palubovce již také Ivan Šarkózy, který nyní nedovolil projít směrem k brance Helasu Danielovi.
     
    5
    Hra se nyní trochu uklidnila. Slavia si připravuje další útok. Hosté prostřídali a znovu čekají na útočné nájezdy domácího celku.
     
    7
    Parádní práce Slámy skončila zajímavou střelou. Brankář Klímek ale dokázal balon vyrazit mimo tři tyče.
     
    7
    Zbyněk Špička v defenzivní práci dokázal zamezit střele Daniela na branku Helasu.
     
    8
    Na opačné straně vysunul Šarkózy Poula, který vyslal přízemní pokus vstříc Karpiakovi, ten si přes menší potíže dokázal poradit a vytěsnil míč na rohový kop. Poté se Helas znovu dostal k zakončení. Karpiak byl však pozorný.
     
    9
    Slávisté zatím nejsou v obranné fázi tak precizní. Nyní se znovu ke střele dostal Tomáš Poul. Střela bodlem skončila v boční síti.
     
    10
    Další laciná ztráta Slavie a rychlý brejk Helasu. Křemen nestačil zamezit přihrávce Matysky na Svobodu, který však ve velké šanci o kousek minul pravý horní roh Karpiakovy branky!
     
    11
    David Jošt vypálil z otočky, ale trefil pouze Klímka. Brankář Helasu sice byl chvilku otřesen, ale následně se znovu zapojil do hry.
     
    11
    Zbyněk Špička si zaběhl za obranu Slavie. Na poslední chvíli srazil jeho pokus na rohový kop Radim Záruba. Helas se po úvodní pasáži zápasu osmělil a nyní je nebezpečnějším celkem.
     
    Možná i na tuto skutečnost reflektuje trenér Slavie David Filinger. Oddechový čas pro domácí.
     
    Stav akumulovaných faulů: 0:1.
     
    12
    K obratu situace po oddechovém času zavelel sešívaný kapitán Jan Homola, který se jako lasička protáhl po pravé straně palubovky. Jeho nabídka před branku ale zůstala nevyužita. Davidu Joštovi scházelo několik desítek centimetrů.
     
    13
    Jan Křemen uvolnil na ose hřiště Radima Zárubu. Český reprezentant vypálil ze střední vzdálenosti a brankář Klímek se musel činit.
     
    14
    Daniel ztratil míč na polovině hřiště a sešívaní se museli rychle vracet pod balon. Úspěšný obranný zákrok si připsal David Jošt.
     
    14
    Helas se sdrnatě brání. Sláma se snažil prosadit po levé straně přes Matysku, ani tento pokus Slavii nevyšel. Na balonu zůstavají domácí futsalisté.
     
    15
    Pěkná spolupráce dvou zkušených hráčů. Zdeněk Sláma připravil střeleckou parketu Danielovi, jeho tvrdá střela ale minula cíl.
     
    Oddechový čas pro hosty.
     
    16
    Nepřesná rozehrávka Václava Klímka mohla znamenat sešívané vedení. Balon uzmul do své správy Zdeněk Sláma. Střela z osy hřiště skončila těsně vedle pravé tyče.
     
    16
    Klímek měl nyní obrovské štěstí. Po nepříliš povedené střele Leovského vypálil Daniel a parádní střelou nastřelil břevno branky Helasu!
     
    17
    Další pokus z futsalky Igora Leovského. Václav Klímek byl znovu na místě.
     
    17
    Helas Brno právě vstřelil branku!
    Tak tohle sehráli hosté parádně! Klímek vyvezl míč na útočnou polovinu a poté předal míč na ZBYŇKA ŠPIČKU, který v těžké pozici tělem tečoval míč za Karpiaka. Balon skončil na tyči, Špička ale dokázal míč dorazit – 0:1. Asistence: Václav Klímek.
    17. ZBYNĚK ŠPIČKA - 0:1
     
    18
    Slavia právě vstřelila branku!
    Domácí záhy srovnávají krok. David Jošt našel před brankou Helasu naběhnutého JANA HOMOLU, který se trefil přesně mezi nohy brankáře Václava Klímka – 1:1. Asistence: David Jošt.
    18. JAN HOMOLA - 1:1
     
    19
    Slavia právě vstřelila branku!
    Sešívaný celek se dostává velice rychle otáčí průběh utkání! RADIM ZÁRUBA teď dostal i s trochou štěstí míč za brankáře Klímka, který v tomto případě nedokázal míč vyrazit – 2:1. Asistence: Jan Homola.
    19. RADIM ZÁRUBA - 2:1
     
    20
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou zajímavý první poločas. Sešívaní obléhali dlouhé minuty branku Helasu, přesto byli nebezpeční i hosté, kteří vyráželi k rychlým kontrům. V sedmnácté minutě dostal do vedení hosty Špička. Slavia ale rychle odpověděla a po brankách Homoly a Záruby otočila průběh zápasu. Druhý poločas začne přibližně ve 20:49.
     
    21
    Začal druhý poločas.
     
    21
    Marek Karpiak rychle vysunul Radima Zárubu. Přízemní střela skončila těsně vedle. Brankář Klímek zasahovat nemusel.
     
    21
    Zárubu nerozehrál přesně a domácí museli rychle zpátky. Karpiak ale nakonec mohl zůstat relativně v klidu. Slavia znovu na balonu.
     
    22
    Další zakončení Jana Homoly, který je dnes téměř k neudržení. Hlavičkové zakončení skončilo v rukou Klímka.
     
    22
    Vyšívaná v podání Jana Křemena skončila přihrávkou na David Jošta, jehož střela z otočky brankáře Helasu nepřekvapila. Při střele dle sudích navíc Jošt fauloval. Slavia tak zapisuje první akumulovaný faul.
     
    23
    Václav Klímek již po několikáté zasáhl neortodoxně nohou. V tomto případě ale míč za svá záda nepustil. Následně se ve tvrdém souboji popasovali Špička se Slámou. Zvítězili zkušenosti, tedy domácí futsalista.
     
    24
    Další chyba v rozehrávce Slavie. Míč utekl Filipu Vaktorovi až za postranní čáru. Helas ale u míče dlouho nezůstal. Slavia zakládá další útočnou akci.
     
    25
    Slavia právě vstřelila branku!
    Tak to byla neskutečná podívaná. ZDENĚK SLÁMA, kterého již zřejmě neuspokojoval aktuální stav, vzal míč a krásně obešel snad tři brněnské hráče. Následnou střelu pak zavěsil přesně k levé tyči. Tohle byla futsalová paráda – 3:1! Bez asistence.
    25. ZDENĚK SLÁMA - 3:1
     
    26
    Igor Leovski mířil dopředu, ale zastavil ho nedovoleně Vojtěch Cupák, který navíc obdržel od sudího Nešněry žlutou kartu.
     
    27
    Zdeněk Sláma teď nestihl dorazit Milana Svobodu, který vyslal ke Karpiakovi nepříjemnou střelu na přední tyč. Slovenský gólman si dokázal poradit.
     
    27
    Radim Záruba se snažil prosadit po levé lajně. Obrana Helasu dokázala zasáhnout a srazila míč na tribunu.
     
    28
    Na palubovce se objevuje také mladý Lukšija, který nedokázal ubránit rychlého Zárubu. Helas ale tentokrát neinkasoval. Naopak se na opačné straně zastřeloval Tomáš Poul.
     
    30
    Slavia právě vstřelila branku!
    Jan Homola si nyní nerozuměl s Janem Křemenem. Využít toho mohl Helas, brankář Karpiak však zásahl a míč se odrazil do úniku hned třem slávistům. Radim Záruba připravil pozici pro JANA HOMOLU, který neodmítl a zvýšil vedení Slavie – 4:1. Asistence: Radim Záruba.
    30. JAN HOMOLA - 4:1
     
    31
    Igor Leovski táhl přečíslení Slavie. Lukáš Matyska ale dokázal dobře vykrýt jednu z přihrávek. Sešívaní se tak do zakončení nedostali.
     
    32
    Daniel rozehrával rohový kop. Míč si našel cestu ke Slámovi, který tentokrát nedokázal důrazně zakončit. Helas podnikl rychlý brejk, který špičkou futsalky zneutralizoval Marek Karpiak.
     
    32
    Pěknou přímočarou akci předvedla domácí Slavia. Daniel vyslal parádní kolmicí Leovského, který však tváří v tvář brankáře Klímka nepřekonal.
     
    33
    Leovski ale nyní napravil ve vlastním pokutovém území zaváhání z útoku a již překonaného Karpiaka dokázal zastoupit na brankové čáře!
     
    34
    Slavia právě vstřelila branku!
    ZDENĚK SLÁMA je dnes prostě k neudržení. O tom se přesvědčil i Ivan Šarkózy, který i přesto, že Slámu držel, tak nedokázal zastavit. Zkušený fustalista pak levou nohou přeloboval brankáře Klímka – 5:1. Bez asistence.
    34. ZDENĚK SLÁMA - 5:1
     
    34
    Na hrací ploše se ukazuje také Zdeněk Sita, který se hned dostal ke střele. Ta však byla ztlumená a brankáře Klímka zaskočit nemohla.
     
    35
    Zbyněk Špička nyní zažil vyučování od Záruby, který ho nachytal pěknými houslemi. Férové gesto poté předvedl Záruba, který se Špičkovi za své počínání omluvil.
     
    36
    Druhý akumulovaný faul pro pražskou Slavii. Následně Sznapka připravil perfektní pozici pro Šarkózyho, kterého však vychytal Marek Karpiak.
     
    37
    Sešívaní futsalisté nyní dominují. Helas se snažil otupit tlak s vysunutým brankářem Klímkem. Paradoxně ale mohla skórovat znovu Slavia. Homola ale nedokázal najít Situ.
     
    38
    Helas se po době dostal na delší časový úsek na polovinu Slavie. Domácí celek ale poctivě brání a nedovoluje Brnu zakončit.
     
    39
    Třetí akumulovaný faul pro Helas. Utkání ale již spěje ke svému konci.
     
    40
    Zdeněk Sláma měl na dosah hattrick po špatném výběhu brankáře Klímka. Lukáš Matyska ale míč vykopl v podstatě z brankové čáry!
     
    Konec zápasu.
     
    Zápas je u konce! Hosté sice vedli po trefě Zbyňka Špičky, ale slávisté pak potvrdili svou kvalitu a ve druhém poločase již navyšovali vedení do podoby 5:1. Dvakrát se prosadili Zdeněk Sláma a Jan Homola. Jednu branku přidal Radim Záruba.
     
    Z mé strany je to pro dnešek z Edenu zpět. Futsal je zpět a již zítra bude k dispozici další onlajn, tentokrát ze zápasu druhého brněnského celku. Žabinští Vlci zavítají na palubovku Českých Budějovic. (21:25:43)

    Martin Kamenik

    Branky: 18. Homola (Jošt), 19. Záruba (Homola), 25. Sláma, 30. Homola (Záruba), 34. Sláma – 17. Špička (Klímek)

    Karty:   26. Cupák (HEL)


    SK Slavia Praha: Karpiak (Žežulka, Vondráček) – Homola (C), Křemen, Jošt, Záruba – Leovski, Daniel, Vaktor, Sláma – Hruška, Sita, Plíšek
    Helas Brno: Klímek (Konečný) – Špička, Svoboda, Matyska, Presl (C) – Šarkózy, Sznapka, V. Cupák, Poul – Lukšija

    Rozhodčí: Nešněra, Čep
    thejrc.org