Kanada – Rusko 5:0 (kon.) | USA – Finsko 4:3 (kon.) | Finsko – Rusko 4:1 (kon.)
konec
Finsko
4:1 (0:1, 1:0, 3:0)
Rusko
Úterý 05.01.2021, 23:38 • Rogers Place, Edmonton, Kanada • Mistrovství světa do 20 let • O 3.–4. místo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    S konstatováním, že Finsko vyhrává souboj o třetí místo na mistrovství světa juniorů 2021, když utkáni s Ruskem otočilo z nepříznivého stavu 0:1 na vítězství 4:1, se s Vámi loučí a na finálový souboj předává kolegovi Lukáši Mihalovi psaný text Tomáš Lysý. (02:55:02)
     
    Finsko tak získává sedmou bronzovou medaili v historii juniorských světových šampionátů. Celkově mají Finové z mistrovství světa juniorů již 16 medailí (5x zlato, 4x stříbro a nyní 7x bronz) a jsou v tomto ohledu třetí nejúspěšnější zemí na juniorských mistrovství. Na Finy se dnes mohou dotáhnout i Američané, protože pokud vyhrají finále nad Kanadou, získají pátou zlatou medaili v historii.

    Připomeňme, že historicky je nejlepší Kanada, která získala 32 medailí (18x zlato, 9x stříbro, 5x bronz) a další cenný kov přidá dnes. Druhé je Rusko (počítáno i se Sovětským svazem; 13x zlato, 13x stříbro a 11x bronz) – v tomto ohledu je rozhodující počet zlatých medailí.
    Finské gólmanské trio Piiroinen, Blomqvist, Taponen s cenným kovem
     
    Pojďme se ještě podívat na soupisku finského týmu. Tihle Lvi vybojovali pro svou zemi po roční odmlce opět cenný kov:

    Brankáři:
    Kari Piiroinen (Tappara Tampere/TuTo Hockey), Joel Blomqvist (Oulun Kärpät/Hermes Kokkola), Roope Taponen (IFK Helsinki/Kiekko-Espoo)

    Obránci:
    Santeri Hatakka "A" (Tampereen Ilves), Ville Heinola (Rauman Lukko), Mikko Kokkonen (Mikkelin Jukurit), Topi Niemelä (Oulun Kärpät), Kasper Puutio (Oulun Kärpät), Ruben Rafkin (Turun Palloseura), Matias Rajaniemi (Lahden Pelicans), Eemil Viro (Turun Palloseura)

    Útočníci:
    Samuel Helenius (JYP Jyväskylä), Roni Hirvonen (Porin Ässät), Roby Järventie (Tampereen Ilves), Benjamin Korhonen (KalPa Kuopio), Brad Lambert (JYP Jyväskylä), Anton Lundell "C" (IFK Helsinki), Matias Mäntykivi (SaiPa Lappeenranta), Henri Nikkanen (Mikkelin Jukurit), Mikko Petman (Rauman Lukko), Petteri Puhakka (Tappara Tampere/TuTo Hockey), Mikael Pyyhtiä (Turun Palloseura), Juuso Pärssinen (Turun Palloseura), Aku Räty (Oulun Kärpät), Kasper Simontaival (Tappara Tampere)

    Hlavní trenér: Antti Pennanen. Asistenti: Miika Elomo, Ville Mäntymaa, Antti Miettinen, Tuomo Ruutu. Trenér brankářů: Juha Lehtola.
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 4-1
    Střely na branku: 32-29
    Zásahy gólmanů: 28-28
    Vyloučení: 2-3
    Bez využití.

    Největší účast na ledě:
    Ville Heinola (24:51 minuty) – Kirill Kirsanov (21:32 minuty).
     
    Rusům naopak zůstávají oči pro pláč a letos odjíždějí domů bez medaile. To se mladé Sborné stalo naposled na mistrovství světa 2018 – tehdy Rusové skončili již ve čtvrtfinále na hokejkách Američanů, jenž později v utkání o třetí místo porazili Českou republiku a získali bronz.
    Finští hráči oslavují s bronzovými medailemi
     
    Je dobojováno. Finové na šampionátu ukázali – stejně jako ve čtvrtfinále proti Švédsku – nedobrou první třetinu a výborné zbylé dvě dvacetiminutovky. Rusové vstoupili do zápasu o bronz lépe a v sedmé minutě se ujali vedení, když Groševovu lehkou střelu vyrazil Piiroinen jen před sebe a Ilja Safonov dorazil puk do sítě.

    Finy nakoplo ubráněné oslabení ze začátku druhého dějství. V čase 25:05 vyrovnali, když kapitán Anton Lundell tečoval střelu Niemely před Askarovem k pravé tyči. Na konci druhé části měly oba týmy jednu větší šanci, ale bez zužitkování.

    Vítězný gól přišel 73 sekund po začátku třetí třetiny a opět si vzala slovo "paní teč". Eemil Viro vystřelil od modré, Baškirov puk lízl hokejkou, ten se od ledu odrazil před branku a Mikko Petman ho usměrnil nad levý beton Askarova. Svůj první gól na turnaji tak vstřelil v pravý čas.

    Rusové se poté nemohli pořádně dostat do tlaku. Tím spíše, že v 54. minutě inkasoval kapitán Vasilij Podkolzin trest na 2+2 minuty za vysokou hůl. Po jeho skončení zkusili svěřenci legendy Larionova hru bez Askarova a Finové trestali tento risk dvěma brankami. Nejprve se prosadil Anton Lundell a stanovil svojí produktivitu v šampionátu na 6 branek a 4 asistence. 12,6 sekund před koncem pak trefil prázdnou branku i Juuso Pärssinen po kombinaci s Mikaelem Pyyhtiou – 4:1.
     
    Konec zápasu.
     
    Třeba i o tomto momentu někdy hodí Pyyhtiä s Činachovem řeč v jednom mančaftu, oba totiž byli v draftu vybráni modrokabátníky z Columbusu.
    59:47 Juuso PÄRSSINEN - 4:1
     
    59:47
    Finsko právě vstřelilo branku!
    12,6 sekund chybí do konce a Finové uzavírají svůj gólový účet na šampionátu. Michail Abramov s Jegorem Činachovem měli na útočné modré těžkou pozici, protože je napadal Mikael Pyyhtiä. Finský útočník byl nastřelen, čímž vlastně posunul puk do středního pásma a spolu s JUUSO PÄRSSINENEM ujížděli na vstříc Muchamadullinovi a prázdné kleci. A týmovost Finů se ukázala. Pyyhtiä při přechodu přes modrou posunul kotouč právě na Pärssinena, jenž trefil prázdnou klec. Asistence: Mikael Pyyhtiä.
     
    58:47
    Rusko je opět v útočném pásmu a ještě to zkusí s prázdnou brankou. Ono už je jedno, jestli prohrajete 1:3 nebo 1:4.
    58:32 Anton LUNDELL - 3:1
     
    58:32
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto. Lundell vyhrál buly před vlastní brankou a po závaru posunul puk na Matiase Mäntykiviho. Ten se na pravé straně ve středním pásmu u mantinelu k puku nedostal, ale trošku rozhodil dvojici Rusů Čisťakova a Ponomarjova. Ti si skoro dávali přednost, takže se kotouče kolem dalšího ruského hráče Chusnutdinova ujal všudybyl ANTON LUNDELL. Zvolil nejjednodušší věc, přejel útočné pásmo a z pravého kruhu přes Artěmije Kňazeva zamířil do prázdné branky. Z Lundellova šampionátu bude mít jistě radost i Florida, která ho letos draftovala v prvním kole jako dvanáctého v pořadí. Rodák z Espoo se totiž s bilancí 6+4 stal nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem Suomi na mistrovství. Bez asistence.
     
    58:20
    Hned po buly přichází jednoduché vyhození Finů na zakázané uvolnění.
     
    58:12
    Kari Piiroinen zažil před svou brankou pořádně rušné chvilky. Ale prostor u levé tyče si pořádně pokryl a poté schoval puk pod sebou. Takže rozhodčí přerušují hru a uklidňují emoce.
     
    58:05
    Icing Finů je jasným znamením pro ruskou střídačku, aby si vzala oddechový čas a vzápětí zkusila hru bez gólmana. A Jaroslav Askarov skutečně zůstává na střídačce.
     
    58:05
    Santeri Hatakka zblokoval pumelici Jegora Afanasjeva. Střelu ruského forvarda "koupil" do zadní části těla a při následném zakázaném uvolnění Finů jen těžko odjíždí na střídačku.
    Marken.cz

    Tomáš Lysý

    Branky a nahrávky: 26. Lundell (Niemelä, Mäntykivi), 42. Petman (Viro, Helenius), 59. Lundell, 60. Pärssinen (Pyyhtiä) – 7. Safonov (Grošev)


    Finsko: Piiroinen (Blomqvist) – Hatakka (A), Heinola, Kokkonen (A), Puutio, Viro, Niemelä, Rajaniemi – Hirvonen, Lundell (C), Simontaival – Pyyhtiä, Pärssinen, Aku Räty – Mäntykivi, Nikkanen, Lambert – Korhonen, Helenius, Petman – Järventie.
    Rusko: Askarov (Achťamov) – Čisťakov (A), Muchamadullin, Kňazev, Kirsanov, Byčkov, Čajka, Kuzněcov – Afanasjev, Chusnutdinov, Podkolzin (C) – Baškirov, Abramov, Amirov (A) – Spiridonov, Safonov, Grošev – Bardakov, Ponomarjov, Činachov – Firstov.

    Rozhodčí: Michael Campbell, Kyle Kowalski – Maxime Chaput, Ben O'Quinn
    thejrc.org