Magnitogorsk – Ufa 3:2 (kon.) | Soči – Viťaz 1:2 (po pr.)
po prodl.
HK Soči
1:2 (1:0, 0:0, 0:1 - 0:1)
HC Viťaz Moskevská oblast
Sobota 16.01.2021, 15:30 • Bolšoj dvorec sporta, Soči • KHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům hokeje! KHL má na programu další zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi HK Soči a HC Viťaz Moskevská oblast.
     
    HK Soči

    Hokejisté Soči se nacházejí na desáté pozici, což znamená předposlední pozici západní konference. Soči doposud nasbíralo pouze třicet bodů, náskok před poslední Rigou tak je devítibodový. Domácí celek tohoto zápasu má vůbec nejhorší formu ze všech týmů KHL, nepovedlo se mu totiž bodovat ani v jednom z posledních pěti zápasů. Soči naposledy bodovalo koncem loňského kalendářního roku, kdy se mu povedlo na domácím stadionu zdolat Čerepovec přesvědčivě 6:2. Soči je navíc druhým nejhorším domácím týmem celé KHL, bodově je na tom hůř už jen Dinamo Riga.
     
    HC Viťaz Moskevská oblast

    Na opačné straně stojí HC Viťaz Moskevská oblast, který bude papírovým favoritem tohoto zápasu. Viťazu i tak patří až devátá pozice, na svého dnešního soupeře má i tak patnáctibodový náskok. Hostující tým tohoto zápasu ztrácí na postupové pozice do play-off čtyři body, na osmém místě se v tuto chvíli totiž nachází Čerepovec. Ani Viťaz nemá v posledních duelech zrovna nejlepší formu, v posledních pěti případech zvítězil dvakrát, nicméně v posledních dvou duelech nedokázal vybojovat ani bod. Nejprve totiž prohrál s moskevským Dynamem, posléze nestačil na Čeljabinsk.
     
    Československá stopa v utkání

    Jakub Jeřábek (VTZ)
     
    Úvodní sestavy:

    HK Soči: Kulbakov (Treťjak) – Miščenko, Rundblad, Miromanov, J. Alexandrov (C), Pogorišnyj, Valencov, Sedov – Šmeljov, Točickij (A), Petkov – Ruděnkov (A), Rubcov, Glotov – Kolgotin, Šen, Volodin – A. Galimov, Kurbatov, Feoktistov – Garajev.

    HC Viťaz Moskevská oblast: I. Ježov (Todykov) – Pautov, Jeřábek, Hultström, Pylenkov, Golovkov (A), Borodkin, Vorobej – Daugavinš (A), Danforth, Tedenby – A. Sjomin (C), Bardakov, Moisejev – Laričev, Malychin, Grebenščikov – Ivaňuženkov, Děrgačov, Smolin.

    Rozhodčí: Kuljov, Ovčinnikov – Zacharov, Šadrin.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Úvodní vhazování tohoto zápasu dopadlo lépe pro hostující celek, který se pokoušel o první rozehrávku z vlastního obranného pásma.
     
    00:46
    Následně se do šance natlačil domácí Šmeljov, který po pravém křídle táhl přečíslení. Jeho zakončení skončilo pouze u Ježova, jenž si připsal první zákrok.
     
    01:13
    První zákrok také pro domácího brankáře Kulbakova, který si poradil se zakončením od modré čáry. Hra je znovu přerušena, bude se tedy znovu vhazovat.
     
    02:25
    Podél pravého mantinelu se prodíral vpřed Laričev, který se ovšem daleko s pukem nedostal. Na druhé straně si Kolgotin neporadil s nahrávkou do vlastních bruslí.
     
    02:47
    Na modré čáře převzal nahrávku Miromanov, který se pokoušel o nahození. Trefil ovšem protihráče před sebou, na opačné straně to od modré zkoušel Vorobej.
     
    03:15
    Soči se jednoduše dostalo za modrou čáru, kde chvíli kombinovalo. Poté ovšem do kombinace vložil hokejku Pylenkov, kterému se povedlo vyhodit kotouč.
     
    04:10
    Domácí hráči se znovu nadechli k náporu, který přinesl dělovku z hole Rundblada. Před brankou ale nebyl nikdo ze spoluhráčů, brankář Ježov nezasahoval.
     
    04:30
    Vyloučení v týmu HK Soči (Daniil Miromanov – 2 min., hákování).
     
    05:15
    V oslabení ujížděl sám na branku domácí Galimov, který to nakonec zkoušel kličkou do bekhendu, avšak narazil pouze do připraveného betonu.
     
    06:10
    Viťazu se úvodní přesilová hra tohoto zápasu zatím vůbec nedaří. Soči si znovu pokrylo prostor za vlastní brankou a poté se povedlo včas vyhodit Miščenkovi.
     
    06:57
    V krátkém časovém sledu je tu další přerušení hry, tentokráte se jednalo o zakázané uvolnění a na řadu přichází první komerční přestávka.
     
    07:00
    Soči právě vstřelilo branku!
    Do vedení se nakonec dostává domácí celek! Soči se dostalo za modrou čáru, kde do rozhozené obrany útočil Petkov, kterému se u levého kruhu povedlo najít volného kolegu SERGEJE ŠMELJOVA, jenž z poměrně velkého úhlu dostal kotouč do prázdné hostující branky. Ježov totiž na tuto nahrávku nedokázal zareagovat.
    Asistence: Kirill Petkov, Nikita Točickij.
    07:00 Sergej Šmeljov (SOC) - 1:0
     
    07:15
    Sjomin to zkoušel vzít na sebe, načež to zkoušel nabídkou do předbrankového prostoru. Tam se nacházel pouze protihráč, který nahrávku eliminoval.
     
    08:20
    Za vlastní brankou číhal obránce Pautov, který velice přesně rozehrál k opačné modré čáře na Danfortha. Kanadský útočník pouze prodloužil do rohu mantinelu.
     
    08:45
    Vyloučení v týmu HC Viťaz Moskevská oblast (Igor Golovkov – 2 min., držení).
     
    09:10
    Ven z branky poté musel domácí brankář Kulbakov, který se k puku dostal před dotírajícím Tedenbym. Vzápětí Soči zahrálo za cenu dalšího zakázaného uvolnění.
     
    10:25
    Za vlastní brankou se poté k puku dostal obránce Rundblad, který dostal kotouč za opačnou modrou čáru, kde se ovšem nacházela hladová přesila obránců.
     
    11:16
    Garejev si sjel do palebné pozice u pravého kruhu, kde ještě nabízel nahrávku do předbrankového prostoru, kde útočník Šen tečoval do rukou brankáře.
     
    12:07
    Poté to zkoušel při protiútoku vzít na sebe Daugavinš, který měl poměrně hodně prostoru na střelu zápěstím. Tu přesto poslal daleko vedle domácí branky.
     
    12:26
    Vyloučení v týmu HK Soči (David Rundblad – 2 min., vysoká hůl).
     
    13:06
    Další zakázané uvolnění v podání domácích hráčů, hra se tak znovu vrací před brankáře Kulbakova.
     
    14:11
    V oslabení se málem do šance dokázal dostat napadající Kurbatov, který nejprve zablokoval rozehrávku, jenomže v době zakončení ho včas obral protihráč.
     
    15:07
    Kolgotin se dostával do přečíslení, při kterém to vzal sám na sebe. Ránu švihem poslal kolem lapačky, Ježov vyrážel kotouč kousek vedle branky.
     
    16:31
    Viťaz se znovu dostal do pásma soupeře, kde se mu dařilo pracovat s kotoučem. Nakonec sudí přerušil hru, jednalo se totiž o hraní vysokou holí.
     
    16:58
    Nahrávka směřující na Ruděnkova byla příliš prudká, přesto se domácí dokázali udržet na kotouči, se kterým pracují u pravého mantinelu.
     
    17:22
    Danforthova vzdušná nahrávka směřovala na Tedenbyho, kterému se povedlo šikovně ve vzduchu tečovat na domácí branku, kde Kulbakov zasahoval.
     
    17:25
    Vyloučení v týmu HK Soči (Nikita Feoktistov – 2 min., držení).
     
    18:10
    Rozehrávka k modré čáře našla Daugavinše, který ihned přeposlal do tandemu na jednoho ze svých spoluhráčů, jehož rána zápěstím málem skončila v síti.
     
    19:22
    Domácím se znovu povedlo ujet do přečíslení, tentokráte při na jednoho. Místo nahrávky jsme sledovali zakončení od Valencova, jenž mířil pouze do výstroje.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou první třetinu, která nám přinesla poměrně vyrovnanou podívanou, jenž nakonec přinesla jedinou branku. O tu se postaral domácí Šmeljov, který tak svůj celek poslal do vedení. První třetina nám navíc přinesla celou řadu nedovolených zákroků, zejména Viťaz si zahrál několik přesilových her, avšak ani jedna se mu nepovedla využít. Soči tak stále vede o jednu branku, do druhé třetiny tak půjde v psychické výhodě.
     
    Střely na branku: 10 – 11.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Úvodní vhazování druhé třetiny dopadlo lépe pro domácí celek, který nejprve pracoval s pukem ve vlastním pásmu, načež přešel na druhou stranu.
     
    20:39
    U pravého hrazení byl hodně podezřelým způsobem poslán k ledu Petkov, nicméně sudí nechal pokračovat a vylučovat se tak nebude.
     
    21:14
    Ježov se přesto dostal do akce, povedlo se mu zneškodnit únik v podání Rubcova. Na opačné straně se daleko nedostal Tedenby, který narazil do protihráče.
     
    21:57
    Za brankou soupeře poté operoval Ruděnkov, který předložil k modré čáře na Miromanova. Druhý jmenovaný jednoduchým nahozením vyprášil lapačku Ježova.
     
    22:33
    Posléze to směrem dozadu dokázal zvládnout Grebenščikov, který poté přenechal kotouč do tandemu na volného Borodikina, jenž ale nedostal touš do bezpečí.
     
    23:10
    To naopak vedlo k nahození od pravého kruhu, kterým se prezentoval Kolgotin. Hostující brankář měl naprosto jasný výhled, puk schoval do své lapačky.
     
    24:17
    Za opačnou modrou čáru se jednoduše dostal Mojsejev, který to zadovkou zkoušel na jednoho ze svých spoluhráčů. Včas se k puku ale dostal Miščenko.
     
    24:57
    U modré čáry si našel prostor k nahození Pautov, který ovšem netrefil domácí branku. Nápor Viťazu pokračuje a Kulbakov tak musí být pozorný.
     
    25:20
    Kulbakov nyní musel ven z branky, kde se mu povedlo zastavit nahození podél mantinelu. Jeho celek se přesto nedostal do bezpečí, puk je za brankou domácích.
     
    26:10
    Ihned po přejetí modré čáry to nenápadným nahozením zkoušel Kurbatov, který ovšem trefil pouze připravený beton brankáře. Následuje rychlá protiakce.
     
    27:24
    Hraje se poměrně dlouhou dobu bez přerušení. Domácí lajna to zkoušela objetím branky, následná zadovka na Petkova ovšem směřoval mimo dosah.
     
    27:50
    Následně se sám před brankářem Ježovem zjevil Petkov, který se pokoušel najít místečko pod betony, což se mu nakonec nepovedlo najít.
     
    28:15
    Až nyní je hra znovu přerušena, což znamená první komerční přestávku ve druhé třetině. Krátce po ní se bude vhazovat před brankářem Kulbakovem.
     
    29:29
    Soči se udrželo v pásmu soupeře, kde vyprodukovalo další dva střelecké pokusy na brankáře Ježova, který pokaždé odolal. Další akci tak táhne Rundblad.
     
    30:00
    Je za námi přesná polovina zápasu, která nám zatím přinesla jedinou branku. O tu se už v první periodě postaral Šmeljov, Soči je nyní o něco aktivnější.
     
    30:20
    V mezikruží si našel volný kotouč hostující Daugavinš, který se ho ihned snažil poslat na domácí branku, jenomže trefil protihráče před sebou.
     
    31:14
    Miromanov obkroužil vlastní branku, načež se ve spolupráci s Rubcovem dostal na druhou stranu. Tam před Glotovem dokázal špičkou hokejky zakroči soupeř.
     
    31:57
    Soči se posléze nepovedlo ideálně přejít přes modrou čáru, což znamenalo ofsajdové postavení a hra je tak znovu přerušena.
     
    32:15
    V posledních minutách navíc sledujeme poměrně hodně nepřesností. Po jedné z nich se ujal kotouče domácí Valencov, který nabíjel k modré na Pogorišnyho.
     
    33:07
    Domácí Kulgatov se pokoušel dostrkat kotouč za brankáře Ježova, který ovšem nechal beton u své brankové konstrukce. Viťaz si nyní pořádně koleduje.
     
    33:50
    Ve stoprocentní šanci se nyní zjevil domácí Glotov, který střílel do odkryté branky, kam ovšem dokázal skočit brankář Ježov, který tak neinkasoval.
     
    34:11
    Viťaz to při následné útočné akci zkoušel po levém křídle, kde převzal nahrávku Daugavinš. Jeho nahrávka zpoza domácí branky byla celkem nepovedená.
     
    35:17
    Menší zdravotní problémy měl hostující brankář Ježov, který ovšem bude moci pokračovat ve hře. Navíc se bude v krátkém časovém sledu vhazovat znovu před ním.
     
    36:03
    Na opačné straně se zajímavé pozice u levého kruhu zakončoval Malychin, který se snažil najít prostor u levé brankové konstrukce, kde byl připraven Kulbakov.
     
    37:22
    Domácí lajna znovu operovala u branky soupeře, kde pro nahozený kotouč spěchal za vlastní branku brankář Ježov, kterému se nepovedlo ideálně rozehrát.
     
    38:10
    Hostující Bardakov dokázal ukořistit nahrávku ve středním pásmu a poté pouze nahazoval do třetiny soupeře, kde se ke kotouči jako první dostal obránce Soči.
     
    39:11
    Mezitím nám běží poslední minuta druhé třetiny, která se zatím odehrává v domácím pásmu. Tam měl hodně času na zakončení Jeřábek, který trefil beton.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Máme za sebou také druhou periodu, která nám pro změnu nepřinesla ani jednu branku, i když jsme šance viděli. Směrem dopředu bylo aktivnější a hlavně nebezpečnější Soči, které si vypracovalo několik slušných šancí, avšak podruhé k překonání brankáře Ježova zatím nedošlo. Viťaz byl aktivní zejména v úvodu druhé třetiny, následně se postupem času spíše jen bránil, avšak stále prohrává pouze o jednu branku, což není nic neřešitelného.
     
    Střely na branku (celkem): 23 – 21.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Úvodní vhazování třetí třetiny dopadlo lépe pro domácí celek, který se jako první vydal do vlastního obranného pásma, kde se o rozehrávku staral Miščenko.
     
    40:41
    Soči to poté zkoušelo rozehrávkou na pravé křídlo, kde měl ovšem daleko k puku Šmeljov. Při druhém pokusu se k touši dostal a okamžitě otáčel hru vpřed.
     
    41:17
    Na opačné straně nebyl daleko od vyrovnání Tedenby, který se v mezikruží dostal k odraženému kotouči, jenomže poté švihem minul domácí branku.
     
    41:57
    Sám na sebe to poté vzal Glotov, který to před modrou čárou zkoušel jednoduchým nahozením za domácí branku, kam jako první přispěchal Hultström.
     
    42:30
    Poté měl klid na rozehrávku obránce Borodkin, kterému se povedlo rozehrát na rozjetého Laričeva. Ten ovšem narazil do protihráče a soupeř otáčí hru vpřed.
     
    43:10
    Jeřábkovi se povedlo ve středním pásmu velice přesně najít hokejku Daugavinše, který se sice neohroženě dostal za modrou čáru, kde ale narazil do soupeře.
     
    43:37
    Poté se na druhou stranu dostával Děrgačjov, který to zkoušel bekhendovou nahrávkou od pravého kruhu, jenomže trefil pouze brusli protihráče.
     
    44:06
    Sledovali jsme další přerušení hry, po kterém se vhazovalo před brankářem Kulbakovem. Ten ovšem nemusel zasahovat, vhazování se totiž bude opakovat.
     
    44:14
    Vyloučení v týmu HC Viťaz Moskevská oblast (Arťom Borodkin – 2 min., vysoká hůl).
     
    45:25
    Do pásma soupeře se pokoušel dostat domácí Petkov, který ovšem narazil na dobře postaveného protihráče. Na druhý pokus se Soči usadilo kolem branky.
     
    46:15
    Glotov před malým momentem nabral pořádnou rychlost, díky které se dostal až před brankáře Ježova, který dokázal odolat. Došlo ale k posunutí branky.
     
    47:02
    Do zajímavé pozice pro zakončení se dostal domácí Šen, který to nakonec zkoušel střelou do levé šibenice. Ježov dokázal zakročit, nápor ale pokračuje.
     
    48:03
    Jedinečnou možnost k vyrovnání měl hostující zadák Borodkin, který tvrdě pálil do odkryté branky, kam se ovšem bleskově přesunul brankář Kulbakov.
     
    49:08
    Dobrou šanci ke skórování měl také domácí Ruděnkov, který to zkoušel z poměrně velkého úhlu, nicméně ani nadvakrát nevyzrál na brankáře Ježova.
     
    50:00
    Do konce řádné hrací doby v tuto chvíli zbývá přesně deset minut, Soči i nadále vede o jednu branku. Před malým momentem Viťaz operoval kolem branky.
     
    50:16
    Tentokráte došlo k posunutí domácí branky, o což se postaral hostující útočník Laričev.
     
    51:20
    Kotouč se přesto odrazil do středního pásma, kde se ho ujal obránce Rundblad. Ten počkal na nové spoluhráče, sledujeme tak další akci zpoza branky.
     
    52:13
    Za modrou čáru se poté dokázal dostat Točickij, který poměrně riskantní nahrávkou nahrával na druhou stranu na Miščenka, jenž měl k puku hodně daleko.
     
    52:48
    Vyloučení v týmu HK Soči (Dmitrij Kolgotin – 2 min., vražení na hrazení).
     
    53:27
    Puk směřoval přes všechny čáry, avšak pro sudí to neznamenalo zakázané uvolnění. Až rozehrávající obránce Vorobej skutečně zahrál za cenu dalšího icingu.
     
    53:35
    Hostujícímu celku se tato přesilová hra zatím moc nedaří. I tak to hodně nebezpečně zkoušel Daugavinš, po jehož nahrávce pálil do brankáře Děrgačjov.
     
    53:39
    Viťaz právě vstřelil branku!
    Hosté přeci jenom využívají přesilovou hru a je srovnáno! Viťaz poměrně dlouho operoval kolem branky soupeře, až si do střelecké pozice sjel obránce LINUS HULTRSTRÖM. Švédský zadák to zkoušel zakončením zápěstím, na které Kulbakov nedokázal, neboť dost možná ani nic neviděl.
    Asistence: Kaspars Daugavinš.
    53:39 Linus HULTSTRÖM - 1:1
     
    54:28
    Necelých pět minut před koncem zápasu tak máme znovu srovnáno a začínáme tak opět od začátku. Nyní s útočnou akcí přispěchal domácí celek.
     
    55:10
    Vyloučení v týmu HK Soči (Vladislav Valencov – 2 min., držení).
     
    56:18
    Celkem dost prostoru měl na zakončení Tedenby, který místo střely ještě zvolil nahrávku do strany, přičemž trefil hokejku soupeře. Soči se poté osvobodilo.
     
    57:13
    Jeřábek rovněž místo zakončení volil nahrávku, jenomže jeho celek se přesto nedostal k ničemu nebezpečnému. Český obránce poté napálil protihráče.
     
    58:18
    K dělovce se poté dostal obránce Pylenkov, který pořádně protáhl domácího brankáře Kulbakova. Viťaz je v závěru třetí třetiny výrazně aktivnějším týmem.
     
    59:10
    Velice nebezpečně nyní zakončoval Pautov, který se mohl stát hrdinou tohoto zápasu. Kulbakov jeho pokus vyrazil nad branku.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Řádná hrací doba nerozhodla o vítězi zápasu, následovat bude prodloužení.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:10
    Úvodní vhazování prodloužení dopadlo lépe pro hostující celek, který se jako první vydal do vlastního obranného pásma, kde se k puku dostal Jeřábek.
     
    60:24
    Viťaz právě vstřelil branku!
    Druhý plusový bod nakonec bere právě hostující celek! Krátce po vhazování to totiž na sebe vzal KASPARS DAUGAVINŠ, který si s pukem sjel až do mezikruží, odkud přesnou ránou zápěstím překonal domácího brankáře Kulbakova, jenž na tento projektil nedosáhl.
    Asistence: Linus Hultström.
    60:24 Kaspars DAUGAVINŠ - 1:2
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Viťazu, který svého soupeře porazil 2:1 po prodloužení. Dlouhou dobu to vypadalo, že si Soči vezme plný počet bodů, jenomže necelých sedm minut před koncem řádné hrací doby udeřil soupeř, který tak dokázal srovnat krok. Po nerozhodném výsledku jsme museli přejít do prodloužení, které trvalo opravdu jen krátce, neboť druhý plusový bod vystřelil svému celku Kaspars Daugavinš.
     
    Statistiky utkání:

    Střely na branku – 31:33.
    Zblokované střely – 14:8.
    Vyloučení – 5:2.
    Využití přesilovek 0/2 – 1/5.
    Vhazování – 26:32.
     
    Československá stopa v utkání

    Jakub Jeřábek (VTZ)
    0+0, 1 střela, čas na ledě 19:50 (17:50:12)

    David Suchý

    Branky a nahrávky: 7. Šmeljov (Petkov, Točickij) – 54. Hultström (Daugavinš), 61. Daugavinš (Hultström)


    HK Soči: Kulbakov (Treťjak) – Miščenko, Rundblad, Miromanov, J. Alexandrov (C), Pogorišnyj, Valencov, Sedov – Šmeljov, Točickij (A), Petkov – Ruděnkov (A), Rubcov, Glotov – Kolgotin, Šen, Volodin – A. Galimov, Kurbatov, Feoktistov – Garajev.
    HC Viťaz Moskevská oblast: I. Ježov (Todykov) – Pautov, Jeřábek, Hultström, Pylenkov, Golovkov (A), Borodkin, Vorobej – Daugavinš (A), Danforth, Tedenby – A. Sjomin (C), Bardakov, Moisejev – Laričev, Malychin, Grebenščikov – Ivaňuženkov, Děrgačov, Smolin – Gončarov.

    Rozhodčí: Kuljov, Ovčinnikov – Zacharov, Šadrin

    Diváci: 1215
    thejrc.org