Pardubice – Kometa Brno 2:3 (kon.) | Litvínov – Zlín 3:2 (kon.) | Mountfield HK – K. Vary 4:0 (kon.)
Olomouc – Plzeň 3:4 (kon.) | Sparta – Mladá Boleslav 3:2 (po pr.) | Liberec – Vítkovice 3:2 (kon.)
Třinec – Motor ČB 9:7 (kon.)
konec
HC Dynamo Pardubice
2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
HC Kometa Brno
Neděle 24.01.2021, 14:00 • enteria arena • Tipsport extraliga • 39. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Hezký den z pardubické enteria areny!

    U on-line přenosu utkání 39. kola Tipsport extraligy Vás vítá Dominik Dubovči. Již od 14:00 hodin se na východočeském ledě utká pardubické Dynamo s mužstvem Komety Brno. Ta je v extraligové tabulce na devátém místě a na sedmé Pardubice ztrácí jedenáct bodů. Dnešní utkání je zajímavé hned z několika důvodů, pojďme si tedy oba celky představit.
     
    Z posledních pěti duelů získala Kometa Brno pět bodů, forma svěřenců Libora Zábranského tedy není ideální. Na druhou stranu je potřeba říct, že proti Brnu stáli nepříjemní soupeři – Sparta, Liberec, Hradec a Olomouc. A proti rozjetým Pardubicím Kometu také nečeká nic lehkého. Vždyť na domácím ledě Dynamo prohrálo v základní hrací době naposledy 24. listopadu.

    Oproti tomu tým Libora Zábranského bude chtít v enteria areně ukončit sérii nepříznivých výsledků. Naposledy podlehl v pátečním utkání se Spartou rozdílem 2:4. Brno šlo tehdy do vedení již v první minutě utkání, Pražané ale nakonec zvládli utkání strhnout na svoji stranu. „Do zápasu jsme vstoupili dobře, dali jsme rychlou branku. Ve druhé třetině šla Sparta do vedení díky lepšímu výkonu a dvěma zásahům. V závěru jsme měli tlak, vyrovnání bylo blízko, ale bohužel jsme své šance nevyužili. Sparta zlomila zápas v prostřední části,“ zhodnotil duel brněnský asistent trenéra Jan Zachrla.

    Právě okolo jeho mužstva byl poslední dobou čilý ruch. Hodně se spekulovalo o budoucnosti veteránů Němce a Vincoura. Brno nakonec opouští obránce Ondřej Němec, který se dohodl na předčasném ukončení smlouvy. Naopak Petr Holík, Michal Gulaši a Filip Dvořák podepsali smlouvy nové. Na hostování do konce sezony pak Kometa získala obránce Rheta Hollanda, za kterého zamířil právě do Pardubic útočník Luboš Horký.Podaří se dnes Brnu i díky této výměně vyhrát za tři body poprvé od 7. ledna?
     
    Pardubice vyhrály šest z posledních sedmi zápasů, přičemž aktuálně drží šňůru pěti vítězství v řadě. V tabulce jim nyní patří sedmé místo a na čtvrtou Plzeň ztrácí jen čtyři body.

    V tomto týdnu Dynamo nejprve porazilo Vítkovice 3:0, když si brankář Pavel Kantor připsal první nulu v sezoně. Ve čtvrtečním utkání v Karlových Varech pak Dynamo dlouho prohrávalo, dvě přesné rány Anthonyho Camary v 41. a 44. minutě však nakonec znamenaly výhru 4:3. Tyto dva góly také dostaly kanadského útočníka do čela pardubického bodování, kde se drží spolu s Matějem Blümelem (oba 13+11).

    Nejen díky dvěma produktivním útočníkům je Dynamo favorit dnešního zápasu. S Kometou totiž Pardubice ovládly posledních sedm vzájemných duelů. Trumfem Jihomoravských hokejistů je ale brankář s pardubickou minulostí Karel Vejmelka. Podle statistik jde o jednoho z nejlepších brankářů extraligy. 92,26 % úspěšných zákroků ho řadí na třetí pozici. Z bývalých hráčů Dynama dnes kromě Hollanda a Vejmelky nastoupí za Brno také Daniel Rákos a Tomáš Svoboda.
     
    Nejen o Brnu, ale také o Pardubicích bylo v tomto týdnu hodně slyšet. V důsledku rozsáhlé marodky (útočníci Vondrka, Tybor, Koffer, Anděl + chybí Mandát) sáhlo vedení Dynama po nové akvizici. Z Ruska angažovalo zkušeného běloruského útočníka Andreje Kosticyna. Pardubice také dlouho hledaly posilu do brankoviště, a tak ve čtvrtek podepsaly mistra světa z roku 2012 Konstantina Barulina. Obě hvězdy z KHL jsou zapsány v sestavě Dynama, dnes se tedy dočkáme jejich extraligové premiéry.
    Připíše si Dynamo šestou výhru v řadě?
     
    Úvodní sestavy:

    HC Dynamo Pardubice: Barulin (Klouček) – Ďaloga, Nakládal, Mikuš, J. Zdráhal, J. Kolář, Bučko, Hrádek – A. Kosticyn, O. Roman, Camara – Paulovič, R. Kousal, L. Horký – Kusý, Poulíček, Blümel – Zeman, Rohlík, Matýs.

    HC Kometa Brno: Vejmelka (Schnattinger) – F. Král, Zámorský, Mlčák, Holland, Gulaši, Svozil, Kučeřík – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Plášek ml., Klepiš, Schneider – Valský, Brabenec, Kusko – Bondra, F. Dvořák, Šoustal.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:28
    Hodně aktivní byl v prvním střídání Jakub Nakládal, svůj pobyt na ledě zakončil střelou od modré čáry, kterou si Vejmelka pohlídal lapačkou.
     
    01:02
    Horký zkoušel proniknout do útočného pásma podél mantinelu, nakonec se neprobil přes zhuštěnou obranu Brna.
     
    01:25
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Petr Zámorský – 2 min., sekání).
     
    01:38
    Brno vyhodilo kotouč až za Barulina.
     
    01:55
    Kosticyn zkoušel střelou z úhlu překvapit Vejmelku, jenže puk pouze proletěl brankovištěm a Dynamo tak znovu zakládá útok.
     
    03:00
    Kometa opět vyhazuje přes všechny čáry, za chvíli bude v plném počtu hráčů.
     
    04:00
    Bučko a Kolář rozjeli akci pro čtvrtý útok Pardubic. Ten se ale neprosadil a tak na led znovu skáče první formace domácích.
     
    05:00
    Za svojí bránou čekal na spoluhráče Rhet Holland s pukem na holi, pozdější přihrávka ale nenašla adresáta a tak následuje zakázané uvolnění.
     
    06:00
    Signalizovaná výhoda pro Brno, první formace se snaží ohrozit Barulina.
     
    06:12
    Vyloučení v týmu HC Dynamo Pardubice (Jakub Nakládal – 2 min., nedovolené bránění).
     
    06:13
    Po reklamní přestávce je na ledě znovu Mueller a jeho parťáci z první brněnské letky. Dynamo ale dokázalo vybojovat kotouč a souhru hostů pozdržet vyhozením puku k Vejmelkovi.
     
    07:30
    Mueller se dostal přes Koláře a nahrával volnému Klepišovi do mezikruží, Barulin byl ale připraven a pohotově zasáhl.
     
    08:00
    Kometa právě vstřelila branku!
    Jednoduchá, ale přesná a svižná střela JAKUBA KLEPIŠE z podobné pozice jako před chvílí končí za zády Konstantina Barulina. Asistence: Karel Vejmelka.
    08:00 Jakub KLEPIŠ - 0:1
     
    08:21
    A Kometa je nyní nažhavená. Nejprve vytvořil rozruch David Bondra, který z blízkosti zakončoval do Barulina. Později se blýskl Jakub Valský svým rychlým naznačením a nebezpečnou střelou.
     
    09:00
    Roman, Camara a Mikuš si u modré čáry rychle vyměnili kotouč, posledně jmenovaný obránce pak vybídl pukem do brankoviště Pauloviče, který ale jen trefil do nohy jednoho z obránců Brna.
     
    11:06
    Ďaloga byl po pískání rozhodčího v konfliktu s Muellerem, ale nevylučuje se ani na jedné straně.
     
    11:34
    Velice rychle po vhazování ve středním pásmu ujížděl na Vejmelku Blümel, ve finální fázi střely mu ale puk sjel z hole.
     
    12:45
    Zeman posunul Rohlíkovi puk, ten jel sám na brankaře a minul branku. Po chvíli to ještě Rohlík zkoušel z vrcholu kruhů, tentokrát Vejmelka musel zasahovat.
     
    13:00
    Během reklamní pauzy byl až pod střechou enteria areny slyšet křik Libora Zábranského, kterému se nelíbilo předchozí střídání Komety.
     
    14:12
    Dobré střídání Mikuše, který dvakrát vybojoval puk v obranném pásmu.
     
    14:30
    Rozhodčí přihmouřili oko u zákroku na Kousala, který spadnul přes hokejku brněnského obránce. Trenér Král si na tuto situaci v přerušení stěžuje.
     
    14:40
    Třetí pardubický útok několika střeleckými pokusy zahrozil Vejmelkovi.
     
    15:56
    Po zakázaném uvolnění Brna se vhazuje před Jižní tribunou.
     
    16:30
    Kousal od modré netrefil branku, Nakládal ano. Odražený puk ale získali Moravané, jejichž Peter Mueller ostrou střelou vyzkoušel připravenost Barulina.
     
    17:15
    Z úhlu střílel Luboš Horký – jedná se již o jeho třetí střelu v zápase.
     
    17:30
    Podaří se Dynamu vyrovnat ještě před koncem úvodní části?
     
    18:00
    Nakládal ani Blümel přes veškerou snahu nedokázali prostřelit blokující obranu Brna. Nakládal se ale nevzdal a zkusil to podruhé. Sice uspěl, jenže Vejmelka je zatím stoprocentní.
     
    19:00
    Kometa odolala menšímu tlaku domácích z posledních minut a už se opět dostává před Barulina.
     
    19:49
    Ďaloga pohledným hitem shodil Holíka v souboji o puk za pardubickou klecí.
     
    19:50
    Vyloučení v týmu HC Dynamo Pardubice (Luboš Horký – 2 min., vysoká hůl).
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Rychlá úvodní třetina je za námi, oba celky se v ní prezentovaly pohledným útočným hokejem. Padl však jen jeden gól, a to z hole Jakuba Klepiše, jehož střela pod horní tyč znamenala využitou přesilovku a vedení jedna nula pro hosty. Po tomto gólu ještě párkrát zahrozilo Brno, Barulin už si ale se vším poradil. Na druhé straně kluziště bylo také živo, Rohlík jel sám na bránu, v dobrých šancích se ocitli i Blümel s Paulovičem. Jenže střeleckou převahu Dynamo zatím v branku nepřetavilo. Situaci v útoku totiž komplikuje domácím nejen Vejmelka, ale také houževnatá obrana Komety, blokující mnoho pardubických střel.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 14:49. Celek z Brna tuto část začne přesilovou hrou.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:00
    Kometě se pozdařil přechod do útoku až na podruhé. Nebezpečně stříleli Mueller a Zámorský. Mueller si posléze všimnul volného Zaťoviče a poslal mu střílenou přihrávku, kterou Zaťovič tečoval a znepříjemnil tak Barulinovi zákrok.
     
    22:15
    Paulovič tečoval střelu od modré do tyče Vejmelkovy brány.
     
    23:00
    Camara tvrdě narazil do Gulašiho.
     
    23:51
    Kometa právě vstřelila branku!
    Naznačení a přesná střela, to byl gólový recept JAKUBA VALSKÉHO. Puk propadl Barulinovi až za záda a dokutálel se za čáru. Asistence: Jakub Brabenec a Tomáš Šoustal.
    23:51 Jakub VALSKÝ - 0:2
     
    24:15
    Další akce Komety a zase málem branka. Barulin se musel vypořádat se sraženou přihrávkou od jednoho z hostů.
     
    24:30
    Nyní se předvedlo Dynamo, před Vejmelkou musel na poslední chvíli zasahovat obránce Brna, který při tom zlomil hůl. Na druhé straně pak po střele Holíka zazvonila za Barulinem tyč.
     
    25:10
    Vyloučení v týmu HC Dynamo Pardubice (Robert Kousal – 2 min., hákování).
     
    27:10
    Dynamo ustálo další oslabení, dění se teď odehrává ve středním pásmu.
     
    28:00
    Spanilá část utkání pokračuje, Robert Kousal zase míří na trestnou lavici a Kometa má tak k dispozici další přesilovou hru.
     
    28:05
    Vyloučení v týmu HC Dynamo Pardubice (Robert Kousal – 2 min., podrážení).
     
    28:10
    Několik šancí na obou stranách bylo k vidění v posledních minutách, co přijde během brněnské početní výhody?
     
    28:25
    Barulinovi opět propadl puk za záda, nyní už ale zakročila obrana domácích. Otázka je, zda Michal Hrádek zvládl uklidit kotouč dřívě, než přešel přes brankovou čáru.
     
    28:26
    Videorozhodčí neuznává branku. Barulin má štěstí, protože stav zápasu zůstává 2:0.
     
    29:20
    Zdráhal zblokoval Holíkovu přihrávku vzduchem, ve snaze vyhodit kotouč ze třetiny pak skočil pod nohy Muellerovi, který padá.
     
    29:28
    Vyloučení v týmu HC Dynamo Pardubice (Jan Zdráhal – 2 min., podrážení).
     
    30:00
    Ruský brankář se ukázkově předvedl, nejprve vyrazil pokus Muellera a poté lapačkou vybral střelu Holíka, přestože měl brněnský útočník na svoji dorážku prázdnou klec.
     
    32:01
    Kolářovu střeluz Vejmelka vyrazil ramenem, stejně jako pokus Kosticyna, který následně skončil až v ochranné síti.
     
    32:10
    Dynamu by teď mohlo pomoct, že ubránilo oslabení 3 na 5. Ohrozí Vejmelku první formace domácích, která je teď na ledě?
     
    33:02
    Kosticyn si stáhl puk a přihrávkou nabídl šanci Romanovi s Camarou, obránce Svozil ale skokem do střely nedovolil další pokračování akce.
     
    33:30
    Paulovič v dobré pozici mezi kruhy trefil beton Vejmelky.
     
    34:00
    Brno je živější především v útočné fázi hry, velké problémy dělá domácím první útok.
     
    35:11
    Dynamo dlouho hrálo v přečíslení 6 na 5, největší šancí v něm byla Kosticynova dělovka od modré, kterou zlomil hokejku jednoho z Brňanů.
     
    35:19
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Silvester Kusko – 2 min., podrážení).
     
    36:10
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Šikovnou přihrávku přes brankoviště zakončil tvrdou střelou do odkryté branky MATEJ PAULOVIČ. Asistence: Andrej Kosticyn a Jakub Nakládal.
    36:10 Matej PAULOVIČ - 1:2
     
    36:40
    Zdráhal si pohlídal Zaťoviče, který číhal na modré čáře za zády pardubické obrany.
     
    37:46
    Náročné střídání pro Martina Bučka, který musel udělat několik sprintů v rohu své obranné třetiny, aby zabránil předbrankové šanci Brna.
     
    38:00
    Kusý vybojoval puk, vybruslil s ním o mantinelu a vypálil na Vejmelku, který chvíli předtím špatně rozehrál. O chvíli později nebezpečně střílel Roman, z blízka si ale na Vejmelku nepřišel.
     
    39:45
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Pardubice dokázaly využít signalizovanou výhodu, když se z dorážky prosadil ONDŘEJ ROMAN. Těsně před sirénou tak máme srovnáno! Asistence: Andrej Kosticyn a Robert Kousal.
    39:45 Ondřej ROMAN - 2:2
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Neuvěřitelná dvacetiminutovka v podání Pardubic a Brna. Neustále se něco dělo, brankáři i obránci obou týmů byly v jednom ohni. Viděli jsme celkem čtyři přesilové hry a tři branky, nejprve brněnskou z hole Jakuba Valského. Právě po jeho trefě z 24. minutry se hra otevřela. Za Barulinem zvonila tyč, následně musel jinou těsnou situaci v jeho brankovišti přezkoumávat sudí u videa. Dynamo zareagovalo větším důrazem do brankoviště, domácí zlepšili také pohyb a po ubráněném oslabení 3 na 5 se dokázalo prosadit i střelecky. Prvním střelcem Pardubic byl Matej Paulovič, když svou ranou do odkryté branky využil přesilovou hru. Asistoval mu Andrej Kosticyn, stejně jako u druhé gólové situace, na jejímž konci stál Ondřej Roman. Tato branka padla pouhých 15 vteřin před koncem druhé části, a tak bude zajímavé sledovat, jak na vyrovnání zareaguje Kometa.
     
    Startu závěrečné třetiny se dočkáme v 15:39. Těžko tipovat jejího vítěze, ačkoli dnes mělo navrch nejdříve Brno, Pardubice se dokázaly dostat do zápasu a dvěma góly během čtyř minut korigovaly vývoj utkání na 2:2.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:37
    Camara střílel po přihrávce od Romana, ale neúspěšně.
     
    41:15
    Z rohu teď pro změnu posunul puk Paulovič na Horkého, jehož švihovku vyrazil Vejmelka ramenem.
     
    41:25
    Horký se neprosadil před Vejmelku, Kousal ano, ale byl brzy odzbrojen.
     
    42:10
    Zajímavá teč Kusého, puk po ní vylétl vysoko nad brankoviště a Vejmelka si tak musel dávat pozor na následky této situace.
     
    42:50
    Gulaši shodil Rohlíka na led, čtvrtá formace plná mladíků Pardubic se ale nadále drží na puku.
     
    44:20
    Camara způsobil svou nepovedenou přihrávkou únik hostů do situace dva na jednoho, kterou ale zvládl vyřešit Jakub Nakládal, když zblokoval přihrávku Valského.
     
    45:12
    Teď mohl Camara napravit své zaváhání. Kanaďan se s pukem dostal až před Vejmelku, kde ho ale na poslední chvíli vyvedl z rovnováhy Zámorský. Vejmelka měl pak jednodušší práci a puk získala brněnská formace.
     
    46:28
    Šoustalovu střelu Barulin ztlumil do hrudníku, po odpískání se pak Poulíčkovi nelíbilo dorážení brněnských hokejistů.
     
    46:46
    Kometa právě vstřelila branku!
    Autorem branky je FILIP KRÁL, který přesně trefil pravý horní roh domácí klece. Asistence: Peter Mueller, Martin Zaťovič.
    46:46 Filip KRÁL - 2:3
     
    47:12
    Po chybě Mlčáka se k puku dostal Paulovič, jenže slovenský útočník přestřelil klec Vejmelky.
     
    Blümel, Kusý a Poulíček předvedli velký důraz v brankovišti Brna, jenže kvalitní defenziva hostů nepřipustila větší zmatky a akci tří výše jmenovaných ukončila.
     
    48:28
    Zámorský střílel mimo, branku netrefil ani Mueller po křižné přihrávce Krále.
     
    50:00
    Zdráhal s Kolářem udržeii puk u útočné modré čáry. Nadále se ale opakuje podobný scénář pardubických akcí – domácím se nedaří dostat přes brněnskou obranu do větší šance.
     
    51:15
    Teď se však domácím povedlo Vejmelku ohrozit. Poulíček si šíkovně pokryl puk, odpoutal se od beka hostů a přihrál Blümelovi. Mladý forvard střílel do chumlu hráčů před brněnským brankářem, v nepřehledné situaci pak ještě dorážel Kusý.
     
    52:32
    Michal Hrádek se dostal k dobré příležitosti. Z vrcholu kruhů už mohl i nebezpečně střílet, on ještě nahrávkou hledal Kousala, na jehož teč Vejmelka reagoval jen tak tak.
     
    53:17
    Zámorský dostal do obličeje v jednom ze soubojů. Hra je přerušena.
     
    54:12
    Brno se stále snaží hrát aktivně do útoku, s pukem ale v posledních minutách hrají častěji domácí.
     
    54:49
    Potyčka před Vejmelkou po dorážce Kousala.
     
    55:01
    Blümel střílel z úhlu do Vejmelkovy hokejky.
     
    56:12
    Kosticyn stál blízko u Vejmelky, když obdržel pas od Camary. Bělorusův pokus skončil na brankařově betonu, následná dorážka Romana pak trefila Vejmelkovu masku.
     
    57:20
    Holland ztratil helmu a musel vystřídat, krátkodobé oslabení ale Kometa zvládla.
     
    58:20
    Poulíček střílel mimo, stejně jako Kolář.
     
    59:00
    Nejtěžší práci měl Vejmelka s pokusem Blümela, který po dlouhé přípravě mířil na vyrážečku. Předvedl se také Kusý, když naznačil střeliu a pak si zkušeně počkal, až se mu uvolní prostor před brankou. Puk mu ale sjel z hole.
     
    59:02
    Dynamo je v šesti, Kometa se obětavě brání a blokuje střely domácích. Kolář ani Nakládal tak se svými pokusy od modré čáry neuspěli.
     
    Konec zápasu.
     
    Kometa Brno získává po více než dvou týdnech vítězství v základní hrací době. Ve třetí třetině o tom rozhodl přesnou střelou obránce Filip Král. Na jeho branku ze 47. minuty nedokázaly Pardubice najít odpověď, ačkoli příležitostí, jak vstřelit branku bylo několik. Kometa si ale výhru zasloužila, zejména za výborný výkon v defenzivě. K výhře Brna výrazně přispěla také první útočná formace ve složení Mueller – Holík – Zaťovič a spolu s nimi brankář Karel Vejmelka.
     
    Ode mne je to dnes vše, děkuji Vám za pozornost a těším se na příští setkání s Vámi. Přeji příjemný zbytek extraligového dne. (16:20:06)
    Marken.cz

    Dominik Dubovči

    Branky a nahrávky: 37. Paulovič (A. Kosticyn, Nakládal), 40. O. Roman (A. Kosticyn, R. Kousal) – 8. Klepiš (Vejmelka), 24. Valský (Brabenec, Šoustal), 47. F. Král (Mueller, Zaťovič)


    HC Dynamo Pardubice: Barulin (Klouček) – Ďaloga, Nakládal, Mikuš, J. Zdráhal, J. Kolář, Bučko, Hrádek – A. Kosticyn, O. Roman, Camara – Paulovič, R. Kousal, L. Horký – Kusý, Poulíček, Blümel – Zeman, Rohlík, Matýs.
    HC Kometa Brno: Vejmelka (Schnattinger) – F. Král, Zámorský, Mlčák, Holland, Gulaši, Svozil, Kučeřík – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Plášek ml., Klepiš, Schneider – Valský, Brabenec, Kusko – Bondra, F. Dvořák, Šoustal.

    Rozhodčí: Sýkora, Šír – Klouček, Votrubec
    thejrc.org