Eibar – Huesca 1:1 (kon.) | Sevilla – Barcelona 0:2 (kon.) | Alavés – Osasuna 0:1 (kon.)
Getafe – Valencia 3:0 (kon.)
konec
Sevilla FC
0:2 (0:1)
FC Barcelona
Sobota 27.02.2021, 16:15 • Estadio Ramón Sánchez Pizjuán (Sevilla) • Španělská LaLiga • 25. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:15.
     
    Hezké odpoledne při sledování přenosu z velkého šlágru pětadvacátého kola La Ligy, utkají dva týmy s nejlepší formou v rámci posledních pěti kol, Sevilla hostí Barcelonu.

    Oba týmy se utkají už potřetí v této sezóně a už ve středu je bude čekat čtvrtý duel. Kromě ligy, kde na začátku října hrály v Barceloně 1:1, se ve středu střetnou také na Camp Nou v rámci odvety semifinále Copa del Rey, jehož první utkání se uskutečnilo před dvěma týdny v Seville a domácí vyhráli 2:0, čímž si vypracovali skvělou pozici do blížící se odvety.
     
    Sevilla FC

    Od prohry na Atléticu 12. ledna se Sevilla prezentuje fantastickou formou v domácích soutěžích, neboť vyhrála všech šest následujících ligových zápasů a výrazně odskočila svým konkurentům v boji o Ligu mistrů. Aktuálně má na čtvrtém místě náskok sedmi bodů na pátý Real Sociedad a ještě disponuje zápasem k dobru.

    Nejbližšími konkurenty Sevilly tak jsou oba největší španělští giganti, za třetí Barcelonou Andalusané zaostávají o dva body, za druhým Realem Madrid o čtyři, přičemž také proti těmto nejúspěšnějším týmům španělské historie mají ještě jeden zápas k dispozici.

    Sevilla se může především pyšnit fantastickou defenzivou, neboť v domácích soutěžích (La Liga + Copa del Rey) vyhrála všech posledních osm zápasů bez inkasované branky! Jediný duel, který ji v poslední době nevyšel, bylo první osmifinále Ligy mistrů, které na domácím trávníku prohrála s Borussií Dortmund 2:3.

    Sevilla bude postrádat důležitého člena ofenzivy Lucase Ocampse. Střelec sedmi letošních branek má problém s kotníkem, mimo hru je i Marcus Acuňa, jehož trápí zadní stehenní sval. S vysokou pravděpodobností dnes neuvidíme ani Tomáše Vaclíka, neboť při prosincovém zranění českého brankáře chytil příležitost za pačesy marocký brankář Bunú, jenž v posledních týdnech předvádí parádní výkony a na domácí scéně drží neprůstřelnost už osm zápasů.
     
    FC Barcelona

    Barcelona má letos značné problémy s nevyrovnanými výkony a bude mít velké problémy se získáním nějaké trofeje. V zimním finále španělského superpoháru nezvládla prodloužení s Bilbaem, o pohárové ztrátě 0:2 s dnešním soupeřem z prvního semifinále už byla řeč, v Lize mistrů musí dotahovat takřka neřešitelnou prohru 1:4 s PSG z domácího trávníku a v La Lize aktuálně ztrácí pět bodů na vedoucí Atlético, které ještě disponuje domácím zápasem s Bilbaem k dobru.

    Nutno ale podotknout, že ztráta na Atlético se postupně snižuje, neboť Atlético z posledních čtyř zápasů získalo jen pět bodů, zatímco Barcelona dvojnásobek. Ta jediná nedávná ligová ztráta ji ale musí neuvěřitelně mrzet, neboť se tomu tak stalo před týdnem v domácím zápase s nováčkem z Cádizu, jehož jedinou střelou na branku v celém zápase byla proměněná penalta v závěru na 1:1. Ve středu pak Barcelona přivítala dalšího nováčka z Elche, kterého už porazila 3:0, byť všechny branky (2x Messi, Jordi Alba) vstřelila až ve druhém poločase.

    Na hřištích soupeřů Barcelona zahájila sezónu jedinou výhrou z úvodních pěti ligových zápasů venku, od prohry právě ve zmiňovaném Cádizu na začátku prosince ale vyhrála všech šest následujících zápasů mimo svůj stadión.

    Katalánský obr se nadále musí obejít bez zraněné čtveřice Sergi Roberto, Ansu Fati, Ronald Araújo a Phillipe Coutinho, po zápase s Elche ale trenéru Koemanovi nepřibyla žádná další zdravotní či karetní ztráta.
     
    Úvodní sestavy:

    Sevilla FC: Bunú – Navas (C), Koundé, Diego Carlos, Escudero – Jordán, Fernando, Rakitić – Munir, L. de Jong, A. Gómez.
    Náhradníci: Vaclík, Díaz – Gnagnon, Nasjrí, Suso, Gudelj, Rekik, Sergi Gómez, Ó. Torres, F. Vázquez, Óscar Rodríguez, Aleix Vidal.

    FC Barcelona: ter Stegen – Mingueza, Piqué (C), Lenglet, Alba – Dest, S. Busquets, F. de Jong – O. Dembèlé, Messi, Pedri.
    Náhradníci: Neto, Peña – R. Araújo, Braithwaite, Fernandes, Firpo, Griezmann, Kourouma, Umtiti, Puig, Trincão.

    Rozhodčí: Hernández – Naranjo, Sánchez.
     
    Fotbalisté už jsou v útrobách stadiónu Ramóna Sáncheze Pizjuána připraveni k nástupu na hrací plochu.
     
    Hráči už míří na trávník, oba týmy v tradičních barvách. Sevilla tedy v bílé a Barcelona v červeno-modré kombinaci.
     
    Ochozy stadiónu by za normální situace praskaly ve švech a zápas by doprovázela fantastická atmosféra, ovšem vzhledem k pokračujícím koronavirovým opatřením se bude stále hrát před prázdným hledištěm.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehráno! Úvodního výkopu se ujal Lionel Messi.
     
    2
    Barcelona se poprvé usadila na útočné polovině, zatím si Katalánci přihrávají ve středu hřiště.
     
    2
    Alejandro Hernández si na pohovor zavolal Joana Jordána, ten vrazil do Sergia Busquetse.
     
    4
    Gerard Piqué v osobním souboji fauloval Luuka de Jonga, ten dnes dostává příležitost před nejlepším střelcem Sevilly Júsufem Nasjrím.
     
    6
    Munir u postranní čáry bojoval proti dvěma protihráčům, míč ale neudržel a už se jej zmocnila Barcelona.
     
    7
    Sergiňo Dest potáhl míč po pravém křídle, pak se mu nepovedlo odcentrovat přes Escudera.
     
    8
    Munir El Haddadi, bývalý barcelonský mládežník, se u rohu soupeřova pokutového území provinil nedovoleným zákrokem v souboji s Minguezou.
     
    10
    Messimu se zprvu nepovedla přihrávka před branku, míč se však dokutálel do prázdného prostoru na pravém křídle, kam doběhl Sergiňo Dest, jeho centr je sražen na rohový kop.
     
    10
    Po nakrátko rozehraném rohu Messiho centr přeletěl fotbalisty před domácí brankou, na míč nedoskočil ani Clément Lenglet.
     
    11
    Nákop Luuka de Jonga do pokutového území před dobíhajícím Munirem stáhl do své náruče brankář ter Stegen.
     
    13
    Také druhý rohový kop Barcelona rozehrála nakrátko, následně hosté nedokázali ohrozit brankáře Bunúa.
     
    15
    Neúspěšná souhra domácích, u míče už jsou barcelonští zadáci.
     
    16
    Destovi nevyšel průnik podél postranní čáry, americký mladík se pak musel rychle vracet, aby zamezil hrozícímu protiútoku Sevilly, to se mu povedlo.
     
    17
    Alejandro „Papu“ Gómez byl zdvojen ve středu pole, po ztrátě míče si navíc pomohl nedovoleným zákrokem.
     
    18
    Dalšího faulu se dopustil Rakitić v souboji s Busquetsem, na nedovolené zákroky je to 6:1.
     
    20
    Oba týmy se zatím trápí ve středu hřiště a nedaří se jim vytvořit nějakou zajímavější příležitost.
     
    21
    Máme za sebou dvacet minut a zatím jsme neviděli vůbec žádný střelecký pokus.
     
    22
    Na Jordánův nákop do pokutového území nedosáhl Ivan Rakitić.
     
    22
    O první střelu zápasu se postaral Ousmane Dembélé, s jeho technickým pokusem si brankář Bunú poradil.
     
    23
    Lionel Messi zůstal ležet na trávníku po srážce se soupeřem, barcelonská superhvězda už se ale zvedá na nohy.
     
    24
    Z následné standardní situace Messi kroutil svůj centr od postranní čáry přímo na branku a Bunú se musel rychle vracet k brankové čáře, aby míč zachytil, to se mu povedlo.
     
    26
    Lionel Messi se pokusil po pravém křídle proniknout do pokutového území, ovšem nepovedlo se mu vystřelit, ani si vynutit faul.
     
    26
    Po tvrdším souboji u postranní čáry došlo ke konfliktu mezi Minguezou a Rakitićem, situaci musí řešit rozhodčí Hernández.
     
    28
    Brankáře Bunúa se pokusil dostat pod tlak Lionel Messi, marocký brankář si s odkopem dával na čas, nakonec se mu ale povedlo dostat míč do bezpečí.
     
    29
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Barcelona se v Andalusii ujímá vedení! Lionel Messi perfektní kolmicí vybídl do velké šance OUSMANE DEMBÉLÉHO, jenž se trefil přesně mezi nohy brankáře Bunúa! Ještě by se ale mohla řešit ruka Lengleta v zárodku této akce.
     
    30
    Branka je potvrzena jako regulérní a Barcelona se ujímá vedení.
     
    31
    Žlutou kartu dostává Fernando (Sevilla FC).

    Fernando je potrestán za zákrok na Frenkieho de Jonga.
     
    33
    Mingueza u postranní čáry srazil Alejandra Gómeze, rozehrávat mohou domácí.
     
    34
    Marc-André ter Stegen chyboval při rozehrávce, když přihrál jen Gómezovi, pak ale německý brankář zachytil Gómezovu střílenou přihrávku před branku.
     
    35
    Messi připravil zajímavou střeleckou pozici pro de Jonga, ten si ale netroufl na střelu levačkou, potáhl míč po levé straně pokutového území, pak jeho oblouček před branku dorazil jen k Bunúovi.
     
    36
    Frenkie de Jong byl přidržen ve středu hřiště, rozhodčí Hernández mu zprvu ponechal výhodu, pak se ale k přestupku vrací.
     
    37
    Messi nadále rozdává kvalitní přihrávky, teď si všiml vpravo volného Desta, ten ale nepřesně vracel míč zpět před branku.
     
    38
    Žlutou kartu dostává Diego Carlos (Sevilla FC).

    Sevilla zatím sbírá jen žluté karty, po Fernandovi je potrestán další Brazilec Diego Carlos. Ten objal Lionela Messiho, přičemž jej nešikovně zasáhl do tváře.
     
    39
    Messi musel být dokonce ošetřen.
     
    40
    Velmi aktivně se rozcvičuje Júsuf Nasjrí, domácí trenér Julen Lopetegui zatím musí být hrubě nespokojen s ofenzivním počínáním svého týmu.
     
    41
    Střelecké pokusy zatím přidávají do statistik jen hosté, teď si Sergiňo Dest na hranici pokutového území posunul míč k ose hřiště, pak svoji slabší levačkou branku přestřelil.
     
    42
    Žlutou kartu dostává Lionel Messi (FC Barcelona).

    Messi šel pozdě do souboje s Fernandem a atakoval jej po odehrání míče.
     
    43
    Lengletův příliš dlouhý pas zamířil až za brankovou čáru u rohového praporku, odkopu od branky se ujme Jasín Bunú.
     
    44
    Messi zezadu podkopl Koundého a domácí se hromadně dožadovali druhé žluté a potažmo červené karty pro Messiho.
     
    44
    Výsledkem ale je pouze žlutá karta pro trenéra Lopeteguie.
     
    45
    Žlutou kartu dostává Sergio Escudero (Sevilla FC).

    Escudero je karetně napomenut za reakci vůči rozhodčímu Hernándezovi v přerušené hře.
     
    45+1
    K prvnímu poločasu je nastavena jedna minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas byl fotbalově výrazně za očekáváním, přesto se Barcelona ujala vedení díky skvělé přihrávce Messiho, kterou zužitkoval Dembélé.

    V průběhu úvodního dějství jsme tak viděli více karet než střel, koneckonců Sevilla v dosavadním průběhu zápasu nevystřelila ani jednou.

    V závěru prvního poločasu si o vyloučení koledoval Lionel Messi, když krátce po své první žluté kartě zezadu podkopl rozběhnutého Koundého, k nevoli domácích ale rozhodčí Hernández ponechal barcelonskou hvězdu na hřišti.
     
    Sevilla chystá po změně stran hned trojnásobné střídání, do hry přijdou Nasjrí, Suso a Rekik.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Diego Carlos, přichází Karim Rekik.
     
    46
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Alejandro Gómez, přichází Suso.
     
    46
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Munir, přichází Júsuf Nasjrí.
     
    47
    Žlutou kartu dostává Karim Rekik (Sevilla FC).

    Rekik krátce po příchodu na trávník vidí žlutou kartu za souboj s Destem, domácí tak už dostali pět žlutých karet včetně trenéra Lopeteguie.
     
    48
    Dest byl znovu faulován, tentokrát se provinil Escudero a sám domácí obránce se drobně poranil, bude však v pořádku.
     
    50
    Jesús Navas si pomohl přidržením Jordiho Alby, jednalo se už o patnáctý nedovolený zákrok Sevilly oproti sedmi hostujícím.
     
    51
    Jesús Navas si našel střeleckou pozici u rohu pokutového území, následně zaznamenal vůbec první střelu Sevilly, s jeho přízemním pokusem k bližší tyči si poradil Marc-André ter Stegen.
     
    52
    Dembélé vysunul po pravém křídle Frenkieho de Jonga, na jeho nebezepečnou přihrávku před branku nedosáhl nabíhající Jordi Alba.
     
    54
    Po zákroku na Jordána bude následovat standardní situace ve prospěch domácích.
     
    55
    Escuderovi centr ze standardní situace nevyšel, domácí nijak nezahrozili před ter Stegenem.
     
    57
    Barcelona se usadila na útočné polovině a hledá cestu do defenzivy Sevilly.
     
    59
    Po povedené souhře Barcelony se na pravém křídle dostal k zakončení Sergiňo Dest a jeho prudká rána končí na spojnici tyče a břevna!
     
    60
    Sevilla teď vzadu vůbec nestíhá! Dembélé se uvolnil na pravém křídle, přihrál do druhé vlny nabíhajícímu Messimu, ten prudkou ránou bez přípravy míjí domácí branku.
     
    62
    Clément Lenglet si počínal výborně v defenzivě, u brankové čáry jej domácí dostali pod tlak, francouzský obránce ale vybojoval odkop od branky.
     
    63
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Ivan Rakitić, přichází Óscar Rodríguez.
     
    63
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Luuk de Jong, přichází Óliver Torres.
     
    64
    Teprve druhé střelecké zakončení domácích, po Susově centru se k hlavičce dostal Escudero, mířil však vysoko nad branku.
     
    66
    Útočná snaha domácích končí už v zárodku odmávaným ofsajdem Nasjrího.
     
    67
    Zatímco Sevilla už má dostřídáno, tak hostující trenér Koeman se k prvním změnám v sestavě teprve chystá.
     
    67
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Gerard Piqué, přichází Ronald Araújo.
     
    68
    Po Messiho centru se před brankářem Bunúem prosadil Clément Lenglet, rozhodčím však neuniklo jeho ofsajdové postavení.
     
    70
    Zdravotní potíže teď má Pedri, domácí středopolař zůstal po hlavičkovém souboji sedět na trávníku.
     
    70
    Pedri signalizuje k lavičce, že bude muset být vystřídán.
     
    71
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Pedri, přichází Moriba Kourouma.

    Koeman vytahuje z rukávu osmnáctiletý talent z Guineji.
     
    72
    Kourouma se hned pustil do napadání s odkopem váhajícího brankáře Bunúa, toho však nedovoleně podrazil.
     
    74
    Sevilla je rozestavena na útočné polovině, zatím se ji ale nedaří najít cestu před branku Barcelony.
     
    74
    Óliver Torres v souboji s Busquetsem na pravém křídle vybojoval rohový kop pro Sevillu.
     
    75
    Centru od rohového praporku se ujal právě Torres, jeho centr se ale neujal.
     
    75
    A nepovedl se ani další nákop Susa do pokutového území, míč doletěl až za branku Barcelony.
     
    77
    Messi mohl zaútočit do otevřenější sevillské obrany, potáhl míč k pokutovému území, pak ale přihrával Dembélému do protipohybu. Přesto Dest zabojoval na pravém křídle a získal třetí rohový kop pro Barcelonu, čímž vyrovnal tuto statistiku.
     
    78
    Messiho centr na přední tyč odhlavičkoval Koundé.
     
    79
    Po dalším Messiho centru Lenglet prodloužil míč ke vzdálenější tyči, kde na něj nedosáhl Araújo, navíc do vzduchu vyletěl praporek pomezního rozhodčího Sáncheze na znamení Lengletova ofsajdu.
     
    80
    Jusúf Nasjrí se otočil s míčem kolem Araúja, pak přesnou střelou k bližší tyči překonal ter Stegena, rozhodčí však jeho branku neuznali, neboť při své akci si marocký střelec pomohl dotykem rukou.
     
    81
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Ronald Araújo, přichází Samuel Umtiti.

    Araújo se vrátil po zranění a v průběhu druhého poločasu nahradil Piqueho, na trávníku ale dlouho nevydržel, neboť zranění se mu zřejmě obnovilo a není schopen v zápase pokračovat.
     
    82
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Ousmane Dembèlé, přichází Martin Braithwaite.
     
    83
    Nasjrí si v pokutovém území posunul míč kolem Lengleta, pak velmi ochotně spadl k zemi, penaltu ale u sudího Hernándeze nevybojoval, naopak může být rád, že z toho nebyla žlutá karta za simulování.
     
    85
    Barcelona právě vstřelila branku!
    LIONEL MESSI se prokličkoval před Bunúa, toho nejdříve zblízka nepřekonal, pak se mu ale povedlo dorazit odražený míč do sítě!
     
    87
    Žlutou kartu dostává Joan Jordán (Sevilla FC).

    Jordán je žlutě potrestán za zákrok na Lionela Messiho.
     
    89
    Barcelona kontroluje hru držením míče ve středu hřiště a míří za důležitým vítězstvím.
     
    90+1
    Rozhodčí Hernández oddaluje závěrečný hvizd o čtyři nastavené minuty.
     
    90+2
    Sevilla už se sice dostala k míči, zatím ale hraje daleko od pokutového území Barcelony.
     
    90+2
    Centr Jesúse Navase postrádal přesnost a zamířil za barcelonskou branku.
     
    90+4
    Už se rozeběhla závěrečná minuta avizovaného nastavení, zápas už se jen dohrává.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Barcelona zvládla důležitý zápas v Seville a vítězí 2:0. Hráčem zápasu byl po zásluze vyhlášen Lionel Messi, který přihrál na první branku Dembélému a druhou v závěru vstřelil sám.

    Katalánci byli lepším týmem a vítězí zcela zaslouženě, neboť Sevilla v prvním poločase nevystřelila vůbec, ve druhém jen sporadicky a během zápasu si nevytvořila nějakou výraznější příležitost.
     
    Sevilla po pěti ligových výhrách bez inkasované branky nebere ani bod a Barcelona s Realem ji trochu odskočili, zůstává tak na čtvrtém místě, naopak Barcelona se dnešní výhrou posouvá před Real Madrid, ten ale má svůj zápas pětadvacátého kola ještě před sebou.
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 2:3. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 20:9.
     
    Dnešní soupeři se už ve středu střetnou znovu, tentokrát na Camp Nou v rámci odvety osmifinále španělského poháru Copa del Rey, do níž Sevilla vstoupí s náskokem 2:0 a bude mít výbornou pozici, ovšem musí předvést výrazně lepší výkon než v dnešním zápase. (18:16:45)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 29. O. Dembèlé (Messi), 85. Messi

    Karty:   31. Fernando (SEV), 38. Diego Carlos (SEV), 44. Lopetegui (SEV), 45. Escudero (SEV), 47. Rekik (SEV), 87. Jordán (SEV) – 42. Messi (BAR)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 2:3. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 20:9.
    Sevilla FC: Bunú – Navas (C), Koundé, Diego Carlos (46. Rekik), Escudero – Jordán, Fernando, Rakitić (63. Óscar Rodríguez) – Munir (46. Nasjrí), L. de Jong (63. Ó. Torres), A. Gómez (46. Suso).
    Náhradníci: Vaclík, Díaz – Gnagnon, Nasjrí, Suso, Gudelj, Rekik, Sergi Gómez, Ó. Torres, F. Vázquez, Óscar Rodríguez, Aleix Vidal.

    FC Barcelona: ter Stegen – Mingueza, Piqué (C) (67. R. Araújo, 81. Umtiti), Lenglet, Alba – Dest, S. Busquets, F. de Jong – O. Dembèlé (82. Braithwaite), Messi, Pedri (71. Kourouma).
    Náhradníci: Neto, Peña – R. Araújo, Braithwaite, Fernandes, Firpo, Griezmann, Kourouma, Umtiti, Puig, Trincão.

    Rozhodčí: Hernández – Naranjo, Sánchez
    thejrc.org