Motor ČB – Sparta 2:7 (kon.) | Plzeň – Zlín 7:0 (kon.) | Mladá Boleslav – Mountfield HK 4:2 (kon.)
K. Vary – Liberec 3:2 (kon.) | Vítkovice – Pardubice 5:3 (kon.) | Kometa Brno – Olomouc 2:3 (po pr.)
po prodl.
HC Kometa Brno
2:3 (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
HC Olomouc
Úterý 02.03.2021, 18:00 • DRFG arena • Tipsport extraliga • 50. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    BRNO vs. OLOMOUC
    Hezký den z Brna. Základní část Tipsport extraligy míří do cílové rovinky, v úterním 50. kole budeme svědky moravského derby mezi Brnem a Olomoucí. Hosté z Hané už toho nejspíš na tabulkovém polepšení už nestihnou, Kometa však stále hraje o výhodu domácího stratu v předkole play-off. Komu se úterní bitva povede lépe?
     
    HC Olomouc:

    Olomouc se i v letošním ročníku podívá do vyřazovacích bojů, s jistotou účasti v předkole play-off vítali Hanáci v nedělním kole na domácím ledě tým Karlových Varů. Proti západočeskému konkurentovi ztráceli ještě 81 vteřin před závěrečnou sirénou dvě branky, ale kohouti nehodili flintu do žita a díky brankám Nahodila a Olesze zápas srovnali. V prodloužení pak obrat korunoval Strapáč. Určitě velká vzpruha pro 12. tým tabulky, který už asi na svém postavení toho moc nevylepší. Na 11. Litvínov totiž ztrácí devět bodů.

    Kde hledat přednosti Olomouce? Určitě v disciplíně, hned po brněnské Kometě jsou Hanáci nejslušnějším týmem extraligy, celkem totiž vyfasovali pouze 462 trestných minut. Co se týče produktivity, nemají kohouti ve svém středu výraznějšího kanonýra, jako měli kdysi třeba v osobě Zbyňka Irgla. Produktivitu týmu momentálně vede Jan Káňa (12+13), daří se také dalšímu bývalému útočníkovi Brna Lukáši Nahodilovi (10+14). Trojici nejproduktivnějších útočníků doplňuje Jan Knotek (11+11).

    Mezi obránci vyniká Jiří Ondrušek (8+16), ten také od hlavního trenéra Tomajka dostává na ledě nejvíc prostoru. Z beků umí ofenzívu podpořit také Tomáš Dujsík (3+9). Velkou osobností olomouckého celku je pak určitě brankář Branislav Konrád, jeho úspěšnost zákroků dosahuje úrovně 91,6 procenta, průměrně pak inkasuje 2,58 branky na zápas. Záda zkušenému Konrádovi kryje Jan Lukáš, ten průměrně inkasoval téměř tři branky na zápas a úspěšnost zákroků má lehce pod 91 procenty.
     
    HC Kometa Brno:

    Momentálně nenajdete v Tipsport extralize tým s lepší formou. Brněnská Kometa opanovala posledních pět zápasů, když si připsala 15 bodů do tabulky, kde se ji úspěšně daří držet 8. pozici zaručující start vyřazovací části na domácím ledě. Pokud si Jihomoravané formu udrží, mohou ještě ve finiši základní části přeskočit konkurenta z Pardubic.

    Pohodu Komety demonstrují výkony Petera Muellera, ten se díky v utkání Hradci Králové zapsal do extraligové historie, když překonal hranici 62 kanadských bodů, což vytváří rekord v produktivitě cizinců, kteří kdy nastupovali v české nejvyšší soutěži. Mueller navíc ještě může pomýšlet na titul nejlepšího střelce soutěže, na třineckého Matěj Stránského ztrácí brněnský kanonýr 3 branky.

    Kometě se podařilo před blížícím se finišem sezony najít skvělou formu. Jihomoravané jakoby vůbec nehleděli na soupeře, svými výkony výrazně promlouvají do bojů o elitní čtveřici, v poslední pětce zápasů totiž porazili Plzeň, Liberec či Hradec Králové. Proti Olomouci půjdou do utkání v roli favorita.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Kometa Brno: Vejmelka (Klimeš) – F. Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Svozil, Bartejs – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller (A) – Plášek ml., Brabenec, Klepiš (A) – Bondra, Rákos, Schneider – Valský, Střondala, Kusko.

    HC Olomouc: Konrád (Lukáš) – A. Rutar, Ondrušek (A), Škůrek, Švrček, Dujsík, Vyrůbalík (C), Valenta – Kunc, Nahodil, J. Káňa – Olesz, Kolouch, Strapáč – Navrátil, J. Knotek (A), Ostřížek – Bambula, Handl, Burian.

    Rozhodčí: Hradil, Šindel – Brejcha, Axman.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    Čtvrté letošní moravské derby mezi Brnem a Olomoucí bylo zahájeno, na úvodním buly uspěl Holík.
     
    00:15
    První střeleckou příležitost si připravil hostující Káňa, branku minul.
     
    00:45
    Za Kometu slibně zahrozil Svozil, ale jeho bekhend rovněž minul branku.
     
    01:28
    Utkání má v úvodu svižné tempo, ale zatím se ani jednomu z celků nepodařilo dostat do vážnější brankové příležitosti.
     
    02:18
    Až teprve nyní je přerušeno, když postup Střondaly zastavil hostující obránce a puk zamířil do ochranné sítě.
     
    03:33
    Plášek zachytil ve středním pásmu puk a postupoval vstříc olomoucké brance, mohl ještě vylepšit pozici Klepišovi, ale rozhodl se zakončovat sám, puk díky zásahu hostujícího beka zamířil mimo.
     
    03:40
    Bartejs napřáhl na modré čáře, Konrád vytáhl pohotový zákrok betonem.
     
    04:36
    Bondra si vypracoval slibnou střeleckou pozici na vrcholku kruhu a okamžitě pálil, jeho prudká rána však těsně branku Olomouce minula.
     
    05:15
    Hra má nadále svižný spád, zbytečně se nepřerušuje, defenzívy obou celků zatím pracují spolehlivě.
     
    05:49
    Hostující Burian zavážel puk před brankoviště Brna, zde však nebyl nikdo v červenobílém, kdo by jeho nabídky zužitkoval a obrana domácích odehrála kotouč do bezpečí.
     
    06:38
    Švrček vypálil od modré čáry a před Vejmelkou ještě změnil směr puku Káňa, domácí brankář však zasahovat nemusel.
     
    07:59
    Vejmelka nyní raději přikryl kotouč před dotírajícími kohouty, vhazovat se tak bude před brankou Komety.
     
    08:58
    Hraje se nahoru dolů, tentokrát bez střeleckých příležitostí.
     
    09:19
    Nyní napřáhl za modrou čárou hostující obránce Dujsík, Vejmelka bez problémů zasáhl.
     
    09:31
    První formace Komety okamžitě přesunula hru před Konráda, zde střílel Zámorský, ale olomouckého brankáře nepřekonal.
     
    10:37
    Plášek zpoza branky hledal Muellera, jeho přihrávka měla správný směr, ale na poslední chvíli zhatil slibnou kombinaci domácích obránce Olomouce.
     
    11:41
    Schneider ve středním pásmu přenechal puk Kuskovi, ten se dostal na pravý kruh, odkud vypálil, Konrád byl však připraven pohotově zasáhnout, vhazuje se před brankou Hanáků.
     
    11:56
    Vyloučení v týmu HC Olomouc (Jan Knotek – 2 min., zásah do hlavy nebo krku + 10 min. osobní trest, zásah do hlavy nebo krku).
     
    12:03
    Kohoutům se hned v úvodu oslabení podařilo vyhodit.
     
    12:53
    Kometa právě vstřelila branku!
    Brňané využívají přesilovou hru a ujímají se vedení! Kometa znovu předvedla parádní kombinaci speciální formace, kterou po přihrávce Muellera zakončil přesně PETER SCHNEIDER. Asistence: Peter Mueller, Petr Zámorský.
    12:53 Peter SCHNEIDER - 1:0
     
    13:25
    Na druhé straně se o bleskové srovnání pokoušel Dujsík, jeho prudkou střelu od modré čáry však Vejmelka utlumil ve své výstroji. Následuje komerční přestávka.
     
    14:42
    Olomoucí se zatím nedaří najít adekvátní odpověď na první brněnskou branku, domácí mají velmi dobře zabezpečené střední pásmo a nepouští hosty do přímého ohrožení Vejmelkovy svatyně.
     
    15:42
    Další pohledný přechod elitní formace Brna, Zaťovič dlouhou křižnou přihrávkou hledal u vzdálenějšího tyče Zámorského, ten jeho přihrávku zpracoval, ale byl již v ostrém úhlu k olomoucké brance a Konrád si bližší tyč dokázal pohlídat.
     
    16:44
    Kometa nadále drží puk, nyní se však domácí dopustili nepřesnosti a puk z hole Krále míří až na zakázané uvolnění.
     
    18:20
    Znovu elitní formace domácích v akci, Zámorský tentokrát předložil puk do ideální pozice Muellerovi, ten na nic nečekal a vypálil z voleje, Konrád se však stačil skvěle přemístit!
     
    18:54
    Brno pokračuje v aktivním výkonu a defenzíva Olomouce je na stupni nejvyšší pohotovosti.
     
    19:31
    Kučeřík nahazoval puk na olomouckou branku, na brankovišti číhal Schneider, ale nedokázal puk usměrnit za Konráda. Následně se kohoutům podařilo dostat na chvíli puk z obranného pásma.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První dvacetiminutovka skončila jednobrankovým vítězstvím domácího týmu a nutno říci, že zaslouženě. Brno si tvořilo i další slibné příležitosti k navýšení náskoku, ale zatím jediným úspěšným střelcem utkání je Peter Schneider, když v přesilové hře zaznamenal svou 20. trefu v letošní sezoně. Olomouc zatím marně hledá reakci na brněnské vedení, domácí dokázali úspěšně odrážet snahy hostů o rychlé protiútoky a v závěru první periody měli hru plně pod kontrolou. Prostřední dějství moravského derby odstartuje v 18:47.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:12
    Olomouc se ihned nahrnula do útoku a Káňa nahazoval puk na Vejmelku, ten dokázal skákavý puk vyrazit.
     
    20:25
    Rozhodčí nyní upravují ukotvení olomoucké branky, na pokračování hry se bude chvilku čekat.
     
    20:37
    Hra už znovu pokračuje, Kometě se nyní daří aktivně napadat rozehrávku hostů.
     
    21:11
    Parádní ťukec první domácí formace, vše začalo u Muellera, ten poslal puk na levé křídlo Zaťovičovi, ten jej poslal do mezikruží Holíkovi, aby jej obdržel zpět na volej, celou situaci kontroloval i brankář Konrád a výborným čtením hry podržel Olomouc!
     
    22:13
    Kometě se daří navázat na závěr první třetiny a znovu má více ze hry.
     
    23:13
    Hanáci se nyní snaží dostat puk do útočného pásma, ale brněnští obránci jsou všude o krok dříve.
     
    23:45
    Nepřesné založení olomouckého útoku končí icingem.
     
    23:51
    Bondra obral Valentu o kotouč a z pravého kruhu vypálil, Konrád vyrazil ramenem.
     
    24:58
    Olomouc byla blízko ke srovnání, na pravém kruhu napřáhl Káňa, Vejmelka puk nezachytil a k dorážce se natahoval Kunc s Nahodilem, naštěstí pro domácí dokázal obrana Komety vše ustát a svému brankáři pomohla.
     
    25:52
    Útok Brna byl nyní ze strany hostů odražen jen za cenu zakázaného uvolnění.
     
    26:23
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Radek Kučeřík – 2 min., podrážení).
     
    26:28
    Gulaši ihned odpaluje puk až ke Konrádovi.
     
    27:55
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Hanáci vyžívají přesilovou hru a je srovnáno! Kohoutům se podařilo zcela rozebrat brněnskou čtveřici a na vrcholu povedené souhry byl JAN KNOTEK, jenž se prosadil na hranici brankoviště. Asistence: Jan Kána, Jakub Navrátil.
    27:55 Jan KNOTEK - 1:1
     
    28:45
    Olomouc je po vyrovnávací brance nabuzena a aktivně napadá brněnskou rozehrávku.
     
    29:03
    Zakázané uvolnění Komety.
     
    30:16
    Utkání má znovu rychlý spád, útoky se střídají na obou stranách, defenzíva hostů nyní zabránila v průniku Svozilovi, jenž se snažil dostat do bekhendového zakončení.
     
    31:03
    Plášek nyní ve středu hřiště poslal puk na Konráda a Kometa posílá na led čerstvé síly, pokračuje dlouhá pasáž hry bez přerušení.
     
    31:39
    Kusko se nyní dostal až před Konráda, jeho střelu olomoucký brankář vyrazil, následně pálil Kučeřík a nejspíš trefil tyč. Nápor Brna pak zakončil Valský, ale i tentokrát Konrád úspěšně zasáhl.
     
    33:41
    Olomouc mohla otočit skóre! Ve vyložené pozici se po přihrávce Nahodila ocitl Navrátil, Vejmelka puk vyrazil a následně se k dorážce dostal ještě Ondrušek a po něm i Nahodil, domácí brankář však nyní všechny zakončující hráče hostů vychytal!
     
    34:42
    Kometě se nyní nedaří úplně dostat do herní pohody, její odpovědi na zvýšenou olomouckou aktivitou končí již ve středním pásmu.
     
    34:52
    Skrz bránícího hráče vypálil Kolouch, Vejmelka si puk našel a úspěšným zákrokem hru přerušil.
     
    35:43
    Ani elitní domácí formaci se nyní nepodařilo nic moc vymyslet v útočném pásmu, naopak musí čelit protiútoků hostů.
     
    36:33
    Dujsík si nyní koledoval, když doslova namazal na zakončení Rákosovi, ten se snažil nadvakrát propasírovat puk za Konráda, ale Olomouc tuhle krušnou chvíli ustála!
     
    37:43
    Olomouc se oklepala a už znovu krouží v útočném pásmu, teď se musí mít na pozoru domácí obrana.
     
    38:33
    Svozil nabil na útočné modré Gulašimu, jeho projektil Konrád vyrazil a olomoucká obrana odehrála puk do středního pásma.
     
    39:26
    Závěr třetiny přináší hru ve středním pásmu, kde probíhají souboje o kotouč.
     
    39:39
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Olomouc v závěru druhé třetiny otáčí skóre zápasu! Ve středním pásmu se Káňovi podařilo dostat puk na ROSTISLAVA OLESZE, jenž postupoval do brněnské třetiny po pravém křídle, natáhl bekhend a zavěsil puk pod horní tyč brněnské klece. Asistence: Jan Káňa.
    39:39 Rostislav OLESZ - 1:2
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Po dvou třetinách je vše jinak a najednou jsou ve vedení hosté z Hané. Kometa nejprve navázala na závěr první třetiny a tvořila si slibné kombinace v olomouckém obranném pásmu. Kohoutům se však podařilo srovnat v přesilové hře, kterou využil Jan Knotek. Olomouc byla po srovnání při chuti, ale také Kometa se následně zkoncentrovala a oba celky měly příležitosti získat vedení na svou stranu. Nakonec se to jednadvacet vteřin před druhou sirénou povedlo olomouckému Rostislavu Oleszovi, jenž zavěsil bekhendem pod horní víko brněnské branky. Třetí třetina slibuje zajímavé pokračování dnešního moravského derby, započne v 19:37.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:44
    Kometa se snaží s pukem dostat do útočného pásma, kohouti však zatím velmi dobře střeží obrannou modrou čáru.
     
    41:24
    Střondala z rohu pásma poslal puk do střelecké pozice Kuskovi, Konrád úspěšně zasáhl a vhazovat se bude po pravici olomouckého brankáře.
     
    41:33
    Další slibná spolupráce tentokrát dvojice Klepiš – Plášek, druhý jmenovaný pálil z voleje, Konrád vytěsnil puk špičkou betonu.
     
    42:50
    Kometa zařadila vyšší rychlostní stupeň, na domácích borcích jde vidět snaha vyrovnat.
     
    43:53
    Olomouc se teď prezentovala rychlým protiútokem, ten zakončoval střelou od modré čáry Švrček, Vejmelka úspěšně vyrazil.
     
    44:58
    Olomouci se podařilo otupit rodící se nápor Brna a nyní úspěšně střeží obranné pásmo a pokusy domácích odráží už ve středu hřiště.
     
    46:09
    Holík zpoza branky našel Muellera, ten však odkrytý prostor olomoucké branky netrefil!
     
    47:25
    Valský se dostal do slibné pozice, ale na ideální koncovku už neměl dostatek sil.
     
    47:54
    Jsme svědky opravdu dlouhé pasáže hry bez přerušení, mezitím znovu na olomouckou branku střílel Valský, Konrád vyrazil.
     
    48:25
    Král se nyní prodral skrz olomouckými obránci a mířil mezi betony Konráda, ten dokázal vyrazit, na dorážku byl ještě připraven Schneider, ale celá situace končí vypadnutím olomoucké branky ze základního postavení.
     
    48:40
    Kometa právě vstřelila branku!
    Nyní už se Kometa raduje a je znovu vyrovnáno! Akci první formace úspěšně zakončil bekhendem z hranice brankoviště MARTIN ZAŤOVIČ. Asistence: Peter Mueller, Petr Holík.
    48:40 Martin ZAŤOVIČ - 2:2
     
    49:11
    Gulaši napřáhl z voleje od modré čáry, Konrád měl však luxusní výhled a střelu ukryl ve své lapačce.
     
    50:22
    Kometa je nadále na puku, ale momentálně se ji nedaří najít cesta do obranného pásma soupeře.
     
    51:43
    Olomouci se podařilo zbrzdit brněnskou aktivitu, ale nyní se nerodí žádné střelecké příležitosti, je to boj o každý metr ledu.
     
    52:00
    Kometa v postavení mimo hru.
     
    52:55
    První formace Brna se nastěhovala před Konráda a snaží se tvořit kombinaci.
     
    53:19
    Další vlnu brněnského útoku vedl Král, jenž předložil puk na levé křídlo Pláškovi, ten se snažil mířit na bližší tyč, Konrád ovšem jeho úmysl vystihl a ustál i následné snahy brněnských hráčů o dorážku.
     
    53:38
    Klepiš přenechal puk na pravém kruhu Rákosovi, jeho střelu ovšem Konrád bez větších potíží zneškodnil.
     
    55:19
    Konrád už se chystal ke hře s hokejkou, na poslední chvíli si ale svůj úmysl rozmyslel a raději puk přikryl, Kometa tak získala vhazování před olomouckou brankou.
     
    55:30
    Na olomouckém brankovišti nyní bylo pořádně krušno, Konrád po zakončení Krále několikrát překulil v brankovišti, Brňané se však začali radovat a rozhodčí si míří zatelefonovat!
     
    55:30
    Na základě přezkoumaného záběru rozhodčí branku neuznává!
     
    55:38
    Kometa pokračuje v náporu, střela Zámorského končí v lapačce Konráda.
     
    55:43
    Další slibná pozice pro Krále, jenž pálil z levého kruhu, Konrád špičkou lapačky vyrazil.
     
    56:02
    Na druhé straně se ke střele z voleje dostal Navrátil a úřadovat musela také lapačka domácího brankáře.
     
    58:00
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:30
    Olomoučtí jsou na kotouči a snaží se usadit v brněnském obranném pásmu.
     
    58:52
    Zakázané uvolnění Olomouce stěhuje hru před Konráda.
     
    58:56
    Hollandův pokus od modré čáry končí v moci Konráda, vhazování se opakuje.
     
    59:50
    První útočná formace Komety krouží v olomouckém pásmu.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Základní hrací doba nestačila k určení vítěze dnešního moravského derby. Kometě se podařilo ve třetí třetině vyrovnat zásluhou kapitána Martina Zaťoviče, kýženého obratu se však i přes slibné příležitosti domácí nedočkali, alespoň tedy zatím. Následovat bude pětiminutové prodloužení ve třech hráčích na obou stranách.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:07
    U puku je olomoucký Ondrušek, hosté se pokusí o první útočnou akci.
     
    60:59
    Holík na modré čáře připravil Ondruška o kotouč a vydal se zcela osamocen vstříc Konrádovi, stíhán hostujícími beky stačil zakončit, ale na olomouckého brankáře si nepřišel!
     
    61:25
    Klepiš poslal puk Zámorskému, jenž mohl ještě vylepšit pozici Zaťovičovi, volil individuální zakončení, které skončilo nad brankou Olomouce.
     
    61:33
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Jakub Klepiš – 2 min., podrážení).
     
    61:33
    Oddechový čas pro hosty.
     
    62:12
    Král vyvezl puk z obranného pásma a ještě ušetřil cenné vteřinky, když si narazil s Bartejsem a ten ještě jednou vyhazuje až ke Konrádovi.
     
    62:50
    Vejmelka nyní pohotovým zákrokem zneškodnil pokus Ondruška.
     
    63:15
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Olomouc podruhé v utkání využívá přesilovou hru a získává v Brně bonusový bod navíc! Navrátil našel křižnou přihrávkou na pravém kruhu JANA KÁŇU a ten přesnou střelou k tyči rozhodl dnešní moravské derby ve prospěch hostů z Hané. Asistence: Jakub Navrátil.
    63:15 Jan KÁŇA - 2:3
     
    Konec zápasu.
     
    Vítězná série brněnské Komety, která čítala pět zápasů v řadě skončila. Olomouc dnes v Brně dokráčela k cennému vítězství díky trpělivému výkonu a také spolehlivému brankář Konrádovi, v utkání využila dvě přesilové hry, čímž v této disciplíně dnes zaznamenala stoprocentní úspěšnost. Pro dnešek je to z Brna vše, děkuji za sledovanost přenosu a přeji vám z jižní Moravy hezký zbytek večera. (20:21:22)
    Marken.cz

    Jan Tajzler

    Branky a nahrávky: 13. Schneider (Mueller, Zámorský), 49. Zaťovič (Mueller, P. Holík) – 28. J. Knotek (J. Káňa, Navrátil), 40. Olesz, 64. J. Káňa (Navrátil)


    HC Kometa Brno: Vejmelka (Klimeš) – F. Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Svozil, Bartejs – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller (A) – Plášek ml., Brabenec, Klepiš (A) – Bondra, Rákos, Schneider – Valský, Střondala, Kusko.
    HC Olomouc: Konrád (Lukáš) – A. Rutar, Ondrušek (A), Škůrek, Švrček, Dujsík, Vyrůbalík (C), Valenta – Kunc, Nahodil, J. Káňa – Olesz, Kolouch, Strapáč – Navrátil, J. Knotek (A), Ostřížek – Bambula, Handl, Burian.

    Rozhodčí: Hradil, Šindel – Brejcha, Axman
    thejrc.org