Č. Budějovice – Mladá Boleslav 1:3 (kon.) | Karviná – Brno 1:1 (kon.) | Slavia – Ostrava 2:1 (kon.)
konec
MFK Karviná
1:1 (1:0)
FC Zbrojovka Brno
Neděle 07.03.2021, 14:00 • Městský stadion Karviná, Karviná • FORTUNA:LIGA • 22. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Šikmý kostel, Slezská univerzita, lázně Darkov, Fryštátský zámek a v posledních letech také prvoligový fotbal, to vše lze najít v okresním městě na východě České republiky. Nechybí zde ani zrekonstruovaný fotbalový stadion, kam v neděli odpoledne zavítají fotbalisté brněnské Zbrojovky.

    Zástupci jihomoravské metropole se pokusí na slezské půdě prolomit sérii pěti zápasů bez vítězství, ve kterých získali jediný bod. Pokud Zbrojováci nechtějí další sezónu strávit ve druhé lize, budou muset najít recept na střeleckou neplodnost. Poslední gól Dostálkovy družiny vstřelil na začátku února do sítě Bohemians Antonín Růsek. Od té doby Brno vyšlo v lize třikrát naprázdno a neuspělo ani v MOL Cupu na půdě Teplic.
    Kdysi za Brno stříleli spoustu gólů Pacanda, Švancara, Holomek, Kroupa a další, nyní má duo nejlepších střelců Hladík – Růsek po třech brankách, což je žalostně málo.

    Jihomoravané se po celou sezónu potácí s marodkou. Nejinak tomu je i v této době. Z karantény se pomalu vracejí Floder, Reiter a Dreksa. Do tréninkového procesu se zapojil i další hráč s karvinskou minulostí, brankář Berkovec. Chybět naopak bude Ondřej Vaněk, který podstoupil artroskopii a čeká ho herní přestávka.

    Brno se po novoročních nezdarech znovu nachází v sestupovém pásmu s dvoubodovou ztrátou na šestnáctibodovou Mladou Boleslav. To domácí Karviná má nahráno mnohem více. 25 bodů aktuálně stačí na dvanáctou pozici. Další tři budou chtít přidat z tohoto zápasu, aby si vynahradili poslední nezdar z Mladé Boleslavi, kde prohráli 0:2.

    Karviná ve městě automobilů nepředvedla téměř nic a v první půli dvakrát zaslouženě inkasovala. Zápas ukázal, co Slezany v novém roce trápí – neproduktivní koncovka a pomalá zadní řada, která nestíhá reagovat na rychlé výpady soupeřů do obrany. Výsledkem jsou zbytečné góly nepokrytých hráčů.

    Ani v útoku to není žádná sláva, zvláště, když doma inkasovala první gól v posledních šesti zápasech a čisté konto udržela pouze dvakrát při remízách s Baníkem Ostrava a Mladou Boleslaví.

    Co se dá očekávat od zápasu? To napoví až základní sestava. Otazník visí nad startem středopolaře Qoseho. Hrát zřejmě nebude ani Dramé.

    Poslední vzájemný duel na jihu Moravy se ještě hrál před diváckou kulisou. Necelá dvoutisícovka fanoušků viděla prohru brněnského celku 0:2. Góly padaly až ve druhém poločase, nejprve faul brankáře Šustra na Papadopulose potrestal z pokutového kopu Qose a o deset minut později přidal druhý gól Ostrák.

    Poslední vzájemné utkání odřídil mezinárodní rozhodčí Pavel Královec, který v jarní části chybí na prvoligové listině. Nedělní zápas povede jako hlavní sudí Pavel Franěk. Pro něj to bude 244. utkání, více jich v historii Fortuna:Ligy odpískal pouze Královec (267). Role asistentů budou plnit Adam Horák a Dan Vodrážka. Čtvrtým rozhodčím je Jakub Vojkovský. Do zápasu může zasáhnout také video, z přenosového vozu budou dohlížet na průběh duelu Pavel Orel a Petr Dorušák.
     
    Úvodní sestavy:

    MFK Karviná: Bolek – Jursa, Santos, Šindelář, Bartošák – Smrž, Mangabeira – Mikuš, Herc, Tavares – Papadopulos.
    Náhradníci: Ciupa – Pereira, Kokovas, Qose, Haša, Janečka, Siňavskij.

    FC Zbrojovka Brno: Floder – Jakub Šural, Hlavica, Pernica – Štepanovský, Bariš, J. Sedlák, Jan Moravec, Pachlopník – Růsek, Hladík.
    Náhradníci: Šustr – Dreksa, Šumbera, Texl, Reiter, Fila, Přichystal.

    Rozhodčí: Franěk – Horák, Vodrážka.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    3
    Po dvou minutých boje ve středu pole se k útoku odhodlali Jihomoravané, po pravé straně utekl Hladík, přihrál na levou stranu Moravcovi, který skákavý balón napálil vysoko nad karvinskou bránu.
    3. Moravec skákavý míč napálil pouze vysoko nad
     
    5
    Přímý kop Bartošáka z pravé strany proskákal přímo k brankáři Flodrovi, ten si s nepříjemným balónem poradil.
     
    8
    Brno zkouší postupovat polovinou Karviné po pravé straně, ale moc se jim to nedaří. Bartošák byl vítězný v souboji s Pachlopníkem.
     
    10
    Bartošákův nákop z levé strany prodloužil za sebe hlavou Smrž, míč se odrazil od nohou jednoho z brněnských hráčů zpět k hlavičkujícímu hráči, Smrž následně prodribroval do pokutového území, odkud vypálil vedle brány.
    10. Smrž po chybě domácí obrany z voleje minul bránu
     
    11
    Karviná právě vstřelila branku!
    Domácí se dostávají do vedení! RAFAEL TAVARES si počíhal v levé části šestnáctky na odražený balón po střele Herce a napálil míč po zemi k levé tyči. Brankář Floder se natahoval, ale na balón nedosáhl – 1:0!
    11. Rafael TAVARES - 1:0
     
    12
    Na druhé straně mohli hosté rychle vyrovnat, ale před brněnským hráčem odkopl míč na roh Santos.
     
    13
    Velká šance Brna! Po rohovém kopu a driblingu Pernici se míč odrazil před malé vápno k Růskovi, který se opřel od balónu a z první trefil brankáře Bolka! Následně se ke střele z boku dostal také Pernica, ale ani on neprostřelil karvinského brankáře!
     
    15
    Hlavica si nepočínal v souboji s Tavaresem vůbec dobře, nechal se obehrát karvinským záložníkem a poté ho zatáhl za dres. Rozhodčí Franěk vytáhl první žlutou kartu pro brněnského hráče.
     
    15
    Následný přímý kop prolétl pokutovým územím až za brněnskou branku.
     
    17
    Po centru Jursy z pravé strany hlavičkoval v pokutovém území Herc, ale míč poslal svící přímo do míst, kde byl gólman Floder.
     
    21
    Z pravé strany propadl centr před Hladíka, který si nezpracoval míč a nepovedeným kopem ho poslal pouze k brankáři Bolkovi, který tak nemusel řešit vážnou hrozbu.
     
    25
    Trochu podprůměrné utkání nenabízí příliš vzruchu, nepomohla k tomu ani akce Tavarese se Smržem, kteří se snažili pojít kolem Štepanovského po levé straně.
     
    26
    Rohový kop Mikuše z levé strany vyboxoval brankář Floder mimo pokutové území, domácí se dostali k dalšímu centru do vápna, ale po zpětné hlavičce Mikuše se k míči dostali hráči v červených dresech.
     
    28
    Zajímavá karvinská akce, Herc vysunul na pravé straně Tavarese, ten zkusil vystřelit z velkého úhlu, ale přestřelil nejen brankáře Flodra, ale i brněnskou branku.
    28. Herc vysunul Tavarese, ten přestřelil Flodera i branku
     
    29
    Nedorozumění u karvinské branky vyřešil gólman Bolek odkopem míče do zámezí.
     
    32
    Jedinou zajímavostí posledních minut je hlasité povzbuzování domácích fanoušků zpoza stadionu.
     
    34
    Moravec přihrál z levé strany do vápna na bližší tyč, kde se k míči dostal Hladík, ale z otočky přestřelil karvinskou branku.
     
    38
    Brňaní v posledních minutách častěji kontrolují balón, ale pouze ve středu pole, odkud žádné nebezpečí pro karvinského brankáře nehrozí.
     
    40
    Z ničeho nic se k balónu na hranici šestnáctky dostal Peter Štěpanovský, který prudkou střelou do levého horního rohu donutil k zásahu gólmana Bolka! Parádní zákrok karvinského brankáře.
     
    42
    Zhruba třicet metrů od brněnské branky se srazili Mikuš s Tavaresem. Oba padli na zem a jsou v péči domácích zdravotníků.
     
    44
    Oba hráči zůstali na hřišti a pokračuje se ve hře.
     
    45+1
    Rozhodčí Franěk prodloužil první půli o dvě minuty.
     
    45+2
    Herc prošel u postranní čáry kolem Štepanovského a Hlavici, jenže při průniku do pokutového území sebou hodil o zem a přišel o balón.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas je za námi. Ve skoro mrazivých podmínkách jsme neviděli žádnou úchvatnou podívanou, ale spíš boj s několika šancemi na obou stranách. Pouze jedna skončila v bráně, v 11. minutě napálil odražený balón do brněnské brány Tavares. Po prvním poločase tak vede Karviná nad Brnem 1:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Trenér Dostálek provedl před začátkem druhého poločasu dvě změny. Na trávník nastoupil karvinským lidem dobře známý Pavel Dreksa a útočník Daniel Fila. V šatně zůstali Honzové Hlavica s Hladíkem.
     
    47
    Zdravotní problémy hlásí Mikuš, který měl problémy už v prvním poločase.
     
    47
    Mikuš dohrál, místo něj přišel Siňavskij.
     
    50
    Nový muž na trávníku Siňavskij odcentroval z levé strany před malé vápno, kam si naběhl Tavares, jenže dřív se k míči dostal brankář Floder, kterého právě Tavares po úspěšném zákroku fauloval.
     
    52
    Růsek si na pravé straně pomohl faulem v souboji s Bartošákem, kterého při hlavičce přistrčil. Domácí tak získají míč.
     
    54
    Moravec hledal dlouhým vysokým balónem v pokutovém území Štepanovského, ale před brněnským záložníkem hlavou zasáhl Bartošák.
     
    56
    Fila zavedl míč z pravé strany před pokutové území, kde míč přenechal Moravcovi, ale bývalý karvinský kapitán se nedokázal zbavit bránícího soupeře a přišel o balón.
     
    59
    Sedlák přihrál na pravou stranu Štepanovskému, který se v pokutovém území uvolnil přes Bartošáka a vypálil do boční sítě. Jeho pokus byl tečován, následuje rohový kop.
    59. Štepanovský vypálil a trefil boční síť
     
    60
    Po rohovém kopu se domácí vydali do brejku dva na jednoho. Celou akci nakonec pokazil Herc nepřesnou přihrávkou.
     
    63
    Fila vlétl při hlavičkovém souboji do Bartošáka a za svůj nedovolený zákrok obdržel žlutou kartu.
     
    64
    Dvojité střídání v brněnském celku. Zápas skončil pro Bariše a Štepanovského, místo nich přišli na hřiště Reiter s Prichystalem.
     
    65
    Šance na obou stranách, nejprve Herc zahodil šanci Karviné, pár sekund na to na druhé straně Růsek nedokázal z malého vápna dotlačit balón za brankovou čáru.
    65. Možnost na obou stranách! Herc zahodil šanci, Růsek nedokázal dotlačit míč za čáru
     
    66
    Brno právě vstřelilo branku!
    Zbrojovka vyrovnává! Po centru Pachlopníka z levé strany se v malém vápně hlavou prosadil LUDĚK PERNICA a vyrovnal na 1:1!
    66. Luděk PERNICA - 1:1
     
    70
    Brňané jsou v těchto fázích aktivnější a snaží se otočit zápas ve svůj prospěch.
     
    71
    Jursa zastavil rychle se rozvíjející akci faulem na rozběhnutého Přichystala. Následovat nemohlo nic jiného, než žlutá karta.
     
    73
    Rychlý výpad Reitera včas ukončil domácí stoper Santos.
     
    74
    Trenér Jarábek sáhl k dvojitému střídání. Ze hřiště stáhl Tavarese se Smržem a místo nich přišli Haša s Qosem.
     
    77
    Brňané zkouší napadat soupeře už před domácí šestnáctkou a zatím se jim daří získávat míče.
     
    80
    Trochu prostoru dostali karvinští hráči, centr Herce brněnská obrana odvrátila, vzápětí byl před šestnáctkou faulován Bartošák.
     
    81
    K přímému kopu se postavil Albánec Qose, který po krátkém rozběhu vysoko přestřelil brněnskou branku.
     
    82
    Tak to Haša zazdil. Domácí mohli jít do přečíslení tři na dva, volný Siňavskij si žádal o přihrávku do běhu, ale Haša se odhodlal ke střele z nějakých dvaadvaceti metrů, která vysoko přeletěla brněnskou branku.
     
    85
    Přímý kop Pachlopníka nepřinesl nic zajímavého. Pachlopník centrem nenašel nikoho v pokutovém území a balón pouze doskákal k reklamnímu panelu.
     
    86
    Fila fauloval u postranní čáry Jursu, ten si chvíli poležel na trávníku, ale už pokračuje ve hře.
     
    87
    Mangabeira zastavil za cenu žluté karty unikajícího Pachlopníka.
     
    89
    Brno mohlo rozhodnout, Fila přiťuknul míč Růskovi, který vypálil z hranice šestnáctky po zemi k pravé tyči. Moc nechybělo, aby balón zapadl do karvinské brány.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavil tři minuty.
     
    90+2
    Ještě závěrečné střídání na karvinské straně. Herc a Papadopulos dohráli, Kokovas s Janečkou vyběhli na trávník. Střídání se chystalo i na brněnské straně, ale nakonec na jednoho z dvojice Šumbera – Texl nedošlo. Šumbera si mohl připomenout povedené angažmá v nedalekém Třinci, jenže trenér Dostálek mu nedal šanci.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Trenér Dostálek se může radovat z prolomení gólové neschopnosti, jenže ani trefa Pachlopníka nestačila Jihomoravanům na zisk tří bodů. Ve druhé půli byli Brněnští aktivnější, zaslouženě vyrovnali na 1:1 a mohli i vyhrát, kdyby měli lépe seřízenou střeleckou mušku. Po remíze se tak mohou spokojit s bodem.
     
    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 4:4. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 16:15.
     
    Karviná se po zisku bodu udržela na dvanáctém místě s jednobodovým náskokem před Bohemians. S tímto soupeřem se Slezané střetnou příští týden ve Vršovicích.

    Brno zůstává s patnácti body na šestnáctém místě se čtyřbodovou ztrátou na první nesestupovou pozici. Jihomoravany v dalším kole čeká domácí duel s Jabloncem.
     
    Z Karviné je to dnes vše. Z důvodu mrazivého počasí bohužel bez ohlasů. I tak vám přeji příjemný zbytek víkendu a vydařený vstup do nového týdne. Od klávesnice se s vámi loučí Igor Mainka. (18:33:57)

    Igor Mainka

    Branky: 11. Tavares – 66. Pernica (Pachlopník)

    Karty:   71. Jursa (KAR), 87. Mangabeira (KAR) – 15. Hlavica (BNO), 63. Fila (BNO)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 4:4. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 16:15.
    MFK Karviná: Bolek – Jursa, Santos, Šindelář, Bartošák – Smrž (74. Qose), Mangabeira – Mikuš (47. Siňavskij), Herc (90+2. Kokovas), Tavares (74. Haša) – Papadopulos (C) (90+2. Janečka).
    Náhradníci: Ciupa – Kokovas, Qose, Haša, Janečka, Siňavskij, Pereira.

    FC Zbrojovka Brno: Floder – Jakub Šural (C), Hlavica (46. Dreksa), Pernica – Štepanovský (64. Reiter), Bariš (64. Přichystal), J. Sedlák, Jan Moravec, Pachlopník – Růsek, Hladík (46. Fila).
    Náhradníci: Šustr – Dreksa, Šumbera, Texl, Reiter, Fila, Přichystal.

    Rozhodčí: Franěk – Horák, Vodrážka.
    thejrc.org