Sevilla – Ath. Bilbao 0:1 (kon.)
konec
Sevilla FC
0:1 (0:0)
Athletic Bilbao
Pondělí 03.05.2021, 21:00 • Estadio Ramón Sánchez Pizjuán (Sevilla) • Španělská LaLiga • 34. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Krásný pondělní večer, vítám všechny příznivce fotbalu. Španělská nejvyšší soutěž La Liga má na svém programu dohrávku čtyřiatřicátého kola a my se společně zaměříme na utkání Sevilly, která na domácím stadionu přivítá Athletic Bilbao.
     
    Athletic Bilbao

    Bilbao se v předcházejícím ročníku La Ligy nacházelo v klidném středu tabulky. S vyrovnanou bilancí třinácti výher a třinácti porážek obsadilo konečné jedenácté místo mezi španělskou elitou.

    Na podobných místech se Bilbao pohybuje i v aktivní sezoně. Během dvou týdnů ale Athletic ztratil hned dva finálové duely Španělského poháru, nejprve dlouho odkládaný bod o trofej z loňského roku proti Realu Sociedad a následně i jednoznačně 0:4 s Barcelonou. V lize ale Bilbao naposledy prohrálo na začátku března, od té doby má na svém kontě hned šest remíz a jedno vítězství nad Atléticem Madrid.
     
    Sevilla FC

    Fotbalisté Sevilly nejsou vůbec daleko od čela samotné La Ligy. Po třiatřiceti odehraných kolech ztrácí na vedoucí Atlético jen šest bodů, na druhý Real body čtyři. Po zaváhání hlavních konkurentů se Sevilla zčistajasna ocitla v boji o titul. Klíčová bude především bitva příštím kole s Realem Madrid.

    Tomáš Vaclík v tomto ročníku příliš šancí mezi tyčemi nedostává, ale Sevilla šlape téměř bezchybně. Z posledních pěti utkání vybojovala rovnou patnáct bodů. Vždy to bylo pouze o jediný gól. Důležitá byla výhra nad Atléticem, následně Sevilla zvítězila i na trávníku Celty Vigo. Před týdnem poté udržela vedení nad Granadou a nadobro se přiblížila silné trojici.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    31.10. 2020 Ath. Bilbao – Sevilla 2:1
    18.09. 2020 Sevilla – Ath. Bilbao 2:1
    09.07. 2020 Ath. Bilbao – Sevilla 1:2
    03.01. 2020 Sevilla – Ath. Bilbao 1:1
    18.05. 2019 Sevilla – Ath. Bilbao 2:0
     
    Úvodní sestavy:

    Sevilla FC: Bunú – Navas (C), Koundé, Diego Carlos, Acuňa – Rakitić, Fernando, A. Gómez – Suso, Nasjrí, Ocampos.
    Náhradníci: Díaz, Vaclík – Ó. Torres, Escudero, Óscar Rodríguez, L. de Jong, Rekik, Jordán, Aleix Vidal, Munir, F. Vázquez, Gudelj.

    Athletic Bilbao: Simón – de Marcos, Núñez, Yeray, Balenziaga – Berenguer, Vencedor, Vesga, Morcillo – Raúl García, Villalibre.
    Náhradníci: Ezkieta – Unai López, Paredes, I. Martínez, N. Williams, I. Williams, I. Gómez, Vicente, Lekue, Sancet, Prados.

    Rozhodčí: Gil – Nevado, Martínez.
     
    Hlavní rozhodčí Gil již se svými asistenty přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Důležitý zápas čtyřiatřicátého kola mezi Sevillou a Bilbaem může za několik málo okamžiků začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Do prvního poločasu vstoupila rozehrávkou ze středového kruhu domácí Sevilla. Až od Bunúa musel přijít dlouhý nákop daleko za útočnou polovinu, ale poté se prosadil k míči Vesga.
     
    2
    Také Bilbao se poprvé podívalo s míčem na útočnou polovinu. Ani kombinace Berenguera s Vencedorem ale úspěch nepřinesla.
     
    3
    Carlosova přihrávka šla jen za paty nabíhajícího Acuňi a bek Sevilly nedokázal zpracovat balon. Autové vhazování může provést Balenziaga.
     
    4
    Také Jesús Navas se poprvé v zápase dostal k míči. Zkušený kapitán domácího výběru přenesl hru přes celou šířku na Gómeze, následně mířil do vápna Ocampos, ale míč mu utekl až za koncovou čáru.
     
    5
    Unai Simón rozehrával od své branky jen na krátko ke stoperům. Až Yeray byl pod tlakem napadajícího Susa a raději odpálil balon daleko na polovinu trávníku.
     
    6
    Od Diega Carlose putoval míč k Navasovi. Následně se Sevilla rychle přesouvala do blízkosti pokutového území soupeře, ale čistým skluzem vypíchl míč Núňez.
     
    7
    Sevilla ještě pokračovala rozehrávkou od rohového praporku. Při snaze dostat se k hlavičce se však provinil proti pravidlům domácí Jules Koundé.
     
    8
    Opatrný start zápasu pokračuje. Acuňa neměl komu předat balon směrem dopředu, tak raději zvolil místo individuálního postupu přihrávku ke Koundému.
     
    9
    Nadějná akce domácího celku! Přetažený centr Susa sice na zadní lajně ve skluzu zasáhl Ocampos, ale branku netrefil. Navíc by se nejspíše pískal i ofsajd.
     
    10
    První desetiminutovka příliš fotbalové krásy nepřinesla. Povětšinu času jsou u balonu domácí fotbalisté, ale ani jeden z gólmanů ještě nemusel řešit složitější zákrok.
     
    12
    De Marcos vhodil míč do hry zpoza postranní lajny, ale Bilbao si hracího předmětu příliš dlouho neužilo. Následně je ale pískán faul Rakitiće na Berenguera.
     
    13
    Ani jeden z týmů v úvodu zápasu nikam nespěchá. Nyní postupoval směrem do útoku Fernando, ale průnikovou nahrávkou rozběhnutého Nasjrího nenašel.
     
    14
    Morcilla povalil v silovém souboji Acuňa a hra se přesunula před Bunúa. Na první tyči byl balon tečován, následně propadl ke Garcíovi, který však branku netrefil.
     
    15
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Raúl García, přichází Ohian Sancet.
     
    16
    Raúl García si při zakončení v pokutovém vápně poranil levou nohu a musí své místo na trávníku přepustit střídajícímu Ohianu Sancetovi.
     
    17
    Po dlouhém nákopu Diega Carlose spěchal za míčem Ocampos. Právě domácí útočník ještě chtěl přihrávat Acuňovi, ale skvěle se vrátil do obrany Balenziaga.
     
    18
    Hned několikrát faulů ve středu pole. Nejprve rozhodčí musel krotit Vencedora, následně se provinil nedovoleným zákrokem i Alejandro Gómez.
     
    19
    Řada nepřesností na obou stranách. Když už to vypadalo, že by mohl Fernando s míčem zamířit k vápnu, tak přišel nepříjemný faul Vesgy.
     
    20
    Ani dvacet minut gól nepřineslo. Poslední chvíli patří spíše hostujícímu celku, ale ani Bilbao se nemůže přiblížit k brance marockého gólmana.
     
    22
    Ivan Rakitić se zčistajasna dostal do nadějné střelecké pozice. Z voleje však přetažený Navasův centr umístil jen mimo tři tyče a Simón tak ani nyní zasahovat nemusel.
     
    23
    Při změně směru podklouzl Navas a poté měl kapitán Sevilly co dělat, aby se vrátil do souboje s Berenguerem. Záskok v obraně zajistil Fernando.
     
    24
    Ocampos si říkal o přihrávku na levou stranu, ale velmi prudký pas od Carlose na hrací ploše nezachytil. Sevilla se však bleskově vrátila k balonu.
     
    25
    Unai Simón musel předvést parádní zákrok na brankové čáře. Acuňův centr skončil přesně na hlavě Nasjrího, který prudkým pokusem donutil Simóna k rychlé reakci.
     
    26
    Po zisku balonu mířil do protiútoku Mikel Vesga. Zkušený osmadvacetiletý záložník hledal na pravé straně Berenguera, ale míč nedal přesně.
     
    27
    Také do pokutového území Sevilly přilétl nebezpečný centr. Ještě na první tyči však balon nadzvedl hlavou Jules Koundé.
     
    29
    Ze střední vzdálenosti prověřil pozornost Jasína Bunúa pohotovou ránou Jon Morcillo. Domácí gólman ale bezpečně udržel míč v rukavicích.
     
    30
    Ani půlhodina hry gól nepřinesla. Tempo zápasu se však zvyšuje. Favorizovaná Sevilla potřebuje dnes za každou cenu uspět, pokud chce ještě pomýšlet na boj o titul.
     
    31
    Po podklouznutí Yeraye se ve vápně dostal k míči Suso. Místo střely ale ještě volil přihrávku a k balonu už se následně Lucas Ocampos neprosadil.
     
    32
    Hosté se nyní brání jen za cenu dlouhých odkopů. Balon tentokrát sebral ve středovém kruhu Koundé, který chtěl ještě rychle najít Ocampose, ale toho si hostující obrana hlídá.
     
    33
    Po rozehrávce rohového kopu přistál míč na hranici pokutového území u kopaček Susa. Sedmadvacetiletý útočník však z prvního doteku napálil střelu nad břevno.
     
    34
    Domácí přidávají v nasazení a soupeře téměř nepouštějí k balonu. Od Bunúa směřovala přihrávka k Rakitićovi a bývalá hvězda Barcelony mohla postupovat kupředu.
     
    35
    Právě Rakitić přihrával na pravou stranu Navasovi, ale domácí kapitán zaváhal při zpracování a toho využil k zisku balonu Balenziaga.
     
    36
    Těsně před hranicí pokutového území fauloval Carlos nabíhajícího Vallalibereho a vyfasoval po zásluze žlutou kartu.
     
    37
    U balonu byli na místě přestupku Berenguer a Morcillo. Právě druhý jmenovaný se poté opřel do balonu, ale trefil jen horní část obranné zdi.
     
    39
    Bilbao se na moment usadilo na útočném území, ale ani po rohovém kopu Bunúa nezaměstnalo. Nakonec se balon odrazil od De Marcose za postranní čáru.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Ani jeden z týmů si zatím nevytvořil stoprocentní brankovou příležitost.
     
    41
    Nadvakrát musel krotit Unai Simón Nasjrího střelu z otočky. Nakonec ale hostující gólman zachytil míč ještě před brankovou čárou.
     
    42
    Marcos Acuňa vhodil míč do hry směrem k Ocamposovi. U domácího útočníka byl ale okamžitě Vesga a balon mu čistě odebral.
     
    43
    V posledních minutách se zdá, že mají více sil těsně před koncem poločasu hosté. Další rozehrávku rohového kopu zakončil střelou vysoko nad Vencedor.
     
    44
    Minutu před pauzou se dostal k balonu Ivan Rakitić. Zkušený Chorvat zkoušel vymyslet přihrávku na Nasjrího, ale hrotového útočníka Sevilla hosté střeží.
     
    45
    Jasín Bunú dlouhým odkopem poslal míč jen za postranní lajnu. Hosté se mohli přesunout opět na útočnou polovinu trávníku po autovém vhazování.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Šedesát nastavených sekund je minulostí a první poločas končí. Sevilla hraje s Bilbaem v polovině zápasu bez branek.

    Zápas začal velmi opatrně, ale již v deváté minutě zahrozili domácí. Susův přetažený centr zkoušel zasáhnout ve skluzu na zadní tyči Ocampos. To se mu sice podařilo, ale branku netrefil a navíc by se pískal ofsajd. Již po čtvrthodině hry musel zraněného Raúla Garcíu nahradit na hrací ploše Ohian Sancet. Druhou závažnější šanci měl na své hlavě Júsuf Nasjrí, ale perfektní zákrok předvedl na brankové čáře Simón.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 22:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Druhý poločas odstartoval rozehrávkou ze středového kruhu Asier Villalibre. Hosté se ale u balonu příliš dlouho nezdrželi a útočit mohou domácí.
     
    48
    Zpoza pokutového území se opřel do balonu Alejandro Gómez. Zkušenému Argentinci ale chyběla potřebná přesnost, střela skončila mimo tři tyče.
     
    49
    Navas nepřesnou přihrávkou zavařil Koundému. Stoper domácího týmu musel do skluzu, ale nakonec byl u balonu o něco dříve než napadající Ohian Sancet.
     
    50
    Sevilla se rychle přesunula před pokutové území Bilbaa, ale pokus o prostrčení míče do šestnáctky Rakiticóvi nevyšlo podle představ.
     
    51
    Tentokrát kroutil míč do vápna Jesús Navas, ale ani nyní se domácí neprosadili do zakončení. Na druhé straně poté ztratil míč Morcillo.
     
    52
    Po souboji s Koundém se prosadil ke střele Villalibre. Táhlým pokusem sice protáhl Bunúa, ale míč nakonec skončil vedle vzdálenější tyče.
     
    54
    Rakitićova nahrávka na pravou stranu našla volnějšího Navase. Tentokrát se ale domácí kapitán k centru přes bránícího Balenziagu neodvážil.
     
    55
    Do otevřenější obrany mířil s míčem u kopačky Álex Berenguer. Než se ale rozhodl, jak bude dál postupovat, tak se skvěle vrátil do obrany Carlos a balon lehce získal.
     
    56
    Domácí vytáhli napadání až vysoko na polovinu soupeře. Navas sice dotíral na Balenziagu, ale nakonec šel míč za postranní lajnu právě od domácího hráče.
     
    57
    Po zpětné nahrávce od Susa zkusil zakončit z prvního doteku Lucas Ocampos, ale míč mu nesedl ideálně na kopačku a skončil vysoko nad brankou.
     
    58
    Dlouhým pasem se snažil Acuňa oslovit Nasjrího. Marocký útočník ve službách Sevilly si dokázal poradit s Núňezem, ale poté už nezakončil.
     
    59
    U rohového praporku dlouho bojovali o míč Berenguer s Acuňou. Balon se nakonec odrazil od chráničů domácího beka za koncovou čáru.
     
    60
    Ani hodina hry gól nepřinesla. I po změně stran pokračuje zápasu bez většího tempa a ani jeden z brankářů není příliš vytížen.
     
    62
    Po souboji s Yerayem spadl na trávník Nasjrí, ale hlavní rozhodčí nechal hru pokračovat bez přerušení. Sevilla však nedohrála situaci po přetaženém centru Susa.
     
    63
    Až od Bunúa musel putovat míč ke Gómezovi. Domácí se postupně prokombinovali zpět na útočnou polovinu, kde vedl akci Ivan Rakitić.
     
    64
    Po Navasově centru vystřihl téměř dokonalé nůžky Júsuf Nasjrí. Balon však umístil těsně vedle pravé tyče.
     
    65
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Álex Berenguer, přichází Ibai Gómez.
     
    65
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Jon Morcillo, přichází Nico Williams.
     
    66
    Ivan Rakitić to vzal tentokrát na sebe. Po zpětné nahrávce od Acuňi ihned vypálil, ale míč prosvištěl jen nad břevnem hostující branky.
     
    67
    Také Bilbao po dlouhé době mířilo do útoku. Gómezův centr si však stáhl do rukavic domácí gólman Jasín Bunú.
     
    68
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Suso, přichází Joan Jordán.
     
    69
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Ivan Rakitić, přichází Luuk de Jong.
     
    70
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Asier Villalibre, přichází Iñaki Williams.
     
    70
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Óscar de Marcos, přichází Iñigo Lekue.
     
    71
    Bilbao se po řadě střídání vytáhlo do útoku. Sancet přihrával Gómezovi, ale skvěle se vrátil do obrany Marcos Acuňa.
     
    72
    Právě Acuňa si následně obhodil napadajícího Vencedora a získal pro Sevillu faul. Domácí si tak mohou oddechnout od mírného náporu Bilbaa.
     
    74
    Po rozehrávce Bunúa byl u balonu na pravém kraji Jesús Navas. Od kapitána domácího celku směřoval míč na De Jonga. To už byla ale hostující obrana zformována před vápnem.
     
    76
    Podél levé postranní lajny spěchal za balonem Marcos Acuňa. Ve vápně se poté snažil o další nůžky Luuk de Jong, ale míč vůbec nezasáhl.
     
    77
    Sevilla potřebuje útočit. Remíza by byla pro aktuálně čtvrtý celek La Ligy ztrátou v bitvě o medailové pozice.
     
    78
    Tlak Sevilly se přece jen zvyšuje. Koundé zkoušel najít na pravé straně Navase, ale trefil jen naskakujícího obránce Balenziagu.
     
    79
    Z levé strany si navedl míč více k ose trávníku Marcos Acuňa, ale jeho nebezpečnou ránu dokázal Simón vyrazit. Sevilla ale ještě zůstává u balonu.
     
    80
    Hosté se se štěstím ubránili a okamžitě mohli jít do kontru. Dlouhý pas na rozběhnutého Williamse však dokázal pokrýt poslední obránce Sevilly Diego Carlos.
     
    81
    Sevilla pokračovala v tlaku rozehrávkou od rohového praporku. Nasjrí ani následně Ocampos se však k zakončení neprosadili.
     
    82
    Domácí sice spěchají s každou rozehrávkou, ale do vyložené šance se ne a ne dostat. Hlavička Nasjrího skončilo jen v boční síti.
     
    83
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Júsuf Nasjrí, přichází Franco Vázquez.
     
    83
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením zbývá do konce druhého poločasu. Útočící Sevilla si stále nemůže vytvořit stoprocentní příležitost.
     
    85
    Fernandova nahrávka na pravou stranu sice našla Navase, ale kapitán domácího celku už nedokázal lépe oslovit v pokutovém území Jordána.
     
    86
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Diego Carlos, přichází Óscar Rodríguez.
     
    87
    Střídání v týmu Sevilla FC: ze hřiště odchází Alejandro Gómez, přichází Óliver Torres.
     
    88
    Po faulu De Jonga rozehrávali hosté po dlouhé době volný přímý kop. V šestnáctce po srážce zůstal ležet Yeray a hra musí být přerušena.
     
    89
    Yeray inkasoval tvrdou ránu od Bunúa. Po krátkém ošetření se hostující stoper odebral s lékaři za postranní lajnu a zápas může pokračovat.
     
    90
    Bilbao sice dopravilo míč do sítě, ale gól nemůže platit. Nico Williams skvěle zpracoval prudký pas, následně dloubáčkem přehodil Bunúa a domácí obránci už míč z branky nedokázali vykopnout. Ihned se ale píská ofsajd a vzrušení je zbytečné.
     
    90+1
    Bilbao právě vstřelilo branku!
    Sevilla vrhla všechny síly do útoku a byla potrestána! Po ztrátě balonu domácí propadli ve středu pole a na osamoceného Acuňu se hnala dvojice soupeřů. Sancet předložil perfektní nahrávku IŇAKI WILLIAMSOVI, který pokusem do pravé šibenice nejspíše rozhodl zápas.
     
    90+2
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase hned pět minut.
     
    90+3
    Sevilla se zkouší ještě zvednout v samotném závěru. Navasova pobídka do pokutového území ale Vázqueze nenašla.
     
    90+4
    Při snaze získat míč trefil napadající Jordán Lekueho a hra je opět přerušena. Hosté nyní rozhodně nebudou spěchat s rozehrávkou.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Pět nastavených minut uplynulo a zápas končí. Sevilla ve veledůležitém utkání nezvládla koncovku a prohrává s Bilbaem 0:1.

    Zápas začal velmi opatrně, ale již v deváté minutě zahrozili domácí. Susův přetažený centr zkoušel zasáhnout ve skluzu na zadní tyči Ocampos. To se mu sice podařilo, ale branku netrefil a navíc by se pískal ofsajd. Již po čtvrthodině hry musel zraněného Raúla Garcíu nahradit na hrací ploše Ohian Sancet. Druhou závažnější šanci měl na své hlavě Júsuf Nasjrí, ale perfektní zákrok předvedl na brankové čáře Simón.

    I po změně stran byla o něco aktivnější Sevilla, ale tým Tomáše Vaclíka si nevytvořil ani jednu výraznou šanci a v samém závěru přišel trest. Po propadnutí ve středu pole se řítili do otevřené obrany Sancet a Iňaki Williams a právě druhý jmenovaný gólem rozhodl dnešní duel.
     
    Držení míče: 73 % : 27 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 11:4. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 13:15.
     
    Po ztrátách hlavních rivalů se Sevilla postupně dotahovala na samotné čelo tabulky. Dnešní prohrou se však dostává do pětibodové ztráty na Atlético a rovnou tři body na Real s Barcelonou.
     
    To už je ze zápasu Sevilla – Bilbao vše. Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek pondělního večera. (22:58:54)

    Vít Schück

    Branky: 90+1. I. Williams (Sancet)

    Karty:   36. Diego Carlos (SEV)


    Držení míče: 73 % : 27 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 11:4. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 13:15.
    Sevilla FC: Bunú – Navas (C), Koundé, Diego Carlos (86. Óscar Rodríguez), Acuňa – Rakitić (69. L. de Jong), Fernando, A. Gómez (87. Ó. Torres) – Suso (68. Jordán), Nasjrí (83. F. Vázquez), Ocampos.
    Náhradníci: Díaz, Vaclík – Ó. Torres, Escudero, Óscar Rodríguez, L. de Jong, Rekik, Jordán, Aleix Vidal, Munir, F. Vázquez, Gudelj.

    Athletic Bilbao: Simón – de Marcos (70. Lekue), Núñez, Yeray, Balenziaga – Berenguer (65. I. Gómez), Vencedor, Vesga, Morcillo (65. N. Williams) – Raúl García (15. Sancet), Villalibre (70. I. Williams).
    Náhradníci: Ezkieta – Unai López, Paredes, I. Martínez, N. Williams, I. Williams, I. Gómez, Vicente, Lekue, Sancet, Prados.

    Rozhodčí: Gil – Nevado, Martínez
    thejrc.org