Třinec – Ústí n. L. 2:3 (kon.) | Chrudim – Sparta B 0:1 (kon.) | Dukla Praha – Vyškov 2:1 (kon.)
Opava – Vlašim 3:3 (kon.) | Líšeň – Žižkov 3:2 (kon.) | Prostějov – Příbram 1:3 (kon.)
konec
FK Třinec
2:3 (0:1)
FK VIAGEM Ústí nad Labem
Sobota 24.07.2021, 10:15 • Stadion Rudolfa Labaje, Třinec • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:15.
     
    Druhá liga se vrací ke svému tradičnímu kolotoči, který po roční přestávce znovu nabídne 240 zápasů třicetidílného sériálu. O jedno přímé postupové místo a dvě barážová se popere šestnáct týmů – dva slezská, pět moravských a devět českých. Nejhorší dva celky znovu sestoupí o patro níž.

    Oproti loňskému ročníku má soutěž pět nováčků. Z první ligy sestoupilo trio Příbram, Brno, Opava, naopak z třetí ligy postoupila rezerva pražské Sparty a Vyškov, který bude hrát své domácí zápasy na stadionu v Drnovicích.
     
    FK ÚSTÍ NAD LABEM

    V loňské sezóně pátý tým ročníku bude chtít minimálně obhájit nabytou pozici. „Určitě nechceme hrát o záchranu. Chtěli bychom navázat na dobré výsledky za poslední roky, které se nám podařilo udělat. Víme, že to bude těžší,“ řekl na tiskové konferenci ředitel klubu Václav Kožíšek.

    Severočeši v letním období odměnili kádr. Klub opustili Vasil Kušej, Lukáš Glöckner, Matěj Koubek, Simon Gollnack a brankář Marián Tvrdoň. Místo nich přišli gólman Jan Plachý z Teplic, záložník Wassim Yazid Mechmache z francouzského Montfermeilu, Adam Alexandr z Plzně, Jakub Emmer z Teplic a útočníci Ladislav Krobot a Alessandro Angelozzi z Mladé Boleslavi a Marvis Amadin Ogiomade z Bohemians.

    „V létě nám odešli ofenzivní hráči, tam nás tlačila bota. Postupně se nám podařilo tým vhodně doplnit. Příprava pro nás byla kvalitní, odehráli jsme zápasy s prvoligovými celky. Myslím si, že jsme do nové sezóny dobře připraveni,“ prohlásil trenér David Jarolím.
     
    FK FOTBAL TŘINEC

    Dlouholetý druholigový účastník vstoupí do své 23. sezóny ve druhé nejvyšší soutěži od roku 1993. Slezané převážně okupovali příčky druhé poloviny tabulky. Tomu by se letos chtěli vyhnout.

    Trenér František Straka udělal v kádru větší řez. Z týmu odešli zkušení hráči Jiří Janoščín, Filip Hlúpik a dále brankář Martin Pastornický (Karviná), obránce Josef Celba (Opava), záložníci Lukáš Cienciala (Baník Ostrava/nově host. Dukla), Bronislav Stáňa (Opava) a trojice cizinců z útoku Leonid Akulinin, Muhamed Tijani a Christian Attah junior.

    Jako náhradu za tuto devítku hráčů přišli pod Javorový brankář Lukáš Hasalík z Liberce, obránce David Klusák z Blanska, Michal Szewieczek ze Sparty, Lukáš Kania z ostravského Baníku, Michal Petráň z Pardubic a po třech letech se do Třince vrátil útočník Václav Juřena.

    Třinečtí v přípravě sehráli pět duelů a prohráli pouze v jediném. Na půdě Cracovie 0:2. Ve zbylých čtyřech zápasech porazili béčko Žiliny 5:2, Kroměříž 1:0 a béčko Karviné 2:1. Remizovali v Havířově proti béčku Baníku Ostrava 2:2.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Fotbal Třinec: Adamuška – Hýbl, Juřena, Weber, Petráň, Foltyn, Bedecs (C), Habusta, Javůrek, Omasta, Klusák.

    FK Ústí nad Labem: J. Plachý – Brak, Chodora, Jiránek, M. Bílek, Miskovič, Prošek (C), Strada, Ogiomade, Emmer, Čičovský.

    Rozhodčí: D. Černý – Dohnálek, Dobrovolný.
     
    Hráči už nastupují na trávník, domácí v červených dresech a bílých trenýrkách, hosté v modrobílé kombinaci.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hned v první minutě vystřelil zpoza šestnáctky Miskovič, jeho povedenou střelu k pravé tyči lapil brankář Adamuška.
     
    28
    Vidíme zajímavý úvod, na druhé straně po přihrávce Omasty střílel zpoza šestnáctky Javůrek. První jeho pokus srazil soupeřův obránce zpátky, druhý už skončil vedle brány, ale po teči ústeckého hráče.
     
    3
    Ústí nad Labem právě vstřelilo branku!
    Tak do byl gól! Hosté se po rohovém kopu soupeře vydali do útoku, AMADIN MARVIS OGIOMADE dostal od soupeřů trochu prostoru a krásnou střelou do levého horního rohu otevřel účet zápasu – 0:1!
     
    6
    Třinečtí se s nenadálou situací snaží něco udělat, drží míč u svých nohou, ale těžko se dostávají před šestnáctku soupeře.
     
    9
    Přímý kop Severočechů z pravé strany odkopl Foltyn za cenu rohového kopu.
     
    10
    Weber krásně vysunul do brejku Hýbla, ten běžel se soupeřem na ústeckou branku, ale tísněný dokázal jen vystřelit do blížícího se gólmana Plachého, od kterého se míč odrazil vedle brány!
     
    11
    Rohový kop Javůrka dolétl do Plachého rukavic.
     
    14
    Čičovský zkusil odcentrovat z levé strany před bránu, ale tam byl pouze brankář Adamuška, který si pro míč došel.
     
    15
    Podobně dopadl na druhé straně Javůrek. I jeho pokus téměř od rohového praporku skončil v rukou gólmana Plachého.
     
    16
    Zpětnou přihrávku Ogiomadeho na Chodoru zachytil Omasta, ale míč odrazil jen do autu.
     
    16
    Nákop Chodory od levého postranní čáry přišel pozdě. Míč dle pomezního rozhodčího překročil hrací prostor.
     
    17
    Javůrek chtěl najít v pokutovém území Juřenu, ale třinecký útočník se nedostal po souboji se soupeřem k míči. Toho se zmocnil brankář Plachý.
     
    17
    Ogiomadeho centr mířil do prostor, kde byl Emmer, ale ústecký hráč si v souboji s Klusákem dělal prostor tak špatně, až míč proskočil kolem něj.
     
    19
    Omasta našel skulinku mezi dvěma protihráči, ale následná přihrávka zamířila místo k Weberovi k jeho protivníkovi.
     
    20
    Brak fauloval nějakých pětatřicet metrů od brány Juřenu. Rozhodčí mu dává poslední varování před udělením karetního trestu.
     
    21
    Domácí rozehráli přímý kop nakrátko, po kterém přišel dlouhý centr na zadní tyč, kam si nabíhal Juřena. K míči se jako první dostal brankář Plachý, který balón rukavicemi vyboxoval.
     
    23
    Chodora se snažil obejít na levé straně Omastu, ale neprošel. Míč se od třineckého hráče odrazil do zámezí.
     
    24
    Rohový kop Ústí zahrál Prošek na přední tyč, kde byli Třinečtí a míč odhlavičkovali do bezpečných prostor.
     
    24
    Omasta z pravé strany neodcentroval přes dvojici bránících hráčů.
     
    25
    Velká šance Ústí! Emmer se uvolnil na pravé straně šestnáctky kolem svého soupeře a prudkou střelou napálil míč k tyči. Míč skončil v síti, ale jen z boční strany.
     
    28
    Nepodařená střela třineckého hráče letěla daleko od soupeřovy brány.
     
    28
    Habusta našel dlouhým míčem na levé straně Hýbla, ten si balón připravil na centr, jenže hlavu nabíhajícího Habusty nenašel.
     
    31
    Rychlá akce Ústí! Emmer z levé strany odcentroval na zadní tyč, Foltyn balón ve vzduchu netrefil, míč dolétl k Ogiomademu, ale ani on nedokázal míč zpracovat a vystřelit.
     
    32
    Další zajímavá situace hostů po pravé straně, Emmer hledal zpětnou přihrávkou z pravého kraje některého ze spoluhráčů před třineckou brankou, ale míč se jen koulel po třineckém malém vápně.
     
    34
    Weber běžel po pravé straně ve dvojici s Omastou proti trojici soupeřů, po signálu zkusil vykouzlit kolmici za obranu, ale míč zachytil Bílek.
     
    35
    Javůrek zkoušel vysunout po levé straně Omastu, ale bez úspěchu.
     
    36
    Třinečtí jsou častěji na polovině soupeře, ale brankář Plachý je bez práce. Ani teď nemusel zasahovat po centru Javůrka z levé strany. Míč trefil prvního hráče soupeře.
     
    39
    Divákům se přestává líbit předváděná hra z obou stran. Bohužel není o co stát.
     
    39
    Po delší době trochu vzruchu. Na pravé straně zadribloval Jiránek, prošel kolem brankáře Adamušky, ale z nulového úhlu nedokázal zakončit.
     
    40
    Na druhé straně musel do práce také gólman Plachý, který čelil hlavičce Petráně. Třinecký útočník poslal míč na bránu po centru Hýbla z levé strany.
     
    41
    Po akci Omasty z pravé strany míč prolétl do šestnáctky, ale pouze k nohám ústeckého Braka, který míč odkopl vedle brány.
     
    41
    Po rohovém kopu z levé strany hlavičkoval Foltyn, míč jen těsně proskákal kolem pravé tyče ústecké branky.
     
    43
    Weber našel dlouhým balónem na pravé straně Omastu. Třinecký záložník se vydal k bráně, prvního soupeře obešel, druhý už jej o míč připravil.
     
    44
    Velká šance Třince! Omasta z pravé strany odcentroval na zadní tyč, kde míč do ohně vrátil Javůrek a nabídl obrovskou šanci Juřenovi, jeho hlavičku gólman ve spolupráci s bránícím hráčem nepustil za brankovou čáru. K balónu se nedostal ani dobíhající Petráň.
     
    45
    Po faulu Čičovského na Petráně budou mít domácí výhodu přímého kopu z nějakých pěti metrů od šestnáctky soupeře.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavil dvě minuty.
     
    45+1
    Třinečtí se neprosadili. První střela zamířila do ústecké zdi, dorážka pak vedle pravé tyče ústecké brány.
     
    45+2
    Nákop Webera z pravé strany prolétl přes ústecké obránce k brankáři Plachému.
     
    45+3
    Ještě poslední přímý kop z pravé strany pro Ústí.
     
    45+3
    Kapitán Prošek zahrál míč do pokutového území, kde se k němu dostal Foltyn.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase jsme viděli nad očekávání jeden ze zajímavějších druholigových zápasů. Hráči nám nabídli šance na obou stranách a navíc jednu krásnou trefu, o kterou se postaral ústecký Ogiomade.

    Třinečtí nebudou chtít dnes prohrát, ale budou muset ve druhé půli zpřesnit přihrávky a soupeře ještě více přitlačit k bráně.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Trenér Straka udělal o poločase jednu změnu. V šatně zůstal Jan Javůrek a na jeho místo přišel Lukáš Kania.
     
    48
    Ogiomade pelášil po levém kraji, ale čistým skluzem ho zbavil míče Weber.
     
    49
    Emmer z kroku vystřelil z hranice vápna a míč se po trávníku dokutálel až k levé tyči, kterou orazil a zamířil zpět do hřiště! Třinečtí hasili akci za cenu rohového kopu.
     
    50
    Po dalším skákavém balónu ústecký hráč už zvedal ruce, ale míč prošel jen kolem pravé tyče. Další roh.
     
    50
    I tento rohový kop Slezané přežili, míč letící do šestnáctky odrazili do autu.
     
    51
    Do Slezska dorazila i skupinka fanoušků severočeského klubu. Klobouk dolů, že cestovali takovou dálku na dopolední utkání.
     
    52
    Ústečtí měli možnost přímého kopu z pravé strany, ale Proškův centr domácí odvrátili.
     
    53
    V levé části pokutového území zatančil s míčem Čičovský a prošel až k brankáři Adamuškovi, od kterého se míč odrazil vedle brány.-
     
    54
    Ústí nad Labem právě vstřelilo branku!
    Mistři krásných gólů se sešli v ústeckém týmu! Z třiceti metrů se napřáhl MICHAL BÍLEK a střelou o levou tyč dostal balón do třinecké brány – 0:2!
     
    55
    Slezané se vydali hned do útoku, ale centr Omasty z pravé strany k Hýblovi nedolétl.
     
    57
    Klusák si nerozuměl s Kaniou a Hýblem a přihrávka mezi obránce zamířila pouze do zámezí.
     
    58
    Habusta přišel o míč na vlastní polovině, k šestnáctce si to namířil Čičovský, který přihrál na levou stranu, odkud následně vystřelil Ogiomade, ale jen do míst, kde byl gólman Adamuška.
     
    59
    Třinec právě vstřelil branku!
    Třinečtí snižují! Po přihrávce Omasty z pravé strany se v oblasti penaltového puntíku opřel do míče MATĚJ HÝBL a střelou do horní poloviny brány snížil na 1:2!
     
    60
    Třinecký Martin Foltyn nedovoleně zastavil unikajícího soupeře na pravé straně a za svůj zákrok inkasoval žlutou kartu.
     
    62
    Ústečtí přitlačili na pilu na levé straně a vybojovali rohový kop, po kterém Foltyn hlavičkoval míč do autu.
     
    63
    Třinec právě vstřelil branku!
    Při Slezanech stálo štěstí! Pravou stranou utekl Tomáš Omasta, který chtěl téměř od brankové čáry nacentrovat míč do malého vápna, jenže balón se odrazil od rukou brankáře JANA PLACHÉHO do brány – 2:2!
     
    66
    Kania se snažil získat míč u pravé postranní čáry, ale clonícího soupeře odrazil ramenem do zámezí.
     
    67
    Ústí střídá. Jakub Emmer odešel a na trávník vyběhl Ladislav Krobot.
     
    69
    Klusák chtěl nákopem na levou stranu rozjet rychlou akci, ale balón byl na Habustu příliš rychlý.
     
    71
    Habusta našel na pravé straně rozběhnutého Petráně, který zkusil zakončit z těžkého úhlu, ale balón do brány nedostal.
     
    72
    Hýbl faulopval rozběhnutého Proška, který zůstal sedět na trávníku. Třinecký hráč viděl žlutou kartu.
     
    72
    Střídání na třinecké straně. Střelce vyrovnávací branky Tomáše Omastu nahradil Jakub Bolf.
     
    74
    Centr Proška, který se po žlutém faulu zvedl a pokračuje v zápase, na vzdálenější tyč usměrnil prsy k domácímu brankáři Bolf.
     
    74
    Po faulu na třineckého Webera uviděl žlutou kartu i ústecký hráč, čerstvý muž na trávníku Ladislav Krobot.
     
    75
    Fotbalisté mají patnáct minut před koncem krátkou občerstvovací přestávku.
     
    76
    V ústeckém týmu došlo ke změně, Václava Proška nahradil Adam Alexandr.
     
    76
    Dlouhý míč do pokutového území mířil na Petráně, ale do zámezí dostal balón ústecký Bílek. Rohový kop pro Slezany.
     
    77
    Kania hledal od rohového praporku ve vzdálenější části šestnáctky nabíhajícího Hýbla, ale toho si obrana Ústí pohlídala.
     
    79
    Dvojité střídání na třinecké straně. Hřiště opouštějí Juřena s Hýblem a na jejich místa nastoupili Šteinhübel s Puchelem.
     
    81
    Nepovedený nákop Klusáka z levé strany nabral velkou výšku a dolétl do rukavic gólmana Plachého, třinecký obránce jen máchl rukou.
     
    81
    Ogiomade kroutil na levé straně šestnáctky s míčem, až z kroku vystřelil na bránu. Míč prolétl kolem brány do reklamních panelů.
     
    82
    Dnešní utkání sleduje na tribuně 280 diváků, další desítka je za třineckou bránou.
     
    84
    Puchel vykouzlil ze své levačky nepříjemný centr, který už mířil na hlavu Habusty, ale před ním skočil rybičku jeden z ústeckých obránců a míč odhlavičkoval daleko od vápna.
     
    85
    Ústí nad Labem právě vstřelilo branku!
    Ústečtí sice přišli o dvougólový náskok, ale znovu vedou. V pokutovém území se prosadil LADISLAV KROBOT, který usměrnil do brány přihrávku z levé strany – 2:3!
     
    86
    Po střetu s Petráněm zůstal ležet na trávníku Chodora. Třinecký útočník inkasoval žlutou kartu.
     
    88
    Střídání u týmu Ústí. Hřiště opustil Adam Čičovský a nahradil jej Bohumil Hudec.
     
    89
    Třinečtí jsou na útočné polovině, ale hráči domácího klubu těžce procházejí v souboji jeden na jednoho.
     
    90
    Centr Webera z pravé strany letěl přesně na hlavu Kanii, ale nad jeho hlavou zaúřadovaly ruce brankáře Plachého.
     
    90+1
    Rozhodčí i v tomto poločase nastavil dvě minuty.
     
    90+2
    Poslední šance domácích. Odkopem začíná hru brankář Adamuška.
     
    90+2
    Centr Puchela z pravé strany našel jen ústeckého hráče.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Krásné góly, několik zajímavých šancí a dramatické utkání. Necelé tři stovky diváků viděly pohledné utkání se šťastnějším koncem pro severočeský klub. Ústí dostal ve druhé půli do dvoubrankového vedení krásnou střelou z dálky Bílek, jenže pak následovaly čtyři minuty, po kterých svítily na světelné tabuli dvě dvojky. Trefili se Hýbl a poté si do vlastní brány srazil centr Omasty brankář Plachý. Vítěznou branku si na své konto připsal střídající Ladislav Krobot, který se prosadil pět minut před koncem základní hrací doby.

    Ústečtí fotbalisté vezou na sever Čech první tři body sezóny, Třinec startuje sezónu porážkou. Slezané i další duel sehrají doma, přesně za týden o tomto čase přivítají Duklu.
     
    Ze Slezska je to pro dnešní den vše. Děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek víkendu. (12:10:12)

    Igor Mainka

    Branky: 59. Hýbl, 63. J. Plachý (vla.) – 3. Ogiomade, 54. M. Bílek, 85. Krobot

    Karty:   60. Foltyn (TRI), 72. Hýbl (TRI), 86. Petráň (TRI) – 74. Krobot (UNL)


    FK Třinec: Adamuška – Foltyn, Bedecs (C), Klusák, Hýbl (79. Puchel) – Omasta (72. Bolf), Habusta, Weber, Javůrek (46. Kania) – Juřena (79. Šteinhübel), Petráň.
    Náhradníci: Hasalík – Buneš, Puchel, Bolf, Kania, Szewieczek, Šteinhübel.

    FK VIAGEM Ústí nad Labem: J. Plachý – Strada, Brak, M. Bílek, Chodora – Miskovič – Emmer (67. Krobot), Čičovský (88. Hudec), Jiránek, Ogiomade – Prošek (C) (76. Alexandr).
    Náhradníci: D. Němec – Hudec, Krobot, Cantin, A. Černý, Alexandr, Angelozzi.

    Rozhodčí: D. Černý – Dohnálek, Dobrovolný.

    Diváci: 280
    thejrc.org