Česko – Slovensko 7:1 (kon.)
konec
Česko
7:1 (1:1, 6:0)
Slovensko
Sobota 31.07.2021, 13:30 • Sportzentrum Eselriet, Illnau-Effretikon, Švýcarsko • ME v inline hokeji U18
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.
     
    Krásné odpoledne ze Švýcarska! V Effretikonu zakončí junioři základní část federálním derby se Slovenskem, ve kterém budou jasnými favority. Jenže ani výhra za tři body jim stačit nemusí. V momentě, kdy vyhraje Itálie nad Švýcarskem, tak nemohou Češi postoupit mezi poslední čtyřku a rozdat si to o pohár.

    Pro juniory je dobře, že budou vědět, jak na tom jsou, neboť zápas Švýcarů se hraje ve 12:00, tudíž před tím českým, který začíná v 13:30.
     
    Federální derby je tu, o nic v něm ale již nejde. V emocemi napěchovaném zápase přejeli Italové Švýcarsko poměrem 4:1 a zajistili si postup do semifinále ze třetího místa. Češi již tak nemohou postoupit a od zítřejších 10:00 si to ťuknou se Slovenskem o konečné páté místo na turnaji.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:23
    Češi se do toho hned od úvodu opřeli a drží kotouč na svých hokejkách. Kuchař našel Plose, který zdánlivě jel mimo střelecký úhel, ale jenom proto, aby pak mohl nahrát Macasovi. Zakončení Macase však nedopadlo podle představ.
     
    01:28
    Po ubráněném výpadu Slováků jsou na řadě opět Češi. Harma snadno prošel přes levé křídlo a dostal se až do zakončení, které ale chytil brankář Slováků. Nadále však pokračujeme v náporu.
     
    02:33
    Abazaj se dostával přes dva hráče středem pole, ten poslední mu ale puk sebral a ani tentokrát z toho nebyl střelecký pokus.
     
    03:22
    Slováci úvod zápasu příliš nezachytili. Ač s inline hokejem teprve víceméně začínají, Čechům se jenom brání a vyhazují kotouče přes všechny čáry až za branku Kundríka.
     
    04:03
    Macas drží puk při prostřídání formací a našel následně na pravé straně Malínka, který v souboji přes slovenského obránce jednoduše neprošel.
     
    05:00
    A další střelecký pokus, který měl tentokrát na starosti Kuchař, leč slovenského brankáře nepřekonal.
     
    06:16
    Macas byl blízko první brance utkání, dostal od Plose ideální přihrávku před branku a pálil křížem na zadní tyč, jenže až moc. Právě o tyčku se kotouč zastavil.
     
    07:59
    Problémy technického rázu přetrvávají a není to rozhodne nic příjemného. Obraz hry se za tu dobu moc nezměnil. Češi mají i nadále trvalou herní převahu, avšak bez branky.
     
    10:03
    Česko právě vstřelilo branku!
    Vlivem řešení technických problémů jsem toho moc z první branky neviděl, proto budu popisovat první branku Česka jenom velmi stručně. Úspěšným střelcem byl LUKÁŠ PLOS, asistoval mu Matyáš Macas – 1:0! Asistence: Matyáš Macas.
     
    11:22
    Češi i nadále jednoznačně kontrolují hru a vytvářejí si další příležitosti. Ferkodič ve slovenské brance však působí velmi jistým dojmem a české střelce drží na distanc.
     
    12:31
    Na Kuchaře směřovala nahrávka jako na posledního hráče českého týmu, Kuchař však chvíli předtím přišel o hokejku a do puku mohl kopnout leda tak bruslí.
     
    13:12
    Adamčík jako první dojel nahozený kotouč a ihned střílel z levého kruhu do vzdálenější šibenice, Kundrík tam nastavil lapačku. I přestože kotouč proletěl nad ní, nakonec zamířil i mimo tři tyče.
     
    14:06
    Žmola nabral na vlastní půlce rychlost a narazil si s Malínkem. Zakončení z hranice pravého kruhu mířilo ale jenom doprostřed branky, což bez potíží lapil Ferkodič.
     
    14:32
    Hamrla se zapomněl vrátit se Svitáčem, který dostal pas za obranu a šel sám na branku. Snažil se zakončovat do horních částí branky, nakonec nastřelil jenom plexisklo.
     
    15:18
    Končíř neuspěl proti Žmolovi a následně se s dalšími dvěma spoluhráči srazil. Čechům se tak sice nabídl brejk 3 na 1, všechno to ale skončilo u první nahrávky.
     
    16:34
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Druhý samostatný únik na branku Česka ale již brankou končí! Na půlce se dobře nabídnul ANDREJ KLAPICA, který tak po úspěšné přihrávce mohl jít sám na branku. I když to vypadalo, že Kundrík kotouč ve výstroji udrží, nakonec tomu tak nebylo a proskákal mu až za brankovou lajnu – 1:1! Bez asistence.
     
    17:47
    Kuchař vyměnil puk s Plosem, který zadovkou vracel pod sebe na půlku, další nepřesnost ale kombinaci notně zpomaluje.
     
    18:35
    Žmola předal na Hamrlu, který se už chystal na střelbu, nakonec ale musel stáhnout puk zpátky a pokračovat dále v přihrávkách. Češi pokračují ve stejném vzorci hry, tedy dominance, avšak bez gólů.
     
    19:47
    Slováci navíc před koncem poločasu mohli ještě jít do vedení! Ujeli 2 na 1 a Končíř se natlačil před beka, čímž mu vznikl prostor. V pádu se ale nepovedlo slovenskému útočníkovi skórovat!
     
    20:00
    První poločas skončil.
     
    Češi vyslali rovnou 14 střel na branku Slovenska, jenže dali jenom jednu branku. Slovákům se ze tří povedla taktéž jedna, a tak máme po prvním poločase remízu. Na branku Lukáše Plose z konce 10. minuty reagoval ze samostatného úniku v čase 16:34 Andrej Klapica a Slováci se s námi zatím obstojně drží.
     
    20:01
    Začal druhý poločas.
     
    20:11
    Po 11 sekundách hry ujel do úniku Matyáš Macas a chtěl zasouvat za vytrčený Ferkodičův beton, v úplně finální fázi jej ale dostihl Král a radost mu překazil, neboť dokázal puk odebrat!
     
    21:16
    Malínek dostal další příležitost na vstřelení branky, ale z levého kruhu přestřelil branku poměrně výrazně. Trápení Česka v koncovce tak i nadále pokračuje...
     
    22:33
    Česko právě vstřelilo branku!
    Končíř při rozjíždění útoku podklouzl, ale zrovna v tu nejhorší možnou chvíli. V rohu kluziště u vlastní branky a kotouče se zmocnil Holba. Pak už jenom stačilo nahrát JAKUBU ŽMOLOVI, který puk suverénně uklidil do vinglu – 2:1! Asistence: Martin Holba.
     
    23:48
    Abazaj dojížděl rychlý brejk a myslel si, že mu na levém kruhu stojí spoluhráč, proto hned posouval na něj. Jenže tam byl jenom Kiss, který otočil hru.
     
    24:44
    Chyb Slovenska v rozehře přibývá a Češi si vytváří díky tomu další šance! Ve dvou tutovkách byl Macas a Kuchař, ani v jednom případě však z toho třetí branka není!
     
    25:25
    Česko právě vstřelilo branku!
    Další akce však brankou končí a Češi se dostali do pohody! MATYÁŠ MACAS měl velkou rychlost na levém křídle a prostřelil přes teploměr Ferkodiče – 3:1! Asistence: Lukáš Plos.
     
    25:42
    Česko právě vstřelilo branku!
    Slovákům se hra totálně sesypala a je to výlučně na jednu branku. Do listiny střelců se podruhé zapsal JAKUB ŽMOLA, který vymetl spodní vingl Ferkodičovy klece. Slovensko bere logicky oddechový čas, Ferkodič sice chtěl jet střídat, v brance ale ještě zůstává – 4:1! Asistence: Martin Holba.
     
    27:02
    Junioři kontrolují utkání bez sebemenšího problému a směřují za jasnou výhrou v tomto turnaji. Ta bude první za tři body.
     
    27:52
    Plos zajel od střídaček až za branku, odkud přišla nahrávka zpátky až k vlastní brance.
     
    28:51
    Česko právě vstřelilo branku!
    Juniorům to tam konečně začalo padat a pro Slováky je to hodně hořké. Ve druhé půli ale nevystřelili ani na branku a Češi ukazují svoji sílu. Kuchař našel z rohu naprosto volného VOJTĚCHA MALÍNKA v předbrankovém prostoru. A ten se neunáhlil, roztáhl si Ferkodiče a zasunul mezi jeho betony – 5:1! Asistence: Jakub Kuchař.
     
    29:58
    Češi budou mít přesilovku po zbytečném faulu Svitáče. Nyní hrají v signalizované výhodě a vůbec nikam nespěchají, chtějí si situaci připravit.
     
    30:40
    Svitáč po souboji zatlačil na mantinel Žmolu nepřiměřenou silou a rozhodčí mu za to udělují dvě trestné minuty.
     
    31:19
    Slováci vyvezli kotouč ven z pásma a našetřili nějaký čas, Češi jsou ale zase zpátky a rozjíždí přihrávkový kolotoč, který by rádi ukončili brankou.
     
    32:10
    Ještě půl minuty do návratu Svitáče na hřiště a Češi neprodyšně uzavřeli prostor před brankou Slovenska, Plos jenom nastřelil Klapicu, který se následně pokusil o brejk, ten však nevyšel podle představ.
     
    33:45
    Slováci jdou do dalšího oslabení, navíc poměrně zbytečného charakteru. Špatně střídali a bylo jich pár sekund na hřišti pět, čehož si všiml rozhodčí a dává za to dvě minuty. Kováč jde odsedět trest.
     
    34:30
    Koblížek sváděl tvrdé souboje na brankovišti s Kormanem a po přerušení hry to pokračovalo, rozhodčí však kočkovanou rychle pod hrozbou vyloučení ukončili.
     
    35:19
    Zapletal si řekl o přihrávku od Abazaje křížem na levý kruh. Zapletal ale musel zakončovat ze vzduchu a nastřelil tak jenom ochrannou síť.
     
    36:15
    Kováč se na trestnou podívá ještě jednou, tentokrát vlastním přičiněním. Už lehce z frustrace zahákoval rychlejšího Macase a jde na dvě minuty ven.
     
    36:31
    Vyloučení v týmu Slovensko (Bílý – 2 min, zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo).
     
    36:55
    Česko právě vstřelilo branku!
    Dvojnásobnou výhodu Češi využívají gólem a Ferkodič je pro tenhle moment smutným hrdinou. Předvedl dva skvělé zákroky, ani jeden odražený kotouč však neměli jeho spoluhráči před ním a MATYÁŠ MACAS nakonec za záda Ferkodiče puk dostrkal – 6:1! Bez asistence.
     
    37:17
    Česko právě vstřelilo branku!
    Klasická přesilovka taktéž z české strany využita a na konto psychicky zdecimovaného Ferkodiče přidávají Češi sedmou branku. Přes clonu toho moc nemohl brankář vidět a ADAM HAMRLA byl tím, kdo z vrcholku kruhů vymetl vingl slovenské branky – 7:1! Asistence: Martin Holba.
     
    38:23
    Zápas se dohrává už jenom z povinnosti. Češi se nikam neženou, drží kotouč na svých holích a chtějí ještě ideálně navýšit již tak vysoké vedení.
     
    39:08
    Poslední minutu zahajují Slováci za vlastní brankou, Plos ale vyjíždí napadat, aby to neměli tak snadné.
     
    39:44
    Poslední střelu dnešního zápasu obstaral Kuchař, Ferkodič vyrazil ramenem a v rohu kluziště se již zápas dohraje.
     
    Konec zápasu.
     
    Češi tak slaví vysokou výhru proti Slovensku a je to poprvé za tři body, jenže už to vůbec nic neřeší. Soupeře naprosto přejeli ve druhém poločase, když za prvních šest minut dali tři branky a odskočili do vedení 4:1, které již nepustili. Ba naopak, ještě jej navyšovali a jakoby z nich spadl problém s koncovkou, který je provázel celý šampionát. Po výhře 7:1 tak zaujímají páté místo tabulky a zítra od 10:00 si to se stejným soupeřem rozdají o stejnou pozici, na které jsou umístěni nyní. (14:46:32)

    Tomáš Kalas

    Branky a nahrávky: 11. Plos (Macas), 23. Žmola (Holba), 26. Macas (Plos), 26. Žmola (Holba), 29. Malínek (Kuchař), 37. Macas, 38. Hamrla (Holba) – 17. Klapica


    Česko: Kundrík (Lequin) – Buršík, Zdeněk, Macas, Abazaj, Kuchař, Zapletal, Malínek, Holba, Plos, Dunda, Žmola, Koblížek, Hamrla
    Slovensko: Luca Ferkodič (Lendák) – Končíř, Korman, Kováč, Svitáč, Šapák, Klapica, Král, Kiss, Bílý, Adamčík, Max Ferkodič, Botka

    Rozhodčí: Lega, Basso (oba ITA)
    thejrc.org