Česko – Švýcarsko 3:2 (kon.) | Česko – Itálie 4:2 (kon.)
konec
Česko
3:2 (1:1, 2:1)
Švýcarsko
Sobota 31.07.2021, 09:20 • Sportzentrum Eselriet, Illnau-Effretikon, Švýcarsko • ME v inline hokeji U16
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 09:15.
     
    Krásné sobotní ráno z Effretikonu! Druhý hrací den pro kategorii U16 znamená, že se rozhodne o tom, kdo si to rozdá v nedělním finále. Na programu jsou odvety a domácí na sváteční víkend chtějí navázat na to, co se jim povedlo v prvním zápase s Českem, tedy vyhrát jakkoliv a zamotat průběh skupiny.

    Češi by se však v případě výhry výrazně přiblížili upevnění prvního místa ve skupině, definitivní jistotu postupu by jim dala tříbodová výhra. Zápas začíná v 9:15, příjemnou zábavu!
     
    Zatímco Češi mají bilanci 1-0-1-0, Švýcaři mají 0-1-0-1. Češi totiž zvládli úvodní zápas s Itálií a vyhráli 3:0, s pořadatelskou zemí ale měli problémy a trvalou převahu ve vstřelení více branek zužitkovat nedokázali. Navíc prohráli 2:3 v prodloužení.

    Švýcaři sice proti Čechům tak vyhráli, ve svém druhém představení za den ale nezvládli bitvu s Itálií vlivem častých vyloučení a po prohře 1:4 jim patří průběžné druhé místo.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Trnka (Pospíšil) – Svozil, Pekař, Junger, Lempach, Bohatý, Lorenz – Galnor, Janek, Mozr, Pravda, Suchyňa, Jindrák, Paulus, Lochovský

    Švýcarsko: Hrdina (Müller) – Ruchti, Lutz, Buff, Warth-Walter, Von Rohr, Ragazzi, Rickenbach, Fosanelli, Frick, Hindenalag, Neff, Bühler

    Rozhodčí: Basso (ITA), Bessonová (SUI).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:03
    Program třetího dne šampionátu začíná, Češi mají úvodní buly a ihned rozjíždí útok zpoza vlastní branky. Švýcaři hrají klasický obranný čtverec a od prvních minut hrají na obranu.
     
    00:43
    Svozil posouval od vlastní branky na Pekaře, který se rozjížděl od mantinelu, jenže přihrávka to byla nepřesná a Švýcarsko se poprvé v utkání zmocňuje kotouče.
     
    01:32
    Na první střelu na branku v utkání stále čekáme. Nepovedlo se to ani Warth-Walterovi, který si sjížděl v tandemu za spoluhráče a chtěl pálit přes clonu, leč bez úspěchu.
     
    02:30
    Lochovský na levém křídle dostal přihrávku a chtěl nahrávat na osu hřiště, kde se nabízel Jünger z druhé vlny, Frick dobře bránil a dokázal Lochovského od puku odstavit.
     
    03:26
    Stále to jsou Češi, kteří drží kotouč a kombinují. Hrají rozhodně ve větším tempu než v prvním zápase, švýcarská obrana ale stále drží.
     
    03:59
    Ani tento útok Česku nevyšel, odpálený kotouč Ruchtim bere do moci Svozil a znovu rozdává přihrávky na nabruslené spoluhráče vepředu.
     
    04:56
    Lochovský neměl problém s Warth-Walterem, který byl o hlavu menší a mohl přiťuknout Bohatému, pro kterého se otevřel střed pole. Následovala přihrávka na Lempacha, který operoval před brankou, avšak nedokázal překonat Hrdinův beton.
     
    06:06
    Jindrák byl jako poslední hráč v obranné linii Česka aktivní a rozdával přihrávky do obou směrů, očekávaná střela od jeho spoluhráčů však zatím nepřišla.
     
    07:05
    Pravdovi šel puk přímo na brusle a nebyla tak prakticky žádná možnost na zpracování a další postup vpřed. Ačkoliv Švýcaři nedrží puk tak často, mají i světlé chvilky, navíc budou hrát přesilovku.
     
    07:38
    Mozr si pomohl při návratu do obrany háčkem a pro Švýcarsko je to první přesilovka dnešního zápasu.
     
    08:04
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Přesilovku Švýcaři využívají během chvíle a byla to nedůslednost české obrany, která se téměř v kompletním počtu sjela ke dvěma hráčům. Proto to měl MANUEL VON ROHR snadné, hned poté, co obdržel kotouč od Rickenbacha, zamířil přesně nad Trnkovu vyrážečku – 0:1! Asistence: Janick Rickenbach.
     
    08:52
    Švýcaři bleskově přešli do útoku a Buff už nabízel kotouč na střelbu pro Ragazziho, dobře jej ale dostoupil Suchyňa a získal puk zpátky pro české barvy.
     
    10:16
    Po první brance začali Švýcaři mnohem častěji hrát s kotoučem a nebát se vícekrát zaútočit. Hraje se však zápas s malým počtem střel na branku, po 10 minutách hry to je 4:3.
     
    11:08
    Von Rohr je při chuti a chtěl přidat druhou branku, Trnka mu ale bližší tyč zavřel a kapitán Švýcarska nastřelil jenom betony.
     
    11:53
    Galnor z pravého kruhu střílel a důraz v předbrankovém prostoru předvedl Lempach, který otravoval Hrdinu a nelíbilo se to kapitánovi Von Rohrovi. Pár odstrčení ale neznamenalo nic, za co by se muselo vzájemně vylučovat.
     
    12:45
    Svozil drží puk za českou brankou a čeká na prostřídání, aby mohl hru vytáhnout nahoru. Češi zvýšili frekvenci střel, veškeré pokusy ale Hrdina má.
     
    13:56
    Česko právě vstřelilo branku!
    Z 11. střely na branku se už urodilo a máme srovnáno! Velké penzum práce v tomhle případě odvedl Lempach, který po rozehrávce na půlce objel celou obranu a dostal se až na pravou stranu, kde si ho nikdo z obránců Švýcarů nepřebral. Místo zakončení však našel krásně postaveného MATYÁŠE BOHATÉHO na hranici brankoviště a Hrdina byl proti téhle souhře bezmocný – 1:1! Asistence: Štěpán Lempach.
     
    15:38
    Svozil ustál souboj s Frickem a dostal se až mezi kruhy do zakončení, které Hrdina vyrazil betonem.
     
    15:48
    Zbytečné vyloučení na české straně. Janek se pustil do souboje s Ragazzim a do té doby to bylo v pořádku. Avšak v momentě, kdy Ragazzi vstával, jej Janek podruhé seslal k zemi, a tak to jsou dvě minuty za hrubost.
     
    16:59
    Jsme již za půlkou přesilovky a Češi se zatím v klidu brání. Švýcaři se sice dostali k pár střelám, pro Trnku to nebylo nic nebezpečného.
     
    17:58
    Lochovský odebral čistým způsobem kotouč u mantinelu Frickovi a Janek mezitím stihl naskočit do hry, tudíž Češi druhé oslabení v zápase zvládli bez inkasované branky.
     
    18:48
    Mozr nepřebral v osobním souboji puk od Ragazziho, který i v pádu kotouč z hole nepustil. Proto měli Švýcaři možnost zaútočit, střela zpoza kruhů ale našla jenom Svozila.
     
    19:45
    Češi sice dokončují poločas v útoku a drží puk na holích, jenže už z toho nic zřejmě nebude.
     
    20:00
    První poločas skončil.
     
    A tak to i je. Češi museli oproti prvnímu souboji dotahovat, neboť v deváté minutě využil Manuel Von Rohr přesilovou hru a Švýcaři vedli. Češi od té doby zvýšili frekvenci střel, celkem jich bylo 16. Nakonec se dočkali na konci 14. minuty po dobré práci Lempacha, z čehož těžil Matyáš Bohatý. Stav 1:1 tak zaručuje otevřený druhý poločas, který začne za čtyři minuty.
     
    20:01
    Začal druhý poločas.
     
    20:05
    Druhý poločas začíná, Češi opět vyhráli buly a rozjíždí útočné choutky skrze Svozila! Ten se dostal až před obránce na pravém kruhu a zakončoval nad Hrdinovo rameno, ale trefil jenom zadní mantinel!
     
    20:47
    Češi rozehrají první přesilovku v zápase. Lutz jde ven za podrážení.
     
    21:17
    Hrdina střelu Svozila neměl úplně pod kontrolou, což viděl Janek a snažil se hned dorážet, to do hry ale vstoupil rozhodčí, neboť ztratil kotouč z dohledu.
     
    22:04
    Svozil je střelecky v přesilovce velmi aktivní, jednou Hrdina použil svůj beton, podruhé rameno. Švýcaři následně vyhazují a z trestu Lutze už toho moc nezbývá.
     
    22:48
    Frick následně vyvezl kotouč až za branku Trnky a Švýcaři tohle oslabení už zvládnou.
     
    23:19
    Po konci přesilovky ale i tak dorostenci nadále drží kotouč a rozjíždí kombinace. Švýcaři se nadále drží obranného čtverce, který jim v zápase evidentně funguje.
     
    24:42
    Rickenbach najížděl za obranu a Frick mu tam poslal puk, ale příliš prudce a do hry se zapojil až gólman Trnka.
     
    25:17
    Pekař natáhl na sebe na levém křídle dva hráče a v ideální čas nahrával do druhé vlny Svozilovi, kterému se ale puk zasekl na hokejce a k očekáváné střele nedošlo.
     
    26:09
    Hrdina stále drží remízový stav! Svozil na levé straně opět navázal obránce a předal v ideální moment Pekařovi, který mířil do protipohybu švýcarského brankáře. Ten to ale ustál a vyrážečkou posílá kotouč mimo tři tyče!
     
    27:20
    Švýcary v tento moment zachránila tyčka, kterou nastřelil po důrazu na hranici brankoviště Lempach! Češi teď tlačí soupeře, nutně potřebují vstřelit druhou branku, aby se dostali do psychické pohody.
     
    28:11
    Neff ukázal něco ze své práce s holí a uvolnil tím Von Rohra, který vyjel a zamířil na branku. Trnka si nebyl příliš jistý a vysvobodil jej až hvizd rozhodčího.
     
    29:13
    Pořádnou štiplavku vyslal z půlky hřiště Galnor a Ragazzi ji zastavil někde na kruzích. Očividně mu to příjemné vůbec není, ještě však dokázal kotouč odpálit k Trnkově kase.
     
    30:28
    Lempach odtlačil obránce, aby udělal místo pro střílejícího Lochkovského. Skončilo to jenom nastřelením Hrdiny, Lochkovský měl šanci na reparát o pár sekund později, i tentokrát ale Hrdina zasáhl a přerušil.
     
    32:13
    Česko právě vstřelilo branku!
    Necelých osm minut před koncem druhého poločasu otáčí Češi zápas! Švýcaři pomýšleli na nějaké nebezpečí před brankou Trnky, absolutně ale zapomněli na jakoukoliv obranu. Proto se nabídl brejk 2 na 1 a předal KRYŠTOFU JANKOVI. Ten to vyřešil zcela bez potíží, najel si před gólmana a bekhendem zakončil nad jeho lapačku – 2:1! Asistence: David Svozil.
     
    33:12
    Tohle Češi potřebovali. Druhou brankou v zápase mají rázem výhodu a nutnost tvořit hru má soupeř.
     
    34:07
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    No jo, jenže další výpad už brankou končí. Nedůslednost české obrany rezultovala v to, že Fosanelli mohl hru po pravém křídle snadno táhnout a dojíždějícímu ROBINU FRICKOVI předat puk. Zakončení obstaral střelou mezi lapačku a beton téměř ležícího Trnky – 2:2! Asistence: Matteo Fosanelli.
     
    35:28
    Pekař zaváží raději za vlastní branku a čeká na to, až prostřídá kompletní tým.
     
    36:30
    Česko právě vstřelilo branku!
    Divoké minuty zápasu pokračují a Češi trhají vedení zpět na svoji stranu! Všechno začalo u Svozila, který nasadil klasicky nepolapitelné tempo na pravé straně a Hrdina musel jít do zákroku. Švýcaři však puk pod kontrolu nedostali a JAKUB GALNOR z druhé vlny pálil takovým způsobem, že Hrdina se jenom smutně podíval na spoluhráče před sebou. Papírově hosté berou oddechový čas – 3:2! Bez asistence.
     
    37:13
    Dá se očekávat, že to zanedlouho zkusí Švýcaři do powerplay. K tomu však musí získal kotouč pod svoji kontrolu, což se prakticky vůbec neděje.
     
    38:19
    Tohle prostě musel Buff udělat, nechtěl-li pustit Pekaře do úniku. Zezadu mu hodil hokejky pod nohy, což byla první věc. Následně jej vzal i tělem v pádu a jsou z toho jasné dvě minuty za podrážení.
     
    38:53
    Češi tak budou maximálně do konce zápasu hrát přesilovou hru a stačí jim utkání dohrát s hokejkou na holi.
     
    39:19
    Zatím to funguje skvěle, Švýcaři sice napadají rozehru a snaží se vykrývat prostor, to, že jsou v oslabení, je ale enormně znát.
     
    39:42
    Lorenz táhne hru dopředu a Češi tohle zvládnou. Švýcarsko nemá prostor jakkoliv získat kotouč.
     
    Konec zápasu.
     
    Češi zvládli závěr zápasu parádně a po výhře 3:2 mají jistotu finálové účasti, i když to byly pořádné nervy! Když na začátku 33. minuty Kryštof Janek otáčel skóre na 2:1, vypadalo to, že Češi odehrají zbytek bez nervů. Jenže o dvě minuty později nerozebrali optimálně útočníky a Robin Frick srovnal za velké radosti početných švýcarských fanoušků na 2:2. Poslední slovo však měla dělovka Jakuba Galnora v 37. minutě a i díky vyloučení Buffa za podrážení si dorost zajistil finále. (10:28:23)

    Tomáš Kalas

    Branky a nahrávky: 14. Bohatý (Lempach), 33. Janek (Svozil), 37. Galnor – 9. Von Rohr, 35. Frick (Fosanelli)


    Česko: Trnka (Pospíšil) – Svozil, Pekař, Junger, Lempach, Bohatý, Lorenz – Galnor, Janek, Mozr, Pravda, Suchyňa, Jindrák, Paulus, Lochovský
    Švýcarsko: Hrdina (Müller) – Ruchti, Lutz, Buff, Warth-Walter, Von Rohr, Ragazzi, Rickenbach, Fosanelli, Frick, Hindenalag, Neff, Bühler

    Rozhodčí: Basso (ITA), Bessonová (SUI)
    thejrc.org