Finsko – Švýcarsko 8:1 (kon.) | USA – Německo 10:0 (kon.) | Česko – Rusko 3:7 (kon.)
Slovensko – Švédsko 4:3 (kon.)
konec
Česko
3:7 (1:0, 1:5, 1:2)
Rusko
Středa 04.08.2021, 19:00 • FOSFA Arena Břeclav • Hlinka Gretzky Cup • Skupina A
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky juniorského hokeje! Vítám Vás při sledování Hlinka Gretzky Cupu, ve kterém se dnes mimo jiné odehraje utkání České reprezentace proti Ruské sborné, které dnes, spolu se mnou, budete moci sledovat.
     
    Rusko

    Ruský výběr si v minulém utkání připsal celkem jasnou výhru, kdy naprosto převálcoval Švýcary 9:2 a připsal si tak už druhou výhru na tomto turnaji. V zápase se obzvlášť vyznamenal Ivan Mirošničenko, který zaznamenal čtyři body za tři asistence a jednu branku. První zápas dopadl také příznivěji pro tento východní tým a to výhrou 5:3 nad Finskem. Zde se naopak blýskl Matvej Mičkov a to rovněž čtyřmi body. Obecně se ale v celém týmu střídá jedno velké jméno za druhým. I proto by to mělo být pro tento mančaft další poměrně jednoduché vítězství.

    Poslední tři utkání:
    Švýcarsko vs. Rusko – 2:9
    Finsko vs. Rusko – 2:5
    Slovensko vs. Rusko – 3:9
     
    Česko
    Domácí výběr zatím získal na tomto turnaji čtyři body za jednu výhru a jednu prohru po samostatných nájezdech. Právě ten druhý ze zmíněných výsledků ukázal český tým v plné síle, když se mu dokonce i podařilo otočit pár minut před koncem na 3:2, Finsko však vzápětí vyrovnalo a rozhodlo v samostatných nájezdech. V prvním utkání to sice byla celkem jasná výhra 3:0, ale proti papírově nejslabšímu mančaftu skupiny a navíc vydobytá docela ledabylým tempem. Proti Ruské sborné to bude mít určitě ještě o něco těžší, už jenom kvůli jejím dosavadním výsledkům. Petr však poznamenal, že nic není nemožné.

    Poslední tři utkání:
    Česko vs. Finsko – 3:4 po sn.
    Česko vs. Švýcarsko – 3:0
    Česko vs. USA – 3:5
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Špunar (Schnattinger) – Čech (A), Prčík, Alscher, Němec, Cibulka, Puchala, Krajčík – Kulich (C), Šapovaliv (A), Rymon – Hujer, Sapoušek, Slavíček – Šalé, Petr, Jecho – Formánek, Soukup, Bareš – Šmajda.

    Rusko: S. Ivanov (Murašov) – Maljavin, Kudrjacev, Sapunov, Duda, Remezovskij, Guljajev, Baraboša – Perevalov, Kvočko, Mičkov (A) – Mirošničenko (C), Davydov, Gazizov (A) – Trikozov, Děmidov, Sinjatkin – Larkin, Rogovskij, But – Grigorjev.

    Rozhodčí: Kika, Šír – Lederer, Rožánek.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:44
    Na úvodním buly byl úspěšnější domácí celek, ten však vzápětí přichází o kotouč a bude se vhazovat před brankářem Špunarem. Tentokrát byl lepší soupeř.
     
    01:43
    A máme tu první střelu na bránu, o kterou se postaral Rymon. Brankáře ruské sborné ale moc nepřekvapila, jelikož neměl nijak zakrytý výhled.
     
    02:42
    I hosté se dostali do první akce. Jejich první střelu ale zblokoval obětavou žabičkou Němec a tak jsou u puku opět domácí, kteří se vrhají do útoku.
     
    03:41
    Tak toto byl velice nebezpečný únik v podání dvou českých útočníků. Jecho vzal ale zakončení na sebe, které v tomto případě bylo neúspěšné.
     
    04:40
    Mančaft z České republiky se už vrhal do dalšího útoku. Tentokrát je ale zastavilo bystré oko sudího, který zahlédl ofsajd. To je ale nemusí moc mrzet, protože na buly byl úspěšnější Rymon.
     
    05:39
    Do zakončení se dostal talentovaný mladík Mirošničenko, který ale nepřekvapil českého borce s maskou. Ten si tak připisuje další pohotový zákrok.
     
    06:38
    Prčík se pokusil vyslat své spoluhráče do dalšího útočného tažení. Jeho přihrávka ale neměla moc oči a tak skončila pouze na holích jednoho ze soupeřů.
     
    07:37
    Rusům se podařilo zamknout domácí v jejich obraném pásmu a svým šikovným bruslením jim nedávají nejmenší šanci na zisk kotouče. Zatím z toho nevzešla ani jedna střela a nakonec už ani nevzejde, jelikož se Soukupovi podařilo vypíchnout kotouč do středního pásma.
     
    08:28
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak toto byla akce s hodně šťastným odrazem! Ke střele se dostal Jiří Kulich. Jeho zakončení ale skončilo na betonech Ivanova. Odraz byl ale hodně přívětivý pro MATYÁŠE ŠAPOVALIVA, který už kotouč dostrkal za záda ochránce ruské klece. Asistence: Jiří Kulich.
    08:28 Matyáš ŠAPOVALIV - 1:0
     
    10:28
    Vyloučení v týmu Rusko (Ivan Děmidov – 2 min., podrážení).
     
    11:27
    Tak toto je obrovská příležitost pro výběr domácí reprezentace v podobě prvního vyloučení dnešního klání. Po nepřesné přihrávce ale přichází Češi o kotouč a jsou zahnání až za svou vlastní bránu.
     
    12:26
    Těsně před koncem početní výhody se dostal k zakončení Marek Soukup. Ten ale mířil o pár čísel nad hlavu Špunara a tak ani tento pokus neskončí další změnou skóre.
     
    13:25
    Kudrjacev se pokusil o kličku přes Cibluku. Vzhledem k její náročnosti a dosavadním velice dobrým výkonům defenzívy soupeře ztratil kotouč a už se k němu nedostal.
     
    14:24
    A v útočném pásmu opět domácí tým, který se snaží kombinovat a zatím to vypadá, že možná až zbytečně moc. Střel jsme tentokrát neviděli tolik, kolik by bylo třeba na vstřelení branky. Naopak přihrávek bylo poměrně dost.
     
    15:23
    Na vhazování před brankou hostů byl lepší Guljajev. Jeden z jeho spoluhráčů ale hodně rychle přišel o kotouč a tak se může soupeř opět hrnout vstříc kase Ivanova.
     
    16:22
    Rusové se v poslední minutě nezmohli na nic jiného než na dvě zakázané uvolnění a únava je už na jejich nohách hodně znát. Po posledním buly se jim ale nakonec podařilo vyhodit a tak můžou konečně vystřídat.
     
    17:21
    Po dlouhé době se podařilo sborné dokonce i dostat do útoku. Nakonec jim to ale bylo úplně k ničemu, jelikož se nezmohli ani na přihrávku, natož na střelu.
     
    18:20
    Na vhazování byli úspěšnější hráči z krajiny ruské. Ani tentokrát se ale k ničemu nedostali. Jediné co se jim podařilo, tak byla ztráta puku.
     
    19:19
    Už běží poslední minuta a atmosféra na ledě narůstá. Obzvlášť po po drobném pošťuchování u české střídačky, které sudí musel přijet řešit. Nakonec se obešlo bez trestu.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:46.
     
    V první častí dnešního zápasu jsme byli svědky převahy na straně domácího výběru, což možná mohlo byt pro některé i překvapením. Všechno se to projevilo po osmi minutách kdy se po zisku kotouče dostal do zakončení Jiří Kulich. Ten se svou střelou nepřekonal Ivanova. Komu se to ale podařilo byl MATYÁŠ ŠAPOVALIV, který se šťastně dostal k odraženému kotouči a zakončoval v podstatě už do prázdné brány. Vzápětí přišlo první a zatím poslední vyloučení a to ze strany ruské sborné. To český mančaft nedokázal potrestat. Konec třetiny se už odehrával v podstatě před bránou Ivanova.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:17
    Na úvodním vhazování druhé třetiny získal kotouč pro své spoluhráče Kvočko. Jeho tým se hnedka vrhá do útoku a Špunar si připisuje první zákrok.
     
    20:31
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Tak toto byla velká chyba v podobě české obrany, která je potrestaná tou nejhorší možností. Obránci si nepohlídali po mantinelu přijíždějícího MATVEJE MIČKOVA, který udělal pár rychlých kroků od hrazení a zakončil přesně a neomylně. Asistence: Amdrej Maljavin a Kirill Kudrjacev.
    20:31 Matvej MIČKOV - 1:1
     
    21:26
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Tak toto je velice rychlý obrat a nadějně rozjetý zápas se domácím rozpadá přímo pod rukama. Tentokrát se prosadil IVAN MIROŠNIČENKO, který využil zmatku v obraně soupeře. Asistence: Ruslan Gazizov a Arťom Duda.
    21:26 Ivan MIROŠNIČENKO - 1:2
     
    22:24
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Tak toto je Ruská mašina jak ji známe! Během pár minut dokázali tři hráči využít rozhozeného domácího týmů vstřelit branku. Tentokrát se o to zařídil ILJA ROGOVSKIJ, který překonal značně zdrceného Špunara. Asistence: Gleb Trikozov.
    22:24 Ilja ROGOVSKIJ - 1:3
     
    22:24
    Oddechový čas pro domácí.
     
    24:07
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Na ruských hráčích jde vidět značné povzbuzení, které v kombinací se soupeřem, který je naprosto zdrcený, přináší už čtvrtou branku. Jejím autorem je DANIIL GRIGORJEV. Asistence: Vladislav Sapunov.
    24:07 Daniil GRIGORJEV - 1:4
     
    24:56
    Vyloučení v týmu Rusko (Kirill Kudrjacev – 2 min., vysoká hůl).
     
    26:05
    Nyní mají domácí jedinečnou šanci se aspoň trochu oklepat a sehrát se, protože to, co se před pár chvílemi odehrálo na ledě, byla doslova hokejová katastrofa. Nakonec se jim to daří v takovém stylu, že zamkli soupeře v jejich obranném pásmu. I přes mnoho střel a všelijakých odrazů se jim nedaří najít recept, jak dostat kotouč za záda Ivanova.
     
    28:04
    Na hráčích českého výběrů jde vidět stále motivace hrát a ještě dorovnat. Jejich snažení se odehrává naprosto bez rukaviček, kdy jeden bodyček střídá druhý. Atmosféra na ledě díky tomu ale opravdu houstne.
     
    30:03
    Po komerční přestávce se toho na hře hráčů České republiky moc nezměnilo. Chtíč je velký, ale výkon ruského mančaftu je ještě silnější. Nakonec si ale přece jenom domácí našli trochu dýchatelné prostoru aspoň na započetí další akce.
     
    31:02
    Po zakázaném uvolnění byli na buly lepší Češi, kteří ale pouze vyhazují na soupeřova brankáře, aby mohli vystřídat po dalším drtivém tlaku.
     
    32:01
    Do takového poloúniku jeden na dva se dostal Rymon, který nakonec ani nezakončil. Když se už napřahoval, tak mu jeden z ofenzivních soupeřových hráčů vypíchl kotouč.
     
    33:00
    Tak toto mohla být už pátá branka v české svatyni, pokud by Mičkovovi na poslední chvíli nesjel kotouč z hole. Ten po jedné z přihrávek stál už před zcela prázdnou bránou.
     
    34:14
    Po opravdu dlouhé době tu máme buly i před ruským mužem s maskou. Tady byli ale úspěšnější hráči ruské sborné. Ti se tak vrhají do jednoho z mnoha výletů za účelem rozvrtět síť v bráně Špunara.
     
    35:13
    K zakončení z poměrně dost velkého úhlu se dostal Formánek, který ale nepřekvapil soupeřova brankáře. Ten navíc ani neměl nijak zakrytý pohled na střelu.
     
    37:01
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak toto ještě může být pořádné drama! V závěru druhé dvacetiminutovky se výkony domácích jasně zlepšili a nyní hrají jako svatou vodou pokropení. Z toho dokázal vytěžit zakončení ALEŠ ČECH, který střelou od modré prostřelil všechno, co mu stálo v cestě. Asistence: Matěj Prčík.
    37:01 Aleš ČECH - 2:4
     
    38:00
    Začínají nám poslední dvě minuty třetiny a ty by ještě mohly přinést změnu skóre! Do úniku jeden na jednoho se valil Šmajda. Ten získal kotouč u hrazení, po střetu s jedním ze soupeřových hráčů. Když se ale zvedal z ledu tak zakopnul a bylo po akci.
     
    39:00
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Tak přece jenom tu máme změnu stavu, ale na opačné straně! Postaral se o ní MATVEJ MIČKOV, který svým zakončením přidal již pátou branku ruské sborné v této třetině. Asistence: Ilja Rogovskij.
    39:00 Matvej MIČKOV - 2:5
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 20:38.
     
    Ve druhé dvacetiminutovce jsme byli svědky totálního obratu ruské mašiny, která se po první přestávce rozjela plnou parou vpřed. Toto všechno znamenalo naprostou katastrofu pro český tým. Ta odstartovala po pouhých třiceti vteřinách zakončením Matveje Mičkova. Za necelou minutu přišla další branka jejímž autorem byl tentokrát Ivan Mirošničenko, který využil nesehrané obrany domácích. Opět téměř za minutu přišel další gól, tentokrát z hole Ilji Rogovského. Aby se neřeklo, tak do čtveřice všeho dobrého přišla tentokrát za tři čtvrtě minuty čtvrtá branka a to od čtvrtého různého hráče. Byl jim Daniil Grigorjev. Poté už dočasně skončili ruské hody a o slovo se přihlásili Češi. Konkrétně jim byl Aleš Čech, který pálil od modré. Za sotva dvě minuty ale přišla odpověď s názvem Matvej Mičkov. Ten tak změnil skóre těsně před koncem třetiny na 2:5.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:44
    Na úvodním buly poslední třetiny byl úspěšnějším hráč hostů a ti se ihned hrnou do útočného pásma. Moc dlouho tam ale nesečkali, kvůli špatné přihrávce jednoho z hráčů Ruska.
     
    41:43
    Češi se zatím nedostali k žádné akci a jenom odráží útočné výpady jejich soupeře. Ten se snaží vstřelit branku ale zatím marně.
     
    42:41
    A nakonec tu máme první střelu domácích. Postaral se o ní Dominik Rymon, který je zatím jedním z nejakčnějších hráčů na ledě. Jeho zakončení si ale nenašlo cestu za záda soupeřova brankáře.
     
    43:40
    A máme tady první i první trvalejší setrvání českého celku v soupeřově pásmu. Nakonec z něho nevzešla žádná střela, pro trenéra Petra a jeho svěřence to ale určitě znamená aspoň lehké znamení zlepšení a motivace.
     
    44:40
    Nyní to opravdu vypadá, že ruská sborná už nemá takovou převahu na ledě jako minulou třetinu. Jejich soupeř má totiž opravdu více dýchatelného prostoru.
     
    46:17
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Tak toto byla branka která pravděpodobně utlumila jakékoli naděje českého týmu. Zasloužil se o ní IVAN DĚMIDOV. Asistence: Ruslan Gazizov a Daniil Davydov.
    46:17 Ivan DĚMIDOV - 2:6
     
    46:55
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Tak tady přálo i štěstíčko ruským hráčům. Po mnoha odrazech v brankovišti si všiml puku u své hole ILJA ROGOVSKIJ, který svým zakončením nedal Špunarovi nejmenší šanci na zákrok.
    46:55 Ilja ROGOVSKIJ - 2:7
     
    47:54
    Tak toto už mohl být třetí slepený gól a určitě z nich nejhezčí! Do úniku dva na nikoho se dostala dvojce ruských mladíků, kteří si ale špatně rozvrhli situaci a nedokázali propašovat kotouč za záda českého maskovaného muže.
     
    48:53
    A máme tady další útok hostů. Defenzíva soupeře i za podpory fanoušků drží, otázka je ale na jak dlouho, jelikož dneska udělala už mnoho chyb.
     
    49:52
    Po pár minutách se zmocnil kotouče Sapoušek se Slavíčkem, kdy se pokusili rychlým výmykem dva na dva překvapit ruskou obranu. Ta ale byla pozorná a vypíchla jednomu z útočících hráčů kotouč.
     
    51:21
    Opět se nám začíná hra trochu vyrovnávat, což by mohlo přinést i akci na druhé straně kluziště. Času na vyrovnání mají domácí mladící už ale opravdu málo.
     
    52:50
    Formánek pokusil vyslat Soukupa do útoku křižnou přihrávkou. Ta mu ale projela mezi holí a bruslemi, takže nakonec skončil kotouč na hokejkách soupeře.
     
    53:49
    Šapovaliv se svým pokusem nepřekvapil Ivanova, který si všechno pojistil i přes malý počet střel na jeho osobu. Právě za malý počet zakončení může děkovat jak své defenzívě, tak ne moc působivému českému útoku.
     
    54:59
    Vyloučení v týmu Rusko (Vladislav Sapunov – 2 min., držení).
     
    55:58
    Toto je jedinečná šance domácí mančaft aspoň o snížení velkého rozdílu ve skóre. Střel zatím není vůbec málo a z toho jsou některé i hodně nebezpečné. Žádná z nich ale ne a ne projít přes kvalitní zákroky Ivanova.
     
    56:57
    Už se blíží velice rychlým tempem závěr početní výhody a sním i velice pravděpodobný konec utkání. Ten vypadá pro české barvy velice nepříznivě a postup do semifinále je už opravdu hodně daleko.
     
    57:38
    Vyloučení v týmu Rusko (Ruslan Gazizov – 2 min., podrážení).
     
    58:37
    Tak se nám situace s oslabením na straně hostů opakuje. Tentokrát už ale nemá pravděpodobně soupeř co získat kromě dotahující branky. Moc k ní ale zatím nemá ani výkony na ledě.
     
    59:33
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak pozdě ale přece! Asi tak by se dala popsat důležitost pravděpodobně poslední branky domácího týmu. Postaral se o ní DOMINIK PETR. Asistence: Dominik Rymon.
    59:33 Dominik PETR - 3:7
     
    Konec zápasu.
     
    V dnešním akcí nabytém utkání jsem byli svědky překvapivého českého výkonu na začátku i síly ruské mašiny v celé své kráse. V první dvacetiminutovce to vypadalo opravdu hodně nadějně pro výběr Jakuba Petra. Ten totiž zásluhou Matyáše Šapoliva vedla 1:0. Na začátku druhé třetiny ale domácí poznali zač je toho sehraný ruský tým. Hned po 30 vteřinách započala doslova gólová sprcha o kterou se během čtyř minut postupně postarali Matvej Mičkov, Ivan Mirošničenko, Ilja Rogovskij a Daniil Grigorjev. Po tomto naprostém selhání domácího mančaftu to vypadalo na pořádnou hokejovou katastrofu pro české barvy. Na konci druhé části to ale ještě zvládl pořádně zdramatizovat Aleš Čech, který snížil na 2:4. Poté ale přišla blesková odpověď jménem Matvej Mičkov. V posledním dějství se výkony českého mančaftu příliš nezlepšily. Výsledkem toho byla branka Ivana Děmidova. Jeho spoluhráč Ilja Rogovskij ale nechtěl zůstat pozadu a tak se i on připsal už podruhé do tabulky střelců dnešního zápasu. Těsně před koncem však přišly dvě vyloučení z řad ruské sborné. To první sice zůstalo nepotrestané, nicméně to druhé využil Dominik Petr, který se tak postaral o konečný stav dnešního utkání.
     
    Nejlepší hráč zápasu (CZE): Dominik Rymon

    Nejlepší hráč zápasu (RUS): Matvej Mičkov
     
    To už bude ode mě pro dnešek vše, já Vám děkuji za pozornost a u dalšího hokejového klání na shledanou. (21:54:50)

    Patrik Hlaváč

    Branky a nahrávky: 9. Šapovaliv (Kulich), 38. Čech (Prčík), 60. Petr (Rymon) – 21. Mičkov (Maljavin, Kudrjacev), 22. Mirošničenko (Gazizov, Duda), 23. Rogovskij (Trikozov), 25. Grigorjev (Sapunov), 39. Mičkov (Rogovskij), 47. Děmidov (Gazizov, Davydov), 47. Rogovskij


    Česko: Špunar (Schnattinger) – Čech (A), Prčík, Alscher, Němec, Cibulka, Puchala, Krajčík – Kulich (C), Šapovaliv (A), Rymon – Hujer, Sapoušek, Slavíček – Šalé, Petr, Jecho – Formánek, Soukup, Bareš – Šmajda.
    Rusko: S. Ivanov (Murašov) – Maljavin, Kudrjacev, Sapunov, Duda, Remezovskij, Guljajev, Baraboša – Perevalov, Kvočko, Mičkov (A) – Mirošničenko (C), Davydov, Gazizov (A) – Trikozov, Děmidov, Sinjatkin – Larkin, Rogovskij, But – Grigorjev.

    Rozhodčí: Kika, Šír – Lederer, Rožánek
    thejrc.org