Kanada – Švýcarsko 4:0 (kon.) | Rusko – Japonsko 2:0 (kon.) | Finsko – Švýcarsko 3:1 (kon.)
konec
Finsko
3:1 (1:0, 2:1, 0:0)
Švýcarsko
Úterý 31.08.2021, 21:30 • WinSport Arena, Calgary • Mistrovství světa žen • O 3. místo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (00:07:24)
     
    Po doznění finské hymny a předání bronzové trofeje kapitánce Hiirikoskiové se všechny aktérky pomalu vydaly do útrob stadionu. Už za pár desítek minut je vystřídají Američanky a Kanaďanky, které si to rozdají v ostře sledovaném finále o zlato.
     
    Nemůže chybět tradiční ceremoniál, který začne předáním drobných cen pro kanadsko-americké kvarteto rozhodčích. Jenni Hiirikoskiová pak svým kolegyním pověsí na krok pracně vybojované bronzové medaile.
     
    Jako nejlepší hráčky zápasu byly vyhlášeny Lisa Rüediová (SUI) a Ella Viitasuová (FIN).
     
    Švýcarky po včerejší prohře 0:4 s Kanadou opět nechaly na ledě všechno. Finky však potvrdily pozici dlouhodobě nejúspěšnějšího evropského týmu a už potřinácté v historii získaly díky výsledku 3:1 bronzové medaile. Tým Pasiho Mustonena těžil ze silných úvodů první a druhé třetiny. Niskanenová s Viitasuovou zařídily dvougólové vedení, které sice zúžila na polovinu Stalderová, ale to už bylo od Švýcarek všechno. Ve druhé půlce zápasu totiž šly několikrát do oslabení a v jednom z nich dotvořila finální podobu skóre tečující Nieminenová.
     
    Konec zápasu.
     
    59:50
    Viivi Vainikkaová sebrala volný puk u červené čáry a to už finské oslavy mohou začít naplno. Po stříbru z roku 2019 berou svěřenkyně Pasiho Mustonena bronz.
     
    59:15
    Rüediová jela sama proti dvěma. Ještě ve středním pásmu se puku zbavila, aniž by ho zkusila předat jiné ze švýcarských hokejistek.
     
    59:00
    Poslední minuta třetí třetiny.
     
    58:30
    Švýcarsko v plném počtu.
     
    58:08
    Švýcarky měly chvíli puk ve své moci. Maurerová ale nestihla odjet z branky a teď už se zase kombinuje v její blízkosti.
     
    57:40
    Jedna klička navíc před útočnou modrou zavinila ofsajd. Holopainenové vjela jedna z kolegyň do pásma o něco dříve.
     
    57:10
    Trpělivost došla až Jenni Hiirikoskiové, které však rána od modré hrubě nesedla. Švýcarky se osvobozují.
     
    56:56
    Finky úmyslně nejdou do střelby a nekonečnou kombinací deptají soupeřky. Zároveň šetří spoustu rychle docházejícího času.
     
    56:30
    Nejspíše je jasno. Laura Zimmermannová si neodpustila zbytečné dohrání u mantinelu, když byl puk dávno pryč. Inkasuje dvě minuty za nedovolený zásah tělem.
     
    55:56
    Petra Nieminenová vytáhla puk z obranného pásma. V protiútoku si šikovně počkala na podporu, byť zakončení Hakalaové bylo ztečováno nad bránu.
     
    55:09
    Savolainenová zezadu důrazně napadla Enzlerovou. Dámy v pruhovaném to viděly čistě, podobné věci je dnes vůbec nezajímají.
     
    54:36
    A právě zformovaná obrana zastavila další individuální akci šikovné Phoebe Stänzové, jež nedostala povolení střílet.
     
    54:15
    Finky odevzdávají puk nahozením ze středního pásma a stahují se do zformovaného bloku. Je jasné, že už nechtějí podnikat žádné bezhlavé útoky.

    Michal Břuchanský

    Branky a nahrávky: 2. Niskanenová (Liikalaová), 21. Viitasuová (Liikalaová, Niskanenová), 39. Nieminenová (Karvinenová, Tapaniová) – 24. Stalderová (Stänzová)


    Finsko: Keisalaová (Räisänenová) – Hiirikoskiová (C), Savolainenová, Laitinenová, Tuominenová, Viitasuová, Lindstedtová, Karjalainenová – Karvinenová (A), Tapaniová, Nieminenová (A) – Vainikkaová, Tulusová, Holopainenová – Vesaová, Niskanenová, Liikalaová – Hakalaová, Vanhanenová, Sundelinová – Nylundová.
    Švýcarsko: Maurerová (Brändliová) – Christenová, Martiová, Vallariová, Hauserová, Wetliová, Forsterová, Sigristová, Hofstetterová – Stänzová, Leemannová, Stalderová (C) – Ryhnerová, Raselliová (A), Rüeggová – Lutzová, Rüediová, Zimmermannová – Quennecová (A), Ingoldová, Enzlerová.

    Rozhodčí: Cookeová (USA), Senuková (CAN) – Blairová (CAN), Hanleyová (USA)
    thejrc.org