Vítkovice – Kladno 2:1 (kon.) | Motor ČB – Třinec 0:1 (kon.) | Litvínov – Zlín 2:1 (kon.)
Plzeň – Pardubice 3:2 (kon.) | Mountfield HK – Liberec 4:1 (kon.)
konec
Mountfield HK
4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Bílí Tygři Liberec
Pátek 22.10.2021, 18:00 • ČPP Aréna, Hradec Králové • Tipsport extraliga • 16. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Krásný den, dámy a pánové! Vítejte u přenosu z 16. kola Tipsport extraligy, v rámci souboje šelem se dnes pod Bílou věží představí Mountfield HK proti Bílým Tygrům Liberec.
     
    Oba soupeři se letos už střetli v 1. kole na severu Čech, o vítězi tehdy rozhodla jediná branka. Střelecky vyrovnanou bitvu rozsekl ve 23. minutě Ladislav Šmíd a Lvi tak mají Tygrům co oplácet – prohra 0:1 na samém startu sezóny totiž příjemná rozhodně nebyla.
     
    MOUNTFIELD HK
    3. místo, 28 bodů, skóre 40:27


    V hradecké kabině to zatím šlape, důkazem budiž umístění na špici tabulky. Přestože Východočeši nepatří mezi nejvíc skórující týmy, obdržených branek mají čtvrtý nejnižší počet a i to jim vyneslo z dosavadních čtrnácti zápasů deset výher a jen čtyři porážky. Na kontě mají Lvi také nedávnou sérii pěti vítězství v řadě a z toho tři s nulou v kolonce inkasovaných gólů, v posledním mači ale svému soupeři podlehli.

    V Českých Budějovicích nedokázali dotáhnout náskok Motoru a podlehli mu 3:4, Hradeckým nepomohlo ani skvělé procento využitých přesilovek (26,67 %) a ubráněných oslabení (85,71 %) – v obojím jsou Lvi v extralize druzí nejlepší a budou chtít tyto zbraně použít k vrácení se na vítěznou vlnu před svými fanoušky.
     
    BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
    12. místo, 16 bodů, skóre 26:39


    Po Ještědem není rozhodně tak veselo jako na soutoku Labe a Orlice. Bilanci prohraných a vyhraných mačů mají Tygři přesně opačnou než jejich dnešní soupeř, tedy deset porážek a pouze čtyři výhry. A jednu sérii Liberečtí také mají, není ovšem příliš lichotivá, protože čítá šest proher za sebou. Ta se Tygrům povedla přerušit proti Českým Budějovicím (3:2), od té doby však z dalších třech utkání odešli jako poražené mužstvo.

    Zatímco úspěšnost oslabení drží Liberec nad 81 %, s přesilovkami to tak růžové není – úspěšnost využití mají Severočeši pouhých 10 %. Co ale naopak Bílým Tygrům jde a v čem jsou nejlepší v extralize, to jsou vhazování, vyhrávají jich téměř 58%. Přestože ale liberecká forma není nejskvostnější, Mountfield je v posledním roce oblíbeným soupeřem Severočechů – ti totiž vyhráli posledních osm vzájemných duelů, v pátek tak budou mít dobrou příležitost odrazit se k lepším výkonům.
     
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: Kiviaho (Š. Lukeš) – Blain, Nedomlel, F. Pavlík (A), Gaspar, McCormack, Kalina, Jank – Oksanen, Lev (A), Smoleňák (C) – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, R. Pilař – Orsava, Koukal, Jan Veselý.

    Bílí Tygři Liberec: J. Pavelka (Kváča) – Melancon, Vitásek, M. Ivan, M. Rosandić, Štibingr, Derner – Klepiš, Filippi, M. Zachar – Gríger, A. Najman, Birner (A) – Ordoš, P. Jelínek (C), J. Vlach – Klapka, J. Šír, A. Dlouhý – Faško-Rudáš.

    Rozhodčí: Šír, Ondráček – Pešek, Malý.
     
    Oba celky tentokrát postaví mezi tři tyče své gólmany číslo dva, za Hradec tedy nastoupí od začátku Henri Kiviaho a za Liberec Jaroslav Pavelka.

    Na liberecké soupisce pak dnes oproti minulému mači chybí obránce Ladislav Šmíd a útočník Jakub Rychlovský, naopak ke hře jsou připraveni forvardi Adamové Dlouhý a Klapka. I proto trenéři prakticky se všemi formacemi zamíchali.

    Také hradečtí koučové provedli nějaké změny, ty se týkaly především útočných formací, které všechny zaznamenaly lehkou obměnu. V obraně pak bude sedmým bekem Bohumil Jank místo Radima Šaldy, mimo sestavu zůstal i útočník Martin Štohanzl a naopak poprvé v sezóně naskočí za Mountfield Jan Veselý.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:23
    Už to vypadalo, že se povede Mountfieldu sebrat Tygrům puk a vyjet do středního pásma, nakonec ale hosté kotouč udrželi a Jakub Klepiš pálil z levé strany, naštěstí pro Hrade do připraveného Kiviaha.
     
    00:46
    Od modré čáry vylétl pomalý puk k hradecké brance, Henri Kiviaho neměl problém ho odklonit hokejkou do rohu.
     
    01:28
    Graeme McCormack překvapil zpětnou nahrávkou svého spoluhráče, Lvi však situace před vlastní svatyní ustáli a nedovolili soupeři ukořistit puk.
     
    01:47
    V situaci jeden na jednoho pálil z pravého kruhu Jan Ordoš, Henri Kiviaho schoval kotouč v bezpečí své náruče.
     
    02:13
    Adam Dlouhý tečoval těšně před bránou nastřelení od modré, Kiviaho stihl zasáhnout betonem. A pokryl také následnou dorážku!
     
    02:29
    Jakub Lev nahodil do útoku a Jaroslav Pavelka vyjel za bránu, rozehrávka však nebyla přesná a Hradečtí se ještě chvíli poté udrželi v pásmu. Ke střele se ovšem nedostali.
     
    03:02
    Tygři teď nemohou poslat na led čerstvé síly, vyhodili totiž přes všechny čáry na icing.
     
    03:09
    Kevin Klíma zkoušel dorážet u levé tyče za ležícího brankáře, byl ale podrážen a i když nezakončil, vybojoval alespoň pro Mountfield přesilovku. Na trestnou lavici zamířil Jakub Klepiš, jenž odpyká trest za gólmana Jaroslava Pavelku.
     
    03:53
    Východočeši se drží v útoku, liberecká obrana však zatím dobře vykrývá možné střely.
     
    03:59
    Nyní zasáhl Jaroslav Pavelka a oba týmy posílají na led čerstvé síly.
     
    04:07
    Marek Zachar upláchl do samostatného úniku, který zakončil svižnou střelou. Henri Kiviaho si vyjel a kotouč chytil!
     
    04:24
    Nahrávku Ahtiho Oksanena srazily hostující brusle, Bílí Tygři poté vyhodili přes všechny čáry.
     
    04:36
    Ani nyní se nepovedlo Lvům vymyslet nebezpečnou akci, vystavili se totiž do ofsajdu a vhazovat se bud ve střední třetině.
     
    04:54
    Další tygří střela v oslabení, tentokrát z hole Jana Ordoše – puk se o brusle bránícího hokejisty vznesl nad horní tyč.
     
    05:11
    Liberec je v plném počtu, první oslabení v zápase zvládl na výbornou.
     
    05:35
    Tahle útočná akce už mu ale tak výborně nevyšla, skončila totiž postavením mimo hru.
     
    05:56
    Jeremie Blain přejel modrou čáru a na pravé straně měl volnou dráhu k bráně, jeho střelu však Jaroslav Pavelka dobře viděl a vyrazil.
     
    06:01
    Po komerční pauze si Tygři zahrají přesilovku, Richard Nedomlel je vyloučen za . Vypadá to ale, že má nějaký problém s výstrojí nebo drobné zranění, protože gestikuloval na střídačku a zamířil do kabiny a trest za něj odpyká kapitán Radek Smoleňák, jemuž právě v hale gratulují, že se se 73 góly stal v minulém utkání nejlepším střelcem hradecké klubové historie.
     
    06:36
    Z boje o puk v rohu hradeckého obranného pásma vyšli vítězně domácí, přestože byli slušně mačkáni na mantinel. Povedlo se jim vyhodit přes všechny čáry.
     
    07:26
    Prostor kolem osy hřiště měli domácí pokrytý dobře, prostor ke střele ale dostal na pravém kruhu Tomáš Filippi. Proti němu si včas vyjel Henri Kiviaho.
     
    07:43
    Hradec právě vstřelil branku!
    Liberec byl při svém oslabení blízko otevření skóre, tento kousek se ale nakonec povedl až nyní Hradeckým! Jakub Lev vyvezl puk z východočeského obranného pásma až k liberecké levé tyči, odkud nahrnul hrací předmět do brankoviště. Tam zrovna najížděl JORDANN PERRET, jemuž se povedlo propasírovat touš za brankovou lajnu – 1:0. Asistence: Jakub Lev.
    07:43 Jordann PERRET - 1:0
     
    08:01
    Mountfield je v plném počtu, tohle oslabení se mu velmi povedlo.
     
    09:31
    Filip Pavlík předvedl od modré pěknou kličku, na pravém kruhu mu ale sjel puk z hole a nevystřelil přesně.
     
    10:02
    Jordann Perret mohl přidat další branku, zprava ovšem ideálně netrefil za přesouvajícího se brankáře. Pak si spravil chuť alespoň tím, že jednoho ze soupeřů, poslal v rámci hitu téměř na střídačku.
     
    10:34
    Lvi jdou do početní výhody, rozhodčí Robin Šír totiž poslal za vysokou hůl na trestnou lavici útočníka Jana Šíra.
     
    10:59
    Liberec vyhodil, Hradečtí se ale rychle dostali zpět ke kotouči a už jsou zase v útoku.
     
    11:20
    Dlouhý boj o puk u mantinelu vyhráli domácí, zatím kombinují kolem mantinelů útočné třetiny.
     
    11:46
    Fanouškům se nelíbilo, že Tygři poslali jejich hráče s pukem k ledu a poté vyhodili, pokračuje se ale dál.
     
    12:27
    Jeremie Blain nabil nalevo Filipu Pavlíkovi, jeho rána z první byla vyražena mimo libereckou síť.
     
    12:34
    Severočeši jsou v plném počtu.
     
    13:23
    Jakub Orsava nahodil od liberecké střídačky na Pavelkovu branku, liberecký strážce tří tyčí schoval puk v náručí a odstartoval tím komerční přestávku.
     
    13:31
    Bohumil Jank nastavil tělo projíždějícímu Janu Ordošovi, který tak pocítil tvrdost hitu od urostlého obránce.
     
    14:08
    Hradec právě vstřelil branku!
    Mountfield už vede o dva góly! Tuhle akci znají hradečtí fanoušci od dvojčat Kevina a Kellyho Klímových, první jmenovaný z bratrů nyní předvedl stejnou fintu s útočníkem ALEŠEM JERGLEM! Kevin Klíma najel za bránu a zpětně nahrál právě Aleši Jerglovi, jenž z první přiklepl z úhlu do volného místa kolem otočeného brankáře a úspěšný zásah si poté náležitě užil – 2:0. Asistence: Kevin Klíma.
    14:08 Aleš JERGL - 2:0
     
    15:28
    Graeme McCormack pálil od modré a jeho pokus Pavelkovi vypadl, v brankovišti ale nestál nikdo v červeném, aby mohl dorážet.
     
    15:41
    Krátce po buly vypálil Petr Kalina a zdálo se, že Pavelka mám puk pod kontrolou, jenže v okamžiku hvizdu rozhodčího vypadl puk zpět do hry. Nicméně s přerušením už se nedalo nic dělat.
     
    16:11
    Jakubu Klepišovi šla nahrávka moc na brusle, nestihl tedy kotouč zachytit tak, aby mohl poté vystřelit z kruhu po vhazování.
     
    16:23
    Hradečtí vystihli libereckou rozehrávku a z vrcholu kruhů střílel Kevin Klíma, kotouč se vznesl do ochranné sítě.
     
    16:40
    Vhazovat se teď bude po levici Jaroslava Pavelky, Bílí Tygři totiž rozehráli jenom na zakázané uvolnění.
     
    17:00
    A znovu ten samý technický prohřešek na straně hostů, vhazování před Pavelkou tedy proběhne ještě jednou.
     
    17:24
    Hostující nahození do pásma se neujalo, naopak na druhé straně vypadala střela Ahtiho Oksanena a následné dorážky o poznání nebezpečněji. A jelikož už pracují také emoce, strhla se následně před Pavelkou menší pošťuchovaná.
     
    17:58
    Graeme McCormack namáčkl na mantinel Adama Dlouhého, Liberci se ale i tak povedlo projít do útoku. Tam však jeho snahy skončily na zadním hrazení.
     
    18:54
    S nahozením od modré neměl Henri Kiviaho problém a rychle vyklepal puk z lapačky, aby mohli jeho spoluhráči otočit hru na druhou stranu.
     
    19:08
    Prudké hradecké nahození minulo branku a protože bylo vysláno zpoza červené lajny, bude se kvůli icingu vhazovat před Kiviahem.
     
    19:27
    Michal Birner zakončoval akci dva na dva křižnou střelou na lapačku, tu Henri Kiviaho vymrštil včas a přesně.
     
    19:27
    Kevin Klíma ale ve stejný čas obdržel dvě minuty za nedovolené bránění, hradecká obrana tak bude muset být v početní nevýhodě teď ve větší permanenci.
     
    19:49
    Jeremie Blain poslal kotouč až k Pavelkovi a vypadá to, že v první části už se nic významného nestihne stát.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    V prvních minutách souboje vykazovali větší aktivitu hráči Liberce, kteří měli v oslabení v samostatném úniku skvělou příležitost k otevření skóre. To však nepřipustil hradecký gólman, naopak na druhé straně se v 8. minutě Východočechům z oslabení už skórovat povedlo. Vedoucí branka jim dodala na elánu a ve zbytku třetiny měli navrch pro změnu oni, to potvrdili v 15. minutě další trefou. Po dvaceti minutách tak Lvi vedou 2:0, Tygři teď mají přestávku k tomu, aby vymysleli dotahovací taktiku.
     
    Prostřední třetina začne přibližně v 18:56.
     
    Střely na branku v 1. třetině:

    Hradec Králové – 13
    Liberec – 11
     
    V závěru přestávky na led nastoupili mladí hradečtí Lvi ročníku 2013, kteří si před fanoušky pár minut zahrají na velkém kluzišti.
     
    Za dvěma puky se najednou hrne dvacet dětí, na ledové ploše je tedy celkem rušno. Vypadá to ale, že malé hokejové naděje si zážitek, kdy jim fandí i celý kotel, velmi užívají.
     
    Malí hokejisté odcházejí zpět do kabiny, naopak na led zpět nastupují dospělí hráči Tygrů i Lvů. Za chvíli budeme pokračovat s extraligovým mačem!
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:05
    Tygři se v pokračující přesilové hře ujali kotouče, zatím jsou ale u svého brankáře a musejí vymyslet, jak přejít do útoku.
     
    20:29
    To se jim zatím nedaří, Mountfield totiž dobře hlídá střední pásmo a nedovoluje soupeři překročit modrou lajnu.
     
    20:51
    Liberec právě vstřelil branku!
    Ale teď už se Severočechům povedlo do útoku přejít a hned je z toho přesilovková kontaktní branka! Na modré čáře napřáhl TOMÁŠ FILIPPI, dostal nabito od Mislava Rosandiče a narýsoval přesnou ránu až do hradecké sítě – 2:1. Asistence: Mislav Rosandič.
    20:51 Tomáš FILIPPI - 2:1
     
    21:43
    Kiviaho vyjel za bránu a pomohl s rozehrávkou, Mountfieldu se ale nepovedlo přejít přes liberecký forčekink, a tak musel zůstat domácí gólman v pozoru.
     
    21:57
    Jan Ordoš vyfasoval dvě minuty za podrážení, hra se tedy stěhuje na opačnou stranu před Pavelku.
     
    22:14
    Bílí Tygři se rychle ujali puku a vyvezli ho ke Kiviahovi, šetří cenné vteřiny.
     
    22:37
    Jakub Orsava nemohl z mezikruží po nahrávce zpoza brány vypálit z první, hosté mu totiž zablokovali hůl.
     
    23:10
    Aleš Jergl se snažil po ledě trefit delší dolní roh, ale přestřelil a kotouč skončil v rohu, Následně Liberec vyhodil.
     
    23:36
    A znovu se Severočeši dostali k vyhození, hra v oslabení patří k jejich silnějším stránkám.
     
    24:07
    Liberec už je sice kompletní, musel ale čelit nebezpečné dorážce Radka Pilaře, který zblízka nepřechytračil vyjetého Pavelku!
     
    24:51
    Východočeši nyní soupeře celkem zatlačili, situaci uklidnil zákrokem lapačkou Pavelka. Vhazování proběhne po jeho levé ruce.
     
    25:08
    Nastřelený kotouč letěl hradeckým brankovištěm tak, že mnoho nechybělo, aby si ho domácí bek srazil do vlastní sítě. Lvi měli nyní štěstí, Libereckým naopak jeho kousek chyběl.
     
    25:47
    Kotouč se po souboji ocitl na hradecké střídačce, přerušená hra bude pokračovat vhazováním v liberecké obranné třetině.
     
    25:56
    Michal Ivan nahodil zleva do brankoviště, kde zasáhl Kiviaho lapačkou, hokejisté se poté pustili do výměny názorů a sudí je museli rozhánět, aby nedošlo k něčemu většímu.
     
    26:14
    Jaroslav Pavelka odvážně rozehrál středem hřiště kolem domácích hokejek, puk ale skončil až u Adama Najmana, který vedl útočný výpad, na jehož konci byl zásah Henriho Kiviaha. Ten si v komerční přestávce vysloužil ocenění fanoušků, kteří jej vyvolali jeho přezdívkou "Kivi".
     
    26:27
    T.J. Melancon krátce po buly vypálil od modré, Kiviaho na jeho pokus dobře viděl – došel si pro něj s lapačkou.
     
    26:46
    Filip Pavlík zkusil přízemní křižnou střelu, netrefil ale vymezený prostor a puk zamířil jenom do rohu.
     
    27:14
    Graeme McCormack se coby bek ocitl v blízkosti pravé tyčky a byl mu rychle posunut puk, domácí obránce si jej ale chvilku musel rovnat, a tak se Pavelka stihl proti střele přemístit!
     
    27:44
    Kiviaho toho teď z tečované rány moc neviděl, naštěstí pro něj ho ale kotouč minul a minul stejně tak i brankovou konstrukci.
     
    28:04
    Liberečtí nemohou na led poslat čerstvé síly, provinili se totiž zakázaným uvolněním.
     
    28:04
    Trenérům Liberce se nelíbil jeden ze zákroků na jejich svěřence, rozhodčí jim tedy ještě před vhozením buly objasňuje situaci.
     
    28:34
    Rychlý výpad zakončoval svižnou střelou nad pravou ruku Jeremie Blain, Jaroslav Pavelka dokázal vytáhnout kotouč nahoru samým okrajem své výstroje.
     
    29:06
    Tygři dobře napadají, což nyní nedává Hradeckým prostor vymotat se od mantinelu a vystřelit.
     
    29:48
    Poskakující kotouč nakonec po řadě doteků zamířil ke Kiviahovi, tam se však dlouho neohřál, protože Lvi jej rychle sebrali a zamířili na další útočnou zteč.
     
    30:21
    Tomáš Filippi nahodil z poloviny hřiště na hradeckou bránu, Henri Kiviaho pro jistotu podržel touš v rukavici. Nelíbila se mu nejspíš představa dojíždějících a dorážejících Tygrů.
     
    30:27
    Zakázané uvolnění Hradce, vhazovat se bude podruhé v krátkém sledu před Kiviahem.
     
    30:32
    Mislav Rosandić vystřelil z vrcholu levého kruhu, Henri Kiviaho puk vyrazil a chvíli jej na ledě hledal, nakonec se mu povedlo ho přikrýt.
     
    30:50
    Jaroslav Pavelka vyjel do mezikruží a razantním nápřahem rozehrál, zamířil ovšem až na icing.
     
    31:02
    Nahození Filipa Pavlíka se zastavilo o bránícího hokejistu, Hradečtí ještě bojují o znovuzískání kotouče.
     
    31:25
    A to se jim povedlo, ovšem k další střele se přes aktivní Tygry nedostali a hru nakonec přerušilo severočeské vyhození, které se vzneslo vysoko až na kostku.
     
    32:03
    Jordann Perret vystihl libereckou rozehrávku, udělal pár kroků a pálil z pravého kruhu, do rány výborně lehl T.J. Melancon a zastavil ránu vlastním tělem!
     
    32:53
    Prudká liberecká rozehrávka vylétla na zakázané uvolnění, tento technický přestupek je dnes celkem oblíbený na obou stranách.
     
    33:04
    Blainova rána od modré šla o kousek mimo, neujala se ani následná hradecká dorážka z opačné strany.
     
    33:42
    Martin Faško-Rudáš měl puk na dlouhou hůl, nedokázal tak zachytit nahrávku a pokračovat do útoku.
     
    33:50
    Kelly Klíma se hnal dopředu a byl odpískán ofsajd, z opakovaných záběrů je ale patrné, že o něj se nejednalo. Každopádně akce vyústila v rozmíšku mezi Klímou a Lukášem Dernerem, tato dvojice skončila v souboji na ledě a bude se vylučovat.
     
    33:50
    Po komerční pauze uvidíme hru čtyři na čtyři, Kelly Klíma (HKM) i Lukáš Derner (LIB) si vysloužili dvě minuty za hrubost.
     
    34:28
    Víc prostoru na ledě se líbí Severočechům, kteří hned vyrazili do útoku a Kiviaho musel zasáhnout proti ráně Tomáše Filippiho.
     
    34:51
    Kevin Klíma pěkně prokličkoval kolem řady protihráčů, jeho akci ale chyběla poslední finální klička, kterou by se dostal do palebné pozice z blízkosti brankoviště.
     
    35:32
    Jakub Klepiš si nedokázal za jízdy sklepnout kotouč a vjel do útočné třetiny dřív než hrací předmět, což znamená ofsajdové postavení.
     
    35:50
    Kelly Klíma i Lukáš Derner opustili trestné lavice, hra tedy bude dále pokračovat už v klasickém počtu pět na pět.
     
    36:04
    Po vhazování před Kiviahem vznikla méně přehledná situace, ve které kotouč měnil rychle směr, hradecký brankář ale správně umístil hokejku.
     
    36:46
    Michael Gaspar se dotkl při libereckém vyhození puku, přerušovat pro další icing se tedy nebude.
     
    37:17
    Chvíli nebylo jasné, co se na ledě děje, už ale víme. Liberecký Michal Birner byl v herní pauze vyloučen za nesportovní chování a Mountfield má tak přesilovku.
     
    37:35
    Při zákroku proti střele od modré se Pavelkovi pohnula výstroj, hostující brankář ji tedy rychle upravil a budeme pokračovat.
     
    37:43
    V ČPP Aréně se možná schyluje k nějakému pěstnímu souboji, hra je totiž velmi emotivní a před malou chvilkou jme byli svědky další strkanice v brankovišti.
     
    38:07
    Graeme McCormack trefil od modré prvního bránícího hráče a musel se rychle vracet, aby stihl sebrat odražený puk před Jaroslavem Vlachem, jenž se už už chystal na samostatný únik.
     
    38:42
    Hradec právě vstřelil branku!
    Dvojice Kevin Klíma – Aleš Jergl se dnes už podruhé střelecky prosazuje a Mountfield má z přesilovky zpět dvougólové vedení! Kotouč putoval od Graemeho McCormacka ke Kevinu Klímovi, který zprava rychle přenesl hru doleva k ALEŠI JERGLOVI, jemuž krásně sedl puk na hůl a trefil se do protějšího vinglu – 3:1. Asistence: Kevin Klíma, Graeme McCormack.
    38:42 Aleš JERGL - 3:1
     
    39:28
    Východočeši vytáhli forčekink a nechtějí v poslední minutě druhé části dovolit Tygrům přejít střední pásmo.
     
    39:51
    O kotouč se bojuje v rohu liberecké obranné třetiny a zdá se, že tam také prostřední dvacetiminutovka skončí.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Bílí Tygři vstoupili do druhé dějství výborně a po 51 vteřinách využili zbytek přesilové hry, čímž se dostali k Hradci na dostřel jednoho gólu. Nebezpečnější akce si ale i nadále vytvářel spíše Hradec, několik dalších vyloučení pak dopomohlo k tomu, že emoce na ledě se ještě vystupňovaly. K vidění tak byla řada menších potyček i jeden větší souboj oceněný tresty za hrubost, právě při hře s nestandardním počtem hráčů na ledě jsme se ke konci třetiny dočkali další branky. Přesilovou hru využil ve 39. minutě Mountfield a do třetí periody tak půjde s náskokem 3:1.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 19:58.
     
    Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

    Hradec Králové – 9 (22)
    Liberec – 7 (18)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:05
    Hned po vhazování zvedl rozhodčí pravici nahoru a Pavelka zamířil na střídačku, Liberec hraje v ponechané výhodě.
     
    40:41
    Do útoku se Bílí Tygři nedostali, šanci budou mít teď v už klasické přesilovce – na trestnou lavici usedá z důvodu podrážení Radek Smoleňák.
     
    41:12
    Henri Kiviaho natáhl pravý beton k tyčce a vytěsnil kotouč mimo, Hradec se poté osvobodil.
     
    41:44
    A tentokrát nepustili Hradečtí soupeře ke střele a znovu vyhodili přes všechny čáry.
     
    42:06
    Teď Kiviaho vyjel z brány, aby rozehrál, a i když trefil soupeřovu hokejku, ve spolupráci se spoluhráči nakonec kotouč od své klece dostal pryč.
     
    42:41
    Smoleňák je zpátky na ledě, Hradec je v plném počtu.
     
    43:17
    Marek Zachar neuspěl v souboji se statnějším protihráčem, na pravém kruhu mu tak nebylo dopřáno vypálit kotouč na Kiviaha.
     
    44:06
    Aleš Jergl dobře vystihl soupeřovu nahrávku, v útočném výpadu pak posunul touš kolegovi doprava. Střelu nakonec zablokoval bránící hráč.
     
    44:56
    T.J. Melancon byl blízko tomu, aby zachytil vyhození Hradce a zamířil k bráně, situaci nakonec domácí zvládli.
     
    45:35
    Nahození od modré zachytil Radek Smoleňák, jeho rozehrávka však nevedla k ničemu nebezpečnému.
     
    46:09
    Hradečtí jsou v pozici vedoucího celku a více se tedy soustředí na obranu, naopak na Liberci je vidět snaha o útočení.
     
    46:54
    Na jedné straně nepřekvapil Jelínek nahozením do brankoviště Kiviaha, na té druhé zase Pavelka vyjel z brány, aby odehrál kotouč před dojíždějícím Východočechem.
     
    47:46
    Christophe Lalancette přejel modrou, pak byl ovšem zahnán do rohu a vznikl z toho souboj. V něm byli liberečtí aktivní až moc a jeden ze zákroků nakonec rozhodčí potrestají dvěma minutami, s čímž souhlasí i rozvášněné domácí publikum.
     
    47:55
    Po komerční přestávce si Hradec zahraje přesilovku, v boxu časoměřičů už za krosček sedí Ondřej Vitásek.
     
    48:20
    Severočeši podruhé v krátké době vyhodili, zatím nedovolili Hradeckým vůbec nic.
     
    48:43
    Kevin Klíma se teď už ale k ráně dostal a Jaroslav Pavelka musel proti střele z vrcholu mezikruží vytáhnout vyrážečku.
     
    49:26
    Jakub Lev nestihl kvůli bránícímu hráči vyklidit útočné pásmo, Lvi se tak vystavili do postavení mimo hru.
     
    49:46
    Další oslabení pro Liberec, Hradečtí budou hrát devět vteřin pět na tři a poté budou pokračovat v klasické přesilovce! Za hákování ve středním pásmu jde pykat Jaroslav Vlach.
     
    49:59
    Tvrdá rána Graemeho McCormacka proletěla vedle tyče a Liberečtí už jsou ve čtyřech.
     
    50:43
    Marek Zachar sebral vyraženou střelu a zamířil s pukem na druhý konec kluziště, tam pošetřil nějaké ty vteřiny.
     
    51:28
    Východočeši nahrávky překombinovali, čehož využili Tygři, kteří poslali touš rychle ke Kiviahovi.
     
    51:50
    Liberec je nejen v plném počtu, ale dokonce v ponechané výhodě, vylučovat se bude tentokrát na hradecké straně.
     
    52:15
    Michal Ivan se snažil zblízka dorazit do brány nahození od modré, Henri Kiviaho ale kotouč udržel a máme tu komerční přestávku.
     
    52:15
    Zároveň putuje za katr hradecký Petr Koukal, který si vysloužil trest za podrážení a dvě minuty – v lepším případě z pohledu Mountfieldu – bude sledovat hru z lavičky.
     
    52:21
    Bohumil Jank vybojoval po buly puk, který sebral Jordann Perret a měl dost prostoru na vyhození.
     
    52:46
    Křižnou střelu Tomáše Filippiho vyrazil Kiviaho pravým rukávem před sebe a o dorážku se pokoušel Petr Jelínek, ani on nedokázal zamířit do místa, kde by hradecký strážce svatyně neměl svou výstroj!
     
    52:54
    Po vhazování putoval kotouč rychle k Pavelkovi, jenž spoluhráčům pomohl s rozehráním.
     
    53:27
    Klepišova nabídka Filippimu byla skákavá, a tak liberecký forvard nemohl vystřelit.
     
    53:44
    Nyní už Henri Kiviaho zasahovat musel, ve výstroji podržel pumelici zprostřed modré lajny.
     
    53:57
    A další rána z podobného místa, T.J. Melancon našel svým pokusem jenom lapačku "Kiviho"
     
    54:16
    Mountfield je už v plném počtu a Petr Koukal zamířil rovnou do útoku, střelu mezi levou ruku a tělo si Jaroslav Pavelka pohlídal.
     
    54:39
    Kiviaho toho teď moc neviděl, naštěstí pro něj putovala přízemní střela Michala Ivana mimo tři tyče.
     
    Dnešnímu souboji šelem přihlíží přímo v hale 4 141 diváků.
     
    55:14
    Liberecká rozehrávka vyletěla na zakázané uvolnění, hostům se čas na snížení a případné dorovnání velmi rychle zkracuje.
     
    55:18
    Hradec právě vstřelil branku!
    A teď to budou mít Tygři ještě těžší, protože domácí přidávají další zásah! Jakub Lev i s trochou štěstí vyhrál buly a kotouč se dostal k neobsazenému RADKU SMOLEŇÁKOVI, který měl na hraně brankoviště dostatek prostoru k zamíchání a přípravě střely, kterou pak umístil za rozhýbaného brankáře – 4:1. Bez asistence.
    55:18 Radek SMOLEŇÁK - 4:1
     
    56:06
    Střelu Adama Klapky z pravého kruhu Kiviaho dobře viděl, vyrazil ji pryč svou vyrážečkou.
     
    56:45
    Nahození McCormacka se zastavilo o dvojici stojící před brankářem, následně puk odputoval do rohu.
     
    57:09
    Jakub Klepiš vystřelil zprava a od betonů se kotouč odrazil mezi kruhy, dojíždějící Liberečák ovšem promáchl.
     
    57:57
    Hradec dostal kotouč z obranné třetiny a odešel střídat, aktuální stav skóre už bude chtít udržet až do konce.
     
    58:29
    A nebo ho dokonce zvýšit! Jakub Lev se prosmýkl mezi dvěma beky a pálil z mezikruží, místo k levé tyči ale mířil o kousek vedle.
     
    59:00
    Nad Kiviahem se po tečovaném nahození rozvlnila ochranná síť, v okolním hledišti se zase rozvlnili diváci – ČPP Arénou aktuálně obíhá mexická vlna!
     
    59:23
    Radek Pilař vyhodil z obranné třetiny a odešel střídat, do sirény zbývá něco přes půl minuty.
     
    59:48
    Tygři drží kotouč, ale jsou s ním před svým brankářem, o dnešním vítězi je tedy už rozhodnuto.
     
    Konec zápasu.
     
    A máme to potvrzené černé na bílém, závěrečná siréna zazněla a Hradec vítězí nad Libercem 4:1 – po osmi výhrách Bílých Tygrů a téměř roce tak ve vzájemném zápase vyhrává Mountfield. Ten sice na samém startu utkání dal soupeři trochu prostoru, neobdržel ale branku a naopak v 8. minutě zahájil v oslabení své tažení. Severočeši sice v prostřední části dokázali vstřelit kontaktní branku na 2:1, pak už ale střílel jenom Hradec, který si pohlídal tři body a po minulé porážce v Českých Budějovicích se dostal zpět na vítěznou vlnu. Naopak Liberec se i po dnešním duelu letos pořád spíše hledá.
     
    Nejlepšími hráči utkání jsou dnes vyhlášeny dvě šestadvacítky – liberecký kapitán Petr Jelínek a hradecký autor dvou gólů Aleš Jergl.
     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    Hradec Králové – 5 (28)
    Liberec – 10 (28)
     
    V tuto chvíli je to z mé strany vše. S pohledem na děkovačku hradeckých hokejistů se s vámi dnes loučím, přeji vám pěkný podzimní víkend a někdy příště na počtenou! (20:38:35)
    Marken.cz

    Klára Petrásková

    Branky a nahrávky: 8. Perret (Lev), 15. Jergl (Kevin Klíma), 39. Jergl (Kevin Klíma, McCormack), 56. Smoleňák – 21. Filippi (M. Rosandić)


    Mountfield HK: Kiviaho (Š. Lukeš) – Blain, Nedomlel, F. Pavlík (A), Gaspar, McCormack, Kalina, Jank – Oksanen, Lev (A), Smoleňák (C) – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, R. Pilař – Orsava, Koukal, Jan Veselý.
    Bílí Tygři Liberec: J. Pavelka (Kváča) – Melancon, Vitásek, M. Ivan, M. Rosandić, Štibingr, Derner – Klepiš, Filippi, M. Zachar – Gríger, A. Najman, Birner (A) – Ordoš, P. Jelínek (C), J. Vlach – Klapka, J. Šír, A. Dlouhý – Faško-Rudáš.

    Rozhodčí: Šír, Ondráček – Pešek, Malý

    Diváci: 4 141
    thejrc.org