Bohemians 1905 – Jablonec 1:2 (kon.) | Ostrava – Č. Budějovice 4:1 (kon.) | Mladá Boleslav – Pardubice 2:3 (kon.)
Slovácko – Plzeň 1:2 (kon.)
konec
FC Baník Ostrava
4:1 (3:0)
SK Dynamo Č. Budějovice
Neděle 05.12.2021, 15:00 • Městský stadion, Ostrava-Vítkovice • FORTUNA:LIGA • 17. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z utkání 17. kola FORTUNA:LIGY mezi Baníkem Ostrava a Dynamem České Budějovice. Zápas začíná v 15:00.
     
    FC Baník Ostrava

    Ostrava se v nedávných týdnech nenachází v ideálním rozpoložení. V posledních pěti duelech Slezané zvítězili pouze jednou, přičemž dvakrát prohráli a čtyřikrát remizovali. I proto se jim špička ligy vzdaluje a aktuálně jim patří 5. místo s 29 body.

    Navzdory tomu se řadí se skóre 31:21 k ligovému topu. V obou směrech okupují pomyslnou čtvrtou pozici.

    Trenér Smetana by měl mít k dispozici téměř kompletní kádr. Chybět bude jen zraněný Jan Laštůvka a Ondřej Kukučka, jenž se dává dohromady po zranění.
     
    SK Dynamo České Budějovice

    Dynamo se po 16 kolech pohybuje ve středu tabulky a s 21 body uzavírá na 10. místě prostřední skupinu FORTUNA: LIGY. Nedaří se mu ani v domácím poháru, kdy před nedávnem vypadli na penalty se Sigmou Olomouc.

    V minulém kole ale předvedli nevídaný obrat. Po vyloučení Hory dokázali díky třem brankám otočit duel se Slováckem které prohospodařilo vedení 2:0 a nakonec z jihu Čech odjíždělo s prázdnou po výsledku 3:2.

    Ani hosté nebudou v Ostravě v plné polní. Pro zranění nebudou hrát Havel s Novákem a na trávník nevyběhne ani Hora, který bude pykat za červenou kartu proti Slovácku.
     
    Poslední tři vzájemná utkání

    7.8.2021 České Budějovice – Baník 1:3
    5.2.2021 České Budějovice – Baník 1:0
    28.8.2020 Baník – České Budějovice 2:2
     
    Úvodní sestavy:

    FC Baník Ostrava: Budinský – Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman (C) – D. Buchta, Kaloč, Tetour, de Azevedo – Almási, Jiří Klíma.
    Náhradníci: Murin – Sor, Kuzmanović, Potočný, J. Pokorný, Juroška, Budínský.

    SK Dynamo Č. Budějovice: Vorel – Skovajsa, L. Havel, Králik (C), Čolić – M. Valenta, Hellebrand – Van Buren, Mihálik, Tolno – Bassey.
    Náhradníci: Šípoš – Penner, Michal Škoda, Čavoš, Sladký, Mršić, Vais.

    Rozhodčí: Batík – Horák, Pochylý.
     
    Oba týmy právě nastupují na hrací plochu a za minutku startujeme.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Baník právě vstřelil branku!
    Vynikající vstup Ostravy do duelu! Daniel Tetour se na pravé straně vyhnul ofsajdu a narýsoval parádní zpětný pas přímo na nohu rozběhnutého JIŘÍHO KLÍMY, jenž zkušenou placírkou uklidili míč přesně k tyči.
    2. Jiří KLÍMA - 1:0
     
    4
    Hosté se snažili okamžitě odpovědět, jenže se do jejich řad vloudila nepřesnost a bude se jen kopat od Budinského brány.
     
    5
    Domácím vyšel další nákop za beky a z pravé strany centroval tentokrát Ndefe. Jeho nabídku na malé vápno ovšem sklepl Čolić hrudí do náruče Vorla.
     
    6
    Ostravě vyšel další secvičený signál a znovu šel útok po pravé straně. Klíma sklepl míč Tetourovi, jenž okamžitě vysunul Ndefeho, kterého po centru dojel skluzem jeden z hostů a je z toho zajímavá standardka pro Baník.
     
    7
    Baník právě vstřelil branku!
    Domácí navíc krátce poté střílejí druhý gól a jen podtrhují svůj skvělý vstup! JIŘÍ FLEIŠMAN rozehrál překvapivě přímý kop z velkého úhlu a svou ránu umístil přesně na přední tyč. S touto variantou brankář Vorel vůbec nepočítal a míč si srazil do sítě. Velká chyba gólmana Jihočechů.
    7. Jiří FLEIŠMAN - 2:0
     
    9
    Levá strana hostů je zatím velmi průchozí. Další akce Ostravy šla právě tudy, ale Ndefe tentokrát nenacentroval přesně.
     
    10
    Tetour nyní nedokázal přihrát ve středu pole a hosté se zmocnili míče. Po nepřesném pasu jej ovšem sebral Lischka.
     
    12
    Tetour se dral za míčem až příliš agresivně a zezadu povalil hostujícího beka. Píská se tedy proti Slezanům.
     
    13
    Kaloč výborně splnil defenzivní povinnosti a rychlým návratem sebral soupeři míč a rozehrál jej na Budinského. Ten ovšem balón odkopl do zámezí.
     
    14
    Bassey nyní přehlavičkoval Ndefeho v souboji před bránou, ale jeho hlavička šla nad. Navíc zřejmě v zápalu boje trefil domácího beka do hlavy a bude nutné ošetření.
     
    15
    Ndefe však již po svých opouští trávník a vypadá to, že bude moci pokračovat v zápase.
     
    16
    Fleišman si teď nerozuměl s Buchtou, jenž si sbíhal pro přihrávku, načež domácí kapitán adresoval dlouhý pas, který sebral až gólman Vorel.
     
    17
    Klíma byl nyní v souboji pozdě a hosté rozehrávali standardní situaci téměř z poloviny. Na centr si dokázal vyskočit zřejmě Hellebrand, na jehož hlavičku si počíhal Viktor Budinský.
    17. Havel mohl snížil, Budinský byl ale na místě
     
    18
    Bassey měl dál k přihrávce svého kolegy a u rohového praporku fauloval bránícího hráče Ostravy. Rozehrávka pro Budinského.
     
    19
    Nechybělo mnoho a mohlo to být o tři branky. Vorel zaváhal při výběhu a dal tak šanci Klímovi na poslední chvíli míč dostihnout. Jenže domácí útočník míč nezpracoval a ten nakonec prošel kolem vyběhnuvšího Vorla až do zámezí.
    19. Vorel zazmatkoval při výběhu, Klíma ale netrestal
     
    20
    Centr z levé strany fotbalisté ve vápně hostů odrazili do vzduchu, načež jej šikovně hlavou prodloužil na malý čtverec Almási, ale těsně před de Azevedem jej do rukavic schoval Vorel, kterého v souboji lehce zasáhl právě de Azevedo. Nejednalo se však o nic vážného a vše se obejde jen s domluvou sudího.
     
    22
    Baník dalším nacvičeným signálem na pravé straně obelstil dva hráče Budějovic a Klíma měl dostatek času na centr. Ten však pokazil a poslal jej přímo k Vorlovi.
     
    23
    Sudí Batík nyní lehce tečoval přihrávku hostů ve středovém kruhu, což vyřadilo ze hry vystoupivšího stopera Budějovic a Klíma mohl postupovat do přečíslení. Rozhodčí však správně hru přerušil a vrací hru zpět do středu.
     
    24
    Almási byl sklepnutím zahnán do rohu, ale přesto se mu podařilo alespoň vybojovat rohový kop.
     
    25
    Hosté si se signály Baníku vůbec neví rady! Po rohu putoval míč zpět na Ndefeho, který balón vrátil zpět na pravou stranu, odkud přišla krásná kolmice na úplně volného de Azeveda, který z pravé strany vápna připravil zpětným pasem gólovku pro Lischku, jenž technickou ranou těsně minul.
    25. V další šanci těsně minul bránu Lischka
     
    27
    Poté se hosté na chvíli nastěhovali na polovinu Baníku, ale vzápětí jejich snahy přerušuje ofsajd.
     
    27
    Baník právě vstřelil branku!
    Před půlhodinou hry Ostrava přidává třetí zásah a s hosty to dnes vypadá všelijak. Kaloč si velmi rychle zpracoval míč ve středovém kruhu a vyslal parádní pas za obranu. Tam si z hranice ofsajdu naběhl DAVID BUCHTA a skákající míč poslal zkušeně lobem za záda vyběhnutého Vorla.
    27. David BUCHTA - 3:0
     
    30
    Na Baníku je znát velké sebevědomí. Klíma dlouho vedl míč po pravé straně, krásně si narazil s Tetourem, ale poté již balón nezpracoval a hrát budou Jihočeši.
     
    32
    Hosté nyní vyslali zpoza šestnáctky prudkou ránu, kterou srazil Svozil na roh. Jihočeši ještě reklamovali ruku, ale bude z toho jen roh.
     
    33
    Jenže místo šance Budějovic tady byla tutovka Baníku. Klíma s de Azevedem přešli po ubráněném rohu do přečíslení dvou proti jednomu a druhý jmenovaný se po příhře ostravského forvarda ocitl sám na středu vápna. Přestože měl dostatek času na zpracování, tak zvolil zakončení z první, které mu ale nesedlo a míč skončil těsně vedle.
     
    34
    A tak to na druhé straně zkusili znovu Budějovice. Van Buren napřáhl k prudké ráně z dvaceti metrů, ale Budinský byl včas na zemi a střelu ztlumil v rukavicích.
    34. Valenta si připravil míč na pravačku, Budinského ale nepropálil
     
    35
    Teď to již bylo z pohledu Budějovic zajímavější. Van Buren si naběhl na krásný pas za obranu, ale Budinský ve skluzu míč odkopl. Ke smůle Ostravy jen do Van Burena, který ovšem díky Fleišmanovi nedokázal zády k bráně zakončit do odkrytého zařízení.
     
    36
    Klíma teď už už uháněl sám na Vorla. Jenže pas jeho kolegů byl o něco delší, a tak skončil balón v rukavicích hostujícího brankáře.
     
    38
    Svozil byl nyní asi zasažen rukou do obličeje Basseym, ale situaci trošku přihrál a doprovodil ji svým klasickým hlasitým přídavkem. Baník tak bude rozehrávat z vlastní poloviny.
     
    39
    Na hostující straně se chystá dvojité střídání, což je za dané situace vcelku logické.
     
    40
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Lukáš Skovajsa, přichází Martin Sladký.
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Emanuel Tolno, přichází Matej Mršić.
     
    40
    Dolů šla prakticky celá levá strana hostů, tak uvidíme, zda nově příchozí dokáží zastavit ataky Baníku.
     
    41
    De Azevedo byl nyní přímo před zraky pomezního rozhodčího nakopnut do oblasti pasu, ale arbitr situaci překvapivě vůbec hlavnímu nesignalizoval.
     
    42
    Trpělivou kombinaci domácích na levé straně se snažil vyšperkovat patičkou de Azevedo. Jeho záměr ale hosté vystihli.
     
    43
    Baník měl nyní k dispozici rohový kop, ale po něm přišla rozehrávka nakrátko a postupná kombinace.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 1 minutu.
     
    45+1
    Hosté se ještě v závěru přihlásili o slovo, ale rána ze střední vzdálenosti letěla nad.
    45+1. Pokus Hellebranda proletěl nad břevnem
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Je za námi úvodní poločas, který vyzněl jasně ve prospěch Ostravy. Hned ve 2. minutě se po krásné akci prosadil povedenou ranou Jiří Klíma. O pět minut později bylo s hosty ještě hůř, když střelou z přímého kopu z velkého úhlu nachytal brankáře Vorla na švestkách Jiří Fleišman. Ostrava poté jasně dominovala a připravila si i další šance. Jenže Klíma ani Lischka třetí branku nepřidali. To se povedli až ve 27. minutě Davidu Buchtovi, který svůj únik proměnil zkušeným lobem. O chvíli později mohl skórovat v další tutovce de Azevedo, ale tentokrát bránu hostů minul. Budějovice toho zatím směrem vpřed příliš nepředvedly a zaslouženě si tak odnášejí do kabin třígólové manko.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Ondřej Mihálik, přichází Patrik Čavoš.
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Patrik Hellebrand, přichází Jonáš Vais.
     
    48
    Baník krátce po pauz mohl znovu udeřit. Fleišman nacentroval zleva přesně na hlavu Klímy, jehož pokus vyškrábl na roh brankář Vorel.
    48. Almásiho hlavičku vytáhl Vorel nad bránu
     
    49
    Lischka skluzem výborně vypíchl míč a poté mu na nohu šlápl Bassey, který od sudího správně vidí žlutý kartónek.
     
    50
    De Azevedo vyslal krásný centr z pravé strany do nebezpečného prostoru, ale tam se dokázali hosté s problémy ubránit.
     
    52
    Van Buren nebezpečně centroval zprava a na zadní tyči sklepl jeden z hostů míč na střed vápna, kde nakonec Kaloč uklidil balón na roh.
     
    53
    Centr však na přední tyči vyboxoval Budinský a následnou další nabídku kontroloval domácí brankář v cestě do zámezí.
     
    54
    De Azevedo dokázal na malém prostoru vykličkovat s míčem, za což sklidil hlasitý potlesk. Baník tak i nadále pokračuje v kombinaci.
     
    55
    De Azevedo si zády k bráně výborně zpracoval míč do pohybu a mířil do brejku. Jenže zezadu jej poté podkopl Králík, který vidí také žlutou kartu.
     
    56
    Baník z nabídnuté standardky nic nevytěžil a poté je navíc odpískán nedovolený zákrok de Azevedovi.
     
    57
    Hodně nepřesné přenesení Van Burena na pravou stranu nemohl Čolić dostihnout. Odkopávat tak bude Viktor Budinský.
     
    58
    Van Buren chyboval u přihrávky do strany a domácí mohli jít vpřed. Jenže Kaloč rovněž nevysunul přesně de Azeveda a hrát budou znovu Jihočeši.
     
    59
    Bassey jen těsně nedosáhl na zajímavý centr zprava, ale akce hostů poté pokračovala. Z nadějné pozici pálil Mršić, ale jeho rána skončila v boční síti.
     
    60
    Ndefe skvěle ustrážil svého soka a navíc míč pokryl v cestě do zámezí. Odkop si tak znovu vyzkouší Viktor Budinský.
     
    61
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází David Buchta, přichází Yira Sor.
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Ladislav Almási, přichází Nemanja Kuzmanović.
     
    63
    Vais nepříjemně ve skluzu došlápl na nohu Ndefeho a sudí Batík okamžitě tasí třetí žlutou kartu zápasu.
     
    65
    Fleišman čistě odzbrojil Van Burena, ale Baník z toho nic nevytěžil. Před Sorem stačil míč odkopnout do bezpečí vyběhnuvší Vorel.
     
    66
    Tak to byla dosud největší tutovka hostů! Bassey výborně vyslal kolmici do vápna, kde se Vais ocitl tváří v tvář Budinskému. Ostravský gólman se ale vyznamenal a zakončení soupeře vyrazil na roh.
     
    67
    Hostující obrana znovu nezachytila náběh Klímy, který vnikl z boku do vápna, ale poté již nestačil zakončit a následně ani přesně přihrát.
     
    68
    A tak se musel na druhé straně činit Viktor Budinský, jenž likvidoval prudkou ránu z pětadvaceti metrů, kterou vyslal Mršić. Tohle byl pěkný moment Budějovic.
     
    69
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Daniel Tetour, přichází Lukáš Budínský.
     
    70
    Jiří Klíma si všiml, že Vorel je daleko z brány a téměř z poloviny hřiště vypálil. Hostující gólman se ale na poslední chvíli stačil vrátit a balón chytil.
    70. Klíma chtěl být jako Schick, Vorel mu to ale nedopřál
     
    71
    Dnešní utkání sleduje 1000 diváků.
     
    71
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Fortune Bassey, přichází Michal Škoda.
     
    72
    Sor nyní předvedl svou rychlost a po narážečce odcentroval do pokutového území. Tam ale zapracovala hostující obrana na jedničku.
     
    73
    Jiří Klíma následně zastavil rozvíjející se útok soupeře nedovoleně a od sudího vyfasoval žlutou kartu.
     
    75
    Domácí nyní propadli v záložní řadě a na povedenou přihrávku za beky si naběhl Škoda. Ten ale ke smůle hostů pálil vedle.
     
    76
    Kuzmanović dobrým centrem z pravé strany našel Klímu, který si zády k bráně míč zpracoval, ale jeho pohotová rána z otočky nebyla přesná.
     
    76
    Baník nyní podnikl rychlý brejk, ale Klíma byl vepředu osamocen proti dvěma stoperům. Nakonec jej však zezadu nakopl Králík a je zde nadějná standardka pro Ostravu.
     
    78
    Fleišman měl tentokrát lepší pozici než při své gólové ráně, ale paradoxně nyní bránu vysoko přestřelil.
     
    79
    Sor velmi dobře servíroval ze strany přízemní pas, na který se už už napřahoval Klíma. Před ním ale na poslední chvíli dokázali hosté míč odkopnout.
     
    79
    Hosté se nyní ocitli v ofsajdu a akce byla přerušena. Van Buren však míč zakopl do domácí brány a sudí jej trestá žlutým kartónkem.
     
    80
    Mršić si poté navedl míč na střelu, ale jeho zakončení ze střední vzdálenosti nezamířilo mezi tři tyče.
     
    81
    Sor si ukázal Fleišmanovi, kam chce dostat míč, ale domácí kapitán poslal pas jen na hostující kopačky.
     
    82
    De Azevedo výborně vypíchl míč a Baník šel do rychlého brejku. Jenže příhru dostal Sor trochu na paty a jeho následný pokus skončil těsně vedle levé tyče.
     
    83
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Dyjan Carlos de Azevedo, přichází Roman Potočný.
     
    85
    Kaloč nyní v souboji na útočné polovině fauloval svého soka a hosté mohou v poklidu rozehrávat.
     
    86
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Hosté se v závěru přeci jen dočkali snížení! Na výborný centr z levé strany nedoskočil Svozil a za ním číhající MICHAL ŠKODA vyslal prudkou hlavičkou, na kterou sice Budinský dosáhl, ale v cestě do sítě míči již nezabránil.
    86. Michal ŠKODA - 3:1
     
    87
    Baník právě vstřelil branku!
    Domácí se po inkasované brance ocitli pod tlakem, ale vzápětí přispěchal s tou nejlepší odpovědí! Po rychlém brejku adresoval z pravé strany přesný pas Svozil, který na hranici pokutového území oslovil NEMANJU KUZMANOVIĆE, který z první zakončil nechytatelnou ranou k levé tyči.
    87. Nemanja KUZMANOVIĆ - 4:1
     
    90
    Rohový kop Českých Budějovic zlikvidoval Budinský a Baník se opět vydal do brejku. Sorův centr ale další šanci nevypracoval.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    90+2
    Ndefe se velmi rychle vrátil dozadu a přerušil akci hostů, kteří ještě nudou vhazovat.
     
    90+2
    Před pokutovým územím Baníku došlo ke střetu dvou hráčů, kteří ještě musí být ošetřeni.
    90+2. Potočný skolil loktem Mršiče, kartě ale unikl
     
    90+3
    Oba ale již po svých opouštějí hřiště a utkání končí.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a tři body zůstávají v Ostravě. Baník šel za výhrou od úvodních okamžiků a hned ve 2. minutě šel do vedení. Po pěkné akci zakončoval přesně k tyči Jiří Klíma. O pět minut později to již bylo o dva góly. Z velkého úhlu z přímého kopu překvapil brankáře Vorla domácí kapitán Jiří Fleišman. Ostrava poté měla další šance, ale Klíma ani Lischka neskórovali. Povedlo se to až ve 27. minutě Davidu Buchtovi, který svůj únik zakončil zkušeným lobem. Poté se do konce půle neprosadil ani de Azevedo a jelikož hosté byli směrem vpřed poměrně bezzubí, tak se šlo do kabin za stavu 3:0.

    Krátce po pauze mohl zvýšit vedení Jiří Klíma, ale jeho hlavička byla Vorlem vyražena na roh. Baník poté trochu polevil a 66. minutě mohl inkasovat. Vais ale nechal vyniknout Budinského. V 86. minutě se už hosté dočkali. Michal Škoda přesnou hlavičkou dal hostům jakousi naději. Tu ale o minutu později uhasil Nemanja Kuzmanović, jenž zakončil rychlý brejk Baníku. Ostrava tak díky výhře 4:1 ukrojila z náskoku 4. Slovácka, které má ale večerní duel s Plzní k dobru.
     
    Z mé strany je to vše. Přeji hezký večer a u dalších on-line přenosů na počtenou. (16:55:52)

    Radomír Fukala

    Branky: 2. Jiří Klíma (Tetour), 7. Fleišman, 27. D. Buchta (Kaloč), 87. Kuzmanović (Svozil) – 86. Michal Škoda (Vais)

    Karty:   73. Jiří Klíma (OVA) – 49. Bassey (CEB), 55. Králik (CEB), 63. Vais (CEB), 79. Van Buren (CEB)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 4:7. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 12:11.
    FC Baník Ostrava: Budinský – Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman (C) – D. Buchta (61. Sor), Kaloč, Tetour (69. Budínský), de Azevedo (83. Potočný) – Almási (61. Kuzmanović), Jiří Klíma.
    Náhradníci: Murin – Sor, Kuzmanović, Potočný, J. Pokorný, Juroška, Budínský.

    Trenér: Smetana

    SK Dynamo Č. Budějovice: Vorel – Čolić, L. Havel, Králik (C), Skovajsa (40. Sladký) – M. Valenta, Hellebrand (46. Vais) – Van Buren, Mihálik (46. Čavoš), Tolno (40. Mršić) – Bassey (71. Michal Škoda).
    Náhradníci: Šípoš – Penner, Michal Škoda, Čavoš, Sladký, Mršić, Vais.

    Trenér: Horejš

    Rozhodčí: Batík – Horák, Pochylý

    Diváci: 1000
    thejrc.org