Mountfield HK – Pardubice 1:4 (kon.) | Vítkovice – Třinec 5:2 (kon.) | Motor ČB – Mladá Boleslav 2:1 (kon.)
Litvínov – Plzeň 4:3 (po pr.) | Kladno – Zlín 1:3 (kon.) | Liberec – Olomouc 3:4 (po pr.)
Sparta – Kometa Brno 3:2 (po pr.)
konec
Mountfield HK
1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
HC Dynamo Pardubice
Úterý 04.01.2022, 17:30 • ČPP Aréna, Hradec Králové • Tipsport extraliga • 38. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Vítejte na soutoku Labe s Orlicí, v Saloně republiky, který hostí extraligové východočeské derby číslo 39. Hradec Králové vyhrál tento souboj o krále východu celkem třiadvacetkrát a i do dnešního střetnutí vstupuje jako tabulkový favorit a tým s lepší momentální formou. V ČPP Aréně se dnes večer dozvíme, zda to Mountfield potvrdí i v realitě.
     
    HC Dynamo Pardubice


    Pardubický "Hockey Town" je po příchodu majitele Petra Dědka na vzestupu a v aktuálním ročníku Dynamo téměř neopustilo první pětku tabulky. Momentálně je ale na obzoru menší krize, protože z posledních tří utkání Východočeši vyhráli jen jednou a naposledy si odnesli ostudnou domácí porážku 1:6 od Motoru. Hned po zápase měla údajně proběhnout rozmíška mezi kapitánem Jakubem Nakládalem a zástupci vedení klubu, která nakonec k překvapení všech vyústila prakticky ve vyhazov hlavní tváře klubu. Dynamo se k situaci blíže vyjadřovat nebude.

    Pardubice na třetím místě tabulky ztrácí na druhý Mountfield už osm bodů, do zápasu ale budou vstupovat jako druhý nejúspěšnější tým v početních výhodách i nevýhodách. Přesilovky budou tedy klíčovým faktorem derby, které dle klasického pořekadla nemá favorita. Navíc má Dynamo ve svých řadách aktuálně nejlepšího střelce ligy Roberta Říčku s 20 přesnými zásahy. Může se taky opřít o absolutně vyrovnanou brankářskou dvojici.

    Poslední zápasy Pardubic:
    Pardubice – Č. Budějovice 1:6
    Litvínov – Pardubice 1:5
    Pardubice – Vítkovice 3:4sn
    Brno – Pardubice 4:3
    Pardubice – Sparta 3:2

    Nejproduktivnější hráči Pardubic:
    Robert Říčka – 34 (20+14)
    David Ciencala – 28 (7+21)
    Anthony Camara – 26 (14+12)
    Juraj Mikuš – 20 (3+17)
    Jan Košťálek – 20 (2+18)
     
    Mountfield HK


    Královéhradecký Mountfield prožívá po návratu trenéra a klubového odchovance Tomáše Martince fantastický ročník, který se může stát po základní části nejúspěšnějším v historii. Na vedoucí Třinec ztrácí ze druhé pozice už jen 4 body a navíc má proti Ocelářům zápas k dobru. Momentálně táhne čtyřzápasovou výherní šňůru, během které nasázel 20 gólů a inkasoval jen šestkrát. Letos navíc Hradec překonal klubový rekord v počtu výher po sobě, který se zastavil na čísle 8.

    Nejsilnější zbraní Východočechů je defenzíva. Hradečtí brankáři jsou statisticky nejúspěšnější v lize, když dosáhli nejvyšší kombinované úspěšnosti zásahů a také druhého nejnižšího průměru obdržených branek. Útočníci ale za obranou nijak výrazně nezaostávají, víc gólů než Hradec letos nastřílela jenom Sparta. O skvělých startech do zápasů svědčí 22 případů z 35, kdy Lvi vstřelili první gól a v tomto případě pak prohráli jen tři zápasy. Navíc Hradec překonal extraligový rekord v počtu gólů v první minutě zápasu, což se mu letos povedlo už sedmkrát. V první pětce ligové bilance +/- najdeme pět hráčů Mountfieldu, nejúspěšnějším jsou Ahti Oksanen a Jérémie Blain s +19 body.

    Poslední zápasy Hradce:
    Hr. Králové – K. Vary 2:4
    Kladno – Hr. Králové 2:9
    Zlín – Hr. Králové 2:5
    Hr. Králové – Třinec 5:1
    Olomouc – Hr. Králové 0:1

    Nejproduktivnější hráči Hradce:
    Ahti Oksanen – 32 (16+16)
    Aleš Jergl 27 – (9+18)
    Jérémie Blain – 25 (7+18)
    Kevin Klíma – 23 (11+12)
    Radek Smoleňák – 23 (11+12)
     
    Vzájemná bilance pamatuje na 39 střetnutí obou východočeských rivalů, 23 z nichž si uzmul pro sebe Hradec Králové. Z posledních šesti derby odcházel Mountfield pětkrát vítězně, obzvlášť sladký byl poslední triumf. V Pardubicích už za stavu 3:1 pro Dynamo obíhaly mexické vlny, ale Hradec dvěma góly v power play zápas vyrovnal a Ahti Oksanen poté v prodloužení dokonal hattrick a naprosto otočil celé utkání.

    Z 19 zápasů v Hradci Králové "Perníkáři" uspěli jen sedmkrát, naposledy 2. února 2020. Tehdy Dynamo zápas otočilo i za přispění videorozhodčího, který neuznal gól Jergla kvůli posunuté brance, na druhé straně pak o několik chvil později uspěl Jan Mandát. Uvidíme v ČPP Aréně opět drama nebo Hradec potvrdí roli favorita a dlouhodobého vládce východu?
     
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: Kiviaho (Š. Lukeš) – Blain, Nedomlel, F. Pavlík (A), Gaspar, McCormack, Šalda, Kalina – Oksanen, Lev (A), Smoleňák (C) – Jergl, Kevin Klíma, Miškář – Kelly Klíma, Lalancette, Lamper – Orsava, Koukal, R. Pilař.
    Trenér: Tomáš Martinec.

    HC Dynamo Pardubice: Frodl (Klouček) – J. Zdráhal, J. Mikuš, Košťálek, D. Robertson, O. Vála, J. Kolář (C), Hrádek – Říčka, Paulovič, Blümel – Matýs, R. Kousal, Camara – T. Urban, Anděl, O. Rohlík – Herčík, O. Roman, Koffer.
    Trenér: Richard Král.

    Rozhodčí: Horák, Hejduk – Lučan, Kis..
     
    Pardubičtí hráči už se prohání po ledové ploše a čekají na svého soupeře, který je stále skrytý v útrobách haly.
     
    Za zvuků skladby Thunderstruck od kapely AC/DC vjíždí na led domácí oblíbenci za poměrně mohutného potlesku tisícovky diváků, která byla na základě platných opatření vpuštěna do haly.
     
    Úvodní buly je na spadnutí, čtyřicáté východočeské derby právě startuje.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:12
    Jako první pronikly do útočného pásma Pardubice, ale zakončení z toho nebylo.
     
    00:33
    Nakonec ještě hosté udrželi pásmo a Říčka jako nejlepší střelec ligy poprvé prověřil pozornost Kiviaha, i když jen velmi lehce. Jeho střela neměla gólové parametry.
     
    01:20
    To Košťálek už to následně dvakrát zkusil z pořádného nápřahu. Jeho první ránu zablokovala obrana Mountfieldu, ta druhá trefila Kiviaha do ramene.
     
    01:36
    Po vyhraném buly v rychlosti obkroužil branku Anděl, posunul puk na modrou na Koláře, který ale nebyl přesný.
     
    02:10
    Hradec se zatím vůbec nemůže dostat do hry, ale alespoň vyvinul tlak na soupeřovu rozehrávku, který vyústil v zakázané uvolnění Dynama.
     
    02:30
    Směrem na branku Frodla poprvé vypálil defenzivní specialista Nedomlel, ale ani jeho projektil na gólmana hostí nedoputoval a byl zablokován.
     
    03:05
    Hradec právě vstřelil branku!
    Potřiadvacáté v sezóně střílí Hradec první branku zápasu! U mantinelu převzal puk nejlepší střelec Mountfieldu AHTI OKSANEN, vybruslil si až před branku, bekhendovou kličkou si položil gólmana a nekompromisně zavěsil pod víko. Asistence: Radek Smoleňák
    03:05 Ahti OKSANEN - 1:0
     
    03:45
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Po čtyřiceti vteřinách máme v ČPP Aréne srovnáno! Matýs krásně našel za obranou rozjetého ROBERTA KOUSALA, který samostatný únik bezpečně proměnil přesnou ranou na Kiviahovu vyrážečku! Asistence: Ondřej Matýs, Anthony Camara
    03:45 Robert KOUSAL - 1:1
     
    04:10
    Ze zápěstí Kellyho Klímy vyletěla tvrdá rána od modré, ale jen přidala další černou šmouhu na zadná hrazení za Frodlem.
     
    05:13
    Tři ztráty ve středním pásmu zapříčinily to, že gólmani na obou stranách chvíli neměli co dělat a mohli zůstat v klidu.
     
    05:54
    Závar před Frodlem přišel po jednoduchém nahození od hrazení, které ale jeden z útočících hráčů srazil a pardubický gólman musel reagovat na poslední chvíli na změnu směru letu puku. Jeho beton byl ale tentokrát připraven.
     
    06:04
    Kousal to následně zkusil od modré, ale před Kiviahem byla dálnice, přes kterou nepříliš tvrdě vypálený puk jasně viděl a skryl ho v lapačce.
     
    06:09
    Dynamo si pomohlo dalším vyhraným buly v útočném pásmu, po kterém hned vypálil Košťálek. Střela švihem se stala ihned kořistí lapačky Fina v brance Hradce.
     
    06:32
    Kousal je dnes rozhodně při chuti! Odpoutal se od bránícího hráče, projel až před Kiviaha a podobně jako Oksanen to zkusil behkendovou kličkou. Kiviaho ho ale vyčekal a famózně zasáhnul.
     
    07:03
    Hradecké šance přicházejí zatím po náhodných odrazech, jako v posledním případě, kdy se k odraženému puku dostal Pavlík. Než si ho ale srovnal na holi, byl poslán k ledu.
     
    07:53
    Smoleňák dobře odzbrojil Koláře za brankou a nabil na modrou Blainovi, jeho rána byla ale hodně nepřesná a končí v rohu.
     
    08:31
    Na druhé straně to zkusil opět obránce, tentokrát Juraj Mikúš, jehož střela švihem po ledě proletěla kolem zadní tyče.
     
    09:01
    Anthony Camara natáhl k další ráně zápěstím, ale do cesty se mu postavil Kalina, který hokejkou ztečoval puk do ochranné sítě.
     
    09:31
    Camara vymyslel zadovku do tandemu na Urbana, ten ale místo zpracování upadl a puk nezískal.
     
    10:13
    Hráči Pardubic to zkouší ze všech pozic, jako to před malou chvílí předvedl Rohlík a následně Anděl. Oběma týmům ale zatím v prvním novoročním zápase chybí přesnost. Silvestrovské oslavy byly zřejmě bujaré a hráčům se trochu mlží zrak.
     
    11:25
    Lev získal puk v rohu a sám se dostal až do slotu, tam ho ale pokryla pardubická obrana a nedovolila mu zakončit.
     
    11:49
    Rychlým protiútokem se prezentovali Koffer s Blümelem, jenže první jmenovaný situaci přejel a nedokázal ani vystřelit, ani přihrát.
     
    12:29
    Dynamo ale na bruslích působí mnohem živěji a rychleji a dobrý pohyb dělá defenzívě Hradce znatelné potíže.
     
    12:57
    Mladá linie Pardubic znovu zamotala soupeři hlavy. Rohlík vyšťoural puk v souboji u hrazení a i když ho Nedomlel vytlačil za branku, odtamtud Rohlík ještě našel Anděla před bránou. Pardubická čtyřiadvacítka se dostala příliš blízko gólmanovi a byla pod tlakem, takže zakončení nemohlo být tak razantní.
     
    13:13
    Dynamo je zatím úspěšnější na buly, minimálně ve svém útočném pásmu. Tentokrát uspěl Říčka, ale Zdráhal se na modré ke střele nedostal a byl vytlačen do střední třetiny.
     
    14:10
    Klímovu ránu zablokovala obrana Pardubic, které se pak okamžitě vrhli do přečíslení. Robertson fantasticky našel Matýse, který ale druhým kanadským bodem v zápase pohrdnul a Kiviaho ho fantastickým přesunem vyčapal.
     
    14:25
    Hradec dostává zdarma možnost zisku pásma, protože soupeř se provinil zakázaným uvolněním.
     
    14:39
    V pásmu se ale Lvi neudrželi a Kolář spolehlivě vyhodil puk do bezpečí.
     
    15:18
    Orsava ukázal, že v posledních týdnech rozhodně není ve formě a v souboji jeden na jednoho neuspěl proti Kofferovi, který zblokoval jeho nahození.
     
    15:44
    Když je Dynamo pod tlakem, nechce si komplikovat hru a opět vyhodilo pouze na icing.
     
    15:54
    Ani tentokrát toho ale Hradec nedokázal využít, opět prohrál vhazování a soupeř se ihned dostal na druhou stranu hřiště.
     
    16:26
    Hra je v posledních střídáních dost neurovnaná a plná nepřesností, tentokrát vyhození Lva o mantinelu končí taktéž na zakázaném uvolnění.
     
    16:30
    Lev svou chybu napravil, vyhrál buly a Hradec okamžitě opustil nebezpečný prostor u své branky.
     
    16:44
    Když se nevedlo na buly Klímovi, šel na něj v útočném pásmu Jergl a ovládl ho. Blainova střela byla ale zblokována a Pardubice se posléze provinily přihrávkou rukou.
     
    17:12
    Dobré čtení hry předvedl Jergl, který vystihl úmysl Košťálka a obral ho o puk. Pardubický bek ale chybu napravil a Jergla nepustil dál než na pár kroků.
     
    18:01
    Pavlík rychle posunul puk na Lalancetta, který měl před sebou na levém kruhu dost volného prostoru. Zazmatkoval, vypálil co nejrychleji zápěstím, ale velmi nepřesně.
     
    18:20
    Vála si krátce přidržel Pavlíka u hrazení a uvidíme první přesilovou hru zápasu.
     
    19:03
    Hradci první početní výhoda vůbec nevychází, dvakrát se sám připravil o puk a potřetí to vyřešil vyhozením přes všechny čáry sám brankář Frodl.
     
    19:40
    Jen jsem to dořekl, už to začalo na Frodla létat ze všech stran! Nejprve Lev bombou z první nechal vyniknout Frodlův beton, o chvíli později do své oblíbené pozice na levém kruhu dostal nalito Pavlík, rána mu ale nesedla a Frodl se proti obávanému dělostřelci stihl přesunout.
     
    19:58
    Poslední šanci třetiny měl ještě v dobré pozici Smoleňák, ale ani on nebyl úspěšný a první perioda tak skončí smírně.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    V prvním zápase v ČPP Aréně v roce 2022 sledujeme poměrně svižný hokej, jenž byl ozdoben dvěma rychlými góly, které od sebe dělilo 40 vteřin. Nejprve zasáhl po behkendovém blafáku nejlepší hradecký střelec Ahti Oksanen, který si po samostatné akci položil Frodla a puk poslal pod víko. Hned v dalším shiftu ale Matýs našel za obranou Roberta Kousala. Ten v úniku nepohrdnul a po přesné střele na lapačku srovnal krok. Oba týmy mohly přidat další branky, nebezpečná byla zejména přesilovka Hradce v závěru třetiny. Doufejme tedy, že ve svižném tempu se bude pokračovat i po přestávce.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:24.
     
    Druhá perioda se nezadržitelně blíží, oba týmy i čtveřice rozhodčích už krouží po ledové ploše.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:19
    Dynamo nepřipustilo komplikace, vyhráno úvodní buly a zbytek trestu Vály drželo soupeře na uzdě.
     
    20:54
    Košťálek podpořil útok, ale nepodařilo se mu proskočit mezi dva bránící hráče a zakončení z toho nebylo.
     
    21:10
    Pak stejný hráč po letmém doteku poslal Smoleňáka na led, stokilový borec se ale nemůže po tak slabém kontaktu skácet k zemi, tady se vylučovat rozhodně nemohlo.
     
    21:56
    Hradci se snad poprvé v zápase na delší dobu povedlo zamknout soupeře v pásmu, nejnebezpečnější šanci z tlaku vykouzlil Lalancette, který křižným pasem našel Kevina Klímu. Jeho tahák ale opět netrefil branku.
     
    22:43
    Tradičná hradecký kolorit, tedy špatné střídání přichází dnes na začátku druhé třetiny. Trest odpyká Radek Smoleňák, který jinak na oslabení nechodí, takže to pro Mountfield je nejmenší ztráta.
     
    23:21
    Obrovské komplikace pro obranu Hradce způsobil Nedomlel, který chtěl vyhodit puk zpoza branky, ale nešťastně trefil Kiviaha od něhož se puk odrazil do brankové konstrukce!
     
    23:53
    Dobrou práci předvedl v oslabení Lev, který na sebe navázal dva hráče a puk vyvezl daleko od své branky až do blízkosti Frodla.
     
    24:39
    Pardubické počínání začalo přesilovku připomínat až v jejím závěru, po dobré kombinaci vypálil od modré Mikuš, puk byl ale zablokován ještě před Kiviahem.
     
    25:19
    Kousalovu ránu vyrazil Kiviaho jen k Urbanovi, který byl ve skvělé střelecké pozici na kruhu, ale jako by ho velká příležitost zaskočila a branku hodně přestřelil.
     
    26:04
    V posledních minutách začínají úřadovat betony finského gólmana, od kterých se ale puk nebezpečně odráží na případné dorážky Pardubic.
     
    26:21
    Vála velmi nešťastně slonil brankáři, i proto na McCormackovu ránu zareagoval Frodl až na poslední chvíli, puk ho navíc trefil do masky.
     
    26:44
    Produktivní kanadský zadák to za chvíli zkusil znovu, zase Frodl nic neviděl, ale tentokrát prudký puk proletěl jen kolem levé tyče.
     
    27:24
    Vála i Mikuš mají obrovsky dlouhé střídání, hradecký tlak sílí a Dynamo sotva bruslí.
     
    27:59
    Kevin Klíma parádně našel Orsavu na druhé tyči, ten ale jen prokázal, že letos mu není vůbec souzeno a pořádně ani nevystřelil.
     
    28:21
    Téměř dvouminutový tlak Mountfieldu končí poměrně kontroverzně. Rozhodčí zahlásili icing, pardubičtí borci ale i tak odjeli na střídačku a začali zdržovat. Arbitři nakonec výrok změnili, a tak dokonce nastala komerční přestávka.
     
    28:36
    Ondřej Matýš si své starty za Dynamo užívá, většinu sezóny odehrál v partnerském Vrchlabí. Teď po Frodlově pasu projel celé hřiště a vypálil, scházela mu ale přesnost.
     
    28:59
    Smoleňák parádně lízl střelu Lva a Frodl měl štěstí, že ho puk trefil.
     
    29:39
    Bomba od modré v podání Oksanena a Smoleňákova dorážka opět neznamená vstřelenou branku, ale Hradec se k ní v posledních minutách mílovými kroky blíží.
     
    30:19
    To potvrdil další přesnou dělovkou Pavlík, který svou ranou vyprášil vyrážečku Dominika Frodla v brance Pardubic.
     
    31:01
    Emoce začínají houstnout, hraniční zákrok Anděla proti Lamperovi u rozhodčích prošel, což se obecenstvu v ČPP Aréně příliš nezamlouvá.
     
    31:40
    Další rána, po které se Frodl jen bezmocně ohlédl, vyletěla z hokejky Aleše Jergla. Chybělo pár centimetrů, aby švihovka hráče, který nedávno podepsal v Hradci novou smlouvu, skončila v bráně.
     
    32:26
    Kiviaho si dobrých pět, šest minut vůbec nesáhl na kotouč, Pardubice se stěží dostaly s pukem za středovou čáru.
     
    32:52
    Obrovské emoce v ČPP Aréně! Nejprve Lev skvěle našel Smoleňáka zpětným pasem zpoza brány, v následném závaru se rozhodčí přestali orientovat a hru přerušili. A pak už začaly létat pěsti.
     
    32:52
    Smoleňák zašťoural do Frodla, což se nelíbilo Paulovičovi, který se v obrovské rychlosti přiřítil k hradeckému kapitánovi a vyústilo to v regulérní bitku, rukavice i helmy šly dolů. Souboj vyzněl spíš nerozhodně, druhou ostrou výměnu názorů předvedli Lev a Mikuš a přetahoval se i Nedomlel s Říčkou. Takhle má vypadat derby!
     
    32:52
    Rozhodčí stále debatují o tom, jak budou rozděleny tresty, na trestných lavicích sedí dvojice hráčů na obou stranách.
     
    32:52
    Na tabuli svítí dvojky pro Mikuše a Nedomlela, na trestné jsou i Smoleňák a Paulovič, kteří zřejmě vyfasovali vyšší trest. A to pět minut za bitku.
     
    33:27
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Jen co to na tribunách začalo vřít, okamžitě utichly! Zmrazilo je nahození JANA KOŠŤÁLKA od mantinelu, které nešťastně do vlastní sítě za bezmocného brankáře poslal Kelly Klíma. Pardubice tedy otáčí vývoj utkání a poprvé dnes vedou. Asistence: Robert Kousal, Dennis Robertson
    33:27 Jan KOŠŤÁLEK - 1:2
     
    34:35
    Radek Pilař ukázal rychlé nohy a šikovnost, když projel půl hřiště, odpoutal se od bránícího Košťálka a zápěstím vypálil do protipohybu Frodla.
     
    34:53
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Tak tohle je hodně studená sprcha pro Mountfield! Jeho dlouhotrvající tlak zůstal nevyužit, naopak na druhé straně po vlastním gólu přichází parádně umístěná rána JANA ZDRÁHALA. Ten jen tak bezděčně švihl zápěstím na modré čáře, ale puk z jeho hole vyletěl naprosto přesně do horního růžku, odkud ho nevyškrábl ani Kiviaho. Asistence: Michal Hrádek, Robert Kousal
    34:53 Jan ZDRÁHAL - 1:3
     
    35:52
    Dynamo dalo dva góly v podstatě z ničeho, což může hodně nabourat hradeckou psychiku. Za stejného stavu ale Hradec minulý vzájemný zápas dokázal v powerplay otočit, takže Lvi rozhodně neskládají zbraně.
     
    36:25
    Královéhradečtí použili k přihrávce rukavici, což v ledním hokeji povoleno není, a tak je hra přerušena ve středním pásmu.
     
    37:10
    Kelly Klíma si nerozuměl s Pavlíkem a poslal mu podél mantinelu až moc prudký pas.
     
    37:29
    Hradec se vzápětí s pukem dostal až za červenou, odkud ho jeden z beků vyhodil na zakázané uvolnění.
     
    37:55
    Dynamo může být v klidu, bleskově nabyté vedení mu dodalo jistotu a rozhodně teď hosté nemusí nikam pospíchat.
     
    38:09
    Blain sice reklamuje, že jeho vyhození bylo tečované, ale rozhodčí to viděli jinak a hru vrací pro icing zpátky před Kiviaha.
     
    38:31
    Prudce odražený puk vypadl ze hřiště a div že netrefil jednoho z činovníků v boxu časoměřičů.
     
    38:43
    Kelly Klíma by sice u puku za brankovou čárou byl rychleji, ale v rozhodném pásmu nebyl rychlejší než pardubický bek, který sice znatelně přestal bruslit, i tak ale rozhodčí zahlásili další zakázané uvolnění.
     
    39:00
    Druhou přesilovou hru si zahrají Pardubice, Christophe Lalancette si odpyká menší trest za podrážení.
     
    39:41
    Mountfield sehrává své druhé oslabení stejně kvalitně jako to první a nepouští Dynamo vůbec k ničemu.
     
    39:55
    McCormack zbytečně zazdil situaci v útočném pásmu a místo, aby po dobrém pasu od Pavlíka vypálil, místo toho zaváhal a nechal se Camarou odzbrojit. Dynamo druhou třetinu vyhraje 2:0.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé části hry padaly puky jen do jedné brány a byla to ta, kterou střeží Henri Kiviaho. Mountfield začal třetinu drtivým tlakem a dlouhé minuty nepouštěl soupeře ani za půlku. Své vyložené šance ale vlastní nepřesností nevyužil a tak přišel trest. Nejprve si nahození Jana Košťálka srazil do sítě Kelly Klíma, poté skvěle umístěnou ranou zápěstím od modré zaskočil Kiviaha Jan Zdráhal. Třetinu okořenila i bitka Smoleňáka s Paulovičem a z ledu začaly stříkat emoce. Hradec v obou předchozích letošních vzájemných duelech dokázal dvoubrankové vedení Dynama umazat a zápas otočit. Povede se mu to potřetí?
     
    Další třetina začne přibližně v 19:24.
     
    Fanoušci svým oblíbencům věří a přivítali je zpátky na ledě bouřlivým potleskem.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:28
    Pokračuje pardubická přesilovka a obrana Mountfieldu mohla kapitulovat počtvrté. Po ráně od modré totiž dopustila minimálně tři dorážky Pauloviče z bezprostřední blízkosti. Kiviaho ale zůstal přimražen k ledu a puk za svá záda nepustil.
     
    41:31
    Jergl obkroužil branku a bekhendem se snažil Frodla překvapit, nebyl od toho daleko. Pardubice se následně osvobodily jen za cenu zakázaného uvolnění.
     
    42:08
    Dynamo se nikam zbytečně nežene a čeká, co udělá soupeř.
     
    42:39
    Nedomlel ve středu hřiště vystihl rozehrávku soupeře a poslal puk na Kevina Klímu, ani jeden se ale nedostal ani za útočnou modrou kvůli dobře postaveným soupeřům.
     
    43:13
    Lamper zatáhl po pravém křídle a ze zákrytu ohrozil Frodla na bližší tyči, jen ale rozvlnil boční síť.
     
    43:34
    Šalda si chytře přidržel Camarovu hokejku a poté skončil na zemi, Kanaďan je vyloučen za hákování. Poté se ještě oba dva dostali do bližší rozmíšky, protože Camara reklamoval filmování.
     
    43:59
    Filip Pavlík hned po tom, co se Hradec usídlil v pásmu, dostal přihrávku na ránu z první, tu ale zablokoval soupeř před ním.
     
    44:10
    Blain projel do pásma, ale zpackal rozehrávku a na druhou stranu se rozjel Blümel. V souboji jeden na jednoho se dostal k zakončení, které polapil Kiviaho dobrým pozičním postavením a povyjetím.
     
    44:59
    Hradec to zkouší z uctivé dálky, ale střely na Frodla buď neprojdou díky skvělým blokům a obětavosti Dynama a když už se tak stane, střela není dostatečně tvrdá, aby skončila v síti.
     
    45:29
    Přesilovka zůstala nevyužita a čas Hradeckým ubíhá rychleji, než by chtěli.
     
    45:45
    I když byl Camara rychlý a výrok o zakázaném uvolnění se mu nezdá, i tak se musí vrátit před vlastní branku a rozhodnutí arbitrů nezměnil.
     
    46:08
    Po delší době se ke slovu dostal i dvacetigólový Říčka, jeho rána švihem skončila na levém betonu hradeckého maskovaného muže.
     
    46:57
    Nervozita se stupňuje a je jasně viditelná v chybných rozhodnutích a rozehrávkách hradeckých hráčů.
     
    47:14
    Oksanen si sjel k mantinelu a pasem z otočky hledal najetého Smoleňáka mezi kruhy. Jeho pas byl ale příliš prudký.
     
    47:39
    Hra je přerušena, protože po Smoleňákově dorážce ztratil Frodl masku a navíc měl puk bezpečně pod sebou.
     
    47:53
    Ránu Lalancetta se snažil těsně před Frodlem tečovat dobře postavený Jergl a možná se mu to i povedlo, ale puk vyletěl vysoko nad branku.
     
    48:13
    Další zakázané uvolnění Dynama, kterému kouskování hry za daného stavu rozhodně vyhovuje.
     
    48:30
    Hosté se nejjednodušším způsobem zbavují kotoučů a v podstatě nepřekračují červenou čáru a neútočí.
     
    48:59
    Tato taktika je zatím mimořádně úspěšná, protože Pardubice stále drží dvougólové vedení.
     
    49:09
    A to se navíc může ještě rozrůst, po delší době totiž pronikl Anděl do útočného pásma a hned vybojoval faul. Kelly Klíma ho lehce potáhl a odsedí si menší trest.
     
    49:35
    Pumelice Robertsona od modré čáry málem vysklila plexi za brankou Kiviaha, to je ale tak jediné, co se o této nepřesné ráně dalo říct.
     
    50:15
    Říčka krátkým stříleným pasem vyzval k teči Pauloviče, od jeho čepele se puk odrazil jen do betonu Kiviaha.
     
    51:07
    Blümel už se nechtěl dívat na sérii přihrávek podél hrazení a vzal to na sebe, vyjel na kruh a vypálil švihem, Kiviaho byl připraven.
     
    51:45
    Hned po vypršení trestu svého bratra se Kevin Klíma dostal do slušné palebné pozice, ale měl by zapracovat na tréninku na přesnosti střelby. Zase letěl puk z jeho hole mimo.
     
    52:16
    Kiviaho pokryl další pardubický pokus z protiútoku, hned po tom nastane poslední komerční přestávka zápasu.
     
    53:00
    Kalina propadl na modré a Pardubičtí zase uháněli do přečíslení. Matýs se ho opět rozhodl využít střelou, zasekl puk a tahem vypálil, ale puk až příliš podebral a vůbec netrefil bránu.
     
    53:53
    Blümel se chytře vyhnul ataku Blaina u hrazení a mohl vyzvat někoho ze spoluhráčů ke střele, přihrál však nepřesně.
     
    54:26
    Zase zaúřadovala rychlost třetí pardubické letky. Rohlík zavezl puk za branku a zpětným pasem naše Anděla. Ten dvakrát zakončoval zblízka, ale puk přes Kiviahovy betony nepropasíroval.
     
    54:33
    Vála si posedí podruhé na trestné lavici, tentokrát si pomohl proti soupeři hokejkou a pyká za hákování.
     
    55:07
    Oksanen dostal puk do pásma tak krkolomně, že skončil jen na holi Pauloviče, který ho bez problému vyhazuje.
     
    55:31
    Pokud chce Mountfield dnes získat nějaké body, potřebuje takovouto možnost zužitkovat. Zatím se ale ani nedokáže usídlit v útočném pásmu.
     
    56:12
    Jen co se to povedlo, mířil střílený McCormackův pas na zadní tyč na Lalancetta, ale jeho kanadský parťák ho nedokázal zasáhnout.
     
    56:36
    Vála je zpátky na ledě, Hradec za celou přesilovku ani pořádně nevystřelil a body se mu rapidně vzdalují.
     
    56:36
    Hradečtí trenéři si vybrali oddechový čas a hned potom odvolávají brankáře! Mountfield to zkusí v šesti, vhazuje se v útočném pásmu domácích.
     
    56:50
    Dělovka Filipa Pavlíka proletěla změtí těl a Frodl vůbec nic neviděl, chybělo pár centimetrů, aby puk zapadl na zadní tyč.
     
    57:42
    Další pokus od modré tentokrát v podání Lalancetta byl sražen do rohu.
     
    58:13
    Kelly Klíma dostal nabito, ale zezadu mu zablokoval hokejku Paulovič a nenechal ho pohodlně vypálit.
     
    58:26
    Dynamo vyhazuje na zakázané uvolnění, Hradec občerstvil svou šestici a zkouší to dál.
     
    58:51
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto! Blainovu ránu po nápřahu vystihl Říčka, vystartoval vstříc prázdné brance a ještě puk stihl posunout na MATĚJE BLÜMELA. Ten ho v poklidu dovezl až do prázdné branky a dává razítko na pardubické vítězství. Asistence: Robert Říčka
    58:51 Matěj BLÜMEL - 1:4
     
    59:49
    Zápas už se jen dohrává a značný odliv fanoušků znamená, že Hradec poprvé od února 2020 doma prohraje východočeské derby.
     
    Konec zápasu.
     
    Čtyřicáté extraligové východočeské derby je minulostí a podmanili si ho hráči jižněji ležícího města. Ti v ČPP Aréně vyučovali produktivitu a i když se zejména ve druhé třetině ocitli pod obrovským tlakem Mountfieldu, přečkali ho a pak zasadili Lvům dva smrtící údery svými dvěma kopyty. Ve třetí třetině už začali Hradečtí kupit chyby a v závěru nezopakovali ani úspěšnou power play z minulého vzájemného zápasu. Ba naopak, Matěj Blümel trefil prázdnou kasu a zpečetil stav zápasu na konečných 4:1 pro Dynamo. Pardubice vyhrály v Hradci Králové poosmé v historii a přiblížily se svému sokovi v tabulce na rozdíl pěti bodů.
     
    S těmito slovy už se s vámi mohu z ČPP Arény rozloučit, užijte si zbytek úterního večera a srdečně vás zvu k dalším našim textovým přenosům z Tipsport extraligy. (20:03:20)
    Marken.cz

    Adam Kodet

    Branky a nahrávky: 4. Oksanen (Smoleňák) – 4. R. Kousal (Matýs, Camara), 34. Košťálek (R. Kousal, D. Robertson), 35. J. Zdráhal (Hrádek, R. Kousal), 59. Blümel (Říčka)


    Mountfield HK: Kiviaho (Š. Lukeš) – Blain, Nedomlel, F. Pavlík (A), Gaspar, McCormack, Šalda, Kalina – Oksanen, Lev (A), Smoleňák (C) – Jergl, Kevin Klíma, Miškář – Kelly Klíma, Lalancette, Lamper – Orsava, Koukal, R. Pilař.
    Trenér: Tomáš Martinec

    HC Dynamo Pardubice: Frodl (Klouček) – J. Zdráhal, J. Mikuš, Košťálek, D. Robertson, O. Vála, J. Kolář (C), Hrádek – Říčka, Paulovič, Blümel – Matýs, R. Kousal, Camara – T. Urban, Anděl, O. Rohlík – Herčík, O. Roman, Koffer.
    Trenér: Richard Král

    Rozhodčí: Horák, Hejduk – Lučan, Kis
    thejrc.org