Slavia – Olomouc 1:2 (kon.) | Jihlava – Vítkovice 3:2 (kon.) | Zlín – Motor ČB 4:5 (po pr.)
Chomutov – Havířov 1:3 (kon.) | Mountfield HK – Liberec 7:6 (2:1 po s.n.) | Pardubice – Mladá Boleslav 3:2 (kon.)
Sparta – K. Vary 4:1 (kon.) | Kometa Brno – Salzburg 3:2 (po pr.) | HC Litvínov – Třinec 1:2 (kon.)
konec
Piráti Chomutov
1:3 (0:0, 1:0, 0:3)
AZ Havířov
Sobota 15.01.2022, 12:00 • ROCKNET ARÉNA • DHL Extraliga juniorů • 32. kolo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Piráti vs. AZ

    Dvaatřicáté kolo Extraligy juniorů proti sobě svede týmy namočené v sestupovém pásmu. Chomutov před necelými 24 hodinami doma nenavázal na výhru z venkovního derby v Litvínově a od Třince inkasoval popáté v sezóně a poprvé od konce října „desítku“. Havířov naposledy také uspěl v Litvínově, kde Slezané na pátý pokus zapsali první výhru roku 2022.

    Oba týmy mají ve svém středu po jednom střelci s deseti a více zásahy, které najdeme i na čele klubové produktivity. Chomutovský Tomáš Šilar skóroval desetkrát a přidal čtrnáct asistencí, havířovský Ondřej Becher vstřelil čtrnáct gólů a dalších šest připravil spoluhráčům.

    Předchozí zápas v aktuální sezóně:

    AZ Heimstaden Havířov – Piráti Chomutov 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)
    Branky:
    14. a 54. Becher, 19. Fědor, 21. Horváth, 28. Pastor, 29. Mastič, 60. Byčkov.
     
    Úvodní sestavy:

    Piráti Chomutov: Suk (Tuček) – Petrásek, Cestr, Pöschl, Rykl, F. Döring – Ekrt, P. Šugár, T. Šilar, Krasanovský, Cháb, T. Svoboda, Vostiňák, Černý, Vyroubal.
    Trenér: Petr Jíra.

    AZ Heimstaden Havířov: Nowak (Maňásek) – Kremnický, Kubíček, Zavřel, Kyselý, Fědor, Kočí – Plevka, Horváth, Pastor, Makovec, Valach, Becher, Pavlačka, Kalčík, Byčkov, Špaček, Bárta.
    Trenér: Tomáš Urbánek.

    Rozhodčí: Horák, R. Svoboda – Brejcha, Malý.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:23
    Piráti zvládli souboje o puk u pravého mantinelu z pohledu svého brankáře a vyhodili kotouč do středního pásma.
     
    01:15
    Domácí zpacifikovali i další havířovský výpad do svého týlu a vydali se kupředu. Přes střední pásmo to bylo v podání Chomutova trochu krkolomnější, ale nakonec musel hostující brankář přece jen být pozorný. Puk však skončil v ochranné síti.
     
    02:00
    Poprvé v permanenci byl také domácí gólman Suk, který přikryl puk, jenž k němu doklouzal ze středního pásma.
     
    02:45
    Svoboda ujížděl ve dvojici s Černým na jediného obránce a přihrál spoluhráči na levou stranu. Černý však měl puk na dlouhou hůl, takže zakončil jen z boku do spodního oblouku. Domácí útočník pak napadáním vybojoval puk právě pro Svobodu, ale do jeho střely stihl vložit hokejku obránce, takže kotouč skončil v rohu, kde ho sebrali hosté.
     
    04:10
    Havířovský pobyt v útočném pásmu byl neplodný, takže zahrozili Piráti. Vostiňák dostal na levou stranu přihrávku od Vyroubala a nikým neatakovaný mířil na protější teploměr, což si Nowak pohlídal.
     
    05:11
    Horváth vzal na obranné modré puk a po pravém mantinelu vlétl do pásma. Dostal se s pukem až za branku, kde ho odstavil Rykl a ve spolupráci s druhým bekem situaci vyřešili rozehrávkou ven z obranného pásma Severočechů.
     
    05:58
    Po buly před Sukem dostal Zavřel puk na modrou a hned střílel. Lapačka domácího gólmana však byla připravená.
     
    06:07
    Piráti sice zvládli buly ve svém obranném pásmu, jenže následně vyhodili jen na zakázané uvolnění, takže Havířov se zadarmo vrátí před Suka.
     
    06:45
    Chomutov ustál situaci po icingu a vyrazil kupředu. Vyroubal však přišel u pravého mantinelu v útočném pásmu o puk.
     
    06:55
    Vyloučení v týmu AZ Heimstaden Havířov (Denis Bárta – 2 min., nedovolené bránění).
     
    07:05
    Domácí sice po buly udrželi pásmo, jenže Vostiňák vysekl soupeři hůl, což jeden z hlavních sudích posoudil jako nedovolené bránění, takže chomutovská přesilovka záhy skončila.
     
    07:47
    Ve hře čtyři na čtyři ujížděli Becher se Špačkem dva na jednoho. Vyměnili si kotouč, ale první jmenovaný tísněný obráncem netrefil odkrytou část Sukovy branky.
     
    08:42
    Na druhé straně zvonilo po nenápadné akci břevno, jehož horní hranu orazítkoval z levého kruhu Černý. Puk skončil v ochranné síti, takže se vhazuje před Nowakem.
     
    09:05
    Oba týmy jsou kompletní.
     
    09:23
    Znovu musel zasahovat Suk, který si však s pokusem z levé strany bez problémů poradil a udržel kotouč na hrudi.
     
    09:31
    Piráti vyhráli buly a hned spěchali kupředu, jejich postup však zastavil ofsajd.
     
    09:51
    Havířovští se vhazování dostali do útočného pásma, kde však puk neudrželi. Šilarovi však nevyšla rozehrávka, takže z toho bylo jen zakázané uvolnění.
     
    09:59
    Hned po buly přišla havířovská rána od modré, kterou Suk vyrazil před sebe, kde se puku na chvíli ujali domácí.
     
    10:15
    Také za Sukem se rozezvučela branková konstrukce. Makovec mířil z levé strany bekhendem na bližší tyč, od níž se puk odrazil na zadní mantinel, kde ho sebrali domácí.
     
    11:07
    Zakázané uvolnění Havířova.
     
    11:26
    Vyloučení v týmu Piráti Chomutov (Josef Rykl – 2 min., podrážení).
     
    11:58
    Slezané se v úvodu přesilovky usadili v útočném pásmu, což dalo Kubíčkovi šance ke dvěma ranám od modré. Jeho pokus z osy poslal Suk vyrážečkou k mantinelu, další střelu z pravé strany už ukryl ve výstroji.
     
    12:40
    Piráti vyhodili přes všechny čáry a Havířov tak nyní začíná útočnou akci za svou brankou.
     
    13:12
    Po návratu hostů před chomutovskou branku střílel z pravého kruhu Byčkov, jehož pokus před Sukem tečoval Špaček. Domácí gólman si změnu směru pohlídal a ustál i Špačkův pokus o dorážku.
     
    13:26
    Domácí v plném počtu.
     
    14:28
    Cestr vyvážel puk z obranného pásma, jenže neměl pořádně komu přihrát. Zvolil tedy nahození, které však přišlo ještě před červenou čárou, takže sudí museli odpískat chomutovské zakázané uvolnění.
     
    14:46
    Zavřel nahazoval od modré na teč, k níž se nikdo z Havířovských nedostal. Suk puk vyrazil do ochranné sítě, takže se vhazuje po jeho pravici.
     
    14:58
    Slezané i po přesilovce udržují aktivitu. Teď si Suk poradil se střelou z pravé strany na teploměr.
     
    15:18
    Chomutovští nedostal puk z obranného pásma, takže mohl z levého kruhu střílet Byčkov, který však trefil jen připravenou Sukovu lapačku.
     
    15:46
    Kočí dobře ustál Šugárovo napadání před havířovskou brankou, takže domácí se ke kotouči nedostali.
     
    16:27
    Piráti se znovu bránili, ale nedovolili soupeři střelu. V následném útoku si Vyroubal se Svobodou na útočné modré čáře nepředali kotouč tak, aby mohli pokračovat směrem k hostující brance.
     
    17:51
    Vyloučení v týmu Piráti Chomutov (Tomáš Šilar – 2 min., podrážení).
     
    18:02
    Hned po vítězném buly vyhodil puk Rykl a Vyroubal v rohu po levici Nowaka ušetřil několik vteřin oslabení.
     
    18:17
    Havířov nezvládl přechod útočné modré podle pravidel, ofsajd Slezanům byl posouzen jako úmyslný, takže se bude vhazovat před Nowakem.
     
    18:39
    Hosté pádili po buly na zteč, ale v útočném pásmu dlouho nepobyli. Domácí odpravili kotouč až k Nowakovi.
     
    19:02
    Se startem poslední minuty úvodní třetiny se hostům povedlo dostat do útočného pásma, kde po střele z pravé strany poskakoval volný puk v chomutovském brankovišti. Jako první se k němu dostal Döring a odpálil ho k mantinelu, odkud domácí vyhodili do bezpečí.
     
    19:51
    Domácí v plném počtu.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    V úvodní třetině měli optickou převahu Havířovští, ovšem branková konstrukce zvonila na obou stranách. Gólmani však neinkasovali, takže na první gól se stále čeká. Prostřední dějství začne přibližně ve 12:44.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:24
    V první akci druhé třetiny se snažil prokličkovat před domácí branku hostující obránce Fědor, který však kolem posledního beka neprošel, upadl a kotouč skončil v rohu.
     
    21:00
    Filip Byčkov dostal dvě minuty za nesportovní chování a cestou na trestnou lavici si evidentně neodpustil nějaký komentář, takže dostal navrch ještě desetiminutový trest za stejný prohřešek.
     
    21:58
    Piráti sice přišli o útočné pásmo, ale brzy se do něj vrátili a Nowak musel zasahovat. Puk vyrazil před sebe, kde ho sebral bek a vyvezl do bezpečí pro Havířov.
     
    22:28
    Piráti se usadili v pásmu, jenže dvakrát pálil mimo branku. Nowaka donutil k zákroku až Cestr ranou z pravé strany modré čáry, odkud však trefil jen hruď havířovského gólmana.
     
    22:35
    Hned po buly dostali Slezané kotouč do středního pásma.
     
    23:00
    V závěru oslabení ustáli hosté závar před svou brankou a jeden z chomutovských obránců musel hodně hrábnout směrem dozadu, aby Valach vracející se z trestné lavice neujel do úniku. Nakonec se nebezpečí pro Suka nekonalo.
     
    24:28
    Hosté sice drží útočné pásmo, ale zatím nemířil přesně mezi tři chomutovské tyče, takže Suk zasahovat nemusel.
     
    25:05
    Domácí dostali puk ze svého obranného pásma, takže Šugár mohl spřádat útočné plány, jenže na útočné modré jen nahodil a puk následně sebrali hosté.
     
    26:45
    V souboji v rohu sice získali puk hosté, ale posunuli se s ním jen k mantinelu před střídačku, kde o něj znovu museli bojovat.
     
    26:57
    Vyloučení v týmu Piráti Chomutov (David Petrásek – 2 min., nedovolené bránění).
     
    27:53
    Havířovští pálili v úvodu přesilovky ze všech pozic. Dvakrát to zkusil Horváth, jednou střílel od modré Kočí, ale největší šanci měl Becher. Ten si vyjel před branku, kde sice překonal Suka, jenže puk mířící do chomutovské branky odpálil do rohu jeden z obránců.
     
    28:57
    S návratem vyloučeného Petrásek ujel havířovské obraně Vyroubal, jenže tváří v tvář Nowakovi střílel jen do hostujícího brankáře.
     
    29:25
    Rykl střílel od modré, jenže při tahu kotouče se s ním dostal už do středního pásma, takže sudí odpískali ofsajd. Domácí zadák sice vystřelil, ale gól by případně stejně neplatil.
     
    29:53
    Vypadá to, že po oslabení budou domácí aktivnější. Teď vjel do pásma Ekrt, zasekl z levé strany na osu, ale Nowaka nepřekonal.
     
    30:12
    Nowak máchl lapačkou po obloučku od modré, jenže kotouč mu vypadl. Šilar ani Cháb se však k dorážce neprocpali.
     
    31:33
    V útočném pásmu se snažil kličkami uvolnit hostující obránce Kremnický, jenže kotouč mu utekl a skončil v rohu.
     
    32:25
    Slezané si po ztrátě vybojovali puk zpět, ale ke střele se nedostali. Dobrým napadáním však pustili Piráty z jejich obranné třetiny až nyní. Domácí se do souvislejší útočné akce nedostali, jen ze středního pásma nahodili a odešli střídat.
     
    33:08
    Havířovský útok zastavil ofsajd.
     
    33:24
    Kočí vjel po pravé straně do útočného pásma, předal kotouč Kalčíkovi, jenže z otočky hledal spoluhráče na druhé straně. Přihrávka však nebyla přesná a havířovský útočník na ni nedosáhl.
     
    34:15
    Piráti se vymanili z defenzivy a rychlý kontr zakončil střelou z pravého kruhu Krasanovský. Nowak si pokus po ledě pohlídal a ukryl puk v lapačce.
     
    35:01
    Po buly vyrazil do útoku Pastor, jenž objel celé pásmo a přihrál na modrou, odkud přišla střela, s níž neměl Suk problémy. Vyrazil puk a obránci vyhodili.
     
    35:35
    Vyloučení v týmu Piráti Chomutov (Filip Cháb – 2 min., podrážení).
     
    35:58
    Piráti sice vybojovali na zadním mantinelu puk, jenže poté jim na levé straně sjel puk při vyhození, což dalo šanci Špačkovi, který pálil z mezikruží. Suk vyrazil kotouč do ochranné sítě.
     
    36:28
    Havířov po buly neudržel pásmo. Když do něj puk vrátil, domácí ho odpálil až k Nowakovi, který před dojíždějícím Krasanovským raději podržel puk pod lapačkou. Vhazuje se tedy před brankou hostů.
     
    37:08
    Slezané teď sice dvakrát dostali kotouč za chomutovskou branku, jenže ten se jim jako bumerang rychle vrátil až k jejich svatyni.
     
    37:32
    Piráti právě vstřelili branku!
    Havířovský zmar v přesilovce korunoval TOMÁŠ VYROUBAL, který nakopl na levém křídle vrtuli, přebruslil obránce a napodruhé už tváří v tvář Nowakovi nezaváhal. Puk se pod betonem gólmana dostal za čáru, takže domácí se ve vlastním oslabení ujímají vedení. Bez asistence.
     
    37:35
    Domácí v plném počtu.
     
    38:42
    Po další chomutovské akci vznikla před havířovskou brankou po přerušení mela, z níž však žádný trest nerezultuje.
     
    39:18
    Severočeši zahájili útočnou akci za vlastní brankou, jenže po přejetí útočné modré jejich akci Havířov zastavil.
     
    39:45
    Ještě jedno vhazování proběhne před Sukem, který raději podržel puk ve výstroji.
     
    39:58
    Chomutovští stihli po buly ještě jeden útok, který donutil Nowaka k zákroku. Na konci akce střílel ze spojnice horních vrcholů kruhů z osy Cestr. Měl na zádech bránícího hráče, ale mířil na branku. Nowak však nezaváhal.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    V první polovině druhé třetiny měl každý z týmů jednu velkou šanci, ale gólově se urodilo až v závěru dějství, kdy se ve vlastní oslabení prosadil Tomáš Vyroubal, jenž poslal Chomutov do vedení. Třetí část započne přibližně ve 13:27.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:22
    Vyloučení v týmu Piráti Chomutov (David Černý – 2 min., podrážení).
     
    40:41
    Piráti sice první buly oslabení vyhráli, ale Petrásek přišel u zadního mantinelu o kotouč. Následně se před branku probojoval Horváth, ale Suk jeho ránu do horní poloviny branky zastavil a Döring vyhodil.
     
    41:40
    Slezané sice dostali dvakrát puk do útočného pásma, ale pokaždé se jim rychle vrátil do jejich obranné třetiny.
     
    42:09
    Nyní byl dvakrát v akci opět Horváth. Nejprve na modré neudržel útočné pásmo, ale Havířov ho rychle získal zpět a Horváth střílel hodně ostře. Suk byl ale připravený.
     
    42:22
    Současné s návratem vyloučeného Černého střílel od modré Kočí, který využil chumel hráčů před Sukem. Ten si však vykoukl, aby puk viděl a chytil ho bez potíží lapačkou. Domácí jsou tedy kompletní.
     
    44:02
    Chomutovský oblouček zpoza vlastní branky sebral na havířovské obranné modré čáře jeden z beků, jenž ustál i napadání Ekrta.
     
    44:39
    Od pravého mantinelu se pokusil Suka zaskočit ve třetí třetině zatím hodně agilní Horváth. Domácí gólman si s pukem nadvakrát poradil a přerušil hru.
     
    45:40
    Cháb se Svobodou se už už dostávali do přečíslení dva na jednoho, jenže druhý jmenovaný byl nedočkavý a vjel do útočného pásma o chvilku dřív než jeho parťák s pukem, což znamená jediné – ofsajd.
     
    45:52
    Piráti se po buly dostali do pásma a už dvakrát zaměstnali Nowaka. Ten byl pozorný.
     
    46:01
    Po dalším vhazování si Cháb našel před brankou puk a bekhendem do posílal ke vzdálenější tyči. Nowak na poslední chvíli vykopl kotouč špičkou betonu a hosté se následně z chomutovského tlaku vymanili.
     
    46:31
    Zakázané uvolnění Pirátů.
     
    46:59
    Po buly se uskutečnil souboj několika hráčů u zadního mantinelu. Kotouč z něj získal Makovec, který si vyjel do levého kruhu, odkud ale Suka nepřekonal.
     
    47:47
    Domácí se na chvíli osvobodili, ale Havířov už znovu operuje v útočné třetině. Z levé strany střílel Byčkov, proti jehož střele sice Suk zasáhl, ale zákrokem si úplně jistý nebyl, protože se po kotouči ohlížel. Ten ale přeletěl branku k zadnímu mantinelu.
     
    49:03
    Piráti udrželi několik vteřin útočné pásmo a ohrozili Nowaka. Hosté však kotouč vyvezli až před Suka, jehož se snažil z pravé strany překonat Pavlačka. Domácí gólman byl pozorný a nerozhodil ho ani Pavlačkův nájezd do brankoviště.
     
    49:08
    Hned po buly byl před brankou chvíli sám Makovec, ale bekhendem mezírku mezi Sukovými betony nenašel.
     
    49:37
    Vyloučení v týmu AZ Heimstaden Havířov (Jan Fědor – 2 min., podrážení).
     
    49:45
    Havířov se hned po buly osvobodil vyhozením až k Sukovi.
     
    50:27
    Domácím se přesilovka zatím příliš nedaří. Hosté ujeli do přečíslení dva na jednoho, v němž Horváth nezametl volný puk mezi Sukovými betony do branky. Hned z protiútoku byl mezi kruhy osamocený Cháb, ale vylámal si zuby na Nowakovi.
     
    51:01
    Piráti se v početní výhodě trápí. Po další havířovské střele skončil puk v ochranné síti.
     
    51:37
    Hosté v plném počtu.
     
    52:30
    Havířov se hodně tlačí za vyrovnáním. Bombu Kyselého Suk chytil, ale před brankou se do sebe pustili Šilar s Plevkou, kteří se zchladí na trestné lavici.
     
    52:30
    Vyloučení v týmu Piráti Chomutov (Tomáš Šilar – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu AZ Heimstaden Havířov (Jakub Plevka – 2 min., hrubost).
     
    52:32
    Zdá se závěr bude hodně emotivní. Krátce po buly Suk opět zasáhl proti havířovské střele a znovu před jeho brankou vznikla strkanice, po níž jsou host vykázáni do středního pásma.
     
    54:07
    Pastor se po levém křídle prokličkoval do zakončení, ale z úhlu minul branku.
     
    54:19
    V ponechané výhodě se Suk octil v ohni střel, ale zůstal pozorný.
     
    54:19
    Vyloučení v týmu Piráti Chomutov (David Černý – 2 min., podrážení).
     
    54:19
    Havířov má k dispozici krátkou přesilovku čtyři na tři.
     
    54:35
    Současně s návratem obou vyloučených za potyčku střílel po křižné přihrávce z pravého kruhu Becher. Suk se stihl přemístit a přerušil hru.
     
    55:10
    Opakovala se situace jako před malou chvíli. Kočí posunul z osy do pravého kruhu, odkud pálil Becher nepřesně.
     
    55:40
    Kočí byl málem smutným hrdinou okamžiku. Při střele od modré zlomil hůl, čehož využil Vostiňák, který šel v oslabení sám na Nowaka, ale slabou střelou domácí vedení nepojistil.
     
    56:19
    Domácí v plném počtu.
     
    56:50
    Havířov zvládl buly ve vlastním obranném pásmu, ale Fědorova rána od modré byla sražena do rohu, odkud domácí vyhodili.
     
    57:28
    Becher na levé straně přebruslil beky, ale na Suka nevyzrál. Domácí gólman vzápětí chytil i ránu od modré.
     
    57:36
    Slezané byl drželi útočné pásmo, jenže v souboji o prostor před brankou se Becher převalil přes Suka, takže hosté jsou vykázáni do středního pásma kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti.
     
    57:42
    Hned po buly Havířovští nahodili na Suka, který puk chytil a nerozehrál, což donutilo hostující trenéry k oddechovému času.
     
    57:42
    Havířovská branka zůstává prázdná. Hosté to po oddechovém času zkusí v šesti.
     
    58:05
    Kubíčkova rána od modré skončila jen na zadním mantinelu, následně domácí vyhodili přes všechny čáry, takže jim byl odpískán icing.
     
    58:15
    Havířov právě vstřelil branku!
    Tak to je pro Chomutovské velká rána. Po vhazování vznikla před jejich skrumáž, v níž se puk dostal na pravou stranu k volnému ONDŘEJI BECHEROVI, který bombou do horní poloviny branky vyrovnal. Asistence: Adam Špaček a Kevin Horváth.
     
    58:15
    Oddechový čas pro domácí.
     
    58:49
    Za chomutovskou brankou zůstal ležet Plevka, takže sudí přerušilo hru. Vhazuje se ve středním pásmu.
     
    59:01
    Hosté vyrovnání nakoplo a snaží se o obrat.
     
    59:23
    Havířov právě vstřelil branku!
    Tak tohle už pro Piráty vyloženě studená sprcha, která z dobře rozehraného utkání dělá noční můru. DENIS KYSELÝ vystřelil od mantinelu na pravé straně modré čáry a puk skončil v síti. Asistence: Jan Fědor a Denis Bárta.
     
    59:34
    Havířov právě vstřelil branku!
    Chomutovský zmar dokonal DAVID PASTOR, který si po buly našel volný puk, projel před branku a překonal Suka. Asistence: Ondřej Becher a Adam Špaček.
     
    Konec zápasu.
     
    Více než 58 minut to vypadalo na první čisté konto chomutovských juniorů v aktuální sezóně, jenže závěr Piráti nezvládli. V power-play srovnal Ondřej Becher, po němž vzali Severočechům výhru ještě Denbis Kyselý a David Pastor. (14:05:45)
    GSA

    Libor Kult

    Branky a nahrávky: 38. Vyroubal – 59. Becher (Špaček, Horváth), 60. Kyselý (Fědor, Bárta), 60. Pastor (Becher, Špaček)


    Piráti Chomutov: Suk (Tuček) – Petrásek, Cestr, Pöschl, Rykl, F. Döring – Ekrt, P. Šugár, T. Šilar, Krasanovský, Cháb, T. Svoboda, Vostiňák, Černý, Vyroubal.
    Trenér: Petr Jíra.

    AZ Havířov: Nowak (Maňásek) – Kremnický, Kubíček, Zavřel, Kyselý, Fědor, Kočí – Plevka, Horváth, Pastor, Makovec, Valach, Becher, Pavlačka, Kalčík, Byčkov, Špaček, Bárta.
    Trenér: Tomáš Urbánek.

    Rozhodčí: Horák, R. Svoboda – Brejcha, Malý
    thejrc.org