San Francisco 49ers - Seattle Seahawks (*22:30) | Jacksonville Jaguars - Los Angeles Chargers (02:15)
Buffalo Bills - Miami Dolphins (19:00) | Minnesota Vikings - New York Giants (22:30)
Cincinnati Bengals - Las Vegas Raiders 26:19 (kon.)
konec
Cincinnati Bengals - Las Vegas Raiders

26:19

(10:3, 10:10, 3:0, 3:6)

Sobota 15.01.2022, 22:35 • Paul Brown Stadium, Cincinnati • Americký fotbal • NFL: Wild Card Round
Předzápasové kurzy

    Komentáře nejsou k dispozici.

    Aleš Pur

    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    ocianews.com