Mountfield HK – Kometa Brno 2:3 (3:4 po s.n.) | Liberec – Sparta 4:3 (kon.) | Kladno – Plzeň 3:4 (po pr.)
Vítkovice – Litvínov 1:6 (kon.)
po s.n. (3:4)
Mountfield HK
2:3 (0:1, 2:1, 0:0 - 0:0)
HC Kometa Brno
Neděle 16.01.2022, 16:00 • ČPP Aréna, Hradec Králové • Tipsport extraliga • 42. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Krásné nedělní odpoledne z východních Čech! I do extraligy vlétla po delší době koronavirová nákaza, což má za následek odklad několika utkání a nejistotu, jak to vlastně vůbec bude. To však není případ duelu 42. kola, který nás ve východočeské metropoli čeká.

    Hradec Králové sice po velkolepé otočce v duelu proti Boleslavi šel na první místo, z toho jej ale hned v dalším kole sesadil Třinec, který narozdíl od Lvů zvládl předchozí kolo. Hradci se na Spartě nedařilo a byla z toho porážka poměrem 1:4. Navíc se musí ohlížet i pod sebe, neboť pardubické Dynamo stáhlo náskok už na pouhé čtyři body.

    Brněnská Kometa se pomaličku zvedá, stále to však není to, co by si asi na jihu Moravy přáli. Tým tradičně táhne americký útočník Peter Mueller a na východ Čech přijede v pozici nejproduktivnějšího hráče soutěže. Kometa si navíc bude chtít spravit chuť po hořké porážce s Vítkovicemi, Hradec je však ve zcela totožné pozici a čeká nás tak určitě velmi zajímavý duel.

    Ten začíná v ČPP Aréně v 16:00, příjemnou zábavu!
     
    -93
    Ještě jednou vám přeji krásné nedělní odpoledne z Hradce Králové! Sestavy obou týmů doznaly po prohraných duelech výrazných změn a bude se dnes na co rozhodně dívat.

    Trenérský štáb Hradce se rozhodl poslat do branky Štěpána Lukeše, významnou změnou v obraně je návrat Bohumila Janka, který si odpykal kompletní sedmizápasový trest, aniž by výkonný výbor odvolání po verdiktu disciplinární komise stihl projednat...

    I v útoku se hodně změnilo, tradiční první lajna Smoleňák – Lev – Oksanen byla rozbita, místo prvních dvou jmenovaných naskočí dnes do elitní formace Jordann Perret a Christophe Lalancette. Radek Smoleňák s Jakubem Lvem spadli do druhé formace, spolu si v lajně zase zahrají dvojčata Klímovi. Velmi sledovaným hráčem dnes bude zajisté i posila Nikita Ščerbak, který naskočí jako 13. útočník.
     
    -87
    I na Kometě se hodně proměnila sestava, do branky půjde od první minuty Jakub Sedláček, velký zápas čeká i Eduarda Šalého, velmi talentovaný odchovanec Komety dnes naskočí do extraligy podruhé v ročníku, avšak rovnou do druhé formace k Horkému s Ostřížkem.

    V kádru Komety budou celkově dnes čtyři mládežníci, kromě již zmíněného Šalého je na sedmém beku připraven Jan Sedláček, křídlo ve třetí lajně bude hrát Erik Meluzin a v poslední útočné řadě je připraven Jakub Malý.
     
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: Š. Lukeš (Kiviaho) – Nedomlel, Blain, Šalda, F. Pavlík (A), Jank, McCormack – Perret, Lalancette, Oksanen – Smoleňák (C), Lev (A), Orsava – Kelly Klíma, Kevin Klíma, Jergl – R. Pilař, Koukal, Pajer – Ščerbak.
    Trenér: Tomáš Martinec

    HC Kometa Brno: Jakub Sedláček (Tomek) – Tansey, Bartejs, Kučeřík, R. Holland, Gulaši (A), Jan Sedláček – Zaťovič (C), P. Holík, P. Mueller (A) – L. Horký, Ostřížek, Šalé – Meluzín, Rákos, R. Pavlík – Dočekal, Malý, Šik.
    Trenér: Jiří Kalous

    Rozhodčí: Mrkva, Vrba – Lučan, Kis.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:03
    Souboj mezi Hradcem a Kometou začíná, úvodní buly vyhráli domácí a hned se v pozměněné první útočné lajně vrhli vpřed.
     
    00:20
    Perret však na levé straně ztratil puk, leč Kometa s kotoučem nenaložila dobře. Poslala jej totiž z první na zakázané uvolnění.
     
    00:31
    Kometa právě vstřelila branku!
    Štěpán Lukeš rozhodně nebude mít u téhle branky nejčistší svědomí a pro Hradec je to komplikace! Peter Mueller táhl brejkovou situaci 3 na 2 a nahodil jenom na domácího brankáře směrem k lapačce. Lukeš vypadal, že puk má, bez jeho vědomí mu ale vypadl do brankoviště, odkud velmi snadno doklepl do odkryté kasy KEVIN TANSEY – 0:1! Asistence: Peter Mueller, Martin Zaťovič.
    00:31 Kevin TANSEY - 0:1
     
    01:26
    Hradec následně vyhodil na zakázané uvolnění a začíná se trápit především ve vstupech do zápasu, s pohledem na utkání s Boleslaví a na Spartě.
     
    02:06
    Nedomlel dojel dlouhé brněnské nahození, mezi tím domácí prostřídali a mohli jít dopředu. Avšak přišla chyba v rozehrávce a Horký se na pravém kruhu rozhodl ke střele, kterou má Lukeš v lapačce.
     
    02:27
    Po vyhraném buly sice přišla první střela Mountfieldu na brněnskou branku, avšak do statistik se počítat nebude. Blain, který zkusil prostřelit Sedláčka na bližší tyči, totiž přešel do útočného pásma jenom za cenu ofsajdu.
     
    02:56
    Nedomlel natlačil na mantinel Radovana Pavlíka, tedy útočníka s bohatou hradeckou historií. Nedomlelův důraz právě vedl k zisku puku a poprvé se na led podíval Ščerbak, na levém křídle toho proti dvěma hráčům ale moc nesvedl.
     
    03:56
    Oksanena odstavil na útočné modré Kučeřík, přesto ale domácí pokračovali v kombinaci a Ščerbak se na chvíli ocitl v první lajně. Jeho ostrý pokus z nepříliš výhodného úhlu ale zablokovala hostující obrana.
     
    04:34
    Kevin Tansey, jehož obličej zdobí mohutný plnovous podobný tomu, jaký například měl svého času Ryan Hollweg, se vydal na další ofenzivní výlet, tentokrát po pravé straně. Ale i tam to bylo s ofsajdem.
     
    05:14
    Zanedlouho končí puk na střídačce domácích a že by to byla nějaká hokejová krása, to se určitě říci nedá. Velmi často se přerušuje a zápas doprovází nepřesnosti z obou chyb.
     
    05:31
    Gulaši si nabruslil na modré čáře a našel si prostor pro zakončení, Lukeš jeho střelu viděl a přikryl pod lapačkou. Vhazovat se bude následně po jeho pravici.
     
    05:49
    Jordann Perret nabral rychlost, využil toho, že na obranné modré padl Mueller a už chtěl jít do střely na kruzích, nakonec se mu však puk zamotal pod brusle a ke střele již nedošlo.
     
    05:59
    Martin Zaťovič (KOM) je prvním vyloučeným hráčem v duelu. Při snaze přikrýt si kotouč před dotírajícím protihráčem nešetrně trefil loktem Šaldu na hlavu, který šel okamžitě k ledu a odebral se na střídačku až za pomoci doktora. Rozhodčí udělují brněnskému kapitánovi dvouminutový trest.
     
    06:06
    Kometa vyhrála úvodní vhazování v hradecké přesilovce a ihned vyhodila, čímž ušetřila cenné sekundy při bránění ve čtyřech.
     
    06:36
    Zatím to ale ze strany domácích není tak, jak by si přáli. Brněnští s klidem brání, vyhazují snadno puky a Hradec se nemůže dostat do souvislého tlaku.
     
    07:09
    To se povedlo až v druhé minutě. McCormack byl při střídání velmi aktivní a vyslal na branku rovnou dva střelecké pokusy z osy, ale jenom do betonů připraveného Jakuba Sedláčka.
     
    08:05
    Závěr přesilovky dohrávali domácí ve výhodě o dva hráče, neboť McCormack od modré napálil blokujícího Rákose tak, že hostující plejer upadl na led. Ale přes křídla nedošlo ani k ohrožení branky, následuje komerční přestávka.
     
    08:50
    Laciná ztráta hostí a Nikita Ščerbak nastartoval situaci 3 na 2, kterou zatahoval z druhé strany Kelly Klíma. Jeho zakončení ale bylo částečně ovlivněno dotírajícím obráncem, proto neměl Sedláček s kotoučem takovou práci. Hradečtí posléze ještě vířili vzduch před brankovištěm Komety, ale bezúspěšně.
     
    10:05
    Lvi mohli srovnat na začátku 11. minuty utkání! Smoleňák dostal za brankou jenom chvilku času, i to mu ale stačilo k tomu, aby nahrál na pravý kruh volnému Oksanenovi. Finský snajpr se do toho opřel a zakončoval na zadní tyč, kterou ve finále i napálil! Teď přálo Sedláčkovi velké štěstí.
     
    10:31
    Posléze si připisuje zákrok proti střílenému nahození Lukeš a máme tu druhý komerční brejk.
     
    10:56
    Blain se dostal ke kotouči hned na modré v útočném pásmu a nečekal na nic, šel okamžitě do střelby. Ostrý pokus však skončil jenom na zadním plexiskle za hostující brankou, hosté se osvobozují vyhozením do středního pásma.
     
    11:36
    Během chvíle Jihomoravané vyhazují na zakázané uvolnění, proto se hra rychle stěhuje před branku Jakuba Sedláčka.
     
    12:15
    Kometa měla dlouhé střídání, po zisku kotouče proto nehrála směrem dopředu, ale jenom snadno vyhodila tak, aby jí nehrozilo zakázané uvolnění. Toho využili domácí, ale i ty ve středním pásmu zradila nepřesná přihrávka.
     
    13:06
    Jan Sedláček od prken nahrával křížem přes střed, pro hosty bylo štěstí, že byli Hradečtí staženi ve středním pásmu a nebyl tam tak nikdo, kdo by mohl přihrávku zachytit.
     
    13:49
    Blain byl první na kotouči a nahazoval na branku, což bylo něco pro Radka Smoleňáka, který je silný v předbrankovém prostoru. Jeho teč ale nenasměrovala puk mezi tři tyče.
     
    14:39
    Kelly Klíma ztratil puk přesně na modré, a když Lev právě od něj puk převzal, tak již hrál v ofsajdu. Tudíž tu máme další přerušení.
     
    15:16
    Kevin Klíma dobře napadal jednoho z brněnských hokejistů, který posléze velmi nepřesně nahrál směrem k zadnímu mantinelu. Puk ale místo toho skončil v lapačce Sedláčka, po komerční přestávce se tak bude vhazovat v útočném pásmu.
     
    15:43
    Tansey podél mantinelu vyhodil alespoň do obranného pásma Hradce, Brněnští tak mohli prostřídat. To samé udělali i domácí, do hry se dostal znovu Ščerbak a z levého kruhu dostal nabito, ale nezamířil přesně.
     
    16:36
    Poté to hradecká posila udělala snadno, nahodila do útočného pásma na Sedláčka, který se rozhodl rozehrávat.
     
    17:00
    Pavlíkův zablokovaný pokus převzal na modré stojící Gulaši a pálil přímo na Lukeše, který si zpracoval puk nadvakrát, aby mohl přerušit hru.
     
    17:33
    Perret se za brankou otočil na malém prostoru a nahrál na pravý kruh pod sebe Jerglovi, který mohl z druhé vlny zakončovat. Ve finální fázi mu ale sjel puk z hole a veškeré další pokusy si už hostující gólman pohlídal.
     
    17:59
    Prudké nahození do útočného pásma bylo již pro domácí ofsajdovým, proto musel napadající Ščerbak vybruslit do středního pásma a hosté měli šanci jít dopředu.
     
    18:31
    Marně Lukeš reklamoval zakázané uvolnění, a tak se mohlo hrát nějakou dobu před jeho brankou. Kometa se ale nedostala ani k zakončení.
     
    19:19
    Meluzín jenom nahodil na levém křídle směrem do hradeckého obranného pásma, tudíž mohli domácí na startu poslední minuty letět dopředu a pokusit se ještě srovnat. Jejich plány ale nezhatili vepři boubelatí, nýbrž prostý ofsajd.
     
    19:53
    Kelly Klíma to v samotném závěru vzal na sebe a po levém křídle se dostal do zakončení. Mířil Sedláčkovi na lapačku, ale ten si připsal další zákrok.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Relativně ospalá první třetina nabídla to nejdůležitější na samotném začátku. Kevin Tansey už po 31 sekundách pohotově dorazil kotouč za záda zmateného Lukeše, čímž Kometu poslal do vedení a Hradec na to nedokázal nalézt odpověď. Jeho výkon se sice ke konci třetiny postupně zvedal, v nejklíčovější moment ale pomohla hostům i tyč, kterou nastřelil na začátku 11. minuty po tvrdé střele Ahti Oksanen.

    Domácí navíc musí počítat ztráty, Radim Šalda po faulu od Zaťoviče musel odstoupit, tudíž se na jeho místo do obrany posunul Radek Pilař.

    Střely na branku: 8 – 8
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:05
    Lalancette prohrál úvodní buly, avšak zpětně kotouč vybojoval, tudíž mohli Hradečtí otevřít třetinu v útočném pásmu.
     
    20:42
    Po rychlé kombinaci se domácí ke střele nedostali, Kometa ale vyhodila rovnou na icing, proto mohou Lvi pokračovat ve hře před brankou Sedláčka.
     
    21:03
    Propadnutý puk po nahození nabral na pravé straně z první Mueller, Lukeš ale vykopl betony a domácí mířili do přečíslení 4 na 3. To vykombinovali na jeden dotek pro Pavlíka z mezikruží. Ten vyslal z prostoru nad kruhy bombu s nápřahem odněkud z Hořic, ale Sedláček podržel svůj tým!
     
    21:46
    Perret využil své rychlosti a dostal se za Hollanda, který mezitím stihl ztratit kontrolu nad bruslením a otevřel prostor na levém křídle. Perret byl tak rázem sám před Sedláčkem, zakončení se mu ale vůbec nepovedlo, těžko soudit, zda měl v úmyslu nahrávat Koukalovi do druhé vlny, anebo sám zakončovat.
     
    22:32
    Ščerbakovi šel kotouč na brusle, proto z toho byla ztráta na domácí straně. Holík toho využil na výpad podél mantinelu na pravé straně, Lukeš ale vytěsnil puk hřbetem lapačky.
     
    23:13
    Hosté se spokojili jenom s vyhozením, Hradečtí si to příliš nekomplikovali a zvolili cestu dalekonosné střely na Sedláčka. Tomu nedělalo zpracování do lapačky žádný problém a chtěl ještě rozehrávat, když však viděl rozjetého Kellyho Klímu, tak raději přerušil hru.
     
    23:59
    Perret přiťuknul na pravý kruh Koukalovi, který se i v obležení dvou hráčů tlačil do střely, jenže nakonec se mu nepovedlo puk zpracovat tak, jak by si přáál.
     
    24:11
    David Ostřížek (KOM) nestačil rychlostně na McCormacka a pomohl si háčkem, za což dostává dvě minuty. Domácí tak mají druhou přesilovku v duelu.
     
    24:43
    Hradci se povedlo rozestavit vzorec v pásmu a Pavlík zkusil překvapit Sedláčka z velmi ostrého úhlu, ale kotouč mezi tři tyče nenasměroval. Posléze se pokusil tečovat před brankou střelu Lva Smoleňák, ale bez úspěchu.
     
    25:10
    McCormack dostal trochu prostoru na modré a využil toho na střelu, Sedláček vyrazil vyrážečkou přímo do ochranné sítě, domácí tak v pásmu zůstanou skrze vhazování.
     
    25:19
    To ale prohráli, proto Kometa vyhazuje a oba týmy střídají své speciální formace.
     
    25:31
    Do přesilovky nakoukl i Ščerbak, na levém křídle ale byl v pásmu rychleji než Lalancette a vzniklo z toho další postavení mimo hru.
     
    25:52
    I následné buly ale vyhráli hosté, opět vyhazují a Lvům už moc z přesilové hry nezbývá.
     
    26:08
    Tři sekundy před nástupem Ostřížka na led to vzal na sebe od modré Blain, nikdo však Sedláčkovi neclonil a hostující gólman si připsal snadný zákrok.
     
    26:24
    Pajer posunul podél prken na Koukala, ten bekhendem po plexiskle vracel, ale zvedl puk až do ochranné sítě. Komerční přestávka.
     
    26:49
    Mueller byl opět vidět v útočném pásmu, velmi dobře ho našel Zaťovič a americký plejer se do toho opřel, ale až moc. Tansey ale na modré udržel pásmo a Kometa může dále kombinovat.
     
    27:36
    Mueller poslal puk na modrou pro Tanseyho, jenže jeho zakončení šlo do prvního blokujícího hráče. Poté se Hradečtí konečně osvobodili, nebude to však mít dlouhého trvání.
     
    28:25
    Kevin Klíma držel pásmo do té doby, než prostřídal hradecký útok. Poté zkusil z oblouku přenést hru na modrou, kde byl připraven McCormack, jenže přihrávka nebyla přesná.
     
    29:13
    Hraje se však poměrně dlouho bez přerušení, přičemž Hradec se snaží tvořit a tlačit, sráží ho ale nepřesnosti a chyby v rozehrávce.
     
    29:51
    Hradec právě vstřelil branku!
    Druhá branka duelu a ani tady nemůže mít gólman nejčistší svědomí! AHTI OKSANEN si vzal puk v obranném pásmu a přešel s ním až do útočného. Okamžitě po přechodu modré čáry zamýšlel spíše střílené nahození na Sedláčka, brněnskému gólmanovi ale propadl puk přes lapačku až do branky – 1:1! Asistence: Radek Smoleňák, Filip Pavlík.
    29:51 Ahti OKSANEN - 1:1
     
    30:35
    Hradec právě vstřelil branku!
    Lvům stačila na obrat necelá minuta a tohle je debut pro NIKITU ŠČERBAKA! Ten si zpracoval kotouč na levém kruhu zády k brance a vybruslil si až k modré. Posléze zvolil zakončení z otočky a kotouč propadl Sedláčkovi za záda mezi rukou a tělem, Kometě se dobře rozehraný zápas sesypal – 2:1! Bez asistence.
    30:35 Nikita ŠČERBAK - 2:1
     
    31:33
    Radovan Pavlík si všiml rozjetého Erika Meluzína z druhé vlny a počkal si, až sjede blíže k brance. Také mu i zpoza branky přihrál do tutové šance, zblízka ale brněnský junior nedokázal prostřelit Lukeše!
     
    32:24
    Kometa právě vstřelila branku!
    A po komerční přestávce máme zase srovnáno! PETER MUELLER se po přistrčení od Tanseyho rozjel a dostal se až na pravý kruh. Následně si všiml, že Lukeš není zcela v optimálním postavení a šikovnou střelou přes clonícího hráče propálil hradeckého brankáře v prostoru nad ramenem na vzdálenější tyč – 2:2! Asistence: Kevin Tansey, Martin Zaťovič.
    32:24 Peter MUELLER - 2:2
     
    33:11
    Po komerční přestávce rozehrají domácí třetí přesilovku. Jan Sedláček (KOM) dostává za podrážení dvě minuty.
     
    33:39
    Hradec rozehrál úvodní část přesilové hry velmi dobře. Točí Kometu před její vlastní brankou a Pavlík znovu prověřil odhodlání Sedláčka další bombou z levého kruhu, brněnský gólman jej vychytal maskou. Následně se sám přihlásil o přerušení hry, aby zjistil, zda je výstroj v pořádku.
     
    34:30
    Kombinaci na levé straně domácí hokejisté nedotáhli a Kometa toho využila k výpadu. Navíc si vybojovala vhazování u Lukešovy branky, což jí pomůže do poslední půlminuty v oslabení.
     
    35:07
    Sedláček naskočí do hry za čtyři sekundy a je jasné, že tohle už hosté ubrání. Puk od Tanseyho letí přes všechny čáry až k Lukešovi.
     
    35:42
    Dočekal si poměrně efektivně zpracoval puk a otevřel si cestu do brejku 2 na 1, který se i jal sám řešit. Zakončení však nebylo optimální, to stejné platilo i o další jeho akci po Oksanenově chybě v rozehrávce.
     
    36:36
    Pavlík nezachytil kotouč na útočné modré, proto musí Hradečtí ven z pásma, do rozehrávky se zapojil i brankář Lukeš.
     
    37:03
    Mueller z napadání vytěžil více, než domácí z rozehrávky. Dostal se na levé straně na kotouč a z otočky pálil, mířil však vysoko nad břevno.
     
    37:33
    Zaťovič měl možnost poslat puk na branku, když si vybojoval puk nad kruhy, donutil však jenom Lukeše zasáhnout.
     
    37:43
    Jank se do toho na modré opřel, ale puk zahrál v ofsajdovém postavení, proto tu máme další přerušení hry.
     
    38:06
    Hlavní rozhodčí nyní nechtěně pomohl domácím, neboť od jeho brusle se kotouč odrazil ke Koukalovi, který z první našel před brankou Pajera. Tomu ale střela nesedla dle představ a Sedláček si připsal zákrok.
     
    38:46
    Lev od modré uvolnil na pravé straně Jergla, který jen tak lehce do puku píchl směrem k brance. Na zadní tyči mohl sice někdo zavírat a doklepnout za brankáře Komety, avšak nejblíže to měl Smoleňák, a to ještě tak na dvakrát delší hůl než má.
     
    39:43
    Domácí končí třetinu v tlaku, McCormack do toho šel z modré a Smoleňák před brankou tečoval, Sedláček toho mnoho neviděl a byl rád, když mu puk proskákal těsně vedle tyče!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina nabídla oboustranně o poznání lepší hokej, Kometa vstoupila do třetiny herně dobře a držela Hradec na distanc. Všechno se ale zlomilo devět sekund před koncem 30. minuty. Ahti Oksanen nachytal Sedláčka nahodilou střelou z modré, která hostujícímu gólmanovi proskočila přes lapačku až do branky. V čase 30:35 si navíc připsal úvodní gól Nikita Ščerbak po přesném zakončení z otočky a domácí rázem vedli. Necelé dvě minuty nato však srovnal Peter Mueller a v divočejším závěru třetiny už žádná branka nepadla. Zápas je oboustranně ale zcela otevřený a může dopadnout jakkoliv pro obě strany.

    Střely na branku: 25 – 20 (17 – 12)
     
    Další třetina začne přibližně v 17:50.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Do třetí třetiny vstupují domácí se změnou v brankovišti. Štěpán Lukeš byl odvolán, místo něj naskočil do branky Henri Kiviaho.
     
    40:10
    Ščerbak otevřel třetí třetinu v elitní formaci a hned si připsal střelecký pokus, Sedláčka ale mezi betony od modré neprostřelil. Proto musí vzít domácí zavděk jenom vhazováním.
     
    40:22
    Třetí přerušení hry za 22 sekund. Teď to byl pro změnu ofsajd Komety, do kterého vlétl ve velké rychlosti Holík.
     
    40:43
    Pavlík si vybral nahození z vlastní poloviny s tím, že kotouč jako první dojede a nebude se muset pískat icing. Ale to se přepočítal, na puku první nebyl a je z toho zakázané uvolnění.
     
    41:36
    Ščerbak rozjel od vlastní střídačky rychlý výpad a zase to bylo nebezpečné, Oksanen pouštěl mezi kruhy pro ruskou posilu, která si sjela do ještě lepší pozice, ale Ščerbak trefil pouze Sedláčkův beton.
     
    41:53
    Blain se chystal na to, že pošle puk do závaru od modré, ale to už byla přerušena hra. Rozhodčí signalizoval postavení Smoleňáka v brankovišti.
     
    42:19
    Mueller se rozjel po předávce od Zaťoviče na levé straně a už hledal, komu může kotouč servírovat. Podporu ale neměl, proto musel hrát na Bartejse, který byl na modré. Ten byl navíc vytlačen a následná rozehrávka skončila na hradecké střídačce.
     
    42:57
    První útočná formace Hradce vypadá zatím skutečně jako velká hrozba. Ščerbak si už znovu rovnal puk mezi kruhy a trvalo, než se k němu obránci Komety stáhli.
     
    43:48
    První zákrok si připsal i nový strážce hradecké branky Henri Kiviaho. Kotouč udržel v lapačce a bude se tak vhazovat po jeho levici.
     
    44:35
    Kučeřík od modré trefil jenom zdviženou hokejku Koukala, domácí však i nadále v obranné fázi zůstávají. Kometa stihla navíc prostřídat, Lvi ale takticky natlačili hru k mantinelu, kde zašlápli puk.
     
    45:39
    Lalancette šikovnou přihrávkou podél mantinelu pustil Kellyho Klímu s Pajerem do brejkové situace 2 na 1. Americkému útočníkovi s výrazně českými kořeny ale puk uskočil z hole. Hosté posléze přešli do ofsajdu a je tu další komerčka.
     
    46:09
    Sražené nahození rezultovalo v další příležitost pro Ščerbaka, kterému puk spadl víceméně hned před hokejku. Zakončení z levého kruhu ale má pevně v moci Sedláček a je znovu přerušeno. Domácí pořádně rotují sestavou, jen co je pravda.
     
    46:45
    Kelly Klíma hledal rozjetého Lalancetta mezi beky a čekal, až mu bude moci dát přesnou přihrávku do prostoru. Holland ale pas srazil bruslemi, následně poslal puk na icing.
     
    47:04
    Který o 20 sekund později opětovně následoval, tentokrát k tomu ale došlo na straně Hradce.
     
    47:36
    Riskantní přihrávka středem na Tanseyho od Holíka nevyšla, puk zachytil Perret a startoval do situace 3 na 2. Řešení však skončilo na první přihrávce, zatím je to spíše velmi urputný hokej v této fázi.
     
    48:39
    Ščerbak dnes aspiruje na vyhlášení nejlepšího hráče z domácí strany. Svým pohybem si vybojoval další faul, tentokrát na Janu Sedláčkovi (KOM), který je na trestné podruhé. Nyní za hákování.
     
    49:07
    Oksanen na pravé straně tlačil kotouč pod sebe, ale také zcela mimo dosah Blaina na modré. Domácí tak musí vyjet z pásma a rozjet akci znovu.
     
    49:36
    McCormack po přiťuknutí pálil příklepem z modré a Sedláček mnoho neviděl, puk ho ale trefil do betonu.
     
    50:06
    Horký se přes lehké komplikace před brankou Komety nakonec na puk dostal a vyhodil jej přes všechny čáry. Hradci už na využití času mnoho nezbývá.
     
    50:32
    A vypadá to, že i čtvrtou přesilovku Lvi nevyužijí, neboť je tu další vyhození přes všechny čáry až za branku Kiviaha.
     
    51:06
    Východočeši začínají přebírat iniciativu a mohou svůj tlak vystupňovat pátou přesilovou hrou! Rhett Holland (KOM) vysekl Smoleňákovi hůl na levém kruhu a míří na trestnou.
     
    51:18
    Domácí se zlobili za údajné porušení postupu vhazování na straně Komety, ale taky mohli dostat třetí branku! Nekoncentrovanost vyústila v chybnou rozehru a situaci 2 na 1, kterou zakončoval Dočekal. Jenže v nejklíčovější moment vůbec netrefil bránu!
     
    52:10
    Polovina přesilovky pryč a Hradec reklamuje stále u rozhodčích vhazování na startu početní výhody. Trenér Martinec dlouze debatuje v přerušené hře s hlavním rozhodčím Mrkvou.
     
    52:16
    Kometa vyhodila opět přes všechny čáry a Hradec na využití stále čeká. Na druhou stranu, dnešní duel zatím hraje bez jediného vyloučení.
     
    52:49
    Lalancette dal přihrávku k mantinelu na Ščerbaka nepřesnou, hosté znovu odpalují puk a Holland může naskočit na led v klidu, neboť se stále hraje za stavu 2:2.
     
    53:33
    Odkop kotouče od Kučeříka z obranného pásma překvapivě našel na středovém kruhu Horkého, který hru vytáhl před Kiviaha, kde se v této třetině zase tolik nehrálo.
     
    54:29
    Tansey jenom vyhodil k hradecké střídačce, Kometa je opticky pod tlakem, avšak dokáže se poměrně snadno bránit, Hradci chybí možná i větší přesnost.
     
    54:48
    Před dotírajícím Muellerem raději Kiviaho puk přikryl, a tak následuje vhazování před domácí brankou. Ale to až po komerční přestávce.
     
    55:06
    Ščerbak už nabruslil do situace 2 na 1, přičemž hosté již přestali hrát kvůli signalizaci hry vysokou holí. Přesto se pokračovalo tak dvě sekundy v nejistotě, až musel rozhodčí podruhé písknout do píšťalky, což byl ten správný signál.
     
    55:54
    Orsava měl již dlouhé střídání a přišel o hokejku, proto uvítal pomoc spoluhráče, který z útočné modré napálil puk za branku Sedláčka. Hradec střídá, Kometa taktéž a jde do útoku.
     
    56:29
    První trest na domácí straně přichází až po 56 minutách a 29 sekundách! Radek Pilař (MHK) si v souboji s Ostřížkem pomohl přidržením soupeře a dostává za to dvě minuty. Pro domácí dost možná v nejnevhodnější dobu.
     
    56:53
    Ani Kometě se však v početní výhodě příliš nedaří. Hradec vyhodil kotouč velmi snadno dvakrát za sebou a elitní formace v čele se snajprem Muellerem se nemůže dostat kloudně do pásma.
     
    57:33
    Jank vyhodil kotouč na Lva, který jej podržel na modré a poslal dopředu Perreta. Ten byl však v těžké pozici, snažil se jí vylepšit otočkou, ale to nevyšlo.
     
    58:20
    Holland hrál křížem na Rákose, jehož zpracování na první dobrou nebylo optimální. Hradec pravděpodobně tohle oslabení ubrání a pomalu to směřuje do prodloužení.
     
    59:05
    Jsme již v poslední minutě, hosté jsou na jejím začátku aktivnější a více v pohybu, částečně je to dáno dohrávkou po přesilové hře Brna.
     
    59:42
    Ščerbak zabojoval na křídle a nahodil kotouč směrem do útočného pásma, ale nevypadá to již na nějaké rozhodnutí po šedesáti minutách.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Ačkoliv byl Hradec ve třetí třetině aktivnějším týmem, rozhodnutí nepřišlo ani na jedné straně. Domácí hráli na přelomu třetiny fakticky čtyřminutovou přesilovku 5 na 4, tu ale nevyužili, stejně tak jako klasickou přesilovku Kometa tři a půl minuty před koncem. Vyrovnaný duel tak rozsekne až prodloužení.

    Střely na branku: 39 – 25 (14 – 5)
     
    Kometa má vítězných poměr duelů odehraných v nastavení potažmo nájezdech 7:4, Hradec pak 6:2.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:03
    Atraktivní formát 3 na 3 začíná, hosté vyhráli buly a Mueller hned vymýšlí, jak by rozhodil kotouč na spoluhráče.
     
    60:32
    Holík o mantinel uvolnil Tanseyho, který nahodil z modré, Kiviaho ale tenhle pokus měl.
     
    60:56
    Holík pak sice přišel o hůl, přesto mohl na konci první minuty rozhodnout! Ujel s Muellerem 2 na 1 a dostal velmi dobrou přihrávku na zakončení, leč zblízka netrefil ani branku!
     
    61:35
    Ščerbak individuálně zatáhl hru do útočného pásma, počkal na dostřídání a následně pustil na led místo sebe Perreta. Hraje se zatím spíše opatrně.
     
    62:13
    Perret našel zprava před brankou volného McCormacka, který tečoval puk jenom do Sedláčkových betonů, k odraženému puku pak hned sprintoval Jergl, ale byla mu čistě zablokována hokejka.
     
    62:43
    Lev dojel neatakován až za branku a riskantně rozehrál na Blaina, který ještě puk udržel. Finální slovo měl v útoku ale Oksanen, jeho pokus skončil vysoko nad.
     
    63:22
    Lalancette prošel podél mantinelu a zadovkou na úrovni kruhů vyzval k zakončení Pavlíka, tomu ale puk na hůl nesedl přesně dle očekávání.
     
    63:53
    Kučeřík ukázal něco ze své tvorby a prošel sám až nad kruhy, kde se tlačil do zakončení. Blain jej však čistě odstavil od puku a celá situace vyšuměla do prázdna.
     
    64:27
    Tansey se toho nebál a z ostrého úhlu na pravé straně zkusil zakončení mezi nohama, tomu ale chybělo hodně přesnosti. Hradec otáčí hru a pokusí se ještě v závěru zaútočit.
     
    65:00
    Prodloužení skončilo.
     
    Jenže to se již nepovedlo. V prodloužení byla na šance aktivnější Kometa, v té největší ale Holík netrefil vůbec branku. Po krátké úpravě ledu tak půjdeme na nájezdy.

    Střely na branku: 43 – 27 (4 – 2)
     
    Lvi si nájezdy naposledy zkusili 3. října 2020, kdy porazili v O2 Areně Spartu 3:2, rozhodující nájezd tehdy dával právě Jakub Lev. Kometa naposledy jela nájezdy 26. prosince v Třinci, kde padla 2:3.
     
    Samostatné nájezdy začínají.
     
    1. série
    0:0
    Nájezdy zahájí Hradec. Jako první se rozjel Ahti Oksanen a zvolil střelu nad beton, ale puk nedokázal zvednout.
     
    1. série
    0:0
    Za Kometu jede Horký. Kiviaha zkoušel vykoupat ve zvratné kličce, ale ztratil kontrolu pod pukem.
     
    2. série
    1:0
    Důvěru dostal i junior Lukáš Pajer. A Sedláčka s přehledem vykoupal, povedený nájezd.
     
    2. série
    1:0
    Produkt brněnské akademie Eduard Šalé se nechtěl nechat zahanbit od kolegy Pajera, ale trefil Kiviaha jenom do betonu.
     
    3. série
    1:0
    Lev zkoušel propálit Sedláčka mezi betony, ale mezeru v postoji nenašel.
     
    3. série
    1:1
    Petr Holík zvolil bekhendové zakončení a zvedl puk přesně nad lapačku Kiviaha.
     
    4. série
    1:1
    Nikita Ščerbak jel první samostatný nájezd v Hradci, ani on ale neuspěl a napálil Sedláčka do betonu.
     
    4. série
    1:2
    Zaťovič to ve čtvrté sérii ustál, prostřelil Kiviaha se štěstím mezi betony a Hradec musí!
     
    5. série
    2:2
    McCormack se ale nezalekl a na Sedláčka zvolil stejné řešení, co ve čtvrté sérii Zaťovič!
     
    5. série
    2:2
    Ačkoliv mohl přisoudit Kometě dva body Mueller, nevymyslel nic a trefil Kiviaha pouze do lapačky.
     
    6. série
    2:3
    Holík si vytáhl Kiviaha z branky, přebruslil do ostrého úhlu a z těžké pozice zametl za záda gólmana, Kometa je zase ve výhodě!
     
    6. série
    3:3
    Ale Oksanen to zvládl, Sedláčka překvapil střelou zblízka mezi betony!
     
    7. série
    3:3
    Holík jej na nájezd potřetí a zkusil velmi podobný vzorec, ale tentokrát si už na Kiviaha nepřišel!
     
    7. série
    3:3
    Fanoušci se už sice radovali a stadionem zněla oslavná píseň, Oksanen ale ve třetím nájezdu napálil jenom vnitřní část břevna, od nějž se puk odrazil pryč!
     
    8. série
    3:3
    Peter MUELLER neproměňuje.
     
    8. série
    3:3
    Graeme MCCORMACK neproměňuje.
     
    9. série
    3:3
    Tahle nájezdová loterie bude pokračovat, Zaťovič zkoušel klasickou Forsbergovku, ale puk mimo beton Kiviaha už nedostal.
     
    9. série
    3:3
    Kelly Klíma zvolil razantní střelu k tyči, Sedláček ale pokus vykopl betonem.
     
    10. série
    3:4
    Horký dává tlak na hradecké hokejisty, naznačil nejprve střelu, pak si puk stáhl do forhendu a překonal Kiviaha!
     
    10. série
    3:4
    Filip Pavlík musel dát, zakončil však jenom do betonu a v desáté sérii už máme rozhodnuto!
     
    V samostatných nájezdech zvítězil tým HC Kometa Brno.
    Autorem vítězné branky je LUBOŠ HORKÝ.
    Luboš HORKÝ - 2:3
     
    Konec zápasu.
     
    Desetiminutové nájezdové drama má svůj konec a radovat se může brněnská Kometa. Té zařídil dva body v desáté sérii Luboš Horký, v nájezdech se však zaskvěl i domácí junior Lukáš Pajer. Velký podíl na zisku druhého bodu pro Kometu má i Petr Holík, který se dvakrát dokázal v nájezdech prosadit.

    Hradec i nadále zůstává na druhém místě, Kometa poprvé porazila Východočechy v letošním ročníku a drží sedmé místo s 59 body, načež na páté Vítkovice ztrácí body čtyři.
     
    Dnešní utkání sledovalo 1000 diváků.
     
    Z mé strany je to dnes již vše. Přeji vám úspěšný start do nového pracovního týdne a někdy příště se budu ze soutoku Labe s Orlicí těšit u hokeje znovu napočtenou! (18:54:31)
    Marken.cz

    Tomáš Kalas

    Branky a nahrávky: 30. Oksanen (Smoleňák, F. Pavlík), 31. Ščerbak – 1. Tansey (P. Mueller, Zaťovič), 33. P. Mueller (Tansey, Zaťovič), rozh. náj. L. Horký

    Samostatné nájezdy:

    1. série:
    0:0   Ahti Oksanen (HKM)
    0:0   Luboš Horký (KOM)
    2. série:
    1:0   Lukáš Pajer (HKM)
    1:0   Eduard Šalé (KOM)
    3. série:
    1:0   Jakub Lev (HKM)
    1:1   Petr Holík (KOM)
    4. série:
    1:1   Nikita Ščerbak (HKM)
    1:2   Martin Zaťovič (KOM)
    5. série:
    2:2   Graeme McCormack (HKM)
    2:2   Peter Mueller (KOM)
    6. série:
    2:3   Petr Holík (KOM)
    3:3   Ahti Oksanen (HKM)
    7. série:
    3:3   Petr Holík (KOM)
    3:3   Ahti Oksanen (HKM)
    8. série:
    3:3   Peter Mueller (KOM)
    3:3   Graeme McCormack (HKM)
    9. série:
    3:3   Martin Zaťovič (KOM)
    3:3   Kelly Klíma (HKM)
    10. série:
    3:4   Luboš Horký (KOM)
    3:4   Filip Pavlík (HKM)


    Mountfield HK: Š. Lukeš (41. Kiviaho) – Nedomlel, Blain, Šalda, F. Pavlík (A), Jank, McCormack – Perret, Lalancette, Oksanen – Smoleňák (C), Lev (A), Orsava – Kelly Klíma, Kevin Klíma, Jergl – R. Pilař, Koukal, Pajer – Ščerbak.
    Trenér: Tomáš Martinec

    HC Kometa Brno: Jakub Sedláček (Tomek) – Tansey, Bartejs, Kučeřík, R. Holland, Gulaši (A), Jan Sedláček – Zaťovič (C), P. Holík, P. Mueller (A) – L. Horký, Ostřížek, Šalé – Meluzín, Rákos, R. Pavlík – Dočekal, Malý, Šik.
    Trenér: Jiří Kalous

    Rozhodčí: Mrkva, Vrba – Lučan, Kis

    Diváci: 1000
    thejrc.org