Tennessee Titans - Cincinnati Bengals 16:19 (kon.)
konec
Tennessee Titans - Cincinnati Bengals

16:19

(0:6, 6:3, 10:7, 0:3)

Sobota 22.01.2022, 22:30 • Nissan Stadium, Nashville • Americký fotbal • Divisional Round
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto utkání je to vše, ale nezapomeňte, za malou chvíli začíná druhý dnešní zápas mezi Green Bay Packers a San Franciscem 49ers, takže ještě nechodte spát. (02:08:51)
     
    Cincinnati Bengals má jistotu, že finále konference AFC odehraje na hřišti soupeře. Kdo jím bude, se dozví zítra. Pojede buď do Kansasu City, nebo do Buffala.
     
    Přímo na stadionu to sledovalo 69 242 převážně smutných diváků.
     
    Statistiky hráčů:

    Ryan Tannehill (TEN) zkompletoval 15 z 24 přihrávek pro 220 yardů, 1 touchdown a 3 interceptions
    Joe Burrow (CIN) zkompletoval 28 z 37 přihrávek pro 348 yardů a 1 interception

    D'Onta Foreman (TEN) měl 4 běhy pro 66 yardů
    Derrick Henry (TEN) měl 20 běhů pro 62 yardů a 1 touchdown
    Joe Mixon (CIN) měl 14 běhů pro 54 yardů a 1 touchdown

    A. J. Brown (TEN) zachytil 5 přihrávek pro 142 yardů a 1 touchdown
    Julio Jones (TEN) zachytil 6 přihrávek pro 62 yardů
    Ja'Marr Chase (CIN) zachytil 5 přihrávek pro 109 yardů
    Tee Higgins (CIN) zachytil 7 přihrávek pro 96 yardů
    C. J. Uzomah (CIN) zachytil 7 přihrávek pro 71 yardů
     
    Cincinnati Bengals se tímto vítězstvím několikrát zapsali do statistik.

    Vůbec poprvé v klubové historii vyhráli v play-off zápas na hřišti soupeře.

    Potřetí v historii vyhráli během jednoho play-off víc než jeden zápas.

    A stali se prvním týmem dějin, který dokázal v play-off vyhrát zápas, ačkoliv byl jeho quarterback hned 9x sackován.

    Ja'Marr Chase se stal navíc prvním hráčem, který ve své nováčkovské sezóně nachytal minimálně 100 yardů ve více než jednom zápase play-off.
     
    Překvapení je na světě! Mladý tým Bengals s obrovskou budoucností vyhrává v tomto play-off už druhý zápas a překvapivě postupuje do finále konference AFC! Do druhého poločasu šel s tříbodovým náskokem, začínal v útoku a poprvé v zápase dokázal přejít celé hřiště, vše zakončil 16yardovým během running back Joe Mixon a hosté najednou vedli o 10 bodů. Navíc jim v pravé chvíli zafungovala obrana, před vlastní end zónou zachytil interception cornerback Mike Hilton, ale tento zisk míče nezvládli zužitkovat. Naopak Titans se na konci třetí čtvrtiny vrátili do zápasu, nejprve kicker Randy Bullock proměnil 34yardový field goal, vzápětí pak neskutečnou interception zachytil safety Amani Hooker a jeho práci o minutu později přetavil v touchdown perfektní 33yardový catch receivera A. J. Browna. Rázen bylo vyrovnáno a zdálo se, že domácí mají psychickou výhodu, zvlášť když jejich obrana doslova terorizovala ofenzivní lajnu soupeře, trhala ji na kousky a sackovala Burrowa, kdy se jí zachtělo. Dvakrát se jí to podařilo v momentě, kdy byli hosté na dostřel field goalu a právě těmito zásahy donutili Cincinnati jen k puntům. Tennessee však riskovalo příliš a v polovině čtvrté čtvrtiny místo pokusu o 53yardový field goal hrálo krátký čtvrtý down a nezvládlo ho. Přesto mělo šanci vyhrát, Tannehill vedl potenciálně vítězný drive, avšak 26 sekund před koncem hodil třetí interception v zápase a dokázal, že pokud má stát zápas při ne zcela fungující běhové hře na něm, nezvládá to. Hned vzápětí navíc Burrow osvědčenou spoluprací s Chasem přiblížil na dostřel field goalu hosty a nováček Evan McPherson poslední akcí zápasu proměnil vítězný 52yardový field goal!
     
    Konec utkání.
    EVAN MCPHERSON, 52yardový field goal, 16:19
     
    0:04
    CIN, 3&10, TEN 34 – FIELD GOAL BENGALS
    Nováček EVAN MCPHERSON udržel nervy na uzdě a zvládl tento zápas naprosto perfektně! V klíčové chvíli proměnil vítězný 52yardový field goal a posílá Cincinnati Bengals poprvé po 33 letech do finále konference AFC po vítězství 19:16 nad Tennessee Titans!
     
    0:04
    Poslední timeout Bengals.
     
    0:09
    CIN, 2&8, TEN 32
    Burrow nic neriskoval, sice po svých 2 yardy ztratil, ale stále je to na dostřel.
     
    0:09
    Timeout si postupně vzali Bengals i Titans.
     
    0:15
    CIN, 1&10, TEN 34
    Mixon středem přidává 2 yardy, kterými zkracuje vzdálenost na field goal.
     
    0:20
    CIN, 1&10, CIN 47
    Nesmírně důležitý catch, Chase navíc byl v běhu vpřed a dostává se na dostřel! Dokonce vyběhl ze hřiště a zastavil čas, prostě ideální hra pro tento okamžik!
    Možná klíčový okamžik zápasu, interception Logana Wilsona
     
    0:26
    TEN, 3&5, TEN 40 – INTERCEPTION
    Ryan Tannehill hází třetí interception v zápase po obrovské chybě Westbrooka-Ikhina! Ten měl míč v rukou, ale pouze ho nadrazil do vzduchu, aby ho zachytil pohotový linebacker Logan Wilson a Bengals mají 20 sekund na to, aby rozhodli zápas!
     
    1:08
    TEN, 2&10, TEN 35
    Tannehill nachází na středu Hilliarda, 5 yardů.
     
    1:46
    TEN, 1&10, TEN 35
    Henry složen Readerem na line of scrimmage.
     
    1:46
    A Bengals tím pádem ještě přichází o timeout.
     
    2:00
    TEN, 2&7, TEN 19
    Tannehill nachází Jonese, který měl možnost se po catchi rozběhnout a má 16 yardů. Navíc se obraně Bengals zranil Hendrickson, což je jednak obrovské oslabení defenzivní lajny, jednak stojí čas.

    Libor Štěpán

    Clete Blakeman
    69 242
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad TEN, 3&5, CIN 42 – U míče je Tennessee, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Cincinnati.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org