Tennessee Titans - Cincinnati Bengals 16:19 (kon.) | Green Bay Packers - San Francisco 49ers 10:13 (kon.)
Tampa Bay Buccaneers - Los Angeles Rams 27:30 (kon.)
konec
Green Bay Packers - San Francisco 49ers

10:13

(7:0, 0:0, 0:3, 3:10)

Neděle 23.01.2022, 02:15 • Lambeau Field, Green Bay • Americký fotbal • Divisional Round
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:15.
     
    Vítám všechny příznivce amerického fotbalu! Ve hře o Lombardiho trofej zbývá posledních 8 celků, je před námi divizní kolo play-off! Do něj po týdnu volna vstupují i vítězové základních částí obou konferencí a oba dva obstarají první polovinu programu této fáze vyřazovacích bojů. V druhém sobotním zápase to bude vítěz NFC, což znamená utkání ve specifickýh podmínkách. A navíc se bude jednat o další díl jedné z největšícm play-off rivalit celé ligy. V ledovém království na Lambeau Field, jednom z nejposvátnějších stadionů tohoto sportu, se střetnou první nasazený tým a vítěz divize NFC North Green Bay Packers a šestý nasazený tým San Francisco 49ers, který skončil v divizi NFC West až na třetím místě. Souboj klubů s úplně odlišnou herní koncepcí. Na jedné straně asi největší kandidát na cenu MVP této sezóny, který téměř nedělá zásadní chyby, navíc se mu po zranění vrátí do hry spousta hvězdných spoluhráčů do útoku i obrany, na druhé straně nesmírně variabilní útok geniálního trenéra, který ale stojí na průměrném quarterbackovi, u kterého nevíte, jak zahraje. Aaron Rodgers má asi největší šanci na druhý titul od zisku toho prvního před 11 lety. Dočká se?
     
    Systém play off v NFL

    V NFL postupuje od sezóny 2020 z každé konference do play-off již 7 týmů. 4 vítězové divizí a 3 další celky s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1–4, základním kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé tři postupující kluby se zařadí na pozice 5–7 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci než postupující tzv. na divokou kartu, avšak je nasazen výše. Vítěz konference po základní části má v 1. kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 2. se 7., 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká odpočatý vítěz základní části s nejníže nasazeným postupujícím z 1. kola, zbylí dva postupující se střetnou spolu. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu o Lombardiho trofej. Všechny "série" v play-off rozhoduje jediný zápas.
     
    Green Bay Packers

    Packers byli založeni v roce 1919 a celou dobu zůstali věrni jednomu městu. NFL hrají od druhého ročníku existence, tj. od sezóny 1921. Při sloučení NFL s AFL byli zařazeni do divize NFC Central, od reorganizace roku 2002 patří do divize NFC North. Jsou jedním z nejslavnějších a nejúspěšnějších klubů historie. Získali celkem 13 titulů, což je nejvíc ze všech. 9 z nich však je ještě z éry před vznikem Super Bowlu, tj. před sezónou 1966. V Super Bowlu vyhráli 4x, přičemž ovládli hned první dva ročníky tohoto finálového zápasu. V sezóně 1966 porazili Kansas City Chiefs 35:10, o rok později Oakland Raiders 33:14. Poslední dva tituly přidali v ročnících 1996 (35:21 s New England Patriots) a 2010 (31:25 s Pittsburgh Steelers). Jednou pak odešli z finále poraženi (1997, 24:31 s Denverem Broncos). Co se týče počtu účastí v play-off, není to překvapivě nic, z čeho by měla spadnout brada. V Super Bowl éře, tj. za posledních 56 let, jde letos teprve o 26. postup do vyřazovací části. Hlavní příčinou je temné období historie klubu mezi lety 1968 a 1992, v tomto období neskončila pro Packers sezóna po základní části pouze 2x. Potřetí za sebou pak vyhráli svoji divizi, celkově jde o 17. divizní triumf v moderní éře. Domácí zápasy hrají na jednom z nejposvátnějších stadionů amerického fotbalu Lambeau Field s kapacitou 81 441 diváků. Po jejich legendárním trenérovi 60. let Vincentu Lombardim je pojmenována trofej pro vítěze Super Bowlu.

    Packers vstupovali do třetí sezóny pod vedením trenéra Matta LaFleura s jediným cílem – po dvou porážkách ve finále konference v řadě konečně postoupit do Super Bowlu. Kostra týmu zůstala pohromadě, navíc se docela povedl draft, nováčkové kádr vhodně doplnili a dva z nich se stali důležitými členy základní sestavy. S čím však v průběhu ročníku museli v Green Bay bojovat, je marodka klíčových hráčů v obraně a ofenzivní lajně. Svoje problémy měl i hvězdný quarterback Aaron Rodgers, který musel vynechat jeden zápas kvůli pozitivnímu testu na covid a spekulovalo se, zda skutečně má platné očkování. Ten se však nenechal ničím rozhodit a odehrál ročník v takové formě, že je největším favoritem na MVP sezóny, šlo by pro něj o druhou v řadě a čtvrtou v kariéře. Výborné útočné kombo doplňují running back Aaron Jones a receiver Davante Adams, se kterým má Rodgers zvláštní chemii a ti dva spolu dokážou hrát prakticky poslepu. Přesto si na začátku sezóny muselo vše nejprve sednout, hned na úvod přišel šokující debakl v New Orleans. Packers se však rychle otřepali, spravili si chuť s divizním otloukánkem z Detroitu a nastartovali tak šňůru 7 vítězství, kterou nenechali nikoho na pochybách, že i letos patří mezi největší favority. Dokonce zvítězili i v San Franciscu, kde obvykle dostávají v posledních letech nařezáno, a stali se prvním týmem ročníku, který dokázal porazit Arizonu, v té době poslední neporažený tým ligy. Tuto sérii ukončilo až zvláštní utkání v Kansasu City, kde právě chyběl Rodgers, a padlo v něm dohromady pouze 20 bodů. Překvapením ale byla další prohra, víkend před Díkůvzdáním na půdě divizního rivala Minnesoty, kterou Green Bay ztratilo první místo v konferenci NFC. Následovala však další série 5 výher, kterou nastartoval přesvědčivý výkon proti Los Angeles Rams. Vítězství v Baltimoru sice v posledních sekundách málem ztratili, ale právě v tomto okamžiku získali nejen jistotu vítězství ve své divizi, ale také náskok na čele celé konference NFC, který už neztratili a deklasováním Minnesoty v domácí odvetě si zajistili druhé prvenství v konferenci v řadě po základní části a třetí sezónu v řadě s minimálně 13 výhrami, čímž Matt LaFleur stanovil nový rekord NFL v počtu vítězství v prvních 3 sezónách na pozici hlavního trenéra. V posledním zápase pak mohli někteří důležití hráči odpočívat, náhradníci pak v poslední čtvrtině ztratili nadějně rozehraný duel v Detroitu. Výsledná bilance tak byla 13-4, kromě vítězství v konferenci znamenala samozřejmě vítězství v divizi NFC North a volno v prvním kole play-off, které se Packers hodně hodilo, neboť stačilo k tomu, aby se na soupisku vrátila většina dlouhodobě zraněných opor. S tímto povzbuzením v divizním kole přivítají ve svém mrazivém chrámu San Francisco 49ers a jsou proti němu výraznými favority.
     
    San Francisco 49ers

    Niners vznikli v roce 1946 a byli zakládajícími členy All-America Football Conference (AAFC), profesionální ligy, která však existovala pouhé 4 sezóny. S jejím zánikem přijala NFL do svých řad 3 kluby, mezi nimi i San Francisco. To je od roku 1970 zařazeno do divize NFC West. Patří mezi nejúspěšnější týmy historie soutěže. Přitom až do konce 70. let se jednalo o přinejlepším průměrný celek. Zlom přišel s angažováním trenéra Billa Walshe a draftováním quarterbacka Joea Montany, kteří nastartovali nejúspěšnější éru historie klubu, během které Niners v letech 1981–1998 pouze 2x nepostoupili do play-off, vytvořili dlouho platný rekord NFL 16 sezón v řadě s minimálně 10 vítězstvími a hlavně 5x vyhráli Super Bowl. Tituly získali v ročnících 1981 (26:21, Cincinnati Bengals), 1984 (38:16, Miami Dolphins), 1988 (20:16, Cincinnati Bengals), 1989 (55:10, Denver Broncos, dosud nejvyšší vítězství v celé historii Super Bowlu) a 1994 (49:26, San Diego Chargers). Jsou jediným týmem ligových dějin, který dokázal vyhrát titul 2 roky v řadě pod vedením 2 různých trenérů. Až do sezóny 2012 také platilo, že nikdy neprohráli finálový zápas. Až tehdy podlehli Baltimoru Ravens 31:34, druhou porážku pak přidali před 2 lety (20:31, Kansas City Chiefs). Letos postoupili do vyřazovacích bojů po roční pauze a jedná se o 26. účast v závěrečné fázi sezóny v Super Bowl éře. Divizi ovládli 20x, naposledy před 2 lety. Domácí zápasy hrají od roku 2014 na Levi‘s Stadium ležícím ve městě Santa Clara na samém konci Sanfranciského zálivu, tj. mimo vlastní San Francisco, s kapacitou 68 500 diváků.

    Po sezóně 2020, kterou Niners zakončili s neuvěřitelným počtem 18 zraněných hráčů najednou, došlo v kádru ke značným změnám. Základní kostra týmu sice zůstala téměř stejná, ale kolem ní se vyměnilo velké množství hráčů. To samé se dá říct o draftu, kde sice San Francisco ze třetí pozice sebralo quarterbacka Treye Lanceho, ale to je zatím pouze investice do budoucnosti. Do páté sezóny pod vedením hlavního trenéra Kyla Shanahana vstupovalo stále s quarterbackem Jimmym Garoppolem, po těžkém zranění kolene se vrátil do první linie obrany hvězdný defenzivní end Nick Bosa a tým věřil v návrat do play-off. Jenže prokletí v podobě zdravotních problémů pokračovalo, hned v prvním zápase skončila sezóna pro running backa Raheema Mosterta, přidávali se další hráči, v polovině listopadu například ofenzivní tackle MikeMcGlinchey, na konci sezóny jich bylo na marodce hned 11. Naštěstí se ty zásadní problémy vyhýbaly nejdůležitějším hráčům, i když ani Garoppolo, tight end George Kittle a receiver Deebo Samuel zdaleka neodehráli všechny zápasy. Podle toho vypadaly výkony, kde se střídaly dobré se špatnými a nikdo nikdy nevěděl, jak zrovna Niners zahrají. Začátek vypadal nadějně, ale po výhrách v Detroitu a Philadelphii přišla série 4 porážek, ze kterých může mrzet hlavně ta domácí od divizního rivala ze Seattlu. Na konci října sice dokázali otočit souboj v Chicagu, ale poté prohráli i druhý vzájemný zápas s Arizonou a s jejich šancemi na play-off to v tu chvíli nevypadalo dobře. S bilancí 3-5 a oběma zápasy s papírově nejsilnějším týmem své divize Los Angeles Rams před sebou to vypadalo na druhou sezónu za sebou, která skončí po základní části. Jenže právě první zápas s Rams nastartoval obrat. San Francisco jim nedalo žádnou šanci, následně pohodlně přejelo i Jacksonville a ve třetí čtvrtině zlomilo na svoji stranu velmi důležitý souboj s Minnesotou. Jenže druhá zbytečná porážka se Seattlem znovu zasela pochybnosti, zda na to Niners skutečně mají. Zbytek sezóny přinesl odpověď. Hned v dalším utkání v Cincinnati sice ztratili v poslední čtvrtině 14bodový náskok, ale v prodloužení prokázali pevné nervy a výhrou na hřišti silného soupeře se vrátili na správnou cestu, kde zůstali i přes těsnou porážku v Tennessee. Jejich přímí soupeři totiž také klopýtali, v San Franciscu tak měli před posledním kolem jistotu, že vítězství znamená postup, v případě porážky museli doufat, že New Orleans neporazí Atlantu. Jenže je čekala divizní odveta v Los Angeles s Rams a první poločas byl jak z katastrofického filmu. Prohrávali už 0:17, Saints také drželi vedení a v tu chvíli pro Niners sezóna končila. Jenže Rams se úplně sesypali a dovolili San Franciscu velkolepý obrat, který byl dokonán v prodloužení. Bilance 10-7 sice stačila až na 3. místo v silné divizi NFC West, ale v celkovém pořadí konference NFC z toho byla 6. pozice, která pro první kolo play-off znamenala cestu do Dallasu ke střetnutí s Cowboys. Proti nim vůbec nebyli bez šancí a to se potvrzovalo hned od začátku zápasu. Do vedení se dostali již úvodním drivem a vybudovali si pohodlný 16bodový náskok, který však po zbytečných chybách ve čtvrté čtvrtině málem ztratili. Nakonec zvítězili 23:17 a postoupili do divizního kola, kde je čeká mnohem silnější soupeř, specifické prostředí ledového Lambeau Field a také se musí vyrovnat z vlastními zdravotními ztrátami a omezeními. Potlučení Niners pro postup do konferenčního finále musí vyhrát v chrámu Green Bay Packers. Podaří se jim senzace?
     
    Vzájemné zápasy

    Historie střetů Green Bay a San Francisca se píše od vstupu kalifornského týmu do NFL v roce 1950 a až do roku 1966 oba kluby patřily do stejné konference, takže se potkávaly 2x za rok. Po vzniku divizního systému se však každý ocitl v jiné divizi a v tehdejším systému to znamenalo výrazné výkyvy ve frekvenci vzájemných soubojů. Nejdelší přestávky v 80. a 90. letech trvaly 5, resp. 6 let. Od reorganizace v roce 2002 se potkávají minimálně v pravidelné tříleté rotaci a navíc často dochází i k zápasům na základě stejného umístění ve svých divizích v předchozím roce, takže celkem došlo na 71 utkání. Bilance je lehce příznivější pro Green Bay, vyhrála 38x, San Francisco 32x, duel v prosinci 1965 skonči remízou.

    Nesmírná rivalita mezi těmito celky však panuje v play-off. Oba patří k nejúspěšnějším v historii, zároveň často právě jeden druhému uzavřel cestu k dalšímu. Ve vyřazovacích bojích se Packers a Niners střetli již 8x, přičemž ke všem těmto zápasům došlo v posledních 26 letech! 3x se tak stalo v prvním kole, 3x v divizním kole a 2x v konferenčním finále. 5x se hrálo v San Franciscu, 3x v Green Bay a bilance je vyrovnaná 4-4. Jenže je nutné podotknout, že poslední 3 utkání v play-off vyhráli Niners, z toho jednou na hřišti soupeře. Všechny 3 porážky musel skousnout Aaron Rodgers, na druhé straně Jimmy Garoppolo byl přítomen pouze toho posledního vítězství. To přišlo v konferenčním finále před 2 lety, San Francisco zdemolovalo soupeře neuvěřitelným výkonem po zemi, v poločase vedlo 27:0 a nebylo co řešit. Šesté vítězství v Super Bowlu však poté nepřidalo.

    Od té doby se odehrály dva duely i v základní části, oba v San Franciscu a oba vyhráli hosté. V minulé sezóně poměrně jasně, i proto, že útok Niners neřídil Garoppolo, ale náhradník Mullens, letos pak v dramatické koncovce, ve které Packers ztratili 10bodový náskok, Niners se 37 sekund před koncem dostali poprvé v zápase do vedení, jenže Rodgers ještě stačil přejít dostatečnou část hřiště, aby s vypršením hrací doby Mason Crosby proměnil vítězný field goal. To byl také první z dosavadních tří střetů s Jimmym Garoppolem, který Aaron Rodgers dokázal vyhrát.

    Posledních 5 zápasů:
    SF-GB 28:30 (26. 9. 2021)
    SF-GB 17:34 (5. 11. 2020)
    SF-GB 37:20 (19. 1. 2020, finále konference NFC)
    SF-GB 37:8 (24. 11. 2019)
    GB-SF 33:30 (15. 10. 2018)
    Připravený chrám Lambeau Field se těší na zápas
     
    Výkop do prvního poločasu provedou Niners, jako první budou útočit Packers.
     
    Začátek utkání.
     
    15:00
    Gould poslal výkop daleko před end zónu a kick off receiver týmu Packers, který se jmenuje Amari Rodgers, měl i tak prostor ke slušnému vrácení míče. Donesl ho až na 31yardovou linii, kde začnou domácí svůj útok.
     
    14:56
    GB, 1&10, GB 31
    Jones se vrhl do středu, 4 yardy.
     
    14:22
    GB, 2&6, GB 35
    Rodgers zahajuje svůj zápas přesným hodem doprava Adamsovi pro 14 yardů.
     
    13:46
    GB, 1&10, GB 49
    Skvělá práce Warnera, který atakoval Jonese ještě v backfieldu.
     
    13:03
    GB, 2&11, GB 48
    Rodgers nachází na pravé straně Jonese, který se skvělým způsobem prodral pro 19 yardů.
     
    12:18
    GB, 1&10, SF 33
    Další přihrávka na Jonese však přesná nebyla.
     
    12:15
    GB, 2&10, SF 33
    Shozený míč na střed Adamsovi, 10 yardů.
     
    11:30
    GB, 1&10, SF 23
    St. Brown dostal míč, ale Bosa mu nedovolil oběhnout obranu.
     
    10:53
    GB, 2&9, SF 22
    Opět Adams seběhnutý do středu, přesný hod a 11 yardů.
     
    10:10
    GB, 1&10, SF 11
    Nastupuje silový running back Dillon a zkracuje vzdálenost k cíli na polovinu.
     
    9:30
    GB, 2&5, SF 6 – TOUCHDOWN PACKERS
    Nádherný silový běh AJ DILLONA! Domácí running back nic nevymýšlel, běžel rovně a na cestě do end zóny ho nemohlo vůbec nic zastavit! Green Bay jde do vedení, 6:0!
    AJ DILLON, 6:0
     
    9:25
    EXTRA POINT – GOOD
    MASON CROSBY pohodlně proměňuje extra point a zvyšuje na 7:0!
     
    9:25
    Crosby také poslal výkop před end zónu a Hasty se nadechl k výbornému returnu! Správně si vybral místo pro svůj běh a donesl míč až na linii 40 yardů, velmi dobrá výchozí pozice pro útok Niners.
     
    9:20
    SF, 1&10, SF 40
    Mitchell byl rychle zastaven Clarkem a P. Smithem.
     
    8:42
    SF, 2&9, SF 41
    Brunskill se pohnul dřív, špatný start a trest 5 yardů.
     
    8:22
    SF, 2&14, SF 36
    Ani Samuel nenašel prostor k průniku po zemi.
     
    7:36
    SF, 3&12, SF 38
    Skvělá práce Z. Smitha, který zboural svého guarda a v pádu složil i Garoppola! První sack zápasu a ztráta 9 yardů. Hostům se první drive vůbec nepovedl a budou jen puntovat.
    První sack zápasu
     
    6:56
    SF, 4&21, SF 29
    Wishnowsky kopl při těchto teplotách slušný 46yardový punt, který nebyl chytán a Cracraft uzemnil poskakující míč na linii 25 yardů, odkud domácí začnou svůj druhý útok.
     
    6:45
    GB, 1&10, GB 25
    Rodgers měl dost času se rozhlédnout a hodit míč Adamsovi pro 7 yardů.
     
    6:06
    GB, 2&3, GB 32
    Skvělá práce ofenzivní lajny, vyčistila Jonesovi cestu k zisku 14 yardů.
     
    5:20
    GB, 1&10, GB 46
    Screen doprava na Jonese, který měl opět dost místa k dalšímu běhu, 9 yardů.
     
    4:40
    GB, 2&1, SF 45
    Dillon svým typickým způsobem urval první down.
     
    4:00
    GB, 1&10, SF 42 – FUMBLE RECOVERY
    Fantastická práce Freda Warnera! Klíčový hráč obrany San Francisca dokonale provedeným úderem pěstí vyrazil Lewisovi zachycený míč a poskakující šišku zalehl na zemi Dre Greenlaw! Niners se dostávají na míč a mají možnost se probudit i v útoku!
    Skvělý forced fumble Freda Warnera, který hosté získali do své moci
     
    3:51
    SF, 1&10, SF 42
    Samuel se prostorem levého guarda prodral pro 5 yardů, pak byl zatlačen zpátky a následně vyražený míč se už nepočítá, postup vpřed byl dávno zastaven.
     
    3:06
    SF, 2&5, SF 47
    Aiyukovi byl ihned po zachycení vyražen míč Douglasem a zkoumá se video, zda jde o nekompletní přihrávku, nebo o fumble, který navíc sebral ze země obránce Barnes a doběhl s ním na útočnou polovinu. Platit by měla první možnost.
     
    3:03
    Je to tak, rozhodčí po zhlédnutí videa označili akci za nekompletní přihrávku.
     
    3:03
    SF, 3&5, SF 47
    Garoppolo je podruhé v zápase sackován! Tentokrát se až k němu dostal Gary, ztráta 5 yardů a hosté ani z druhého drivu nebudou bodovat.
     
    2:29
    SF, 4&10, SF 42
    Wishnowsky kopl relativně slušný punt na linii 16 yardů před end zónou, Rodgers sice chtěl returnovat, ale Juszczyk mu to nedovolil a jemu bych teda neodporoval vůbec v ničem.
     
    2:20
    GB, 1&10, GB 16
    Dillon se pral ve středu pole a zapisuje 4 yardy.
     
    1:41
    GB, 2&6, GB 20
    Williams dobře ubránil Dafneyho.
     
    1:37
    GB, 3&6, GB 20
    Rodgers musel utéct z kapsy a v nouzi odhazoval míč znovu na Dafneyho, ani tentokrát nebyl úspěšný a je tu další punt.
     
    1:28
    GB, 4&6, GB 20
    Ne zrovna dobrý punt Bojorqueze, pouze 42yardový kop, který nebyl chytán a St. Brown uzemnil míč na 38 yardech, odkud začnou hosté další pokus o zteč.
     
    1:16
    SF, 1&10, SF 38
    Mitchell se snažil oběhnout opravu zprava, ale celá linie se posunula s ním a Barnes ho složil ještě před line of scrimmage.
     
    0:34
    SF, 2&11, SF 37
    Kittle se smutně sbírá ze země, právě ze svých rukou zahodil touchdown! Skvěle se uvolnil, byl rozběhnutý na středu a nikdo by ho už nechytil, jenže dokonale přesnou přihrávku Garoppola neudržel v rukou!
     
    0:29
    SF, 3&11, SF 37
    Garoppolo čelil mohutnému blitzu, přesto hodil přesný míč Jenningsovi, ale i ten přihrávku upustil.
     
    0:24
    SF, 4&11, SF 37
    Wishnowsky kopl dobrý 52yardový punt před end zónu soupeře, rodgers ale tentokrát dostal trochu času na rozběhnutí returnu a posunul míč zpátky o 6 yardů. Packers tak začnou útočit ze 17 yardů.
     
    0:15
    GB, 1&10, GB 17
    Screen doleva na Jonese, 3 yardy.
     
    Konec 1. čtvrtiny.
     
    Začátek 2. čtvrtiny.
     
    Druhá čtvrtina začíná v Green Bay za teploty hluboko pod -10°C.
     
    15:00
    GB, 2&7, GB 20
    Jones zkrátil třetí down na polovinu.
     
    14:28
    GB, 3&3, GB 24
    Velká chyba Lazarda, pohnul se dříve a je pískán špatný start.
     
    14:01
    GB, 3&8, GB 19
    Rychle zborcená kapsa, Rodgers neunikl ataku Ebukama a je sackován, ztráta 6 yardů.
     
    13:19
    GB, 4&14, GB 13
    Bojorquez tentokrát kopl skvělý punt, míč uletěl 59 yardů, Benjamin ale po zachycení měl trochu prostoru na return a doběhl pro 6 yardů, takže Niners začnou z vlastních 34 yardů.
     
    13:07
    SF, 1&10, SF 34
    Nepřesná přihrávka Samuelovi, šla mu poněkud za záda.
     
    13:03
    SF, 2&10, SF 34
    Mitchell viděl skulinu, ale tu rychle zavřeli P. Smith a Lowry.
     
    12:17
    SF, 3&8, SF 36
    Druhý sack Garyho v zápase! Odhodil pravého tackla a složil Garoppola, ztráta 5 yardů.
    Gary už podruhé v zápase skládá Garoppola
     
    11:46
    SF, 4&13, SF 31
    Wishnowsky kopl celkem slušný 49yardový punt, Rodgers se však mohl rozběhnout, hledal místo k průniku, ale nebylo tam a po 5 yardech opustil hřiště. Domcí tak začnou z 25 yardů.
    I takov názory panují na sociálních sítích na dnešní výkon receiverů San Francisca
     
    11:38
    GB, 1&10, GB 25
    Dillona nepustil moc daleko Tartt. 3 yardy.
     
    10:57
    GB, 2&7, GB 28
    Znovu Dillon, ale ve středu mu vystavil stopku Greenlaw.
     
    10:11
    GB, 3&5, GB 30
    Hosté šli do blitzu, ale Rodgers rychle hodil míč k pravé lajně Adamsovi, 8 yardů a domácí pokračují.
     
    9:24
    GB, 1&10, GB 38
    Jones byl zastaven ještě v backfieldu.
     
    8:44
    GB, 2&11, GB 37
    Rodgers nejspíš mel v úmyslu vydat se po svých, ale zezadu ho na line of scrimmage složil Bosa a toto bude zapsáno jako sack.
     
    7:56
    Packers nestíhali rozehrát a vybírají si první timeout.
     
    7:56
    GB, 3&11, GB 37
    Shozený míč na Jonese, který tancoval, měnil směr běhu, ale do prvního downu se nedostal. 9 yardů.
     
    7:04
    GB, 4&2, GB 46
    Rodgers se snažil vylákat obranu, ta se nedala a domácí si zvětšují prostor pro punt trestem za zdržování hry.
     
    6:46
    GB, 4&7, GB 41
    Bojorquez znovu nekopl dobrý punt, pouze 36 yardů, míč nebyl chytán a vykutálel se ze hřiště na linii 23 yardů, odkud Niners začnou další snahu o první body.
     
    6:41
    SF, 1&10, SF 23
    Shozený míč na střed Mitchellovi nebyl přesný.
     
    6:36
    SF, 2&10, SF 23
    Senzační catch Kittla u levé lajny! Jednou rukou zkrotil přihrávku, udržel nohy na hřišti a má 15 yardů!
    Neskutečný catch Kittla
     
    6:00
    SF, 1&10, SF 38
    Samuel po delší době v akci, ale obranou nepronikl. 2 yardy.
     
    5:14
    SF, 2&8, SF 40
    Mitchell se i s obráncem zavěšeným na zadku doplazil pro 7 yardů.
     
    4:27
    SF, 3&1, SF 47
    Skvělá práce odenzivní lajny a Mitchell je na útočné polovině.
     
    3:43
    SF, 1&10, GB 49
    Opět Mitchell u míče, tentokrát ho po 2 yardech zadržel Lancaster.
     
    2:59
    SF, 2&8, GB 47
    Garoppolo pod tlakem, vyběhl z kapsy dopředu a jen shodil míč na vedle sebe stojícího Mitchella, který měl před sebou úplně volné pole a doběhl pro 16 yardů.
     
    2:14
    SF, 1&10, GB 31
    Mitchell se na konci poločasu hodně zapotí, nyní obíhal obranu z levé strany a má 6 yardů.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    SF, 2&4, GB 25
    Shozený míč na střed Samuelovi, ten vybojoval první down.
     
    1:18
    SF, 1&10, GB 21
    Kittle si seběhl na střed, zachytil míč a i se dvěma obránci na zádech má 12 yardů.
     
    1:09
    Packers si vybírají druhý timeout.
     
    1:09
    SF, 1&GOAL, GB 9
    Mitchell sice pronikl obranou pro 5 yardů, avšak je pískáno držení Williamsovi.
     
    1:05
    SF, 1&GOAL, GB 19 – INTERCEPTION
    Typická oborvská chyba Garoppola, který nedokáže zahodit míč v problémech a přitom ve skórovací pozici! Musel utéct z kapsy do pravé strany, všiml si volného Kittla před end zónou, jenže mu hodil míč pozdě a ještě ne zrovna přesně, čehož využil safety Adrian Amos, skočil před Kittla a chytá interception!
     
    0:56
    GB, 1&10, GB 4
    Dillon neprošel přes Warnera, 2 yardy.
     
    0:44
    Niners si berou první timeout.
     
    0:44
    GB, 2&8, GB 6
    Screen na Jonese, 5 yardů. Jenže Jones vyběhl ze hřiště, taktická chyba.
     
    0:40
    GB, 3&3, GB 11
    Neuvěřitelná chyba levé části secondary Niners, hned dva hráči místo navázání se na rozbíhajícího se Jonese sledovali upřeným zrakem, co vymyslí Rodgers, a když letěl míč daleko za ně, jen se divili! Jones naprosto osamocen zachytil přesnou bombu a nebýt křižujícího Tartta, doběhl by až do end zóny, takhle z toho má „jen“ 75 yardů!
     
    0:26
    Navíc Jones zůstal ve hřišti a Packers si musí vzít poslední timeout.
     
    0:26
    GB, 1&10, SF 14
    Rodgers se už napřahoval k přihrávce, když dostal zezadu ránu od Bosy, který zapisuje sack a navíc forced fumble, který však zalehl domácí Patrick a teď už Green Bay nebude riskovat.
     
    0:03
    GB, 2&17, SF 21
    Rodgers hází spike a zastavuje čas. Bude se kopat na branku.
     
    0:03
    GB, 3&17, SF 21 – FIELD GOAL BLOCKED
    Nakonec Packers nemají vůbec žádné body! Long snapper, holder ani kopající Crosby neudělali vůbec nic špatně, jenže selhali blokující hráči, pustili přímo před Crosbyho Jimmieho Warda a ten míč směřující mezi tyče srazil na zem!
    Zablokovaný pokus o field goal
     
    Konec 2. čtvrtiny.
     
    Když hned prvním drivem zápasu Packers poměrně jednoduše přešli celé hřiště a po 5,5 minutách se 6yardovým během running backa AJ Dillona ujali vedení 7:0, nikdo netušil, že žádné další body už v prvním poločase nepadnou. Do hlavní role se totiž na obou stranách pasovaly obrany, které si dokonce připsaly po jednom zisku míče. Nejprve ještě v první čtvrtině skvěle zapracoval linebacker Niners Fred Warner, který vyrazil míč Lewisovi a šišku následně zalehl další linebacker Dre Greenlaw. Na druhé straně při první skutečné příležitosti hostů na zisk nějakých bodů v zápase udělal minutu před přestávkou hrubou chybu Garoppolo a interception zachytil před vlastní end zónou safety domácích Adrian Amos. Rodgers pak prakticky jednou hrou přešel celé hřiště, jenže do end zóny se nedostal a pokus Masona Crosbyho o field goal byl zablokován Jimmiem Wardem, takže skóre je 7:0 a vše je otevřené.
     
    Do druhého poločasu budou vykopávat Packers, jako první útočit Niners. Na Lambeau Field ale také začalo silně sněžit.
     
    Začátek 3. čtvrtiny.
     
    15:00
    Crosby poslal výkop před end zónu, jenže na pozici kick off returnera se objevil Samuel a ukázalo se to jako výborný taktický tah, protože tento rychlík si to namířil křížem k pravé lajně a nikdo ho nedokázal zastavit, dokud se nedostal až na půlku! Skvělá startovní pozice pro hosty!
    Skvělý kick off return Samuela
     
    14:50
    SF, 1&10, 50
    Mitchell zahajuje tento drive 5 yardy po zemi.
     
    14:09
    SF, 2&5, GB 45
    Samuel se rozbíhal doleva, ale do prvního downu nebyl puštěn.
     
    13:27
    SF, 3&1, GB 41
    Míč tak dostal znovu Kitchell a úkol splnil. A ještě přidal něco navíc.
     
    12:41
    SF, 1&10, GB 36
    Mitchell byl rychle zastaven Clarkem.
     
    12:00
    SF, 2&9, GB 35
    Shozený míč doprava Samuelovi, jenže ten si to zamířil ke středu a znovu se ukázal jako téměř nezastavitelný, 18 yardů!
     
    11:15
    SF, 1&10, GB 17
    Samuel převzal míč a probojoval se pro 5 yardů.
     
    10:37
    SF, 2&5, GB 12
    Mitchell se sice protáhl obranou a zamířil k pravé lajně pro 9 yardů, jenže se při tom dopustil face masku na Stokesovi a nešťastným trestem výrazně vrací svůj tým zpět.
     
    10:04
    SF, 2&14, GB 21
    Garoppolo hodil míč Jenninsovi, který vyběhl ze hřiště s 9 yardy, jenže i toto je zbytečné, hosté totiž neměli správnou formaci před snapem a jsou za to trestáni.
     
    9:34
    SF, 2&19, GB 26
    Shozený míč doprava Mitchellovi, který neměl kudy běžet. 3 yardy.
     
    8:53
    SF, 3&16, GB 23
    Samuel zachytil přihrávku a doběhl si pro 12 yardů, jenže se zároveň zranil, držel se za záda. Pokud se nebude moct vrátit zpět do zápasu, bude to obrovský problém pro ambice hostů v tomto zápase.
     
    8:17
    SF, 4&4, GB 11 – FIELD GOAL NINERS
    ROBBIE GOULD bez sebemenších problémů posílá do branky 29yardový field goal a dostává hosty na tabuli! Prohrávají tak už pouze 3:7!
     
    8:13
    Gould poslal výkop před end zónu a Rodgers zvládl return velmi dobře, Norman ho zastavil až na linii 32 yardů. Tam se postaví k míči ten známější Rodgers.
     
    8:08
    GB, 1&10, GB 32
    Rodgers sice unikl napadajcímu Bosovi, přesto nakonec jen zahazoval míč.
     
    8:00
    GB, 2&10, GB 32
    Rodgers znovu dlouho hledal, komu může hodit míč, všiml si na středu Deguara, jenže ten šišku upustil.
     
    7:54
    GB, 3&10, GB 32
    Rodgers opět pod tlakem, nakonec shodil míč Jonesovi, jenže ten se do prvního downu neprobil a Packers znovu pouze puntují.
     
    7:13
    GB, 4&4, GB 38
    Bojorquez kopl další dost krátký punt, jen 41 yardů, Benjamin se navíc při returnu vyhnul prvním dvěma hráčům, ale těmi dalšími již byl zválcován. Niners tak začnou drive, kterým se mohou ujmout vedení, na 28 yardech.
     
    7:02
    SF, 1&10, SF 28
    Nepřesná přihrávka doprava na Woernera a znovu to smrdělo interception.
     
    6:57
    SF, 2&10, SF 28
    Mitchell hledal prostor na levé straně a má 5 yardů.
     
    6:11
    SF, 3&5, SF 33
    Garoppolo neměl komu hodit míč, ale nedokázal opustit kapsu a je sackován Clarkem! Puntovaná pokračuje.
     
    5:35
    SF, 4&11, SF 27
    Wishnowsky už musí mít hodně unavenou nohu, ale tento punt poslal 45 yardů daleko, Rodgers si mávl fair catch a Packers začnou na 28 yardech.
     
    5:28
    GB, 1&10, GB 28
    Adams chytá na pravé straně míč, Johnson s Al-Shaairem mu ale další postup nedovolili. 6 yardů.
     
    4:56
    GB, 2&4, GB 34
    Jones dostal míč do běhu kolem levého okraje obrany, ale první down z toho ještě není.
     
    4:11
    GB, 3&1, GB 37
    Jones se vrhl do chumlu hráčů ve středu hřiště a zvládl úkol, útok domácích pokračuje.
     
    3:23
    GB, 1&10, GB 39
    Dalších 5 yardů středem pro Jonese.
     
    2:46
    GB, 2&5, GB 44
    Jones našel skulinu na levém okraji ofenzivní lajny a padá pro 4 yardy.
     
    2:02
    GB, 3&1, GB 48
    Jones s Willisem na zádech slaví 3 yardy a první down.
     
    1:21
    GB, 1&10, SF 49
    Rodgers sice nehodil úplně přesný míč rozběhnutému Adamsovi, ale ten si poradil a skvělým catchem v pádu těsně nad zemí chytá 25 yardů!
    Výborný catch Adamse, Packers jsou na dostřel
     
    0:33
    Packers si vybírají první timeout.
     
    0:33
    GB, 1&10, SF 24
    Adams sice nedokázal při catchi udržet nohy na hřišti, ale je pískáno držení Omenihovi, 5 yardů trest a první down.
     
    0:27
    GB, 1&10, SF 19
    Obrana dobře přečetla screen na Jonese, takže je z toho pouhý 1 yard.
     
    Konec 3. čtvrtiny.
     
    Začátek 4. čtvrtiny.
     
    15:00
    GB, 2&9, SF 18
    Rodgers sice hodil přesný míč Adamsovi, ale toho totálně zboural Moseley. 5 yardů.
     
    14:15
    GB, 3&4, SF 13
    Tentokrát si Rodgers vybral Lazarda a Packers útočí na touchdown!
     
    13:35
    GB, 1&GOAL, SF 7
    Jones neprošel přes Moseleyho s Greenlawem, 2 yardy.
     
    12:54
    GB, 2&GOAL, SF 5
    Špatný start, Kelly se vrtěl a i to je špatně.
     
    12:52
    GB, 2&GOAL, SF 10
    Jones se musel otáčet pro míč, takže sice zachytil, ale už se nemohl rozběhnout. 2 yardy.
     
    12:11
    GB, 3&GOAL, SF 8
    Rodgers ve velkých problémech, ze kterých neutekl a Armstead slaví sack! 7 yardů ztráta a bude se jen kopat.
    Důležitý sack Armsteada
     
    11:30
    GB, 4&GOAL, SF 15 – FIELD GOAL PACKERS
    MASON CROSBY se tentokrát na své blokaře mohl spolehnout a krátký 33yardový field goal pohodlně poslal do branky! 10:3, ale to stále ještě nic neznamená!
    MASON CROSBY, 33yardový field goal, 10:3
     
    11:27
    Crosby poslal výkop daleko před end zónu, ale Samuel, který se vrátil na hřiště, byl tentokrát při returnu lépe pohlídán, takže hosté začnou na 28 yardech.
     
    11:23
    SF, 1&10, SF 28
    Mitchell oběhl obranu zleva a má 8 yardů.
     
    10:43
    SF, 2&2, SF 36
    Nádherná práce Juszczyka, ten svým během vyloženě prorazil obranu a má 13 yardů.
     
    10:00
    SF, 1&10, SF 49
    Shozený míč na Mitchella, který ale byl hned složen.
     
    9:15
    SF, 2&11, SF 48
    Garoppolo pod obrovským tlakem zahazuje míč.
     
    9:12
    SF, 3&11, SF 48
    Kittle si krásně seběhl na střed, Garoppolo mu hodil přesný míč do běhu a v kritické chvíli se San Francisco posouvá hluboko na polovinu soupeře, 24 yardů!
    Perfektní náběh Kittla, 24 yardů
     
    8:29
    SF, 1&10, GB 28
    Samuel se rozběhl doprava, 5 yardů.
     
    7:46
    SF, 2&5, GB 23
    Slaton si vyšlápl na Mitchella ještě v backfieldu.
     
    6:59
    SF, 3&7, GB 25
    Jennings si seběhl do slotu, ale okamžitě po zachycení míče dostal obrovskou ránu od Amose a nemá první down, jenže Niners musí hrát!
     
    6:14
    SF, 4&1, GB 19
    Možná klíčový okamžik celého zápasu! Defenzivní lajna ucpala střed hřiště a Mitchell nejen, že neměl kudy běžet, ale byl sražen ještě před line of scrimmage! Obrana vsadila vše na jednu kartu, nechala jiné hráče úplně volné, ale vyšlo jí to, Niners nemají žádné body a Packers jdou na míč, kde se budou chtít udržet co nejdéle!
    Niners nezvládli čtvrtý down
     
    6:10
    GB, 1&10, GB 21
    Jones nenašel ve středu místo, 2 yardy. Co je ale pro obranu špatná zpráva, hned dva muži, tackle Jones a cornerback Johnson se během této akce nejspíš zranili a je otázkou, zda budou moct pokračovat.
     
    5:33
    GB, 2&8, GB 23
    Adams se rozbíhal po pravé lajně, ale byl výborně pokrytý.
     
    5:29
    GB, 3&8, GB 23
    Ofenzivní lajna nedokázala zadržet mohutný blitz a Rodgersovi nepomohl ani útěk do levé strany, je sackován Armsteadem pro ztrátu 11 yardů!
     
    4:47
    GB, 4&19, GB 12 – BLOCKED PUNT & TOUCHDOWN NINERS
    Neuvěřitelné, další fantastická práce speciálního týmu San Francisca! Tentokrát pronikl blokujícími hráči Jordan Willis a srazil na zem punt Bojorqueze, který navíc sebral ze země safety TALAONA HUFANGA a donesl šišku těch pár zbývajících yardů do end zóny! 9:10 a pokud se nestane nic překvapivého, bude v Green Bay vyrovnáno!
    zablokovaný punt, TALAONA HUFANGA, 10:9
     
    4:41
    EXTRA POINT – GOOD
    Je to tak, ROBBIE GOULD prokopává brankou extra point, 10:10!
     
    4:41
    Gould poslal míč z výkopu před end zónu, Rodgers ale zvládl return solidně a Packers začnou útočit z 29 yardů.
     
    4:36
    GB, 1&10, GB 29
    Špatná formace před snapem, útok je trestán 5 yardy.
     
    4:28
    GB, 1&15, GB 24
    Rodgers sice nachází Adamse, ale Johson, který je zpátky na hřišti, ho hned skládá. 4 yardy.
     
    3:44
    GB, 2&11, GB 28
    Williams výborně ubránil Cobba.
     
    3:40
    GB, 3&11, GB 28
    Rodgers házel dlouhý míč nabíhajícímu Adamsovi, ale ten byl zdvojen a nedokázal zachytit.
     
    3:33
    GB, 4&11, GB 28
    Nervozita stoupá, špatný start při puntu.
     
    3:32
    GB, 4&16, GB 23
    Bojorquez tentokrát kopl velmi dobrý 57yardový punt, Benjamin se rozbíhal k zajímavému returnu, zabránil mu v tom však tvrdým hitem Deguara, takže Niners budou útočit na vítězství v zápase z 29 yardů.
     
    2:41
    SF, 1&10, SF 29
    Garoppolo nachází na středu Kittla, 12 yardů, velmi dobrý začátek drivu pravdy!
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    SF, 1&10, SF 41
    Perfektní náběh Samuela a přesný hod Garoppola pro 14 yardů.
     
    1:16
    SF, 1&10, GB 41
    Samuel tentokrát po zemi, 3 yardy.
     
    1:10
    Packers si vybírají druhý timeout.
     
    1:10
    SF, 2&7, GB 38
    Samuel zkoušel štěstí středem, ale nebylo vůbec kudy běžet.
     
    1:03
    Packers si berou poslední timeout.
     
    1:03
    A první timeout si berou i Niners.
     
    1:03
    SF, 3&7, GB 38
    Skvělá práce Samuela, který se přes několik zásahů do těla probil pro 9 yardů!
    Samuel dostal svůj tým na dostřel
     
    0:20
    SF, 1&10, GB 29
    Mitchell se vrhá do středu, je zastaven Garym. 1 yard.
     
    0:13
    Niners si berou druhý timeout a vše směřuje s pokusu o vítězný field goal z kopačky Robbieho Goulda.
     
    0:13
    SF, 2&9, GB 28
    Hosté vytáhli nejsilnějšího a nejtěžšího běžce, Juszczyk se ale také probil jen pro 1 yard a teď je osud zápasu na Gouldovi.
     
    0:04
    A niners zastavují čas posledním timeoutem.
     
    0:04
    SF, 3&8, GB 27 – FIELD GOAL NINERS
    Velezkušený ROBBIE GOULD zachoval chladnou hlavu a v obrovském mrazu, sněžení, citelném větru a na už dost promočené přírodní trávě na Lambeau Field bez potíží proměnil 45yardový field goal, kterým definitivně otáčí zápas a posílá San Francisco senzačně do konferenčního finále!
    Vítězný 45yardový field goal ROBBIEHO GOULDA, 10:13
     
    Konec utkání.
     
    Je konec neuvěřitelného zápasu a Aaron Rodgers ani napočtvrté v play-off neporáží San Francisco 49ers, oblíbený tým ze svého mládí, o kterém doufal, že ho draftuje. Přitom se dlouho zdálo, že obrana Packers přes neschopnost vlastního útoku dotáhne zápas do vítězného konce, protože soupeře k ničemu nepustí. Sice povolila hostům v polovině třetí čtvrtiny jeden krátký 29yardový field goal Robbieho Goulda, ale to bylo na dlouhou dobu zase vše. Když na začátku čtvrté čtvrtiny proměnil 33yardový field goal také domácí Mason Crosby, vedli Packers v nesmírně těžkých podmínkách silného mrazu, sněžení a sílícího větru znovu o 7 bodů a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měli porazit sami. Navíc dokázali 6 minut před koncem zastavit riskujícího protivníka při čtvrtém downu a měli vše ve svých rukou. Jenže se nedokázali vyhrabat z hloubi vlastního území a naprostý šok přišel při následném puntu. Speciální tým Green Bay nedokázal zastavit Jordana Willise, který zablokoval míč odlétající od kopačky puntera Bojorqueze, poskakující šišku vzal do rukou safety Talaona Hufanga a donesl ho do end zóny, čímž se stal ve své dosud nicotné nováčkovské sezóně slavným. Bylo vyrovnáno a otřesení domácí se následně v útoku opět na nic nezmohli, čímž dali soupeři šanci na definitivní zvrat. A ten toho využil. S vidinou senzačního úspěchu před sebou předvedl nejlepší drive v zápase, dostal se na dostřel, pohlídal si vzdálenost i čas, nezmatkoval a nesmírně zkušený kicker Robbie Gould s vypršením hrací doby proměnil vítěný 45yardový field goal.
     
    San Francisco 49ers postupují po dvou letech do finále konference NFC a mají jistotu, že ho odehrají na hřišti soupeře. Tím bude buď obhájce titulu Tampa Bay Buccaneers, nebo divizní rival Los Angeles Rams.
     
    Šílený zápas přinesl také několik historických zápisů na straně vítězů.

    Niners vůbec poprvé ve své bohaté historii skórovali v play-off touchdown ze zablokovaného puntu soupeře.

    Stali se také čtvrtým celkem od roku 2000, který v play-off vyhrál zápas, aniž by zvládl jediný ofenzivní touchdown. Dva ze tří předchozích v oněch sezónách získaly Lombardiho trofej.
     
    A poprvé po 11 letech se stalo, že nasazené jedničky obou konferencí vypadly v play-off shodně už v divizním kole.
     
    Hráčské statistiky:

    Aaron Rodgers (GB) zkompletoval 20 z 29 přihrávek pro 225 yardů.
    Jimmy Garoppolo (SF) zkompletoval 11 z 19 přihrávek pro 131 yardů a 1 interception.

    Aaron Jones (GB) měl 12 běhů pro 41 yardů.
    AJ Dillon (GB) měl 7 běhů pro 25 yardů a 1 touchdown.
    Elijah Mitchell (SF) měl 17 běhů pro 53 yardů.
    Deebo Samuel (SF) měl 10 běhů pro 39 yardů.

    Aaron Jones (GB) zachytil 9 přihrávek pro 129 yardů.
    Davante Adams (GB) zachytil 9 přihrávek pro 90 yardů.
    George Kittle (SF) zachytil 4 přihrávky pro 63 yardů.
    Deebo Samuel (SF) zachytil 3 přihrávky pro 44 yardů.
     
    Na stadionu to celé sledovalo 79 132 nakonec dokonale zmrazených diváků.
     
    Ze sobotního programu je to vše. Nedělní část divizního kola startuje ve 21 hodin soubojem Tampy Bay Buccaneers s Los Angeles Rams, buďte včas na značkách a sledujte to s námi. (05:54:05)

    Libor Štěpán

    Ronald Torbert
    79 132
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad GB, 3&5, SF 42 – U míče je Green Bay, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině San Francisca.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org