Senegal – Kapverdy 2:0 (kon.) | Maroko – Malawi 2:1 (kon.)
konec
Senegal
2:0 (0:0)
Kapverdy
Úterý 25.01.2022, 17:00 • Stade de Kouekong, Bafoussam (CMR) • Africký pohár národů • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 7:1. Rohy: 10:1. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 12:14. (18:58:45)
     
    Obhájci stříbra ani ve čtvrtém utkání na Africkém poháru neinkasovali a postupují do čtvrtfinále. Hned v první minutě nastřelil Mané tyč, pak se ale Senegalci velmi dlouho nedokázali prosadit, přestože už od 18. minuty hráli přesilovku. Teprve když byl deset minut po změně stran vyloučen i kapverdský brankář Vozinha, stal se zápas jasnou záležitostí. Skóre otevřel po rohu placírkou o břevno Mané a v nastavení potvrdil výhru z brejku Dieng.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Senegal ještě musí střídat: Fodé Ballo-Touré dlouho na hřišti nepobyl a opouští je na nosítkách. Na jeho místo přichází Ibrahima Mbaye.
     
    90+4
    Mendy třímá pevně v rukavicích nakopávaný míč spíše ze zoufalství.
    90+2. Bamba DIENG - 2:0
     
    90+2
    Senegal právě vstřelil branku!
    Po Diédhiouově přihrávce z přečíslení dvou na jednoho dává gólovou pojistku proti oslabenému soupeři po zemi marseilleský útočník BAMBA DIENG.
     
    90+1
    Nastavuje se pět minut.
     
    90
    Naopak roh vybojoval Senegal a po obranné hlavičce si ho vzápětí zopakuje.
     
    90
    Júlio Tavares unikl do brejku po levém křídle, centr však neměl příliš nadějí na úspěch. Ve vápně bylo šest hráčů v zeleném proti dvěma modrým.
     
    88
    Favorit se trestnému kopu Jamira Monteira ubránil bez úhony.
     
    87
    Senegalci musejí stavět zeď, soupeř rozehraje trestný kop asi 24 metrů od brány. Ve vápně ovšem mají bránící hráči velkou přesilu.
     
    86
    První zákrok Édouarda Mendyho v utkání! Ostrované se dokázali dostat za obranu, Júlio Tavares si narazil zády k bráně a uvolnil se ze sevření tří protihráčů, patička z první však byla příliš slabá.
    84. Idrissa Gueye z úhlu rozvlnil jen boční síť
     
    84
    Kapverdy v devíti lidech jen čelí vlnám senegalských útoků. Do šance se protáhl Idrissa Gueye, z úhlu však sám před brankářem pálí po zemi jen do boční sítě.
     
    83
    Jako by přesila dvou mužů nestačila, jeden z Kapverďanů nabil do šance střídajícímu Lopymu. Márcio Rosa ovšem jeho slabou střelu doprostřed brány snadno chytá.
     
    82
    Dvakrát střídá Senegal: hřiště opouštějí Saliou Ciss a Pape Gueye, přicházejí Fodé Ballo-Touré a Joseph Lopy.
     
    81
    Po rohu končí míč v zámezí a kope se od kapverdské brány.
     
    80
    Diova zpětná přihrávka málem skončila v síti odrazem o patu vracejícího se Nuna Borgese. Naštěstí pro Kapverďany se míč dokutálel o decimetr vedle tyče bezmocného Rosy.
    78. Bamba Dieng vypálil zpoza šestnáctky těsně mimo
     
    78
    Za necelou minutu už přihořívalo. Bamba Dieng si zasekl míč mezi obránci a parádní střelou z 22 metrů těsně minul pravou tyč.
     
    77
    Bamba Dieng vyslal střelu ze střední vzdálenosti daleko mimo kapverdskou bránu.
     
    75
    Dvojnásobné střídání v týmu Kapverd: ze hřiště odcházejí Kenny Rocha Santos a Ryan Mendes, přicházejí Júlio Tavares a Lisandro Semedo.
     
    72
    Žlutou kartu dostává Nampalys Mendy (Senegal).
     
    71
    Rozhodčí bín Bráhám vykazuje Pape Gueyeho k ošetření za postranní čáru a nosítka vyhání podruhé krátce po sobě z trávníku.
     
    70
    Sadio Mané opouští hřiště po chvilkovém pokusu o návrat definitivně, v sestavě Senegalu ho nahradí Bamba Dieng.
     
    69
    Třetí střídání v mužstvu Kapverd: ze hřiště odchází Dylan Tavares, přichází Nuno Borges.
     
    68
    Ani teď se však nezačne hrát. Právě Mané se složil v přerušené hře na trávník, snad v záchvatu nevolnosti. Na trávník míří nosítka, ale hvězda Liverpoolu vstává po svých.
     
    67
    Tak i do třetice potěšil videorozhodčí fanoušky a hráče Senegalu. Před gólovou střelou žádný útočný faul na videu neobjevil.
     
    66
    Rozhodčí Lahlú bín Bráhám dostává znovu pokyn od VAR. Jde o strkanici na malém vápně ještě před Maného gólovou střelou. Zklame outsidera i do třetice?
     
    65
    Stále se ještě nezačalo hrát, fotbalsité Kapverd se hádají s rozhodčím a reklamují útočný faul.
    63. Sadio MANÉ - 1:0
     
    63
    Senegal právě vstřelil branku!
    Dvojnásobnou přesilovku využívá brzy nejlepší hráč zelených SADIO MANÉ. Zachytil přetažený centr z rohového kopu a technicky zakončuje odrazem o břevno.
     
    62
    Obránce Stopira přesměroval nad břevno Diédhiouovu tvrdou střelu.
     
    62
    Mácrio Rosa se vyznamenal! Brankář třetiligového Montalegre skočil po levici a vyrazil tutovku Sadia Maného, který byl před ním zcela sám.
     
    60
    Pape Gueye obstřelil z 18 metrů nejen kapverdskou zeď, ale o kousíček i Rosovu bránu.
     
    59
    Střídání v týmu Kapverd: útočník Garry Rodrigues přepouští své místo na hřišti náhradnímu brankáři, kterým je Márcio Rosa. Ten chytá třetí portugalskou ligu.
    56. Další červenou kartu obdržel brankář Vozinha
     
    56
    Červenou kartu dostává Josimar Dias „Vozinha“ (Kapverdy). Na těchto ostrovech asi nebude video dnes příliš populární, i druhé vylyoučení totiž přichází na popud VAR. Senegal bude hrát více než půl hodiny a případné prodloužení proti devíti!
     
    55
    Alžírský rozhodčí míří znovu k obrazovce na výzvu VAR podívat se na předchozí střet brankáře Kapverd. Zřejmě je tedy ve hře další červená karta!
     
    54
    Na druhé straně musel vystartovat Vozinha mimo vápno a po tvrdém střetu s Maném dostal nakopávaný míč mimo hřiště.
     
    54
    Hlavička z chumlu hráčů směřovala spíš do výšky, Édouard Mendy sledoval vysoký míč, který však rotoval ven z vápna a senegalský brankář ho chytá do rukou dost sporně v době, kdy už jednou nohou stál mimo šestnáctku.
     
    53
    Kapverďané smazali nulu z prvního ukazatele útočné aktivity, budou totiž rozehrávat první rohový kop.
     
    51
    Další nedůrazný odkop Kapverd spadl přímo proti noze Pape Gueyeho, jehož prudká rána z velkého vápna prosvištěla metr nad břevnem.
     
    49
    Brankář Vozinha stihl tečovanou střelu Nampalyse Mendyho ještě uvnitř hřiště a posílá daleký výkop až ke svému protějšku Édouardu Mendymu.
     
    49
    Fortes odhlavičkoval centr z levé strany pryč z vápna. Do odraženého míče se opřel Ciss, ale trefil jen nejbližšího protihráče.
     
    48
    Obrázek hry se zatím proti první půli nijak nezměnil.
     
    46
    Kapverdy nastupují do druhé půle s jednou změnou: Roberta Lopese nahradil v sestavě Diney Borges.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Statistiky první půle:
    Držení míče 64% – 36%, střely na bránu 0:0, střely mimo 2:0, rohy 6:0, ofsajdy 3:1, fauly 8:8.
     
    Fotbalisté Senegalu zatím své skóre 1:0 ve čtvrtém utkání na šampionátu neobohatili, přestože hrají od 18. minuty přesilovku. Výkon hvězd elitních evropských lig je zatím hluboko za očekáváním, kapverdský brankář za celý poločas nečelil ostré střele. V jediné vyložené šanci hned v úvodní minutě zápasu nastřelil liverpoolský Sadio Mané tyč.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Pape Gueye uvolnil Saliou Cisse, jehož centr vyhlavičkoval rybičkou Roberto Lopes.
     
    45
    Nastavují se jen 2 minuty. Trochu s podivem vzhledem na to, že se čtyři minuty nehrálo jen při udělení červené karty.
     
    44
    Nampalys Mendy posílal dlouhý křížný pas na Maného, který se bolestivě srazil s brankářem Vozinhou, který o zlomek vteřiny před ním míč odkopl na tribunu.
     
    43
    Přímočarý míč na pravé křídlo pro Rochu Santose, který práskl do míče a centr se padáčkem snesl do šestnáctky. Tam však nezvládl Rodrigues zpracování a bylo po náznaku.
     
    42
    Kapverďané teď vyrovnali hru a po faulu na Jamira Monteira přímo před zraky trenéra Bubisty budou rozehrávat standardku.
     
    40
    Po rohu, který rozehrál Idrissa Gueye, pálí daleko vedle kapverdské svatyně jeho jmenovec Pape Gueye.
    39. Manému sebral po pěkné narážečce míč skluzem obránce Fortes
     
    39
    Mané si narazil s Diédhiouem a naběhl si na jeho kolmici do šestnáctky Ještě než mohl z úhlu zakončit, sebral mu šanci skluzem Steven Fortes a Senegal bude pouze kopat roh.
     
    38
    Mendes si vyměnil míč s Rodriguesem, při kličce na hranici šestnáctky však sám fauluje.
     
    37
    Kapverdy nakopávají míč k bráně, kde si ho alespoň mohl Edouard Mendy na chvilku osahat. Brankář Chelsea dnes asi mnoho práce mít nebude.
     
    35
    Kapverdy při bránění praktikují systém 5-3-1, který je velmi účinný a favorit se v přesile stále nedokáže prosadit do šance.
     
    32
    Vozinha vystartoval na přízemní centr, který Sarr posílal skluzem do vápna na Maného, a pokryl si ho včas.
     
    31
    Bouna Sarr si píchl míč mezi dva hráče, alžírského rozhodčího neošálil ochotným pádem. Naopak rozhodčí píská simulaci a kope se proti Senegalu.
     
    29
    Dalším útočným faulem se provinil Dia ve snaze probít se k míči přes Dylana Tavarese. Obránce švýcarského druholigového Neuchâtelu si balon dobře pokryl tělem a ochotně spadl.
     
    28
    Snad poprvé dostaly Kapverdy míč do senegalské šestnáctky. Trestný kop Rochy Santose ze 40 metrů obrana snadno vyhlavičkovala.
     
    27
    Další nepřesný nákop vlažně hrajícího Senegalu. Brankář AEL Limassol Josimar „Vozinha“ Dias nespěchá s odkopem od brány.
     
    25
    Maného průniková přihrávka skončila v zámezí.
     
    24
    Hraje se dál na jednu bránu, ovšem Senegal se nikam nežene, stále nevystřelil mezi tyče a spíše se snaží uběhat soupeřův blok trpělivou kombinací.
     
    22
    Po čtyřminutové pauze rozehrává Senegal dlouhým nákopem vpřed a znovu začíná obléhat soupeřovu šestnáctku.
     
    19
    Zatímco byl Pape Gueye ošetřován na trávníku, alžírský rozhodčí si zaběhl na doporučení videorozhodčího k obrazovce a mění původně udělenou žlutou kartu na červenou. Kapverdy čeká bez obránce Karabachu Agdam dlouhé oslabení!
    18. Andradeho faul ocenil rozhodčí žlutě, po prohlédnutí záznamu však tasí kartu silnější barvy
     
    18
    Červenou kartu dostává Patrick Andrade (Kapverdy).
     
    16
    Ani z pátého rohu nedokázal Senegal zakončit či jinak ohrozit bránu.
     
    16
    Sadio Mané se kličkou zbavil Rochi, jeho výpad zastavil vypíchnutím na roh obránce nizozemského druholigového Graafschapu Jeffry Fortes.
     
    14
    Idrissa Gueye nasměroval trestný kop z výhodného místa jen do zdi.
     
    13
    Rocha Santos stáhl za dres Maného jen asi tři metry před velkým vápnem a Vozinha si musí stavět zeď.
     
    12
    Čtvrtý roh rozehrál Senegal nakrátko, následný ostrý centr opět nepustila dál pozorná obrana ostrovanů.
     
    10
    Dia se na pravém křídle probíjel k míči nedovoleně přes Stopiru.
     
    7
    Nápor Senegalu pokračuje třetím rohem, ale zatím nemusel zkušený Vozinha naostro zasahovat.
     
    5
    Zakrátko vybojoval Senegal další roh, ovšem míč končí v zámezí a kope se od Vozinhovy brány.
     
    3
    Favorizovaný Senegal má v úvodu utkání míč pod kontrolou, první rohový kop však končí útočným faulem.
     
    1
    Senegalci mohli otevřít skóre hned z prvního útoku po výkopu. Sadio Mané otřásl krásnou křížnou střelou tyčí kapverdské brány.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Senegal: É. Mendy – B. Sarr, Koulibaly, A. Diallo, Ciss – Dia, I. Gueye, N. Mendy, P. Gueye – Diédhiou, Mané.
    Náhradníci: S. Dieng, Gomis – Ballo-Touré, P. Cissé, Mbaye, Lopy, Name, Thiam, P. Sarr, Baldé, B. Dieng, H. Diallo.
    Trenér: A. Cissé.

    Kapverdy: Vozinha – S. Fortes, Lopes, Stopira – J. Fortes, Andrade, Santos, D. Tavares – Rodrigues, Mendes, Monteiro.
    Náhradníci: Rosa, Sousa – D. Borges, Ponck, N. Borges, Furtado, Paulo, Nenass, L. Semedo, W. Semedo, G. Tavares, J. Tavares.
    Trenér: Bubista.

    Rozhodčí: bín Bráhám (ALG) – Emile (SEY), Mahamadou (NGR).
     
    Obě země se utkaly loni v červnu, přátelský zápas v Thiés vyhrál domácí Senegal 2:0 brankami Gueyeho a Maného z pokutového kopu.
     
    Kapverdy také neprožívají na turnaji žádné gólové hody. Postup ze třetího místa zajistila fotbalistům z atlantického souostroví výhra 1:0 nad Etiopií gólem Júlia Tavarese a překvapivá remíza 1:1 s Kamerunem, když po prohraném poločase vyrovnal Garry Rodrigues.
    Hráči Kapverd působí hned v sedmnácti různých soutěžích čtyř kontinentů, ale nikdo z nich nehraje na rozdíl od většiny Senegalců v některé z pěti elitních evropských lig.
     
    Senegal postoupil do osmifinále z prvního místa ve skupině B nejúspornějším způsobem. Dvakrát hrál bez branek s Guineou a Malawi a výhru 1:0 nad Zimbabwe zajistil z penalty v sedmé minutě nastaveného času Sadio Mané.
    Senegalci s řadou hvězd z elitních evropských soutěží neprohráli již 14 mezistátních utkání v řadě a patří k největším favoritům šampionátu, na kterém obhajují stříbro.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

    Karel Jedlička

    Branky: 63. Mané, 90+2. B. Dieng

    Karty:   72. N. Mendy (SNG)   18. P. Andrade (KPV), 56. Vozinha (KPV)


    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 7:1. Rohy: 10:1. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 12:14.
    Senegal: É. Mendy – B. Sarr, Koulibaly /C/, A. Diallo, Ciss (82. Ballo-Touré, 90+5. Mbaye) – Dia, I. Gueye, N. Mendy, P. Gueye (82. Lopy) – Diédhiou, Mané (70. B. Dieng).
    Náhradníci: S. Dieng, Gomis – P. Cissé, Name, Thiam, P. Sarr, Baldé, H. Diallo.

    Trenér: A. Cissé

    Kapverdy: Vozinha – S. Fortes, Lopes (46. D. Borges), Stopira – J. Fortes, Andrade, Santos (75. J. Tavares), D. Tavares (69. N. Borges) – Rodrigues (59. Rosa), Mendes /C/ (75. L. Semedo), Monteiro.
    Náhradníci: Sousa – Ponck, Furtado, Paulo, Nenass, W. Semedo, G. Tavares.

    Trenér: Bubista

    Rozhodčí: bín Bráhám (ALG) – Emile (SEY), Mahamadou (NGR)
    thejrc.org