Třinec – Plzeň 0:1 (kon.) | Zlín – Kometa Brno 5:2 (kon.) | Litvínov – Kladno 2:5 (kon.)
Liberec – Motor ČB 1:2 (kon.) | Mountfield HK – Vítkovice 3:0 (kon.) | Olomouc – Sparta 1:6 (kon.)
Pardubice – Mladá Boleslav 0:4 (kon.)
konec
Berani Zlín
5:2 (0:0, 2:1, 3:1)
HC Kometa Brno
Neděle 30.01.2022, 15:30 • Zimní stadion Luďka Čajky, Zlín • Tipsport extraliga • 47. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Zdravím všechny fanoušky českého hokeje! Vítám Vás při sledování 47. kola Tipsport extraligy, ve kterém se dnes mimo jiné odehraje utkání zlínských Beranů proti brněnské Kometě, které spolu se mnou, budete moci sledovat.
     
    PSG Berani Zlín
    Pro domácí Berany je vysněné čtrnácté místo i přes výhru v posledním utkání vzdálené na míle daleko. Jejich forma navíc není zrovna dvakrát zázračná, vždyť v posledních pěti utkáních získali pouhé dva body, a to právě za výhru v prodloužení proti Litvínovu. Tlaku, který vytváří téměř jistý sestup do druhé nejvyšší ligy, navíc nepomáhá ani to, že v dnešním derby jsou i přes výhodu domácího ledu jasným outsiderem. V posledním vzájemném utkání na zlínském stadionu se jim ale i přesto podařilo zvítězit. Jednou z dobře vypadajících posledních nadějí je pro ševce jednoznačně staronová posila Valentin Claireaux, který si zvládl na své konto připsat již dva body, během pouhých tří utkání. Za zmínku ale stojí určitě i Alexandre Mallet, který si zahraje již podruhé proti svému bývalému klubu, za který nastupoval ve více, než třech sezónách.

    Poslední tři utkání:
    Litvínov vs. Zlín – 3:4 pp
    Zlín vs. Mladá Boleslav – 2:7
    Pardubice vs. Zlín – 4:1
     
    HC Kometa Brno
    Oproti domácímu celku je na tom mančaft z jihu Moravy výkonnostně mnohem lépe. Během posledních pěti utkáních zvládli na své konto zapsat pět bodů, na výhru v základní hrací době ale čeká tento brněnský tým již šest zápasů. Pokud by se ale podařilo hostům vyhrát, mohli by se vyšvihnout až na prozatímní šesté místo extraligové tabulky, čímž by se jasně přiblížili přímému postupu rovnou do čtvrtfinále vyřazovacích bojů. V této sezóně se ale jihomoravskému celku nepodařilo ani jednou porazit jeho dnešního soupeře v základní hrací době, ve většině případů ale nakonec putovaly dva body do Brna.

    Poslední tři utkání:
    Kometa Brno vs. Karlovy Vary – 1:2 pp
    Kometa Brno vs. Liberec – 1:4
    Mountfield HK vs. Kometa Brno – 2:3 pp
     
    Úvodní sestavy:

    PSG Berani Zlín: Kašík (Huf) – M. Novotný, Gazda, O. Němec (A), Suhrada, Mamčics, Ferenc – Honejsek, Claireaux, Mallet – Makarenko, Hejcman, Michasjonok – Kubiš (C), R. Veselý, Zabusovs – Okál, P. Sedláček (A), Köhler – Karafiát.
    Trenér: Luboš Jenáček

    HC Kometa Brno: Čiliak (Jekel) – Ďaloga, Roth, Kučeřík, R. Holland, Gulaši (A), Bartejs, Tansey – Zaťovič (C), P. Holík, P. Mueller (A) – Kollár, Krištof, L. Horký – R. Pavlík, A. Zbořil, Vincour – Ostřížek, Rákos, Šik.
    Trenér: Jiří Kalous

    Rozhodčí: Šír, Hradil – Frodl, Komárek.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:44
    K první střele utkání se dostal po vyhraném buly na modré čáře Daniel Gazda. Jeho pokus nebyl mířený vůbec špatně, zkušený brankář soupeře si ale toto zakončení pohlídal lapačkou.
     
    01:43
    Kvalitní defenzivní práci předvedl Darek Hejcman. Ten skvěle přečetl myšlenku soupeře a zblokoval tak přihrávku jednoho z útočníků. Následně i on ale přichází o puk.
     
    02:42
    Berani ihned z kraje zápasu ukazují zuby. Nyní se o zatím největší šanci ševců postaral Patriks Zabusovs. Ten se díky dobrému napadání dostal do samostatného úniku, který ale nezvládl proměnit.
     
    03:41
    A je tady další střela domácího celku. Tentokrát vzešla z hole Ondřeje Němce a to opět od modré. Jeho zakončení se pokusil tečovat jeden z jeho spoluhráčů před bránou, k jeho smůle ale poslal kotouč pouze na zadní hrazení.
     
    04:40
    O povedenou střelu Komety se nyní zasloužil Michal Guláši. Jeho pokus byl rovněž tečován jedním z útočníků, v tomto případě ale trefil betony Kašíka.
     
    05:39
    Tak tato akce žlutomodrým vůbec nevyšla. Jeden z domácích hráčů se pokusil o zpětnou přihrávku na Daniela Gazdu. Ten byl ale příliš pomalý a nestihl se dostat ke kotouči v útočném pásmu, kvůli čemuž se píská ofsajd.
     
    06:38
    Své defenzivní vlohy nyní předvedl rovnou dvakrát Robert Mamčics. Díky tomu se následně dostal do obrovské šance Alexandre Mallet. Ten se pokusil vyzrát na gólmana kličkou, to se mu ale nepovedlo a puk tak končí pod lapačkou Čiliaka.
     
    07:37
    Po vyhraném vhazování v obraném pásmu se dostal k zakončení od modré čáry Tomáš Vincour. Jeho pokus ale nebyl zrovna dvakrát prudký, a tak si zlínský gólman na kotouč akorát počkal.
     
    08:36
    Domácímu celku se i přes velký počet zisků kotouče nedaří dostat z vlastního obranného pásma. Až nyní se podařilo vyvést puk Pavlu Kubišovi, o pár chvil později ale sudí odpískává ofsajd tohoto zlínského hráče.
     
    09:35
    Na buly ve středu kluziště získal kotouč Valentin Claireaux. Právě on i o pár vteřin později zakončuje od levého kruhu, k jeho smůle ale trefil pouze jednoho z obránců.
     
    09:47
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (David Ostřížek – 2 min., vysoká hůl).
     
    10:46
    Úvod první početní výhody ševcům zatím příliš nevyšel. Po prohraném buly na samotném počátku se jim zatím nepodařilo se ani jednou usadit v útočném pásmu, natož se dostat k nějaké nadějné kombinaci.
     
    11:46
    Vyloučení v týmu PSG Berani Zlín (Radek Veselý – 2 min., hákování).
     
    12:45
    Přesilová hra byla ze strany Zlína přímo mizerná, naopak jejich soupeři zatím vychází vyloženě na jedničku. Zatím tomu chybí ale úspěšná tečka, daleko k ní ale neměl Tomáš Vincour, který tečoval puk těsně vedle pravé tyče.
     
    13:44
    Další úspěšný defenzivní zákrok si na své konto může zapsat Jakub Ferenc. Ten svým tělem obětavě zblokoval křižnou přihrávku soupeře, po které by s největší pravděpodobností zakončoval jeden z útočníků do zcela prázdné brány.
     
    14:43
    Odvážně nyní Vladimir Michasjonok kroužil před vlastní bránou. Nakonec se mu ale tyto manévry přece jenom vyplatili, jelikož se mu podařilo bez větších problémů založit další akci ševců.
     
    15:42
    Tak tady touto přihrávkou se zřejmě Radek Kučeřík chlubit po zápase nebude. Jeho pokus o najití spoluhráče byl tak nepřesný, že se puk doklouzal přes celé kluziště až na zakázané uvolnění.
     
    16:41
    Na vhazování po levici Libora Kašíka získal kotouč jeden z jeho spoluhráčů. Díky tomu se mohl okamžitě dostat do úniku jeden na jednoho Patriks Zabusovs, k zisku kotouče, po prudké přihrávce od defenzívy, mu ale scházely milimetry.
     
    17:40
    Tak toto je velká chyba ze strany sudích. Ti si i přes jasné signály domácího brankáře za celou půlminutu nevšimli, že svatyně Beranů není na svém místě.
     
    18:39
    Po zakázaném uvolnění ševců jsou u puku opět domácí. Po nahození jednoho z obránců ale Berani přichází o kotouč, který zvládl dobruslit Marek Ďaloga.
     
    19:28
    Blíží se nám závěr první třetiny a po zakázaném uvolnění se dostal díky vyhranému vhazování ke střele Daniel Gazda. Jeho pokus od modré ale končí v lapačce gólmana.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:22.
     
    Během úvodní dvacetiminutovky jsme byli svědky překvapivě vyrovnané hry. I to je jeden z důvodů proč zatím nepadla ani jedna branka. Vyrovnaný je i počet vyloučení, které si oba mančafty rozdělily po jednom. Pokud by ale přišlo více faulů ze strany domácích, mohl by padnout i první gól, jelikož právě početní výhody mají očividně hráči Komety natrénované skvěle.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:44
    Na úvod druhé třetiny se okamžitě dostává do útoku Kometa. Dobrou defenzivní práci na druhé straně ale předvádí domácí celek, který svému soupeři nedovolil zatím ani jednu střelu.
     
    21:16
    Kometa právě vstřelila branku!
    Tak přece jenom se hostům podařilo vystřelit, a to rovnou úspěšně! Po učebnicové kombinaci se objevil na jejím konci RADEK KUČEŘÍK, který akorát tečoval kotouč do za záda gólmana. Asistence: Rhett Holland a Michal Krištof.
    21:16 Radek KUČEŘÍK - 0:1
     
    22:24
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Daniel Rákos – 2 min., hákování).
     
    23:23
    Tak toto je obrovská smůla, která se nyní lepí na paty Antonínovi Honejskovi. Ten se dostal k odraženému puku po jedné ze střelu jeho spoluhráčů. Když se ale pokusil o zakončení do téměř prázdné brány přeskočil mu puk těsně čepel hole.
     
    24:22
    Do obdobné příležitosti jako před chvílí jeho kolega se mohl dostat Alexandre Mallet. V tomto případě poskakoval kotouč nikým nehlídaný po brankovišti, a to navíc, když byl gólman mimo bránu. K radosti všech fanoušků Komety se ale jako první dostal k puku jeden z obránců.
     
    25:21
    K zakončení z prostoru mezi kruhy se mohl dostat Daniel Gazda. K jeho smůle ale špatně zpracoval prudkou přihrávku, kvůli čemuž mu odskočil puk až za svatyni brněnského mančaftu.
     
    26:20
    Na modré čáře se napřáhl k ostré střele Kevin Tansey. Jeho pokus ale mířil zcela mimo prostor mezi tyčemi. Následně této situace využívá Ondřej Němec, který se dostává k puku.
     
    27:19
    Do situace dva se perou, třetí se směje se dostal David Ostřížek. Ten s ní skvěle vynaložil a získal kotouč v útočném pásmu. Jeho přihrávka po mantinelu ale byla příliš prudká, takže končí až ve středu kluziště.
     
    28:18
    Na vhazování po pravici zlínského gólmana získal kotouč jeden z protihráčů. I přesto se ale do útoku dostává domácí celek. Toto tažení ale končí nepřesnou přihrávkou na Pavla Kubiše.
     
    29:26
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Rhett Holland – 2 min., podrážení).
     
    30:25
    Začátek této početní výhody nebyl ze strany žlutomodrých vůbec špatný. Jednoznačně největší šanci na vstřelení gólu měl Alexandre Mallet, který se pokusil protlačit kotouč přes betony gólmana, ten ale puk zastavil přesně na brankové čáře.
     
    31:24
    Druhá půle přesilovky zas až tak zázračná už nebyla. Po špatné přihrávce od Vladimira Michasjonok se domácí ševci vystavili do ofsajdu, který byl navíc podle sudího úmyslný.
     
    32:23
    Tak tady Valentin Claireaux promeškal svou životní šanci. Když se tento hráč nacházel před brankovištěm, dostal se k odraženému kotouči. Místo toho, aby zakončil do z půlky prázdné brány se rozhodl pro křižnou přihrávku, kterou navíc nenašel vůbec nikoho.
     
    33:22
    O nebezpečné zakončení z jízdy se nyní postaral Michal Gulaši. Ten se díky svým hbitým nohám dostal až přímo před brankáře, který si svým následným zákrokem nebyl vůbec jistý, i tak ale zůstal kotouč mimo bránu.
     
    34:21
    Tak toto byl špatný průnik po modré čáře na druhou půli útočného pásma ze strany Daniela Gazdy. Ten se při tomto počínání dostal až za modrou čáru, díky čemuž dostal všechny své spoluhráče do ofsajdu.
     
    35:20
    Zdlouhavý souboj v rohu kluziště u brány Kašíka nakonec dopadl lépe pro Kometu, která ale po mizerné přihrávce vyváží kotouč až do vlastního obranného pásma.
     
    35:42
    Zlín právě vstřelil branku!
    Tak a máme tady vyrovnání dámy a pánové! Po zisku puku v útočném pásmu se dostal k úspěšnému zakončení PATRIKS ZABUSOVS, který obdržel přihrávku zpoza brány. Asistence: Pavel Kubiš.
    35:42 Patriks ZABUSOVS - 1:1
     
    36:41
    Tak toto je neuvěřitelný tlak, který si vytvořil domácí celek po první vstřelené brance. Jedna gólová šance střídá druhou a je jen zázrakem, že se ševcům zatím nepodařilo vstřelit druhou branku. Nutno ale přiznat, že mnoho zakončení končí mimo bránu.
     
    37:40
    Minuty běží a Kometa stále hledá marně odpověď na nastolené tempo ze strany domácího celku. Ten hraje jako vyměněný. Naopak na hráčích Brna jde jasně poznat, že už by potřebovali akutně střídat.
     
    38:20
    Zlín právě vstřelil branku!
    Tak přece jenom se to Beranům po více než dvou minutách konstantního tlaku podařilo. Obrovského zmatku před bránou využil až na několikátý pokus BEDŘICH KÖHLER. Asistence: Pavel Sedláček a Jakub Ferenc.
    38:20 Bedřich KÖHLER - 2:1
     
    39:19
    Po druhé vstřelené brance se již takový tlak ze strany ševců neopakuje, i tak jde ale na hostech poznat, že jsou výkony svého soupeře zcela zaskočeni.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 17:16.
     
    Během druhé dvacetiminutovky jsme viděli rovnou tři góly, díky kterým se do vedení dostal překvapivě domácí celek. Nejdříve se ale do vedení dostala Kometa po pouhé minutě hry. Čtyři minuty před koncem se ale prosadil Patriks Zabusovs, po čemž následoval enormní tlak žlutomodrých. Ten vyeskaloval až ke druhé brance domácího mančaftu. Do poslední třetiny si tak odnáší lepší formu jednoznačně tým z východu Moravy.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:29
    Na úvodním buly získal puk Alexandre Mallet, i přesto jsou ale v útoku hosté. Následně ale přichází o puk, díky čemuž se dostal ke střele od modré Daniel Gazda.
     
    40:56
    Kometa právě vstřelila branku!
    Tak toto je velice důležitá branka pro celý brněnský mančaft! Po necelé minutě hry se totiž dostal k dorážce MICHAL KRIŠTOF, který tak dal velkou naději svým spoluhráčům na výhru a hlavně zaskočil skvěle hrající Berany. Asistence: Luboš Horký.
    40:56 Michal KRIŠTOF - 2:2
     
    41:55
    Po špatné přihrávce od gólmana soupeře se dostal ke kotouči v útočném pásmu Ondřej Němec. Ten tak zakládá další kombinaci ševců.
     
    42:31
    Zlín právě vstřelil branku!
    Tak toto je velmi rychlá odpověď na vyrovnávací branku soupeře. Po pouhé minutě a půl od posledního gólu se prosazuje VALENTIN CLAIREAUX, který se dostal k odraženému kotouči přímo před brankovištěm. Asistence: Alexandre Mallet a Ondřej Němec.
    42:31 Valentin CLAIREAUX - 3:2
     
    43:30
    Po dalším gólu domácích jsou ševci opět na koni. Stejně jako po tom prvním dostávají svého soupeře okamžitě pod tlak, ze kterého již vzešlo několik střel.
     
    43:48
    Vyloučení v týmu PSG Berani Zlín (Patriks Zabusovs – 2 min., podrážení).
     
    44:47
    Na žlutomodrých jde jasně vidět, že se snaží, seč jim síly stačí, aby neobdrželi vyrovnávací gól. Nyní to jasně dokázal Ondřej Němec, který se obětavě položil do jedné ze střel.
     
    45:46
    I přesto, že početní výhoda nebyla Kometou zahrána vůbec špatně, tak branka s největší pravděpodobností nepadne. Jakubu Ferencovi se totiž nyní podařilo puk vyhodit přes celé hřiště.
     
    46:45
    Ihned poté, co přesilovka skončila se ke slovu dostávají opět ševci. Jejich návštěva útočného pásma ale neměla moc dlouhého trvání, jelikož se po špatné přihrávce sami připravili o puk.
     
    47:44
    Kometa se nyní čím dál tím více dostává zpátky do hry, což je ale zásluha spíše jejich soupeře, který nyní dokonce dvakrát poslal kotouč na zakázané uvolnění.
     
    48:43
    Zpoza vlastní brány založil další útočnou akci ševců Martin Novotný. Po špatně zpracované přihrávce na modré čáře se ale k puku dostávají opět hosté.
     
    49:42
    Dobrou defenzivní práci nyní předvedl Ondřej Němec. Ten zastavil dobře rozjetého Marka Ďalogu, čímž ho vystavil do ofsajdového postavení.
     
    50:41
    Po vyhranném buly se dostal do zakončení Valentin Claireaux. Ten ale z velkého úhlu nepřekonal brankáře soupeře. Na druhé straně se ale o slovo přihlásil Peter Mueller, který se dostal do samostatného úniku. Jeho kličku ale zkušeně přečetl Kašík, který vytáhl svůj další brilantní zákrok.
     
    51:40
    Ve středu kluziště se dostal k puku Bedřich Köhler. Jeho následná přihrávka ale skončila na holích soupeře, který se tak okamžitě hrne do útoku. Ten ale končí ještě dřív, než vůbec začal, a to přihrávkou rukou.
     
    52:39
    O další pohotový blok se postaral Pavel Kubiš, který zastavil zakončení Luboše Horkého. Na následném buly se navíc dostává k puku jeden z jeho spoluhráčů.
     
    52:53
    Zlín právě vstřelil branku!
    Tak toto je gól, který by mohl rozhodnout celé utkání! Sem minut před koncem, se po obrovské chybě soupeře v rozehrávce prosazuje VLADIMIR MICHASJONOK. Ten tak poprvé zvyšuje na rozdíl dvou branek. Asistence: Pavel Kubiš.
    52:53 Vladimir MICHASJONOK - 4:2
     
    53:52
    Tak toto je velká chyba, o kterou se postaral Valentin Claireaux. Ten se pokusil o nahrávku po modré čáře. Když ale zvedl hlavu, nevšiml si, že mu kotouč sjel z hole. Díky tomu se dostal k puku jeden z útočníků Komety.
     
    54:10
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Luboš Horký – 2 min., hákování).
     
    55:09
    Největší šanci početní výhody měl zatím paradoxně David Ostřížek. Ten se po špatné přihrávce ševců dostal do úniku jeden na jednoho. Právě dotírající obránce na poslední chvíli zastavil jeho zakončení.
     
    56:08
    Tak tato početní výhoda ševcům vůbec nevyšla. Jejich pobyt v útočném pásmu nebyl nijak krátký, jejich nekonečné kombinace je ale často stály ztrátu kotouče. Toto počínáni by mohlo Berany ještě setsakramentsy mrzet.
     
    56:08
    V útočném pásmu přišel o puk po velice špatném zakončení Ondřej Němec. Nakonec se ale k puku stejně dostává jeden z jeho spoluhráčů, jelikož téměř všichni protihráči jeli střídat.
     
    57:14
    O jednu z mála střel Brna během posledních minut se nyní postaral Petr Holík. Jeho pokus ale Libor Kašík zcela jasně vyděl a připisuje si tak další zákrok lapačkou.
     
    58:21
    Zlín právě vstřelil branku!
    Tak tento risk hry bez brankáře hostům vůbec nevyšel! Velice blízko ke gólu měl nejdříve Zabusovs, který ale trefil pouze tyčku, následně se ale dostal k puku PAVEL KUBIŠ, který z bezprostřední blízkosti neměl se zakončením nejmenší problém. Díky tomu si tak tento hráč připisuje již druhý bod. Asistence: Radek Veselý a Patriks Zabusovs.
    58:21 Pavel KUBIŠ - 5:2
     
    59:20
    Tři body domácího celku jsou nyní již v podstatě jisté. I přesto se ale Berani nachází v útočném pásmu. Na jejich hře jde ale vidět, že se spíš snaží si udržet kotouč na svých holích.
     
    Konec zápasu.
     
    Během poslední třetiny jsme byli svědky rovnou čtyř branek, z čehož tři padly do sítě brněnské Komety. Začátek třetiny nám ale přinesl vyrovnání, a to opět velice rychle po úvodním hvizdu. Domácí celek ale na sebe nenechal působit jakýkoli tlak, díky čemuž se dostali po pouhé minutě opět do vedení. Po půlce třetiny bylo vedení Zlína již dvoubrankové. Všechno završil poslední gól Beranů minutu a půl před koncem, který padl již do prázdné brány.
     
    To už bude ode mě pro dnešek vše, já Vám děkuji za pozornost a u dalšího hokejového utkání na shledanou. (17:58:39)
    Marken.cz

    Patrik Hlaváč

    Branky a nahrávky: 36. Zabusovs (Kubiš), 39. Köhler (P. Sedláček, Ferenc), 43. Claireaux (Mallet, O. Němec), 53. Michasjonok (Kubiš), 59. Kubiš (R. Veselý, Zabusovs) – 22. Kučeřík (R. Holland, Krištof), 41. Krištof (L. Horký)


    Berani Zlín: Kašík (Huf) – M. Novotný, Gazda, O. Němec (A), Suhrada, Mamčics, Ferenc – Honejsek, Claireaux, Mallet – Makarenko, Hejcman, Michasjonok – Kubiš (C), R. Veselý, Zabusovs – Okál, P. Sedláček (A), Köhler – Karafiát.
    Trenér: Luboš Jenáček

    HC Kometa Brno: Čiliak (Jekel) – Ďaloga, Roth, Kučeřík, R. Holland, Gulaši (A), Bartejs, Tansey – Zaťovič (C), P. Holík, P. Mueller (A) – Kollár, Krištof, L. Horký – R. Pavlík, A. Zbořil, Vincour – Ostřížek, Rákos, Šik.
    Trenér: Jiří Kalous

    Rozhodčí: Šír, Hradil – Frodl, Komárek

    Diváci: 1000
    thejrc.org