Minnesota – Dallas 3:6 (kon.) | Chicago – Tampa 3:6 (kon.) | Winnipeg – NY Rangers 1:4 (kon.)
Carolina – Seattle 3:2 (kon.) | Vegas – Ottawa 2:1 (kon.) | Anaheim – San Jose 3:2 (po pr.)
konec
Carolina Hurricanes
3:2 (0:0, 2:2, 1:0)
Seattle Kraken
Pondělí 07.03.2022, 01:08 • PNC Arena, Raleigh • NHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (03:47:21)
    Autor vítězného gólu Martin Nečas měl bezprostředně po zápasu jasný vzkaz po fanoušky. „Jste nejlepší v NHL!“
     
    Statistické okénko

    Střely na bránu: 33 – 30 | Přesilová hra: 2/3 – 1/3 | Trestné minuty: 6 – 6

    Kdo se postavil do brankoviště?

    Antti Raanta (CAR) – 28 zákroků, 2 OG, úspěšnost 93,3%, odchytal 60:00
    Philipp Grubauer (SEA) – 30 zákroků, 3 OG, úspěšnost 90,9%, odchytal 57:21

    Česká a slovenská stopa v utkání

    Martin Nečas (CAR) – 1+0, +1 účast, 3 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 16:23

    Tři hvězdy utkání

    1. Martin Nečas (CAR) – 1+0
    2. Antti Raanta (CAR) – 28 zákroků
    3. Teuvo Teräväinen (CAR) – 1+0
     
    Utkání přihlíželo 18 156 diváků.
     
    Carolina potvrdila roli favorita. Na vítězství se ovšem pořádně nadřela, v domácí PNC Areně porazila nováčka soutěže ze Seattlu 3:2.

    Hostům nebyl fakt, že dvakrát v průběhu zápasu vedli, nic platný. Domácí dokázali v obou případech vyrovnat a sami rozhodli v 51. minutě, kdy se z otočky prosadil český útočník Martin Nečas. Seattle zabojoval, ale ani hra bez gólmana neznamenala kýžené vyrovnání, Hurikáni udrželi těsný jednobrankový náskok až do závěrečné sirény.

    Svěřenci kouče Brind'Amoura zvítězili podruhé v řadě a na čele Východní konference navýšili svůj náskok na rozdíl tří bodů. Seattle zůstává v Západní konferenci předposlední s mizivou šancí na proniknutí do play-off.
     
    Konec zápasu.
     
    59:52
    Zřejmě poslední příležitost poslat utkání do prodloužení spálil Alexander Wennberg. Do levého kruhu švédskému útočníkovi nahrál Jared McCann, křižné zakončení bekhendem Raanta zastavil levým betonem.
     
    59:16
    Další příležitost k rozhodnutí promarnil Jordan Staal. V rychlostním souboji porazil Giordana, ale z velkého úhlu cílové zařízení přestřelil.
     
    58:46
    Už to vypadalo, že Vincent Trocheck uklidí puk do prázdné brány. Ten se mu ovšem zamotal mezi bruslemi, čehož beze zbytku využil Adam Larsson.
     
    58:25
    Nahození Marka Giordana od modré čáry zkusil tečovat Jordan Eberle. Lehce směr letu kotouče skutečně pozměnil, ale ne tak, aby letěl do prostoru Raantovy svatyně.
     
    57:39
    Potrestaný Jaden Schwartz je zpátky ve hře a dvouminutový trest chtěl odčinit vstřeleným gólem, forhendem ale minul. Mezitím Grubauer opustil bránu, Seattle zkouší powerplay!
     
    57:11
    Po pěkné kombinaci čtveřice domácích hokejistů pálil z mezikruží pátý do party Jesperi Kotkaniemi. Mezeru mezi Grubauerovými betony hledal marně.
     
    56:43
    Německého gólmana prověřil až Sebastian Aho. Ujížděl na něj osamocen z levé strany, pokus na přední tyč vyrazil díky rychlé reakci vyrážečkou.
     
    56:20
    Je pochopitelné, že Carolina nikam nespěchá, spíše šetří čas. Minuta z početní převahy je pryč, přičemž Philipp Grubauer ještě zasahovat nemusel.
     
    55:18
    Velká komplikace pro hosty, kteří jdou do čtyř. Zbytečný faul v útočném pásmu vyrobil Jaden Schwartz, když nešikovně zvedl hokejku až do obličeje Iana Colea.
     
    55:05
    Střeleckou listinu chtěl rozšířit Jalen Chatfield. Neuspěl. Střílel zápěstím na přední tyč, s čímž Grubauer počítal a schoval hrací předmět ve výstroji.
     
    54:30
    Buly vyhrál Sebastian Aho na Bradyho Skjeie. Americký bek se nenechal dvakrát pobízet a vypálil příklepem, pozorný Philipp Grubauer včas máchl lapačkou.
     
    54:26
    Jamie Oleksiak zkusil vyslat do úniku. Špatně se ale se spoluhráčem domluvil a adresoval pas po mantinelu, zatímco kolega sjel na střed. Zakázané uvolnění.
     
    53:31
    Na druhý pokus už Jordan Staal nahrávka převzal. Po levém mantinelu ujel osobnímu strážci a před bránu nahrál Jesperu Fastovi, Švéd z bezprostřední blízkosti zvedl kotouč jen do Grubauerovy výstroje.

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 28. Niederreiter (Kotkaniemi, Jarvis), 38. T. Teräväinen (Aho, Trocheck), 51. M. Nečas (Skjei, Pesce) – 24. Wennberg (Järnkrok, Gourde), 29. Järnkrok (A. Larsson)


    Carolina Hurricanes: Raanta (Lyon) – Bear, Slavin (A), Pesce, Skjei, Chatfield, Cole – T. Teräväinen, Aho (A), A. Svečnikov – M. Nečas, Trocheck, Martinook – Fast, J. Staal (C), Niederreiter – Jarvis, Kotkaniemi, Lorentz.
    Trenér: Rod Brind'Amour

    Seattle Kraken: Grubauer (Driedger) – Soucy, Giordano (C), A. Larsson (A), Oleksiak, Lauzon, Vince Dunn – Jordan Eberle, McCann, Järnkrok – Blackwell, Gourde, Appleton – Marcus Johansson, Wennberg, Schwartz (A) – Donskoi, Sheahan, Geekie.
    Trenér: Dave Hakstol

    Rozhodčí: Meier, O'Donnell – Murray, Kovachik

    Diváci: 18 156
    thejrc.org