Tottenham – Burnley 1:0 (kon.) | Aston Villa – Crystal Palace 1:1 (kon.) | Leeds – Brighton 1:1 (kon.)
Watford – Leicester 1:5 (kon.) | West Ham – Manchester City 2:2 (kon.) | Wolverhampton – Norwich 1:1 (kon.)
Everton – Brentford 2:3 (kon.)
konec
Everton FC
2:3 (2:1)
Brentford FC
Neděle 15.05.2022, 17:30 • Goodison Park, Liverpool • Anglická Premier League • 37. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Brentford vyhrál venku třetí z posledních pěti zápasů, i když mu už dnes o nic nešlo. Přeji příjemný zbytek večera! (19:35:47)
     
    Pro svěřence kouče Franka Lamparda je to obrovská komplikace a v boji záchranu a budou se klepat až do posledního kola. Z Premier League naposledy Everton sestoupil v sezoně 1950/1951. Dnešní duel se může v konečném součtu ukázat jako klíčový. Domácí hrají ještě dva zápasy – doma s Crystal Palace a v posledním kole na Arsenalu.
     
    Brentford dal ve druhém poločase dva góly během dvou minut, otočil vývoj utkání a bere tři body. Duel jednoznačně rozhodla červená karta, kterou viděl domácí Branthwaite už v 18. minutě. Hosté měli od té doby navrch a dali tři góly. Everton navíc dostal v závěru ještě další červenou, byť už nic neřešila.
     
    Držení míče: 27 % : 73 %.
    Střely na branku: 6:7. Střely mimo: 5:10. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 8:8.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Ještě v útoku domácí. Richalison vyhrál souboj jeden na jednoho na křídle, vnikl do šestnáctky a centroval. Raya míč v pohodě chytil do rukavic.
     
    90+3
    Po faulu Mykolenka pískl rozhodčí Brentfordu standardku. Centroval Eriksen a našel Henryho, ten nakonec s balonem u kopaček vycouval až mimo pokutové území.
     
    90+2
    Mbeumo vybojoval na Holgatovi autové vhazování. Tohle hostům vyhovuje, hraje se daleko od jejich brány.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje čtyři minuty nad rámec řádné hrací doby.
    90. Eriksenovu střelu vyhlavičkoval Holgate
     
    90
    Mohlo to být 4:2 pro hosty. Eriksen si našel odražený míč ve vápně a hezky střílel k tyči. Pickford neměl šanci zasáhnout, ale na brankové čáře ho zastoupil Holgate a balon vyhlavičkoval.
     
    89
    Teď už to budou mít domácí extrémně těžké. Brentford je navíc v držení míče a hraje na jistotu dozadu. Už taky šetří čas, nemusí nikam spěchat.
    88. Červená karta
     
    88
    Druhá červená pro domácí! Rondón, jenž byl na hřišti jen pár minut, zajel u postranní čáry do Henryho a jde do sprch. Everton dohrává v devíti.
     
    86
    Rondón sklepl v šestnáctce na Richarlisona, který upadl a nechápal, že rozhodčí nepískl penaltu. Brzy zase vstal a zapojil se do další kombinace svého týmu.
     
    84
    Střídání v týmu Everton FC:
    ze hřiště odchází Séamus Coleman, přichází José Salomón Rondón.
     
    83
    Eriksen pálil dálky. Jeho pokus na první pohled vypadal nebezpečně, ale opakovaný záběr prozradil, že jeho přízemní střela letěla docela mimo.
     
    82
    Richarlison a jeho centr. Raya musel hodně couvat, ale nakonec ho lapil v rukavicích a bude rozehrávat. Hra se začíná hodně otevírat.
     
    81
    Hostující Rasmussen hodně zbrklým centrem nikoho ze spoluhráčů nenašel a Brentford zbytečně o balon přišel.
     
    80
    Domácí přeci jen trochu ožili a vysoko napadají. Kamery mezitím zachytili trenéra Franka Lamparda v poradě se svými asistenty. Domácí mají něco přes deset minut.
    78. Doucouré hlavičkoval hodně nebezpečně
     
    78
    To nebyl špatný pokus. Ze standardky propadl míč až na zadní tyč, kde byl Doucouré. Míč ho spíš trefil, přesto ale brankáře ohrozil. Ten se musel přilepit k tyči a vytěsnit balon na roh.
     
    77
    Rasmussen vůbec nechápal, že mu rozhodčí odpískal faul. Everton už se chystá ne standardku z celkem dobré pozice, nedaleko od pokutového území soupeře.
     
    76
    Pickford vyběhl hodně daleko ze svého území, aby odpálil míč před Eriksenem. To se mu tak tak povedlo, byť balon odkopl jen do autu.
     
    75
    Střídání v týmu Brentford FC:
    ze hřiště odchází Yoane Wissa, přichází Mads Rasmussen.
     
    74
    Kenny dobře vystihl rozehrávku Brentfordu, jenže pak hned míč ztratil. Hned pár vteřin poté střílel Toney vysoko nad. Pickford jen kontroloval, jak míč letí mimo.
     
    73
    Trenér domácích Frank Lampard sáhl poprvé v utkání ke střídání. Chvilku nato zastavil jeho svěřence odmávaný ofsajd a z jejich útočné snahy tak sešlo.
     
    72
    Střídání v týmu Everton FC:
    ze hřiště odchází Anthony Gordon, přichází Demarai Gray.
    ze hřiště odchází André Gomes, přichází Jonjoe Kenny.
     
    71
    Everton kopal roh. Mykolenko centroval do vápna, kde to však s důrazem přehnal Calvert-Lewin a rozhodčí mu píská útočný faul. Útočník jen kroutí hlavou a spěchá zpátky dozadu.
     
    70
    Dvacet minut plus nastavení do konce. Po jednom z dalších centrů Dasilvy má Pickford balon opět ve své moci a pošle ho do hry.
     
    68
    Teď hosté mizerně rozehráli, ale z těžké situace se dokázali vykombinovat. Dasilva na druhé straně poslal centr do pokutového území. Ten byl odvrácený.
     
    67
    Obraz hry se nijak nemění. Hosté jsou stále více na míči. Tři góly jim nestačí, chtějí přidat ještě pojistku.
     
    65
    Bláznivý zápas pokračuje. Brentford poprvé v utkání vede a zdá se, že má duel pod kontrolou. Hlavně hraje v přesilovce, domácím od osmnácté minuty chybí vyloučený Branthwaite.
    64. Rico HENRY - 2:3
     
    64
    Brentford právě vstřelil branku!
    Tak to je obrat! Hosté během dvou minut otáčí skóre a v Goodison Parku vedou 3:2! Nörgaardův dobrý centr usměrnil hlavou do sítě před malým vápnem postavený RICO HENRY. Domácí jsou v šoku.
    62. Yoane WISSA - 2:2
     
    62
    Brentford právě vstřelil branku!
    Zasloužené vyrovnání. Hosté kopali roh a centr Eriksena přesměroval do sítě YOANE WISSA. Hlavičkoval hodně krkolomně, byl zády k bráně a hlavou jen přizvedl míč. To ale tak šikovně, že zapadl ke vzdálenější tyči Pickfordovy brány.
     
    62
    Henryho centr byl odvrácený, ale Brentford to mrzet nemusí, protože pokračuje v útoku. Everton je v těchto minutách u míče jen minimálně.
     
    61
    Richarlison si vysloužil potlesk diváků, když zády hodně efektivně zpracoval míč. Jenže pak špatně přihrál a daroval míč soupeři, který teď opět kombinuje.
     
    60
    Střídání v týmu Brentford FC:
    ze hřiště odchází Kristoffer Ajer, přichází Josh Dasilva.
     
    58
    Menší výměna názorů mezi Toneym a Mykolenkem. Do rozmíšky přispěchal i brankář Pickford a rozhodčí si aktéry menší potyčky volá na slovíčko.
     
    57
    A byla z toho šance! Těžko říct, jestli Eriksen centroval, nebo přímo střílel. Míč z jeho kopaček každopádně prolétl až k Pickfordovi, který vytáhl dobrý zákrok a měl štěstí, že se k dorážce nedostal nikdo ve žlutém.
     
    56
    Hosté budou rozehrávat standardku z dobré pozice poté, co Iwobi rukama fauloval Henryho. Přímý kop zahraje Eriksen.
     
    55
    Toney to tentokrát přehnal s důrazem a fauloval Mykolenka, přestože se hned hlásil, že soupeř upadl bez jeho přičinění. Už bylo ale pískáno.
     
    54
    Domácí poctivě brání. Odvrátili teď centry Henryho i přihrávku Jensena dovnitř vápna. Brentford zůstává u míče hledá skulinky.
     
    53
    Hezky z dálky pálil Eriksen, ale Toney byl v ofsajdu a veškeré vzrušení je zbytečné. Míč má v moci brankář Pickford.
     
    52
    Calvert-Lewin v souboji o míč upadl na útočné polovině, faul se nepíská a hosté hned otáčí hru. Vypadá to, že budou i nadále pokračovat v územní převaze, Everton spoléhá na protiútoky.
     
    50
    Už zase hraje Brentford. Wissova střela z velké dálky letěla hodně vedle. Hostující útočník reklamuje, že byl balon tečovaný, ale roh se nepíská.
    49. Calvert-Lewinovi chybělo pár centimetrů
     
    49
    Tak tady moc nechybělo. Centr Richarlisona mohl na malém vápně tečovat Calvert-Lewin, jemuž chybělo jen pár centimetrů! Pak ještě rozběhnutý naboural do tyčky a těžce se zvedá.
     
    48
    Těžký balon pro Henryho, který ho poblíž rohového praporku nemohl zpracovat, aniž by mu utekl do zámezí. Bude se rozehrávat od brány Evertonu.
     
    47
    Hosté začínají aktivně, soupeře hned zmáčkli před šestnáctkou. Zatím se k ničemu nedostali, jen kombinují kolem dokola.
     
    46
    Střídání v týmu Brentford FC:
    ze hřiště odchází Mads Bech Sörensen, přichází Vitaly Janelt.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Everton ještě čeká po změně stran těžká šichta. Připomeňme, že pokud utkání dotáhne do vítězného konce, tak se s jistotou v Premier League zachrání.
     
    Bláznivý první poločas. Červená karta, penalta, vlastní gól... Everton vstoupil do utkání výborně a otevřel skóre, pak se ale nechal vyloučit Branthwaite a Brentford od té doby diktoval tempo hry. Dokázal také vyrovnat a soupeře mačkal, jenže domácí si vzali vedení zpět z penalty.
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Domácí po gólu ožili. Gordon aktivně napadá rozehrávku soupeře a probudilo se také publikum. Dnes je to zatím v Goodison Parku divoký zápas.
    45+2. RICHARLISON - 2:1
     
    45+2
    Everton právě vstřelil branku!
    Sám faulovaný Brazilec RICHARLISON penaltu zkušeně proměnil. Počkal si na pohyb brankáře a pak balon poslal doprostřed brány. Domácí podruhé v zápase vedou, tentokrát 2:1.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje v první půli tři minuty.
    45. Penaltový zákrok
     
    45
    Penalta pro Everton! Tak to jsou věci... Sörensen zbytečně v pokutovém území fauloval Richarlisona a rozhodčí ukazuje bez váhání na penaltový puntík.
     
    44
    Včeli jsou lepší. Hosté hrají rychle, přímočaře. Everton už si přeje konec poločasu. V jeho závěru už v obraně šlape vodu.
     
    43
    Toney převzal balon na hranici ofsajdu a jen ho škrtl špičkou kopačky. Pickford dobře zasáhl. Je otázka, jestli nebyl hostující útočník v postavení mimo hru. Dost možná ano.
     
    42
    U postranní čáry nezpracoval Mbeumo míč ideálně a na druhou stranu se vrhl Mykolenko. Rayu neohrozil a hraje opět Brentford.
     
    41
    Do střely zpoza vápna se položil hodně akrobaticky Henry. Mířil dobře k tyči, ale jeho střela neměla potřebnou razanci. Pickford ji na zemi celkem v pohodě zneškodnil.
     
    40
    Žlutá karta pro tým Brentford FC (Kristoffer Ajer).
     
    39
    A začínáme od začátku. Hosté se vyrovnání zasloužili, po červené kartě byli aktivnější. Everton se hodně zatáhl.
    37. Séamus COLEMAN - 1:1
     
    37
    Brentford právě vstřelil branku!
    Jenže akce pokračovala a končí vyrovnáním. Už se zdálo, že Toneyho přihrávka adresáta nenašla. Na zadní tyči ji nakonec převzal Wissa a z ostrého úhlu centroval, nešťastně pro domácí trefil hlavu SEAMUSE COLEMANA, od které se míč odrazil do sítě. Vlastní gól a smolný moment pro Everton.
     
    36
    Brentford měl k dispozici roh. Zahrál ho Eriksen, který hledal hlavu Jensena. Včas zasáhla domácí obrana a Jensena k ničemu nepustila.
    35. Raya lapil Gomesův pokus
     
    35
    Krásná střela Gomese z dálky! Domácí se dostali dopředu a Gomes nic nevymýšlel. Vystřelil z dvaceti metrů, Raya se prolétl vzduchem a míč ukryl v rukavicích.
     
    33
    Znovu Henry. Svoji rychlosti opět pozlobil domácí defenzivu, jeho nabídka na lépe postavené spoluhráče byla zablokovaná a pak se hosté provinili útočným faulem.
     
    32
    Přerušení hry využily oba celky k občerstvení. Richarlison mezitím kulhá za doprovodu lékaře za postranní čáru. V zápase by ale snad měl pokračovat.
     
    31
    Richarlison leží na hřišti a opakovaný záběr prozradil, že mu soupeř při jednom ze soubojů přilehl ruku. Domácí útočník by měl nicméně být v pořádku.
     
    30
    Henry ukázal své rychlé nohy na křídle a k odraženému míči se nakonec ve vápně dostal Jensen. Střílel bez přípravy na zadní tyč, jenže rána mu moc nesedla a Pickford nemusel zasahovat.
     
    28
    Se štěstím se teď Jensen dostal k míči v šestnáctce, na poslední chvíli ho ale odzbrojili obránci. Nakonec z toho nebude ani roh pro hosty. Rozehrává Pickford.
     
    27
    Žlutá karta pro tým Brentford FC (Christian Nörgaard).
     
    26
    Wissa se vrhl na trojici protihráčů, ale o balon ho připravil Doucouré. Hosté diktují tempo hry, jen zatím těžce hledají skulinky v domácí obraně.
     
    24
    Přihrávka na Toneyho byla příliš prudká. Dobře také situaci přečetl brankář Pickford, který si pro balon přiběhl až na hranici vlastní šestnáctky a nepustil k němu rozběhnutého protihráče.
     
    23
    Před vápnem šel do možná zbytečné kličky Ajer a o balon přišel. Everton hned nato vystartoval do protiútoku, ale k ničemu se nedostal.
     
    22
    Brentford kombinuje kolem středového kruhu, domácí se teď trochu zatáhli a čekají, s čím přijde soupeř.
     
    21
    Na rohy vedou domácí 3:0, teď kopali třetí z nich, ale opět nebyli nebezpeční. Uvidíme, jak si ve zbytku zápasu povedou v početním oslabení. To je nečekaná čára přes rozpočet.
    19. Eriksen míč zakroutil těsně vedle tyče
     
    19
    A z následné standardky mohli dokonce Včeli vyrovnat. Eriksen pálil dobře technicky na zadní tyč a moc nechybělo, aby míč zaplul do sítě. Pickford by na něj zřejmě nedosáhl.
    18. Červená karta
     
    18
    Červená karta! Tak to je velká komplikace pro Everton. Obránce Branthwaite fauloval jako poslední rozběhnutého Toneyho a sudí bez váhání tasí červenou.
     
    17
    Richarlison nejprve míč ztratil, pak jej ale vybojoval zpět a při následném souboji zřejmě reklamoval, že hrál soupeř ve vápně rukou. Rozhodčí odmítá jakékoliv diskuze a hraje se dál.
     
    15
    Iwobi nezpracoval u postranní čáry spoluhráčův centr, přesto za něj gestem děkuje. Hosté se kousek od své brány ujímají autového vhazování.
     
    14
    Hosté kombinují na vlastní polovině a uklidňují hru. Míč doputoval až k brankáři Rayovi, jenž si pohledem vybírá, komu z volných spoluhráčů přihraje.
     
    13
    Ideální začátek domácích a Goodison Park bouří. Svoji první šanci ještě Everton nevyužil, tu druhou už ano. Teď je na Brentfordu, jak na soupeřovo vedení odpoví.
    11. Dominic CALVERT-LEWIN - 1:0
     
    11
    Everton právě vstřelil branku!
    Domácí otevírají skóre a vedou 1:0. Po faulu Sörensena kopal Everton standardku z dobré pozice na pravé straně. Centr Gordona si našel na malém vápně Richarlison a trošku krkolomně se od něj balon odrazil za čáru. Ještě před ní ho hrudí tečoval DOMINIC CALVERT-LEWIN do sítě.
     
    10
    Žlutá karta pro tým Brentford FC (Mads Bech Sörensen).
     
    9
    Mbeumo centroval, ale Toneyho nenašel. Krátký pobyt Brentfordu v blízkosti soupeřovy šestnáctky žádné větší nebezpečí pro brankáře Pickforda neznamenal.
     
    8
    Liverpoolský celek zahrával už svůj druhý roh, ale nezahrozil z něj. Zůstává nicméně u míče, teď hází domácí aut na útočné polovině.
     
    7
    Duel má zatím výborné tempo. Everton otočil hru a další zakončení si připsal Richarlison. Mířil na vzdálenější tyč a celkem o dost minul.
     
    6
    Na druhé straně zahrozili i hosté. Na centr ze standardní situace si dobře naskočil Toney a Pickford měl štěstí, že balon prolétl asi metr nad jeho břevnem.
     
    5
    První příležitost na domácí straně. Gordon se dostal do šance, kterou Raya vyrazil před Richarlisona, jenž svoji hlavičku z malého vápna namířil jen těsně vedle. Goodison Parkem to jen zahučelo.
     
    4
    Poprvé v útoku také Brentford. Hostům se ale kombinace nepovedla a míč skončil v zámezí. Rozehraje gólman Pickford.
     
    3
    Centr na zadní tyč byl odvrácený. Následně si ještě našel volný míč znovu Mykolenko a pálil tvrdě zpoza vápna, byl však hodně nepřesný a Raya bude od své brány rozehrávat.
     
    2
    Domácí obstarali výkop a hned se vrhli dopředu. Mykolenko centroval zleva a jeho pokus byl sražený na rohový kop.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Everton bude hrát v modrých dresech, soupeř ve žlutém. Vše už je připraveno k úvodnímu výkopu.
     
    Domácí dnes kvůli nemoci postrádají mimo dlouhodobě zraněných také Michaela Keana, v poslední době spolehlivého hráče základní sestavy. V útoku hostů nesmí chybět Ivan Toney, s dvanácti góly nejlepší střelec týmu.
     
    Úvodní sestavy:

    Everton FC: Pickford – Coleman (C), Holgate, Branthwaite, Mykolenko – A. Gomes, Doucouré, Iwobi – A. Gordon, Calvert-Lewin, Richarlison.
    Náhradníci: Begović – Allan, Alli, Davies III, De. Gray, Kenny, Price, Rondón, Welch.
    Trenér: Frank Lampard

    Brentford FC: Raya – Ajer, Jansson (C), M. Sörensen, Henry – Jensen, Nörgaard, Eriksen – Mbeumo, Toney, Wissa.
    Náhradníci: Lössl – S. Baptiste, Canós, Dasilva, Janelt, Jeanvier, Peart-Harris, Rasmussen, F. Stevens.
    Trenér: Thomas Frank.
     
    V letošní sezoně se obě mužstva střetla už dvakrát. Nejprve na podzim v lize, kdy Brentford před svými fanoušky porazil Everton snadno 3:0. Soupeř zase vyhrál v únorovém FA Cupu doma 4:1, přičemž právě tento duel byl premiérou pro kouče domácích Franka Lamparda.
     
    Brentford naopak nemá, obrazně řečeno, už příliš o co hrát. S jistotou se v soutěži zachránil. Přesto vyhrál tři z posledních pěti duelů, během kterých porazil West Ham a remizoval s Tottenhamem. V minulém kole navíc Včeli doma snadno přehráli Southampton.
     
    Everton má ještě k dobru souboj s Crystal Palace a chce se opřít o aktuální formu. Svěřenci trenéra Franka Lamparda v květnu porazili Chelsea, Leicester a naposledy remizovali s Watfordem. Doma navíc od poloviny března neprohráli.
     
    Domácí se dnes mohou definitivně zachránit. Pomohly jim odpolední ztráty konkurentů – Burnley padlo 0:1 na Tottenhamu a Leeds remizoval 1:1 s Brightonem. Everton si zajistí jistotu setrvání v Premier League v případě vítězství, i remíza by ale vzhledem k výrazně lepšímu skóre domácím pomohla. Už jistými sestupujícími jsou Watford a Norwich.
     
    V posledním utkání v dnešního programu Premier League proti sobě nastoupí Everton a Brentford.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.

    Lukáš Šonský

    Branky: 11. Calvert-Lewin (Richarlison), 45+2. Richarlison (pen.) – 37. Coleman (vla.), 62. Wissa (Eriksen), 64. Henry (Nörgaard)

    Karty:   10. M. Sörensen (BRF), 27. Nörgaard (BRF), 40. Ajer (BRF)   18. Branthwaite (EVE), 88. Rondón (EVE)


    Držení míče: 27 % : 73 %.
    Střely na branku: 6:7. Střely mimo: 5:10. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 8:8.
    Everton FC: Pickford – Coleman (C) (84. Rondón), Holgate, Branthwaite, Mykolenko – A. Gomes (72. Kenny), Doucouré, Iwobi – A. Gordon (72. De. Gray), Calvert-Lewin, Richarlison.
    Náhradníci: Begović – Allan, Alli, Davies III, Price, Welch.

    Trenér: Frank Lampard

    Brentford FC: Raya – Ajer (60. Dasilva), Jansson (C), M. Sörensen (46. Janelt), Henry – Jensen, Nörgaard, Eriksen – Mbeumo, Toney, Wissa (75. Rasmussen).
    Náhradníci: Lössl – S. Baptiste, Canós, Jeanvier, Peart-Harris, F. Stevens.

    Trenér: Thomas Frank
    thejrc.org