Tampa – Colorado 2:3 (po pr.)
po prodl.
Tampa Bay Lightning
2:3 (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1) Stav série: 1:3
Colorado Avalanche
Čtvrtek 23.06.2022, 02:00 • Amalie Arena, Tampa • Play-off NHL • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.
     
    Vítám tu všechny milovníky toho nejlepšího hokeje! V noci ze středy na čtvrtek je na programu čtvrté utkání finále Stanley Cupu mezi Tampou Bay Lightning a Coloradem Avalanche. Hostující Laviny si přivezly do Amalie Areny dvě výhry z domácích zápasů, ovšem první duel před svým publikem zvládly lépe Blesky, které tak snížili stav série na 1:2.
     
    Průběh série – 1:2 na zápasy:

    Série začala dvěma zápasy na ledě Colorada. Celek z Denveru vstoupil do prvního duelu výborně, v 10. minutě vedl 2:0 a po první třetině pak 3:1. Ve druhé části však Bolts dokázali skóre dorovnat i díky zásahu Ondřeje Paláta. Za stavu 3:3 se pak došlo až do prodloužení, v němž trefil Avs výhru André Burakovsky.

    V duelu číslo 2 Avalanche dvojnásobné držitele Stanley Capu zcela zdemolovali. V 8. minutě vedli 2:0, po první třetině 3:0 a nakonec skóre navýšili až na konečných 7:0. Dvěma góly k tomu přispěli Valerij Ničuškin a Cale Makar, který je jako obránce dokonce nejproduktivnějším hráčem play-off z účastníků finálové série.

    Ve třetím utkání dokázala Tampa před domácími fanoušky zapnout. V úvodu to tak ještě nevypadalo. Nejprve totiž dostal kotouč do branky Ničuškin, ovšem domácímu kouči Cooperovi vyšla challenge na ofsajd. V 9. minutě pak dokonce využil hostující přesilovku Gabriel Landeskog. Jenže pak už začaly pálit do černého i Blesky. Ondřej Palát ještě v první části otáčel na 2:1 a po gólu Stevena Stamkose pak domácí vedli o dvě branky. Za Laviny ještě v další početní výhodě korigoval opět kapitán Landeskog, ovšem do konce druhé části pak Tampa skórovala ještě třikrát. Zásah na 6:2 už domácí vstřelili Pavlovi Francouzovi, jenž po pátém gólu nahradil Darcyho Kuempera. Český brankář pak už v závěrečné dvacetiminutovce neinkasoval.

    1. zápas: Colorado – Tampa 4:3 po prodl. (3:1, 0:2, 0:0 – 1:0)
    Branky a nahrávky:
    8. Landeskog (Rantanen, Byram), 10. Ničuškin (MacKinnon), 18. Lehkonen (Rantanen, Landeskog), 62. Burakovsky (Ničuškin, Compher) – 13. Paul (Hedman, Point), 33. Palát (Kučerov, McDonagh), 34. Sergačjov (Hagel, Cirelli)

    2. zápas: Colorado – Tampa 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)
    Branky a nahrávky:
    3. Ničuškin (Burakovsky, Newhook), 8. Manson (Cogliano, Newhook), 14. Burakovsky (Rantanen, Toews), 25. Ničuškin (Rantanen), 37. Helm (L. O'Connor), 43. Makar (Cogliano), 50. Makar (Rantanen, MacKinnon)

    3. zápas: Tampa – Colorado 6:2 (2:1, 4:1, 0:0)
    Branky a nahrávky:
    14. Cirelli (Maroon), 15. Palát (Stamkos), 22. Paul (Colton), 28. Stamkos (Kučerov, Bogosian), 32. Maroon (Kučerov, Hedman), 35. Perry (Palát, Hedman) – 9. Landeskog (Rantanen, Makar), 25. Landeskog (Makar, Rantanen)
     
    Pohled do statistik – COLORADO AVALANCHE:

    Nejproduktivnější hráči v play-off:
    Cale Makar – 26b (7+19)
    Mikko Rantanen – 24b (5+19)
    Gabriel Landeskog – 21b (11+10)

    Brankáři:
    Darcy Kuemper – 13 zápasů, průměr 2,76, úspěšnost 89,2 %, 1 nula
    Pavel Francouz – 7 zápasů, průměr 2,81, úspěšnost 90,6 %, 1 nula
     
    Pohled do statistik – TAMPA BAY LIGHTNING:

    Nejproduktivnější hráči v play-off:
    Nikita Kučerov – 26b (7+19)
    Ondřej Palát – 19b (10+9)
    Steven Stamkos – 17b (10+7)

    Brankář:
    Andrej Vasilevskij – 20 zápasů, průměr 2,57, úspěšnost 92,0 %, 1 nula
     
    Česká a slovenská stopa:

    Ondřej Palát (TBL) – 20 zápasů, 19 bodů (10+9)
    Jan Rutta (TBL) – 14 zápasů, 3 body (0+3)
    Erik Černák (TBL) – 20 zápasů, 1 bod (1+0)

    Pavel Francouz (COL) – 7 zápasů, průměr 2,81, úspěšnost 90,6 %, 1 nula
     
    Před finále Stanley Cupu se spekulovalo, který z brankářů zahájí sérii v brance Colorada. Finále Západní konference proti Edmontonu totiž výborně zvládl Pavel Francouz, jenž nahradil zraněnou jedničku Darcyho Kuempera. Ten se však dal před sérií s Tampou zdravotně dohromady a kouč Bednar ukázal na něho. Po třetím duelu, v němž byl Kuemper po páté inkasované brance vystřídán, tato debata zase ožila. Očekává se však, že i čtvrté utkání začne Kuemper.
    Den před čtvrtým finálovým zápasem NHL rozdávala individuální trofeje. Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce soutěže vyhrál Cale Makar z Colorada.
     
    Úvodní sestavy:

    Tampa Bay Lightning: Vasilevskij (Elliott) – Rutta, Hedman (A), Černák, McDonagh (A), Bogosian, Sergačjov – Kučerov, Stamkos (C), Palát – Killorn, Cirelli, Hagel – Perry, Paul, Colton – Nash, Bellemare, Maroon.
    Trenér: Cooper

    Colorado Avalanche: Kuemper (Francouz) – Makar, Toews, Manson, J. Johnson, E. Johnson, Byram – Ničuškin, MacKinnon (A), Landeskog (C) – Rantanen (A), Kadri, Lehkonen – L. O'Connor, Compher, Newhook – Sturm, Helm, Cogliano.
    Trenér: Bednar

    Rozhodčí: Sutherland, McCauley – Barton, Murchison.
     
    Aktéři utkání již nastupují na ledovou plochu Amalie Areny. Za malou chvíli zazní hymna Spojených států amerických.
     
    Hymna dozněla. Do sestavy Laviny se vrací Nazem Kadri. Ten svému týmu dosud scházel pro zranění, které utrpěl ve 3. utkání finále Západní konference proti Edmontonu.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:36
    Tampa právě vstřelila branku!
    Domácí začali s obrovskou chutí! Po ráně Erika Černáka od modré čáry nepřehodil položený levý Kuemperův beton Brandon Hagel. Poté se kotouč dostal opět k Černákovi, jenž vyslal na hostujícího gólmana další dělovku. Kuemper ztratil při zákroku masku a proti dorážce ANTHONYHO CIRELLIHO už i proto nic dělat nemohl. Asistence: Erik Černák.
    00:36 Anthony CIRELLI - 1:0
     
    00:56
    Blesky při chuti! Ránu Ondřeje Paláta přidržel ve výstroji Kuemper, který tak přerušuje hru.
     
    02:29
    Ke slovu se konečně dostaly i Laviny. Po závaru před Vasilevským se snažil zakončovat Artturi Lehkonen, jehož střelu však zablokoval McDonagh.
     
    03:20
    O velké snaze Tampy svědčí i to, že její hráči vystřelili na Darcyho Kuempera už pětkrát. Hosté zatím evidují jediný pokus.
     
    03:50
    Gabriel Landeskog z pravé strany minul domácí branku. Od mantinelu odražený puk dojel Nazem Kadri, jenž z úhlu rovněž prostor mezi tyčemi netrefil.
     
    04:53
    Kotouč opustil hrací plochu. Vhazovat se bude ve středovém kruhu.
     
    06:01
    Hráči Colorada se postupně oklepávají z nepovedeného začátku duelu. Po zákroku Vasilevského je hra přerušena a tak tu máme první reklamní přestávku.
     
    06:24
    Hosté zahráli na zakázané uvolnění. Hra se stěhuje před Kuempera.
     
    06:45
    Artturi Lehkonen se dostal k puku na útočné modré. Na nic nečekal a nahodil ho na domácí branku. Vasilevskij zasáhl pravým betonem.
     
    07:52
    Z dobré pozice na pravém kruhu střílel Jan Rutta. Kuemper vyrazil a poté musel čelit dorážce Rileyho Nashe, což zvládl. Puk je pod brankářem Avs.
     
    08:27
    Střely na branku – 7:2
     
    09:47
    Bolts se zatím na ledě výtečně pohybují a hosté se jen těžko dostávají s kotoučem do útočného pásma.
     
    10:19
    Jack Johnson zajíždí s pukem za vlastní bránu a pokouší se rozehrát akci Colorada.
     
    10:55
    Alex Newhook vypíchl puk Ruttovi a na levém křídle se hnal dopředu. Byl ale dobruslen dalším hráčem Tampy a do šance se tak nedostal.
     
    11:42
    Hosté drželi puk v útočném pásmu, nyní byl ale Darren Helm vytlačen do střední části hřiště.
     
    12:08
    Do velké šance se po chybě MacKinnona v rozehrávce dostal Nick Paul. Ten se ocitl sám před Kuemperem, se střelou mezi betony však neuspěl!
     
    12:36
    Další ránu na hostující branku vyslal Erik Černák. Kuemper si připsal jistý zákrok a přerušil hru. Reklamní přestávka.
     
    13:13
    Na ose se dostal k puku Devon Toews, který vystřelil. Trefil však jen Michaila Sergačjova a Vasilevskij tak nemusel zasahovat.
     
    13:22
    Teď už musel! Valerij Ničuškin si našel na levé straně puk po sražené střele spoluhráče a tečoval ho směrem do odkryté části branky. Vasilevskij však rychle zareagoval a gymnastickým zákrokem pravým betonem podržel svůj tým!
     
    14:08
    Hosté snad poprvé v utkání ve větším tlaku. Hráči Tampy raději zahráli na icing.
     
    14:18
    Po vyhraném buly střílel od modré čáry Davon Toews. Trefil jen nohy Killorna, který pak táhl protiútok Bolts. Skončilo to však jen postavením mimo hru.
     
    14:49
    Další ofsajd Tampy. Vhazuje se opět ve středním pásmu.
     
    15:23
    Nebezpečný brejk domácích! Ondřej Palát v útočném pásmu přenechal puk Stevenovi Stamkosovi. Ten si ho stáhl na osu a švihem prověřil Kuempera, jenž však jeho střelu zneškodnil efektním mávnutím lapačkou!
     
    16:05
    Hosté mají podle oficiálních statistik stále jen dvě střely na branku. Tohle musejí hodně zlepšit, pokud dnes chtějí myslet na úspěch.
     
    16:47
    Dobré střídání čtvrté formace Tampy. Nahození Zacha Bogosiana od modré čáry tečoval Riley Nash těsně vedle branky!
     
    16:57
    Nashe poslal vzápětí k ledu Darren Helm. Ten je vyloučen za nedovolené bránění.
     
    17:23
    Po střele Nikity Kučerova zaduněly betony Kuempera. Ten pak pokryl také bekhendové zakončení Stamkose z levé strany.
     
    18:04
    Alex Killorn z mezikruží minul levý horní růžek z pohledu hostujícího gólmana.
     
    18:27
    Hosté se osvobodili a dostali puk až za branku soupeře.
     
    18:43
    Avs zahrozili ve vlastním oslabení. Logan O'Connor našel zadovkou Nica Sturma, jehož ránu příklepem vyrazil Vasilevskij.
     
    19:00
    Hosté jsou v plném počtu. Do konce první třetiny schází minuta.
     
    19:56
    Hosté teď měli trochu smůly, když Mikko Rantanen nedokázal vrátit puk Nathanovi MacKinnonovi. Ten už by jel sám na branku!
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina vyšla lépe Tampě. Ta duel začala velkým náporem, který už po 36 sekundách hry přetavil v gól Anthony Cirelli. I další minuty patřily s velkým nasazením hrajícím domácím a Kuemper v brance Colorada se měl co ohánět. Hosté se dostávali do střeleckých příležitostí hodně těžko. Pokud dnes chtějí uspět, budou se muset v tomto ohledu hodně zlepšit a daleko více se tlačit před brankoviště soupeře.
     
    Statistiky po 1. třetině:
    Střely na branku – 17:4
    Zblokované střely – 13:5
    Vyhraná vhazování – 9:8
    Trestné minuty – 0:2
    Hity – 11:18
     
    Další třetina začne přibližně ve 3:14.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:50
    Hosté si tentokrát lépe pohlídali vstup do druhé třetiny. Druhou řadu Tampy k ničemu většímu nepustili.
     
    21:23
    Od modré čáry vypálil Zach Bogosian. K dorážce se pak dostal Nikita Kučerov, který trefil boční oblouk branky.
     
    22:43
    J. T. Compher dobře našel Calea Makara. Jeho ránu z první zablokoval Corey Perry.
     
    22:53
    Opět Makar. Ofenzivně laděný obránce naznačil přihrávku na levou stranu. Místo ní si stáhl puk doprava a vypálil. Vasilevskij má kotouč ve výstroji.
     
    23:21
    Hosté se v ofenzivě probouzejí! Ránu Nathana MacKinnona vytěsnil vyrážečkou Andrej Vasilevskij. Ten pak čelil také nájezdu Artturiho Lehkonena, jenž byl ale při zakončení tísněn a gólmana Bolts nepřekonal.
     
    23:57
    Vyloučení v týmu Tampa Bay Lightning:
    Victor Hedman – 2 min., nedovolené bránění.
     
    24:28
    MacKinnon si vyměnil puk s Makarem a pálil z jedničky. Trefil jen protihráče.
     
    25:05
    Domácí dosud nedokázali vyhodit. Puk putoval před branku, kde z bezprostřední blízkosti minul zařízení Landeskog!
     
    25:17
    Colorado právě vstřelilo branku!
    Laviny opět ukazují, jak mají skvělé přesilovky! Z pravé strany nastřeloval puk do brankoviště Mikko Rantanen. Ten trefil brusli zády k bráně stojícího NATHANA MACKINNONA, od něhož se hrací předmět odrazil za brankovou čáru. Pro MacKinnona se jedná o první zásah ve finálové sérii – 1:1. Asistence: Mikko Rantanen a Cale Makar.
    25:17 Nathan MACKINNON - 1:1
     
    26:12
    Bowen Byram musel zahákovat unikajícího Hedmana a přesilovku si zahraje také Tampa. Ještě ale přichází reklamní přestávka.
     
    26:23
    Stamkosova bomba od modré. Kuemper zasáhl pravým betonem.
     
    27:29
    Kombinace Tampy byla dlouho pomalá. Teď ale přišla dobrá příležitost. Nástřel Kučerova tečoval Ondřej Palát a Kuemper musel rychle reagovat!
     
    27:47
    Nyní rychlá souhra, po níž pálil Steven Stamkos z levé strany vedle bližší tyčky.
     
    28:13
    Hosté oslabení přežili. Už jsou kompletní.
     
    29:38
    Hosté se ve druhé třetině dostali do hry. Střelecky jsou dokonce aktivnější.
     
    30:20
    Střely na branku ve 2. třetině – 4:8
     
    30:42
    Tampa právě vstřelila branku!
    Domácí si berou vedení zpět! Skvěle to udělal VICTOR HEDMAN. Ten jako obránce předvedl odvážný individuální průnik útočným pásmem, který zakončil bekhendovou střelou k pravé tyčce z pohledu Kuempera. Toho tahle rána zaskočila a na kotouč vyrážečkou nedosáhl. Asistence: Jan Rutta.
    30:42 Victor HEDMAN - 2:1
     
    31:48
    Za hákování je vyloučen Steven Stamkos. Colorado má k dispozici přesilovku, které jsou v téhle sérii z jejich strany zatím smrtící.
     
    32:51
    Alex Killorn nyní přerušil kombinaci Colorada. Kotouč srazil do středního pásma!
     
    33:24
    Cale Makar dovezl puk do předbrankového prostoru. McDonagh však zablokoval jeho pokus!
     
    33:45
    Vasilevskij přerušuje hru po ráně Nathana MacKinnona. Bolts tohle oslabení zřejmě přežijí!
     
    33:56
    Domácí jsou v plném počtu. Od modré čáry střílel Bowen Byram. Vasilevskij zasáhl lapačkou.
     
    34:02
    Kotouč vypadl z hrací plochy. Čas na závěrečnou reklamní přestávku v této třetině.
     
    34:20
    Anthony Cirelli zavezl puk do útočného pásma a rovnou to zkusil. Rána směřovala nad branku Avalanche a kotouč se poté odrazil mimo hřiště.
     
    34:55
    Cale Makar z osy hřiště minul branku. O chvíli později pálil z mezikruží MacKinnon, Vasilevskij vyrazil jeho ránu.
     
    35:32
    Victor Hedman se dostal do zakončení z pozice falešného pravého křídla. Bekhendovou střelu z úhlu vyrazil Kuemper. Hedman si však vzal odražený kotouč, branku s ním objel a vyzkoušel to znovu. Brankář hostí se musel rychle přesouvat.
     
    36:12
    Artturi Lehkonen se vytočil zpoza branky až do zakončení. Vasilevskij přiložil hokejku na led včas.
     
    37:23
    Z ostrého úhlu to zkusil Michal Sergačjov. Kuemper byl u bližší tyčky připraven.
     
    38:06
    Hostující pětice byla na ledě dlouho a Tampa tak byla v tlaku. Nyní už Laviny dostaly puk alespoň do středního pásma a část hráčů stačila vystřídat.
     
    38:43
    Domácím bylo odpískáno postavení mimo hru.
     
    38:50
    V opakovaných záběrech jsme si všimli, že po střetu s Toewsem opustil led v bolestech Anthony Cirelli. Střelec prvního gólu Tampy spadl na pravou ruku a zdálo se, že to odneslo rameno.
     
    39:37
    Cale Makar střílel od modré čáry, ale trefil jen bránícího Coltona.
     
    40:00
    Současně se sirénou měl ještě dobrou možnost domácí Ross Colton, který zblízka minul branku. Těžko říci, zda by případný gól ještě platil. Asi by se to kontrolovalo u videa.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina přinesla zlepšený výkon Colorada. To bylo mnohem nebezpečnější než v první části a ve 26. minutě se hostující hráči dokonce radovali z vyrovnání. V přesilové hře se odrazil puk za brankovou čáru od brusle Nathana MacKinnona. V polovině duelu však předvedl pohlednou individuální akci domácí Victor Hedman, který ji zakončil přesnou bekhendovou střelou a vrátil tak Tampě těsné vedení. Stav 2:1 platí i po čtyřiceti minutách hry.
     
    Statistiky po 2. třetině:
    Střely na branku – 26:21 (17:4, 9:17)
    Zblokované střely – 20:10
    Vyhraná vhazování – 19:16
    Trestné minuty – 4:4
    Hity – 20:27
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 4:11.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:01
    Landeskog předložil puk na modrou Jackovi Johnsonovi. Jeho rána však byla zablokována.
     
    42:10
    Začátek třetí třetiny se zatím obešel bez gólových příležitostí na obou stranách.
     
    42:53
    Colorado právě vstřelilo branku!
    Hosté vyrovnávají! Prosadila se jejich čtvrtá formace. Z pravé strany střílel Darren Helm. Vasilevskij puk vyrazil levým betonem pouze k Nicovi Sturmovi. Jeho dorážka se zřejmě ještě otřela o hokejku ANDREWA COGLIANA a kotouč zamířil mimo dosah Vasilevského. Uvidíme, komu bude gól nakonec přiznán, z mého pohledu to ale vypadalo právě na Cogliana. Asistence: Nico Sturm a Darren Helm.
    42:53 Andrew COGLIANO - 2:2
     
    44:04
    Povzbuzení hosté měli další velkou příležitost! Andrej Vasilevskij spadl na led po kontaktu s nohou Kadriho. K souboji ale došlo již mimo brankoviště a hra tedy pokračovala. Gólman Tampy tak čelil atakům protihráčů vleže, ovšem Střelu Joshe Mansona zablokoval Palát a ani Kadri se pak ke gólové dorážce nedostal.
    44:04 Závar před ležícím Vasilevským.
     
    44:40
    Na zakázané uvolnění zahrál hostující brankář Kuemper, který vyhodil kotouč přes celé hřiště.
     
    46:11
    Tentokrát zakázané uvolnění domácích.
     
    47:06
    Máme tu trochu zklidnění. Domácí s pukem za vlastní brankou a vyčkávají.
     
    47:37
    Bekhendový pokus Victora Hedmana skončil ve výstroji Kuempera. Reklamní přestávka.
     
    47:45
    Laviny předvedly rychlý přechod do útoku. Darren Helm nahrál doleva rozjetému Andrewovi Coglianovi, jehož střela pak skončila v klíně Vasilevského.
     
    48:21
    Střelu Alexe Killorna srazil mimo hřiště Lehkonen. Vhazuje se v útočném pásmu Blesků.
     
    48:25
    Nikita Kučerov vypálil hned po buly a za Kuemperem zazvonila horní tyčka! Velké štěstí teď stálo při Coloradu.
     
    48:41
    Ránu Erika Johnsona zablokoval Steven Stamkos. Ten po obětavém zákroku odkulhal na střídačku.
    48:41 Kučerov střílel do horní tyčky. Na druhé straně Stamkos obětavě blokoval střelu Johnsona.
     
    49:40
    Nazem Kadri to zkoušel z úhlu. Vasilevského nepřekvapil.
     
    50:10
    Máme tu už posledních deset minut třetí třetiny.
     
    50:30
    Střely na branku – 28:27
     
    51:12
    Na pravém křídle se dostal k puku Corey Perry. Ten se následně prezentoval dělovkou, kterou vyrazil Kuemper ramenem.
     
    51:36
    Nyní střílel od modré Ryan McDonagh. Kuemper má puk v lapačce. Následuje reklamní přesávka.
     
    52:03
    Puk vypadl z hrací plochy. Buly v obranném pásmu Bolts.
     
    52:45
    Domácí fanoušci cítí, že se utkání láme a nyní své hráče hlasitě povzbuzují.
     
    53:20
    Bogosian předal v útočném pásmu puk Sergačjovovi. Ten se stahovačkou zbavil protihráče, jeho střela však byla sražena do ochranné sítě za brankou hostí.
     
    54:02
    Z levé strany vypálil Valerij Ničuškin. Jeho projektil minul domácí klec.
     
    54:35
    Domácím byl odpískán ofsajd. To znamená také poslední reklamní přestávku.
     
    54:53
    Puk nyní zamířil na střídačku domácích. Hra je tedy opět přerušena.
     
    55:31
    Brandon Hagel zamířil dopředu na levém křídle. Následně hledal prudkým pasem před branku najíždějícího Killorna, který kotouč netrefil.
     
    56:29
    Od modré čáry vypálil Jan Rutta. Darcy Kuemper schoval kotouč do lapačky.
     
    57:10
    Opět dobré střídání čtvrté formace hostí. Ta dnes již zajistila Coloradu gól na 2:2.
     
    58:00
    Už jen dvě minuty do konce třetí třetiny. Dočkáme se prodloužení?
     
    59:03
    Hedman střílel od modré. Kuemper puk vyrazil k Nickovi Paulovi, který nedokázal z dorážky překonat hostujícího brankáře! To byla velká šance Tampy!
     
    59:27
    Kotouč se nyní snesl na střídačku Colorada. Rozhodčí ukazuje, že se bude vhazovat v obranném pásmu Laviny.
     
    59:56
    Zakázané uvolnění domácích. Do konce třetí části scházejí 4 sekundy...
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Utkání končí po 60 minutách nerozhodně 2:2 a stejně jako v prvním zápase série se tak bude prodlužovat! Ve třetí třetině padl jen jeden gól. Ve 43. minutě udeřila čtvrtá formace celku z Denveru, když po Helmově střele dorážel Sturm a puk zamířil za Vasilevského ještě po teči Andrewa Cogliana. Na straně Tampy pak scházely centimetry Kučerovovi, který střílel do horní tyčky.
     
    Statistiky po 3. třetině:
    Střely na branku – 37:27 (17:4, 9:17, 11:6)
    Zblokované střely – 29:17
    Vyhraná vhazování – 30:27
    Trestné minuty – 4:4
    Hity – 28:37
     
    Prodloužení začne přibližně v 5:08.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    61:02
    Velká šance hostí! Kadri posílal puk zpoza branky do ohně. Tam si ho našel Valerij Ničuškin, jehož tečované zakončení dokázal reflexivně vykopnout levou nohou Vasilevskij!
     
    61:45
    Z levé strany střílel hostující Nick Paul a Kuemper zasahoval maskou. Na druhé straně startoval za pukem J. T. Compher, měl k němu ale dále než Vasilevskij.
     
    62:28
    Coloradu bylo odpískáno postavení mimo hru.
     
    62:55
    Cale Makar si na modré počkal na výhodný moment pro střelu. Tu mu vyrazil Vasilevskij.
     
    64:00
    Kuemper raději podržel v lapačce puk, který doklouzal až do jeho brankoviště. Na rozehrávku si netroufl.
     
    64:45
    Ničuškin procházel dopředu na pravé straně, do zakončení ho však obrana domácích nepustila.
     
    65:05
    Logan O'Connor se mohl stát hostujícím hrdinou! Dostal se do samostatného úniku, ovšem střelou po ledě nepřekonal Vasilevského!
     
    65:10
    Hned po buly vypálil Devon Toews. Jeho projektil prošel těsně vedle levé tyčky!
     
    65:24
    Puk vypadl na domácí střídačku. Vhazuje se ve středovém kruhu.
     
    66:15
    Vasilevskij v prodloužení drží Tampu! Nyní nepustil za svá záda ani zakončení Gabriela Landeskoga z levé strany.
     
    66:56
    Puk vypadl z hrací plochy. Vhazování ve středním pásmu.
     
    67:32
    Střela Jana Rutty byla zastavena ve změti těl před brankou. Toews pak odehrál volný puk do bezpečí.
     
    68:40
    Hosté zahodili další obrovskou příležitost! Skvěle to udělal Ničuškin, který si stáhl puk na levou stranu. Odsud našel krosem Bowena Byrama, který z pravého kruhu netrefil odkrytou polovinu branky Bolts!
     
    68:49
    Nyní střílel Byram od modré. Vasilevskij má puk v lapačce.
     
    70:13
    Josh Manson zatáhl puk dopředu na pravé straně. Z ostrého úhlu pak střílel do boční síťky.
     
    70:24
    Střely na branku v prodloužení – 3:8
     
    70:38
    Po střele Rantanena byl puk sražen do ochranné sítě. Hosté alespoň získávají buly v útočném pásmu.
     
    70:46
    Rantanenovu další střelu tečoval Nathan MacKinnon. Vasilevskij domácí opět podržel!
     
    71:27
    Velký nápor hostí! Obrana Lightning odolává s vypětím všech sil!
     
    71:51
    Sergačjov nakonec vyhodil. Navíc tak, že to není icing a hráči Tampy tak mohou střídat.
     
    72:02
    Colorado právě vstřelilo branku!
    Laviny nakonec vítězí v prodloužení! Artturi Lehkonen našel na pravém křídle rozjetého NAZEMA KADRIHO. Navrátilec do sestavy Avs přebruslil unaveného Sergačjova, který nestihl vystřídat, a tváří v tvář Vasilevskému rozhodl střelou pod horní tyčku. Zamířil tak přesně, že kotouč zůstal zaražen v brankové síťce – 2:3. Asistence: Artturi Lehkonen a Darcy Kuemper.
    72:02 Nazem KADRI - 2:3
     
    Konec zápasu.
     
    Hokejisté Colorada vítězí na ledě Tampy 3:2 v prodloužení a v sérii vedou již 3:1 na zápasy! Získat Stanley Cup tak mohou už v dalším duelu v domácí aréně. Bolts přitom v základní hrací době dvakrát vedli. Už po 36 sekundách je poslal do vedení Anthony Cirelli a v polovině duelu odpověděl na přesilovkovou trefu Nathana MacKinnona obránce Victor Hedman. V úvodu třetí třetiny ovšem srovnal na 2:2 Andrew Cogliano. V prodloužení byly Laviny lepší, Tampu několikrát podržel brankář Vasilevskij. V čase 72:02 už byl však proti naprosto přesné střele Nazema Kadriho i on bezmocný.

    Stav série – 1:3
     
    Statistiky zápasu:
    Střely na branku – 39:38 (17:4, 9:17, 10:6 – 3:11)
    Zblokované střely – 35:20
    Vyhraná vhazování – 35:35
    Trestné minuty – 4:4
    Hity – 29:41
     
    Kdo se postavil do brankoviště?
    Andrej Vasilevskij (TBL) – 35 zákroků, 3 OG, úspěšnost 92,1 %, odchytal 71:59
    Darcy Kuemper (COL) – 38 zákroků, 2 OG, úspěšnost 95,0 %, odchytal 71:59
     
    Česká a slovenská stopa:
    Ondrej Palát (TBL) – 0+0, 0 účast, 2 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 21:33
    Jan Rutta (TBL) – 0+1, 0 účast, 2 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 22:43
    Erik Černák (TBL) – 0+1, +1 účast, 3 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 7:37

    Pavel Francouz (COL) – jako druhý brankář do utkání nezasáhl
     
    Tři hvězdy utkání:
    1. Nazem Kadri (COL) 1+0
    2. Victor Hedman (TBL) 1+0
    3. Anthony Cirelli (TBL) 1+0 (05:43:38)

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 1. Cirelli (Černák), 31. Hedman (Rutta) – 26. MacKinnon (Rantanen, Makar), 43. Cogliano (Sturm, Helm), 73. Kadri (Lehkonen, Kuemper)


    Tampa Bay Lightning: Vasilevskij (Elliott) – Rutta, Hedman (A), Černák, McDonagh (A), Bogosian, Sergačjov – Kučerov, Stamkos (C), Palát – Killorn, Cirelli, Hagel – Perry, Paul, Colton – Nash, Bellemare, Maroon.
    Trenér: Cooper

    Colorado Avalanche: Kuemper (Francouz) – Makar, Toews, Manson, J. Johnson, E. Johnson, Byram – Ničuškin, MacKinnon (A), Landeskog (C) – Rantanen (A), Kadri, Lehkonen – L. O'Connor, Compher, Newhook – Sturm, Helm, Cogliano.
    Trenér: Bednar

    Rozhodčí: Sutherland, McCauley – Barton, Murchison

    Diváci: 19 092
    Tampa 2 4 Colorado
    #1 Čtvrtek 16.06.2022 • 02:00
    Colorado - Tampa 4:3 po prodl.
    #2 Neděle 19.06.2022 • 02:15
    Colorado - Tampa 7:0
    #3 Úterý 21.06.2022 • 02:00
    Tampa - Colorado 6:2
    #4 Čtvrtek 23.06.2022 • 02:00
    Tampa - Colorado 2:3 po prodl.
    #5 Sobota 25.06.2022 • 02:18
    Colorado - Tampa 2:3
    #6 Pondělí 27.06.2022 • 02:15
    Tampa - Colorado 1:2
    ocianews.com