Kanada – Arménie 16:0 (kon.) | Itálie – Slovensko 3:4 (kon.) | Slovensko – Česko cz 0:3 (kon.)
USA – Řecko 6:5 (kon.)
konec
Itálie
3:4 (1:1, 1:2, 1:1)
Slovensko
Pátek 24.06.2022, 03:00 • Place Bell 1, Laval, Kanada • Mistrovství světa mužů
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 03:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokejbalu přeju krásnou pozdní noc, chcete-li brzké ráno. Vítám vás při sledování světového šampionátu v hokejbalu mužů, u zápasu mezi Itálií a Slovenskem.
     
    Slovensko má za sebou dva zápasy a ještě nezaváhalo. Na úvod porazilo Velkou Británii 6:1, načež rozstřílelo Haiti ještě o trochu vyšším rozdílem 7:1.

    Italové odehráli dokonce už tři utkání. V tom prvním šokovali získaným bodem proti Česku, kterému nakonec podlehli 3:4 v prodloužení. Ve druhém zápase svedli velkou bitvu s Haiti, z níž ve finále brali všechny tři body za vítězství 4:3, Velkou Británii zdolali hladce 6:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Itálie: Flores (Borgia, Cipparrone) – Pittiglio, Granitto, Musto, Alonzi, Cerona, D'Amico, Falzoi, Lagozzo – Bartolini, Gagnon, Lastoria, Novielli, Mirolla, Pulicicchio, D. Vernace (C), M. Vernace, Ponce, Fazzari (A), Giustini, D'Ettore, Mandracchia, Setacci.
    Trenér: Michal Iustini

    Slovensko: Kučera (Buliš) – Lukáč, Minárik (C), Vidlár, M. Gajdoš, Horváth, Salajka, Bujdák (A), I. Gajdoš – Vozár, Balga, Korbáš, Cíbik, Lukačovič, Fumač, Rampáček (A), Piják, Behúl, Simon, Svitana, Oravec, Teplický, Bobál.
    Trenér: Mojmír Hojer

    Rozhodčí: Jim Armitstead, Chris Bishop.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Utkání mezi Slovenskem a Itálií odstartovalo. Naši východní sousedé jsou obrovskými favority, jejich ztráta bodů by se rovnala velkému překvapení.
     
    00:58
    Úvodní minuta proběhla spíše v poznávacím duchu. Na obou stranách byl k vidění pár nepřesností, hráči s teprve sehrávají.
     
    01:26
    Po pravé straně nabral rychlost Matúš Korbáš. První střelu na bránu nezaznamenal, nedokázal totiž oběhnout posledního obránce.
     
    01:49
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Tak to dlouho netrvalo, Slováci už vedou! Dobře si počínal Libor Teplický, jenž zadovkou vybídl k zakončení MATÚŠE KORBÁŠE, tvrdá rána zprava propadla Floresovi až za brankovou čáru. Asistence: Libor Teplický a Patrik Svitana.
    01:49 Matúš KORBÁŠ - 0:1
     
    02:18
    Zahrozili i Italové. Došlo k jejich střele z poměrně velké vzdálenosti, brankář Peter Kučera s ní neměl téměř žádné potíže.
     
    02:57
    Hráči v modrých dresech pokračují v aktivním pojetí hry. Robert Balga zvládl nelehké zpracování, načež na středu nepřesně hledal Cíbika.
     
    03:22
    O přerušení hry se postaral italský gólman Anthony Flores. Tentokráte na zakončení k bližší, levé tyči dobře viděl a míček udržel.
     
    03:49
    Napadání Marca Falzoie málem přineslo kýžené ovoce. Italský hokejbalista se natlačil na Lukáše, avšak tělo před něj nacpat nedokázal.
     
    04:22
    Zápas zatím probíhá v rychlém tempu. Na polovině hřiště se napřahoval Boris Oravec, jemuž však balónek přeskočil přes hokejku.
     
    04:58
    Problém se zpracováním měl rovněž Roman Bujdák. Byť nadvakrát, tak si poradil, pod tlakem hrál raději směrem dozadu.
     
    05:32
    Dlouhé vyhození Stefana Alonziho skončilo italským zakázaným uvolněním. Hra se stěhuje zpátky před Anthonyho Florese.
     
    05:45
    Hned po vhazování Slovensko zůstalo nastěhovaní před bránou soupeře. Navýšení náskoku se zatím nekoná, Svitana cílil příliš vysoko.
     
    06:11
    Práce pro Petera Kučera, který si s první nebezpečnější situací poradil více než obstojně. Zaznamenal úspěšný zákrok levou nohou.
     
    06:48
    Hojerova družina se nikam nežene. Až Milan Rampáček zkusil zrychlit hru, jenže jeho prodloužení naslepo skončilo na hokejce protihráče.
     
    07:29
    Zpoza vlastní brány rozehrával Miroslav Behúl. Počkal si na prostřídání kolegů, aby následně mohl rozjet akci přes Libora Teplického.
     
    07:48
    A byl to právě Libor Teplický, kdo nastartoval motory po levé lajně, načež Marco Cerona přečetl kličku k mantinelu a čistě míče vybojoval pro sebe.
     
    07:59
    Prvním vyloučeným hráčem střetnutí je Boris Oravec. Reprezentant Slovenska zazmatkoval a pod tlakem se provinil proti pravidlům zdržováním hry.
     
    08:25
    Frank Giustini si počkal na správný okamžik a vypálil v momentě, kdy gólmanovi clonil jeden z jeho protihráče, nastřelil ho však do nohy.
     
    08:37
    Itálie právě vstřelila branku!
    Máme opět vyrovnáno! Frank Giustini tentokráte v roli nahrávače adresoval pas doprava WILLIAMU BARTOLINIMU a ten tvrdou ránou propálil překvapeného Kučeru. Asistence: Frank Giustini a Daniel Setacci.
    08:37 William BARTOLINI - 1:1
     
    09:30
    Slovensko nechce na nic čekat a znovu útočí. Ujali se rychlého vedení, ale od povedené akce má hra k ideálu hodně daleko.
     
    10:26
    Jistý zákrok v podání Anthonyho Florese. Italský gólman vystoupil proti Marcelu Cíbikovi, střelecký pokus udržel ve výstroji.
     
    10:58
    Boris Oravec svůj trest neodčinil, forhendem vypálil příliš vysoko nad bránu. Míček přeletěl mantinel, takže se zase přerušuje hru.
     
    11:19
    Dlouho čekal Roman Bujdák v zadních řadách na míček. Zkusil i přeběhnutí zleva doprava, až s ho všiml Rampáček, jenž nahrávku vystihl Jonathan Mandracchia.
     
    11:47
    A jsou to aktuálně převážně Italové, kteří teď tahají za delší nitky provazu. Peter Kučera ale znovu zasahovat nemusel, soupeř zatím pouze kombinuje.
     
    12:33
    Rychlý slovenský brejk nevyšel. Lukáš Horváth vyzkoušel dlouhou nahrávku na Filipa Simona, toho výborně pokryl Michael Fazzari.
     
    13:16
    Postavění mimo hru Slovenska neuniklo rozhodčím, kteří správně přerušili hru a míček vhodí zpátky do hry ve středním pásmu.
     
    13:53
    Za obranu zabíhal Michael Fazzari. Tělem sice odstavil osobního strážce v podobě Minárika, jenže přitom ztratil kontrolu nad balónkem.
     
    14:27
    Italové útočí, nikam nespěchají. Daniel Setacci potáhl balónek, leč překvapivě nezakončoval, ještě ho posunul směrem dozadu na Granitta.
     
    14:56
    Ještě jeden poslední útok v rámci úvodního dějství vyzkoušeli i Slováci, nicméně neuspěli, protože vysoký pas se stal kořistí Michaela Lastory.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina zápasu mezi Slovenskem a Itálií je minulostí, zatím je proti všem papírovým předpokladům skóre vyrovnané 1:1. Naše východní sousedy posunul do vedení gól Matúše Korbáše z 2. minuty. Italové ovšem ukázali, že bojovnost jim nechybí a v 9. minutě dal aktuální podobu výsledku William Bartolini gólem v přesilové hře.
     
    Další třetina začne přibližně v 3:36.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:10
    Druhá třetina je v plném proudu, tak pojďme na ni. Slováci určitě nejsou spokojení s dosavadním průběhem, uvidíme, co vymyslí v prostřední části.
     
    15:37
    Ihned po vhazování u italského gólmana pálil Adam Fumač. Anthony Flores šel do kolen včas a mezeru mezi betony si pohlídal.
     
    15:51
    Anthony Mirolla si nedal pozor na svou hokejku a v útočném pásmem jí trefil do obličeje slovenského soka. Proti dvouminutovému trestu ani nezkoušel diskutovat.
     
    16:26
    Slováci obsadili útočné pásmo a trpělivě se snaží najít podruhé recept na Anthonyho Florese. Zatím marně, italský gólman odolává.
     
    17:14
    A to i po střele Patrika Svitany z levé strany. Italský strážce svatyně se výborně přesunul a nejhoršímu zabránil betonem.
     
    17:46
    Vypadalo to na střelu z velké dálky, jenže Jozefu Minárikovi vůbec nevyšlo zpracování, z dobré příležitosti tak nebylo nic.
     
    18:00
    Potrestaný Anthony Mirolla je zpátky na hrací ploše. Italové se ubránili, takže i nadále se Slováky drží nerozhodný výsledek.
     
    18:54
    Stefano Alonzi už mohl a nejspíše i měl střílet, nicméně volil nahrávku po levé straně na Michaela Vernaceho, ten neuspěl proti Bujdákovi.
     
    19:29
    Muži v pruhovaném nechávají hru plynout, což je určitě dobře. Po souboji v rohu hřiště chvíli váhali, ale hrací předmět našli, proto nepřerušovali.
     
    19:50
    Na naše východní sousedy čeká druhá přesilovka. Hříšníkem je Marco Cerone, který atakoval konkurenta viditelným krosčekem.
     
    20:24
    Slovensko kombinuje, ale poměrně daleko od brány. Na zakončení si nikdo netroufl, Anthony Flores se jen přemisťuje ze strany na stranu.
     
    20:57
    A stále platí, že zasahovat nemusel, protože balónek získal Jonathan Pulicchio a vyhodil ho nekompromisně až za bránu Petera Kučery.
     
    21:06
    Balónek opustil hrací plochu poté, co Lukáš Horváth nastřelil Fazzariho, ovšem ještě ve střední třetině. Vhazování proběhne v polovině.
     
    21:39
    Blíže brány se ocitl Boris Oravec. Neuspěl ani nadvakrát, když nejprve trefil brankáře, druhým pokusem zase dobře zakleknuvšího obránce.
     
    22:05
    Ale také Peter Kučera má zřejmě víc práce, než sám očekával. Teď si poradil na jedničku, pokus Lagozza směřoval přímo do středu brány.
     
    22:45
    Slováci měli ponechanou výhodu, ale nic z ní nevytěžili, zakončení z úhlu pokryl Flores. Dvě minuty za podražení inkasoval Bartolini.
     
    23:31
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Tato přesilovka už je využita, Hojerova družina je zase o krok napřed! Na červené čáře napřáhl MICHAL SALAJKA a balónek se zastavil až za Floresovými zády. Asistence: Milan Rampáček a Jozef Minárik.
     
    24:23
    Hokejbalisté v modrých dresech by určitě rádi přidali brzkou pojistku. Jednobrankový náskok je ošemetný, o tom se proti Italům přesvědčili i Češi.
     
    24:39
    Spíše propagační zakončení Daniea Ponceho nenadělalo Peteru Kučerovi větší starosti, přesto slovenský gólman raději přerušil hru.
     
    24:59
    Itálie disponuje možností vyrovnání v početní převaze. Je to Marek Gajdoš, kdo si jde sednout za podražení. Může akorát zpytovat svědomí.
     
    25:25
    Itálie právě vstřelila branku!
    Mužstvo z Apeninského poloostrova využilo další přesilovku a světe div se, oba celky jsou znovu na stejné startovací čáře! Daniel Setacci si vytvořil prostor vlevo a vystřelil, uspěl dorážející DANIEL PONCE. Asistence: Daniel Setacci a Giuseppe D'Amico.
    25:25 Daniel PONCE - 2:2
     
    26:25
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Naši východní sousedé jsou do třetice v těsném náskoku. Blíže vítězství je posunul BORIS ORAVEC, na jehož střelu neměl Flores žádnou šanci dosáhnout. Asistence: Patrik Svitana a Marek Gajdoš.
     
    27:36
    Italové vyzkoušeli rychlou odpověď, ale neuspěli. Domohli se alespoň přerušení hry a vhazování po levici slovenského gólmana.
     
    28:20
    Hráči v bílých dresech pokračují v sympatickém výkonu. Štěstí zkusil na vlastní pěst Marc Falzoi, leč proti přesile modrých neuspěl.
     
    29:19
    Velká komplikace pro Slovensko, protože rozhodčí v jejich řadách sáhli hned k dvojímu trestu! Italové mají velkou příležitost vrátit stav o vyrovnané podoby.
     
    29:55
    Frank Giustini moc dobře věděl, že musí střílet. Zkoušel překvapit Petera Kučeru z velkého úhlu, ten místečko u bližší tyčky nenechal.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na bránu po 2. třetině: 15 – 16.
     
    Prostřední dějství vyšlo lépe Slovákům, kteří vedou jednobrankovým rozdílem 3:2. Našim východním sousedům vrátil vedení Michal Salajka, za Italy znovu vyrovnal Daniel Ponce. Poslední slovo nicméně měli ve druhé patnáctiminutovce hráči v modrém, jmenovitě Boris Oravec.
     
    Další třetina začne přibližně v 4:13.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:20
    Třetí třetina má za sebou první vteřiny a pokračuje italská dvojnásobná přesilová hra. Hráči v bílém se okamžitě nastěhovali do útočného pásma.
     
    30:47
    Peter Kučera se přemisťoval zleva doprava, ale zasahovat nemusel. Až nahrávku napříč hřištěm vystihl Marek Gajoš, jenž vyhodil.
     
    31:03
    Střela z velkého úhlu skončila mezi třemi tyčemi Slovenska, míček navíc vyletěl mimo hřiště. Zase chvilku klidu pro naše východní sousedy.
     
    31:30
    Slováci jsou kompletní. Přestáli těžké okamžiky s jednobrankovým vedením, nyní opět mohou začít střádat plány směrem na navýšení náskoku.
     
    32:24
    Před bránu si nabíhal opomenutý Adam Fumač. Velká škoda, že mu Filip Simon neadresoval přesnější nahrávku.
     
    32:45
    Zatím to vypadá, že hráči v modrém získávají zpět kontrolu nad hrou. Je jasné, že v plném počtu se hraje o něco lépe, než když vás je o dva méně.
     
    33:26
    Avšak Italy není radno podceňovat. Adam Lagozzo střílel tvrdě forhendem z pravé strany a jen těsně minul prostor u vzdálenější tyčky.
     
    33:58
    Na druhé straně pokoušel štěstí Michal Salajka. Na druhý úspěch v utkání si ještě musí počkat, tentokráte jej Anthony Flores vychytal.
     
    34:14
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Jak je to jednoduché! MICHAL SALAJKA prostě převzal míček, na žluté čáře označující polovinu hřiště napřáhl a tvrdou dělovku vyslal mimo dosah viditelně překvapeného gólmana. Asistence: Jozef Minárik.
    34:14 Michal SALAJKA - 2:4
     
    35:01
    K navýšení náskoku moc nechybělo. Odražený míček si našel Lukáš Piják, leč lehce dezorientovaného gólmana trefil přímo do výstroje.
     
    35:32
    Na pravé straně si hledal a vytvořil prostor Martin Lukačovič. Míčku se dočkal, ale ve snaze o ránu z první zasáhl jen blokujícího obránce.
     
    36:10
    Směrem do ofenzivy skvěle zafungoval Stefan Pittiglio. Vyskočil proti vysokému míčku, který si stáhl do hokejky, Marek Gajdoš za jeho zády číhal marně.
     
    36:41
    Marco Cerone se zbavil osobního strážce, jenže míček si posunul až příliš před sebe a bekhendem pak z minusového úhlu podle očekávání minul.
     
    37:22
    Slováci měli výrazně nebezpečnější útok. Jmenovitě Tomáš Vidlár, který ještě hledal Milana Rampáčka, toho pohlídal Jason Granitto.
     
    37:49
    Obtočit bránu zkusil Matúš Korbáš. Zprvu to vypadalo, že má dost místa, ovšem skvěle k němu přistoupil Danel Vernace a ve skórování mu zabránil.
     
    38:29
    Slováci, přestože se směrem do defenzivy poměrně trápí, tak směřují za očekávanými třemi body. Kontrolují hru a soka k ničemu nepouští.
     
    38:49
    Individuální průnik Franka Giustina úspěchem neskončil. Ital ztratil kontrolu nad balónkem čili vůbec nevystřelil.
     
    39:20
    Souboj u červené čáry skončil hvizdem rozhodčího. Hra je poslána po pravici Kučery, tedy do útočného pásma Italů.
     
    39:53
    I útočníci umí bránit. Jonathan Pulicicchio se stáhl spolu s Vidlárem, v klíčový okamžik jej předskočil a vyhozením zabránil slovenskému zakončení.
     
    40:07
    Itálie právě vstřelila branku!
    Ještě to bude drama! STEFAN PITTIGLIO si z pozice obránce sběhl před bránu na dokonalou nahrávku Mirolly a forhendem zvedl balónek nad pravý Kučerův beton. Asistence: Anthony Mirolla a Massimo D'Ettore.
    40:07 Stefan PITTIGLIO - 3:4
     
    41:26
    Slovensko chtělo přispěchat s rychlou odpovědí a nebylo vůbec daleko. Martin Lukačovič zakončoval pěknou kombinační akci střelou těsně vedle levé tyče.
     
    41:49
    Miroslav Behúl nevystřelil, alespoň však pošetřil cenné vteřinky. Zůstal s míčkem u mantinelu, kde pořádně potrápil Alonziho s Mustem.
     
    42:21
    Po souboji v rohu hřiště rozhodčí raději přerušili hru. Rozhodli se v tomto případě nevylučovat, vhazování proběhne v útočném pásmu Slovenska.
     
    42:40
    Patrik Svitana si chystal balónek na střelu. Ovšem příliš dlouho, neboť k němu v poslední chvíli dostoupil Marc Falzoi a míček mu vypíchl.
     
    43:12
    Slovenští hokejbalisté drží míček na útočné polovině, přesně to jim momentálně stačí ke štěstí. Italové si nedokáží vytvořit souvislý tlak.
     
    43:44
    Do hry se dokonce zapojil i italský gólman Anthony Flores, jenž vyběhl za volným míčkem a zpracoval ho pro přibíhajícího Pittiglia.
     
    44:01
    V momentě, kdy začala poslední minuta základní hrací doby, utekl Anthony Flores na střídačku. Italové zkouší powerplay!
     
    44:15
    Slováci zahnali hru do rohu hřiště. Rozhodčí ovšem s tímto krokem neměli pochopení a po pár vteřinách foukli do píšťalky.
     
    44:36
    Skvělý Peter Kučera! Bleskově se přemístil k pravé tyči proti křižné nahrávce a pravou rukou zabránil balónku v cestě za brankovou čáru.
     
    Konec zápasu.
     
    Střely na bránu: 22 – 24.
     
    Slovensko potvrdilo roli favorita, ale na vítězství proti Itálii se pořádně nadřelo, zvítězilo o jediný gól 4:3. Michal Salajka poslal ve 36. minutě naše východní sousedy do dvoubrankového vedení, ale Italové zabojovali a zpět na rozdíl jediného gólu snížil ve 41. minutě obránce Stefan Pittiglio. V závěru tým z Apeninského poloostrova ještě zkusil hru bez gólmana, ale ani ta ke kýženému vyrovnání nevedla, byť jednou byl gól blízko, ale Peter Kučera předvedl výborný zákrok.

    Svěřenci kouče Hojera tak zůstávají stoprocentní i po třetím zápase, Italové mají bilanci dvou vítězství a dvou porážek. (04:44:30)

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 9. Bartolini (Giustini, Setacci), 26. Ponce (Setacci, D'Amico), 41. Pittiglio (Mirolla, D'Ettore) – 2. Korbáš (Teplický, Svitana), 24. Salajka (Rampáček, Minárik), 27. Oravec (Svitana, M. Gajdoš), 35. Salajka (Minárik)


    Itálie: Flores (Borgia, Cipparrone) – Pittiglio, Granitto, Musto, Alonzi, Cerona, D'Amico, Falzoi, Lagozzo – Bartolini, Gagnon, Lastoria, Novielli, Mirolla, Pulicicchio, D. Vernace (C), M. Vernace, Ponce, Fazzari (A), Giustini, D'Ettore, Mandracchia, Setacci.
    Trenér: Michal Iustini

    Slovensko: Kučera (Buliš) – Lukáč, Minárik (C), Vidlár, M. Gajdoš, Horváth, Salajka, Bujdák (A), I. Gajdoš – Vozár, Balga, Korbáš, Cíbik, Lukačovič, Fumač, Rampáček (A), Piják, Behúl, Simon, Svitana, Oravec, Teplický, Bobál.
    Trenér: Mojmír Hojer

    Rozhodčí: Jim Armitstead, Chris Bishop
    thejrc.org