Brno – Slovácko 2:2 (kon.) | Ostrava – Olomouc 0:3 (kon.) | Zlín – Mladá Boleslav 0:0 (kon.)
Teplice – Plzeň 2:2 (kon.)
konec
FC Zlín
0:0 (0:0)
FK Mladá Boleslav
Sobota 30.07.2022, 16:00 • Stadion Letná, Zlín • FORTUNA:LIGA • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Vítám tu všechny fotbalové příznivce! V sobotu startuje jubilejní třicátý ročník české nejvyšší soutěže – toho času FORTUNA:LIGY! První várka zápasů je na programu od 16:00, mezi nimi také souboj Zlína s Mladou Boleslaví.
     
    FK Mladá Boleslav:
    Mladá Boleslav loni nakonec velmi dobře zvládla závěr sezóny. V té zažila i horší momenty, ale po základní části skončila sedmá a následně ovládla i skupinu o umístění. Její hráči tak navrch získali milión korun. Letos by středočeský klub rád toto umístění minimálně zopakoval.

    Už ale budou scházet dva důležití členové kádru trenéra Pavla Hoftycha. Do Slavie totiž v létě zamířili produktivní krajní hráči David Douděra s Brazilcem Ewertonem. Částečnými náhradami by mohli být Antonín Vaníček, který přišel z Bohemians, a Patrik Žitný, jehož zase známe z Teplic. Z Bohemky dorazil do města automobilů také defenzivní záložník Daniel Mareček. Slavia prodloužila hostování Ondřejovi Karafiátovi a posilou do obrany je pak také Denis Donát. Toho vedení klubu ulovilo v Hradci.

    V přípravě byla Mladá Boleslav aktivní, sehrála hned osm utkání. Za zmínku stojí především závěrečné herní soustředění v Rakousku. Tam se utkala s účastníkem italské Serie A FC Turín, kterému podlehla 0:2. Poté padla 2:3 s maďarským Mezokovesdem.
     
    FC Trinity Zlín:
    Celek, který se naposledy definitivně zachránil až ve Skupině o záchranu, vstupuje do nové sezóny s novým generálním partnerem a také vizuální identitou. Podle zmíněného partnera ponese název FC Trinity Zlín. Cílem bude posunout se v tabulce výše, vejít se do desátého místa, což by znamenalo vyhnutí se loňským starostem.

    Ševci už nemohou spoléhat na záložníka Cheicka Condeho, který zamířil do švýcarského týmu FC Curych. Do Olomouce pak odešel obránce Lukáš Vraštil. Nových tváří se však v kádru nachází více. Po skončení smlouvy v Karviné přišel zkušený Lukáš Bartošák, jenž může hrát na levé straně obrany i zálohy. Z Opavy klub koupil stopera Josse Didibu a ofenzivu by měli posílit zajímavé zahraniční akvizice – Ghaňan Johnson Owusu a Nedeljko Kovinič z Černé Hory. Na hostování z Jablonce pak dorazil útočník Jan Silný.

    Zlínští odehráli v přípravě sedm utkání s bilancí čtyř výher, dvou remíz a jedné porážky. Tu utrpěli v domácí generálce s druholigovým Prostějovem. Prohra 1:2 může být pro Ševce takovou pomyslnou fackou, aby start sezóny nezaspali.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Trinity Zlín: S. Dostál – Cedidla, Simerský, V. Procházka (C), Bartošák – J. Kolář, Didiba, Čanturišvili, Y. Dramé – Vukadinović, Jawo.
    Náhradníci: Rakovan – Fillo, Bobčík, Silný, Hrdlička, J. Hellebrand, Číž, Janetzký.

    FK Mladá Boleslav: Polaček – Mareček, D. Šimek, Suchý, Karafiát – Pech, Dancák, Mašek, Ladra – Matějovský (C) – Mil. Škoda.
    Náhradníci: Šeda – Fulnek, Donát, Stránský, Vaníček, Krobot, Darmovzal.

    Rozhodčí: Starý – Horák, Vodrážka.
     
    Aktéři utkání už nastoupili na hřiště. Kromě hráčů a rozhodčích se před hlavní tribunu zařadil také chlapec, jenž drží v rukách oficiální ligový míč od firmy Select.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zápas rozehráli domácí. Ti se s míčem dostali až k vlastnímu brankáři Dostálovi, který zkusil založit akci nákopem na levou stranu.
     
    1
    Centr Josse Didiby byl snadnou kořistí hostujícího brankáře Martina Polačeka.
     
    3
    Cedidla musel u lajny podstoupit souboj s dvojicí hostujících hráčů. Soupeře alespoň přibrzdil, Mladoboleslavští budou vhazovat.
     
    4
    Polaček poslal nepřesnou přihrávku doprava Danielovi Marečkovi. Ten balón nestihl na hrací ploše.
     
    5
    Na pravém křídle pracoval s míčem Lamin Jawo. Nakonec se pokusil překvapit Polačeka nečekanou ranou z ostrého úhlu a málem se mu to podařilo. Balón totiž skončil na bližší tyči!
    5. Překvapivá střela Jawa skončila na tyči
     
    7
    Hosté nyní budou vhazovat z levé strany hřiště. Míče se ujal Karafiát.
     
    8
    Vachtang Čanturišvili vstával ze země docela pomalu. Rozhodčí se raději přišel přesvědčit, zda je domácí fotbalista v pořádku.
     
    10
    Lukáš Mašek spadl v pokutovém území po kontaktu s domácím stoperem Simerským. Ten se v první chvíli raději podíval na hlavního rozhodčího, který nebude nařizovat penaltu.
     
    11
    Domácí měli k dispozici standardní situaci. Centr Čanturišviliho odvrátila obrana Boleslavi.
     
    11
    Matějovský otočil hru přesnou přihrávkou na Davida Pecha. Ten sice neobešel Cedidlu, ovšem získal pro svůj tým alespoň roh.
     
    12
    Dobrý centry Ladry z rohového kopu. Míč se před bránou odrazil k Davidovi Šimkovi, jenž se však nezorientoval dostatečně rychle na to, aby stačil zakončit!
     
    13
    Rozhodčí je v kontaktu s kolegy u videa. Prohlíží se nějaká situace v pokutovém území domácích, která následovala po Ladrově rohu.
     
    14
    Penalta se ale kopat nebude. K faulu zřejmě na Milana Škodu nedošlo.
     
    14
    Hosté zvyšují aktivitu a nyní zatlačili Zlínské k pokutovému území. Po přetaženém centru z pravé strany se dostal k balónu nalevo Marek Matějovský. Jeho přihrávka však neprošla až před bránu.
     
    16
    Simerský přenesl hru doleva na Čanturišviliho. Ten se ocitl v souboji s dvěma protihráči a nakonec z toho bude jen odkop od brány Martina Polačeka.
     
    17
    Opět Čanturišvili, který prohnal bránícího Dancáka. Jeho přihrávka pak ale směřovala jen na paty Vukadina Vukadinoviće.
     
    18
    Marek Matějovský poslal skvělý míč do šestnáctky na hlavu Lukáše Maška. Jeho hlavička však nebyla dostatečně přesná na to, aby překonala brankáře Stanislava Dostála. Ten ztlumil míč v rukavicích.
     
    20
    Lamin Jawo napadal ve středu hřiště důrazně Marka Matějovského. Mladoboleslavský kapitán ukazuje, že to bylo za hranou pravidel. Hra však pokračuje.
     
    22
    Dobrý centr Lukáše Bartošáka z levé strany. Vukadin Vukadinović se však k hlavičce nedostal.
     
    23
    Matějovský z první posílal míč za obranu na rozběhnutého Tomáše Ladru. Ten na zajímavou přihrávku nedosáhl a balón doputoval k brankáři Dostálovi.
     
    24
    Martin Cedidla sundal u postranní čáry Tomáše Ladru. Tohle bylo na hraně žluté karty, kterou sudí ještě nevytáhl.
     
    26
    Hosté rozehrávají útočnou akci pomalejšími přihrávkami na vlastní polovině.
     
    27
    Hostující hrot Milan Škoda v pokutovém území nezvládl ideálně první dotek. Míč mu odskočil a zakročit tak mohl stoper Václav Procházka.
     
    28
    Na bezgólovém stavu se zatím nic nemění. Oba týmy si vypracovaly po jedné větší příležitosti. Domácí Jawo dokonce trefil tyč.
     
    30
    Dlouhý balón hledal Milana Škodu. Před ním zasáhl opět Václav Procházka. O odražený balón bojovali hostující Pech s Bartošákem. Podle rozhodčího fauloval mladoboleslavský fotbalista.
     
    31
    Ladrův centr směřoval na vzdálenější tyč, kam si nabíhal David Pech. Míč dokázal odhlavičkovat do bezpečí Bartošák. Pokud by na něj domácí obránce nedosáhl, měl by asi Pech gólovou příležitost.
     
    32
    Daniel Mareček vystoupil proti Bartošákovi, kterého fauloval. Zlín rozehrává z poloviny hřiště.
     
    32
    V ofsajdu byl přistižen domácí útočník Vukadinović.
     
    33
    Suchý malou domů trochu prohnal brankáře Polačeka. Dopadlo to lépe než ve čtvrtek v případě sparťanského dua Holec – Hancko. Slovenský brankář udělal pár rychlých kroků a rozehrál přesně k levé postranní čáře.
     
    35
    Nyní hrál po malé domů domácí Dostál. Ten odkopl míč na půlku. V posledních minutách se toho po fotbalové stránce mnoho neděje.
     
    36
    David Šimek si nyní počínal na vlastní polovině velmi elegantně. Mladoboleslavský obránce zažongloval s míčem na prsou a před napadajícím soupeřem ho odehrál dopředu.
     
    38
    První poločas se pomalu přibližuje ke svému konci. Pokračuje především bojovný fotbal.
     
    39
    Na ofenzivní výlet se vydal David Šimek, jenž nakonec o míč přišel. O něj chtěl ještě zabojovat Daniel Mareček, který zůstal na trávníku po střetu Čanturišvilim. Podle rozhodčího Starého ale fauloval hostující hráč.
     
    40
    Lamin Jawo sklepával hlavou míč za sebe na Youbu Dramého. Ten se však k zakončení nedostal.
     
    41
    Šimek fauloval Vukadinoviće. Domácí útočník se pak ještě dostal do výměny názorů s Markem Matějovským. Zůstalo jen u slov, takže sudí se do toho vkládat nemusel.
     
    43
    Po centru z pravé strany se dostal na zadní tyči k hlavičce Dominik Simerský. Stoper Zlína mířil nad břevno.
     
    44
    Za nákopem Šimka se vydal Milan Škoda. Ten se sice dostal za záda stopera Procházky, ovšem balón dostihl až těsně za brankovou čarou. Vykopávat bude Stanislav Dostál.
     
    45
    Milan Škoda padá po souboji s Procházkou. Domácí kapitán ukazuje, že si počínal čistě a také rozhodčí byl stejného názoru. Penalta pro hosty z toho nebude.
     
    45+1
    Rozhodčí nastaví první poločas o jednu minutu.
     
    45+1
    Matějovský našel krásným pasem Ondřeje Karafiáta. Ten si připravoval míč příliš dlouho a Youba Dramé mu ho odpálil na roh.
     
    45+2
    Domácí se po rohu Matějovského ubránili. Míč odehrál z nebezpečného prostoru Čanturišvili.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas gól nepřinesl. Zatím sledujeme takticky a opatrně vedené utkání. Za zmínku stojí po jedné šanci na obou stranách. Hned v úvodu utkání trefil domácí Jawo překvapivou střelou z úhlu tyč. Na druhé straně pak hlavičkoval po Matějovského centru z dobré pozice Mašek, ovšem brankář Dostál byl na místě.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Trinity Zlín:
    ze hřiště odchází Youba Dramé, přichází Martin Fillo.
     
    46
    Souboje Škoda vs Procházka byly v prvním poločase časté. Nyní domácí kapitán musel opět brzdit útočnou snahu člena klubu ligových kanonýrů Škody.
     
    47
    Zlínští udělali o přestávce jednu změnu v sestavě. Nevýrazného Dramého nahradil Martin Fillo.
     
    49
    Ve Zlíně se poměrně hustě rozpršelo. Mokrý trávník by mohl zkomplikovat život gólmanům.
     
    49
    Po zákroku Ondřeje Karafiáta, který hlavičkoval po centru Bartošáka, budou domácí zahrávat rohový kop.
     
    50
    Lukáš Bartošák zahrál rohový kop na hlavu nabíhajícího Lamina Jawa. Jeho zakončení by bylo pro Polačeka asi hodně nebezpečné, ovšem balón trefil jednoho z bránících hráčů na malém vápně! Následně byl domácím odpískán útoční faul na Šimka.
     
    51
    Domácí začali druhý poločas solidně. Prudký centr Martina Cedidly z pravé strany prolétl prostorem u zadní tyče. Chyběl ještě lepší náběh.
     
    52
    Ševci jsou teď lepší. Čanturišvili se dobře uvolnil na levém křídle a po zaseknutí odcentroval na přední tyč, kam si seběhl Martin Fillo. Ten byl při hlavičce zcela neobsazen, mířil však nad.
     
    53
    Vachtang Čanturišvili si pokryl míč před Matějovským, který ho fauloval. Standardní situace pro Trinity.
     
    54
    S centrem Bartošáka měl Polaček velký problém! Hostující brankář míč na několikrát odklidil před Laminem Jawem.
     
    56
    Hosté zahrozili po rohovém kopu. Centr Marka Matějovského si našel Milan Škoda, který hlavičkoval mimo bránu. Špatná pozice to nebyla.
     
    57
    Odražený míč si našel Marek Matějovský, po jehož sražené střele budou hosté zahrávat další rohový kop.
     
    58
    Ten zahrával Tomáš Ladra. Žádné nebezpečí pro domácí bránu to ale nepřineslo.
     
    59
    Hosté se už vymanili z náporu Zlína z úvodu druhé pole. Hru vyrovnali.
     
    60
    Vachtang Čanturišvili předal míč Vukadinovi Vukadinovićovi, který se odhodlal ke střele zhruba z 20 metrů. Mířil po zemi k bližší tyči. Polaček se složil na trávník včas.
     
    61
    Marek Suchý poslal na trávník Vukadinoviće. Sudí jeho zákrok ohodnotil žlutou kartou.
     
    62
    Po rozehrávce standardní situace nakrátko centroval Čanturišvili. Jeho centr si stáhl do rukavic Polaček.
     
    63
    Tentokrát to byl Vukadin Vukadinović, který zfauloval Marka Suchého. I domácí útočník si prohlédl žlutou kartu. Následně se přišel Suchému sportovně omluvit.
     
    63
    Právě Vukadin Vukadinović opouští hrací plochu. Nahrazuje ho host z Jablonce Jan Silný.
     
    65
    Právě Jan Silný se okamžitě vydal za nakopnutým míčem a donutil mladoboleslavské stopery zrychlit krok.
     
    65
    Obrovskou příležitost měl hostující Milan Škoda! Ten se vřítil do mezery mezi obránci a už byl sám před Dostálem. Ten však vyrazil střelu zkušeného útočníka na roh! Tohle si bude Škoda asi hodně vyčítat.
    65. Škoda měl na noze první gól, Dostála však nepřekonal!
     
    66
    Po následném rohu hostí se Zlín ubránil.
     
    67
    Joss Didiba byl na vlastní polovině faulován. Míč uvede do hry brankář Zlína Dostál.
     
    68
    Jan Silný chce být po příchodu na trávník aktivní. Jeho individuální průnik však úspěch neslavil, hosté balón odehráli do autu.
     
    69
    Rohové kopy – 2:5
     
    69
    Vypadá to na nějaký zdravotní problém Lamina Jawa, který je ošetřován. Zřejmě stehenní sval nebo křeč.
     
    70
    Gesto zdravotníků je jasné, Jawo bude muset střídat.
     
    70
    Hra se opět rozběhla. Zlín zatím pokračuje s deseti hráči.
     
    72
    Z levé strany centroval Karafiát. Procházka si připsal dobrý obranný zákrok a teď už mohou domácí konečně vystřídat.
     
    72
    Střídání v týmu FC Trinity Zlín:
    ze hřiště odchází Lamin Jawo, přichází Jakub Janetzký.
     
    73
    Hodně nebezpečný centr Tomáše Ladry! Nabíhající Lukáš Mašek míč nezasáhl a ten směřoval přímo na bránu. Dostál reagoval na poslední chvíli a byl rád, že hrací předmět vyrazil alespoň na roh.
     
    74
    Střídání v týmu FK Mladá Boleslav:
    ze hřiště odchází Lukáš Mašek, přichází Ladislav Krobot.
     
    74
    Po rohu Ladry hlavičkoval na zadní tyči Karafiát. Míč ale připravil pouze pro hráče Zlína.
     
    75
    Milan Škoda převzal míč v ofsajdovém postavení. Ani z téhle akce Středočechů tak nebude nic.
     
    76
    Hosté si málem dali vlastní gól! Centr Jana Silného našel Daniela Marečka, který chtěl zřejmě odkopnout míč do zámezí, ale vůbec mu to na levačku nesedlo. Obránce Mladé Boleslavi tak orazítkoval pravou tyč vlastní brány!
     
    78
    Následoval roh Zlína, který rozehrával Bartošák. Domácí pak ještě zůstali v útoku, vše pak ukončil brankář Polaček, jenž lapil centr Procházky.
     
    78
    Kouč hostí Pavel Hoftych stahuje Daniela Marečka. Možná k tomu přispěla právě i situace, kdy si hostující obránce málem vstřelil ukázkového vlastňáka. Nahrazuje jej Antonín Vaníček.
     
    80
    Milan Škoda se snaží, ale v koncovce se mu dnes nedaří. Na hranici šestnáctky si nedokázal srovnat míč tak, aby mohl střílet.
     
    81
    Začala už poslední desetiminutovka řádné hrací doby. Stále sledujeme bezgólový zápas.
     
    83
    Výborná individuální akce hostujícího Davida Pecha, který na pravé straně pokutového území přehrál snad tři protihráče. k dokonalosti chybělo jen jedno. Ještě přesnější přihrávka na Antonína Vaníčka, který dostal míč na paty.
     
    84
    Útočný faul Antonína Vaníčka. Rozehrávat bude Dostál.
     
    85
    Po rohovém kopu Čanturišviliho měl na hlavě gól Jakub Kolář. Mířil po pravé ruce brankáře Polačeka, ale scházela tomu razance a strážce mladoboleslavské brány si tak stačil pro balón doskočit!
     
    87
    Na levé straně nabíral rychlost hostující Antonín Vaníček. Skvělý obranný zákrok si však připsal Martin Fillo, který mu odebral míč čistým skluzem. Balón navíc zůstal v moci zlínského fotbalisty.
     
    89
    Domácí mohli rozhodnout! Z pravé strany centroval Joss Didiba a brankář Polaček na jeho padající list nedosáhl. Na zadní tyči se tak dostal k hlavičce Jan Silný, jenž trefil právě jen přesouvajícího se gólmana soupeře!
     
    90
    Žlutá karta pro Jakuba Koláře.
     
    90
    Na druhé straně si připsal snadný zákrok Dostál. Zlínský brankář zlikvidoval slabou střelu z větší vzdálenosti.
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven o dvě minuty.
     
    90+2
    Domácí Martin Cedidla si pomohl při bránění rukama. Za to dostal žlutou kartu.
     
    90+3
    Standardku rozehrával Matějovský, centr se mu ale nepovedl. Na víc už asi nebude čas.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Utkání mezi Zlínem a Mladou Boleslaví gól nepřineslo a oba týmy si tak na úvod FORTUNA:LIGY připisují do tabulky bod. V první půli stála za zmínku překvapivá střela domácího Jawa, která skončila na tyči. Na druhé straně hlavičkoval z dobré pozice do Dostálových rukavic Mašek. Po změně stran bylo k vidění více zajímavých momentů. Mladoboleslavští přestáli úvodní tlak soupeře a pak je mohl poslat do vedení Škoda, který ve velké příležitosti nechal vyniknout brankáře Dostála. V závěrečné čtvrthodině pak byli blíže k rozhodnutí hráči Trinity. Zejména v situaci, kdy bránící Mareček nastřelil tyč vlastní brány. Těsně před koncem měl velkou šanci také Silný, jenž zblízka hlavičkoval jen do brankáře Polačeka. (17:57:08)

    Martin Augustin

    Branky:

    Karty:   63. Vukadinović (ZLN), 90. J. Kolář (ZLN), 90+2. Cedidla (ZLN) – 61. Suchý (MBL)


    Rohy: 5:6.
    FC Zlín: S. Dostál – Cedidla, Simerský, V. Procházka (C), Bartošák – J. Kolář, Didiba, Čanturišvili, Y. Dramé (46. Fillo) – Vukadinović (63. Silný), Jawo (72. Janetzký).
    Náhradníci: Rakovan – Bobčík, Hrdlička, J. Hellebrand, Číž.

    Trenér: Jan Jelínek

    FK Mladá Boleslav: Polaček – Mareček (78. Vaníček), D. Šimek, Suchý, Karafiát – Pech, Dancák, Mašek (74. Krobot), Ladra – Matějovský (C) – Mil. Škoda.
    Náhradníci: Šeda – Fulnek, Donát, Stránský, Darmovzal.

    Trenér: Pavel Hoftych

    Rozhodčí: Starý – Horák, Vodrážka

    Diváci: 2754
    thejrc.org