Česko – Finsko 2:1 (po pr.)
po prodl.
Česko
2:1 (1:0, 0:1 - 1:0)
Finsko
Sobota 30.07.2022, 20:50 • Valladolid, Španělsko • ME v inline hokeji U18 • Semifinále
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:20.
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásný sobotní večer. Vítám vás při sledování mistrovství Evropy v inline hokeji hráčů do 18 let, u semifinále mezi Českem a Finskem.
     
    Česká reprezentace do semifinále postoupila i navzdory dvěma porážkám. Po nájezdech prohrála se Španělskem a těsně 2:3 s Francií. Kromě toho zapsala dvě vítězství. Východní sousedy ze Slovenska zdolala 2:1 a v klíčovém souboji porazila o jediný gól 2:1 Itálii. Česko ve tříčlenné skupině obsadilo první místo, se stejným počtem bodů jako Itálie i Francie vycházelo z minitabulky nejlépe.

    Finové mezi nejlepší čtyři celky turnaje postoupili z druhého místa. Na úvod šampionátu po velké bitvě prohráli s Francií 4:5, načež v divoké přestřelce rozstříleli 9:4 v Itálii. V základní skupině pak prohráli jasně 1:8 se Španělskem, v přímém souboji o postup rozdrtili Švýcary 10:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Lequin (Brada) – Žaba, Dunda (C), Komínek, Novotný, Zapletal, Hanák, Šťastný, Holba, Janek (A), Žmola, Novák, Hamrla.

    Finsko: Viljanen (Podzhiwalow) – Torkki, Kuloaro (A), Ristimäki, Sandman, Puolanne, Kortesniemi, Kangasniemi, Eronen, Kataja, Inhala (C), Nuutinen (A).

    Rozhodčí: De Leiris, Lega.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Semifinále mezi Českem a Finskem odstartovalo! Mírným favoritem jsou Češi, a to hlavně vzhledem k utkání obou týmů se Španělskem, s nímž Češi hráli vyrovnaně, zatímco Finové utržili debakl.
     
    00:57
    Nicméně jako první zahrozili hokejisté v modrých dresech. Zakončení od pravého mantinelu skončilo v boční síti.
     
    01:29
    Česká reprezentace jako kdyby hlavami ještě zůstala v kabině. Pohyb hráčů je hodně vlažný, zatím není vidět žádná snaha útočit.
     
    01:57
    Zajímavou nahrávku obdržel před českou bránu Kangasniemi. S těžkou střelou si neporadil, puk nasměroval o kus vedle pravé tyče.
     
    02:24
    Pokračuje finský tlak. Kangasniemi tentokráte v roli nahrávače, když hledal Nuttinena, toho pokryl Daniel Dunda.
     
    02:46
    Daniel Dunda vzápětí mohl jet do ofenzivy, ale nechtěl zbytečně plýtvat silami, takže nahrál za sebe Žabovi a odjel vystřídat.
     
    03:22
    Po chybné rozehrávce soupeře spěchal do protiútoku Alexander Nicholas Sandman. V klíčovou chvíli mu ale odjel puk od hokejky.
     
    03:51
    Přerušení hry způsobil obránce Luca Johannes Kataja, který vložil hokejky do zakončení Martina Holby a kotouč odrazil mimo hrací plochu.
     
    04:08
    Souboj za českou bránu dopadl lépe pro bránícího Filipa Žabu, jenž před protihráče vložil tělo a zvládl rozehrát na Dundu.
     
    04:30
    Pořádně tvrdou ránu vyprodukoval Joonas Emil Inhala. André Lequin reagoval v poslední chvíli, puk vyrazil lapačkou.
     
    05:02
    Z velkého úhlu pokusil štěstí Daniel Dunda. Dle očekávání neuspěl, gólman Podzhiwalow kontroloval kotouč směřující výrazně vedle levé tyčky.
     
    05:39
    Za obranou českého mužstva zůstal zapomenutý Niklas Terho Ristimäki. Zpracování mu však trvalo dlouho a před gólmana se nezvládl natlačit přes Žabu.
     
    06:12
    Situaci dvou proti dvěma řešil Martin Holba individuálně. Vyslal tvrdý projektil příklepem, kus černé gumy proletěl nad břevnem finské svatyně.
     
    06:40
    Do akce musel Miska Anatole Podzhiwalow, jenž velmi dobře viděl na poměrně prudkou střelu Žmoly, touš podržel ve výstroji.
     
    07:11
    Finové chybovali v rozehrávce a do brejku mířil Jan Hanák. Mířil na lapačku gólmana, právě tou Podzhiwalow zabránil nejhoršímu.
     
    07:37
    Další akce Finů byla o poznání zdařilejší. Puolanne přenesl hru doleva na Sandmana, střelu z úhlu schoval Lequin pod pravým betonem.
     
    08:11
    Marek Zapletal vyslal z pravého kruhu zajímavou ránu přes obránce. Podzhiwalow měl velké štěstí, že puk proletěl těsně vedle levé tyčky.
     
    08:35
    To André Lequin zasahovat musel. A poradil si na jedničku, když střelu Ristimäkiho podržel, jiný Fin Nuutinen čekal na vypadnuvší puk marně.
     
    09:18
    Romeo Pekka Kuloaro naznačil střelu, aby nakonec zadovkou ještě posunul puk za sebe na Kangasniemiho, zakončení z první se mezi tři tyče nevešlo.
     
    09:45
    Příliš dlouho podržel puk na hokejce Kryštof Janek. Vlastní vinou se vyhnal až k levému mantinelu, kde ni zajímavého nevymyslel.
     
    10:15
    V době, kdy se první poločas přehoupl do své druhé poloviny, vyzval Marek Zapletal k souboji jeden na jednoho Ristimäkiho, přičemž uspěl Fin.
     
    10:57
    Přečíslení dvou na jednoho nevyřešil Adam Hamrla vůbec dobře. Nevystřelil, leč poslal příliš prudkou nahrávku mimo dosah Janka.
     
    11:02
    André Lequin byl v pozoru, proto mu pokus Kangasniemiho z velkého úhlu nenadělal žádné starosti. Brankář levým betonem odrazil puk za bránu.
     
    11:34
    Kortesniemi chtěl rozjet rychlou akci, jenže neměl komu nahrát. Proto odjel za vlastní bránu, kde počkal na vystřídání spoluhráčů.
     
    12:19
    Češi s zatím do příležitostí příliš nedostávají. Nyní naslepo nahodil do přehuštěného prostoru Hanák, kotouč proletěl vedle levé tyče brány.
     
    12:38
    Znovu v akci Jan Hanák, jenž pro změnu přihrával, u levého mantinelu oslovil Lukáše Nováka. Zakončení z první zblokoval první stojící obránce.
     
    13:16
    Václav Komínek ve snaze o změnu pohybu podklouzl a Kortesniemimu tak věnoval kotouč bez práce. Finsko zkouší uspět konstruktivní rozehrávkou.
     
    13:49
    Což se nestalo, hrají Češi. Výbornou práci odvedl Kryštof Janek, který vystál Inhalu a ukázkovým způsobem ho připravil o puk.
     
    14:16
    Podzhiwalow neviděl ideálně na zakončení Holby z pravého kruhu. V poslední chvíli vystrčil vyrážečku, kterou kotouč odrazil do rohu kluziště.
     
    14:42
    Finsko hraje hodně zodpovědně do defenzivy, tento styl připomíná hru hokejového Finska. Češi mají velké problémy vůbec se dostat ke střele.
     
    15:01
    Nechybělo moc, aby Jakub Žmola po zmatcích Finů zakončoval z bezprostřední blízkosti. Skákavý puk ovšem nezvládl zpracovat.
     
    15:37
    Pochvalu zaslouží André Lequin. Český gólman počkal na zakončení Lucy Johannese Kataji, jeho střelu vytáhl do bezpečí lapačkou.
     
    15:41
    Oddechový čas pro Česko.
     
    16:20
    Finský tlak pokračuje i po oddechovém čase. Po výměně puku střílel z levého kruhu Joose Emil Inhala, Lequina trefil do levého betonu.
     
    16:38
    Eronen se zbavil osobního strážce, načež přenesl hru doleva na Kangasniemiho, ten při snaze o ránu z první promáchl naprázdno.
     
    17:11
    Češi mohli znenadání udeřit v přečíslení. Kryštof Janek vybídl Martina Holbu, jenže tomu zakončení vůbec nesedlo, pomalu letící puk zastavil Podzhiwalow před brankovou čárou vyrážečkou.
     
    17:44
    Joose Emil Inhala chtěl útočit, avšak nedostalo se mu podpory od spoluhráčů, tak se zase otočil čelem k vlastní bránu a posunul kotouč dozadu na Kortesniemiho.
     
    18:20
    Zpoza vlastní brány rozehrával Kryštof Janek. Značně přecenil rychlostní schopnosti spoluhráče Marka Zapletala, ten neměl šanci na puk dosáhnout.
     
    18:58
    Další akce českého mužstva byla o poznání nebezpečnější. Podzhiwalow neudržel ránu Adama Hamrly, gólman pak přikryl puk jen těsně před Žmolou.
     
    19:11
    Česko právě vstřelilo branku!
    Skvěle, Češi střílí gól do šatny a ujímají se vedení! Důležitou branku vsítil TOMÁŠ ŠŤASTNÝ, jenž z levého kruhu vypálil přes clonícího obránce nechytatelně do protější šibenice. Bez asistence.
    19:11 Tomáš ŠŤASTNÝ - 1:0
     
    20:00
    První poločas skončil.
     
    Česká reprezentace do 18 let po prvním poločase semifinále evropského šampionátu vede nad Finskem nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Důležitou trefu vsítil necelou minutu před koncem úvodního dějství Tomáš Šťastný, jenž vyprodukoval parádní křižnou střelu z levého kruhu do horního růžku. Finové hrají aktivněji, ale není jim to nic platné, protože jejich efektivita, i z důvodu hned několika velmi dobrých zákroků Lequina, je prozatím nulová.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:25.
     
    20:01
    Začal druhý poločas.
     
    20:10
    Druhý poločas je v plném proudu, pojďme na něj! Finové určitě budou chtít pokračovat v nastolené aktivitě z prvního poločasu, Češi by ale mohli být povzbuzeni gólem.
     
    20:43
    Jeden z českých hokejistů se z levé strany natlačil až před bránu, načež šikovně zvedl kotouč, Podzhiwalowa zachránila honí tyč!
     
    21:16
    Je pochopitelné, že hokejisté v bílých dresech přehnaně nikam spěchat nebudou. Lukáš Novák drží kotouč za bránou a dává si hodně na čas.
     
    21:47
    Martin Holba dostal parádní nahrávku do úniku. Zpracování vyšlo na jedničku a ani střela nebyla vůbec špatná, avšak Podzhiwalow vytáhl fantastický zákrok lapačkou.
     
    22:23
    Češi rozhodně nenechávají soupeře hrát tak, jako tomu bylo v první půli. Naopak jsou to oni, kteří od úvodu druhé půle vyvíjejí na soupeře větší tlak.
     
    22:57
    Za českou obranu se pokusil schovat Kangasniemi, což se mu i podařilo, avšak vzápětí musel pokárat Kortesniemiho za mizernou přihrávku.
     
    23:30
    Delší pasáž bez přerušení vyhovuje spíše Čechům, kteří stíhají bruslit a vteřinky ubíhají v jejich prospěch. Sandman střílel příklepem nad břevno.
     
    23:59
    Na druhou stranu vystartoval Marek Zapletal. Úspěšně proskočil mezi dvojicí protihráčů, leč už bez touše na hokejce.
     
    24:23
    Výbornou práci odvedl směrem do defenzivy Filip Žaba. Stáhl se spolu se Sandmanem a dlouhý pas na jeho osobu uzmul pro sebe.
     
    24:53
    Velkou hrubku udělal při nahrávce Inhala. Adam Hamrla v tutovce neskóroval, forhendem mířil křižně nepřesně.
     
    25:30
    Finové v útoku neuspěli a Češi vyrazili o přečíslení tří proti dvěma. Podzhiwalow si poradil s pokusem Holby, pokryl i dorážku Dundy.
     
    25:55
    Filip Žaba hrál nepochopitelně žabičku směrem k vlastní bráně. Do úzkých dostal Hamrlu, jenž s vypětím všech sil udržel na zádech Eronena.
     
    26:23
    Po další finské akci už musel André Lequin zasahovat. Opět si poradil s velkou jistotou, pokus Torkkiho udržel mezi betony.
     
    26:55
    Pěkná individuální akce Jana Hanáka skončila střelou forhendem z levého kruhu. Podzhiwalow vytěsnil kus černé gumy do bezpečí levým betonem.
     
    27:23
    Puk opustil hrací plochu, vhazovat se bude po levici finského gólmana. Druhý poločas patří Čechům, pojistka v podobě druhé branky by určitě přišla vhod.
     
    27:46
    Z přehuštěného prostoru vyvezl hrací předmět Jesse Johannes Nuutinen. Přenesl hru doleva na Kangasniemiho a odjel na střídačku.
     
    28:17
    Finové přidávají na aktivitě. Po pravém mantinelu se do bezprostřední blízkosti Lequina přiřítil Puolanne, nahrávka před bránu skončila u pozorného Žaby.
     
    28:40
    Rychlý český protiútok neskončil úspěchem. Martin Holba posunul puk na Daniela Dundu, jemuž nevyšla klička proti Sandmanovi.
     
    29:06
    Další příležitost Čechů byla o poznání nebezpečnější! Jan Hanák bekhendovým blafákem neuspěl, Podzhiwalow vzápětí odolal i dorážce Tomáše Šťastného!
     
    29:37
    Krásné sólo akci chybělo jediné, gól. Martin Holba se krásně uvolnil kolem obránce, potáhl si puk na forhend, jenže příliš prudce, kotouč mu v klíčovou chvíli sjel z čepele hole.
     
    30:24
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Lequinovo kouzlo prolomeno, Finové vyrovnávají! JOOSE EMIL INHALA získal v mezikruží pevnou kontrolu nad pukem a vyslal prudkou ránu zápěstím k pravé tyči, za níž gólman natahoval vyrážečku bez úspěchu. Asistence: Jesse Johannes Nuutinen.
    30:24 Joose Emil INHALA - 1:1
     
    31:23
    Je jasné, že vstřelený gól Finy pořádně nabudil. Inhala okamžitě pomýšlel na další úspěšný zásah, tentokráte mířil forhendem příliš vysoko.
     
    31:44
    Pozadu nezůstávají ani Češi. Filip Žaba naznačil nahrávku, aby nakonec vypálil příklepem, cílové zařízení přestřelil o pár čísel.
     
    32:20
    Martin Holba rozjel po levém mantinelu Daniela Dundu. Český kapitán si věřil na Torkkiho, až za jeho záda se ovšem neprodral.
     
    32:44
    Jesse Johannes Nuutinen chtěl asistenci doplnit o gól. Dobruslil až do pravého kruhu, odkud střílel na přední tyč, bránu minul.
     
    33:26
    O pozornost si řekl Antti Johannes Kangasniemi. Přes protihráče se procpal do mezikrruží a střílel zápěstím do pravé šibenice, puk proletěl kousek nad břevnem.
     
    33:55
    Zmatku v předbrankovém prostoru Finska vyřešil gólman Podzhiwalow. Ve změti těl si našel volný hrací předmět a zakryl ho lapačkou.
     
    34:22
    Jan Hanák si pohybem řekl o nahrávku do levého kruhu. Dostal ji, těsně bráněný Kortesniemim jej však zradilo zpracování.
     
    34:48
    Na druhý pokus Jan Hanák kotouč zpracoval a troufl si na bekhendovou kličku proti Torkkimu, finského beka smolně trefil do brusle.
     
    35:09
    Nico Petteri Eronen si věřil proti třem soupeřům. Jednoho se zbavil, nicméně Filip Žaba už byl nad jeho fyzické síly.
     
    35:40
    Česká akce byla o poznání nebezpečnější. Martin Holba nahodil kotouč před finskou bránu, kde Podzhiwalow sebral kus černé gumy v poslední chvíli před Dundou.
     
    36:09
    Oddechový čas pro Finsko.
     
    36:21
    Na pravé straně dostal příliš mnoho volného prostoru Marek Zapletal. Vyzkoušel přenesení hry na Adama Hamrlu, ten v těžké pozici nemířil přesně.
     
    36:49
    André Lequin zapisuje do statistik další úspěšný zákrok. Poradil si s pokusem Kangasniemiho z levého kruhu, puk pak přikryl před dotírajícím Ristimäkim.
     
    37:23
    Nico Petteri Eronen Lequina na přední tyči nezaskočil. Český gólman přilepil tělo k pravé tyči a hrací předmět schoval do výstroje.
     
    37:50
    Romeo Pekka Kuloaro nabral velkou rychlost. Zkontroloval postavení kolem sebe, jenže zjistil, že kolem jsou jen hráči v bílých dresech. Zkusil kličku na Žabu, neuspěl.
     
    38:17
    Český hokejista Marek Zapletal vyslal zajímavý pokus směřující k levé tyčce. Podzhiwalow reagoval v poslední chvíli, ještě stihl máchnout lapačkou a puk v ní schovat.
     
    38:48
    Dlouho neměl Kryštof Janek na koho rozehrát, až se mu nabídl Daniel Dunda. Kapitánovi vyšlo zpracování, nikoliv klička proti Torkkimu.
     
    39:06
    Oba gólmani dnes předvádí skvělý výkon. Teď se blýskl Podzhiwalow, jenž se roztáhl na brankové čáře a pod pravým betonem schoval střelu Komínka.
     
    39:41
    V základní hrací době se s velkou pravděpodobností nerozhodne. K tvrdému projektilu napřáhl Jan Hanák, avšak napálil prvního stojícího protihráče před sebou.
     
    40:00
    Druhý poločas skončil.
     
    Základní hrací doba nerozhodla, semifinále mezi Českem a Finskem míří do prodloužení! Hráči ze "země tisíců jezer" posunuli stav do vyrovnané podoby ve 31. minutě, kdy prudkou střelou zápěstím k pravé tyči rozvlnil síť Joose Emil Inhala. Finsko bylo aktivnější i po vyrovnávací trefě, leč vítězný gól vstřelit nedokázalo.
     
    40:01
    Začalo prodloužení.
     
    40:10
    Prodloužení odstartovalo, hraje se ve třech na obou stranách. Rozhodovat tedy může každá maličkost, přečíslení může být k vidění opravdu hodně.
     
    40:36
    Je pochopitelné, že ani jeden z týmů se nikam přehnaně nežene, vědomi si důležitosti okamžiku. Eronen mohl zkusit dlouhý pas, ale raději odjel za vlastní bránu.
     
    41:05
    Finsko pokračuje v pasivní hře i po vystřídání. Kangasniemi si rozmyslel útok, vrátil se za bránu, kde kus černé gumy přenechal Kortesniemimu.
     
    41:33
    André Lequin udržel finálové naděje českého mužstva. Výborně se přesunul k pravé tyči, aby zabránil gólové radosti střílejícího Eronena.
     
    41:56
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je to tam, česká osmnáctka si zahraje o zlato! Skvělou práci odvedl Tomáš Šťastný, který od vlastní brány dojel až do pravého kruhu v útočném pásmu, načež vymyslel parádní nahrávku na střed, kde JAN HANÁK na nic nečekal a z první propálil ležícího Podzhiwalowa. Asistence: Tomáš Šťastný.
    41:56 Jan HANÁK - 2:1
     
    Konec zápasu.
     
    Čeští inline hokejisté do osmnácti let si zahrají na evropském šampionátu o zlato. V dramatickém semifinále byli tím šťastnějším týmem, Finsko porazili 2:1 po prodloužení. Nastavený čas trval necelé dvě minuty. Tomáš Šťastný se vydal na útočný výlet, který zakončil nahrávkou z pravé strany pod sebe na Jana Hanáka, jenž z první propálil gólmana a odstartoval v českém táboře obrovskou euforii.

    Ve finále se Češi utkají s domácím Španělskem, s nímž již změřili síly v základní skupině, tehdy prohráli těsně 3:4 po samostatných nájezdech.
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (22:08:03)

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 20. Šťastný, 42. Hanák (Šťastný) – 31. Inhala (Nuutinen)


    Česko: Lequin (Brada) – Žaba, Dunda (C), Komínek, Novotný, Zapletal, Hanák, Šťastný, Holba, Janek (A), Žmola, Novák, Hamrla.
    Finsko: Podzhiwalow (Viljanen) – Torkki, Kuloaro (A), Ristimäki, Sandman, Puolanne, Kortesniemi, Kangasniemi, Eronen, Kataja, Inhala (C), Nuutinen (A).

    Rozhodčí: De Leiris, Lega
    thejrc.org