Pardubice – Č. Budějovice 0:2 (kon.) | Hr. Králové – Slavia 1:0 (kon.) | Jablonec – Bohemians 1905 0:3 (kon.)
Sparta – Liberec 1:2 (kon.)
konec
FK Pardubice
0:2 (0:1)
SK Dynamo Č. Budějovice
Neděle 31.07.2022, 16:00 • Ďolíček, Praha - Vršovice • FORTUNA:LIGA • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Vítejte u online přenosu ze zápasu úvodního kola FORTUNA:LIGY, ve kterém se v pražském Ďolíčku střetnou celky FK Pardubice a SK Dynamo České Budějovice. Úvodní výkop je naplánován na 16:00.
     
    FK Pardubice

    Pardubice v létě velmi výrazně obměnily svůj kádr. Nejvíce by měl být znát odchod Brazilce Cadua. Ten se po dvou a půl letech na východě Čech stěhoval do Plzně, spolu s ním také stoper Čihák a z hostování se tam vrátil další obránce Hranáč. Hostování poté skončilo další pětici hráčů, mezi kterou patří například Lukáš Červ nebo Vojtěch Patrák z pražské Sparty. O druhého jmenovaného ale Pardubice mají zájem i nadále.

    Ani příchodů nebylo málo, celkem deset. Dlouhodobé smlouvy v klubu podepsalo hned několik hráčů, jeden z nich však fanoušky jistě potěšil nejvíce. V červnu byl totiž oznámen přestup Michala Hlavatého, který s Pardubicemi před dvěma lety postupoval do nejvyšší soutěže. Dále poté přišel jeho kolega z Plzně Dominik Janošek, na úspěšná působení Brazilců Cadua s Ewertonem se budou snažit navázat jejich krajánci Bernardo Rosa a Leandro Lima.

    V přípravě na poslední ligový půlrok v Ďolíčku odehráli Pardubáci celkem osm zápasů. Vyhráli pouze třikrát, pokaždé z toho proti druholigovým soupeřům. Před týdnem v generálce porazili Vlašim 2:0. Nejzajímavější utkání letní přípravy odehráli proti zahraničním soupeřům. Na začátku července se totiž Východočeši utkali s ex-bundesligovým Greutherem Fürth (0:1), v předposledním zápase poté cestovali do Rakouska k utkání se slavným tureckým Galatasarayem (0:0).
     
    SK Dynamo České Budějovice

    Pohyb v kádru Českých Budějovic sice nebyl tak velký jako u jejich dnešního soupeře, ani Jihočeši se ale odchodům a příchodům nevyhnuli. Nejvíce rozhodně zamrzí odchod Matěje Valenty do Slavie Praha, která na tohoto hráče uplatnila opci na zpětný odkup. Po třech a půl letech mužstvo opustil také Patrik Brandner. Ten se jako volný hráč po konci smlouvy upsal Slovácku.

    Po konci trenéra Davida Horejše povede Jozef Weber, který má k dispozici sedm nových hráčů. Z Baníku Ostrava přišlo útočné duo Tomáš Zajíc – Roman Potočný, ze slovenské nejvyšší soutěže poté trio záložník Jakub Gric (Trnava), křídlo Jakub Švec (Dunajská Streda) a brankář Matěj Luksch (Liptovský Mikuláš). Posledními dvěma posilami jsou dva stopeři, konkrétně David Broukal z Vlašimi a Ishaku Konda, který naposledy působil v rodné Ghaně.

    Dynamo se příprava vydařila náramně, ze šesti utkání totiž hned pětkrát zvítězilo. Třikrát to sice bylo proti druholigovým soupeřům a jednou proti polskému celku z nižší soutěže, připsalo si ale i cenný skalp mužstva z Bundesligy! V půlce července se totiž utkalo s Augsburgem a po pozdním gólu Jonáše Vaise zvítězilo 1:0. Dva dny poté černobílí hráli také s Unionem Berlín, proti účastníkovi příštího ročníku Evropské ligy ovšem prohráli 0:1.
     
    Vzájemná utkání
    České Budějovice jsou pro Pardubice v nejvyšší soutěži zatím jedním z nejméně oblíbených soupeřů. Ze čtyř pokusů je totiž ještě nedokázaly porazit a získaly jen bod. To se jim povedlo v posledním zápase, i tak ale spokojeny nebyly. V tomto utkání totiž třikrát vedly, dva body jim ale v závěru vzal přesným volným kopem Benjamin Čolič.

    Východočeši naposledy Dynamo porazili v roce 2018 ještě ve druhé nejvyšší soutěži. Tento zápas mimo jiné pamatuje také Matěj Helešic, který v létě přestoupil do Pardubic. Během hostování z Baníku Ostrava totiž v černobílém odehrál na pardubické Vinici celých 90 minut a byl tak u prohry svého týmu 0:2. Vítězný gól tehdy dal Pavel Černý, který stále hájí dres Pardubic.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Pardubice: Markovič – Rosa, Vlček, Toml, Helešic – Janošek – Lima, Solil, Hlavatý, Vacek – Černý (C).
    Náhradníci: Budinský – Chvěja, Tischler, Svoboda, Mareš, Kurka, Huf, Sychra.
    Trenér: Jaroslav Novotný

    SK Dynamo Č. Budějovice: Šípoš – Sladký, L. Havel, Králik (C), Čolić – Grič, Penner – P. Hellebrand, Hora I, Potočný – Mic. Škoda.
    Náhradníci: Janáček – Broukal, Matoušek I, Hais, Čoudek, Vais, Dav. Krch.
    Trenér: Jozef Weber

    Rozhodčí: Klíma – Nádvorník, Machač.
     
    Oba týmy už nastupují na hrací plochu. Domácí Pardubice nastoupí v tradiční červenobílé kombinaci, hosté z Českých Budějovic budou hrát v černém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Dominik Janošek nádherným křížným míčem našel na pravé straně Bernarda Rosu. Jeho pokus o centr zablokoval obránce a hned ve druhé minutě mají Pardubice roh.
     
    3
    A po rohu měli domácí obrovskou šanci! Exekuce se ujal Dominik Janošek a po hlavičce Černého z blízkosti brány pálil Martin Toml, toho ale skvěle vychytal brankář Šípoš!
    3. Tutovku Tomla skvěle zastavil brankář Šípoš
     
    4
    Patrik Helelbrand poslal míč na pravou stranu a po centru Čoliče z první zakončoval Michal Škoda, hlavičkou ale Markoviče neohrozil.
     
    6
    Leandro Lima si s menšími problémy zpracoval přihrávku. Poté míč hodil kolem protihráče, přízemní centr odvrátili hosté.
     
    7
    Domácí začali aktivně a velký podíl na tom má středopolař Dominik Janošek. Nyní přesnou kolmicí vystihl náběh Matěje Helešice, po jeho centru Pavel Černý orazítkoval tyč!
    7. Černý mohl poslat domácí do vedení, zblízka ale trefil tyč
     
    8
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Pardubice svou šanci neproměnily, na druhé straně České Budějovice ano! Do zakončení se totiž dostal PATRIK HELLEBRAND. Míč byl velmi nepříjemně tečován a nakonec přeletěl brankáře Markoviče a skončil v síti!
    8. Patrik HELLEBRAND - 0:1
     
    10
    Ovšem červenobílí se pokusili o rychlou odpověď. Znovu u toho byl Dominik Janošek, jehož přízemní střelu levačkou tečoval Pavel Černý pouze do zámezí.
     
    12
    K dalšímu centru od levé postranní čáry se dostal Matěj Helešic. Tentokrát mířil na svého kolegu z druhého kraje obrany, Bernarda Rosu, před ním ale zakročil bránící hráč.
     
    13
    Znovu v akci Helešic. Ani tentokrát sice po jeho vzdušném balónu do vápna nikdo zakončovat nemohl, Martin Králik však odehrál jen na roh.
     
    14
    Kamil Vacek uháněl za odraženým balónem, stejně tak ale Jakub Grič. Domácí hráč byl v souboji jako druhý, skluzem fauloval a vidí žlutou kartu.
     
    16
    K hostům se nyní několikrát šťastně odrazil balón na útočné polovině a to vyústilo až v roh. Bernardo Rosa totiž nestihl míč před brankovou čarou.
     
    17
    Jakub Hora rozehrál roh z levé strany, nikoho ze spoluhráčů před bránou nenašel. Domácí poté neměli šanci protiútoku, protože Lima byl faulován.
     
    19
    Pár desítek sekund poté měly i Pardubice výhodu rohu, po rozehrávce nakrátko ale Rosa trefil jen před ním postaveného obránce.
     
    20
    Rychlý protiútok domácího celku nastartoval brankář Jakub Markovič. Akce pokračovala a po kolmé nahrávce Tomáše Vlčka z úhlu zakončoval Lima, zamířil jen do boční sítě.
     
    21
    Hra se nyní hodně přelévá ze strany na stranu. Dynamo nyní zahrozilo centrem zleva, Potočného přihrávku vyboxoval Markovič a od Vacka šel míč na rohový kop.
     
    23
    Pohledná akce Pardubáků, kterou znovu začal skvěle hrající Janošek. Leandro Lima stihl míč na hrací ploše a po akci na jeden dotek zakončoval Vacek, David Šípoš se slabou střelou neměl problém.
     
    25
    Další rozehraný roh nakrátko. Ten vyústil v centr Matěje Helešice, teč Vacka neznamenala pro bránu Dynama žádné nebezpečí.
     
    27
    Hráči Českých Budějovic nyní uklidnili hru a drželi míč na kopačkách. Patrik Hellebrand ale u postranní čáry nepřesně na hrál a po autu mohou hrát Pardubice.
     
    30
    Tomáš Vlček nyní zrychlil hru. Nadýchanou přihrávkou za obranu našel Bernarda Rosu, jeho centr z prvního dotyku ale byl až příliš tvrdý a přeletěl všechny v pokutovém území.
     
    31
    Hosté nyní jsou pod menším tlakem. Po dalším vzdušném míči před bránu Šípoše měl sice Potočný dost času, odehrál ale jen na další roh.
     
    32
    Hosté přišli o balón v přechodové fázi a to znamenalo rychlou akci Pardubic. Na sebe to vzal Dominik Janošek, tomu ale střela slabší levou nohou nesedla a Šípoš si připisuje snadný zákrok.
     
    33
    Domácí přikládají pod kotel! Michal Hlavatý také vystřelil z dálky a už pořádně prověřil Šípoše. Ten vyrazil před sebe, kam se dral Tomáš Solil, jeho pokus ale odvrátil obránce!
    33. Horko před bránou Dynama! Ani Hlavatý se Solilem ale Šípoše nepřekonali
     
    36
    David Šípoš se v posledních minutách rozhodně nenudí. Znovu opakuji že Dominik Janošek je velice aktivní a tentokrát to byl znovu on, kdo prověřil pozornost brankáře.
     
    37
    Martin Králik chtěl přihrát svému gólmanovi, místo toho ale téměř napodobil svého krajana Dávida Hancka. Balón totiž šel jen ke Kamilu Vackovi, který z úhlu nedokázal zakončit přesně!
     
    39
    Čoličův rohový kop byl odvrácen zpět k bosenskému hráči hostů. Ten se pokusil o další centr do vápna, ten tentokrát neprošel přes Kamila Vacka.
     
    40
    I hosté nyní vystrkují růžky, převážně po jejich levé straně. Po nepřesné kombinaci Černého s Limou má Dynamo další roh.
     
    41
    Jakub Markovič dobře vyboxoval rohový kop a založil rychlý protiútok svého týmu. Po přihrávce Hlavatého si balón na zakončení navedl Matěj Helešic, zamířil však vysoko nad.
     
    43
    Michal Hlavatý byl u odraženého balónu na hranici pokutového území jako první a mohl tak představovat nebezpečí pro branku hostů. Rozhodčí Klíma ovšem viděl jakýsi faul a akce tak skončila předčasně.
     
    45
    Patrik Hellebrand se nějakého důvodu ocitl na hrací ploše a akce Pardubic tak byla znovu ukončena hvizdem rozhodčího.
     
    45
    V první půli se budou nastavovat dvě minuty.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas je u konce a zatím vede českobudějovické Dynamo 1:0, když se hned v úvodu po velké teči prosadil Patrik Hellebrand. Domácí ale následně měli řadu šancí a především s Dominikem Janoškem si záloha hostů neví rady. Ještě tak rozhodně není hotovo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí i do druhé půle vstoupili aktivně. Rychle ale museli bránit rozvíjející se protiútok Dynama, Tomáš Vlček si s Michalem Škodou poradil.
     
    47
    Brankář hostů David Šípoš musel ve druhé půli poprvé zasahovat a asi nikoho nepřekvapí, že se o to postaral Dominik Janošek. Na hranici vápna si zasekl míč na levačku a míč poslal jen doprostřed brány.
     
    47
    A další práce pro brankáře hostů. Michal Hlavatý získal balón a po předání Pavlu Černému si naběhl do vápna. Tam zakončil, stejně jako před pár momenty Janošek ale levačkou mířil doprostřed.
    47. Štiplavou střelu Hlavatého zkrotil pozorný Šípoš
     
    48
    Další zajímavá akce Pardubic a znovu to bylo po levé straně. Matěj Helešic si udělal výlet dopředu a slabší levou nohou zakončil, po teči šel míč na roh. Všemu ale předcházel ofsajd domácího hráče.
     
    50
    První příležitost Českých Budějovic po přestávce. Přetažený centr z levé strany si našel Benjamin Čolič, přihrávkou pod sebe ale našel jen soupeře.
     
    51
    Kamil Vacek zbytečně ztratil balón a založil rychlou akci hostů. Michal Škoda vysunul Jakuba Horu, kterého skvělým skluzem odzbrojil Tomáš Vlček.
     
    53
    Úvodní tlak Pardubáků opadl a do hry se dostávají i hosté. Po odrazu od jednoho z obránců rozehrával Benjamin Čolič rohový kop, který proskákal pokutovým územím a skončil v zámezí.
     
    54
    Domácí hrají hodně přímočaře a jejich útočné akce nejsou příliš zdlouhavé. Nyní rychle dostali míč na levou stranu ke Kamilu Vackovi, jehož centr nedokázal mezi tři tyče nasměrovat Solil.
     
    56
    Michal Hlavatý dostal skákavý balón do středu hřiště a ihned byl pod tlakem několika protihráčů. O míč přišel, zatáhl za záchrannou brzdu a vidí žlutou kartu.
     
    57
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice:
    ze hřiště odchází Nicolas Penner, přichází Jakub Matoušek.
    ze hřiště odchází Michal Škoda, přichází Daniel Hais.
     
    59
    Další nedovolený zákrok a další žlutá karta pro domácího hráče. Tentokrát ji vidí za faul na Jakuba Horu další záložník Tomáš Solil.
     
    61
    Brazilská souhra na pravém křídle Pardubic málem přinesla své ovoce. Rosa dal pod sebe na Limu, jehož centr mířil na Kamila Vacka, ten však promáchl.
     
    62
    Další žlutá karta, tentokrát poprvé pro hosty. Po úderu loktem do obličeje Matěje Helešice ji vidí Daniel Hais.
     
    63
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Leandro Lima, přichází Dominik Mareš.
    ze hřiště odchází Kamil Vacek, přichází Vojtěch Sychra.
     
    64
    Tomáš Vlček dostal balón pod tlak a jako poslední hráč to měl hodně těžké. Balón dokázal odehrát, poté byl ale takzvaně přejetý Romanem Potočným.
     
    65
    To se nelíbilo trenérovi domácích Jiřímu Krejčímu, který dostal žlutou kartu.
     
    67
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Hosté těží z naprostého minima maximum a vedou o dvě branky! Jakub Hora rozehrál roh přímo na hlavu MARTINA KRÁLIKA, který balón prodloužil a zakončil přesně k zadní tyči! Asistence: Jakub Hora.
    67. Martin KRÁLIK - 0:2
     
    70
    Po ruce Jakuba Griče měly Pardubice k dispozici volný přímý kop zleva, Janošek ale nedokázal najít nikoho ze spoluhráčů. Dominik Mareš následně pouze odevzdal balón brankář hostů.
     
    71
    Hosté stále odolávají. Čerstvý Vojtěch Sychra si naběhl za obranu a dostal přesnou přihrávku. Poté dal pod sebe na kopačky Hlavatému, jehož tvrdá rána šla do rukavic Šípoše.
     
    72
    Hra se ve druhé půli hodně kouskuje a to hraje do karet pochopitelně především hostujícím hráčům. Ti při rozehrávkách nikam nespěchají a šetří čas kde se dá.
     
    74
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Pavel Černý, přichází David Huf.
    ze hřiště odchází Tomáš Solil, přichází Ondřej Chvěja.
     
    77
    Daniel Hais u rohového praporku neustál souboj tělo na tělo proti Tomáši Vlčkovi a přišel tak o balón. Pardubice mohou jít znovu do útoku.
     
    78
    Jakub Markovič nyní měl možnost rozehrát na krátko, bohužel pro domácí se však unáhlil a tak balón jen odevzdal svému brankářskému protějšku.
     
    79
    Po chybě Janoška šli hosté do nebezpečné akce. Jakub Grič přihrál na hranici vápna Jakubu Matouškovi, jehož střela trefila Martina Tomla do zad.
     
    80
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice:
    ze hřiště odchází Patrik Hellebrand, přichází David Broukal.
     
    80
    David Huf si na levé straně pohrál s Lukášem Havlem a vyslal přízemní centr, před domácím hráčem ale zasáhla obrana.
     
    81
    Pardubice se nevzdávají a dále se snaží útočit. Dominik Mareš se v pokutovém území dostal ke střele, tu ovšem poslal daleko vedle brány.
     
    83
    Dominik Janošek načechraným balónem vystihl náběh Michala Hlavatého. Ten z prvního dotyku dával před bránu, obránce tečoval na roh.
     
    83
    Po rohu Matěje Helešice hlavičkoval David Huf, jeho jmenovec Šípoš si připisuje další úspěšný zákrok.
     
    84
    Hosté se po delší době také odhodlali k zakončení, Daniel Hais z otočky nemířil vůbec přesně.
     
    86
    Pardubice se v posledních minutách už příliš dopředu nedostávají a vypadá to, že už se smířili s tím, že dnes body brát nebudou.
     
    88
    Bernardo Rosa z pravé strany odcentroval, obránce v pokutovém území odvrátil jen na roh.
     
    89
    Žlutá karta pro tým SK Dynamo Č. Budějovice (Jakub Grič).
     
    90
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice:
    ze hřiště odchází Roman Potočný, přichází Jonáš Vais.
     
    90
    Nastavují se čtyři minuty.
     
    90+2
    Jakub Matoušek mimo hru kopl Michala Hlavatého a dostává po zásluze žlutou kartu.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Konec zápasu. České Budějovice v Ďolíčku poráží Pardubice 2:0, i když byly po většinu zápasu horším týmem. Domácí především v první půli měli velké množství šancí, ani jednu ani proměnit nedokázali. Hosté naopak vytěžili z minima naprosté maximum a po prvním kole jsou stoprocentní.
     
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 12:3. Střely mimo: 8:4. Rohy: 12:8. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 8:10. (17:54:39)

    David Klier

    Branky: 8. P. Hellebrand, 67. Králik (Hora I)

    Karty:   14. Vacek (PCE), 56. Hlavatý (PCE), 59. Solil (PCE), 65. Jiří Krejčí (PCE) – 62. Hais (CEB), 89. Grič (CEB), 90+2. Matoušek I (CEB)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 12:3. Střely mimo: 8:4. Rohy: 12:8. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 8:10.
    FK Pardubice: Markovič – Rosa, Vlček, Toml, Helešic – Janošek – Lima (63. Mareš), Solil (74. Chvěja), Hlavatý, Vacek (63. Sychra) – Černý (C) (74. Huf).
    Náhradníci: Budinský – Tischler, Svoboda, Kurka.

    Trenér: Jaroslav Novotný

    SK Dynamo Č. Budějovice: Šípoš – Čolić, L. Havel, Králik (C), Sladký – Grič, Hora I – Penner (57. Matoušek I), P. Hellebrand (80. Broukal), Potočný (90. Vais) – Mic. Škoda (57. Hais).
    Náhradníci: Janáček – Čoudek, Dav. Krch.

    Trenér: Jozef Weber

    Rozhodčí: Klíma – Nádvorník, Machač
    thejrc.org