USA – Slovensko 4:2 (kon.) | Kanada – Finsko 4:1 (kon.) | Česko – Švédsko cz 2:6 (kon.)
Česko – Finsko cz 1:3 (kon.)
konec
Kanada
4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Finsko
Sobota 06.08.2022, 01:10 • Peavey Mart Centrium, Red Deer, Alberta • Hlinka Gretzky Cup • Semifinále
Partner:
     
    Z prvního semifinále je to vše, ale již za necelou hodinu startuje druhé semifinále mezi Českem a Švédskem. I z utkání českého výběru vám přineseme podrobný online přenos, k jehož sledování jste srdečně zváni. (03:44:07)
     
    Domácí výběr Kanady si na Hlinka Gretzky Cupu zahraje o zlato. Neporažený zůstal i po semifinále, finskou reprezentaci zdolal výsledkem 4:1.

    Kanaďané vstřelili po jednom gólu v první i ve druhé třetině. Definitivní razítko na postup dali v té třetí, kdy v rozmezí devatenácti vteřin skórovali Matthew Wood a Denver Barkey. Finové se ve zbývajícím průběhu zmohli pouze na snížení, čisté konto zrušil Ratzlaffovi v poslední minutě Arttu Alasiurua.
     
    Nejlepší hráči: Scott Ratzlaff – Aron Kiviharju.
     
    Střely na bránu: 27 – 24.
     
    Konec zápasu.
     
    60:00
    Po závěrečné siréně si Veeti Väisänen neodpustil nesmyslné najetí do kanadského beka, jehož poslal k ledu. Finský obránce dostal dvě minuty za nedovolené bránění, ale z důvodu konce zápasu už pochopitelně na trestnou lavici nemusí, jedná se pouze o zápis do statistik.
    59:42 Arttu ALASIURUA - 4:1
     
    59:42
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Scott Ratzlaff přišel o čisté konto v samotném závěru! ARTTU ALASIURUA obdržel mezi kruhy nahrávku od Kiiskinena. Nezazmatkoval a položil si obránce, akci završil pěkně umístěnou křižnou ránou k levé tyčce. Asistence: Jesse Kiiskinen a Topias Hynninen.
     
    59:24
    Z osy kluziště si Brayden Yager sjel k pravému mantinelu, odkud nahazoval do předbrankového prostoru. Kus černé gumy propadl na opačnou stranu.
     
    58:45
    Akci domácího výběru zastavilo postavení mimo hru. Zach Benson byl příliš rychlý, Denver Barkey naopak doplatil na zbytečnou kličku před modrou.
     
    58:27
    Závěr střetnutí patří Kanaďanům. Z ostrého úhlu pálil Matthew Wood, finský brankář touš maskou odrazil vysoko nad bránu.
     
    57:49
    Na útočné modré Kalan Lind obral obránce a postupoval do přečíslení dvou na jednoho. Pod padajícím protihráčem vybídl ke skórování Caluma Ritchieho, toho výborným zákrokem lapačkou vychytal Vinni.
     
    57:23
    Joona Saarelainen si našel prostor ke střele. Vyzkoušel štěstí ze zápěstí, zasáhl pouze před sebou stojícího Tourignyho.
     
    56:48
    Dlouhý nástřel Jimiho Junkkariho ještě z obranné poloviny Scott Ratzlaff odrazil pravým betonem do rohu kluziště, kde ke kotouči nejrychleji dojel obránce Tanner Molendyk.
     
    56:29
    Zakončení mezi tři tyče bylo k vidění i na druhé straně. Taktéž Riley Heidt mířil na lapačku, Eemil Vinni nepřipustil pátý puk za svými zády.
     
    55:55
    Scott Ratzlaff ztratil stabilitu a rázem v brankovišti seděl. Ani tato skutečnost jej neodradila od úspěšného zákroku, lapačkou vychytal Topiase Hynninena.
     
    55:23
    Zápas se dohrává. Kanada útočí pouze v případě povinnosti a Finové mají velké problémy s hodně zataženou hrou soupeře.
     
    54:40
    Kanadský protiútok nebyl úspěšný. Denver Barkey nedosáhl na vysoký oblouček Jordana Tourigyho, hra se vrací před Ratzlaffa z důvodu icingu.
     
    54:19
    Další finský útok táhl po levém mantinelu Tuomas Uronen. Navázal na sebe dva protihráče, ve snaze o přenesení hry trefil brusle Camerona Allena.

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 20. Gauthier (Price, Allen), 29. Ritchie (Rehkopf, Weinstein), 50. Wood, 50. Barkey (Cristall, Howe) – 60. Alasiurua (Kiiskinen, Hynninen)


    Kanada: Ratzlaff (Bjarnason) – Bonk, Molendyk, Tourigny, Price, Allen, Weinstein, MacKinnon – Gauthier, Yager, Benson – Ritchie, K. Lind, Barlow – Wood, Rehkopf, Cristall – Cataford, Barkey, Heidt – Howe.
    Finsko: Vinni (Rimpinen) – Muhonen, Pieniniemi, Junkkari, Kiviharju, Väisänen, K. Kangas, Kiukas – Kiiskinen, Hynninen, Nurmi – Uronen, Alasiurua, Järventie – Halttunen, Kumpulainen, Saarelainen – Eliseev, Leppä, O. Lind – Pohjalainen.
    ocianews.com