Švédsko – Česko 3:1 (kon.) | Kanada – Finsko 3:2 (po pr.)
po prodl.
Kanada
3:2 (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Finsko
Neděle 21.08.2022, 02:10 • Rogers Place, Edmonton • Mistrovství světa do 20 let • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Děkujeme za pozornost, dobrou noc, pokud to tak vůbec lze říci. (05:25:09)
     
    Kanada ani jednou neprohrála na tomto MS, ve finále vstřelila poprvé méně než pět branek a Finové jako první neprohráli s Kanadou po normální hrací době. Každopádně to jim je úplně k ničemu. Může za to hlavně Mason McTavish, protože jednak jeho zásah na čáře obletí svět a především druhé místo na domácím MS, to by se v Kanadě nepočítalo a problémů už tento turnaj nadělal pořadatelské zemi opravdu dost. Vzpomenout můžeme předražené vstupné, smutnou návštěvnost, sexuální skandály spjaté s kanadskou juniorskou reprezentací, odchod dvou důležitých sponzorů tohoto MS. To bude dost možná prodělečnou záležitostí.
     
    Kdo by to byl řekl po dvou třetinách, že Finové budou nakonec tak blízko, aby po olympiádě, MS dospělých vyhráli i dvacítky. Seveřané se obrovsky zvedli. Kanaďané byli najednou bez pohybu a hosté srovnali, zničehonic celá hala znervózněla a obávala se o to, že na turnaji jinak suverénní Kanaďané skončí stříbrní a nebude jim nic platné 17 kanadských bodů McTavishe.

    Ten byl v prodloužení hrdinou situace, kdy byli Finové centimetry od zlata, ale Kanaďané utekli hrobníkovi z lopaty. Niemelä už překonal Garanda, ale McTavish na čáře natáhl hokejku. O necelou minutu a půl později rozhodl Kent Johnson, když si dorazil svůj bekhendový blafák do protipohybu Jatkoly.

    Zdrcení Finové padli na led, sahali po tom, aby odčinili prohru s Kanadou v poměru 3:6 ze základní skupiny. Takhle se Kanada raduje ze zlata po dvouleté odmlce. Naposledy jej získala v Ostravě 2020.
     
    Mason McTavish přebral pohár pro mistry světa od Luca Tardiffa, nového prezidenta IIHF.
     
    Zazní kanadská hymna.
     
    Kanaďané si jdou pro zlaté medaile. Případné stříbro by je asi hodně pálilo.
     
    Roni Hirvonen právě dostal trofej pro stříbrný tým tohoto MS.
     
    Finové přebírají stříbrné medaile. Je sympatické, že je nesundávají z krku, nebo dokonce nehází rovnou do publika jako to udělal Švéd Andersson v roce 2018 po prohraném finále s Kanadou.
     
    Rozhodčí přebírají cenu za to, že odpískali tohle finále. Mimochodem čárovým sudím byl Kanaďan Huseby, takže v podstatě to samé jako český rozhodčí Špůr v zápase o bronz.
     
    Konec zápasu.
    63:20 Kent JOHNSON - 3:2
     
    63:20
    Kanada právě vstřelila branku!
    Zdrcení Finové padají na led! Kanaďané jsou mistry světa! Podle všeho Aatu Räty byl dobře zdvojený na polovině hrací plochy a na pravé straně se pak rozjel Stankoven, udělal stahovačku, tou si položil Jurma a stačil ještě z otočky bekhendem posunout na levou stranu na KENTA JOHNSONA, ten předvedl rychlý bekhendový blafák do protipohybu Jatkoly, finský gólman ještě zasáhl levým betonem, ale KENT JOHNSON si dokázal přehodit puk na forhend a napodruhé už rozhodl do prázdné brány. Rogers Place vypukla nadšením. Přitom zhruba o minutu dříve byli Finové centimetry od toho, aby dokonali obrat, ale McTavish byl proti. Kouč Finů bral ještě výzvu. Podle všeho kvůli tomu, že se domníval, že McTavish vracel puk už z prostoru za brankovou čárou. Asistence: Logan Stankoven.
    61:50 McTavish jako zázrakem udržel Kanadu ve hře o zlato!
     
    61:50
    Neskutečné! Finové zahodili brejk tři na jednoho, Liukasovi sjel pokus z pravé strany z prvního doteku na bližší tyč.

    Krátce poté ale vyplavali Finové ve třech před kanadskou bránou, po spoluhráčově postrčení kopl Topi Niemelä puk a ten přepadl přes Garanda. McTavish hokejkou na čáře zaskočil za překonaného Garanda. Otázkou zůstává, jestli by gól platil a jak moc velký to byl úmysl. Nicméně v tomhle už nejsou pravidla tak striktní jako před zhruba deseti lety.
     
    61:24
    Bedard měl proti sobě posledního obránce, ale toho trefil.
     
    61:07
    Kanada šla do brejku dva na dva, Stankoven si navedl puk z levé strany na střed a kolem Kapanena poslal kotouč do připraveného gólmana.
     
    60:05
    Začalo prodloužení tři na tři, to může trvat až dvacet minut.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    Dave Cameron stál na kanadské střídačce na začátku roku 2011 a tehdy Kanaďané prohráli finále MS dvacítek, ačkoliv proti Rusku vedli po dvou třetinách 3:0. V poslední dvacetiminutovce ale Rusové otočili a zvítězili 5:3 (5. Ellis, 20. Ashton, 27. Schenn – 43. Panarin, 43. Kicyn, 48. Tarasenko, 56. Panarin, 59. Dvurečenskij).
    Marken.cz

    Vít Muzikář

    Branky a nahrávky: 12. Roy (McTavish), 21. Dufour (Zellweger, McTavish), 64. Johnson (Stankoven) – 45. Heimosalmi (Viro, Mäenpää), 51. Kemell (Niemelä, Liukas)


    Kanada: Garand (Cossa) – Zellweger, Sebrango (A), Cormier, Del Mastro, Seeley, Thompson, O'Rourke – Roy, McTavish (C), Dufour – Stankoven, Foerster, Johnson (A) – Bedard, Gaucher, Cuylle – Othmann, Desnoyers, Ostapchuk – Kidney.
    Trenér: Dave Cameron

    Finsko: Jatkola (Meriläinen) – Rafkin, Niemelä (A), Viro, Heimosalmi, Jurmo, Puutio (A), Rajaniemi – Hirvonen (C), Räty, Kemell – Järventie, Määttä, Simontaival – Väisänen, Kapanen, Liukas – Mäenpää, Helenius, Karvinen – Koivunen.
    Trenér: Antti Pennanen

    Rozhodčí: Fernandez (USA), Holm (SWE) – Hofer (GER), Huseby (CAN)

    Diváci: 13 327
    bahis siteleri