Chrudim – SKUP Olomouc 11:1 (kon.) | Interobal Plzeň – Sparta 8:0 (kon.) | Slavia – FTZS Liberec 7:2 (kon.)
Vysoké Mýto – Kadaň 2:4 (kon.) | Olympik Mělník – Česká Lípa 7:2 (kon.) | Helas Brno – Rapid Ústí n/L 3:0 (kon.)
konec
SK Slavia Praha
7:2 (3:1)
FTZS Liberec
Pátek 02.09.2022, 20:00 • Sportovní hala Slavia • 1. Futsal liga • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Slavia nastupuje do prvního domácího zápasu s jedním bodem, když minulou neděli nečekaně remizovala na palubovce nováčka z Perštejna 5:5. O svůj dvoubrankový náskok přišla v závěrečných třech minutách, kdy nedokázala ubránit rohové kopy soupeře.
     
    FTZS Liberec vstoupil do ligy ve své hale proti vicemistrovi z Plzně. Interobalu podlehl vysoko 1:8. Jedinou libereckou branku vstřelil Marek Bína. Právě proti Plzni liberečtí v play-off zakončili minulou sezonu, když šli do play-off ze sedmého místa s 28 body.
     
    Hlas z kabiny Slavie zazněl od dlouholeté opory sešívaných Martina Brychty. „Zápas musíme od první vteřiny poctivě odmakat, vrátit se k tomu, co nás zdobilo na konci minulé sezony. Liberec se stále zlepšuje, ale my máme po prvním kole co napravovat. Chceme v domácí hale zvítězit.“
     
    Karel Vrabec, trenér Liberce, své svěřence burcuje. “Viděli jsme, že Slavie ztratila body hned v úvodním kole proti nováčkovi soutěže. To nám dodává odvahu. Pojedeme do Prahy dobře namotivovaní a chceme přivést body.”
     
    Sešivaní vyhráli obě vzájemná utkání v minulé sezoně. Střetnutí v Edenu v říjnu 2021 bylo dramatické až do samotného závěru, ve kterém v poslední minutě vystřelil tři body za vítězství 3:2 Radim Záruba. Televizní dohrávku na konci února tohoto roku slávisté v hale Dukly ovládli už v prvním poločase, kdy nastříleli pět branek. Nakonec si do hlavního města odvezli výhru 7:1.
     
    Stejně jako Slavia, také Liberec zapracovává do svého týmu mladé hráče. Liberecká juniorka do 19 let vedená hráčem A týmu Alešem Benkem vyhrála v loňské sezoně v Edenu mistrovský titul, když v dramatickém semifinále zdolala právě Slavii vedenou kapitánem Janem Homolou.
     
    Slavii dnes povede bývalý kapitán a současný sportovní ředitel Tomáš Matějka. Klub uvolnil Zdeňka Slámu k reprezentačním povinnostem, které byly domluveny před jeho přichodem do Slavie a již je nebylo možné zrušit.
     
    Oba týmy zahájly rozcvičku na nové palubovce v hale Slavie. Na ní se bude 1. Futsal liga hrát poprvé.
     
    Slávistickým gólmanem číslo jedna bude dnes Jan Žežulka, který strávil minulou sezonu v Mělníce na hostování. Záda mu bude krýt brankář z juniorky Jan Kautský. Jeho spoluhráči z U19 Tomáš Veselý a Lukáš Kuča mohou dnes zažit prvoligovou premiéru.
     
    Liberec se Slavií zatím nikdy nebodoval. Jedinou neprohrou proti týmům z bývalé top 5 (Chrudim, Plzeň, Teplice, Slavia a Sparta) je loňské vítězství Severočechů na Spartě.
     
    Zahajovací sestavy: Slaviía: Žežulka – Záruba, Křemen, Brychta, Homola. Liberec: Vogt – Janouš, Benek, Pavel Bína, Marek Bína.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:30
    Obrovskou šanci měl Liberec, který vykombinoval střeleckou pozici pro mladíka Janouše, ten pálil ze šesti metrů z voleje, Žežulka skvěle zasáhl a vysloužil si potlesk diváků v hale.
     
    02:55
    3. min. Liberec právě vstřelil branku. Autorem branky je Marek Bína. Hosté jdou po povedené kombinaci do vedení. Marek Bína skvěle zakončil vydařenou akci hostů a po přihrávce Aleše Benka otvírá skóre.
     
    06:00
    Viděli jsme šance na obou stranách, Kuchtovi se nepodařilo trefit míč před odkrytou brankou, Brychtovu a Křemenovu střelu zastavil brankář Liberce Vogt.
     
    06:30
    Také hosté stále hrozí z protiútoků. Obrovskou šanci přidat druhý gól měl po samostatném úniku na Žežulku Marek Bína, Žežulka ale zasáhl. Marek Bína se znovu dostal k zakončení i po následném autu, trefil ale boční síť.
     
    06:34
    7. min. Slavia právě vstřelila branku! Autorem branky je Martin Brychta. Slávista strčil šikovně míč do autové rozehrávky Liberce a nasměroval míč do sítě. Gólu bylo dosaženo bez asistence.
     
    8:25
    Filip Vaktor rozehrál rohový kop, k zakončení se dostal Antonín Hrdina, mířil ale těsně vedle branky. Slávisté marně reklamovali, že Vogt zasáhl a míč vyrazil. Roh se nezahrával.
     
    9:15
    Slávisté zklidnili hru a daří se jim lépe kombinovat. Kontry hostů jsou ale stále velice nebezpečné.
     
    10:00
    Daniel Vik trefil levou tyč!!! Mladý liberecký hráč si šikovnou kličkou vykombinoval střeleckou pozici z levé strany a asi ze sedmi metrů nastřelil konstrukci branky.
     
    11:56
    Marek Bína hraje velice dobře a znovu nebezpečně zakončoval z pravé strany.
     
    12:11
    Slavia právě vstřelila branku! Autorem je Radim Záruba! Záruba převzal přihrávku od Jana Křemena a navedl si míč na střed hřiště na svou pravačku a poslal míč přesně k pravé tyči. Vogt neměl šanci.
     
    13:30
    Slavia právě vstřelila branku! Autorem je Matúš Ševčík! Hrdina vybojoval míč pro Ševčíka, který nádhernou střelou z deseti metrů propálil Vogta. Slavia odskakuje na dvoubrankový náskok.
     
    16:35
    Slavia měla další možnost navýšit náskok, hned dva hráči byli blízko snadného zakončení, ale míč je o kousíček minul.
     
    17:00
    Liberec je na pěti faulech.
     
    17:52
    Žežulka včas vyběhl, aby zachránil nepovedenou zpětnou přihrávku, na kterou se už řítil liberecký Benek.
     
    18:00
    Slavia zatlačila Liberec k brance. Hosté nemohou faulovat, a tak jenom zavírají prostory. Brání Benek, oba Binové a Janouš.
     
    20:00
    První poločas skončil.
     
    Sledujeme svižné utkání, hosté se zaslouženě ujali vedení, když Marek Bína skvěle zakončil povedenou kombinaci, tento hráč navíc mohl dát i další branky. Slávisté po pomalejším úvodu začali mnohem lépe kombinovat a tři své akce dotáhli k brankám.
     
    Začal druhý poločas.
     
    20:30
    Liberec začal znovu hodně svižně, dostal se ke slávistické brance, tam ale Janouš nepustil míč za sebe na volného Benka a tím akci pokazil.
     
    21:35
    Obrovská šance Liberce! Marek Bína, kdo jiný, se znovu dostal až k Žežulkovi zakončoval z druhého doteku, těsně minul Žežulkovu branku.
     
    23:00
    Jan Homola na druhé straně zakončoval z otočky, Vogt mu dobře snížil střelecký úhel.
     
    23:10
    Marek Bína se opět dostal do nebezpečného zakončení, slávisté by si měli dát na mladého hráče Liberce větší pozor.
     
    24:10
    Velká šance Slavie! Vaktor našel před brankou Liberce Hrdinu, ten si zpracoval míč na hrudi a z halfvoleje minul těsně branku. V další šanci vyrazil Ševčíkovu ránu Vogt. Sledujeme hru nahoru dolů.
     
    25:00
    Tomáš Kuchta, který dostal pozvánku do reprezentace U21, krásně vyvezl míč ze své poloviny, zbavil se dvou protihráčů, přihrávku ale nasměroval Hrdinovi na paty.
     
    25:00
    Vogt vyrazil Ševčíkovu ránu na tyč. Z rohu slávisté nezahrozili.
     
    25:10
    Kuchta zblokoval Žočkovu střelu z deseti metrů. Liberec si pak předvedl pohlednou narážečku, Bialek ale z dobré pozice křížnou ránou těsně minul slávistickou branku.
     
    26:00
    Slávisté odpověděli akcí po ose Ševčík-Hrdina, ale ani oni míč do správné miísto nedostali.
     
    26:21
    Slavia právě vstřelila branku! Autorem je Radim Záruba. Nádherný futsalový moment! Záruba si navedl míč na levou stranu na svoji levačku a křížnou ránou vymetl pravou šibenici! Nádherná branka, český reprezentant se už trefil dvakrát.
     
    27:40
    Vogt se zapojil do útoku hostů, výsledkem je aut z pravé strany. Ten už slávisté v pohodě ubránili.
     
    28:12
    Marek Bína hlavou zastavil Hrdinův křižný pas na Ševčíka, který už se chystal pálit z voleje.
     
    28:56
    Benek zlusil zakončit z rohu, Žežulku nenachytal.
     
    30:00
    Křemen s Brychtou zastavili Jelínkovu akci na levé straně.
     
    30:45
    Jelínek důrazným zákrokem ukončil slávistickou akci, kterou vedl Křemen na leévm křídle.
     
    31:00
    Do hry naskočil Matěj Habart.
     
    31:23
    Slavia vstřelila branku. Autorem je Matúš Ševčík! Slovenský reprezentant zatáhl míč po levé straně ve chvíli, kdy nebyl Vogt v brance, a přesnou ránou nedal bránícímu Pavlu Bínovi šanci zasáhnout.
     
    32:40
    Jakub Žoček uviděl žlutou kartu za zákrok na středu hřiště.
     
    32:45
    Slavia právě vstřelila branku! Matúš Ševčík završil hattrick! Ševčík znovu zatáhl míč po pravé straně a přesnou ránou nedal Vogtovi nejmenší šanci zasáhnout.
     
    34:00
    Lukáš Kuča prožívá premiéru v 1. Futsal lize. Madý talent hraje velmi nebojácně stejně jako v generálce proti Plzni.
     
    34:00
    Liberec měl šanci snížit, Daniel Vik se dostal po hezké kombinaci do zakončení, ale nezamířil přesně.
     
    36:34
    Záruba nádherně vyvezl míč a připravil ho Křemenovi, ten ale z první nepřekonal Vogta, který jeho střelu vyrazil pravou nohou. Krásná akce!
     
    37:00
    Ve hře je také Tomáš Veselý, další mladíček Slavie prožívá premiéru v lize.
     
    37:20
    Slavia právě vstřelila branku. Autorem je Filip Vaktor. Vaktor ze střední vzdálenosti povedenou střelou překonává Vogta posedmé.
     
    38:32
    Brankář Jan Kautský ze slávistické U17 naskočil poprvé do hry, podařilo se mu vychytat Žočkův samostatný nájezd! Sklidil za to potlesk diváků i svých spoluhráčů.
     
    38:45
    Liberec snižuje, trefil se Marek Bína. Liberecký futsalista se dnes dostal snad do pěti vyložených šancí, před mladým slávistickým gólmanem Kautským nezaváhal a šikovně ho obstřelil.
     
    Zápas skončil, Slavia zvítězila 7:2.
     
    Slavia sice nezačala zápas dobře, jako první inkasovala, ale s postupem času její sehrannost a herní vyspělost soupeře překonala. Tomáš Matějka nakonec poslal do hry všechny nadějné juniory, kteří si odbyli premiéru v 1. Futsal lize. Hattrick zaznamenal slovenský reprezentant Matúš Ševčík.
     
    34:59
    Jelínek viděl žlutou kartu za faul. (22:01:33)

    Ondřej Zlámal

    Branky: 7. Brychta, 13. Záruba (Křemen), 14. Ševčík (Hrdina), 27. Záruba (Brychta), 32. Ševčík, 33. Ševčík, 38. Vaktor (Ševčík) – 3. Marek Bína (Benek), 39. Marek Bína

    Karty:   33. Žoček (ZSL), 35. Jelínek (ZSL)


    SK Slavia Praha: Jan Žežulka (Jan Kautský) – Martin Brychta, Matúš Sevčík, Tomáš Veselý, Lukáš Kuča, Tomáš Kuchta, Jan Homola, Filip Vaktor, Antonín Hrdina, Radim Záruba, Matěj Habart, Jan Křemen.
    Trenér: Tomáš Matějka

    FTZS Liberec: Dominik Vogt (Jakub Dlask) – Pavel Bína, Marek Bína, Milan Bialek, Aleš Benek, Jan Mečíř, Kamil Janouš, Daniel Vik, Jakub Žoček, Tomáš Jelínek
    Trenér: Karel Vrabec

    Rozhodčí: Michal Čurda, Zdeněk Čurda, Alice Vévodová

    Diváci: 100
    thejrc.org