Hr. Králové – Ostrava 0:0 (kon.) | Pardubice – Olomouc 0:2 (kon.) | Brno – Bohemians 1905 1:2 (kon.)
Slovácko – Slavia 1:1 (kon.)
konec
FK Pardubice
0:2 (0:1)
SK Sigma Olomouc
Neděle 04.09.2022, 16:00 • Ďolíček, Praha - Vršovice • FORTUNA:LIGA • 7. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Vítejte u online přenosu ze zápasu 7. kola FORTUNA:LIGY, ve kterém se utkají týmy FK Pardubice a SK Sigma Olomouc. Úvodní výkop ve vršovickém Ďolíčku je naplánován na 16:00.
     
    Pardubice nevstoupily do ligy s ideálními výsledky, což vyústilo v to, že po dlouhých letech klub opustil trenér Jiří Krejčí. Mužstvo zatím dočasně vede dosud trenér pardubické rezervy Pavel Němeček.

    Pardubáci zatím mají na svém kontě pouze tři body, když porazili pouze Slovan Liberec. To ale bylo ve třetím kole, od té doby Východočeši schytali debakl v Edenu a poté prohráli také s Mladou Boleslaví a naposledy ve vloženém kole ve Zlíně.

    Nový trenér v minulém kole ihned udělal jednu změnu, když poprvé v lize za Pardubice nastoupil bek Václav Svoboda. Kvůli zdravotním důvodům navíc nenastoupil brankář Jakub Markovič a záložník Tomáš Solil. Nad jejich starty tak visí otazník.
     
    Hráčům Olomouce rozhodně také není do zpěvu. V prvním kole sice po přesvědčivém výkonu vyhráli na půdě Baníku Ostrava 3:0, z následujících pěti zápasů ale Hanáci získali jeden jediný bod. To bylo v posledním zápase doma s Libercem, alespoň tohle může jít v jejích prospěch.

    V dresu Sigmy může nastoupit i řada hráčů, která v minulosti hrála právě v Pardubicích. Ještě v minulé sezóně za ně hrál například Mojmír Chytil nebo Jiří Sláma, v postupové sezóně 19/20 za Východočechy nastupoval také důrazný útočník Pavel Zifčák.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Pardubice: Markovič – Rosa, Vlček, Hranáč, Svoboda – Tischler – Sychra, Hlavatý (C), Janošek, Mareš – Červenka.
    Náhradníci: Budinský – Vacek, Černý, Koukola, Kurka, Akosah-Bempah, Kostka, Lima.
    Trenér: Pavel Němeček

    SK Sigma Olomouc: Trefil – Chvátal, Pokorný, Poulolo, Zmrzlý – Breite (C), Spáčil – Navrátil, Růsek, Vodháněl – Chytil.
    Náhradníci: Digaňa – Zifčák, Košťál, Ventúra, Matoušek III, Beneš, Greššák, Sláma.
    Trenér: Václav Jílek

    Rozhodčí: Hocek – Machač, Kotalík.
     
    Oba týmy jsou nastoupeny na hrací ploše. Domácí Pardubice budou hrát v červenobílém, hosté z Hané jsou celí v modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí měli ve své režií výkop zápasu, první útok ale předvedla Sigma. Antonín Růsek z pravé strany centroval, našel ale rukavice připraveného brankáře Markoviče.
     
    3
    Dominik Janošek ve středu pole vystihl přihrávku soupeře, jeho nákop mířený na Vojtěcha Sychru však zastavil Ondřej Zmrzlý. Faulu se následně dopustil navrátilec do základní sestavy Pardubic Bernardo Rosa.
     
    5
    Zatím je aktivnější Sigma. Balón na vlastní půlce nyní ztratil Sychra a po zablokovaném centru Jana Navrátila budou hosté kopat roh.
     
    6
    Ondřej Zmrzlý rozehrál rohový kop přímo na hlavu jednoho ze spoluhráčů, který sice namířil přesně doprostřed brány, Jakub Markovič ale měl se zakončením velké problémy!
     
    8
    Bernardo Rosa dal velice riskantní přihrávku zpět na svého brankáře. Jen kousek totiž chyběl Mojmíru Chytilovi, aby balón vystihl a dostal se do šance, Markovič ale nakonec byl u míče rychleji.
     
    10
    Desátá minuta zápasu a Olomouc zatím téměř nepustila svého soupeře na vlastní polovinu hřiště. Nyní Rosa znovu netrefil míč ideálně a je z toho roh.
     
    11
    Po dalším rohovém kopu z levé strany se k zakončení dostal Ondřej Zmrzlý, Jakub Markovič předvedl další zákrok.
     
    12
    Nádhernou průnikovou přihrávku nyní vyslal olomoucký Jiří Spáčil. Ten vysunul na pravé straně nabíhajícího Jana Návrátila, jeho pokus o přihrávku na Chytila však zastavil vracející se Svoboda.
     
    13
    Další rohový kop hostů a další zakončení směrem na bránu Pardubic. Tentokrát však míč po hlavičce jednoho z hostů zamířil nad břevno.
     
    16
    Po čtvrthodině se k pokutovému území soupeře dostaly také Pardubice. Janošek kolmicí našel Červenku, jehož prodloužení na Rosu skončilo za brankovou čarou.
     
    17
    Po tečovaném centru z pravé strany rozehrával Dominik Janošek rohový kop. Ten obrana odvrátila za vápno k Václavu Svobodovi, jehož rána z voleje skončila vedle.
     
    20
    Po odvrácené standardce Olomouce šli Pardubáci do rychlého protiútoku. Po přihrávce Dominika Mareše vyslal přízemní centr před bránu Vojtěch Sychra, nikdo v červenobílém na něj nedosáhl.
     
    23
    Hlavatý dobře načasovaným skluzem obral o míč Jiřího Spáčila. Po rychlém přechodu do útoku chtěl Sychra připravit míč Janoškovi, balón ale znovu byl až příliš dlouhý.
     
    26
    Další rychlá akce Východočechů. Dominik Janošek měl po přihrávce Tischlera hodně času za pokutovým územím soupeře a tak zkusil své štěstí, balón ale poslal vysoko nad.
     
    28
    Dominik Mareš na levé straně nasadil housle obránci a poslal míč do pokutového území, Olomouc si však poradila. O pár desítek sekund později ale bude muset bránit roh.
     
    30
    Tomáš Vlček nyní ukázal svou rychlost, když přesprintoval Mojmíra Chytila a zabránil tak slibně se rozvíjejícímu útoku soupeře.
     
    31
    Olomouc po rychle rozehraném přímáku zahrávala roh. Centr našel přímo nohu Jakuba Pokorného, který tvrdou ranou trefil Bernarda Rosu. Následoval další roh, který už tak nebezpečný nebyl.
     
    33
    Další velké šance Olomouce! Po dvou vyhraných hlavičkových soubojích dostal přihrávku na pravou stranu Juraj Chvátal, který byl sám naproti brankáři, střelou ale nechal vyniknout Jakuba Markoviče!
     
    34
    A i následující roh byl nebezpečný! Hlavičkoval totiž nikým nehlídaný Mojmír Chytil a následně z metru trestuhodně trefil tyč Antonín Růsek!
     
    37
    Domácí ztratili balón na útočné polovině a Sigma šla do protiútoku. Bernardo Rosa (FK Pardubice) zatáhl za záchrannou brzdu a po faulu na Vodháněla vidí žlutou kartu.
    37. Červená karta pro Bernarda Rosu po zákroku na Vodháněla
     
    39
    Pozor, tak vše je jinak! Hlavní rozhodčí se šel podívat k monitoru a Bernardo Rosa (FK Pardubice) dostává rovnou červenou kartu!
     
    43
    Florent Poulolo (SK Sigma Olomouc) rukama zastavil na polovině hřiště Marka Červenku a dostává žlutou kartu.
     
    45
    Další žlutý faul. Tentokrát se provinil hostující Mojmír Chytil, který kopl do hrudě Tomáše Vlčka.
     
    45
    Nastavují se tři minuty.
     
    45+2
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Ještě před poločasem se hosté dostávají do vedení! Po hlavičce Antonína Ruska do tyče se nejrychleji zorientoval JAKUB POKORNÝ, který z malého vápna hlavou doklepl balón do sítě!
    45+2. Jakub POKORNÝ - 0:1
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První poločas je u konce. Zejména přibližně do dvacáté minuty měla Sigma jasnou převahu, poté se hra trochu vyrovnala. To ovšem jen do 39. minuty, kdy uviděl červenou kartu Bernardo Rosa. Ještě před přestávkou poté míč do sítě dorazil Jakub Pokorný.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Dominik Mareš, přichází Dominik Kostka.

    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Florent Poulolo, přichází Vít Beneš.
    ze hřiště odchází Jan Vodháněl, přichází Jakub Matoušek.
     
    46
    Jiří Spáčil přihrávkou za obranu vystihl náběh Antonína Růska, ten si ale nedokázal zpracovat balón.
     
    47
    Tomáš Vlček sice odehrál přihrávku letící za obranu, vypadá to ale, že si přitom udělal něco s kolenem. Se stoperem domácích to nevypadá dobře.
     
    50
    Už se znovu hraje, Tomáš Vlček je zpět na nohou a zkouší své zranění rozběhat.
     
    50
    Juraj Chvátal levačkou chytře hledal náběh spoluhráče, Robin Hranáč ale měl přehled, míč tečoval hlavou ke svému brankáři a domácí tak získali blaón.
     
    52
    Nenápadná akce skončila pro domácí celkem nebezpečně. Juraj Chvátal odcentroval zprava a v pokutovém území hlavičkoval Antonín Růsek, míč skončil na břevně a poté si s ním poradila obrana.
     
    55
    Pardubice se v deseti lidech ve druhé půli ještě vůbec nedostaly na útočnou polovinu. Sigma ale až na břevno Růska nemělo žádnou větší šanci.
     
    56
    Jakub Matoušek nyní prudkým centrem našel hlavu Mojmíra Chytila, ten ale svého bývalého spoluhráče neprostřelil. Markovič byl totiž připraven.
     
    57
    Jakub Matoušek si z pravé strany navedl balón na střelu a tou pořádně protáhl Jakuba Markoviče! Po jeho teči míč skončil na tyči, následná dorážka hostů šla mimo!
     
    58
    A další zákrok domácího hráče. Znovu to bylo po centru z pravé strany, na který si tentokrát naskočil Antonín Růsek. Brankář Pardubic konečky prstů vyrazil na roh.
     
    60
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Vojtěch Sychra, přichází Leandro Lima.
     
    63
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Jiří Spáčil, přichází Denis Ventúra.
     
    65
    Pardubice nyní měly dva rohy v krátkém sledu. Oba Dominik Janošek rozehrál na hranici malého vápna a v obou případech si borana poradila.
     
    67
    Domácí měli další roh, tentokrát se ale ukvapili, rozehráli nakrátko a nic nebezpečného z toho nebylo. Olomouc ale v posledních minutách trochu vypadla z tempa.
     
    69
    Marek Červenka si chytře pokryl balón před dotírajícím Jakubem Pokorným (SK Sigma Olomouc). Ten mu zezadu podsekl nohy a vidí v rukou rozhodčího žlutou kartu.
     
    71
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Marek Červenka, přichází Pavel Černý.
     
    73
    Václav Svoboda (FK Pardubice) u postranní čáry podkopl protihráče a i přes několikasekundovou odezvu od rozhodčího dostává žlutou kartu.
     
    74
    Domácí málem rozhodli o osudu zápasu. Špatná rozehrávka Robina Hranáče skončila u soupeře a do velké šance se dostal Jan Návrátil, další zákrok si ale připsal Jakub Markovič.
     
    76
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Hosté se konečně dočkali navýšení náskoku! Radim Breite vyvezl míč a počkal si na náběh spoluhráče. Ten nakonec přišel, ANTONÍN RŮSEK na pravé straně měl dostatek místa a i přes teč brankáře se dokázal prosadit! Radim Breite.
    76. Antonín RŮSEK - 0:2
     
    79
    Po delší době zakončení ze strany Pardubic. Po sklepnutí od Pavla Černého tvrdě pálil Leandro Lima, brazilský záložník ale zamířil nad břevno.
     
    81
    Po neúspěšné akci Pardubic šli dopředu hosté. Podklouznutí obránce se snažil využít Zmrzlý, jeho centr ale skončil za brankovou čarou.
     
    82
    Radim Breite znovu nastartoval akci Sigmy. Jan Navrátil utíkal po levém křídle a hledal Antonína Růska, před ním ale znovu zakročil brankář Markovič.
     
    85
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Jan Navrátil, přichází Jiří Sláma.
     
    89
    Dnešní první střela Pardubic mezi tři tyče. Postaral se o ní Dominik Janošek, který zůstal vepředu poté, co ho chytly křeče. Brankář Jakub Trefil si ale připsal zákrok.
     
    89
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Dominik Janošek, přichází Nana Akosah-Bempah.

    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Radim Breite, přichází Lukáš Greššák.
     
    90
    Nastavují se tři minuty.
     
    90+1
    Na jedné straně si Jakub Trefil připsal první zákrok, na té druhé si jeho jmenovec Markovič připisuje už osmý. Tentokrát proti zakončení Jakuba Matouška z úhlu.
     
    90+2
    Po ztrátě Matouška šly Pardubice do protiútoku. Po odraženém míči se k zakončení dostal Emil Tischler, tečovaná střela skončila v náruči brankáře hostů.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Pardubice si ve druhé půli v deseti lidech moc šancí nevytvořily, což se dalo čekat. Olomouc si zkušeně výsledek pohlídala a navíc ještě Antonínem Růskem zvýšila na konečných 2:0. Východočeši tak zůstávají na posledním místě tabulky.
     
    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 0:5. Střely mimo: 2:6. Rohy: 6:11. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 10:13. (18:09:52)

    David Klier

    Branky: 45+2. Pokorný, 76. Růsek (Breite)

    Karty:   73. Svoboda (PCE) – 43. Poulolo (OLO), 45. Chytil (OLO), 69. Pokorný (OLO)   39. Rosa (PCE)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 0:5. Střely mimo: 2:6. Rohy: 6:11. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 10:13.
    FK Pardubice: Markovič – Rosa, Vlček, Hranáč, Svoboda – Tischler – Sychra (60. Lima), Hlavatý (C), Janošek (89. Akosah-Bempah), Mareš (46. Kostka) – Červenka (71. Černý).
    Náhradníci: Budinský – Vacek, Koukola, Kurka.

    Trenér: Pavel Němeček

    SK Sigma Olomouc: Trefil – Chvátal, Pokorný, Poulolo (46. Beneš), Zmrzlý – Breite (C) (89. Greššák), Spáčil (63. Ventúra) – Navrátil (85. Sláma), Růsek, Vodháněl (46. Matoušek III) – Chytil.
    Náhradníci: Digaňa – Zifčák, Košťál.

    Trenér: Václav Jílek

    Rozhodčí: Hocek – Machač, Kotalík
    thejrc.org