Třinec – Motor ČB 0:2 (kon.) | Litvínov – Vítkovice 2:3 (kon.) | Mladá Boleslav – Sparta 4:2 (kon.)
Plzeň – Olomouc 1:2 (kon.) | Mountfield HK – Liberec 1:2 (po pr.) | Kladno – Pardubice 4:5 (po pr.)
konec
HC VERVA Litvínov
2:3 (0:1, 1:0, 1:2)
HC Vítkovice Ridera
Pátek 16.09.2022, 17:30 • Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov • Tipsport extraliga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Hezký páteční večer přeji všem příznivcům hokeje. Ve čtvrtek odstartoval předehrávkou nový ročník extraligy a dnes je na programu zbylé první kolo. Prostřednictvím tohoto textového online přenosu se zaměříme na duel mezi týmy HC VERVA Litvínov a HC Vítkovice Ridera.
     
    HC VERVA Litvínov

    Litvínovští hokejisté se v uplynulé sezóně neprobojovali do vyřazovacích bojů, skončili těsně před branami a sezóna pro ně skončila velmi brzy. V nadcházející sezóně by ale rádi už play-off absolvovali a po úspěšné přípravě by na dobré výsledky chtěli navázat hned na startu nejvyšší české soutěže. V rámci přípravného období sehrál Litvínov devět zápasů s bilancí sedm výher a pouze dvakrát odešel poražen. V posledních třech odehraných duelech porazili Litvínoští Liberec 4:3, poté padli 1:2 s Karlovými Vary. Naposledy ale odešli z ledu zase vítězně, kdy doma vyhráli 3:0 nad Sokolovem. Suma sumárum příprava VERVĚ vyšla velmi dobře a uvidíme, jak tomu bude v nadcházející sezóně.
     
    HC Vítkovice Ridera

    To hráči vítkovické Ridery si vyřazovací boje zahráli, ve čtvrtfinále ale narazili na Třinec, jenž svému soupeři nepovolil ani jednu výhru a po sérii 4:0 na zápasy pak pozdější mistr ukončil Vítkovicím sezónu. V přípravě odehráli Vítkovičtí o jeden zápas více než žlutočerní, na svém kontě tedy mají rovných deset duelů. Také hosté se sedmkrát radovali z výhry, třikrát pak byli poraženým týmem. Poslední tři mače byly vítězné. Vítkovičtí porazili 2:0 Olomouc, 7:2 Trenčín a naposledy pak uspěli nad brněnskou Kometou pop výsledku 3:1. Hosté tedy měli také velmi dobrou průpravu před novou sezónou a dnes by rádi na severu Čech brali body.
     
    Vzájemná utkání

    V loňském ročníku nejvyšší tuzemské soutěže se oba celky střetly čtyřikrát. Třikrát vyhrál Litvínov, jednou pak Vítkovice, ale až po nájezdech, takže dohromady nad VERVOU získali hráči Vítkovic dva body a mají svému soupeři letos co oplácet.
    Dosáhnou Vítkovice na tři body?
     
    Úvodní sestavy:

    HC VERVA Litvínov: Zajíček (Godla) – Jaks, Zile, Freibergs, Šalda, Strejček, Demel (A), Zeman – Zdráhal (A), Estephan, Abdul – Hlava, Š. Stránský, Straka (C) – Fronk, Sukeľ, Kudrna – Chalupa, Helt, Zygmunt.
    Trenér: Vladimír Růžička

    HC Vítkovice Ridera: Stezka (Klimeš) – Mikuš, Grman, Gewiese, J. Stehlík, Koch, Raskob, L. Kovář – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – L. Krenželok (C), Marosz, Lakatoš (A) – Fridrich, Lindberg, Bernovský – Dej, Chlán, Lednický.
    Trenér: Miloš Holaň

    Rozhodčí: Horák, Hejduk – Gerát, Hynek.
     
    Ke stropu zimního stadionu v Litvínově byly pověšeny dresy Františka Lukeše a Viktora Hübla. Stále probíhá slavnostní ceremoniál a zápas tak začne s menším zpožděním.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:41
    Vítkovičtí nahodili puk až před branku Litvínova a je z toho zakázané uvolnění. Hra se stěhuje před hostující klec a buly bude vhozeno po pravé ruce Aleše Stezky.
     
    01:07
    Šimon Stránský našel přihrávkou Patrika Zdráhala, ale ten nevystřelil. Následně po něm to zkusil ještě Petr Straka a ten už Stezku prověřil. Hostující brankář se zaskvěl po dalším zákroku.
     
    02:31
    Velká šance Vítkovic! Petr Fridrich se hnal až před branku Šimona Zajíčka a tváří v tvář zakončil, ale nakonec tahle akce nekončí gólem, ač k němu neměli Vítkovičtí daleko.
     
    02:59
    Z pravé strany z bekhendu zakončoval před Alešem Stezkou jeden z domácích, ale brankář Vítkovic si opět poradil.
     
    03:35
    Šimon Stránský napadal Petera Muellera, následně pak ale domácí přišli o kotouč a bleskově se do akce dostali hosté. Ale hned na to se dostal do velké šance Filip Helt, proti jeho pokusu z levé strany zakročil Aleš Stezka!
     
    03:57
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    HL – příliš mnoho hráčů na ledě, odpyká Roberts Bukarts.
     
    03:57
    Domácí mají jako první k dispozici přesilovou hru, vhazuje se v pásmu Vítkovic.
     
    04:16
    Janis Jaks pálil na branku Vítkovic a orazítkoval levou tyč Stezkovy klece! Domácí tak nebyli daleko od úvodní branky. Po zisku puku ho pak hosté vyhazují až před Šimona Zajíčka.
     
    05:20
    Další akci zakládali Litvínovští od své branky, Matěj Chalupa pak nabral rychlost podél levého mantinelu, dostal se do zakončení z levé strany, ale puk končí jen těsně vedle tyče.
     
    05:47
    Jindřich Abdul dostal pas od Freibergse, ale na Stezku si nepřišel. Vítkovice posílají puk ven z pásma a tohle oslabení zvládnou.
     
    05:57
    Hosté jsou v plném počtu.
     
    06:09
    Po akci hostujícího Petra Fridricha před domácí brankou zakročil Šimon Zajíček a raději pak nechal přerušit hru. Vhazovat se bude před jeho svatyní, to ale až po první komerční přestávce, která nyní následuje.
     
    06:13
    Petr Gewiese nahodil touš od modré čáry a ten končí u Šimona Zajíčka, který neměl velký problém kotouč zachytit. Raději ale hru zastavil před dotěrným Dominikem Lakatošem.
     
    06:48
    Hosté se stále drží v teritoriu Litvínova a nyní Petr Gewiese vystřelil z dálky, ale jeho projektil zneškodnila obrana Litvínova, domácí se pak dostávají zase do útočné akce.
     
    07:26
    Domácí ale propadli v rozehrávce a hosté se řítili na Šimona Zajíčka, který vychytal soupeřovu střelu z pravé strany, která byla z kategorie těch nebezpečných.
     
    08:35
    Agilní Petr Fridrich, který se už poněkolikáté dostal před domácí branku, nyní přihrál Gewiesemu do prostoru mezi kruhy a jeho svižnou ránu zastavuje opět Šimon Zajíček.
     
    08:57
    Další pokus zastavuje Šimon Zajíček, který se tak ve svém brankovišti rozhodně nenudí. Nyní lapil pokus Tobiase Lindberga a znovu hru přerušuje.
     
    09:23
    Po neúspěšné akci Litvínova se znovu dostali do útočné třetiny hosté a před Zajíčkem to zkusil Vojtěch Lednický, ale jeho pokus se mezi tři tyče nevešel.
     
    10:27
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    Hosté se ujímají vedení po krásné akci. Peter Krieger viděl u brankoviště volného PETERA MUELLERA, kterému načasoval přesnou přihrávku a druhý jmenovaný pak střelou z první trefil odkrytou část branky Šimona Zajíčka – 0:1. Asistence: Peter Krieger a Juraj Mikuš.
    10:27 Peter MUELLER - 0:1
     
    11:53
    Nyní se zaskvěl Aleš Stezka, jenž zastavil nebezpečný pokus domácího Litvínova. Hra je zastavena, buly po jeho pravé ruce.
     
    11:55
    A po rychlé střele hned po buly je hra zastavena znovu a opět se vhazuje před Alešem Stezkou.
     
    12:41
    Jiří Fronk se snažil skrze Stehlíka dostat puk do středního pásma, napoprvé to nevyšlo, napodruhé už ano. Verva tak pádí útočit.
     
    13:22
    Peter Mueller vyhodil puk příliš daleko a je z toho zakázané uvolnění. Domácí hráči tak získali zadarmo útočnou třetinu.
     
    13:48
    Patrik Zdráhal atakoval Raskoba, následně pak se dostal puk k Estphanovi, ale Stezka kotouč vyrazil. Následně se domácí udrželi v pásmu a k dorážce si sjel Giorgio Estphan, ale výborný Stezka opět zakročil.
     
    14:18
    Další komerční pauza.
     
    14:31
    Patrik Demel nedokázal udržet puk v útočném pásmu, domácí se tam ale vrátili zase zpět. Demel pak těsně před Stezkou tečí zakončil, ale znovu vše kryje brankář Vítkovic.
     
    15:06
    Další buly před Alešem Stezkou, z první na něho pálil Patrik Zdráhal, ale znovu si vylámal zuby na pozorném vítkovickém brankáři. Hra je zastavena, buly po jeho pravé ruce.
     
    15:45
    Petr Fridrich vyzval na levé straně ke střele Jana Bernovského, který švihl do puku, ale Šimon Zajíček si prostor u své pravé tyče pokryl.
     
    16:24
    Nicolas Hlava poslal puk do středního pásma, tam ho sebral Mário Grman, ale hosté se nedostali před klec Zajíčka. Místo toho musel čelit dalšímu pokusu domácích Aleš Stezka.
     
    17:36
    Patrik Zdráhal se zjevil zcela sám u branky hostů, ale jeho nebezpečný projektil končí mimo tři tyče!
     
    17:56
    Tobias Lindberg protáhl puk okolo branky u zadního mantinelu, následně pak ale hosté nezakončili přesně před Šimonem Zajíčkem.
     
    18:30
    Jiří Fronk pálil z prostoru mezi kruhy a trefuje hruď Aleše Stezky.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:30
    V závěru se do akce dostali ještě Vítkovičtí, ale vystavili se ofsajdové pasti. Hra je tedy vykázána zpět do středního pásma, kde se bude vhazovat.
     
    19:50
    A ještě střílel Petr Gewiese a znovu z toho byla velká šance pro hosty. Vše ale Šimon Zajíček dobře viděl a zakročil. Hned na to přerušuje hru.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je minulostí. V ní padla jediná branka. V jedenácté minutě trefil odkrytou branku domácích Peter Mueller a zapsal tak první ligovou branku po příchodu z Brna. Domácí se snažili vyrovnat, šance na to rozhodně měli, ale troskotali na výborných zákrocích Aleše Stezky. Ten tak zatím drží velmi těsný náskok svého týmu.
     
    Střely na branku: 14 – 16
     
    Další třetina začne přibližně v 18:33.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:51
    Estephan si bruslemi zpracoval přihrávku, jeho následný pokus šel jen do boční konstrukce soupeřovy branky.
     
    21:10
    James Willie Raskob nyní prověřil pohotovou střelou Šimona Zajíčka, který jeho pokus vychytal a následně pak nechal hru přerušit. Buly po jeho pravé ruce.
     
    21:25
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Rostislav Marosz – 2 min., krosček.
     
    21:37
    Petr Chlán získal puk a poté ho vyhodil přes celé kluziště až před Šimona Zajíčka. Hosté se tak hned na začátku oslabení osvobozují.
     
    22:24
    Domácím se zatím nedaří dostat se do nějakého tlaku v přesilové hře, hosté na to reagují dalším vyhozením puku.
     
    22:55
    Peter Krieger se hnal ve vlastním oslabení do úniku a sám pak tváří v tvář Šimonu Zajíčkovi neuspěl!
     
    23:25
    Vítkovice jsou v plném počtu.
     
    24:28
    Mário Grman se dostal do úniku před domácí branku, ale z nápřahu trefil jen nohu Filipa Helta. Nicméně nadále pokračuje útočné tažení hostů v pásmu Litvínova.
     
    25:28
    Radim Šalda získal kotouč a nahodil ho do neutrální zóny, ale tam ho sebrali hosté, kteří rychle otáčejí hru na opačnou stranu a Zajíček se tak musí mít opět na pozoru.
     
    26:11
    Další komerční přestávka.
     
    26:47
    Po pravém křídle pronikl do útočného pásma Šimon Stránský, ale jeho pas na spoluhráče nevyšel. Vítkovičtí pak po zisku puku okamžitě uhánějí až před klec Šimona Zajíčka.
     
    27:50
    Na levé straně z kruhu pálil Vojtěch Lednický a jeho tvrdý pokus zaměstnal Šimona Zajíčka, jenž se zaskvěl a podržel svůj tým.
     
    28:15
    Litvínov právě vstřelil branku!
    A je vyrovnáno. Domácí se rychle dostali do útočného pásma, kde roztáhli akci. Patrik Zdráhal pak poslal přihrávku do prostoru mezi kruhy, kde tvrdou ránou z pokleku propálil vše, co mu stálo v cestě, ANDREJ KUDRNA – 1:1. Začíná se tak znovu od začátku. Asistence: Patrik Zdráhal.
     
    29:24
    Litvínovští ožili, nyní se skrze Dominika Lakatoše dostali dopředu a na pravém křídle pálil Petr Straka, kapitán Litvínova ale poslal svou střelu jen těsně vedle Stezkovy brány.
     
    30:17
    Janis Jaks nahodil puk před branku hostů, kde chtěl tečovat Chalupa, ale vše jistí Aleš Stezka, jenž má kotouč v lapačce a záhy je hra přerušena.
     
    30:38
    Jsme za polovinou základní hrací doby a stav je stále nerozhodný. Domácí měli další šance, ty ale ke strhnutí vedení na svou stranu nevedly.
     
    31:10
    Následuje další komerční přestávka.
     
    31:24
    Patrik Koch spěchal středem hřiště do pásma domácích, objel branku a poté před ní zakončil, ale pohotový Šimon Zajíček u své tyče přikryl puk pod lapačku a zastavuje hru.
     
    31:55
    Tobias Lindberg se snažil zaskočit Zajíčka na levém kruhu, jeho švi ale končí jen na zákroku domácího brankáře, který znovu drží svůj tým.
     
    33:06
    Hosté se delší dobu drželi v pásmu Vítkovic, nakonec ale o puk přišli a do akce šel Litvínov. Domácí ale před Stezkou nezakončili.
     
    34:26
    Další komerční přestávka.
     
    34:27
    Patrik Zdráhal střílel hned po vhazování, jeho pokus mířil ke vzdálenější tyči, ale do klece vítkovického týmu se nedostal.
     
    34:51
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Petr Gewiese – 2 min., podrážení.
     
    35:21
    U zadního mantinelu v pásmu Vítkovic vznikl souboj o kotouč, ten nakonec vydolovali hosté a hned ho posílají až před Šimona Zajíčka. Šetří tak cenné vteřiny z početní nevýhody.
     
    36:04
    Jiří Fronk šel útočit, ale v pásmu podklouzl a puk sebrala obrana hostů a ten znovu míří až před domácí branku. Tohle oslabení už zřejmě hosté zvládnou.
     
    36:51
    Vítkovice se ubránily a už jsou v plném počtu.
     
    37:04
    Patrik Zdráhal se pokoušel vzít soupeři puk, nepovedlo se a do akce šli hosté. Následně je domácí obrana zastavila a nedovolila, aby Vítkovičtí jakkoli ohrozili Zajíčkovu klec.
     
    38:19
    Šimon Stránský vyslal nebezpečný pokus na Aleše Stezku z pravého kruhu a ten byl opět připraven. Po zákroku hned raději pozastavuje hru.
     
    39:40
    Bernovský to ještě zkusil ze středu v pásmu, ale jeho střela se neujala. Následně pak ani na druhé straně domácí neuspěli před Alešem Stezkou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhé dějství je minulostí. V něm znovu padla jediná branka, tentokráte do sítě Vítkovic. V devětadvacáté minutě prostřelil z prostoru mezi kruhy Stezku Andrej Kudrna a začínalo se znovu od začátku. Následovaly další šance na obou stranách, ale ani jednomu týmu se nepovedlo strhnout vedení na svou stranu. Každopádně nás ještě čeká hodně zajímavá třetí třetina. Ta začne přibližně v 19:26.
     
    Střely na branku: 21 – 28
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:18
    Hosté hned po buly zavítali do útočného pásma a Šimon Zajíček musel zakročit proti střele z pravé strany.
     
    40:39
    Lukáš Krenželok si sjel na pravý kruh a jeho švih vystrašil Šimona Zajíčka, ten ale nakonec zakročil a podržel Litvínov. Domácí poté otáčejí hru na opačnou stranu.
     
    42:11
    Vyloučení v týmu HC VERVA Litvínov:
    HL – příliš mnoho hráčů na ledě, odpyká Jindřich Abdul.
     
    42:23
    Jan Strejček vyhodil puk až před Stezku a Litvínov se tak osvobozuje a šetří cenné vteřiny z oslabení.
     
    43:05
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    Hosté využívají přesilovou hru a znovu u toho byl střelec i asistent úvodního gólu Ridery. A akce to byla téměř stejná. Peter Krieger se znovud dostal před branku domácích, poslal puk na pravou stranu a PETER MUELLER opět trefuje odkrytou klec – 1:2. Asistence: Peter Krieger.
     
    44:11
    Litvínov tak znovu musí dohánět jednobrankové manko a nyní si musel dávat pozor na další průnik hostů před Zajíčka. Nakonec to skončilo vítkovickým neúspěchem.
     
    45:03
    Vhazovalo se před litvínovskou brankou, puk získali domácí a hned ho dostali do útočného pásma. Tam o něj však přišli.
     
    45:57
    Aleš Stezka se zaskvěl proti dorážce Patrika Zdráhala a po jeho zákroku je hra zastavena. Vhazovat se bude po levé ruce hostujícího brankáře.
     
    47:00
    Aleš Stezka zapisuje další důležitý zákrok a hra je opět přerušena. Po další komerční přestávce bude buly vhozeno opět před jeho svatyní.
     
    47:29
    Litvínovští se snaží znovu vyrovnat, ale obrana Vítkovic to nyní nedovolila a sama poslala puk do útočného pásma.
     
    48:08
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    Místo toho přichází další gól hostů a ti mají už dvoubrankový náskok. Do úniku se vydali Vítkovičtí, Peter Krieger bekhendovou přihrávkou poslal puk na levou stranu, kde nekompromisně rozvlnil síť za Zajíčkem ROBERTS BUKARTS – 1:3. Asistence: Peter Krieger a Juraj Mikuš.
     
    49:23
    Další zákrok Aleše Stezky, ten přerušil hru a oba celky střídají.
     
    50:03
    Petr Straka se prodral do útočného pásma, ale puk na soupeři nezískal. Následoval rychlý protiútok Vítkovic a Zajíček tak musel být zase pozorný.
     
    51:40
    Domácí zamkli svého soupeře v jeho teritoriu, ale nevytěžili z toho žádnou střelu. Nicméně ještě se před Stezkou zdržují a útočí.
     
    53:47
    Kristaps Zile se chystal u modré čáry ke střele, ale nakonec se nedočkal přihrávky. Skončila tak další akce Litvínova, jemuž utíká čas rychle a stále ztrácí dva góly.
     
    54:45
    Zajíček musel opět zasahovat proti pokusu Vítkovic a má puk v lapačce. Hra je zastavena kvůli komerční přestávce a poté se bude vhazovat před jeho brankou.
     
    55:00
    Peter Krieger mohl ke svým dvěma přihrávkám nyní přidat i gól. Z bekhendu zakončil žabkou těsně před Zajíčkem, ale ten ho vychytal.
     
    55:07
    Vyloučení v týmu HC Vítkovice Ridera:
    Juraj Mikuš – 2 min., sekání.
     
    55:30
    Litvínov právě vstřelil branku!
    Domácí bleskově využívají přesilovou hru a vracejí se zpět do zápasu. ŠIMON STRÁNSKÝ na levém kruhu vyslal nepříjemnou střelu, která se zastavila až za zády Aleše Stezky. Verva je tak svému soupeři na dostřel jediného gólu – 2:3. Asistence: Janis Jaks a Giorgio Estephan.
     
    57:01
    Domácí to nyní musejí otevřít a snažit se vyrovnat. Zatím ale hosté stále hájí nejtějsnější možný výsledek.
     
    57:33
    Patrik Demel vybojval puk a posléze ho dostal před branku hostů. Sám poté vystřelil, ale jeho pokus končí mimo tři tyče.
     
    58:07
    Branka Litvínova je prázdná, Verva to zkouší se šesti bruslaři v poli.
     
    58:41
    Janis Jaks pálil od modré čáry a jeho pokus skončil u branky hostů. Ti ho poté odpalují až před Zajíčka a je z toho zakázané uvolnění.
     
    59:12
    Další pohledná akce Litvínova a zblízka střílel Patrik Zdráhal, jenže znovu tomu chybělo více přesnosti.
     
    59:50
    Domácí se drží v útočném pásmu a nadále ohrožují branku soupeře. Ale vyrovnání stále nepřichází a ani už není moc času.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Hosté ve druhé třetině přidali další dva góly a šli do dvoubrankového náskoku. Litvínovu se však podařilo snížit na rozdíl jediné branky a ještě se tak vrátil zpět do hry. V závěru pak hráli se šesti hráči v poli a bez brankáře, ke srovnání stavu skóre to však už nevedlo. Hosté si tak z litvínovského ledu vezou všechny tři body, domácí hráči v prvním utkání nové sezóny tak zůstali bez zisku jediného bodu.
     
    Dnešní utkání sledovalo 3139 diváků.
     
    Střely na branku: 28 – 38
     
    Díky za pozornost a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit zase na shledanou. (20:09:19)
    Marken.cz

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 29. Kudrna (Zdráhal), 56. Š. Stránský (Jaks, Estephan) – 11. Mueller (Krieger, Mikuš), 44. Mueller (Krieger), 49. Bukarts (Krieger, Mikuš)


    HC VERVA Litvínov: Zajíček (Godla) – Jaks, Zile, Freibergs, Šalda, Strejček, Demel (A), Zeman – Zdráhal (A), Estephan, Abdul – Hlava, Š. Stránský, Straka (C) – Fronk, Sukeľ, Kudrna – Chalupa, Helt, Zygmunt.
    Trenér: Vladimír Růžička

    HC Vítkovice Ridera: Stezka (Klimeš) – Mikuš, Grman, Gewiese, J. Stehlík, Koch, Raskob, L. Kovář – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – L. Krenželok (C), Marosz, Lakatoš (A) – Fridrich, Lindberg, Bernovský – Dej, Chlán, Lednický.
    Trenér: Miloš Holaň

    Rozhodčí: Horák, Hejduk – Gerát, Hynek

    Diváci: 3139
    thejrc.org