Třinec – Motor ČB 0:2 (kon.) | Litvínov – Vítkovice 2:3 (kon.) | Mladá Boleslav – Sparta 4:2 (kon.)
Plzeň – Olomouc 1:2 (kon.) | Mountfield HK – Liberec 1:2 (po pr.) | Kladno – Pardubice 4:5 (po pr.)
po prodl.
Mountfield HK
1:2 (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)
Bílí Tygři Liberec
Pátek 16.09.2022, 18:00 • ČPP Aréna, Hradec Králové • Tipsport extraliga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Dámy a pánové, dobrý den z Hradce Králové! Léto se pomalu chýlí ke konci a to znamená jediné – konec příprav a návrat ostrých soubojů! Právě dnes totiž startuje hokejová Tipsport extraliga a my budeme v tomto přenosu sledovat jistě zajímavý souboj šelem, proti sobě se postaví Mountfield HK a Bílí Tygři Liberec. Stejní soupeři se střetli také v prvním kole loňského ročníku, tehdy se ovšem hrálo nikoliv pod Bílou věží, nýbrž pod Ještědem.
     
    Na začátek se ještě pojďme krátce ohlédnout za sezónou 2021/22. Hradec v ní předváděl pohledný a úderný hokej a také získal do své moci Prezidentský pohár za vítězství v základní části a zapsal tak důležitý milník do své historie. Jenže pak přišlo play off, které udělalo kaňku za jinak povedeným ročníkem, protože Východočeši vypadli už ve čtvrtfinále, kdy v poměru 1:4 na zápasy nestačili na Mladou Boleslav.

    Liberečtí oproti tomu ukončili základní část na středu tabulku, konkrétně ziskem 7. místa, a jejich cesta vyřazovacími boji tak začala již předkolem. V něm Tygři ukončili sezónu Kometě, ale stejně jako Mountfield už nedokázali pokořit čtvrtfinále. Poměrem 1:4 padli se Spartou a také oni se bojů o medaile naúčastnili.
     
    MOUNTFIELD HK

    Hradeckým odešlo po loňské sezóně eso v útoku v podobě Ahtiho Oksanena, rozloučil se rovněž forvard Jakub Orsava, bek Radim Šalda a po krátké stáži na soutoku Labe a Orlice také gólman Filip Novotný. Nezůstalo však pouze u odchodů, Lvi do svého kádru také řadu hokejistů přivedli – brankoviště posílil Jan Růžička, útok Oliver Okuliar a navrátivší se trojice Radovan Pavlík, Marek Zachar, Petr Moravec a v obraně je nově k dispozici River Rymsha. Podstatná část východočeského mužstva tedy zůstala a uvidíme, jak si i s novými tvářemi letos povedou.

    Něco naznačila už příprava – Mountfield během srpna sehrál čtyři přátelská utkání se zahraničními a povedlo se mu ve všech případech zvítězit, navíc pouze s Vídní skončil mač nejtěsnějším možným rozdílem. Aby toho ale v létě nebylo málo, stihl Hradec ještě před startem nového ročníku Tipsport extraligy porci čtyř zápasů Ligy Mistrů – nad Grenoblem si dvakrát připsali výhru, Frölundě pak minulý týden doma oplatili venkovní porážku z 1. září. Suma sumárum, sedm vítězných mačů a jedna prohra – Východočeši by měli být před ročníkem 2022/23 v dobré náladě.
     
    BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

    Severočeši se budou muset obejít bez ikony Ladislava Šmída, jenž ukončil kariéru, z týmu také odešli útočníci Jakub Klepiš, Adam Klapka a brankář Jaroslav Pavelka. Zvučná jména však do libereckého kádru také nově zavítala, řeč je především o dvojici forvardů Michael Frolík a Michal Bulíř. Útočné řady rovněž rozšířili Oscar Flynn a Jakub Neužil, do obrany přibylo lotyšské jméno Uvis Balinskis.

    V přípravném období zvládli Bílí Tygři osm duelů s dalšími extraligovými celky, s bilancí ale nejspíš nejsou úplně spokojeni. Třikrát sice zvítězili, jenže pětkrát odešli poraženi. Naposledy však porazili Kladno 5:4 a do pátečního startu sezóny tak půjdou s výhrou v zádech.
     
    Vzájemné zápasy sezóny 2021/22

    V minulém ročníku se Lvi utkali s Tygry čtyřikrát, oba celky si mezi sebou výhry i body spravedlivě rozdělily. Zajímavé také je, že ve všech případech zvítězil domácí tým – uvidíme tedy, zda tato statistika bude pokračovat i letos.
    Jak se povede Hradci v prvním utkání?
     
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: J. Růžička (Kiviaho) – Blain, Kalina, F. Pavlík (A), Pilař, McCormack, Nedomlel, Jank – Jergl, Kev. Klíma, Kel. Klíma – Lev (A), Cingel, Štohanzl – Ščerbak, Lalancette, Smoleňák (C) – Okuliar, Zachar, R. Pavlík.
    Trenér: Tomáš Martinec

    Bílí Tygři Liberec: Kváča (Neužil) – Melancon, Balinskis, Rosandić, Derner, J. Dvořák, Vitásek, Aubrecht – Faško-Rudáš, Bulíř (C), Birner (A) – Frolík, Filippi, Ordoš – Flynn, Jelínek (A), Vlach – A. Najman, Šír, Rychlovský.
    Trenér: Patrik Augusta

    Rozhodčí: Pilný, Hribik – Lhotský, Svoboda.
     
    Zatímco Liberec udělal oproti poslednímu přípravnému zápase jedinou změnu – místo Sebastiana Čederleho naskočí do třetího útoku Oscar Flynn -, Hradečtí se sestavou zamíchali více. Některé tváře zůstaly dnes mimo sestavu, jiné se na ni naopak vrátily. Mezi třemi tyčemi zůstal Jan Růžička a první útok nastoupí s rychlonohými specialisty dvojčaty Klímovými a Alešem Jerglem.
     
    Oba celky už jsou nastoupeny na modrých čarách, následovat bude proslov prezidenta hradeckého klubu Miroslava Schöna.
     
    Ten krátce popřál všem co nejlepší sezónu, následně vytáhl kotel nad hlavu choreo, v němž vybízí "Tým na max!" a také "Fans na max!"
     
    Hráči už jsou na střídačkách a na ledě zůstaly jen zahajovací sestavy, ročník 2022/23 už za malou chvíli vypukne úvodním vhazováním!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:12
    Jako první kotouč zamířil za Růžičkovu branku, kde ho sebrali domácí, ani oni ale nebyli na útočné štaci úspěšní.
     
    00:39
    Jan Růžička má za sebou první zákrok sezóny, když utěsnil prostor u pravé tyče, vhazovat se bude u jeho vyrážečky.
     
    01:34
    Michal Bulíř se snažil obtočit kolem branky, nepovedlo se mu však manévr dotáhnout do konce.
     
    01:52
    Christophe Lalancette s Radkem Smoleňákem měli nakročeno do přečíslení dvou na jednoho, jenže ke střele se nedostali – zastavil je ofsajd.
     
    02:15
    Uvis Janis Balinskis zachytil odražený puk a okamžitě ho z vrcholu kruhu poslal křížem na bránu, netrefil ovšem prostor mezi třemi tyčemi.
     
    02:52
    Prvním potrestaným hráčem je Aleš Jergl, který se provinil sekáním, Liberec tak má k dispozici krátce po startu utkání přesilovku.
     
    03:02
    Tygři vyhráli vhazování a už okupují útočné pásmo.
     
    03:19
    První střelu Michala Bulíře vyrazil Růžička, druhou zblokoval domácí hokejista. A následně Východočeši vyhodili.
     
    03:53
    Marek Zachar se v oslabení dostal do úniku a z mezikruží mířil mezi betony, ty Petr Kváča sklapl včas!
     
    04:11
    Martin Faško-Rudáš se šikovně prosmýkl mezi hráči, obdržel nahrávku zprava a mířil na delší tyč, Růžička zasahovat nemusel.
     
    04:25
    Teď už ale hradecký brankář schoval kotouč ve své výstroji, z přesilovky hostů zbývá necelá půlminuta.
     
    04:52
    V posledních vteřinách početní výhody vypálil od modré Jaroslav Vlach, jeho pokus proletěl vedle tyčky a Lvi jsou v plném počtu.
     
    05:10
    Třetí útok Hradce se po delší době podíval do útočného pásma, nic nebezpečného však před Kváčou nevymyslel.
     
    05:56
    S tímhle nahozením jdoucím ze střední třetiny neměl Jan Růžička problém a po zbrždění puku rozehrál na spoluhráče.
     
    06:27
    Kotouč sice nyní létá z jedné strany na druhou, hře ovšem chybí nějaký nápad a přesná nahrávka, celky si hrací předmět přehazují pomalu jak horký brambor.
     
    07:23
    Lukáš Cingel dostal puk do útočné třetiny, ještě před ním však přejeli čáru jeho spoluhráči. Ofsajd tak odstartoval komerční přestávku.
     
    07:31
    Rozehrávka Libereckých nebyla příliš přesná a dolétla na icing, hra se tak přesunuje před Petra Kváču.
     
    07:45
    Marek Zachar se zničehonic dostal ke kotouč, otočil okamžitě směrem na bránu a pálil křížem, ani napodruhé mu však dnes velká gólová příležitost nevyšla.
     
    08:13
    Ve středním pásmu se teď puk trochu zamotal pod hokejkou Radku Smoleňákovi a výsledkem je další ofsajd, zatím dnes vidíme poměrně dost technických přestupků.
     
    08:45
    Pokud od modré čáry zabrzdil Christophe Lalancette, dorážku od levé tyče pak pokryl Jan Růžička.
     
    09:32
    Kevin Klíma nabral v obranném pásmu rychlost, přejel útočnou lajnu a krátce nato ostře vypálil, Kváča jeho střelu viděl a vyrazil.
     
    09:53
    Na druhé straně zase zkoušel z levé strany štěstí Lukáš Derner, kotouč ale vyplaval vedle vzdálenější tyče.
     
    10:11
    Teď měl Jan Růžička napilno! Nejdřív totiž musel vyrazit nelehkou střelu od modré a následně bleskurychle zareagovat proti dorážce Ondřeje Vitáska.
     
    11:22
    Uvis Janis Balinskis se dostal až k levé tyčce, odkud zvedal v jízdě puk nahoru, Růžička jej zvládl vytáhnout ven ramenem.
     
    11:59
    McCormackovi rána od modré příliš nesedla, a tak neměla zamýšlený důraz, i tak ji ovšem musel Kváča zlikvidovat a poslat do rohu.
     
    12:27
    Jeden z hradeckých hokejistů se po souboji ocitl na ledě, což se nelíbili domácím fanouškům, rozhodčí ale zůstali v klidu.
     
    12:57
    Radek Smoleňák pálil z vrcholu kruhů a moc nechybělo, aby se on stal střelcem první branky ostré sezóny!
     
    13:24
    Nyní už však sudí posílají libereckého hráče na trestnou lavici a po komerční pauze si Mountfield zahraje přesilovku. Michal Birner se provinil hákováním.
     
    13:33
    Bílí Tygři se poměrně rychle dostali k touši a odpálili ho pryč přes všechny čáry.
     
    14:07
    Teď už je Mountfield zpět v útočné třetině a Jerglovu střelu se pokoušel Kevin Klíma tečovat u pravé tyčky, neúspěšně.
     
    14:39
    Oba celky měly nyní prostor ke střídání hráčů, Libereckým se totiž znovu povedlo poslat kotouč až k Růžičkovi.
     
    15:06
    Východočeši se v útoku moc neohřáli, nedaří se jim usadit před soupeřovým brankářem a rozestavět pozice.
     
    15:25
    Liberečtí jsou na ledě kompletní, také oni ubránili první oslabení.
     
    16:19
    Z vrcholu levého kruhu vylétl kotouč směrem k bráně, a i když neměl nikterak závratnou rychlost, Růžička jej schoval pod svou rukavici.
     
    16:26
    Aleš Jergl přebruslil útočnou modrou a nechal touš do tandemu za sebou, tam ovšem byl pouze hokejista v modrém dresu.
     
    17:01
    Kelly Klíma vypálil na Kváču krátce po přejezdu modré lajny, liberecký brankář měl výhled dobrý.
     
    17:15
    A poté, co skryl v náručí pokus Petra Kaliny, se bude vhazovat po jeho pravé ruce.
     
    17:24
    Znovu se ke střele dostal bek Petr Kalina, tentokrát však narval puk do prvního bránícího hráče.
     
    17:50
    Adam Najman se vynořil s pukem od pravého mantinelu a v cestě ke třem tyčím mu stál jenom Jan Růžička, jenž zachoval chladnou hlavu a puk zpacifikoval.
     
    18:03
    Graeme McCormack si dvě minuty odpočine, protože se dopustil podrážení. V závěru úvodní třetiny se tak Hradec bude muset bránit ve čtyřech.
     
    18:11
    Michal Bulíř napřáhl ke slušné pumelici, narval ji však jenom do bránícího hráče v bílém, jenž odpálil následně puk daleko od domácí svatyně.
     
    18:42
    A znovu u kotouče Michal Bulíř, který pálil z vrcholu pravého kruhu k delší tyči, minul.
     
    18:59
    A Michal Bulíř do třetice, tentokrát z vrcholu mezikruží. Jeho pokus nyní lízl jednu z tyček!
     
    19:15
    Po buly se dostali ke kotouči Východočeši a poslali jej až k Petru Kváčovi, který pomohl s rozehrávkou.
     
    19:45
    Hradečtí se teď dostali v oslabení dokonce k útoku a liberecká obrana se musela mít několik dlouhých vteřin na pozoru. Nyní je už puk vedle mantinelu a vypadá to, že už se toho příliš stát před sirénou nestihne.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodních dvacet minut je minulostí a co se týká střel, o ty nouze nebyla, branku jsme však neviděli žádnou. Slibně k ní nakročili Tygři, kteří si už po necelých třech minutách hry vybojovali přesilovku a velkou část z ní strávili v útočném pásmu. Následovala pasáž nepříliš záživná, pak se ovšem celky, především ten hradecký, jemuž to trvalo déle, dostaly do tempa a gólmani se museli ohánět. Oba vychytali několik nebezpečných střel včetně přesilových her, do druhé části se tak půjde za bezbrankového stavu.
     
    Střely na branku v 1. třetině:

    Hradec Králové – 10
    Liberec – 15
     
    Další třetina začne přibližně v 18:54.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:13
    Hradec je v plném počtu a hned se vydal dopředu, Kevin Klíma mířil z levého kruhu do horní části brány. Kotouč vyrazil Kváča ramenem.
     
    21:06
    Liberečtí se snaží usadit v pásmu, zatím se mu to ale příliš nedaří, Hradec drží soupeře pryč od Růžičky.
     
    21:49
    Z domácího obranného pásma nyní vylétl puk na druhou stranu hřiště a letěl přímo doprostřed brány, Kváča tedy musel zasáhnout.
     
    21:55
    Rozehrávka Liberce ovšem už byla víc nepřesná a píská se zakázané uvolnění.
     
    22:25
    Nikita Ščerbak vybruslil nad kruhy a poslal přízemní ránu středem hřiště, Petr Kváča měl výhled čistý.
     
    22:56
    O kotouč se bojovalo za libereckou svatyní, černou pryž do své moci nakonec získali domácí. Jenže zbrkle rozehráli a museli se vracet k Růžičkovi.
     
    23:35
    První lajna Hradce byla před Kváčou v přečíslení prakticky třech na jednoho, akci však pokazila nepřesná nahrávka.
     
    23:38
    Na druhé straně se musel vytáhnout Jan Růžička proti pokusu Oscara Flynna, jenž mířil k pravé tyčce.
     
    24:07
    A Petr Kváča pro změnu musel řešit nejprve ránu zblízka a chvíli nato schoval v náručí i pokus Petra Kaliny.
     
    24:31
    Radek Smoleňák nahrával od mantinelu naslepo před branku, našel však pouze hokejku hráče v modrém.
     
    25:11
    Oliver Okuliar neproměnil neskutečnou šanci! Mezi kruhy obral o puk hostujícího hráče a byl před gólmanem úplně sám. Kváču si položil na led, ale místo toho, aby se pokusil puk zvednout, hledal místo mezi betonem a tyčkou, kde bylo plno. Neuspěl ani v reparátu po obtočení se kolem klece.
     
    26:09
    Po komerční přestávce si Mountfield zahraje v početní výhodě, Lukáš Derner je totiž potrestán dvěma minutami za podrážení.
     
    26:30
    Hradec byl rychle vyhnán z útoku, první lajně se však brzy podařilo dostat zpět a nyní rozehráv.á a číhá na střelu
     
    27:00
    Jeremie Blain nakonec vystřelil od modré a chtěl využít clony před Kváčou, ten si však dokázal najít skulinu a ránu lapit.
     
    27:08
    Po buly se kotouče ujaly Tygři a rozehráli jej přes všechny čáry.
     
    27:29
    Radku Smoleňákovi přistála na holi křižná nahrávka, Petr Kváča však neskutečně rychle vykopl pravý beton!
     
    27:51
    A nyní Liberec vyhodil, ještě před tím ovšem východočeský kapitán tečoval střelu od modré těsně mimo.
     
    28:15
    Liberec je v plném počtu, nebezpečné okamžiky v oslabení ustál.
     
    29:34
    Severočeši okupují prostor kolem Růžičkovy branky, Hradečtí je ovšem drží zatím v bezpečné vzdálenosti.
     
    29:58
    A nyní hrají hosté v ponechané výhodě, jeden z Východočechů se dopustil faulu!
     
    30:16
    Hra už je přerušená, ještě než se ale dozvíme jméno a prohřešek potrestaného hráče, sledujeme melu, která se strhla v rohu pod domácím kotlem.
     
    30:16
    Vyloučení v týmu Mountfield HK:
    Kevin Klíma – 2 min., krosček + 2 min., hrubost, odpyká Petr Kalina.

    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec:
    Tomáš Filippi – 2 min., hrubost.
     
    31:36
    Východočeši vystihli hostující rozehrávku a ke kotouči se dostal Jeremie Blain, jenže prováhal ideální moment a potom už mu ve střele bránil jeden z Libereckých.
     
    31:49
    Na jedné straně zakročil Jan Růžička, na té druhé zase dnes potřetí neproměnil šanci Marek Zachar.
     
    32:23
    Oliver Okuliar byl v útočné situaci podražen a pojede se tak trestné střílení!
     
    32:23
    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec:
    Mislav Rosandić – TS, hákování.
     
    32:23
    K trestnému nájezdu se postavil Oliver Okuliar osobně, najel si pomaleji, zamíchal ze strany na stranu a zkoušel střelu na levou tyč, jenže netrefil brankové zařízení!
     
    32:57
    Graeme McCormack zavezl touš k pravé tyči a poté jej nahodil do brankoviště, tam se od nikoho příhodným směrem pro Hradec neodrazil.
     
    34:29
    Liberec je v útočném pásmu a Michal Bulíř vypálil od modré, Petr Kváča zakročil.
     
    35:52
    Vypadalo to, že si Mislav Rosandič udělá útočný výlet, na pravém kruhu však zabrzdil a poslal kotouč dozadu, Liberec brzy o puk přišel.
     
    36:23
    Na řadě je další přesilovka, neboť Kelly Klíma použil k odstavení protihráče krosček. Výhodu jednoho muže v poli navíc tak bude mít po komerční přestávce Liberec.
     
    36:46
    Marek Zachar získal u liberecké střídačky puk a nekompromisně ho odpálil přes všechny čáry.
     
    37:09
    Také další pokus Severočechů o průnik do útočné třetiny byl hradeckou obranou zamítnut.
     
    37:27
    Hradec dokonce vybojoval v oslabení vhazování u Kváči, v početní nevýhodě je zatím aktivní.
     
    37:53
    Z hostující přesilovky zbývá půlminuta a Tygři opět začínají od vlastního gólmana.
     
    38:23
    Dnes už snad počtvrté měl nakročeno do samostatného úniku Marek Zachar, než ale stihl zakončit, odpískali sudí předchozí ofsajd hostů.
     
    38:24
    A vzápětí už je Hradec na ledě v plném počtu.
     
    39:08
    U levé tyčky číhal Filip Pavlík, jeho puk zblízka však Kváča zhatil a po menší rozmíšce budeme pokračovat dál.
     
    39:17
    Jeremie Blain zvedl vedle tyče puk do vzduchu a hrací předmět úhledným obloučkem proletěl skrz brankoviště. Následně Bílí Tygři odpálili kotouč na zakázané uvolnění.
     
    39:35
    Graeme McCormack sebral puk nad pravým kruhem, pro svou střelu si ovšem vybral prostředek brány. A tak Petr Kváča neměl větší problémy se zákrokem.
     
    39:43
    Tygři vyhodili na zakázané uvolnění a znovu se tak bude vhazovat před jejich maskovaným mužem.
     
    39:58
    V posledních chvílích ještě vypálil Oliver Okuliar, ani tentokrát se mu však nepovedlo zapsat se na listinu střelců.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Zatímco v úvodní periodě byl o něco aktivnějším celkem Liberec, v prostřední dvacetiminutovce se v útoku víc projevoval Hradec. Ten svého soupeře nejen přestřílel, ale také předčil v počtu gólovek, dokonce dostal k dispozici i jedno trestné střílení. Jenomže brankáři jsou stále bezchybní a střelcům občas chybí i kousek štěstí, a tak i po čtyřiceti minutách hry na první gól zápasu stále čekáme.
     
    Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

    Hradec Králové – 10 (20)
    Liberec – 3 (18)
     
    Další třetina začne přibližně v 19:52.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:26
    Hradci nějakou chvíli trvalo, než se dostal z obranného pásma, neboť Liberečtí dobře napadali, nakonec se mu to povedlo.
     
    41:09
    Petr Kváča vyrazil dvě střely ze strany, boj o puk u mantinelu pak vyhráli hosté. Na střídačku však vrazili předčasně, protože vyhodili na icing.
     
    41:34
    Bohumil Jank střílel z vrcholu levého kruhu, trefil vzdálenější rameno libereckého gólmana.
     
    41:42
    Přízemní pokus Richarda Nedomlela skončil v bezpečí Kváčovy lapačky.
     
    41:56
    Nedomlel hledal dlouhou rozehrávkou najíždějícího si Jakuba Lva, hrozící nájezd však Severočeši uhasili.
     
    43:04
    Marek Zachar se prosmýkl mezi protihráči a zamířil mezi betony, ty stihl Petr Kváča secvaknout včas.
     
    43:34
    Po střele na libereckou svatyni se puk odrazil k Oliveru Okuliarovi, který měl před sebou skoro prázdnou branku, jenže kotouč místo do brány zamířil odrazem od jednoho z Tygrů mimo!
     
    44:13
    Kelly Klíma nabral rychlost na pravé straně, ale než měl prostor hledat u tyčky své dvojče, hostující branka se vychýlila ze své obvyklé pozice a rozhodčí tak přerušili hru.
     
    44:32
    Domácí teď protečovali kotouč do útočného pásma, jsou na ledě jednoznačně aktivnějším týmem.
     
    45:13
    Hradec právě vstřelil branku!
    Je to tady, skóre máme otevřené a Hradec se ve třetí třetině ujímá vedení! Velkou šanci měl už Bohumil Jank, jemuž ještě Liberečtí odolali, hradecký bek se ale následně přesunul na brankoviště, aby clonil gólmanovi. A právě toho využil FILIP PAVLÍK, který na modré lajně naplánoval tvrdou ránu, umístil ji přesně do pravého horního růžku a poprvé v sezóně 2022/23 rozjásal domácí publikum – 1:0. Asistence: Lukáš Cingel, Bohumil Jank.
     
    46:50
    Petr Kváča měl vzápětí další práci a poté, co schoval puk ve své výstroji přichází čas na komerční přestávku.
     
    47:24
    Liberci se povedlo přejet útočnou modrou, ke střele se ovšem nedostal, pouze odevzdal kotouč k zadnímu mantinelu.
     
    48:10
    Severočeši rozehráli na icing, chvíli nato jejich další akce skončila postavením mimo hru. Kotouč bude do hry vhozen v neutrální zóně.
     
    48:40
    Dobře nyní zapracovala obranná dvojice Filip Pavlík – Petr Kalina, která obrala o kotouč najíždějící dvojici Severočechů.
     
    49:26
    Drama aktuálně neprobíhá pouze na ledě, ale také v hledišti. Fanoušci ve spolupráci s pořadateli přivolali pomoc do jednoho ze sektorů, kde to vypadá, že jeden z diváků upadl na schodech a přivodil si nějaké zranění. Aktuálně už je dotyčný v péči zdravotníků a hra na ledě je rovněž přerušena.
     
    49:26
    Fanoušek zůstává nadále pod dozorem zdravotníků a má obvázanou hlavu, nicméně je v pořádku, jak ohlásil moderátor, a hra tak pokračuje dál.
     
    50:18
    V rohu hostujícího obranného pásma se strhl boj o kotouč, ten nakonec ukončil až hvizd sudího.
     
    50:18
    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec:
    T.J. Melancon – 2 min., zdržování hry / zašlapování puku.
     
    51:01
    Hradečtí se drží k útoku, nedostali se ovšem k nebezpečné střele, zatím jen kombinují.
     
    51:13
    Po vhazování se tentokrát dostali na kotouč Bílí Tygři, kteří situace využili k vyhození a šetří cenné vteřiny v oslabení.
     
    51:57
    Rána Aleše Jergla byla sice prudká, ale také nepřesná. Přeletěla bránu a zastavila se o plexisklo.
     
    52:21
    Severočeši jsou v plném počtu, také tato početní výhoda dnes zůstala nezužitkována.
     
    52:37
    Po přihrávce rukou přichází čas na poslední komerční pauzu utkání.
     
    53:06
    Nahrávka Tygrů šla zpoza červené čáry, což znamená, že po zakázaném uvolnění se bude vhazovat před Petrem Kváčou.
     
    53:26
    Oliver Okuliar se u levé tyče dostal do příliš velkého úhlu, a tak aspoň zkusil zahodit do brankoviště, s tím si Kváča poradil.
     
    53:59
    Z mezikruží vyplul puk na hokejku Lukáše Dernera, jenž téměř hned střílel křížem, netrefil ale hradeckou klec.
     
    54:39
    Jakub Lev chtěl zkusit střelu švihem, kotouč se ovšem odrazil pryč od první bránící hokejky.
     
    55:28
    A mohlo být vyrovnáno, jenže nikoliv zásluhou hostů, nýbrž domácích! Růžička totiž vyjel za branku a úplně neodhadl dojíždějícího protihráče, kotouč tak rychle zamířil před bránu. A tam pomohlo Mountfieldu i štěstí, když se hrací předmět neodrazil od Filipa Pavlíka do prázdné klece.
     
    56:23
    Liberečtí mají nyní výbornou příležitost dorovnat gólové skóre. Marek Zachar jde totiž na trestnou lavici za podrážení a Tygři budou hrát přesilovku!
     
    56:23
    Ještě před startem početní výhody si hostující mužstvo vybralo oddechový čas.
     
    56:35
    Tomáš Filippi při střele zlomil hůl, Hradci se povedlo vyhodit až ke Kváčovi.
     
    56:58
    Jan Růžička zapsal důležitý zákrok, když lapil křižnou ránu Tomáše Filippiho do lapačky.
     
    57:10
    Mountfield se dostal k puku a vyhodil daleko od své brány, hosté musejí začít od znova.
     
    57:44
    Liberec právě vstřelil branku!
    Od druhé třetiny je sice aktivnějším celkem Hradec, jenže Liberec právě nyní využívá početní výhodu a v důležitý okamžik srovnává gólový stav! Zpoza branky se dostal puk k TOMÁŠI FILIPPIMU, jenž našel u bližší tyče skulinu mezi brankovou konstrukcí a gólmanovou výstrojí – 1:0. Asistence: Michal Birner, Michal Bulíř.
     
    58:35
    Bílí Tygři rozehráli na icing a vhazovat se bude po Kváčově pravici, do konce základní hrací doby zbývá necelá minuta a půl.
     
    58:52
    Východočeši úspěšně brání modrou čáru a nedovolují soupeři přechod ke svému brankáři.
     
    59:05
    Nyní se ale bude vhazovat po Růžičkově pravici, jelikož Mountfield poslal rozehrávku na zakázané uvolnění.
     
    59:14
    Rozhodčí přerušili hru po dalším technickém přestupku, Východočeši se při přechodu modré čáry vystavili do ofsajdu.
     
    59:29
    Martin Faško-Rudáš se dostal až k levé tyči, tam byl připravený Jan Růžička.
     
    59:45
    A na druhé straně byl zase připravený Petr Kváča, který vytěsnil ránu Petra Kaliny.
     
    59:50
    Fanouškům se to nelíbí, nic však s verdiktem sudích nenadělají. Rozhodčí totiž dvěma minutami za podrážení potrestali Jakuba Lva a Liberec má k dispozici další přesilovku.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Už to vypadalo, že zažijeme déjà vu z loňské sezóny, kdy v prvním kole v duelu Liberec – Hradec vyhrál poměrem 1:0 domácí tým, to ale necelé tři minuty před třetí sirénou odmítli Bílí Tygři. Těm se totiž podařilo konečně proměnit přesilovku, a i když ve druhé a třetí třetině hrál aktivněji směrem dopředu Mountfield, za stavu 1:1 budeme pokračovat pětiminutovým prodloužením!
     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    Hradec Králové – 14 (34)
    Liberec – 6 (24)
     
    Ještě před začátkem nastaveného času připomenu, že Liberečtí do něj vstoupí v početní výhodě čtyř proti třem.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:14
    Severočeši zavezli touš do útoku, první střela od modré se ale nevešla do území Kváči.
     
    60:51
    Dlouho si Liberečtí nahrávali, nakonec na sebe vzal střelu z vrcholu levého kruhu Michal Bulíř. Jan Růžička ji skryl v náručí.
     
    61:05
    Liberec právě vstřelil branku!
    A je rozhodnuto! Stejně jako loni, také v letošním prvním kole putuje výhra pod Ještěd. Severočeši využili výhody jednoho muže v poli navíc, dostali kotouč na pravý kruh a UVIS JANIS BALINSKIS svou střelou do pravé části brány rozhodl o tom, že Liberec odchází z mače vítězně – 1:2p. Asistence: Tomáš Filippi, Michal Bulíř.
     
    Konec zápasu.
     
    Střely na branku v prodloužení (celkem):

    Hradec Králové – 0 (34)
    Liberec – 2 (26)
     
    Po většinu duelu zůstávaly přesilovky bez využití, nakonec se ale právě tyto herní situace ukázaly dnes jako klíčové. Zatímco Hradec nevyužil ani jednu a hájil od 46. minuty hubený jednogólový náskok, Liberečtí se v závěru duelu rozjeli. Nejprve z jedné přesilovky v 58. minutě srovnali a z druhé pak ve 2. minutě nastavení rozhodli zápas. Dva body tak putují dnes na sever Čech, a to navzdory skutečnosti, že Mountfield svého soupeře přestřílel a směrem do útoku byl po většinu mače aktivnější. Stejně jako v loňské sezóně, také letos tak v prvním kole ovládl souboj šelem Liberec!
     
    Nejlepšími hráči byli vyhlášeni liberecký brankář Petr Kváča a střelec jediného hradeckého gólu Filip Pavlík.
     
    A nyní je to z mé strany již opravdu vše. Přeji vám příjemný víkend a u dalších extraligových bojů sezóny 2022/23 se bude těšit, na počtenou! (20:49:33)
    Marken.cz

    Klára Petrásková

    Branky a nahrávky: 46. F. Pavlík (Cingel, Jank) – 58. Filippi (Birner, Bulíř), 62. Balinskis (Filippi, Bulíř)


    Mountfield HK: J. Růžička (Kiviaho) – Blain, Kalina, F. Pavlík (A), Pilař, McCormack, Nedomlel, Jank – Jergl, Kev. Klíma, Kel. Klíma – Lev (A), Cingel, Štohanzl – Ščerbak, Lalancette, Smoleňák (C) – Okuliar, Zachar, R. Pavlík.
    Trenér: Tomáš Martinec

    Bílí Tygři Liberec: Kváča (Neužil) – Melancon, Balinskis, Rosandić, Derner, J. Dvořák, Vitásek, Aubrecht – Faško-Rudáš, Bulíř (C), Birner (A) – Frolík, Filippi, Ordoš – Flynn, Jelínek (A), Vlach – A. Najman, Šír, Rychlovský.
    Trenér: Patrik Augusta

    Rozhodčí: Pilný, Hribik – Lhotský, Svoboda

    Diváci: 4 301
    thejrc.org