Teplice – Č. Budějovice 0:2 (kon.) | Hr. Králové – Brno 2:1 (kon.) | Bohemians 1905 – Olomouc 1:1 (kon.)
Sparta – Pardubice 5:2 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
5:2 (2:1)
FK Pardubice
Sobota 15.10.2022, 19:00 • Generali Česká pojišťovna Arena, Praha - Bubeneč • FORTUNA:LIGA • 12. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký večer z pražské Letné, kde Sparta v posledním ligovém utkání před derby na Slavii přivítá poslední Pardubice. Ty po postupu do nejvyšší soutěže prohrály oba vzájemné zápasy na Letné shodně o dvě branky.
     
    AC Sparta Praha

    Sparťané se po pěti remízách v řadě dočkali dvou výher, když dokázali v oslabení otočit domácí utkání s Hradcem Králové a naposledy přejeli Zbrojovku Brno 4:0, kterou deklasovali na jejím trávníku. Dvěma trefami k tomu přispěli Jan Kuchta a zbrojovacký odchovanec Ladislav Krejčí mladší.

    V tabulce je Sparta na třetím místě, díky ztrátám svých hlavních soupeřů Viktorie Plzeň a Slavie drobně stáhla své manko, na sešívané momentálně ztrácí dva body, na Viktorii pak bodů šest, Západočeši ale ještě mají k dobru dohrávku právě s brněnskou Zbrojovkou.

    Sparťanská marodka se pomalu vyprazdňuje, zůstávají na ni už jen Pešek s Čelůstkou, hrát nemůže ani Čvančara, jenž si odpyká druhý zápas ze svého trestu za vyloučení ze zápasu proti Hradci Králové. V pohárovém zápase v Domažlicích, především pak ale v derby pražských „S“ už ale bude k dispozici. Utkání v Brně nedohrál Sørensen, ten by ale mohl být dnes připraven.
     
    FK Pardubice

    Pardubice přijíždějí na Letnou povzbuzeni druhou letošní ligovou výhrou, když ve svém vršovickém azylu minulý týden porazili Jablonec 1:0. Obě své výhry tak uhráli proti oběma severočeským rivalům, když v srpnu porazili i Slovan Liberec. Ten je shodou okolností jediným týmem, který letos v lize porazil Spartu, což se mu povedlo nedlouho předtím v prvním kole právě zde na Letné.

    I přes zmíněnou výhru s Jabloncem zůstávají Pardubice na posledním místě ligové tabulky, když se šesti body ztrácejí tři body na patnáctý Zlín.

    Hostům chybí dva středopolaři, k dlouhodobému marodu Janu Jeřábkovi se nedávno přidal Tomáš Solil.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: M. Kovář – Wiesner, Vitík, Sörensen, Höjer – Pavelka (C), Sadílek – Jankto, Daněk, Haraslín – Kuchta.
    Náhradníci: Holec, Vorel – Minčev, Karabec, Sáček, Panák, Mejdr, Fortelný, Zelený, Juliš.
    Trenér: Brian Priske

    FK Pardubice: Markovič – Kostka, Vlček, Hranáč, Chlumecký – Zahradníček, Hlavatý, Icha, Janošek, Helešic – Černý (C).
    Náhradníci: Budinský – Mareš, Tischler, Vacek, Rosa, Sychra, Lima.
    Trenér: Radoslav Kováč

    Rozhodčí: D. Černý – Caletka, Antoníček.
     
    Do sparťanské sestavy se poprvé od zranění v úvodu zápasu prvního kola se Slovanem Liberec vrací Lukáš Haraslín, naopak kvůli svalovému zranění chybí Ladislav Krejčí mladší. Pardubice se na Letné představí v sestavě zcela shodné té, která porazila Jablonec.
     
    Za tónů sparťanské klubové hymny „Zpívej, kdo jsi sparťanem!“ přivedla trojice rozhodčích v čele s Daliborem Černým aktéry dnešního utkání na plochu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujal hostující středopolař Michal Hlavatý a je rozehráno!
     
    1
    V bílém hrající Pardubice se okamžitě vrhly dopředu a získaly rohový kop, z něj ale hosté nijak nezahrozili. Sparta pochopitelně oblékla rudé dresy.
     
    2
    Po Janktově centru se sparťané mohutně dožadovali odpískání pardubické ruky, rozhodčí Černý ale jasným gestem signalizoval, že penaltu pískat nebude.
     
    3
    Při nejbližším přerušení ještě došlo k prověření předchozí situace u videa, to však bylo extrémně rychlé a po asi pěti sekundách se může ve hře znovu pokračovat.
     
    4
    Höjerův nákop se nepovedlo zpracovat rozběhnutému Kuchtovi, míč doputoval k brankáři Markovičovi.
     
    4
    David Pavelka na pravém křídle vybojoval první rohový kop pro Spartu.
     
    5
    Ani sparťané se po prvním rohu do zakončení nedostali, navíc se museli velmi rychle vracet, aby zamezili Hlavatému v samostatnému úniku, to se jim povedlo, neboť hostující fotbalista neměl potřebnou rychlost a musel své útočné snažení výrazně zpomalit.
     
    6
    Jakub Jankto napřáhl z pozice poblíž rohu pokutového území, jeho přízemní rána zamířila do boční sítě pardubické branky.
     
    7
    Kryštof Daněk přímočaře potáhl míč k pokutovému území soupeře, pak je jeho střela sražena na druhý sparťanský roh.
     
    8
    Sparta právě vstřelila branku! Sparťané se ujímají vedení! Höjerův rohový kop se vrátil zpět k dánskému hráči, jehož povedený opětovný centr prodloužil ke vzdálenější tyči do sítě jeho krajan ASGER SÖRENSEN!
    8. Asger SÖRENSEN - 1:0
     
    9
    Pro Caspera Höjera byl centr předcházející brance jeho již sedmou gólovou asistencí v dosavadním průběhu sezóny.
     
    11
    Po odkopu brankáře Markoviče je ofsajd máván vracejícímu se Tomáši Zahradníčkovi.
     
    12
    U postranní čáry byl faulován David Pavelka, Sparta může pokračovat v držení míče.
     
    13
    Pardubice zaútočily v pěti hráčích, Helešic to ale od rohu pokutového území vzal na sebe a jeho tečovaná střela končí v náruči Matěje Kováře.
     
    15
    Pardubice právě vstřelily branku! Vyrovnáno! Nejdříve nevyšel průnik do pokutového území Michalu Hlavatému, pak hosté ještě pokračovali v útočné snaze, Tomáš Zahradníček z pravé strany přihrál do pokutového území, kde se parádní ránou do šibenice prosadil DOMINIK JANOŠEK a brankář Kovář byl zcela bez šance!
    15. Dominik JANOŠEK - 1:1
     
    17
    Jan Kuchta byl nedovoleně atakován na útočné polovině, Sparta bude zahrávat standardní situaci z pozice poblíž rohu pokutového území.
     
    17
    Po sparťanské standardní situaci byl míč odražen k Lukáši Haraslínovi, jehož střela je sražena mimo branku.
     
    18
    Sparťané zahrozili také z následného rohového kopu, kdy Casper Höjer posadil míč na hlavu naprosto osamoceného Wiesnera, ten mířil nad branku.
     
    19
    Lukáš Haraslín potáhl míč k pokutovému území Pardubic, hostům se jeho následnou střelu povedlo zablokovat, pak se neujal Janktův centr, který vyrazil brankář Markovič, byť sparťané reklamovali nedovolený zákrok.
     
    21
    Sadílkův dlouhý nákop k postranní čáře si zpracoval Jakub Jankto, pak si vynutil nedovolený zákrok na svoji osobu.
    21. Kotel domácích skanduje “Jude Slavie”, tribuny pískají
     
    22
    Jakub Jankto zůstává sedět na trávníku, do akce tak musí sparťan
     
    22
    Sparťanský křídelník směrem na lavičku signalizoval, že bude muset střídat, brzy jej nahradí Adam Karabec.
     
    22
    Po následné standardní situaci se k hlavičkovému zakončení dostal Martin Vitík, mířil ale přímo do náruče pardubického brankáře Markoviče.
     
    23
    Po Markovičeově dlouhém výkopu a následné pardubické akci se před Kováře dostal Dominik Kostka, ovšem nepovedlo se mu dobře zakončit.
     
    24
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Jakub Jankto, přichází Adam Karabec.
     
    26
    Kryštof Daněk se posunul na pravé křídlo, Karabec po příchodu na trávník zaujal místo pod Janem Kuchtou.
     
    26
    Sparta právě vstřelila branku! Adam Karabec byl u zrodu parádní kombinace, kdy perfektní průnikovou přihrávkou uvolnil v pokutovém území Lukáše Haraslína, ten přihrál JANU KUCHTOVI před prázdnou branku a pro reprezentačního střelce už byl jednoduchý úkol nasměrovat míč do sítě.
    26. Jan KUCHTA - 2:1
     
    28
    Michal Hlavatý potáhl míč po ose hřiště, pak z dobrých pětadvaceti metrů pálil k tyči, jeho skákavou ránu nadvakrát zlikvidoval Matěj Kovář.
     
    29
    Pardubice rozhodně nepřijely na Letnou s nějakou vyloženě defenzivní taktikou, snaží se držet míč i chodit dopředu ve větším počtu hráčů. Výsledkem je oboustranně atraktivní podívaná.
     
    31
    Adam Karabec na pravém křídle elegantní patičkou vysunul do běhu Wiesnera, jeho přihrávku před branku hosté srazili na rohový kop.
     
    32
    Po nakrátko rozehraném rohu se ze střední vzdálenosti opřel do míče Kryštof Daněk, brankář Markovič nemusel mít na situaci ideální výhled, přesto dokázal míč pevně zachytit před dotírajícím Janem Kuchtou.
     
    33
    K rohovému kopu se dostaly i Pardubice, Janošek od praporku posunul míč k Helešicovi, jeho centr pak doletěl daleko za sparťanskou branku.
     
    33
    Michal Hlavatý znovu podnikl individuální akci po útočné polovině, kterou zakončil přízemní střelou mimo branku.
     
    34
    Na opačné straně potáhl míč k pokutovému území Daněk, jeho střílená přihrávka byla zablokována a posléze hosté vybojovali odkop od branky.
     
    35
    Pardubice se dostaly do další příležitosti! Michal Hlavatý znovu napřáhl z dálky a jeho parádní rána se odrazila od břevna sparťanské branky!
     
    37
    První žlutou kartu zápasu dostává Michal Hlavatý za zákrok na Tomáše Wiesnera, následovat bude sparťanská standardní situace.
     
    38
    Höjerovi tentokrát nevyšel centr ze standardní situace, hosté odvrátili míč za postranní čáru.
     
    38
    Po dlouhém autu se k prodlouženému míči dostal před brankou Jan Kuchta, ve velké šanci ale hlavičkoval přímo do brankáře Markoviče.
     
    38
    Matěj Kovář si vysloužil potlesk sparťanských fanoušků, když těsně před svoji brankou úspěšně zvládl kličku napadajícímu soupeři.
     
    39
    Lukáš Haraslín si před pokutovým územím Pardubic našel palebnou pozici, mířil ale zhruba metr nad pardubickou branku.
     
    40
    Při další sparťanské akci se míč nebezpečně odrážel v pokutovém území, nikdo v rudém se ale do zakončení nedostal.
     
    42
    Po nepříjemném střetu Pavelky s Hlavatým ve středu hřiště píská rozhodčí Černý proti domácím.
     
    43
    Hosté rozehráli volný kop dlouhým nákopem do pokutového území, kde se dokázal uvolnit Pavel Černý, jeho přihrávka z pravého křídla před branku je ale odražena do zámezí.
     
    45
    Kryštof Daněk potáhl míč do pokutového území Pardubic, pak levačkou střílel vysoko nad pardubickou branku.
     
    45+1
    Rozhodčí Černý k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává dvě nastavené.
     
    45+2
    Jan Kuchta si zpracoval dlouhý nákop z vlastní poloviny, pak se snažil vysunout do běhu Kryštofa Daňka, přihrávka ale Kuchtovi nevyšla, navíc mu je zpětně máván ofsajd.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas souboje Sparty s Pardubicemi nabídl parádní podívanou, když oba týmy se snažily neustále útočit a měly dostatek příležitostí, z nichž vzešly tří gólové situace.

    Při té první Höjer posadil centr od rohového praporku na hlavu Asgera Sörensena, pak se parádně do šibenice trefil Dominik Janošek a Spartu vrátila do vedení neméně hezčí kombinace po ose Karabec – Haraslín a do prázdné branky zakončující Jan Kuchta.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Asger Sörensen, přichází Jaroslav Zelený.
     
    46
    Sparťané do druhého poločasu vstoupili se změnou ve stoperské dvojici, Asger Sörensen byl nahrazen Jaroslavem Zeleným.
     
    47
    Lukáš Haraslín si z levého křídla navedl míč k rohu pokutového území, pak střílel do náruče připraveného brankáře Markoviče.
     
    48
    Jaroslav Zelený potáhl míč ze středu hřiště až k pokutovému území Pardubic, pak jej přidal doleva volnému Haraslínovi, s přihrávkou slovenského reprezentanta před branku si hostující defenziva poradila.
     
    49
    Ichův nákop do pokutového území zamířil až za vzdálenější tyč sparťanské branky.
     
    51
    Černého dlouhý pas po levém křídle nestačil ve hřišti doběhnout Helešic, bude se kopat od sparťanské branky.
     
    52
    Casper Höjer na levém křídle posunul míč do běhu Haraslínovi, jeho prudká přihrávka je sražena na rohový kop.
     
    52
    Po Höjerově rohu hlavičkoval David Pavelka k bližší tyči a Jakub Markovič vytáhl míč vedle branky.
     
    53
    Po dalším rohu se Haraslín na pravé křídle snažil zamotat hlavu Vlčkovi, místo toho ale upadl sám a hostující stoper odehrál míč do zámezí.
     
    54
    Sadílkův dlouhý aut byl odražen k Wiesnerovi, jenž okamžitě z první vracel míč před branku, kde se jej ujal Jakub Markovič.
     
    55
    Haraslín znovu zakombinoval nalevo s Höjerem, tentokrát centroval dánský fotbalista, hosté odhlavičkovali míč za postranní čáru.
     
    57
    Wiesnerův centr přeletěl číhajícího Jana Kuchtu, pak zaváhal při odkopu Kostka, jenž se vyloženě ukopl, naštěstí pro něj ale vysoký míč sebral ze vzduchu Jakub Markovič.
     
    58
    David Pavelka dostal žlutou kartu za zásah loktem do Michala Hlavatého v hlavičkovém souboji ve středu hřiště.
     
    60
    Sparta právě vstřelila branku! Lukáš Haraslín na levém křídle místo centru volil zpětnou přihrávku na LUKÁŠE SADÍLKA, jenž se trefil parádně ke vzdálenější tyči pardubické branky a navyšuje sparťanské vedení na 3:1.
    60. Lukáš SADÍLEK - 3:1
     
    62
    Lukáš Haraslín, hrající s obrovskou chutí první zápas po téměř třech měsících, pronikl do pokutového území, jeho následná rána je nadražena nad břevno.
     
    63
    Po Höjerově rohovém kopu se do vzduchu zavěsil Tomáš Wiesner, jeho hlavičku kryje Jakub Markovič.
     
    63
    Markovič pak zaváhal při odkopu, kdy jej o míč připravil Jan Kuchta, ten se z dobrých pětadvaceti metrů snažil z otočky okamžitě střílet, mířil ale do břevna!
     
    64
    A další obrovská šance Kuchty! Tentokrát sparťanský útočník mířil v samostatném úniku proti Markovičovi, volil prudkou střelu, ovšem nad břevno.
     
    64
    Kryštof Daněk byl velmi nepříjemně atakován Martinem Chlumeckým v hlavičkovém souboji a musí být ošetřen, jeho pokračování v zápase je značně nejisté.
     
    66
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Matěj Helešic, přichází Bernardo Rosa.
     
    66
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Tomáš Zahradníček, přichází Vojtěch Sychra.
     
    66
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Pavel Černý, přichází Leandro Lima.
     
    66
    Pardubice právě vstřelily branku! Pardubice snižují na rozdíl jedné branky a znovu to byla efektní trefa! Do sražené přihrávky Hlavatého se z voleje opřel VOJTĚCH SYCHRA a nechytatelně překonal Matěje Kováře!
    66. Vojtěch SYCHRA - 3:2
     
    67
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Lukáš Haraslín, přichází Martin Minčev.
     
    67
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Kryštof Daněk, přichází Jan Mejdr.
     
    69
    Leandro Lima se na levém křídle neprosadil v souboji s Martinem Viítkem, ten vybojoval odkop od sparťanské branky. Mimochodem dnes sledujeme zajímavý souboj kolegů ze stoperské dvojice reprezentačního týmu do 21 let Martina Vitíka a Robina Hranáče.
     
    71
    Martin Chlumecký si u postranní čáry počínal nedovoleně v souboji s Janem Mejdrem, následovat bude standardní situace pro Spartu z blízkosti rohového praporku.
     
    72
    Sparta právě vstřelila branku! Gólová hitparáda na Letné pokračuje! Lukáš Sadílek přesným centrem ze standardní situace našel před brankou MARTINA MINČEVA, jenž se zavěsil do vzduchu a hlavičkou o zem nedal Markovičovi šanci zasáhnout!
    72. Martin MINČEV - 4:2
     
    73
    Dnešní utkání na Letné sleduje výborná návštěva 11 671 diváků.
     
    74
    Sparta právě vstřelila branku! Sparťanští fanoušci před několika desítkami sekund chtěli „bůra“ v pardubické síti a mají jej velmi brzy. Martin Minčev se uvolnil na levém křídle a perfektní přihrávkou napříč předbrankovým prostorem vyzval k jednoduchému zakončení do odkryté branky TOMÁŠE WIESNERA!
    74. Tomáš WIESNER - 5:2
     
    76
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Dominik Janošek, přichází Kamil Vacek.
     
    77
    Kamil Vacek se na Letné dočkal i skandování svého jména od sparťanských příznivců na protilehlé tribuně.
     
    79
    A další sparťanská šance! Tomáš Wiesner přesným centrem našel před brankou Jana Kuchtu, jeho hlavičku směřující pod břevno vytáhl Jakub Markovič!
     
    79
    Höjerův rohový kop se neujal, pak se ještě snažil neúspěšně uvolnit v pokutovém území David Pavelka.
     
    80
    Při Mejdrově náběhu do pokutového území zahrál Vojtěch Sychra míč na devátý rohový kop Sparty, pátý ve druhém poločase.
     
    81
    Po Karabcově rohovém kopu velmi nepovedeně zasáhl Jakub Markovič, kdy nechal míč proletět ke vzdálenější tyči, kde před Martinem Minčevem zívala prázdná branka, bulharský fotbalista ji ale hlavou přestřelil.
     
    82
    Jan Kuchta dostal výbornou přihrávku od Höjera za pardubickou obranu, ovšem prudký míč se mu nepovedlo dobře zpracovat.
     
    82
    Höjer teď prudce přihrával před branku z levého křídla, mířil ale do míst, kam si nenabíhal nikdo z jeho spoluhráčů.
     
    83
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Tomáš Wiesner, přichází Jan Fortelný.
     
    84
    Tentokrát výrazně zahrozily Pardubice! Sychra povedenou kolmicí vysunul do úniku Leandra Limu, toho Zelený zahnal trochu z úhlu, Lima pak prudkou ránou minul sparťanskou branku.
     
    84
    Adam Karabec dostal žlutou kartu za faul ve středu hřiště, Pardubice se pak rychle dostaly k rohovému kopu.
     
    85
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Michal Hlavatý, přichází Emil Tischler.
     
    86
    Z rohu Pardubice nijak nezahrozily. Hra nyní musí být zastavena, neboť hřiště zahalilo obrovské množství dýmu, který pochází z mnoha světlic v sektoru sparťanských kotelníků.
    86. Zápas je přerušen kvůli dýmovnicím z kotle Letenských
     
    89
    Po zhruba tříminutovém přerušení se může v zápase pokračovat.
     
    90
    Po střetu s Martinem Viítkem zůstal na trávníku ležet Leandro Lima, Vitík pak odkopl míč do zámezí, Lima už se ale zvedá na nohy bez nutnosti ošetření.
     
    90+1
    Rozhodčí Černý oddaluje závěrečný hvizd o pět nastavených minut.
     
    90+1
    Minčevova přihrávka z levého křídla před branku je sražena na další sparťanský roh.
     
    90+2
    Höjerově rohu se Pardubice ubránily, míč se pak odrazil za hostující branku, od niž bude rozehrávat Jakub Markovič.
     
    90+4
    Martin Chlumecký vystřelil z dobrých pětadvaceti metrů, Matěj Kovář ale předvedl jistý zákrok.
     
    90+5
    Jan Fortelný v závěru podnikl ještě zajímavou individuální akci, která končí zablokovanou střelou.
     
    90+5
    Fortelný pak ještě přesným centrem připravil dobrou pozici pro hlavičkujícího Minčeva, ten ale netrefil míč dobře a nasměroval jej daleko vedle branky.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté pražské Sparty porážejí na Letné Pardubice 5:2, když jsme viděli zápas obrovskou úrovně s mnoha krásnými brankami na obou stranách nebo dvěma efektními střelami do břevna.

    Sparta vedla v poločase 2:1 díky brankám Sörensena a Kuchty 2:1, když za hosty v průběhu úvodního dějství vyrovnal parádním volejem Dominik Janošek.

    Na sklonku úvodní hodiny hry se rovněž povedenou trefou prosadil Lukáš Sadílek, brzy ale hosté znovu zdramatizovali zápas druhým gólovým volejem, tentokrát z dílny čerstvě příchozího Vojtěcha Sychry. Do sedmi minut už to pak ale bylo hned o tři branky, když se v rychlém sledu trefili Martin Minčev a Tomáš Wiesner, čímž završili gólový účet tohoto zápasu. V závěru jsme viděli i další šance, z nichž už se ale žádná další neujala.
     
    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 12:6. Střely mimo: 9:3. Rohy: 10:3. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 6:8. (20:59:01)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 8. Sörensen (Höjer), 26. Kuchta (Haraslín), 60. Sadílek (Haraslín), 72. Minčev (Sadílek), 74. Wiesner (Minčev) – 15. Janošek (Zahradníček), 66. Sychra

    Karty:   58. Pavelka (SPA), 84. Karabec (SPA) – 37. Hlavatý (PCE)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 12:6. Střely mimo: 9:3. Rohy: 10:3. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 6:8.
    AC Sparta Praha: M. Kovář – Wiesner (83. Fortelný), Vitík, Sörensen (46. Zelený), Höjer – Pavelka (C), Sadílek – Jankto (24. Karabec), Daněk (67. Mejdr), Haraslín (67. Minčev) – Kuchta.
    Náhradníci: Holec, Vorel – Sáček, Panák, Juliš.

    Trenér: Brian Priske

    FK Pardubice: Markovič – Kostka, Vlček, Hranáč, Chlumecký – Zahradníček (66. Sychra), Hlavatý (85. Tischler), Icha, Janošek (76. Vacek), Helešic (66. Rosa) – Černý (C) (66. Lima).
    Náhradníci: Budinský – Mareš.

    Trenér: Radoslav Kováč

    Rozhodčí: D. Černý – Caletka, Antoníček

    Diváci: 11 671
    thejrc.org