NY Rangers – New Jersey 3:5 (kon.) | Buffalo – Tampa 5:6 (po pr.) | Columbus – Vegas 2:3 (1:2 po s.n.)
Detroit – Toronto 2:4 (kon.) | St. Louis – Dallas 1:4 (kon.) | Edmonton – Florida 4:3 (po pr.)
konec
St. Louis Blues
1:4 (0:0, 0:1, 1:3)
Dallas Stars
Úterý 29.11.2022, 02:00 • Enterprise Center, St. Louis • NHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.
     
    Hokejisté St. Louis a Dallasu odehrají v noci na úterý první vzájemný zápas této sezony. Celky z Centrální divize aktuálně dělí v tabulce šest bodů. Dallas je v tuto chvíli dokonce nejlepším týmem této divize.
     
    Domácí St. Louis mají za sebou třízápasový trip. Blues během něho první dva zápasy v Buffalu a v Tampě prohráli, načež dokázali uspět na ledě Floridy. Ani v tomto střetnutí ovšem neměli na růžích ustláno a do třetí třetiny šli za stavu 1:4. Povedlo se jim ale vyrovnat a v prodloužení dotáhli parádní obrat. St. Louis se v tuto chvíli drží na čtvrtém místě Centrální divize a v souboji s Dallasem se budou muset nadále obejít bez Scandelly a Perunoviche. Nejistý je stav Browna se Schennem, u nichž existuje naděje, že se na led vydají.
     
    Jak bylo zmíněno, Dallas je aktuálně vedoucím týmem Centrální divize. Z 22 zápasů dokázal vytěžit 28 bodů a je v celé lize druhým nejproduktivnějším týmem. Jenže to mu v posledních dvou zápasech nepomohlo a padl doma s Winnipegem i na ledě Colorada. A celkově je forma týmu v tuto chvíli spíš průměrná, když Stars padli ve třech z posledních čtyř utkání. V takovou chvíli jim nebylo moc platné ani to, že mají na soupisce druhého nejproduktivnějšího hráče ligy a aktuálně nejlepšího střelce NHL Jasona Robertsona (18+17).
     
    V minulé sezoně se oba celky střetly čtyřikrát. Mnohem úspěšnější bylo St. Louis, které vyhrálo hned třikrát. Dokáže na to navázat i v prvním duelu sezoně 2022/23?
     
    Úvodní sestavy:

    St. Louis Blues: Binnington (Greiss) – Parayko (A), Leddy, Faulk, Krug, Bortuzzo, Mikkola, Rosén – Tarasenko (A), Barbašev, Bučněvič – Saad, O'Reilly (C), Leivo – B. Schenn, Kyrou, Neighbours – Acciari, N. Walker.

    Dallas Stars: Wedgewood (Oettinger) – Heiskanen, R. Suter, Lindell (A), Hakanpää, C. Miller, Hanley – Hintz, J. Robertson, Pavelski – Faksa, Seguin (A), Marchment – W. Johnston, Dellandrea, Ja. Benn (C) – Glendening, Kiviranta, Gurjanov.

    Rozhodčí: South, Lee – McNamara, Toomey.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:18
    Dallas je kvůli přihrávce rukou vykázán do středního pásma.
     
    01:06
    Leivo si vybruslil zpoza branky a po rychlé otočce přinutil Wedgewooda k prvnímu zákroku v utkání.
     
    01:55
    Poté, co se Stars rovněž prosadili k první střele, přišel rychlý kontr Blues. Z pravého kruhu střílel Neighbours, Wedgewood zkrotil puk na svých betonech a přerušil hru.
     
    02:14
    Hosté sice ve svém pásmu vyhodili puk do hlediště, ale bylo to s tečí. Vylučovat se tedy nebude.
     
    02:52
    Marchment se po střele od modré dral k dorážce, Binnington musel proti soupeři z levé strany zasahovat. Puk ovšem bez větších obtíží srazil na opačnou stranu pásma.
     
    03:53
    Další výpad hostujícího týmu a tentokrát měli domácí obrovské štěstí! Binnington byl mírně povyjetý a nedokázal zastavit útok Pavelskiho z levé strany. Zkušený hráč Dallasu ale zvedl kotouč až příliš a trefil jen horní tyč!
     
    04:04
    Ještě z levého kruhu pálil Johnston, brankář St. Louis tentokrát drží puk pod kontrolou a přerušuje hru.
     
    05:16
    Po delší době se snažili také domácí Blues o přechod do útočného pásma, ale dopustili se kvůli dobré obraně soupeře jen postavení mimo hru.
     
    06:10
    Faksa po vybojování útočného pásma rychle přišel o puk. Blues toho ale nevyužili, rovněž přichází o puk a přeci jen se tak Dallas usadil v útočném pásmu.
     
    06:59
    Domácí zblokovali dvě prudké střely od modré čáry a povedlo se jim dostat hru do neutrální zóny. Ale ne na dlouho.
     
    07:28
    Pro Suterovu ránu od modré si už Binnington sáhl lapačkou a přerušil hru. Komerční pauza.
     
    08:08
    Mikkola se pokusil prosadit střelou od modré čáry, přinejmenším ale doufal v odraz před brankoviště. Puk ale zamířil jen na zadní mantinel.
     
    09:45
    Hraje se dlouhý úsek bez přerušení, který nenabízí příliš dění. Oba celky se nyní marně snaží usadit v útočném pásmu, poměrně rychle během každého průniku do útoku přichází o puk.
     
    10:33
    Byť Heiskanen při návratu za svou branku spadl a narazil do hrazení, čímž dal soupeři šanci, jak se dostat k puku a usadit se v útoku, Blues z toho nic nevytěžili.
     
    11:40
    Až nyní, po čtyřech minutách přišla první střela této pasáže. Wedgewood si s křižnou ránou od modré poradil z hole Parayka poradil.
     
    11:48
    Okamžitě vyrazili do útoku také hosté, Gurjanov nahodil na Binningtona ještě zpoza modré čáry. Domácí brankář rozehrává.
     
    12:13
    To Pavelskiho pokus z ostrého úhlu z levé strany byl o poznání nebezpečnější. Binnington si připisuje šestý zákrok.
     
    12:53
    Nepovedená rozehrávka domácích ústí v zakázané uvolnění.
     
    13:22
    Dallas byl přistižen v ofsajdu. Komerční přestávka.
     
    13:37
    Útok St. Louis dokonale zatřásl defenzivou Dallasu. Domácím se povedlo vykombinovat otevřenou střelu Bučněviče z pravého kruhu, před nímž zela zčástí odkrytá klec. Wedgewood ovšem předvedl v brankovišti rybičku a povedlo se mu letící puk lapačkou vyrazit!
     
    13:45
    Následně je hra přerušena, Wedgewood si totiž sáhl pro sraženou střelu Tarasenka, kterou svým blokem zastavil Faksa.
     
    13:54
    Hosté se po buly dopouští icingu.
     
    14:26
    Útočný akce Blues je zastavena kvůli postavení mimo hru. Další komerční pauza.
     
    15:18
    Leivo nezachytil přihrávku Leddyho a Blues se kvůli tomu dopouští zakázaného uvolnění. Vhazovat se tak bude před Binningtonem.
     
    15:45
    Leivo se dostal dvakrát v rychlém sledu před brankovištěm do zakončení, v obou případech ale trefil jen brankáře Wedgewooda.
     
    16:29
    Binnington si lapačkou ukořistil obloučkem se snášející kotouč po teči Seguina. Jednoduchý zákrok pro brankáře domácího celku.
     
    16:50
    Obrana Dallasu pustila Faulka po levém křídle až k brankovišti, Wedgewood ale nezaváhal a zakončení soupeře vyrazil mimo nebezpečí.
     
    17:30
    Saad si sjel mezi kruhy z druhé vlny, dostal přihrávku zpoza branky a vypálil z voleje. Wedgewood předvedl těžký zákrok, při němž musel zasahovat reflexivně, situaci ale zvládl.
     
    18:18
    Krátký tlak domácích zakončila rána Barbaševa od modré čáry. Tentokrát už Wedgewood drží puk pod kontrolou a vynucuje si přerušení hry.
     
    19:02
    Wedgewood toho přes clonu Bučněviče moc neviděl, dokázal ale zaujmout dobře postavení a střela zpoza kruhů ho trefila. Brankář hostí navíc přerušuje hru.
     
    19:24
    Acciari nezachytil dlouhou přihrávku skrz střední pásmo a hra se kvůli icingu přesune před Binningtona.
     
    19:42
    Robertson vyzval Hintze k průniku před branku soupeře, Binningtonovi se povedlo rychlou střelu útočníka Dallasu srazit na zadní mantinel.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní třetina zápasu mezi St. Louis a Dallasem branku nepřinesla. Oba týmy ale měly po jedné gólovce, které však neproměnily. Jako první mohl skórovat Dallas, Pavelski však z levé strany trefil jen horní tyč zčásti odkryté brány. Na druhé straně se ve 14. minutě povedlo Bučněvičovi dostat do střelecké pozice z pravého kruhu, Wedgewood ale jeho gólovku zastavil skokem v brankovišti.
     
    Další třetina začne přibližně v 03:02.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:48
    Ke Schennovi se před branku odrazi puk od zadního mantinelu, své bekhendové zakončení ovšem poslal jen do tyčky, od níž si Wedgewood puk ukořistil pro sebe.
     
    21:25
    Lindell se výborně vrátil spolu s Paraykem, kterému po najetí do pravého kruhu vypíchl puk a zamezil šanci Blues.
     
    21:45
    Hosté se dopustili zakázaného uvolnění. Vhazovat se bude tak před brankou Dallasu.
     
    22:39
    Robertson šikovně posunul ze strany mezi kruhy na rozjetého Pavelskiho, kterým lehkým přiťuknutím jen těsně minul Binningtonovu klec.
     
    23:25
    Velká šance Kyroua, který se vyhnul brankáři Wedgewoodovi, zajel za branku a po vyjetí měl před sebou odkrytou klec. Jenže také obránci, který hokejkou zamezil střele do sítě.
     
    23:51
    Dallas právě vstřelil branku!
    Nedáš, dostaneš! Toto nepsané pravidlo platilo i nyní, hosté se totiž vydali do protiútoku, který proměnil střelou z okraje mezikruží WYATT JOHNSTON. Asistence: Jamie Benn.
    23:51 Wyatt JOHNSTON - 0:1
     
    25:13
    Josh Leivo je dnes hodně aktivní, ale zatím jen marně hledá recept na Wedgewooda, který si poradil i s jeho pátým střeleckým pokusem v utkání.
     
    25:30
    Jordan Kyrou se nedokáza ani nadvakrát prosadit před brankovištěm Dallasu. Sám si dorážel svou předchozí střelu, Wedgewood svůj tým podržel.
     
    25:56
    Heiskanen se odhodlal ke střele z jízdy, Binnington lapačkou zasahuje a přerušuje hru.
     
    26:30
    Dlouhá bitka mezi Walkerem a Hanleyem. Oba soupeři zůstali pevně stát i přes tvrdé údery, kterými se navzájem počastovali. Nakonec jim také došly síly a rvačka skončila remízou, i když optickou převahu měl Hanley.
     
    Komerční pauza.
     
    27:35
    Benn dostal přihrávku za obranu a vyrazil směrem k Binningtonovi. Vracející se Rosén ale dokázal přizvednout svou holí hokejku soupeře a zamezit mu v zakončení. Benn následně narazil do Binningtona a branka St. Louis byla posunuta.
     
    28:28
    Saad se zničehonic dostal k odraženému puku, který v mezikruží nechala obrana Dallasu ledabyle ležet, ale v rychlosti, a nejspíš sám nečekal tuto šance, minul Wedgewoodovu klec.
     
    29:17
    Hra je znovu přerušena, vhazovat se bude před brankou Wedgewooda.
     
    29:28
    Prudká rána z nápřahu, kterou vyslal z pravého kruhu Bučněvič, se odráží od Wedgewooda do bezpečí.
     
    29:50
    Ještě jednou se Bučněvič vrátil do pravého kruhu, dokonce byl brankář Dallasu v brankovišti položen, ale vyrovnat se domácím trestuhodně nepovedlo.
     
    30:13
    Dlouhé střídání Bučněviče, jeho třetí střela, tentokrát sražena bránícím soupeřem vysoko do vzduchu a až do ochranné sítě. Komerční pauza.
     
    31:11
    Binnington riskoval rozehrávku přes forčekujícího soupeře, kotouč po zásahu hráče Dallasu končí v hledišti.
     
    31:39
    Hakanpaa se snažil nahodit puk do útočného pásma, ale poslal ho pouze do ochranné sítě. Vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    31:51
    Další přerušení, tentokrát puk skončil v ochranné síti na opačné straně kluziště.
     
    32:02
    Faulk z prostoru mezi kruhy pouze přestřelil branku Wedgewooda. Domácí vedou v tuto chvíli na střely 17-15.
     
    32:57
    Odstavit od puku Robertsona bývá často nadlidský úkol. Tentokrát ho nezastavil ani pád na kolena, i tak přihrál před brankoviště, ale jeho spoluhráč kotouč nezachytil.
     
    33:39
    Vyloučení v týmu Dallas Stars:
    Jason Robertson – 2 min., hákování.
     
    33:57
    Hostující Dellandrea vyvezl puk do středního pásma a Stars pošetřili pár sekund, než vyhodili přes zbývající čáry.
     
    34:39
    Dobrá kombinaci domácích vyšla vniveč. Sami se poslední přihrávkou vyhnali do neutrální zóny.
     
    35:16
    Seguin vystihl křižnou přihrávku soupeře kolem brankoviště a povedlo se mu puk srazit na zadní mantinel, načež ho dokonce dostal do středního pásma. Stars výborně brání toto oslabení.
     
    35:39
    Hosté v plném počtu.
     
    36:20
    Paraykovu střelu od modré si Wedgewood hrudí vyrazil před sebe a pak po puku skočil. Komerční pauza.
     
    37:20
    Bude se vylučovat na straně St. Louis. Dallas má výhodu.
     
    37:35
    Hosté nikam nespěchají. Kombinují si na vlastní polovině a hledají cestu do útoku.
     
    37:53
    Až nyní je hra přerušena. Pokud tedy nepadne gól Dallasu, budou hosté hrát v početní převaze takřka do konce druhé třetiny.
     
    37:53
    Vyloučení v týmu St. Louis Blues:
    Justin Faulk – 2 min., hákování.
     
    38:03
    Domácí vyhazují až k zadnímu mantinelu soupeře.
     
    38:50
    Gurjanov to zkoušel z pravé strany přes obránce a také přes clonu. Binnington toho moc neviděl, pokud vůbec něco, puk ho ale trefil. A domácí následně vyhazují.
     
    39:38
    Robertson se každou přihrávkou přibližoval více a více mezikruží. Jeho prudkou střelu vytěsnil Binnington na zadní mantinel.
     
    39:53
    Domácí v plném počtu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střelecké sucho bylo v tomto utkání krátce přerušeno ve 24. minutě, kdy se z okraje mezikruží střelou mezi betony Binningtona prosadil Wyatt Johnston, jenž poslal Dallas do vedení. Skóre 1:0 zůstalo platné až do sirény, která oznámila odchod do kabin.
     
    Další třetina začne přibližně v 03:56.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:50
    Druhá třetina začala spíš takovou oťukávanou. Ani jeden z týmů nechce zatím spustit nějaké zběsilé útočení, kterým by se mohla otevřít obrana.
     
    41:45
    A i proto zatím nebyla ve třetí třetině zatím k vidění žádná střela. Oba týmy se po přechodu do útoku totiž nemohou vymanit od mantinelu.
     
    42:30
    Dallas drží kotouč v útočném pásmu poměrně dlouho a snaží se i střílet. Binnington zatím nemusel zasahovat.
     
    43:08
    Heiskanen při ráně od modré trefil jen nohu bránícího Acciariho, který odkulhal na střídačku.
     
    43:21
    Seguin se uvolnil mezi kruhy a nutí Binningtona k prvnímu zákroku ve třetí třetině. Domácí brankář má puk pod kontrolou a přerušuje hru.
     
    44:02
    Domácí předvedli rychlý útok a Tarasenko se dokonce dostal ke střele z levého kruhu. Wedgewood srazil puk na zadní mantinel a Blues dál drží útočné pásmo.
     
    44:32
    Další střelu však domácí nepřidali a o pásmo přichází.
     
    46:15
    Hraje se další velmi dlouhý úsek bez přerušení. Skoro to vypadá, jako by oba týmy chtěly mít co nejdříve dohráno. Oproti předchozím třetinám se prakticky nepřerušuje. Tedy prozatím.
     
    47:02
    Křižný pas Parayka hledal před kruhy Kyroua, kterému ale kotouč ujel. Se střelami se v této třetině zatím také hodně šetří, stejně jako s přerušeními.
     
    47:13
    Nakonec se Kyrou svého střeleckého pokusu dočkal, Wedgewood vyráží.
     
    47:57
    Dallas právě vstřelil branku!
    Po dlouhém dobývání pásma Dallasu předvedli hosté bleskový protiútok, na jehož konci si TY DELLANDREA sjel na pravou stranu brankoviště a usměrnil přihrávku Johnstona za záda bezmocného Binningtona, který neměl šanci přesunout se brankovištěm včas. Wyatt Johnston, Jamie Benn.
    47:57 Ty DELLANDREA - 0:2
     
    48:38
    Domácí nutně potřebují vsítit kontaktní gól. Colton Parayko se ale od modré čáry netrefil ani na branku soupeře.
     
    49:08
    Hostující Lindell naopak nebezpečně pálil zpoza levého kruhu, Binnington kotouč vyráží.
     
    50:25
    Rychlý útok St. Louis. O'Reilly výborně žabičkou kolem obránce poslal přihrávku před branku na Saada, který ale netrefil svým protečováním prostor mezi třemi tyčemi.
     
    50:54
    Blues se pokusili o rychlý návrat do útočného pásma, ale nevyšlo jim to. Je to jen icing.
     
    51:40
    Čas ve třetí třetině ubíhá neskutečně rychle. A to se vůbec nelíbí domácím, kteří by potřebovali možná spíš trochu rozkouskovat hru, a to v útočném pásmu, kde by se při buly dostávali do rychlých zakončení.
     
    52:30
    Jenže místo toho se v tuto chvíli marně snaží vůbec usadit před brankou Dallasu.
     
    52:50
    Hostům se nedá upřít, že nyní výtečně brání střední pásmo. Soupeře nechtějí před svou branku pustit.
     
    53:17
    St. Louis právě vstřelilo branku!
    Už to vypadalo, že nahozený puk přinese jen další zklamání domácím. Jenže Wedgewood byl za brankou a po rozehrávce se nedokázal vrátit včas. Puk se totiž dostal k pravému mantinelu k Leivovi, který okamžitě střílel. Puk ještě před brankovištěm protečoval BRANDON SAAD, který zajistil, aby vracející se Wedgewood nedokázal betonem či bruslí puk vytěsnit. A tak je o zápletku postaráno. Asistence: Josh Leivo.
    53:17 Brandon SAAD - 1:2
     
    53:38
    Dallas zahrál jen na zakázané uvolnění, bude se vhazovat před Wedgewoodem.
     
    54:15
    Puk se sice dostal do středního pásma, ale přišla i tak střela na branku Stars. Wedgewood toto nahození v klidu chytil a rozehrál.
     
    55:11
    Parayko to zkusil dnes už poněkolikáté od modré čáry, trefil ale jen Wedgewooda.
     
    55:54
    Dallas právě vstřelil branku!
    To je ledová sprcha pro domácí celek! JASON ROBERTSON se vlastním pásmu zblokoval střelu Mikkoly a okamžitě vyrazil za odraženým pukem. Byl u něj první, přebruslil po pravém křídle až do pravého kruhu a střelou do levého horního rohu překonal Binningtona. Robertson vstřelil už devatenáctý gól v sezoně a aktuálně drží šňůru 17 zápasů, ve kterých získal alespoň jeden bod. Bez asistence.
    55:54 Jason ROBERTSON - 1:3
     
    57:15
    Domácí odvolávají brankáře!
     
    57:25
    Dallas právě vstřelil branku!
    Jenže po přejetí do útočného pásma přichází domácí o puk a MIRO HEISKANEN poslal vysokým lobem kotouč až do obranné třetiny soupeře, kde po dopadu doklouzal až do prázdné brány St. Louis. Bez asistence.
    57:25 Miro HEISKANEN - 1:4
     
    58:45
    Vypadá to, že utkání se už jen dohrává. St. Louis po dvou inkasovaných gólech nemá energii na to, aby ještě něco zkoušelo.
     
    59:35
    Duel se nezadržitelně blíží ke svému konci.
     
    Konec zápasu.
     
    Nevidí se příliš často, aby třetí třetina byla dohrána za 26 minut hrubého času, zejména v NHL ne, kvůli častým komerčním pauzám. Jenže hokejisté St. Louis a Dallasu nedali těmto přestávkám vůbec prostor, příliš se nepřerušovalo, a když už se muselo přerušit, jednalo se buď o zakázané uvolnění a nebo gól. A góly napadaly ve třetí třetině hned čtyři. Tři z nich vstřelili hráči Dallasu, kteří tak zvítězili na ledě Blues 4:1 a po dvou porážkách v předchozích duelech se konečně dočkali pokoření třicetibodové hranice v této sezoně. Stars si tím upevnili vedoucí pozici v Centrální divizi.
     
    Statistiky
    Střely na bránu: 24 – 24 | Přesilová hra: 0/1 – 0/1 | Trestné minuty: 7 – 7

    Kdo se postavil do brankoviště?
    Jordan Binnington (STL) 20 zákroků, 3 OG, úspěšnost 87%, odchytal 59:53
    Scott Wedgewood (DAL) 23 zákroků, 1 OG, úspěšnost 95,8%, odchytal 59:33

    Česká a slovenská stopa
    Radek Faksa (DAL) 0+0, +1 účast, 0 střel na bránu, TM 0, čas na ledě 14:23

    Tři hvězdy utkání
    Wyatt Johnston (DAL) 1+1
    Jamie Benn (DAL) 0+2
    Joshua Leivo (STL) 0+1 (04:29:32)

    Jan Vojkůvka

    Branky a nahrávky: 54. Saad (Leivo) – 24. W. Johnston (Ja. Benn), 48. Dellandrea (W. Johnston, Ja. Benn), 56. J. Robertson, 58. Heiskanen


    St. Louis Blues: Binnington (Greiss) – Parayko (A), Leddy, Faulk, Krug, Bortuzzo, Mikkola, Rosén – Tarasenko (A), Barbašev, Bučněvič – Saad, O'Reilly (C), Leivo – B. Schenn, Kyrou, Neighbours – Acciari, N. Walker.
    Dallas Stars: Wedgewood (Oettinger) – Heiskanen, R. Suter, Lindell (A), Hakanpää, C. Miller, Hanley – Hintz, J. Robertson, Pavelski – Faksa, Seguin (A), Marchment – W. Johnston, Dellandrea, Ja. Benn (C) – Glendening, Kiviranta, Gurjanov.

    Rozhodčí: South, Lee – McNamara, Toomey

    Diváci: 18096
    thejrc.org