Švýcarsko – Lotyšsko 3:2 (2:1 po s.n.) | Rakousko – Česko 0:9 (kon.) | Slovensko – USA 6:3 (kon.)
konec
Slovensko
6:3 (1:2, 3:0, 2:1)
USA
Středa 28.12.2022, 22:00 • Avenir Centre, Moncton, Kanada • Mistrovství světa do 20 let • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:00.
     
    Příjemnou středu u sledování hokejového Mistrovství světa juniorů! Nabitý program letošního šampionátu pokračuje duelem mezi Slovenskem a USA.
     
    SLOVENSKO (5. místo)
    1 Z, 0–0–0–1, 2:5 (-3), 0 bodů

    Slováci včera zahájili pouť základní skupinou B tuhou bitvou s Finskem. Po první třetině sice díky trefám Päivärinty a Repčíka platil vyrovnaný stav, seveřané se však ve druhé části ujali tříbrankového vedení a vyhnali Andrisíka z branky. Po pauze se pak prosadil znovu Repčík, na jeho zásah ovšem rychle zareagoval Lambert a upravil na konečných 5:2 z pohledu Suomi.

    27. 12.: Finsko – Slovensko 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

    Branky a nahrávky: 9. Päivärinta (Suomi, Ervasti), 24. Kemell (Koivunen, Salin), 28. O. Kapanen (Kemell), 34. Nyman (Vilén, O. Kapanen), 46. Lambert (Ervasti) – 20. Repčík (Dvorský, Štrbák), 44. Repčík (Štrbák, Čiernik).
    Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 5:2.

    Slovensko: Andrisík (34. Marinov) – Bečár, Š. Nemec, Nátny, Štrbák, Groch, Funtek, Kmec – Honzek, Petrovský, Mešár – Čiernik, Dvorský, Sýkora – L. Nemec, Repčík, Žlnka – Bačo, Dej, Štefančík.
     
    USA (3. místo)
    1 Z, 1–0–0–0, 5:2 (+3), 3 body

    Amerika ve svém prvním představení na turnaji vyzvala na souboj Lotyšsko, které papírového favorita ze zámoří pořádně potrápilo. Spojené státy sice nakonec dokráčely ke třem bodům, tým z Pobaltí ale zlomily až v poslední dvacetiminutovce. Před startem třetí třetiny bylo skóre vyrovnané 2:2, přičemž USA si pak zajistily výhru díky brankám Luciuse, Savage a Hughese.

    26. 12.: Lotyšsko – USA 2:5 (0:0, 2:2, 0:3)

    Branky a nahrávky: 25. Ravinskis (Rullers, Ozolinš), 35. Fenenko (Rullers) – 21. Snuggerud (Cooley), 30. Behrens (Savage, Duke), 42. Lucius (Behrens, Blake), 47. Savage (Duke), 54. Hughes (Peart, Stramel).
    Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5.

    USA: Augustine – Peart, Hughes, Hutson, Chesley, Behrens, Ufko, Mittelstadt – Gauthier, Cooley, Snuggerud – McGroarty, Lucius, Blake – Duke, Savage, Boucher – Connors, Stramel, Brindley – Lipkin.
     
    VZÁJEMNÁ BILANCE NA MSJ

    Pro zajímavost přikládáme výsledky posledních pěti soubojů USA a Slovenska na předchozích šampionátech. Čtyři duely vyhrál favorit z země hvězd a pruhů, jeden pro sebe urval outsider. Kdo se bude radovat dnes?

    2021, čtvrtfinále: USA – Slovensko 5:2
    2018, skupina: USA – Slovensko 2:1
    2017, skupina: USA – Slovensko 2:3
    2016, skupina: Slovensko – USA 2:5
    2014, skupina: USA – Slovensko 3:0
     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Gajan (Marinov) – Š. Nemec (C), Funtek, Štrbák, Nátny, Kmec, Groch, Bečár – Mešár (A), Petrovský, Honzek – Sýkora, Dvorský, Čiernik – Žlnka, L. Nemec (A), Repčík – Dej, Štefančík, Bačo – Šotek.
    Trenér: Ivan Feneš.

    USA: Mbereko (Augustine) – Peart, Hughes (C), Hutson, Chesley, Ufko, Behrens (A), Mittelstadt – Gauthier, Snuggerud, Cooley – McGroarty, Blake, Lucius – Boucher, Savage (A), Duke – Brindley, Connors, Stramel – Lipkin.
    Trenér: Rand Pecknold.

    Rozhodčí: Magnusson (SWE), Salonen (FIN) – Goncalves (FRA), Grillo (USA).
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný středeční večer, bitva začíná zhruba za hodinu! Níže si můžete prohlédnout dnešní zahajovací sestavy.
     
    Úvodní buly je naplánováno na desátou večer našeho času, dá se však očekávat, že se zhruba o pět až deset minut opozdí, jak je ostatně v zámoří zvykem.
     
    Oba celky jsou na ledě, v monctonském Avenir Centre je vše připraveno. Za chvíli startujeme.
     
    Sudí svolává hráče do kruhu, jdeme na věc!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:12
    Slovensko po vyhraném prvním buly nahazuje kotouč za Mberekovu svatyni a snaží se se usadit v útoku.
     
    00:55
    Hraje se nahoru dolu, častěji jsou na kotouči stále Slováci. Těm se však nedaří vybojovat útočné pásmo, Mbereko dosud nebyl nucen zasáhnout.
     
    01:28
    Behrens se uvolnil na pravé straně a zkusil zakončit, Gajanovu branku ovšem přestřelil.
     
    01:54
    Sledujeme rychlou a vyrovnanou podívanou, od úvodního buly se zatím v Monctonu nepřerušovalo.
     
    02:14
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Výborný start pro Slováky, svěřenci Ivana Feneše ve třetí minutě odskakují do vedení! Z pravého křídla se před brankoviště posunul LIBOR NEMEC, jehož následné zakončení se štěstím proklouzlo skrz hustou clonu před Mberekem až za záda amerického brankáře – 1:0! Asistence: Adam Žlnka, Šimon Nemec.
    02:14 Libor NEMEC - 1:0
     
    02:52
    Slováci stále nemají dost, Američanům vstup do střetnutí nevychází dle představ. Obrana hvězd a pruhů si teď nepohlídala Honzeka, který po straně zaútočil a donutil Mbereka předvést další zákrok.
     
    03:35
    Gajan vyjel za své brankoviště a rozehrál vyhozenou pryž dopředu, Fenešův tým teď kontroluje hru.
     
    03:56
    Spojené státy si do statistik zapisují zakázané uvolnění, další buly tak proběhne před Mberekem.
     
    04:27
    Slovensko teď ovšem půjde do čtyř, Alex Čiernik (SVK) dostává menší trest za hákování.
     
    04:42
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Americe k využití přesilovky stačilo patnáct sekund, v Monctonu máme vyrovnáno! Sérii přihrávek z kruhu uzavřel Gauthier, jehož odraženou střelu za položeného Gajana doklepl nedostatečně hlídaný TYLER BOUCHER – 1:1! Asistence: Rutger McGroarty, Cutter Gauthier.
    04:42 Tyler BOUCHER - 1:1
     
    04:42
    Platnost zásahu bude muset ještě potvrdit video, slovenská střídačka využívá trenérskou výzvu! Podle Ivana Feneše byl Gajan totiž nedovoleně bráněn a nemohl adekvátně zasáhnout.
     
    04:42
    To bylo rychlé, gól platí! Situace se tak pro Slovensko komplikuje, dvě trestné minuty za neúspěšnou trenérskou výzvu jede odsedět František Dej (SVK).
     
    05:30
    Slováci do svého druhého oslabení vstoupili dobře a v úvodních sekundách drží hru daleko od Gajana.
     
    05:57
    Blakeova střela byla zblokována, Amerika je usazena v útočném pásmu a snaží se překonat gólmana.
     
    06:17
    Před Gajanem teď zavládl chaos, slovenská obrana pod náporem kapitulovala a měla velké štěstí, že Američani této situace nevyužili!
     
    06:48
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Tým Randa Pecknolda otáčí skóre a ujímá se vedení! Hutson se uvolnil u pravého mantinelu a zkusil na Gajana vystřelit, přičemž jeho zakončení do bližšího horního rohu slovenské branky tečoval GAVIN BRINDLEY! Krásná práce amerického útočníka na kruhu – 1:2! Asistence: Lane Hutson, Charlie Stramel.
    06:48 Gavin BRINDLEY - 1:2
     
    07:29
    Spojené státy se teď pokusily za Gajana puk doslova protlačit, slovenská defenzíva opět situaci nezvládla. Gólman ovšem nakonec pryž dostal pod kontrolu.
     
    Střely na branku: 4 – 7.
     
    07:45
    Hughes se odpoutal od bránících protihráčů a poslal puk na mezikruží na Cooleyho, který jej obratem ztratil. Slovensko se dostává ke kotouči.
     
    08:40
    Groch chtěl vyhodit puk ven ze své zóny, což se mu ale nepodařilo. Amerika se ještě chvíli držela vepředu, než se musela stáhnout za modrou čáru.
     
    09:12
    V rohu za slovenskou svatyní sledujeme bitvu o kotouč, do které je zapojeno hned několik hráčů.
     
    09:25
    Rychlá akce Fenešových svěřenců vedla k zakončení z pravé strany, které připravený Mbereko bez větších obtíží zastavil. Hra je na chvíli přerušena.
     
    09:47
    Nátny nezvládl odzbrojit rychlého Brindleyho, jenž se obtočil kolem klece a následně vystřelil. Jeho zakončení ale nebylo přesné a skončilo až v ochranné síti.
     
    10:23
    Gauthier nahodil pryž na Gajana z neutrální zóny, Spojené státy momentálně rychle střídají formace.
     
    10:47
    Slovensko se teď zuby nehty snaží se udržet v útočném pásmu, Amerika ale houževnatě brání a nepouští protihráče do zakončení. Mbereko je bez práce.
     
    11:10
    Bleskový protiútok uzavřel Boucher, Gajan byl připraven a další zákrokem nás poslal do reklamní pauzy.
     
    Střely na branku: 5 – 8.
     
    11:37
    Nepovedená rozehrávka jednoho ze Slováků ze středního pásma skončila až za americkou svatyní, hra se tak aspoň na pár sekund vrátí ke Gajanovi.
     
    12:18
    Po přihrávce zpoza branky přišla na Gajana rána z voleje z pravého kruhu, kterou připravený strážce slovenské svatyně vytěsnil mimo nebezpečí.
     
    12:40
    Teď ale Slováky zachránila branková konstrukce, Gauthier z prostoru pro buly nastřelil tyčku!
     
    13:12
    Spojené státy mají na hrací ploše převahu, Slovensku se nedaří se prokousat ven z vlastní obranné zóny. Američané ho dusí výborným forčekem.
     
    13:56
    Ufko zachytil ujíždějící kotouč na hranici pásma a nahodil ho za Gajana, kde o něj bojuje Savage.
     
    14:31
    Mbereko nahození z modré čáry vyrážečkou vytěsnil do rohu hrací plochy, kde si volný puk vzal na svou hůl jeden z hráčů Spojených států.
     
    15:23
    Brindley od mantinelu nahodil puk před brankoviště, kde se jej ještě někdo neúspěšně pokusil tečovat. Gajan tak tentokrát nebyl nucen zasáhnout.
     
    15:58
    Mittelstadtovo nahození z modré čáry bylo zblokováno, USA se ale i nadále drží v útočném pásmu.
     
    16:38
    Adam Gajan si na své konto připisuje další úspěšný zákrok, tentokrát včas zasáhl vyrážečkou.
     
    16:47
    Slovensko má šanci se vrátit zpět do zápasu, po konci reklamní přestávky si zahraje přesilovku. Jimmy Snuggerud (USA) je vykázán za podrážení.
     
    Střely na branku: 6 – 10.
     
    17:07
    Fenešův výběr vyhrál buly před Mberekem a rozjel kombinaci, bránící Američané ho ale aktivně napadají a snaží se ho co nejdříve připravit o kotouč.
     
    17:44
    Puk letí přes všechny čáry až za Gajanovo brankoviště, Slovensko se musí stáhnout z útočného pásma.
     
    18:04
    Slováci bezúspěšně hledají cestu zpět do útočného pásma, tentokrát puk vymrštil Gauthier.
     
    18:35
    Spojené státy si v oslabení počínají velmi solidně, Slovensko většinu své první přesilovky tráví ve svém obranném pásmu. Mbereko je bez práce.
     
    19:00
    Ohlášena poslední minuta první třetiny!
     
    19:11
    Početní výhody se nyní ujmou USA, Šimon Nemec (SVK) je po faulu u mantinelu trestán za podrážení.
     
    19:40
    Slovensko se už podruhé osvobodilo, Americe se nedaří se v závěru periody usadit před Gajanem.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně ve 23:04.
     
    Úvodní dějství je minulostí! Slovensko vstoupilo do zápasu dobře a už ve třetí minutě se radovalo z prvního gólu, Spojené státy ovšem inkasovaný zásah probral z počáteční letargie a svěřenci Randa Pecknolda pak celkem rychle otočili skóre. Stav po první třetině zní 2:1 pro USA, které měly na ledě po většinu doby převahu a nebýt slušného výkonu Gajana mezi třemi tyčemi, mohl by jejich náskok být ještě výraznější.
     
    Střely na branku: 6 – 11.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:02
    Prostřední část je tu. Nemec se vrátil na trestnou, USA třetinu zahajují přes minutu dlouhou přesilovkou.
     
    20:47
    Skrumáž před Gajanem branku nepřinesla. Pár sekund poté to z pravého kruhu zkusil Snuggerud, jehož zakončení brankář vytěsnil do ochranné sítě.
     
    21:13
    Americkou početní výhodu uzavírá nepřesná rána z pravého kruhu, Slovensko je v plném počtu.
     
    21:30
    Čerstvě vysvobozený zadák nyní drží puk za Gajanem a čeká, až se na led dostane nová slovenská formace.
     
    22:13
    Mbereko si teď poradil s nenápadným bekhendem, který na něj letěl z prostoru mezi kruhem a brankovištěm.
     
    22:42
    Honzek odzbrojil protihráče v prostoru pro vhazování, Slovensko se snaží přesunout hru před Mbereka.
     
    22:59
    Duke byl teď až moc důrazný, natlačil se přímo až do brankoviště a srazil se s Gajanem. Rozhodčí zastavuje hru, další buly proběhne ve středním pásmu.
     
    23:23
    Do slovenských statistik putuje další zakázané uvolnění, vhazovat se bude po Gajanově levici.
     
    23:44
    Mittelstadt za brankou připravil o kotouč útočícího Mešára, slovenský pobyt v americké třetině tentokrát čítal jen jednotky sekund. Amerika je na puku.
     
    24:44
    Hraje se nahoru dolu. Spojené státy kontrolují kotouč, nedaří se jim se ale usadit u Gajana.
     
    25:09
    Funtek z neutrální zóny nahodil kotouč za Mbereka, slovenská pětka se následně vydala na střídačku.
     
    25:58
    Nemec pronesl puk za modrou čáru a zkusil ho zahrát podél mantinelu za brankoviště, kde ale v té době neměl ani jednoho spoluhráče. Tohle Slovensku nevyšlo.
     
    26:29
    Z hranice útočné třetiny pálil Groch, Mbereko se přesunul k opačné tyči a nahození vyrazil.
     
    26:54
    Sledujeme dlouhou pasáž hry bez přerušení, o něco málo více ze hry teď mají Fenešovi svěřenci.
     
    Střely na branku: 9 – 15.
     
    27:32
    Hra se nyní drží hlavně v neutrální zóně, ani jednomu celku se nedaří se usadit před svatyní soupeře.
     
    27:57
    Tohle byla parádní akce z dílny Slováků! Americká obrana zapomněla na Petrovského, kterého Mešár našel pěknou přihrávkou od mantinelu a Mbereko měl následně co dělat, aby pěkně jedovatou teč z kruhu vyrazil!
     
    28:24
    Spojené státy vyhodily kotouč na zakázané uvolnění, po krátké pauze uvidíme buly před Mberekem.
     
    29:19
    Paže jednoho z hlavních rozhodčích znovu vystřelila nahoru, Slovensko má ponechanou výhodu.
     
    29:21
    Sledujeme povedenou pasáž hry ze strany Slovenska, vyvrcholí přesilovkovou trefou? Lane Hutson (USA) míří na trestnou lavici za hákování.
     
    30:01
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    V polovině utkání je vyrovnáno, v Avenir Areně začínáme od začátku! Slováci rozjeli kombinaci v útočném pásmu, kterou povedenou střelou z modré čáry do pravého horního rohu uzavřel DALIBOR DVORSKÝ. Mbereko jeho ránu pravděpodobně ani neviděl, Adam Sýkora mu totiž ukázkově clonil na mezikruží – 2:2! Asistence: Maxim Štrbák, Peter Repčík.
    30:01 Dalibor DVORSKÝ - 2:2
     
    30:43
    Chaotický americký přechod do ofenzívy se nezdál čárovému rozhodčímu, který odpískal ofsajd.
     
    Střely na branku: 11 – 16.
     
    31:07
    Čiernik vypálil z pravého kruhu, jeho zakončení ale bylo zblokováno. Sledujeme strhující a vyrovnanou podívanou, která rozhodně nenudí.
     
    31:48
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Druhá třetina je ze strany týmu kouče Feneše výborná, Mbereko musí ze své klece lovit třetí kotouč! Náskok Slovákům pěkným zakončením z pravé strany vrací ROBERT BAČO, který puk poslal přesně do prostoru mezi ramenem amerického brankáře a rohem svatyně – 3:2! Asistence: Šimon Groch, Josef Kmec.
    31:48 Róbert BAČO - 3:2
     
    32:48
    Za Gajanem se teď bojuje o kotouč, gól Spojené státy naštval. Slovensko je zatlačeno ve svém pásmu.
     
    33:20
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    A už je to o dvě branky, opaření Američané znovu inkasují a v Monctonu je zaděláno na pořádné překvapení! Mbereka tentokrát překvapil FILIP MEŠÁR, jenž se prosadil z prostoru mezi kruhem a hranicí pásma. Takhle si tým Randa Pecknolda nejspíš průběh střetnutí nepředstavoval – 4:2! Asistence: Šimon Nemec, Alex Šotek.
    33:20 Filip MEŠÁR - 4:2
     
    33:37
    Peart sbírá kotouč za svou klecí a rozehrává, Americkou hru teď nicméně doprovází celá řada nepřesností.
     
    34:26
    Na Cooleyho se nalepili hned dva protihráči, forvard ale i tak z posledních sil zvládl zakončit. Gajan kotouč bez větších obtíží vytěsnil za brankoviště.
     
    34:58
    Lucius se po pravé straně snažil projet před brankoviště, Groch ho tam ale nepustil a místo toho rychlého protihráče natlačil za slovenskou svatyni.
     
    35:40
    Slovensko vyhazuje puk ven ze svého obranného pásma. Amerika kontroluje kotouč a snaží se něco vymyslet v útoku, teď ale působí trochu bezradně.
     
    Střely na branku: 13 – 20.
     
    36:13
    V neutrální zóně se teď rodil rychlý protiútok, Spojené státy si ale vysunutého Dvorského pohlídaly.
     
    36:56
    Hra se drží před Gajanem, který v poslední minutě musel vytáhnout z rukávu minimálně dva zákroky. Spojené státy se snaží co nejdříve stáhnout manko.
     
    37:20
    Hra USA je o poznání agresivnější než dosud, svěřenci Randa Pecknolda jsou evidentně rozladění.
     
    37:34
    Americké frustrace naplno vyplavaly napovrch, Connors naprosto zbytečně u střídaček dohrál rozehrávajícího Nátného! Situaci zkoumá video, z tohohle kouká velký problém pro USA...
     
    37:34
    Kenny Connors (USA) se zvedá z trestné lavice a míří do sprch, v Monctonu dnes dohrál! Pětiminutový trest za vražení na hrazení za něj odpyká Duke.
     
    37:52
    Spojené státy dlouhé oslabení zahájily dobře a vyhazují kotouč až ke Gajanově brankovišti.
     
    38:24
    Po Mešárově střele z kruhu ještě přišla série dorážek z hranice brankoviště, Mbereko ale tentokrát nepovolil a jeden z jeho spoluhráčů pak puk vyhodil.
     
    38:55
    Libor Nemec drží puk v neutrální zóně, Slovensko hledá cestu zpět do ofenzivní třetiny.
     
    39:00
    Ohlášena poslední minuta druhé třetiny!
     
    39:30
    Dvorského zakončení bylo zblokováno, kotouč se od protihráče odrazil do ochranné sítě.
     
    39:53
    Američané mají poslední sekundy prostřední části pod kontrolou, druhá třetina pomalu končí.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 0:01.
     
    Tohle byla pro slovenské mladé pušky třetina snů! Po vyrovnaných úvodních minutách svěřenci Ivana Feneše zaskočili papírového favorita třemi slepeným brankami, a do posledního dějství v Avenir Areně vstoupí s dvougólovým náskokem. Utkání tak mají velmi slibně rozehrané a míří vstříc cennému a především důležitému bodovému zisku. Dotáhnou duel do vítězného konce, nebo USA ještě neřekly své poslední slovo?
     
    Střely na branku: 16 – 21.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:09
    Máme tu poslední dějství. Dylan Duke sedí na trestné lavici, kde stoprocentně stráví ještě dvě a půl minuty. Potenciální slovenský gól ho nevysvobodí.
     
    40:46
    Lipkin využil trochu laxního přístupu Slováků a pomalou přihrávku podél hranice útočného pásma vyšťouchl za modrou čáru. Amerika se kvalitně brání.
     
    41:36
    Tentokrát Spojeným státům ulehčil situaci Behrens, který vyhodil puk až za Gajanovu klec.
     
    42:03
    Z vyššího trestu pro Connorse zbývá ještě půlminuta, Slovensku se nedaří Mbereka dostat pod tlak. USA dlouhé oslabení zvládá naprosto exemplárně.
     
    42:43
    Oba týmy hrají v plném počtu, Amerika je po pěti minutách na hrací ploše v pěti. Slováci během dlouhé přesilovky na Mbereka poslali jen tři střely.
     
    43:12
    Podél mantinelu ve slovenské třetině se teď bojuje o kotouč, do tahanice je zapojeno několik hráčů.
     
    43:43
    Spojené státy drží hru před brankou Adama Gajana, Slovensku se teď nedaří se dostat ke kotouči a znovu se přesunout do útočného pásma.
     
    44:20
    Hutsonovo nahození se zastavilo na clonícím spoluhráči, Gajan tak tentokrát nemusel zasahovat.
     
    44:56
    McGroarty z prostoru pro vhazování slovenskou branku výrazně přestřelil. USA se nevzdávají, před týmem Ivana Feneše je pěkně náročných patnáct minut.
     
    45:40
    Po McGroartyho zakončení z voleje přišla chaotická skrumáž, se kterou si ale maskovaný strážce slovenské klece poradil. Teď to nemá vůbec jednoduché.
     
    46:17
    Žlnka krátkou přihrávkou vysunul do útoku Dvorského, jehož projektil Mbereko vyrazil do rohu.
     
    46:51
    Cooleyho za americkou brankou pronásledoval protihráč, útočník ale nakonec stihl včas rozehrát puk dopředu.
     
    Střely na branku: 18 – 25.
     
    47:19
    Pod další neúspěšné zakončení Spojených států se podepsal Hughes, který z kruhu trefil jen mantinel.
     
    47:44
    Slovensko už poněkolikáté vyhodilo kotouč na zakázané uvolnění, další vhazování se uskuteční po pravé ruce dosud výborného Adama Gajana.
     
    Dnešní utkání sleduje 6 438 diváků.
     
    48:15
    Slováci se dostali do přečíslení tři na dva, Šotek střelou z pravé strany neuspěl. Pár sekund nato to z podobné pozice zkusil znovu, Mbereko opět připraven.
     
    48:35
    Na McGroartyho se nalepil protihráč a nedovolil mu z prostoru před brankovištěm zakončit, Amerika se ale i nadále drží v útočném pásmu.
     
    48:51
    Tohle byla obrovská šance pro Slovensko! Šotek vybojoval puk u mantinelu a posunul ho na střed na volného Žlnku, jehož krátký únik položený Mbereko vychytal! Skvělý zákrok!
     
    49:43
    Dvorský se teď blýskl jedovatou tečí, Mbereko měl znovu co dělat! Slovensko se nehodlá k výhře probránit a chce si pojistit svůj náskok!
     
    50:28
    Své ofenzivní kvality teď dávají na odiv zase hráči Spojených států, kteří kombinují v útočném pásmu.
     
    50:46
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Neuvěřitelný výkon svěřenců Ivana Feneše se bez bodového zisku neobejde, Slovensko má k famózní výhře už opravdu blízko! PETER REPČÍK se odpoutal od bránícího protihráče a svůj nájezd uzavřel zakončením z hranice brankoviště. Mbereko sice zakročil včas, kotouč se ale následně od vracejícího se amerického zadáka odrazil za čáru – 5:2! Asistence: Jozef Kmec.
    50:46 Peter REPČÍK - 5:2
     
    51:39
    Americká střela z prostoru mezi kruhem a modrou čarou se neujala, puk končí za brankovištěm.
     
    52:14
    Za slovenskou klecí teď někdo zahrál puk vysokou holí, máme tu nejspíš poslední komerční přestávku.
     
    Střely na branku: 23 – 27.
     
    52:27
    Dění běželo jen pár sekund, Slováci pak vyhodili puk na zakázané uvolnění. Vhazování u Gajana.
     
    52:46
    Gajan si po přerušení pohrává s kotoučem, který lapil do své rukavice. Z křídla ho chtěl překvapit Lucius, gólman měl ale amerického forvarda přečteného.
     
    53:22
    Rychlou sérii přihrávek z prostoru pro vhazování uzavřel Hughes, který ale slovenskou klec minul.
     
    53:57
    Těsně před americkým brankovištěm teď Mberekovi znepříjemňoval život Šotek, který ale za strážce svatyně nakonec puk neprotlačil.
     
    54:34
    Další únik Slovenska! Čiernikovi ovšem puk ujel z hokejky, a Mbereka tak pořádně neprověřil. Brankář USA kotouč hravě vytěsnil betonem.
     
    54:40
    Komplikace pro Slovensko, Servác Petrovský (SVK) těsně po vhazování omylem vyhodil puk nad mantinel. Fenešovi svěřenci půjdou do čtyř.
     
    54:40
    Mbereko míří na střídačku, Amerika zkusí štěstí v dvojnásobné početní výhodě!
     
    55:08
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Tak pozor, v Monctonu to možná bude ještě hodně zajímavé! Spojené státy se prosazují při hře šest na čtyři a stahují své manko na dva góly! Gauthierova střela se od protihráče odrazila do Gajanova betonu a odtud šla na hůl nehlídaného TYLERA BOUCHERA, který z pozice u tyčky zakončil do takřka prázdné branky – 5:3! Asistence: Cutter Gauthier, Logan Cooley.
    55:08 Tyler BOUCHER - 5:3
     
    55:58
    Slovenská klec je pod obrovským tlakem, tohle by pro tým kouče Feneše nemuselo dopadnout dobře! Gajan se teď musí hodně otáčet!
     
    56:42
    Mešár vyhodil puk na zakázané uvolnění, Kaidan Mbereko se znovu klidí z hracího pole. Americká klec po krátké době opět zeje prázdnotou!
     
    57:02
    Slovensko drží puk u mantinelu za svou klecí a odkrajuje cenné vteřinky ze zbytku základní hrací doby.
     
    57:11
    Gajan čelil prudkému zakončení z modré čáry, Blakeovu ránu betonem vyrazil do ochranné sítě. Divoký závěr zápasu se tak na malou chvíli zastaví.
     
    57:30
    Dalším pánem na holení byl Red Savage, Adam Gajan si s jeho dorážkou poradil a puk schoval do své výstroje. Slovenský brankář podává excelentní výkon.
     
    57:36
    Vyhozený kotouč nyní minul opuštěnou americkou branku o několik centimetrů. Cestou na druhý konec hrací plochy byl zřejmě tečován, icing to není.
     
    58:00
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny!
     
    58:01
    Slovensko tentokrát pryž poslalo do rohu kluziště, teď už to zakázané uvolnění bylo. Přerušuje se.
     
    58:22
    Gajan při přesunu k opačné tyči nedopatřením vyhodil klec z její předepsané pozice. Funtek si po přerušení za brankovištěm vyřizoval účty s jedním z protihráčů, rozhodčí je ale od sebe rychle oddělili.
     
    58:53
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Máme hotovo, slovenské mladé pušky dnes udělaly klíčový krok směrem k postupu do vyřazovacích bojů a po úctyhodném výkonu poráží Spojené státy! Prázdnou branku ze svého obranného pásma zasáhl ALEX ČIERNIK – 6:3! Svěřenci Ivana Feneše si zaslouží všechnu čest! Asistence: Šimon Nemec.
    58:53 Alex ČIERNIK - 6:3
     
    59:28
    Utkání se už jen dohrává, Mbereko zůstává v brankovišti. Savage nyní operuje s pukem na kruhu.
     
    59:56
    No, co si budeme nalhávat, tohle se dalo čekat. Po souboji o puk v rohu za Gajanem vznikla skupinová strkanice, ještě se bude trestat.
     
    59:56
    Celou kočkovanou odstartoval zákrok na Repčíka, po které se rozhodl svého spoluhráče pomstít Bačo. Ten poměrně dlouho držel jednoho z protihráčů u ledu, přitom mu zatlačil hokejkou na krk.
     
    59:56
    Verdikt pro Roberta Bača (SVK) zní pět minut a do konce utkání, prvotní zákrok na Repčíka se pak obejde bez trestu. Na poslední čtyři sekundy utkání na lavici usedne paradoxně Repčík.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči utkání:
    Adam GAJAN – Tyler BOUCHER.
     
    Dva dny po parádním českém vítězství nad Kanadou si překvapivý úspěch nad papírovými favority připisují také Slováci, kteří poráží Spojené státy 6:3! Tým Ivana Feneše dnes v Avenir Centre podal po všech směrech výborný výkon a vyhrává naprosto zaslouženě.
     
    USA po první třetině vedly 2:1, Slovensko pak po pauze šokovalo své soupeře studenou sprchou a v rozmezí několika desítek sekund otočilo na 4:2. Náskok pak až do konce utkání nepustilo, odolalo místy enormnímu americkému tlaku a připsalo si veledůležité tři body.
     
    Hvězdy a pruhy se nově ocitly na předposledním místě ve skupině a zítra je čeká důležité velmi střetnutí se Švýcarskem, které si nemohou dovolit ztratit, pokud si nechtějí výrazně zkomplikovat život. Slováky pak v pátek večer čeká zápas s nepříjemným Lotyšskem.
     
    Střely na branku: 26 – 36.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (00:53:16)
    Marken.cz

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 3. L. Nemec (Žlnka, Š. Nemec), 31. Dvorský (Štrbák, Repčík), 32. Bačo (Groch, Kmec), 34. Mešár (Š. Nemec, Šotek), 51. Repčík (Kmec), 59. Čiernik (Š. Nemec) – 5. Boucher (McGroarty, Gauthier), 7. Brindley (Hutson, Stramel), 56. Boucher (Gauthier, Cooley)


    Slovensko: Gajan (Marinov) – Š. Nemec (C), Funtek, Štrbák, Nátny, Kmec, Groch, Bečár – Mešár (A), Petrovský, Honzek – Sýkora, Dvorský, Čiernik – Žlnka, L. Nemec (A), Repčík – Dej, Štefančík, Bačo – Šotek.
    Trenér: Ivan Feneš.

    USA: Mbereko (Augustine) – Peart, Hughes (C), Hutson, Chesley, Ufko, Behrens (A), Mittelstadt – Gauthier, Snuggerud, Cooley – McGroarty, Blake, Lucius – Boucher, Savage (A), Duke – Brindley, Connors, Stramel – Lipkin.
    Trenér: Rand Pecknold.

    Rozhodčí: Magnusson (SWE), Salonen (FIN) – Goncalves (FRA), Grillo (USA).

    Diváci: 6 438
    ocianews.com