Jihlava – Sparta 3:2 (kon.) | Kometa Brno – Plzeň 3:0 (kon.) | Liberec – Mountfield HK 0:1 (kon.)
K. Vary – Vítkovice 0:1 (kon.) | HC Litvínov – Třinec 1:2 (kon.) | Olomouc – Zlín 2:4 (kon.)
Mladá Boleslav – Pardubice 1:3 (kon.)
konec
Bílí Tygři Liberec
0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Mountfield HK
Sobota 14.01.2023, 13:00 • Home Credit Arena, Liberec • DHL Extraliga juniorů • 40. kolo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky mládežnického hokeje. Základní část DHL extraligu juniorů spěje do finále. Liberec doma vyzve Hradec Králové.
     
    BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

    Liberečtí junioři si v novém kalendářním roce zkomplikovali situaci v boji o elitní osmičku. Aktuálně totiž táhnou sérii pěti proher v řadě. V minulém utkání s Pardubicemi (1:2) už nicméně brali alespoň bod a naznačili, že by v sobotu mohli nepříjemnou šňůru na domácím ledě ukončit.
     
    MOUTFIELD HK

    Hradci se sezóna nevyvíjí vůbec podle představ, východočeský klub bojuje hlavně o extraligové přežití. Na předposledním místě aktuálně drží náskok šesti bodů na sestup, do Liberce navíc pojede se dvěma prohrami v zádech. Udělá důležitý krůček k záchraně?
     
    Úvodní sestavy:

    Bílí Tygři Liberec: D. Král (Krátký) – Koštoval, Patzelt, Hladík (A), Ehrenberger, Culek, Meisel, Duschka – Plos, Jenčovský (C), Gajda – Kříž, Hois, Jansa – J. Pérez (A), Fiala, Janata – Bačkovský, Przybyla, Hrabčák.
    Trenér: Richard Lobo

    Mountfield HK: Kasal (Mrázek) – Hrbek, Pavič, Táborský, Havlíček (C), Hušek, Bezpalec – Idžan, L. Král, Klíma, Novotný, Matěj Beneš (A), Leden, Giesl, Moravec, Pajer, Michal Beneš (A).
    Trenér: Jiří Janoušek.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:49
    Oba týmy to v první minutě zkoušejí. Pajer to v útočném pásmu udělal dobře a posílal střílenou přihrávku před bránu, puk odehrál připravený Ehrenberger.
     
    01:02
    Filip Kříž nabral rychlost a z pravé strany se protlačil až před královéhradeckou bránu. Před gólmanem si puk přehodil na forhend, Jan Kasal si poradil.
     
    01:49
    Hradec právě vstřelil branku!
    Král prostřelil Krále a Mountfield rychle vede! Jiří Klíma nabil mezi kruhy LUKÁŠI KRÁLOVI, který měl spoustu času na zakončení a švihem pod lapačku překonal Daniela Krále. Asistence: Jiří Klíma, Petr Moravec.
     
    03:04
    Liberečtí trošku překombinovali útočnou akci. Filip Kříž se nakonec dostal alespoň k bekhendovému pokusu v obležení protihráčů, nicméně střela nebyla dostatečně důrazná na to, aby mohla Kasala zaskočit.
     
    03:59
    Dva hradečtí útočníci mířili proti samotnému obránci Meiselovi, který ovšem přihrávku dokázal lehce tečovat. To domácí možná zachránilo, protože Jiří Klíma už pak střílel bekhendem a Daniel Král kotouč našel ve výstroji.
     
    04:50
    Hois dostal od Plose těžkou přihrávku na modrou čáru do bruslí. Alespoň tedy puk nasměroval do rohu, aby nehrozil brejk hostů.
     
    05:31
    Hezky to udělal aktivní Filip Kříž, který v rychlosti přejel modrou čáru a kvalitní střelou švihem vyprášil lapačku královéhradeckého gólmana Kasala.
     
    05:44
    Lukáš Plos netradičně operoval na modré čáře, kam mu nabil Jaromír Pérez. Plosova dělovka se pak odrazila od Kasalova betonu mimo královéhradeckou klec.
     
    06:58
    Nepřesná rozehrávka Severočechů zapříčinila zakázané uvolnění.
     
    07:06
    A další icing domácího celku, kterému se teď nedaří přechod z vlastní obranné třetiny.
     
    07:40
    Bezpalcovo lehké nahození ze středního pásma Král rychle vytřepal z lapačky a rozehrál. Hradec se posléze do útoku vrátil a liberecký brankář musel řešit střelecký pokus z levého křídla.
     
    08:12
    Jaromíru Pérezovi vylétla hokejka z ruky a kuriózně zasáhla rozehrávajícího spoluhráče Lukáše Meisela. Ten zachoval chladnou hlavu a i tak přihrál přesně.
     
    08:48
    Matěj Giesl se protáhl po pravé straně a nebezpečně přihrával před bránu, kde Matěji Lednovi ke štěstí Liberce projel kotouč mezi bruslemi.
     
    09:28
    Filip Kříž to vzal na sebe, projel do ofenzivní třetiny a pálil přes obránce Bezpalce, který jeho střelu srazil vysoko do ochranné sítě.
     
    09:42
    Matěj Beneš si teď vysloužil ovace hradecké střídačky, když povedeným hitem poslal na ledovou plochu Ehrenbergera.
     
    10:21
    Lukáš Pajer už se dostal z ideální střelecké pozice, zkusil to tedy alespoň z ostrého úhlu bekhendem. Daniel Král byl připravený a střelu kontroloval.
     
    11:07
    Jaromír Pérez už si puk šteloval ke střele zpoza bránícího hráče, jenže v klíčový moment nechal kotouč za sebou a Hradec mohl otočit hru.
     
    12:00
    Gieslův překvapivý bekhend brankáře Krále nezaskočil. Bude se vhazovat.
     
    12:13
    Teď už to z hradecké strany bylo zajímavější, Lukáš Pajer totiž dostal nabito za kruhy a ranou z první těsně minul libereckou bránu.
     
    12:40
    Na druhé straně znovu zahrozil zatím jednoznačně nejnebezpečnější liberecký útočník Kříž, který si potáhl kotouč do levého kruhu a protáhl Jana Kasala.
     
    13:44
    Jakub Hladík pro Liberec udržel útočné pásmo, jenže spoluhráči už střídali. Domácí tedy z dobré Hladíkovy práce tentokrát nic nevytěžili.
     
    14:09
    Hru přerušuje liberecký ofsajd.
     
    14:37
    Kasal před napadajícím Jenčovským odpálil puk možná trošku riskantně středem – ukázalo se to nicméně jako dobré řešení, Hradec totiž měl zajímavě rozjetý brejk. Nakonec si ho však sám pokazil nepřesností u levého mantinelu.
     
    15:58
    Dobrá akce od Liberce. Radek Janata na sebe natáhl protihráče a vybídl Patzelta, který okamžitě střílel. Před brankovištěm navíc ukázkově clonil Hrabčák, který Kasalovi ještě znepříjemnil zákrok.
     
    16:12
    Radek Janata se protlačil až k bekhendovému pokusu z levého křídla. Jan Kasal si bližší tyčku pohlídal a skóre se zatím nemění.
     
    17:27
    Hladík i s přispěním štěstí udržel puk u hrazení a hledal z pravém kruhu Petra Gajdu, jehož ránu zastavil pozičně dobře postavený obránce.
     
    18:19
    Pajer přihrávkou po modré lajně vyzval ke střele Šimona Táborského, který vsadil na razanci a dělovkou z dálky vyprášil betony Daniela Krále.
     
    19:13
    A další hradecký pokus od modré, tentokrát střílel kapitán Havlíček. Král má další zákrok.
     
    19:29
    Plosova skákavá přihrávka se dostala až k Petru Gajdovi, který ve středním pásmu nabral rychlost, přejel modrou čáru a svižnou střelou zápěstím prověřil zatím bezchybného Jana Kasala.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Po dvaceti minutách vypadá skóre lépe pro Hradec, který na libereckém ledě vede 1:0. Hosté byli v úvodní třetině mírně lepší, Severočeši se zatím do větších příležitostí dostávají těžko.
     
    Další třetina začne přibližně v 13:42.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:29
    Hradec se usadil v útočném pásmu. Matěj Giesl to zkusil po průjezdu s kotoučem z ostrého úhlu, libereckou branku se mu trefit nepodařilo.
     
    22:08
    Ondřej Culek nabízel od modré čáry puk na teč Jaromíru Pérezovi, který to měl s obráncem na zádech těžké a Kasala k zákroku nedonutil.
     
    22:40
    Dobrá akce Hradce. Jiří Klíma zakončoval bez přípravy, ale minul.
     
    23:09
    Lukáš Pajer si počkal na správný okamžik ke křižné přihrávce, po které Matěj Havlíček z první minul z části odkrytou domácí bránu!
     
    23:24
    A je tu první vyloučení zápasu. Za hákování usedá na trestnou lavici liberecký kapitán Mikuláš Jenčovský.
     
    24:10
    Mountfield postupně zvyšoval tlak v útočném pásmu. Matěj Havlíček pak z pravého kruhu přihrávkou na střed oslovil Lukáše Krále, který puk pohotově tečoval. Brankář Daniel Král se fantasticky roztáhl a betonem zachránil svůj tým od druhého inkasovaného gólu.
     
    24:52
    Liberec se konečně osvobozuje.
     
    25:30
    Liberečtí oslabení přečkali a jsou kompletní. Dále se nicméně musejí bránit, od modré to zkoušel David Pavič, který o pořádný kus minul.
     
    26:05
    Mikuláš Jenčovský si dobrým pohybem vynutil vhazování v útočném pásmu. Bílí Tygři mají šanci po minutách bránění znovu něco vymyslet směrem do ofenzivy.
     
    26:29
    Teď se ale Severočeši provinili zakázaným uvolněním, hra se tedy stěhuje zpátky před Krále.
     
    27:07
    Gajda nastartoval kupředu Plose, který se s kotoučem dostal až za bránu a chytrou zadovkou hledal najíždějícího Jakuba Ehrenbergera. Ke smůle domácích přihrávka nebyla dostatečně přesná.
     
    27:24
    Filip Kříž se dostal ke střele z nadějné pozice mezi kruhy. Jan Kasal vytáhl ukázkový semafor a šanci chytil!
     
    28:35
    Matěj Beneš se povedenou stahovačkou zbavil bránícího hráče. Další Tygr už se mu postavil do cesty včas a nenechal ho zakončovat z mezikruží.
     
    29:30
    Petr Gajda práskl do kotouče z prostoru před střídačkou a byla to pořádná rána. Jan Kasal ji pohotově vyrazil do rohu hřiště.
     
    29:56
    Podražení v podání Vojtěcha Hoise rozhodčím neuniklo, Hradec si zkusí druhou přesilovku.
     
    30:19
    Střelecký pokus Pajera z osy byl možná lehce tečovaný, puk totiž nakonec zamířil do Králova protipohybu. Liberecký gólman znovu podržel svůj tým.
     
    30:58
    A znovu Lukáš Pajer – tentokrát obdržel pas na modrou čáru, do puku se opřel bez přípravy a Král jeho bombu krotil nadvakrát.
     
    31:11
    Richard Patzelt odpálil kotouč do bezpečí a ulevuje svému mužstvu.
     
    31:52
    Tohle byl zatím možná nejhezčí moment utkání! Petr Moravec dlouho držel puk, až luxusní diagonálou od modré čáry vybídl k zakončení do prázdné brány u tyčky stojícího Michala Beneše. Daniel Král ovšem vytasil zákrok zápasu, když se dokázal fantasticky přesunout a betonem chytit už naprosto jasný gól.
     
    31:52
    Liberec při velké šanci soupeře fauloval a Petr Przybyla dostává dvě minuty za vysokou hůl.
     
    32:55
    Mountfield má v přesilovce chvílemi opravdu velký tlak, domácí v čele s Králem odolávají s vypětím všech sil.
     
    33:27
    Kříž sáhl do hradecké kombinace a domácí mohli alespoň částečně vystrídat.
     
    33:44
    V závěru přesilovky ještě u brankoviště nebezpečně operoval Matěj Giesl, který po rychlé otočce zametl kotouč mimo tři tyče.
     
    34:12
    Výborně hrající Filip Kříž se v rychlosti dostal až za hradeckou bránu a snažil se ji objet. Jan Kasal proti jeho šanci natáhl beton a ustál i další snahu libereckých hráčů o dorážky.
     
    35:00
    Zatím asi největší šanci Liberce neproměnil Vojtěch Hois, kterému se otevřela cesta až mezi kruhy. Na střelu měl spoustu času, jenže na Kasala si nepřišel!
     
    35:56
    Dalekonosný pokus Hrabčáka srazili Východočeši na zadní plexisklo.
     
    36:41
    Petr Gajda táhl libereckou akci. Zpoza pravého kruhu vzal střelu na sebe, Jan Kasal si na kotouč jemně sáhl vyrážečkou a srazil ho mimo.
     
    36:53
    Slušnou šanci měl na hokejce domácí obránce Koštoval, který si připravil ránu z pravého kruhu. Brankář Kasal je zatím neprůstřelný.
     
    37:32
    Jiří Klíma zasáhl soupeře vysokou holí a Severočeši mají k dispozici první přesilovou hru. Ještě před jejím začátkem si domácí střídačka vybírá oddechový čas.
     
    37:43
    Hradečtí rychle odpalují kotouč daleko od své brány, Tygři se musejí vracet.
     
    38:18
    Liberec se zatím nemůže usadit v útočném pásmu, Hradec skvěle brání.
     
    38:37
    A puk znovu míří až na zadní mantinel za bránou Daniela Krále...
     
    38:54
    Michal Beneš přidává další úspěšné vyhození. Tahle přesilovka zatím v podání Severočechů není vůbec vydařená.
     
    39:28
    Liberecká přesilovka končí o čtyři vteřiny dříve. Samuel Jansa totiž sekl protihráči do hokejky a inkasuje dvě minuty.
     
    39:51
    Moravec dokázal zastavit Patzeltovu snahu o vyhození. Následně přihrál Pajerovi, který chtěl obehrát bránícího Ehrenbergera, ale nepřišel si na něj.
     
    39:59
    A síly na ledě se znovu vyrovnávají. Lukáš Pajer teď v poslední vteřině předvedl hodně zbytečný zákrok prakticky mimo hru, a dostává trest za nedovolené bránění. Následuje ještě jedno vhazování po levé ruce královéhradeckého brankáře Kasala.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá část už byla na šance bohatší, jenže paradoxně se v ní skóre ani jednou neměnilo. Oba brankáři předvádějí famózní výkony. Hra se v této třetině už začala také trošku kouskovat fauly. Mountfield stále vede těsně 1:0.
     
    Další třetina začne přibližně ve 14:28.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:00
    Hraje se ve čtyřech na obou stranách, puk se více nachází na libereckých hokejkách, ale žádnou příležitost jsme zatím neviděli.
     
    41:37
    Bílí Tygři měli ve zkrácené přesilovce další obrovskou šanci. V situaci tři na dva předložil Jaromír Pérez kotouč Filipu Křížovi, který byl úplně sám před Kasalem. Královéhradecký gólman nadále drží nulu.
     
    42:50
    Hušek trefil střelou nohu Péreze, načež po souboji sám padl na led. Bylo to ale nezaviněné, rozhodčí nechávají hru pokračovat.
     
    43:27
    Lukáš Plos obdržel přihrávku za kruhy a střílel zápěstím. Hosté jeho pokus srazili.
     
    44:18
    Moravec se na modré čáře otočil čelem k bráně a nahodil puk, který ještě před Králem nebezpečně tečoval Matěj Leden. Teď měli Severočeši štěstí, že kotouč proskákal těsně okolo tyčky.
     
    45:10
    Samuel Jansa číhal úplně volný na levém kruhu, kam také dostal přihrávku a ještě si vylepšil pozici. Jan Kasal proti ráně na přední tyč zasáhl vyrážečkou.
     
    45:40
    Samuel Fiala u mantinelu dohrál protihráče, se kterým to teď nevypadá příliš dobře. O faul se podle všeho nejednalo, na led každopádně míří zdravotník.
     
    Hradecký hráč stále nehybně leží na ledě. Na dálku těžko identifikovat, o koho se jedná.
     
    Jedná se o hradeckého kapitána Matěje Havlíčka, který se nakonec s výraznou podporou spoluhráčů dostává na střídačku. Věřme, že z toho nebude nic vážnějšího.
     
    45:53
    Hra po nepříjemných minutách znovu pokračuje. Pro Hradec teď určitě bude obrovská motivace postavit se za zraněného kapitána a dovést utkání do vítězného konce.
     
    46:13
    Zakázané uvolnění Východočechů.
     
    46:23
    Liberečtí to teď zkoušejí ze všech pozic. Jako zatím poslední prověřil Kasala od modré Meisel.
     
    46:44
    Spolupráce dvou Lukášů – nahození Meisela ve slotu tečoval Plos, puk dojel na betony připraveného gólmana Mountfieldu.
     
    47:23
    Filip Kříž se protáhl okolo Šimona Táborského a snažil se o střelu bekhendem, v níž už mu zabránil další bránící hráč.
     
    49:01
    Hrabčák dobře napadal Bezpalce a získal puk. Nahrávkou pod sebe následně hledal v dobré pozici Jenčovského, jemuž se vypálit nepodařilo.
     
    49:32
    Před hradeckou bránou se teď strhly velké zmatky, puk byl schovaný pod těly u brankoviště. Severočeši z toho kýžené vyrovnání nevytěžili.
     
    50:17
    Zakázané uvolnění Liberce.
     
    51:44
    Bílí Tygři udrželi útočné pásmo a střílet mohl Samuel Jansa, který si puk od modré čáry potáhl o trošku blíže ke Kasalovi. Ten ovšem i tak předvedl další zákrok, tentokrát kotouč nasměroval vyrážečkou do ochranné sítě.
     
    51:52
    Krátce po vyhraném vhazování střílel od modré Lukáš Meisel, Kasal znovu zasahuje.
     
    52:26
    Duschka byl u vyhozeného puku jako první, píská se královéhradecký icing.
     
    53:10
    Michal Beneš krásně narazil puk Lukáši Pajerovi, kterému kotouč při snaze o blafák ujel, ale i tak to bylo pořádně nebezpečné. Král totiž musel rychle natáhnout beton ke druhé tyči, akce navíc pokračovala a Hradečtí se dostali k sérii dorážek. Nakonec se kotouč možná dostal až za čáru, ale rozhodčí signalizují, že liberecký gólman ho už měl pod kontrolou a skóre zůstává i po téhle akci beze změny – 0:1.
     
    54:15
    Liberci už se krátí čas, teď se navíc píská zakázané uvolnění domácích hokejistů.
     
    54:23
    Samuel Jansa chtěl při rychlé akci Severočechů vrátit puk Křížovi. Přihrávka byla moc dlouhá, puk dojel až k brankáři hostů.
     
    54:33
    Michal Beneš mohl výrazně přiblížit svůj tým k výhře. Před Králem už byl sám, liberecký gólman zakročil vyrážečkou!
     
    54:50
    Obrovská šance vzápětí i na druhé straně. Koštoval pěknou střílenou přihrávkou vybídl k teči aktivního Samuela Jansu, který puk zblízka usměrnil těsně mimo.
     
    55:48
    Mountfield vyhazuje na zakázané uvolnění.
     
    55:53
    Meiselovu střelu Kasal skoro neviděl, za dorážkami se ještě tlačil důrazný Jenčovský. Brankář Východočechů zůstává i nadále nepřekonaný, na čemž nic nemění ani následná šarvátka.
     
    56:02
    Hradci Králové se znovu nepodařilo rozehrát a následuje další zakázané uvolnění.
     
    56:18
    Pajerův oblouček ze středního pásma metr před Králem nepříjemně skočil o led. Liberecký brankář se zaskočit nenechal a ještě rychle rozehrál, aby se nevhazovalo před jeho klecí.
     
    57:23
    Základní hrací doba se chýlí ke konci a hostům se daří držet puk daleko od své brány.
     
    57:48
    Ondřej Culek zpoza branky vybídl k ráně z první Jaromíra Péreze, který rozvlnil brankovou síť ke smůle Tygrů pouze z boku.
     
    58:30
    Koštovalovo nahození bylo výborně zacloněné, puk však přes shluk těl neprolétl.
     
    58:55
    Šimon Táborský teď doslova po hlavě skočil proti další ráně a srazil ji do ochranné sítě. Následuje buly, na které už se Liberečtí sjíždějí se šesti bruslaři v poli.
     
    59:37
    Hušek vyhodil puk až k zadnímu mantinelu, icing se nepíská se Tygři už nemají moc času.
     
    Konec zápasu.
     
    Rychlý gól ve druhé minutě a pak už nic. Hradec Králové v souboji skvělých brankářů vyhrál v Liberci těsně 1:0 a udělal důležitý krok k záchraně. Bílí Tygři naopak stále čekají na první vítězství v novém kalendářním roce a po dnešku ztratili pozici v nejlepší osmičce.
     
    Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (15:19:25)
    Marken.cz

    Ondřej Belák

    Branky a nahrávky: 2. L.Král (Klíma, Moravec)


    Bílí Tygři Liberec: D. Král (Krátký) – Koštoval, Patzelt, Hladík (A), Ehrenberger, Culek, Meisel, Duschka – Plos, Jenčovský (C), Gajda – Kříž, Hois, Jansa – J. Pérez (A), Fiala, Janata – Bačkovský, Przybyla, Hrabčák.
    Trenér: Richard Lobo

    Mountfield HK: Kasal (Mrázek) – Hrbek, Pavič, Táborský, Havlíček (C), Hušek, Bezpalec – Idžan, L. Král, Klíma, Novotný, Matěj Beneš (A), Leden, Giesl, Moravec, Pajer, Michal Beneš (A).
    Trenér: Jiří Janoušek
    thejrc.org