Akademici Plzeň – HC UP Olomouc 4:3 (kon.) | VUT Cavaliers Brno – Black Dogs Budweis 1:10 (kon.) | Engineers Prague – BO Ostrava 7:2 (kon.)
konec
Akademici Plzeň
4:3 (1:2, 1:0, 2:1)
HC Univerzita Palackého v Olomouci
Středa 18.01.2023, 19:30Univerzitní liga ledního hokeje • 14. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.
     
    Zdravím všechny fanoušky a příznivce univerzitního sportu!

    Dnes nás čeká další, už 14. kolo Univerzitní ligy ledního hokeje, my se konkrétně zaměříme na souboj dvou týmů z naprosto opačných pater tabulky, kdy vedoucí Akademici Plzeň přivítají na svém ledě trápící se Olomouc.

    Začínáme v půl osmé večer, při sledování dnešního zápasu Vám přeji příjemnou zábavu.
     


    Jak už jsem zmínil, Akademici jsou (možná trošku překvapivě) vedoucím týmem celého ligového pořadí! I když, překvapivě... To je diskutabilní. Západočeši loni došli až do nervy drásajícího finále, nicméně jejich postup až mezi nejlepší predikoval málokdo. A i letos, bych je (při vší úctě ke kvalitám týmu) na první dobrou zařadil za oba pražské týmy, případně Black Dogs či MUNI (které mimochodem schytalo od Plzně krutý debakl 0:8...). Akademici mé předpoklady úspěšně vyvracejí a za své výtečné výkony zaslouží kredit! Spoleh je především na Marka Princla, který vládne bodování celé soutěže a samozřejmě Jonáše Štekra (95.21%), nejlepšího gólmana v lize. Především jejich výkony jsou vskutku fenomenální!

    Poslední tři zápasy:

    UK Prague vs Akademici 0:2
    Cavaliers vs Akademici 2:9
    HC MUNI vs Akademici 0:8

    Tři nejproduktivnější hráči:

    Marek Princl 14+18
    Vít Reitspies 11+15
    Jakub Vavřička 2+14



    V Olomouci není předposlední místo žádným překvapením. I když pozor! Loni UPOL pronikla do play off z posledního místa, pak ale ve čtvrtfinále srazila MUNI 2:0 na zápasy a rázem z toho bylo semifinále! Nicméně, trošku problém je, že letos je situace obrácená a Riders Pardubice jsou osmí s drobným náskokem na Olomouc. Před rokem to bylo přesně naopak, každopádně zásadní je, že Moravané jsou momentálně bez play off a do konce základní části zbývají poslední čtyři duely. Dnes se tak Olomouc zkusí na suveréna ligy vytáhnout, nic jiného jí nezbývá.

    Produktivita je pro Univerzitu Palackého problém. Filip Palička má sice přes bod na zápas, ale taky jenom sedm zápasů na kontě. Plný počet zápasů má málokdo, naopak spousta borců se pohybuje na zhruba na polovině. A když si to srovnáte třeba právě s Akademiky, tak je vidět, že bodová produkce je skutečně špatná...

    Poslední tři zápasy:

    Riders vs Olomouc 6:2
    Olomouc vs Black Dogs 2:6
    Engineers vs Olomouc 3:6

    Tři nejproduktivnější hráči:

    Filip Palička 4+4
    Adam Procházka 2+5
    Michal Šembera 3+3
     
    Úvodní sestavy:

    Akademici Plzeň: Černý (Štekr) – Beer, Houdek, Prachař Sysel, Kala, Švagr, Štochl, Soukup – Říha, Morawetz, Šibra, Hanzlík, Kalus, Markov, Rejzek, Princl, Šiška, Reitspies, Šucha

    HC Univerzita Palackého v Olomouci: Franc – Dubovči, Kuchař, Blaháček – Cach, Palička, Skopal, Lavička, Rosecký, Říčka, Procházka, Sup

    Rozhodčí: Kostourek – Deja, Kaiser.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:23
    Start zápasu se nese ve znamení nepřesností, první útok se nepodařil hostům, následně špatně rozehrával Cach za hosty a Marek Princl za Plzeň. Na řadě je střídání.
     
    01:32
    Obránce David Prachař nahazoval na olomouckou bránu, nicméně kotouč až k Lukáši Francovi nedoputoval.
     
    02:16
    Dobrá šance nahostující straně, Pavel Skopal pálil z ostrého úhlu, nicméně Jiří Černý se nenechal zaskočit a vyráží.
     
    02:47
    Práci má i Lukáš Francl, jenž svižný průnik a následnou střelu Sysla udržel v náručí a přerušuje hru.
     
    02:49
    Robert Kala se do kotouče opřel okamžitě po vhazování, kotouč sice zvláštně zaplachtil, i tak zkrotil.ale hostující gólman neposedný kus černé gumy
     
    03:27
    Vyloučení v týmu HC Univerzita Palackého v Olomouci:
    Adam Procházka – 2 min., podrážení.
     
    04:01
    Zatím je to beze střely, zkoušel to sice Kalus, ten ale trefil jen blokujícího soupeře. Následně Princl ještě tak tak udržel pásmo a kombinace tak může pokračovat. Na puku byl Reitspies i Jakub Štochl, který pálil, Franc připraven.
     
    04:19
    Hra je přerušena vinou posunuté brány, Plzeň zůstane v pásmu.
     
    Štěpán Říha to zkusil, opět zasahuje Lukáš Franc. Na řadě je střídání, na led se vrací elitní lajna s Kalusem, Princlem či Štochlem.
     
    05:49
    Už v plném počtu se do šance dral Marek Princl, jenž využil chybu soupeře v rozehrávce nicméně kotouč mu v poslední chvíli utíká z hole...
     
    05:51
    Z druhé vlny ještě Vít Reitspies, olomoucký gólman připraven.
     
    06:52
    Rána od modré se hostujícímu obránci nepodařila a Šiška mohl dopředu, nicméně kotouč nezkrotil a hrají tak opět Olomoučtí.
     
    06:59
    Dominik Dubovči a jeho bomba z velikého nápřahu, nicméně ani tohle se v hostujícím podání úplně nepovedlo, puk je sražen...
     
    07:29
    Tým Akademici Plzeň právě vstřelil branku!
    Domácí jdou do vedení! Šiška nejprve elegantně vyvezl kotouč z pásma, následně Tomáš Soukup vysunul Jana Šibru do situace 2 na 1, ten šikovně předal na levou stranu MATĚJ MORAWETZ přesně pálí na vzdálenější tyč – 1:0. Asistence: Jan Šibra a Tomáš Soukup.
    07:29 Matěj MORAWETZ - 1:0
     
    08:27
    Teď to Akademici překombinovali, Kalus ještě hledal Hanzlíka, toho si ale hlídal obránce Kuchař a ten nedovolil soupeři zakončit.
     
    08:47
    Vyloučení v týmu Akademici Plzeň:
    Štěpán Říha – 2 min..
     
    09:03
    Dubovči neudrží pásmo a Olomouc musí zpět.
     
    09:15
    Kotouč vyletěl ze hřiště, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    09:40
    Palička zkusil vystřelit z pravého kruhu, Černý se nenechal zaskočit a vyráží.
     
    10:24
    Marek Princl z ničeho nic uháněl do samostatného úniku, zamíchal s pukem a zkoušel prudkou střelu na levou tyč, kde měl ale Lukáš Franc připravenou svou vyrážečku.
     
    10:50
    Domácí v plném počtu.
     
    11:30
    Obránce Tomáš Soukup se z druhé vlny zapojil do útočné akce domácích a tahem pálí, hostující gólman kotouč neudržel, dokázal jej ale alespoň usměrnit mimo tři tyče.
     
    12:47
    Série velikých příležitostí na plzeňské straně! Nejprve ostře pálil David Markov, brankář nic neviděl, dokázal ale vyrazit puk ramenem. Následně byl v jasné tutovce na levé tyči ještě Jakub Šucha, který si ale před odkrytou bránou vylámal zuby na výborném Lukáši Francovi, jenž při tom "tygřím skoku" ztratil hůl...
     
    14:59
    Kalus hledal v mezikruží Reitspiese, který se k puku nedostal a je tak po šanci.
     
    15:29
    Princl centroval před bránu, tam ale ani jeden ze dvou spoluhráčů kotouč neudržel.
     
    16:27
    Olomouc se v posledních minutách dobře srovnala v defenzivě a daří se jim držet domácí akce mimo nebezpečné pozice.
     
    16:39
    Univerzita Palackého Olomouc právě vstřelila branku!
    Vyrovnáno! DOMINIK CACH si najížděl do pásma a šikovně přes obránce vypálil, kotouč před gólmanem Černým nejspíš mírně zaplachtil, muž v masce možná neviděl, těžko říci. Střela se navíc opravdu povedla a výsledek je tak jasný, puk je v síti – 1:1.
    16:39 Dominik CACH - 1:1
     
    17:16
    Univerzita Palackého Olomouc právě vstřelila branku!
    Bum! Olomouc jela v přečíslení 2 na 1, situaci ještě podporoval z druhé vlny Sup. Útočník na pravém křídle ukázal Davidu Lavičkovi aby dal za sebe právě na MICHALA SUPA, který se napřáhl až ke stropu haly a ranou z první prostřelil všechno co mu stálo v cestě – 1:2. Asistence: David Lavička.
    17:16 Michal SUP - 1:2
     
    18:57
    Soukup nahazuje do brankoviště, měl by si ale seřídit mířidla, jelikož o dost mminul.
     
    19:20
    Míjí i Štochl, následně nebezpečně pálí Kalus. Akademici zahájili slušný tlak, nicméně stále jsou trošku opaření a puky jim odskakují.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 20:15.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:05
    První buly pro Filipa Paličku, následně ale Olomouc nahazuje tak nešikovně, že je z toho zakázané uvolnění. Stěhujeme se před France.
     
    20:42
    Ťuk, ťuk a najednou je z toho obrovská šance! Kotouč dostal od Kaluse Princl, který ještě dalším křižným pasem centroval před bránu, kde ale jednomu z plzeňských útočníků kotouč přeskočil hokejku.
     
    21:56
    Rejzek nahazuje kotouč do útočného pásma, tady ale kraluje obránce Rosecký.
     
    22:19
    Lukáš Franc to udělal dobře, když už po icingu potřebovali hosté vystřídat. Franc tak skočil po puku a zasahuje, přičemž ještě tu máme krátkou strkanici.
     
    22:19
    Vyloučení v týmu HC Univerzita Palackého v Olomouci:
    Dominik Kuchař – 2 min., hrubost.
     
    23:07
    To byla rána! Marek Princl se dobře vytočil na střelu, napřáhl se a pálí, Lukáš Franc se fenomenálně přesunul a vyráží ramenem.
     
    23:45
    Tohle bylo dobré přesilovkové střídání, ještě dvakrát pálil Princl , byly tam i další šance. Hosté a především gólman Franc drží. Nyní přichází vyhození.
     
    24:14
    Veliká šance hostů! Filip Palička měl situaci dost těžkou, ale i tak vypálil někam na beton, přičemž Jiří Černý si puk nepohlídal a dorážel Patrik Říčka, jenž se rval do brány ze všech sil. Sebe do sítě dostal, puk ale ne...
     
    24:38
    Vyloučení v týmu Akademici Plzeň:
    Štěpán Hanzlík – 2 min., vysoká hůl.
     
    25:27
    Michal Sup to zkusil z dálky, Černý připraven.
     
    25:31
    Tohle bylo těsné, ale přeci jenom se Olomouci píská postavení mimo hru. Vhazuje se v neutrální zóně.
     
    26:23
    Filip Palička vybojoval kotouč na mantinelu a přelil na poodstoupeného Davida Lavičky, jenž pálí z první! Černý připraven.
     
    26:38
    Hanzlík se ihned zapojuje do hry, když protečoval do pásma, Akademici jdou do útoku!
     
    26:57
    Rána Jakuba Štochla, Franc si tak tak poradil a vyráží kotouč nad bránu.
     
    27:42
    Vyloučení v týmu Akademici Plzeň:
    Jakub Štochl – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo hrací plochu.
     
    28:16
    Cach ještě rozděloval skrz pásmo, pas se mu sice nepodařil tak jak si asi představoval, ale i tak se ke střele nakonec dostane Filip Palička, na kterém si smlsnul Jiří Černý.
     
    28:52
    Další dvě slušné střely, nyní přichází vyhození.
     
    29:05
    Filip Palička zavezl do pásma a hned ostře pálí zápěstím, kotouč letí těsně nad bránu!
     
    29:21
    Patrik Říčka se ještě šikovně snažil obhodit puk o brankáře do sítě, což se mu ale nejspíše nepodaří...
     
    30:15
    Dominik Cach a jeho střela, Jiří Černý přerušuje hru.
     
    30:19
    Filip Palička se hned po buly dral dopředu, Jan Rejzek se rozhodil zatáhnout za ruční brzdu a fauloval.
     
    30:19
    Vyloučení v týmu Akademici Plzeň:
    Jan Rejzek – 2 min., hákování.
     
    31:08
    Olomouc zatím drží puk, nicméně nedaří se jí udržet v pásmu.
     
    31:31
    Před Michalem Supem se otevřel prostor v mezikruží, Sup se napřáhl až ke stropu haly a pálí! Jiří Černý zapracoval svou lapačkou a přerušuje.
     
    32:17
    Michal Sup se snažil přihrávat někam do mezikruží, tam už ale nikdo v modré nebyl a kotouč sbírají Akademici.
     
    32:27
    Jan Rejzek šel z trestné lavice ihned do akce, chvilku to dokonce vypadalo na samostatný únik! Situace nakonec nebyla tak jednoznačná, Rejzek však i tak vypálil, vše ale řeší Lukáš Franc, který přerušuje hru.
     
    33:16
    Signalizovaný faul, poté ještě pálil Princl, ten ale trefil jen nohu jednoho z obránců.
     
    33:26
    Vyloučení v týmu HC Univerzita Palackého v Olomouci:
    Dominik Kuchař – 2 min., podrážení.
     
    33:54
    Petrik Říčka ve vlastním oslabení sám ujíždí na brankáře! Hostující forward zkusil kličku do backhandu, Jiří Černý si dobře vybruslil a zasahuje. Tohle byla výtečná příležitost!
     
    35:08
    Z plzeňského pohledu už je to trošku trápení, Akademici pálí ze všech pozic, kdykoli to jde, nicméně ne a ne tam něco padnout. Pálil třeba Markov, tradičně Princl a další...
     
    35:58
    2 na 1! Marek Princl předal ještě na Víta Reitspiese, jenž si potáhl kotouč do brankoviště a zakončoval po zemi backhandem, jenomže když se nedaří tak se prostě nedaří, kotouč domácímu útočníkovi odskakuje...
     
    37:05
    Morawetz to zkusil z dálky, tohle ale Lukáš Franc vyřeší naprosto v klidu. Je ale přerušeno a Plzeň tak alespoň vybojovala pásmo.
     
    37:23
    Soukup si jako obránce sjel pravým křídlem a pálí, nicméně Franc se natlačil na tyč a vyrazil kotouč.
     
    38:25
    Jan Kalus se prosmýkl až do takové nenápadné šance a střely těsně nad ledem, kotouč cinkl o tyčku a letí mimo.
     
    39:16
    Procházka dostal křižný pas na levé křídlo, na útok to není, nicméně hostující forward alespoň protečuje a jde napadat.
     
    39:51
    Tým Akademici Plzeň právě vstřelil branku!
    Tak konečně! Nejprve tedy za domácí další tutovku spálil po nepovedené střele Šiška, jenomže pak za brankou výborně zapracoval Jakub Šucha, jenž okamžitě přihrál na volného ŠTĚPÁNA HANZLÍKA, který z první propasíroval puk za Lukáše France. Vyrovnáno – 2:2! Asistence: Jakub Šucha.
    39:51 Štěpán HANZLÍK - 2:2
     
    39:51
    Vyloučení v týmu HC Univerzita Palackého v Olomouci:
    2 min. – nesportovní chování.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 21:00.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:42
    Patrik Říčka opět hrozí v oslabení, tentokrát hostující útočník ujížděl pravým křídlem a vypálil, brankář Černý připraven.
     
    41:01
    Hanzlík to zkusil sám, prvního beka obešel, toho druhého ale na modré už nezvládl porazit a musí tak zpět do středního pásma.
     
    41:16
    Říha a jeho rána, Lukáš Franc připraven.
     
    41:39
    Říha opět pálí, tentokrát ale napálil pouze Paličku, jenž vyváží puk z pásma.
     
    42:26
    Šibra na modrou odkud Soukup nahazuje směr Franc, hostující brankář vyráží.
     
    42:44
    Šibra tentokrát před bránu Morawetzovi, který ale nedokázal zpracovat a hra se tak obrací.
     
    43:44
    Dominik Cach si potáhl puk a z pravého křídla pálí, Jiří Černý zaklekl a přerušuje hru, vhazovat se bude po jeho pravici.
     
    44:09
    Dubovčiho jedovka, když se před ním otevřel prostor na modré čáře, Jiří Černý opět zasahuje.
     
    44:12
    Adam Procházka byl před bránou úplně sám, dostal puk a okamžitě pál! Fenomenální zákrok teď vytasil Jiří Černý, jenž pustil hůl, položil se na led a nechal se trefit.
     
    44:44
    Olomouc se nedomluvila, píská se zakázané uvolnění.
     
    46:05
    Říčka za bránou kotouč nevybojuje, hrají Akademici, kteří útočí.
     
    46:39
    Univerzita Palackého Olomouc právě vstřelila branku!
    Světe div se, Olomouc zase vede! Soukupovi se smolně zapletl do rozehrávky rozhodčí, to však nic nemění na tom, že zbytek formace kompletně propadl. DOMINIK CACH se ujal puku, nabízel se tam ještě Palička, nicméně Cach to vzal na sebe, zamířil a parádně trefuje – 2:3. Bez asistence.
    46:39 Dominik CACH - 2:3
     
    47:39
    Jan Šibra využil své rychlosti na pravé straně a centroval před bránu, kde dorážel Daniel Šiška! Lukáš Franc se natáhl v brankovišti a silou vůle udržel puk pár centimetrů před čárou.
     
    47:39
    Za ty dorážky teď dostává Šiška ještě krapet naloženo, vše je ale víceméně v klidu. Vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    48:10
    Icing, vhazuje se před Černým a Olomouc se stěhuje do útoku.
     
    49:26
    Ve středním pásmu teď hráči popadali jak hrušky, Cach přišel o kotouč a za chvilku se hostům navíc píská ofsajd.
     
    49:50
    Tohle nahození bylo opravdu hodně nepodařené, dopředu jdou hosté z Moravy, útoku se ujme Adam Procházka, jenž takticky tráví čas v pásmu.
     
    50:57
    Tohle dlouho vypadalo na zakázané uvolnění, to se ale nakonec pískat nebude, Filip Palička si bere kotouč a sám musí puk dopravit do pásma.
     
    51:21
    Tým Akademici Plzeň právě vstřelil branku!
    Tady to vypadá na strhující závěr! Akademici vyrovnávají a to skutečně povedenou kombinací! Jakub Šucha tak trošku naslepo nahazoval od mantinelu před bránu, kam si ale výborně sjel důrazný obránce DAVID PRACHAŘ, který se do puku vší silou opřel a prostřelil všechno co mu stálo v cestě! Asistence: Jakub Šucha.
    51:21 David PRACHAŘ - 3:3
     
    52:49
    Dominik Houdek to zkoušel z ostrého úhlu, Lukáš Franc připraven.
     
    53:17
    Výtečný zákrok! Kalus zpoza branky našel na levé tyči úplně volného Štěpána Říhu, jenž okamžitě pálí, Lukáš Franc se ale fenomenálně přesunul a přerušuje hru!
     
    53:44
    Jan Rejzek si potáhl kotouč a vyslal ostrý pokus nahoru, nicméně hostující gólman ramenem vyráží do ochranné sítě.
     
    53:46
    David Prachař tvrdě pálí okamžitě po buly, Lukáš Franc připraven.
     
    54:25
    Veliký tlak do brány a další tutovky! Domácí beci se natlačili do brankoviště kde blokovali, bránili seč to šlo, i tak ale musel fantom v masce vytasit dva, možná tři zákroky, přičemž všechny rány z bezprostřední blízkosti byly gólové. Tohle je opravdu neuvěřitelný výkon Lukáš France.
     
    56:04
    Beer ve středním pásmu zastaven Procházkou. Olomouc jde dopředu.
     
    56:32
    Kotouč se odráží k volnému Markovovi, který pálí z první, kus černé gumy je však sražen.
     
    56:51
    Lukáš Franc mužem zápasu! Tentokrát brankář v modrém dresu musel řešit Hanzlíkovy dorážky v brankovišti, puk už se kutálel za čáru, jenomže Franc se otočil, padl na břicho a kotouč na poslední chvíli zastavil.
     
    58:05
    Adam Procházka pálí z druhé vlny, jenomže ze skvělé pozice přestřelil...
     
    58:21
    Tým Akademici Plzeň právě vstřelil branku!
    Neuvěřitelné, Plzeň jde do vedení! Daniel Šiška nahodil od modré čáry, před bránou navíc (nejspíše) tečoval JAKUB ŠUCHA, kotouč padá Lukáši Francovi mezi nohy a doloudá se do sítě – 4:3. Asistence: Daniel Šiška a Jakub Štochl.
    58:21 Jakub ŠUCHA - 4:3
     
    58:50
    Štěpán Hanzlík v situaci 2 na 1 pálí, kotouč letí nad...
     
    59:20
    Paličkova jedovka od mantinelu, Černý v klidu vyráží.
     
    59:42
    Cach je těsně bráněn, do střely se nedostane. Hru obrací Šibra, jenž na mantinelu zápas ukončí.
     
    Konec zápasu. (21:29:07)
    Marken.cz

    Adam Čuba

    Branky a nahrávky: 8. Morawetz (Šibra, Soukup), 40. Hanzlík (Šucha), 52. Prachař (Šucha), 59. Šucha (Šiška, Štochl) – 17. Cach, 18. Sup (Lavička), 47. Cach


    Akademici Plzeň: Černý (Štekr) – Beer, Houdek, Prachař Sysel, Kala, Švagr, Štochl, Soukup – Říha, Morawetz, Šibra, Hanzlík, Kalus, Markov, Rejzek, Princl, Šiška, Reitspies, Šucha
    HC Univerzita Palackého v Olomouci: Franc – Dubovči, Kuchař, Blaháček – Cach, Palička, Skopal, Lavička, Rosecký, Říčka, Procházka, Sup

    Rozhodčí: Kostourek – Deja, Kaiser
    thejrc.org