Schalke – RB Lipsko 1:6 (kon.) | Bayern – Kolín nad Rýnem 1:1 (kon.) | Hertha – Wolfsburg 0:5 (kon.)
Hoffenheim – Stuttgart 2:2 (kon.)
konec
FC Schalke 04
1:6 (0:4)
RB Lipsko
Úterý 24.01.2023, 18:30 • VELTINS-Arena, Gelsenkirchen • Německá Bundesliga • 17. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Hezký večer při sledování přenosu zahajovacího utkání 17. kola bundesligy, poslední Schalke přivítá rozjeté Lipsko, které bude v Gelsenkirchenu výrazným favoritem.
     
    Schalke 04

    Trápení Schalke neustává ani po zimní přestávce, neboť před ní v osmi ligových zápasech v řadě uhrál jediné body domácí výhrou 1:0 nad Mohučí, k tomu dostal pořádně naloženo i v pohárovém zápase od Hoffenheimu (1:5) a v neúspěších pokračoval i v prvním jarním kole ve Frankfurtu, kde padl jasně 0:3.

    V tabulce je Schalke pochopitelně poslední, ale rozhodně není v beznadějné pozici, když i přes tyto nezdary zatím ztrácí na barážový Stuttgart i patnáctý Augsburg shodně šest bodů.
     
    RB Lipsko

    Fotbalisté Lipska naposledy prohráli jakýkoliv soutěžní zápas v polovině září, od té doby drží sérii neporazitelnosti devíti ligových zápasů včetně šesti výher, za stejné období pak vyhráli také všechny čtyři zápasy v Lize mistrů včetně souboje s obhájcem trofeje Realem Madrid.

    Po bídném začátku sezóny už se Lipsko vyšvihlo na pátou pozici, byť v prvním jarním kole sice v uvozovkách trochu pohoršilo, když o dvě místa kleslo, přesto se remíza s Bayernem Mnichov rozhodně dá hodnotit jako pozitivum.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Schalke 04: Schwolow – Brunner, Jošida, Matriciani, Uronen – Latza (C), Krauss – Kozuki, Larsson, Bülter – Frey.
    Náhradníci: Fährmann – Aydin, Drexler, Greiml, Ivan, M. Kamiński, Karaman, Mohr, Terodde.

    RB Lipsko: Blaswich – Henrichs, Orbán (C), Gvardiol, Halstenberg – Laimer, Schlager – Szoboszlai, Olmo – Silva, Werner.
    Náhradníci: Nyland – Ba, Forsberg, Haidara, Kampl, Klostermann, Poulsen, Raum.

    Rozhodčí: Cortus – Heft, Stein.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Do prvního poločasu vstoupili rozehrávkou ze středového kruhu domácí fotbalisté. Po Freyovi se dostal k míči také Jordan Larsson, který zvolil dlouhý nákop.
     
    3
    Až od Schwolowa putoval balon k Bülterovi. K míči se ale velmi rychle dostali hosté. Následný centr Szoboszlaie však spoluhráče z Lipska ve vápně nenašel.
     
    4
    Od Orbána s Gvardiolem pokračovala rozehrávka lipského celku k Laimerovi. Ve středu pole poté udržel balon pro hosty André Silva.
     
    5
    Obrana Schalke si lehce poradila s autovým vhazováním. Jošida pouze posunul míč k Schwolowovi. Domácí hráči mohou začít opět od obrany.
     
    6
    Na pravé straně měl více prostoru Henrichs. Proti Uronenovi si ale míč neprohodil ideálně kolem postranní lajny a tak musel zvolit přihrávku zpět.
     
    7
    Orbánova prudká nahrávka středem měla najít rozběhnutého Silvu. Portugalský útočník byl ale schovaný za Jošidou a k balonu se neprosadil.
     
    8
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Lipsko se dostává do vedení! Balon zpracoval v rozhozené obraně Werner, poté ho do tandemu nahrál ANDRÉ SILVOVI, který ještě mohl přihrávat zpět, ale na hranici vápna vzal zodpovědnost na sebe a prudkou ránou překvapil Schwolowa u levé tyče.
     
    9
    Schalke se pokoušelo o rychlou odpověď. Útočné snažení Michaela Freye však bez větších komplikací utnul Orbán.
     
    10
    Po rohovém kopu mohl zakončovat z velké dálky Dominik Szoboszlai. Tentokrát už Alexander Schwolow viděl míč a dokázal ho vyrazit před sebe.
     
    11
    Domácí jsou při rozehrávce pod tlakem. Skvěle napadá Werner i autor zatím jediné dnešní branky André Silva.
     
    13
    Od Brunnera mířila nahrávka přes celou šířku trávníku k Bülterovi. Následně se ale balon dokutálel jen k připravenému Blaswichovi.
     
    14
    S Halstenbergem si na levé straně vyměnil míč Dani Olmo. Čtyřiadvacetiletý Španěl se dostal do potíží proti Kozukimu a raději přihrával zpět k obráncům.
     
    15
    Nebezpečný útok Lipska začal u Laimera. Pohotová nahrávka do běhu našla Wernera, ale tentokrát už ve vápně Silvu nedokázal oslovit.
     
    16
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Lipsko velmi rychle přidává druhý zásah! Po autovém vhazování se obrana Schalke soustředila převážně na svou pravou stranu, úplně zapomněla na zcela volného BENJAMINA HENRICHSE, který propálil Schwolowa ke vzdálenější tyči.
     
    18
    Lipsko chce i nadále útočit. Schlager si narazil s Laimerem, ale poté už na dlouhý pas nedosáhl před vápnem Timo Werner.
     
    19
    Alexander Schwolow přihrával od branky k Jošidovi. Japonská souhra pokračovala k nohám Soičiru Kozukimu, to už ale byla obrana Lipska zformována.
     
    20
    Obrana Schalke musela být opět ve střehu. Laimerova nahrávka na levé straně sice našla Wernera, ale z velkého úhlu už nedokázal Schwolowa prostřelit.
     
    21
    Třetí gól měl na kopačce André Silva. Zcela volný zůstal útočník Portugalska, ale opět našel jen hruď domácího gólmana.
     
    22
    Ke slovu se dostal Dani Olmo. Ve spolupráci se Silvou se dostal do střelecké pozice, ale získal pro svůj tým jen roh.
     
    23
    Lipsko se na moment radovalo ze třetího gólu. Po rozehrávce rohového kopu zavíral situaci na zadní tyči Dani Olmo, dopravil míč do sítě, ale nacházel se pouze v ofsajdu.
     
    24
    Hostující fotbalisté pokračují v tlaku na útočné polovině trávníku. Olma zastavil jen za cenu faulu bránící Latza.
     
    25
    Už už to vypadalo, že Lipsko vykombinuje středem až do pokutového území. Na hranici vápna zastavil Laimerovu nahrávka Maja Jošida.
     
    26
    Rozběhnutý Henrichs měl na pravé straně o něco více prostoru, zkoušel si narazit s Wernerem, ale už nedostal přesnou přihrávku do kroku.
     
    27
    Po dlouhé době se dostalo také Schalke na útočné území. Larsson chtěl na levé straně najít Uronena, to se mu sice podařilo, ale následně už přišel jen nepřesný centr do vápna.
     
    28
    Do rychlého protiútoku mířili hosté. Wernerovi utekl míč dál od kopačky a toho využil k návratu do defenzivy Cédric Brunner.
     
    29
    Kombinace domácího celku postrádá potřebnou přesnost. Téměř zadarmo se tak dostal k míči po nepřesnosti Kozukiho Dani Olmo.
     
    30
    Po půlhodině hry vede Lipsko na trávníku Schalke o dva góly. Navíc na hřišti absolutně dominuje a téměř nepouští soupeře do hry.
     
    31
    Po faulu Freye rozehrávali hosté volný přímý kop z více než třiceti metrů. K centru do vápna však nedošlo a Lipsko může pokračovat v kombinaci.
     
    33
    Ve středu pole zahrál rukou Larsson a musel balon odevzdat hostům. Lipsko s rozehrávkou nespěchá a nechává zahrát i Blaswicha.
     
    35
    Napadání hostujícího celku také opadává a domácí tak mají více času na založení útočné akce. K brance soupeře se však nemohou propracovat.
     
    36
    Na hrací ploše zůstali hned dva hráči. Szoboszlai se srazit před pokutovým územím s Uronenem. Hlavní rozhodčí přerušil hru a bude následovat ošetření.
     
    38
    Dominik Szoboszlai už je zpět na nohou. Zápas může po krátké pauze pokračovat. Lipsko je stále v pohodlném vedení o dva zásahy.
     
    39
    Od Schwolowa putoval balon k nohám Krausse. Domácí se ale u míče příliš dlouho nezdrželi a budou muset opět bránit.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Szoboszlai nyní zajel skluzem do Kozukiho, ale hlavní rozhodčí nechal hru pokračovat.
     
    41
    Tempo se závěrem první půle lehce opadá. Schalke sice drží balon pod kontrolou daleko od vlastní branky, ale k zakončení má stále daleko.
     
    43
    Uronen zavařil Schwolowovi. Gólman Schalke musel řešit nepřesnou přihrávku zpět od svého obránce, ale nakonec byl u míče o něco dříve než Werner.
     
    44
    Na hranici vápna nedokázal zpracovat Halstenbergovu přihrávku Werner. Německý útočník už by mohl zakončovat nikým neatakován.
     
    45
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Lipsko těsně před přestávkou zvyšuje své vedení na 3:0! ANDRÉ SILVA se nejprve nevymotal z levé strany až do vápna, ale akce ještě pokračovala. Dani Olmo ještě z hranice vápna Schwolowa neprostřelil, ale připravený Silva už byl u dorážky jako první.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase čtyři minuty.
     
    45+3
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Destrukce Schalke pokračuje! Laimer skvěle přetáhl balon přes celou šířku trávníku na Olma, ten následně prudkou přihrávkou našel volného TIMA WERNERA a německému útočníkovi stačilo nastavit kopačku.
     
    45+3
    Střídání v týmu FC Schalke 04:
    ze hřiště odchází Tom Krauss, přichází Dominick Drexler.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Čtyři nastavené minuty jsou minulostí a první poločas končí. Fotbalisté Schalke odcházejí do šaten za hlasitého pískotu vlastních fanoušků. Na domácí půdě totiž s Lipskem prohrávají 0:4.

    Zápas nastartoval již v osmé minutě zásahem André Silva, který využil rozhozené obrany a napálil míč k levé tyči. Na rozdíl dvou branek upravil skóre povedeným kolem Benjamin Henrichs. Po dvaceti minutách mohlo být se Schalke ještě více zle, ale gól Daniho Olma pro ofsajd nebyl uznán. Pohroma přišla pro domácí celek až těsně před přestávkou, kdy se nejprve prosadil André Silva a poté i Timo Werner.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:35.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Schalke 04:
    ze hřiště odchází Jere Uronen, přichází Mehmet-Can Aydin.
     
    46
    Střídání v týmu FC Schalke 04:
    ze hřiště odchází Jordan Larsson, přichází Andreas Ivan.
     
    47
    Schwolow rozehrával dlouhým nákopem směrem na Freye. Následně se pokoušel zaskočit hostující obranu nečekaným zakončením Kozuki, ale nebyl přesný.
     
    48
    Střídající Drexler byl faulován Laimerem. Následně ale na trávníku skončil i Timo Werner a kopat se tak bude proti domácím.
     
    49
    Z místa přestupku rozehrával volný přímý kop Dominik Szoboszlai. Maďarský fotbalista chtěl dloubáčkem najít Silvu, který ale Schwolowa nepřekonal.
     
    50
    Akce Lipska pokračovala rozehrávkou od rohového praporku. Parádní pas proti noze dostal Henrichs, ale nedokázal zakončit mezi tři tyče.
     
    51
    Schalke se snaží kouskovat hru častými fauly. Nyní nenechal postupovat do útoku Wernera Dominick Drexler.
     
    53
    Bütlerova nabídka do pokutového území pouze prolétla mezi hráči a skončila za brankovou čáru. Rozehrávat bude Janis Blaswich.
     
    54
    I přes čtyřbrankové vedení hosté nepříjemně napadají rozehrávku Schalke. Tentokrát si ale se Silvou dokázal poradit Henning Matriciani.
     
    55
    André Silva cítí šanci na hattrick. Nyní si chtěl před vápnem narazit se Schlagerem, který si ale pomohl faulem.
     
    56
    Aydin proskočil do pokutového území z pravé strany. Dokázal se prosadit i kolem Gvardiola, ale další postup zazdil vlastní nepřesností.
     
    57
    Schalke právě vstřelilo branku!
    Schalke snižuje na rozdíl třech branek. Frey udržel míč po hlavičce Bültera, následně přihrál SOIČIRU KOZUKIMU, který proskočit mezi dvěma obránci a nakonec překonal i Blaswiche.
     
    59
    Domácí celek najednou ožívá a snaží se útočit. S Bülterem spolupracoval Ivan, kterého ale vytlačil za postranní lajnu Henrichs.
     
    60
    I po hodině hry má Lipsko luxusní náskok třech gólů. Ve druhém poločase se ale do zápasu dostává i Schalke.
     
    61
    Po autovém vhazování se ujal balonu Michael Frey. Hrotový útočník domácího celku ale neobešel kolem Gvardiola.
     
    62
    Dani Olmo rozehrával standardní situaci centem do vápna. V něm si však nevedl nejlépe Timo Werner a tak může vykopávat Schwolow.
     
    63
    Schalke se nadechuje. Zpoza obránce pálil na branku Michael Frey, ale míč lehce tečoval právě bránící Willi Orbán.
     
    64
    Mehmet-Can Aydin nebyl daleko od dalšího snížení. Po rozehrávce rohového kopu se opřel do míče z velké dálky a tak tak, že jeho střela nezamířila přesně pod břevno.
     
    65
    Lipsko sice stále vede o tři góly, ale v posledních minutách se vůbec nemůže dostat do tempa. Schalke se snaží zápas zdramatizovat.
     
    66
    Už už to vypadalo na další gól Lipska. Laimer si skvěle pokryl míč poté ho předložil Silvovi, kterého z úhlu vychytal Schwolow. Následně pálil ještě Laimer, ale ten trefil jen soupeře ve skluzu.
     
    68
    Ani rohový kop Lipsku nevyšel podle představ. Olmova nahrávka na Wernera mířila pouze do ofsajdu.
     
    69
    U středového kruhu skončil na trávníku Andreas Ivan. Hlavní rozhodčí však nechal hru pokračovat. Schalke se i v deseti dokázalo vrátit k míči.
     
    70
    Od Schwolowa putoval míč do středu trávníku k Freyovi. Ten si ale v souboji s Laimerem pomohl faulem a píská se proti domácím.
     
    71
    Za postranní lajnou už se chystá ke vstupu do zápasu hostující Emil Forsberg.
     
    72
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Dominik Szoboszlai, přichází Emil Forsberg.
     
    73
    Kozuki mohl postupovat do vápna z levé strany, ale nezvládl zpracování a balon mu utekl až za koncovou čáru.
     
    74
    Bülter zkoušel najít z levé strany Freye, který už čekal v pokutovém území. Nakonec přišlo nečekané zakončení Freye z prvního doteku, ale pouze mimo branku.
     
    75
    Silva vybíhal zpoza obranné linie, zapojil se do hry a je mu pískán ofsajd. Rozehrávat tak mohou ze své poloviny domácí fotbalisté.
     
    76
    Werner přihrával Laimerovi, ten ještě pustil míč za sebe lépe postavenému Silvovi, který však napálil před sebou stojícího obránce.
     
    78
    Emil Forsberg se dostal do kombinace na pravém kraji. S Laimerem si však příliš nerozuměl a dostal se s míčem mimo hru.
     
    79
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Konrad Laimer, přichází Amadou Haidara.
     
    79
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Timo Werner, přichází Yussuf Poulsen.
     
    80
    První potrestaným hráčem zápasu je Michael Frey, který se provinil faulem ve středu pole.
     
    81
    Střídání v týmu FC Schalke 04:
    ze hřiště odchází Soičiro Kozuki, přichází Simon Terodde.
     
    81
    Střídání v týmu FC Schalke 04:
    ze hřiště odchází Michael Frey, přichází Tobias Mohr.
     
    82
    Po faulu Dreylera rozehrávali hosté volný přímý kop z pravé strany. Centru se ujal Forsberg, který však spoluhráče ve vápně nenašel.
     
    83
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením zbývá do konce druhého poločasu. O třech bodech je dávno rozhodnuto.
     
    84
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Neskutečná trefa! Po faulu na Poulsena rozehrávali domácí další standardní situaci. Balon se odrazil k DANI OLMOVI a ten parádním obloučkem zaskočil všechny hráče Schalke včetně brankáře.
     
    85
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Xaver Schlager, přichází Kevin Kampl.
     
    86
    Střídání v týmu RB Lipsko:
    ze hřiště odchází Marcel Halstenberg, přichází David Raum.
     
    87
    Na hranici pokutového území byl sražen k zemi Dani Olmo. Španělský ofenzivní fotbalista zůstal na trávníku, ale na penaltu to nevypadá.
     
    88
    Lipsko pokračovalo autovým vhazováním. Po Henrichsovi se dostal k míči Forsberg, ale to už byla obrana Schalke zformována.
     
    89
    Opět se dostal k blízkosti pokutového území Dani Olmo. Těsně před Schwolowem chtěl zakončit patou, ale trefil jen protihráče.
     
    90
    Lipsko právě vstřelilo branku!
    Lipsko přidává v samotném závěru šestý zásah! YUSSUF POULSEN dostal parádní přihrávku za obranu, už už to vypadalo, že bude čekat na spoluhráče a ještě nahrávat, ale nakonec zvolil střelu mimo dosah Schwolowa.
     
    90+2
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase tři minuty.
     
    90+3
    Lipští fotbalisté dohrávají zápas s balonem u kopačky na útočné polovině trávníku.
     
    90+3
    Kamplův skluz přišel až příliš pozdě do souboje a vidí v samotném závěru žlutou kartu.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Tři nastavené minuty uplynuly a zápas končí! Lipsko zdevastovalo Schalke jednoznačně 6:1!

    Zápas nastartoval již v osmé minutě zásahem André Silva, který využil rozhozené obrany a napálil míč k levé tyči. Na rozdíl dvou branek upravil skóre povedeným kolem Benjamin Henrichs. Po dvaceti minutách mohlo být se Schalke ještě více zle, ale gól Daniho Olma pro ofsajd nebyl uznán. Pohroma přišla pro domácí celek až těsně před přestávkou, kdy se nejprve prosadil André Silva a poté i Timo Werner.

    Po změně stran se zdálo, že se domácí tým dostává do tempa. Přišla dokonce snižující branka Soičira Kozukiho. Tlak Schalke však postupně opadl a v samotném závěru přišly dva smrtící zásahy Olma a Poulsena, které udaly konečný výsledek.
     
    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 1:14. Střely mimo: 8:7. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 3:5. Fauly: 16:13.
     
    Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek úterního večera. (20:28:24)

    Vít Schück

    Branky: 57. Kozuki (Frey) – 8. Silva (Werner), 16. Henrichs (Olmo), 45. Silva (Olmo), 45+3. Werner (Olmo), 84. Olmo, 90. Poulsen (Kampl)

    Karty:   80. Frey (SCH) – 90+3. Kampl (RBL)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 1:14. Střely mimo: 8:7. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 3:5. Fauly: 16:13.
    FC Schalke 04: Schwolow – Brunner, Jošida, Matriciani, Uronen (46. Aydin) – Latza (C), Krauss (45+3. Drexler) – Kozuki (81. Terodde), Larsson (46. Ivan), Bülter – Frey (81. Mohr).
    Náhradníci: Fährmann – Greiml, M. Kamiński, Karaman.

    RB Lipsko: Blaswich – Henrichs, Orbán (C), Gvardiol, Halstenberg (86. Raum) – Laimer (79. Haidara), Schlager (85. Kampl) – Szoboszlai (72. Forsberg), Olmo – Silva, Werner (79. Poulsen).
    Náhradníci: Nyland – Ba, Klostermann.

    Rozhodčí: Cortus – Heft, Stein
    thejrc.org