Southampton – Newcastle 0:1 (kon.)
konec
Southampton FC
0:1 (0:0)
Newcastle United
Úterý 24.01.2023, 21:00 • St. Mary's Stadium, Southampton • Anglický Ligový pohár • Semifinále
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 6:9. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:7. (23:07:39)
     
    Newcastle udělal důležitý krok pro postup do finále, když v prvním semifinálovém klání zvítězil na půdě Southamptonu 1:0 a vytvořil si tak skvělou výchozí pozici pro domácí odvetu.

    Jediný gól střetnutí padl v 73. minutě, kdy po výborné práci Isaka napálil míč do odkryté brány Joelinton, jemuž v první půli nebyla uznána trefa pro hru rukou a krátce před regulérním gólem trestuhodně minul odkrytou svatyni soupeře. Domácí odpověděli o necelé dvě minuty později, jenže ani zásah Adama Armstronga neplatil pro hru rukou. Svatí se nadechovali k závěrečnému náporu, jenže ten jim překazil vlastní spoluhráč Duje Ćaleta-Car, jenž si za faul na Saint-Maximina vysloužil druhou žlutou, a tedy červenou kartu. Závěrečné minuty byly pořádně vyhrocené, skóre se již neměnilo.

    Odveta v St. James‘ Parku se uskuteční 31. ledna, úvodní výkop je stanoven na 21 hodin.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Takticky vyřešil Mohammed Salisu situaci skvěle, protože moc dobře věděl, že by další průnikový pas na Isaka nezastavil. Švéda zezadu stáhl za dres, žlutá karta je v tomto případě přijatelným trestem.
     
    90+5
    Pěknou přihrávku za obranu obdržel Alexander Isak. Kličkou po pravé ruce vyřadil ze hry vyběhnuvšího Bazunua, z úhlu ovšem vystřelil jenom do boční sítě.
     
    90+4
    Po levém křídle nastartoval motory Samuel Edozie. Pronikl až do vnitra pokutového území, kde kličkou na střed nevyzrál na Burna.
     
    90+3
    Brazilský středopolař Bruno Guimarães si mylně myslel, že Jacob Murphy naběhne za obranu. Dvakrát tento čin naznačil, jenže ve finále zůstal stát.
     
    90+2
    Domácí hráči tuší, že vyrovnat v deseti lidem je hodně těžký úkol, a že je důležité hlavně neinkasovat druhou branku, čímž by se zase o něco vzdálily šance na proniknutí do finále. Romeo Lavia po zisku míče volil dlouhý odkop do bezpečí.
     
    90+1
    Bruno Guimarães už mohl střílet, ale ještě volil přihrávku po pravé ruce na Jacoba Murphyho, jehož tvrdá rána rozvlnila pouze boční síť.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby pět minut.
     
    89
    Kieran Trippier vyzkoušel přímou střelu na bránu. Gabin Bazunu kontroloval kulatý nesmysl očima, ten se vznesl těsně nad břevno.
     
    88
    Střídání v týmu Southampton FC:
    ze hřiště odchází Kyle Walker-Peters, přichází Jan Bednarek.
     
    87
    Koncovka je hodně vyhrocená. Dujemu Ćaletu-Carovi se ze hry evidentně nechce, ale nemá na výběr. Jacob Murphy tomu navíc moc nepřidává, soupeři potupně mává na cestu do šatny.
    86. Ćaleta-Car si za podražení Saint-Maximina vysloužil druhou žlutou, a tedy červenou kartu
     
    86
    Velká komplikace pro Southampton, který zbytek střetnutí odehraje v deseti lidech! Duje Ćaleta-Car totiž zastavil rozběhnutého Sainta-Maximina podražením, o druhé žluté kartě pro chorvatského stopera nebylo pochyb. Následně došlo k rozmíšce mezi ním a Brunem Guimarãesem, Brazilec si za zbytečnou aktivitu vykoledoval první žlutou kartu na své konto.
     
    85
    Utkání pokračovalo standardkou The Magpies. Balón čechral do vápna Kieran Trippier, jenže do prostoru, kde neměl žádného spoluhráče. Pro kulatý nesmysl si vyběhl brankář.
     
    84
    Po přerušení hry došlo k potyčce, v níž byli nejaktivnější Lyanco a Allan Saint-Maximin, arbitr Atwell oběma horkým hlavám ukázal žlutou kartu.
     
    83
    Duje Ćaleta-Car dostal složitou malou domů pod tlak Gavina Bazunua, který odkopem trefil Alexandera Isaka, od švédského útočníka se balón odrazil mimo hrací plochu.

    Milan Huppert

    Branky: 73. Joelinton

    Karty:   28. Ćaleta-Car (SOT), 37. Alcaraz (SOT), 44. Ward-Prowse (SOT), 84. Lyanco (SOT), 90+5. Salisu (SOT) – 70. Trippier (NEW), 84. Saint-Maximin (NEW)   86. Ćaleta-Car (SOT) – 86. Guimarães (NEW)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 6:9. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:7.
    Southampton FC: Bazunu – Lyanco, Ćaleta-Car, Salisu, Walker-Peters (88. Bednarek) – Diallo (82. Lavia), Alcaraz – Djenepo (45+4. A. Armstrong), Ward-Prowse (C), Oršić (57. Edozie) – Mara (57. Ch. Adams).
    Náhradníci: Caballero – Elyounoussi, Maitland-Niles, Perraud.

    Trenér: Nathan Jones

    Newcastle United: Pope – Trippier (C), Schär, Botman, Burn – Willock (67. Saint-Maximin), Guimarães, S. Longstaff – Almirón (78. Murphy), C. Wilson (67. Isak), Joelinton.
    Náhradníci: Darlow – Anderson, Lascelles, Lewis, Manquillo, Ritchie.

    Trenér: Eddie Howe

    Rozhodčí: Attwell – Cann, Mainwaring
    Úterý 31.01.2023
    Newcastle - Southampton 2:1

    Branky: 5. Longstaff, 21. Longstaff – 29. Adams

    Karty:   82. Guimarães (NEW)

    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 4:1. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 10:14.
    thejrc.org