Tisková konference SK Sigma Olomouc (kon.) | TK k budoucnosti Horácké multifunkční arény (kon.)
Tisková konference FC Trinity Zlín (kon.) | Tisková konference 1.FC Slovácko (kon.)
Tisková konference FC Hradec Králové (kon.) | Tisková konference FC Slovan Liberec (kon.)
Tisková konference Bohemians Praha 1905 (kon.)
konec
Tisková konference k budoucnosti Horácké multifunkční arény v Jihlavě

Středa 25.01.2023, 08:30Tiskové konference
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký den. (09:17:54)
     
    David Beke (manažer výstavby): Otázka od novinářů zní, jestli nešlo zachránit starý zimní stadion? Varianta to možná byla kdysi. Když jsem se k projektu dostal, tak od odborníků to už nebyla reálná varianta. Teoreticky se to mohlo podařit, ale objekt je dožilý a je tam plno věcí, které jsou už za hranou své životnosti.
     
    Petr Ryška (primátor): Otázka na primátora, kdy bude hala hotová? Pokud začneme celý projekt na přelomu června a července, tak hala A bude za zhruba 22 měsíců. S halou B to bude za 26 měsíců, čili do září 2025. Dukla by tedy mohla začít hrát v hale na začátku sezony 2025/2026.
     
    Richard Šedivý (náměstek): Na vedení města jsme se o aréně dlouho bavili, strávili jsme nad tím plno hodin. Máme k tomu pragmatický přístup. Není na co čekat, nikomu přešlapování na místě nepomůže. Žádná varianta není TOP, ale jediná reálná varianta je udělat rozhodnutí a my jsme připraveni do toho jít.
     
    David Beke (manažer výstavby): Další otázka je kolem parkování. Počítáme, že parkování bude v režimu běžného parkování návštěvníků. Po městě jsou různě distribuovaná parkoviště, máme záchytné parkoviště u hřbitova, obchodní domy nebo plánujeme parkoviště u nemocnice. V Jihlavě slouží také hromadná doprava, aréna je v centru. Jsme ale samozřejmě připraveni jednat a zamyslet se nad dalšími možnostmi. Lidé ale mají problém platit za parkovné, takže že bychom stavěli parkovací domy, to asi ne.
     
    Petr Ryška (primátor): Na závěr předpokládáme ještě s investicí 50 až 100 milionů na dodávky vybavení či infrastruktury.
     
    David Beke (manažer výstavby): Další otázka je na úrokovou sazbu. Předpokládáme, že bude kolem 1,75 %.
     
    David Beke (manažer výstavby): Máme tu několik otázek od lidí. Například se ptají na nové sponzory, které jsme sehnali. Jednání probíhají a probíhat budou. Jeho slova doplňuje primátor: Soukromý sektor bychom rádi zapojili například do vybavení. Z veřejným peněz plánujeme výstavbu.
     
    Petr Ryška (primátor): Pokud vše dopadne dobře, mohli bychom podepsat smlouvu s hotovitelem kolem 22. března. Stavba by mohla začít bouráním pak v rozmezí června až srpna. V létě je ve městě menší doprava, což by mohlo pomoci. Vše nyní záleží na tom, jak rozhodne 14. února zastupitelstvo. Pevně věříme, že žádné další komplikace pak nenastanou.
     
    Petr Ryška (primátor): Pokud Horáckou multifunkční arénu nepostavíme, budeme jediné krajské město, kdo něco podobného mít nebude. Někdo může namítnout, že za tyto peníze by se opravilo například více silnic. Znovu ale opakuji, že jsme schopní pokračovat i v ostatních akcích, které nejsou ohroženy. Rádi bychom začali i rekonstrukci náměstí, někdy kolem roků 2025 a 2026. Je důležité si uvědomit, že Jihlava je krajské město a hala mu velmi pomůže. I třeba z pohledu budoucích developerů, pro které to může být impulz pro další stavby.
     
    Petr Ryška (primátor): Chci zdůraznit, že město se výstavbou nedostane do ekonomických problémů. A navíc se neomezí ani další důležité investiční aktivity.
     
    Petr Ryška (primátor): Město dávalo zhruba 300 000 000 ročně na investice bez vodohospodářské struktury. I když budeme splácet avizované splátky, tak víme, že minimálně 400 000 000 Kč budeme mít i tak na další věci. Roste sice inflace, ale rostou i příjmy města. Za poslední čtyři roky se zvýšil například daňový příjem přibližně o 350 000 000 Kč. Za deset let bude ten příjem ještě vyšší. Takové máme predikce.
     
    Petr Ryška (primátor): Máme relativně velké peníze v rezervním fondu, kde je přes 100 000 000 Kč. V žádném případě tedy není ohrožen provoz města. I v dalších letech budeme ale potřebovat peníze. Pokud si vezmeme všechny úvěry, tak to znamená například, že v průměru 15 let budeme splácet zhruba 61 000 000 až 69 000 000 ročně podle výše úvěru. Známe, jaké má město možnosti a věříme, že to zvládneme.
     
    Petr Ryška (primátor): Jakým způsobem budeme pokračovat v přípravě? Kraj pomůže při navýšení původní ceny 1,4 miliardy korun, pomůže i národní agentura částkou 300 000 000 Kč. V tuto chvílí zbývá asi 500 000 000 korun. To budeme řešit v zastupitelstvu. Věříme, že získáme další prostředky ze soukromých i veřejných zdrojů. Stavbu chceme rozjet a věřím, že se to povede. Z těch 500 milionů bude pravděpodobně 200 milionů z úvěru, 200 milionů bude z disponibilního zůstatku a 100 milionů bude další úvěr. To vše bude řešit únorové zastupitelstvo.
     
    Petr Ryška (primátor): Hodnotící komise se musí sejít, aby městu doporučila nejlepší nabídku. Ta je zhruba 1,9 miliardy korun. Otázka je, pokud budeme halu stavět, jak to zasáhne ekonomiku města v současnosti i v budoucnosti. Myslíme si, že město je ekonomicky připravené arénu postavit i s tím, že bude schopné realizovat i další projekty, co jsem zmiňoval.
     
    Petr Ryška (primátor): Horáckou multifunkční arénu chceme také postavit, a to na 50 – 60 let. Nebude sloužit jen Dukle. Budou tam samozřejmě nejen hokej, ale chceme sem dotáhnout i další sporty nebo kulturní akce. Ještě jsme ani nekopli a už máme žádosti a pořádání různých nejen sportovních akcí.
     
    Petr Ryška (primátor): Jihlavu čeká v následujících čtyřech letech plno projektů jako je například parkování nebo jiné investiční akce. Tyto akce mají Jihlavu zvednout z okresní do krajské infrastruktury. Proto jsme se rozhodli, že půl miliardy dáme do vodohospodářské infrastruktury a všechny potřebné související věci. Chceme postavit centrální dopravní terminál a spoustu dalších věcí.
     
    Petr Ryška (primátor): Jsme tady kvůli tomu, že v pondělí jsme informovali zastupitele kolem aktuálních věcí. Šíří se různé informace i spekulace, takže chceme pustit informace, které jsou pravdivé.
     
    Tisková konference právě začíná.

    Michal Heřman

    Tiskové konference se zúčastní:
    Primátor Jihlavy Petr Ryška
    Náměstek pro školství, kulturu a TJ Richard Šedivý
    Manažer výstavby a radní David Beke
    thejrc.org