Washington – Florida 3:6 (kon.) | Carolina – Montreal 6:2 (kon.) | Columbus – Winnipeg 3:1 (kon.)
Nashville – Boston 0:5 (kon.) | St. Louis – New Jersey 4:2 (kon.) | Calgary – Detroit 2:5 (kon.)
Seattle – Philadelphia 6:2 (kon.) | Vegas – San Jose 2:1 (kon.)
konec
Carolina Hurricanes
6:2 (2:1, 0:1, 4:0)
Montreal Canadiens
Pátek 17.02.2023, 01:00 • PNC Arena, Raleigh • NHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky zámořské NHL! Dnes změří síly Carolina Hurricanes a Montreal Canadiens.
     
    Carolina Hurricanes

    Carolina pokračuje v parádních výkonech a se 78 body je na 2. místě Východní konference i celé NHL o sedm bodů za Bostonem. Období před All-star game zakončila šňůrou sedmi výher, takže kratší dovolená pro hráče jistě byla příjemná. Sice hned první zápas poté Hurikáni nezvládli, s New York Rangers prohráli 2:6, ale další utkání už opět skončilo vítězstvím Canes.

    Poslední zápasy:

    Washington – Carolina 2:3
    Carolina – NY Rangers 2:6
    Buffalo – Carolina 1:5
    Carolina – Los Angeles 5:4 po prodl.
    Carolina – Boston 4:1

    Nejproduktivnější hráči:

    Martin Nečas – 47 bodů (21+26)
    Sebastian Aho – 46 bodů (23+23)
    Andrej Svečnikov – 43 bodů (19+24)
     
    Montreal Canadiens

    Habs naopak zakončili období před Utkáním hvězd negativní formou čtyř proher v řadě, čemuž tak nějak odpovídá jejich postavení v tabulce: 50 bodů a předposlední 15. místo v konferenci. Po All-star game ovšem zatím všechny tři své zápasy vyhráli a za zmínku stojí, že Jonathan Drouin v nich nasbíral skvělých pět asistencí.

    Poslední zápasy:

    Montreal – Chicago 4:0
    Montreal – Edmonton 6:2
    Montreal – NY Islanders 4:3 po prodl.
    Montreal – Ottawa 4:5
    Ottawa – Montreal 5:0

    Nejproduktivnější hráči:

    Nick Suzuki – 42 bodů (17+25)
    Cole Caufield – 36 bodů (26+10)
    Kirby Dach – 35 bodů (12+23)
     
    Vzájemné zápasy

    01.04.2022 Carolina – Montreal 4:0
    31.12.2021 Carolina – Montreal 4:0
    22.10.2021 Montreal – Carolina 1:4
    01.03.2020 Montreal – Carolina 4:3 po prodl.
    01.01.2020 Carolina – Montreal 3:1

    V základní hrací době Carolina naposledy podlehla Montrealu 14.12.2018.
     
    Česká a slovenská stopa

    Martin Nečas (CAR) – 47 bodů (21+26)
    Carolina před zápasem slavnostně zařadí svého bývalého gólmana Cama Warda do nové klubové síně slávy. Ta vznikla na začátku letošní sezony k výročí 25 let existence klubu a Ward bude jejím historicky prvním členem.
     
    Cam Ward se stal miláčkem Caroliny v roce 2006, kdy ve své nováčkovské sezoně dělal dvojku Martinu Gerberovi. Ten se hned na začátku play-off zranil, a tak do branky nastoupil tehdy 22letý Ward. Skvělými výkony dotáhl Hurricanes k jejich prvnímu Stanley Cupu v historii a získal i ocenění Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů. V Carolině působil Cam Ward až do roku 2018, kdy přestoupil na půl sezony do Chicaga, poté už ukončil kariéru. Mezi gólmany Hurricanes historicky vede v počtu odchytaných zápasů (668), v počtu výher (318) i v počtu čistých kont (27).
     
    Úvodní sestavy:

    Carolina Hurricanes: Raanta (Andersen) – Burns, Slavin (A), Pesce, Skjei, Chatfield, de Haan – Jarvis, S. Aho II, Teräväinen – Nečas, Kotkaniemi, A. Svečnikov – Fast, J. Staal (C), Martinook (A) – Stepan, Stastny, Noesen.
    Trenér: Rod Brind'Amour.

    Montreal Canadiens: Montembeault (Allen) – J. Barron, Matheson, Savard (A), Harris, Kovacevic, Wideman – Jos. Anderson (A), Suzuki (C), Harvey-Pinard – Hoffman, Belzile, Dadonov – Drouin, Dvorak, Armia – Ylönen, Pezzetta, R. Pitlick.
    Trenér: Martin St. Louis.

    Rozhodčí: South, McIsaac – Tobias, Daisy.
    Začátek zápasu je opožděn kvůli zmíněnému ceremoniálu, při kterém byl bývalý gólman Caroliny Cam Ward slavnostně zařazen do klubové síně slávy.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:30
    První střela Hurikánů od modré byla tečována těsně mimo branku. Domácí však začínají pěkně zostra.
     
    01:35
    Sam Montembeault si za brankou nerozuměl s Johnnym Kovacevicem, takže se domácí málem dostali do obrovské šance, když jim ukradli puk. Ten ovšem skákal, takže nepřišlo žádné zakončení.
     
    02:36
    Poprvé se dopředu dostávají i hosté, Josh Anderson chytře posílal puk na teč Harveymu-Pinardovi.
     
    03:24
    Montreal právě vstřelil branku!
    Podruhé už domácí v obraně kompletně propadli, takže se sám před brankáře dostal MICHAEL PEZZETTA. Nejenže z dobré pozice střílel jednou, ale dostal se i ke klíčové dorážce, na kterou už byl gólman Antti Raanta krátký. Asistence: Rem Pitlick a Jesse Ylönen.
    03:24 Michael PEZZETTA - 0:1
     
    04:43
    Montreal znovu zkouší zahrozit rychlým protiútokem, dlouhý pas přes celé střední pásmo ale už tentokrát domácí obrana pohlídala.
     
    05:44
    Canes se usadili v útočném pásmu, kde vytěžili jen Slavinovo nahození od modré čáry. Nikdo ho netečoval, takže si Sam Montembeault připisuje jednoduchý zákrok.
     
    06:49
    Domácí pokračují v pobytu v útočném pásmu, nyní střílel od modré Jalen Chatfield. Před brankou byl ještě Derek Stepan, kterému se nepodařilo zasáhnout či dorazit kotouč.
     
    07:40
    Carolina dostala soupeře pod silný tlak, několik hráčů před Montembeaultem doráželo ze všech sil. Montreal ale první vážnou hrozbu ustál.
     
    08:42
    Zápas začal poměrně svižně, nyní se hra poprvé uklidnila.
     
    09:34
    Montreal hru za vlastní brankou uklidnil až příliš na vkus domácích fanoušků, nicméně poté přešel přes celé hřiště extrémně rychle. Josh Anderson dostal na levý kruh skvěle nabito od Suzukiho, takže Antti Raanta musel vytáhnout důležité zákroky.
    09:34 Šance – Josh ANDERSON
     
    10:40
    Domácí se snaží odpovědět tvrdou střelou Bradyho Skjeie od modré, kterou chtěl tečovat Paul Stastny. Zatím to vypadá, že Canes budou většinu akcí v útočném pásmu řešit právě jednoduchým nahozením od obránců.
     
    11:36
    Seth Jarvis zvláštním bekhendovým obloučkem hodil puk na branku od pravého mantinelu zrovna ve chvíli, kdy před Samem Montembeaultem projížděli Aho se Svečnikovem. Hostující gólman ale s ukrytím kotouče neměl sebemenší problém.
     
    12:14
    Carolina právě vstřelila branku!
    Poprvé dostali domácí prostor pro rychlý protiútok, který vedl JESPERI KOTKANIEMI. Nalevo se mu v přečíslení proti jedinému obránci nabízel Teräväinen, ale Kotkaniemi se rozhodl pro individuální rychlou kličku na forhend a svižné zavěšení pod horní tyč. Asistence: Martin Nečas a Brent Burns.
    12:14 Jesperi KOTKANIEMI - 1:1
     
    13:24
    Tentokrát jeli chviličku Canes dokonce ve třech proti jednomu obránci, protože Canadiens špatně střídali. Domácí útočníci ovšem situaci nevyřešili dobře, byla z toho jen slabá střela Stefana Noesena.
     
    14:47
    Carolina právě vstřelila branku!
    Puk klouzající do pravého rohu útočného pásma tak tak dojel Andrej Svečnikov, který ho posunul Sebastianu Ahovi. Ahova chytrá zadovka byla namířena přesně na hokejku SETHA JARVISE, jenž byl před brankou připraven zakončit za Montembeaultova záda. Asistence: Sebastian Aho a Andrej Svečnikov.
    14:47 Seth JARVIS - 2:1
     
    15:22
    Martin Nečas převzal v útočném pásmu puk do tandemu od Kotkaniemiho, nabruslil si do mezikruží a nebezpečně vystřelil zápěstím. Montembeault drží kotouč v náručí.
     
    16:19
    Vyloučení v týmu Montreal Canadiens:
    Michael Pezzetta – 2 min., hákování.
     
    16:44
    Hurikánům v útočném pásmu neustále utíkal kotouč, až se ho ujali Habs a okamžitě vyhodili až k Anttimu Raantovi.
     
    17:50
    Ani ve druhé minutě přesilové hry se domácím nedaří usadit v útočném pásmu a ohrozit soupeře. Montreal opět vyhazuje.
     
    18:19
    Až ke konci početní výhody se ke střele od modré dostal Brent Burns, byl to ale spíš jen jakýsi pokus z povinnosti, který Montembeaultovi starosti nepřinesl.
     
    18:19
    Montreal hraje v plném počtu.
     
    19:16
    Po delší době se něco zajímavého dělo také před Anttim Raantou, ke kterému se blízko dostal Nick Suzuki, jenže bekhendem netrefil branku.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    V podstatě celou první třetinu byla aktivnějším týmem domácí Carolina, která nastoupila skutečně velmi aktivně. Montreal se ovšem dobře připravil na tvrdou defenzivní práci i na možné protiútoky, z nichž hned na začátku jeden využil. Domácí se ale nijak nezalekli, pokračovali v rychlém hokeji a dvěma góly během poměrně krátké chvíle otočili skóre na svou stranu.

    Druhá třetina začne přibližně ve 2:21.
     
    Statistiky po 1. třetině

    Střely na branku 17:8
    Zblokované střely 1:3
    Zákroky gólmanů 7:15
    Vyloučení 0:1
    Využité přesilovky 0:0
    Hity 2:6
    Vhazování 7:12
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:43
    I druhou třetinu začínají aktivněji domácí, Sam Montembeault musel rychle zasahovat. Jeho spoluhráči poté poslali puk na zakázané uvolnění.
     
    21:38
    Burns hledal chytrou střílenou přihrávkou někoho před brankou, Svečnikovova teč byla nepřesná.
     
    22:15
    Montreal rychle přešel do protiútoku, který zakončoval Jevgenij Dadonov. Napravo měl dost prostoru, ale Antti Raanta si připsal první zákrok ve druhé třetině.
     
    23:50
    Dlouho se Habs v útočném pásmu neudrželi, nicméně ani Canes nyní na druhé straně nejsou úspěšnější.
     
    24:28
    Hosté ujeli ve dvou proti jednomu, Nick Suzuki dlouho čekal s křižnou přihrávkou doprava. Jeho spoluhráč už se dostal příliš blízko k brance a nakonec nezakončil.
     
    25:17
    Hra je v posledních minutách vyrovnaná, přelévá se z jednoho konce kluziště na druhý. Antti Raanta musí být dost pozorný.
     
    26:12
    Jevgenij Dadonov ve vlastním pásmu trestuhodně ztratil kotouč, jenže Sebastian Aho si ho poté příliš dlouho chystal na střelu. Ihned u něj byli obránci, a tak ani k žádné střele nedošlo.
     
    26:43
    Vyloučení v týmu Carolina Hurricanes:
    Jesperi Kotkaniemi – 2 min., držení.
     
    26:53
    Mike Matheson ihned po buly vyslal nebezpečné nahození, když ale na modré čáře držel puk podruhé, nakrátko se s ním dostal do středního pásma a zavinil ofsajd.
     
    27:40
    Poté se Carolina dobře brání, dvakrát vyhazuje přes celé hřiště.
     
    28:10
    Josh Anderson zůstal před brankou úplně sám a velmi nebezpečně tečoval střelu od modré. Antti Raanta ani nevěděl jak, ale předvedl důležitý zákrok.
     
    28:43
    Carolina hraje v plném počtu.
     
    29:45
    Hra je nyní z obou stran šíleně neurovnaná, oba týmy měly velké šance, jenže hráči vždy prováhali ideální momenty pro zakončení.
     
    30:15
    Brady Skjei si sjel podél pravého mantinelu hlouběji do útočného pásma, kam dostal nabito. Tvrdá rána přeletěla branku Sama Montembeaulta a skončila v ochranné síti.
     
    31:43
    Alex Belzile chtěl zleva vybídnout k zakončení svého spoluhráče na ose hřiště, přihrávka ale byla odražena ven z útočného pásma Montrealu.
     
    32:50
    Hosté dobře brání vlastní modrou čáru a postupně se osmělují k častějším vlastním útočným akcím.
     
    33:40
    Carolina se stále nemůže dostat přes střední pásmo, několik minut již neohrozila Sama Montembeaulta. Na druhou stranu ani Montreal nepřidělává Anttimu Raantovi moc problémů.
     
    33:54
    Vyloučení v týmu Carolina Hurricanes:
    Andrej Svečnikov – 2 min., krosček.
     
    34:25
    Oslabení zatím domácím funguje dobře, daří se jim poslat puk pryč z vlastního pásma.
     
    35:01
    Montreal právě vstřelil branku!
    Mike Hoffman se dostal za branku, kde si počkal na ideální příležitost, aby nahrál do mezikruží RAFAËLU HARVEYMU-PINARDOVI, proti jehož zakončení z první neměl Raanta šanci. Asistence: Mike Hoffman a Joel Armia.
    35:01 Rafaël HARVEY-PINARD - 2:2
     
    36:29
    Martinookova rána zápěstím z pravého křídla Montembeaultovi vypadla, a tak domácí ihned spěchali dorážet.
     
    37:13
    Carolina okamžitě přidala v napadání, kterým nutí hosty poslat puk na zakázané uvolnění.
     
    37:37
    Martin Nečas měl na levém kruhu dost času, přihrávku dostal zády k brance. Rozhodl se pro překvapivé řešení, když zakončoval s hokejkou mezi nohama. Bylo to efektní, ale v této situaci neefektivní.
     
    38:45
    Canadiens se nakrátko dostali dopředu, ale už musí zase couvat, neboť rychlý protiútok domácích zakončoval od pravého mantinelu Derek Stepan.
     
    39:40
    David Savard z osy hřiště od modré čáry vypustil nepříjemný pokus, který byl před Anttim Raantou ještě tečovaný.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Prostřední dvacetiminutovku začala lépe opět Carolina, jenže ze svých šancí nic nevytěžila. Montreal se proto začal postupně osmělovat a na začátku 36. minuty v přesilové hře vyrovnal. Poté zase Canes přidali, ale žádný další gól nepadl, a tak se do třetí třetiny půjde za vyrovnaného stavu.

    Třetí třetina začne přibližně ve 3:15.
     
    Statistiky po 2. třetině

    Střely na branku 29:16
    Zblokované střely 2:5
    Zákroky gólmanů 14:27
    Vyloučení 2:1
    Využité přesilovky 0:1
    Hity 9:11
    Vhazování 17:19
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:14
    Domácí začínají třetí třetinu zakázaným uvolněním.
     
    40:42
    Nyní na zakázané uvolnění poslali puk hosté, krátce předtím ale jejich Mike Matheson zahrál kotouč poté, co přišel o helmu. Měl by tedy dostat menší trest, ovšem rozhodčí nic takového nepískají.
     
    41:39
    Andrej Svečnikov skvěle vybojoval puk na levém kruhu a okamžitě přihrál doprava Ahovi, kterému se zakončení nepovedlo.
     
    42:05
    Carolina právě vstřelila branku!
    Domácí pokračovali v neúprosném tlaku, který vyústil ve střelu Calvina de Haana. Před brankou ji srazil SEBASTIAN AHO přesně tam, odkud ji sám mohl dorazit do sítě. Asistence: Calvin de Haan a Andrej Svečnikov.
    42:05 Sebastian AHO - 3:2
     
    43:53
    Carolina právě vstřelila branku!
    Svečnikov nejprve zpoza branky chtěl zkusit své oblíbené lakrosové zakončení, místo toho však dostal puk na modrou k Burnsovi. Ten si troufl na krásnou kličkovanou až před branku, kde ho vychytal Montembeault, ale dorážka SETHA JARVISE byla úspěšná. Asistence: Brent Burns a Andrej Svečnikov.
    43:53 Seth JARVIS - 4:2
     
    44:42
    Jevgenij Dadonov vyplaval zpoza branky sám před Raantou, který musel nechat beton na ledě, aby si poradil se zakončením hostujícího útočníka.
     
    45:00
    Carolina právě vstřelila branku!
    Hosté už úplně rezignovali na obranu, takže jeli dva Jordanové na jednoho obránce soupeře. Martinook jednoduše z pravé strany nabídl puk kapitánovi JORDANU STAALOVI, jehož rána na bližší tyč zapadla do sítě. Asistence: Jordan Martinook a Jesper Fast.
    45:00 Jordan STAAL - 5:2
     
    45:00
    Trenér Montrealu Martin St. Louis si bere oddechový čas.
     
    46:37
    Vyloučení v týmu Montreal Canadiens:
    Michael Pezzetta – 2 min., držení hole.
     
    46:57
    Domácí se sami nepřesnou přihrávkou vyhánějí z útočné třetiny, poté jejich akci kazí ofsajd.
     
    47:24
    Teuvo Teräväinen posunul puk od levého mantinelu na střed Andreji Svečnikovovi, jenž se vytočil a zakončoval zápěstím. Montembeault kotouč vyrazil jen zpět k Teräväinenovi, jehož snaha o pohotovou dorážku končí těsně vedle branky.
     
    48:19
    Tato přesilovka domácích vypadá mnohem lépe než ta první, ale finální střela vyletěla do ochranné sítě.
     
    48:37
    Montreal hraje v plném počtu.
     
    49:36
    Jonathan Drouin nabral podél levého mantinelu pořádnou rychlost, ovšem poté svou přihrávkou nenašel ani Hoffmana ani Dadonova.
     
    50:46
    Hostující hráči vypadají trochu podrážděně a celkově se přiostřuje v osobních soubojích.
     
    51:46
    Svečnikov dostal od Jarvise z rohu pěkný dárek před branku, ale rychlým zakončením Montembeaulta nepřekonal.
     
    52:35
    Carolina opět přidala, hostujícím obráncům z toho jde hlava kolem, domácí hráči se už zkrátka hlavně baví.
     
    52:54
    Vyloučení v týmu Montreal Canadiens:
    Chris Wideman – 2 min., nedovolené bránění.
     
    53:52
    Domácím trvalo, než se usadili v útočném pásmu, nicméně Seth Jarvis se nakonec dostal do dvou šancí na zkompletování hattricku.
     
    54:24
    Nick Suzuki vybojoval kotouč v rohu u vlastní branky, ale vyhodil ho o mantinel mimo hřiště. Bude se proto vhazovat opět před Samem Montembeaultem.
     
    54:54
    Montreal hraje v plném počtu.
     
    55:26
    Jevgenij Dadonov je dnes nejaktivnějším hráčem svého týmu, nyní se zkoušel rychle vytočit s pukem zpoza branky.
     
    56:17
    Joel Armia prosvištěl po levé straně, přehodil si puk na forhend a chtěl zakončit na vzdálenější tyč, jenže netrefil branku.
     
    57:35
    Rem Pitlick už byl sám před gólmanem, takže to vypadalo, že sám zakončí, místo toho ale vymyslel chytré prostrčení za sebe pro Michaela Pezzettu. Jeho zakončení fantastickým zákrokem vytěsnil Antti Raanta.
    57:35 Šance – Michael PEZZETTA
     
    57:44
    Vyloučení v týmu Carolina Hurricanes:
    Jesperi Kotkaniemi – 2 min., podrážení.
     
    58:19
    Canes zvládli rychle vyhodit, Habs pak přešli přes střední pásmo nedovoleně – ofsajd.
     
    58:35
    Jordan Martinook s pukem ujel přes obranu, aby ještě z levého kruhu poměrně povedeně zakončil bekhendem.
     
    59:27
    Josh Anderson zůstal sám před Raantou, ale ani tentokrát finský gólman nepouští teč za svá záda.
     
    59:40
    Carolina právě vstřelila branku!
    A je to tady! Jednavacetiletý SETH JARVIS si ještě při oslabení počkal na přesnou přihrávku za obranu do středního pásma, srovnal si puk na čepeli, najel si z pravé strany a precizním bekhendovým blafákem završuje hattrick. Asistence: Derek Stepan.
    59:40 Seth JARVIS - 6:2
     
    59:44
    Carolina hraje v plném počtu.
     
    Konec zápasu.
     
    Utkání, které speciálně začínalo ceremoniálem k uvedení bývalého gólmana Caroliny Cama Warda do klubové síně slávy, končí radostí domácích fanoušků, a tedy i samotného Warda – vítězstvím Hurricanes. Výhra je to zcela zasloužená, neboť domácí celek byl téměř po celých 60 minut výrazně lepším týmem. Montreal měl světlou pasáž jen ve druhé třetině, jinak hrozil pouze z protiútoků. Ty většinou zlikvidoval Antti Raanta, který předvedl solidní výkon, nicméně jednoznačně ho dnes předčil mladík Seth Jarvis, jenž teprve na začátku února oslavil 21. narozeniny a nyní si připsal svůj první hattrick v NHL.

    Utkání v PNC Arena sledovalo 18 680 diváků.
     
    Statistika
    Střely na bránu: 41 – 22 | Přesilová hra: 0/3 – 1/3 | Trestné minuty: 6 – 6

    Kdo se postavil do brankoviště?
    Antti Raanta (CAR) – 20 zákroků, 2 OG, úspěšnost 90,9 %, odchytal 59:48
    Samuel Montembeault (MTL) – 35 zákroků, 6 OG, úspěšnost 85,4 %, odchytal 60:00

    Česká a slovenská stopa
    Martin Nečas (CAR) – 0+1, +1 účast, 2 střel na bránu, TM 0, čas na ledě 14:23

    Tři hvězdy utkání
    1. Seth Jarvis (CAR) 3+0
    2. Sebastian Aho (CAR) 1+1
    3. Antti Raanta (CAR) 20 zákroků, úspěšnost 90,9 %
     
    Děkuji vám za pozornost, přeji pěkný víkend a všem Miloslavám vše nejlepší k svátku! (04:21:39)

    Ondřej Mikušek

    Branky a nahrávky: 13. Kotkaniemi (Nečas, Burns), 15. Jarvis (S. Aho II, A. Svečnikov), 43. S. Aho II (de Haan, A. Svečnikov), 44. Jarvis (Burns, A. Svečnikov), 45. J. Staal (Martinook, Fast), 60. Jarvis (Stepan) – 4. Pezzetta (R. Pitlick, Ylönen), 36. Harvey-Pinard (Hoffman, Armia)


    Carolina Hurricanes: Raanta (Andersen) – Burns, Slavin (A), Pesce, Skjei, Chatfield, de Haan – Jarvis, S. Aho II, Teräväinen – Nečas, Kotkaniemi, A. Svečnikov – Fast, J. Staal (C), Martinook (A) – Stepan, Stastny, Noesen.
    Trenér: Rod Brind'Amour.

    Montreal Canadiens: Montembeault (Allen) – J. Barron, Matheson, Savard (A), Harris, Kovacevic, Wideman – Jos. Anderson (A), Suzuki (C), Harvey-Pinard – Hoffman, Belzile, Dadonov – Drouin, Dvorak, Armia – Ylönen, Pezzetta, R. Pitlick.
    Trenér: Martin St. Louis.

    Rozhodčí: South, McIsaac – Tobias, Daisy.

    Diváci: 18 680.
    ocianews.com