Kazachstán – Dánsko 3:2 (kon.) | Slovinsko – San Marino 2:0 (kon.) | Anglie – Ukrajina 2:0 (kon.)
Lichtenštejnsko – Island 0:7 (kon.) | Sev. Irsko – Finsko 0:1 (kon.) | Malta – Itálie 0:2 (kon.)
Slovensko – Bosna 2:0 (kon.) | Lucembursko – Portugalsko 0:6 (kon.)
konec
Lucembursko
0:6 (0:4)
Portugalsko
Neděle 26.03.2023, 20:45 • Stade de Luxembourg • Kvalifikace ME • Skupina J
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Vítám tu všechny fotbalové příznivce! V rámci nedělního programu kvalifikace o ME se utkají také Lucembursko s Portugalskem. Velkým favoritem duelu jsou hosté v čele s Cristianem Ronaldem. Domácí reprezentace ale v posledních letech zaznamenala viditelný progres a určitě nebude chtít prodat svou kůži lacino.
     
    Portugalsko:
    Portugalci skončili na Mistrovství světa v Kataru ve čtvrtfinále, což bylo i v kontextu s osmifinálovým vítězstvím 6:1 nad Švýcarskem zklamáním. Tým už nevede trenér Fernando Santos, jehož nahradil Španěl Roberto Martínez. Ten po MS skončil u belgického nároďáku. Hodně se také přetřásala budoucnost Cristiana Ronalda, jenž zamířil do Saudské Arábie a na šampionátu nezazářil. V nároďáku ale jako kapitán zůstává a k úvodní kvalifikační výhře 4:0 nad Lichtenštejnskem přispěl dvěma zásahy – jednou skóroval z penalty, druhý gól dal z přímého kopu. Celek z Pyrenejí ale samozřejmě disponuje dalšími vynikajícími hráči, jakými jsou Bruno Fernandes, Bernardo Silva nebo Gonçalo Ramos.
     
    Lucembursko:
    Lucembursko už není klasický fotbalový trpaslík na úrovni San Marina, Malty či Andorry. Například v Lize národů Lucemburčané před časem prolétli nejslabší skupinou D a aktuálně hrají důstojnou roli o level výše. Naposledy obsadili ve své skupině druhé místo za Tureckem, na jehož hřišti dokázali remizovat. V listopadu Lucemburčané sehráli domácí přípravné zápasy s Maďary – 2:2 a Bulhary – 0:0. Na úvod kvalifikace o ME si pak připsali cenný bod za bezgólovou remízu na půdě Slovenska.

    Progres lucemburského fotbalu lze vypozorovat i z toho, že většina reprezentantů hraje v zahraničních soutěžích. Anthony Moris chytá za ambiciózní belgický Union SG, obránce Mica Pinto kope v nizozemské Spartě Rotterdam, Marvin Martins je hráčem Austrie Vídeň, Danel Sinani hraje druhou anglickou ligu za Norwich...
    Cristiano Ronaldo má další rekord! Kvalifikační duel proti Lichtenštejnsku byl jeho 197 zápasem v reprezentaci a překonal světový rekord v počtu reprezentačních startů.
     
    Úvodní sestavy:

    Lucembursko: Moris – Jans (C), M. Martins, Chanot, Pinto – C. Martins, Gerson – Da. Sinani, Barreiro – Rodrigues, V. Thill.
    Náhradníci: Schon, Pereira Cardoso – Mahmutović, Bohnert, Curci, Borges Sanches, Carlson, De. Sinani, Hall, Olesen, Rupil, S. Thill.
    Trenér: Luc Holtz

    Portugalsko: Patrício – Dalot, Ant. Silva, Dias, Pereira, Mendes – B. Fernandes, Palhinha, B. Silva – Ronaldo (C), Félix.
    Náhradníci: Sá, Biai – Leite, Ramos, Vitinha, Leão, Otávio, João Mário, Neves, Cancelo, Jota, Nunes.
    Trenér: Roberto Martínez

    Rozhodčí: Petrescu – Ghinguleac, Grigoriu (ROU).
     
    Dozněly národní hymny obou zemí. Nyní se již vše chystá na zahájení zápasu. Hlediště je na hvězdné Portugalce beznadějně zaplněné.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání rozehráli v bílém hrající Portugalci. Lucembursko zvolilo červené dresy.
     
    2
    Portugalci se zatím drží na míči. Kombinují a budou se snažit hledat okénka v obraně soupeře.
     
    2
    Nuno Mendes dostal míč k levé lajně od Danila. Chtěl si narazit s Joãem Félixem, který se mu snažil vrátit balón patičkou. To ale přečetl obránce Chanot, po jehož zákroku bude Portugalsko vhazovat.
     
    4
    Leonardo Barreiro překazil portugalskou kombinaci a zakládal rychlý protiútok. S Gersonem Rodriguesem se však dobře vrátil António Silva.
     
    5
    João Félix v ofsajdu. Rozehrávat budou Lucemburčané.
     
    5
    Míče si nyní užívá také domácí tým. Ten je hlasitě povzbuzován také publikem.
     
    6
    Danel Sinani postupoval dopředu na levé straně. Přízemní přihrávka do šestnáctky našla jen hostující obranu, ovšem balón se ještě odrazil zpátky k domácím.
     
    7
    Vincent Thill hezky prošel středem hřiště a následně nahrával Danelovi Sinanimu. Ten mu sklepl proti noze a ránu Thilla zpoza šestnáctky zablokoval Rúben Dias. Poté to ještě z dálky zkusil Gerson Rodrigues, který netrefil bránu.
     
    8
    Cristiano Ronaldo poprvé ve vážnější akci. Jeho průnik však utnul v pokutovém území bránící hráč.
     
    9
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Favorit proměňuje svou první šanci v zápase! Diogo Dalot centroval z pravé strany na vzdálenější tyč. Tam si naběhl Nuno Mendes, který balón hlavou sklepl před bránu přímo na CRISTIANA RONALDA a ten ho zblízka pohodlně dorazil do sítě.
    9. Cristiano RONALDO - 0:1
     
    11
    Sudí Petrescu byl ještě v kontaktu s kolegy u videa. Ti prověřovali údajný faul Nuna Mendese na obránce Janse. Vše je ale v pořádku a gól Portugalska tedy platí.
     
    12
    V ofsajdu se ocitl Bruno Fernandes. Z této akce hostí tedy nic nebude.
     
    13
    Gerson Rodrigues udržel míč v souboji s Antóniem Silvou a v šestnáctce předal míč Christopherovi Martinsovi. Ten už ale jen odevzdal balón bránícím Portugalcům.
     
    14
    Portugalcům by měl vstřelený gól pomoci ke kontrole zápasu. S vedením v zádech se nemusejí svěřenci Roberta Martíneze hnát dopředu za každou cenu a mohou si na další šance počkat.
     
    15
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Je to 2:0 pro Portugalce! Hosté dlouho trpělivě kombinovali na útočné polovině. Nakonec to vzal na sebe Bernardo Silva, který z pravé strany levačkou odcentroval na vzdálenější tyč, našel hlavu JOÃA FÉLIXE a ten míč trkl mimo dosah brankáře Morise.
    15. João FÉLIX - 0:2
     
    17
    João Félix z prvního doteku posílal míč za obranu na Cristiana Ronalda. Tomu zabránil v cestě do samostatného úniku v poslední chvíli Laurent Jans, který mu balón čistě vypíchl.
     
    18
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Tohle začíná zavánět debaklem! Centr Joãa Palhinhy z levé strany našel BERNARDA SILVU, který hlavičkoval z poměrně ostrého úhlu, přesto míč umístil přesně ke vzdálenější tyči Morisovy svatyně – 0:3.
    18. Bernardo SILVA - 0:3
     
    20
    Rozhodčí byl ještě v kontaktu s kolegy u VAR. Ani tady ale nebylo žádné provinění proti pravidlům nalezeno.
     
    21
    Tohle je zatím hodně jednoznačné. Portugalci rozebírají obranu soupeře jednoduchým způsobem. Přesnými centry ze strany, které nacházejí hlavy nabíhajících hráčů.
     
    23
    Teď to hosté zkoušeli rychlými přihrávkami na jeden dotek. Na závěr akce se snažil Ronaldo vysunout do úniku Nuna Mendese, ovšem to už defenziva domácích nedovolila.
     
    25
    Střely celkem – 2:3
     
    26
    Portugalci v poklidu kontrolují zápas. Lucemburčané běhají bez míče. I vývoj duelu je samozřejmě hodně psychicky srazil.
     
    26
    Další náznak příležitosti pro Portugalsko. João Félix nahrál z levé strany do pokutového území Brunovi Fernandesovi. Ten si ale dal horší první dotek a na dlouhou nohu pak střílel velmi nepřesně. Kope se od brány Anthonyho Morise.
     
    27
    Lucemburčané po delší době drží míč a mohou se trošku uklidnit a třeba dostat do hry.
     
    28
    Cristiano Ronaldo si zabíhal za obranu soupeře. Míč k němu nepustil Maxime Chanot.
     
    29
    Gerson Rodrigues vybojoval míč po výkopu brankáře Morise. Dokázal ho sklepnout k Barreirovi, který mu už vracel nepřesně.
     
    30
    Hra se po drtivém portugalském nástupu uklidnila. Hosté nyní v klidu kontrolují míč.
     
    31
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    CRISTIANO RONALDO zase o gól posouvá vlastní rekord v počtu reprezentačních tref! Lucemburčané ztratili míč u ze svého pohledu pravé postranní čáry. Bruno Fernandes pak nahrál za obranu Cristianovi Ronaldovi, který tváří v tvář Morisovi zvolil zakončení k tyči kolem pravé ruky gólmana soupeře.
    31. Cristiano RONALDO - 0:4
     
    32
    Vincent Thill zajel do Joãa Palhinhy a vyfasoval žlutou kartu.
     
    33
    Laurent Jans tvrdě atakoval Nuna Mendese. Hosté budou zahrávat standardní situaci z levé strany hřiště.
     
    34
    Rozehrával Ronaldo, který zvolil nahrávku za šestnáctku. Nejprve přišla zablokovaná střela Dalota, poté se dostal k míči Bruno Fernandes, jehož rána byla sražena k Danilovi Pereirovi, který balón zblízka doklepl za Morise. Okamžitě však vylétl do vzduchu praporek pomezního. Tenhle gól není uznán pro ofsajd.
    34. Důkaz, že Danilo Pereira v ofsajdu byl.
     
    37
    Domácí už jsou viditelně frustrováni. Marvin Martins trefil skluzem Nuna Mendese a dostává žlutou kartu.
     
    38
    Prudký centr Dioga Dalota se snažil patičkou tečovat nabíhající Cristiano Ronaldo. Míč ale netrefil a na hattrick tak zatím musí čekat.
     
    39
    Spolupráce s Mendesem zavedla Joãa Félixe až za postranní čáru. Domácí budou vhazovat.
     
    40
    Chanot fauloval Cristiana Ronalda. Portugalci rozehráli nakrátko a pokračují v držení míče.
     
    41
    Dobrý míč za obranu na Nuna Mendese. Ten se rozběhl na levé straně, ale situaci dobře přečetl Anthony Moris, který včas vyběhl a balón chytil.
     
    43
    Za tohoto stavu se starají o atmosféru především portugalští fanoušci, kterých dorazilo do Lucemburku hodně.
     
    45
    Danel Sinani se snažil projet středem hřiště. Zbavil se dvou Portugalců, třetí ho už zastavil.
     
    45
    Ke střele se na pravé straně šestnáctky dostal Cristiano Ronaldo. Jeho pokus srazil na roh Chanot.
     
    45+1
    Bruno Fernandes centroval od rohového praporku na bližší tyč. Tam nedoskočil jeho spoluhráč a míč chytá Moris.
     
    45+1
    První poločas bude nastaven o tři minuty.
     
    45+2
    João Félix si narazil míč s Ronaldem a zpoza šestnáctky vystřelil. Jeho pokus skončil pár decimetrů nad břevnem!
    45+2. Félix střílel nad po narážečce s CR7.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První poločas zápasu mezi Lucemburskem a Portugalskem byl jednoznačnou záležitostí favorita. Svěřenci trenéra Roberta Martíneze zasadili domácím čtyři údery a o osudu utkání je v podstatě rozhodnuto. Lucemburčané v úvodu naznačili, že budou chtít kousat, ale jejich zaujetí výrazně uvadlo v 9. minutě po vedoucí trefě Cristiana Ronalda. Další dva zásahy padly ze vzduchu. Nejprve se prosadil João Félix a po gólu Bernarda Silvy to bylo už 3:0. Po půlhodině hry se pak podruhé prosadil kapitán Portugalska Cristiano Ronaldo. Ten tak opět posunul svůj rekordní počin, za národní tým nastřílel už 122 gólů.
     
    Lucemburčané si pro druhý poločas připravili hned trojité střídání. Portugalci až teď přicházejí na hrací plochu. Ti nic měnit nebudou.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Lucembursko:
    ze hřiště odchází Danel Sinani, přichází Mathias Olesen,
    ze hřiště odchází Marvin Martins, přichází Florian Bohnert,
    ze hřiště odchází Lars Gerson, přichází Dirk Carlson.
     
    46
    Rui Patrício si sáhl na míč po malé domů. Navíc byl napadán. Jeho dlouhý nákop se snášel k Ronaldovi, jehož ubránil Dirk Carlson.
     
    47
    Domácí si vytvořili dobrou šanci! Pěknou individuální akci zakončil Vincent Thill přízemní střelou z levé strany na zadní tyč a Rui Patrício si musel připsat první ostrý zákrok v utkání.
    47. Na úvod druhé půle zahrozil Vincent Thill.
     
    49
    Lucemburčané zahrávali první rohový kop. Míč odvrátil do bezpečí Ronaldo.
     
    50
    Z pravé strany odcentroval Laurent Jans a António Silva musel odvracet na další roh. Lucembursko začalo druhé dějství aktivně.
     
    51
    Po rohu se dostal k hlavičce z nebezpečného prostoru Maxime Chanot, který však balón nasměroval vedle brány!
     
    52
    Portugalci nyní vysoko presovali. Lucemburčané to jakž takž zvládli a budou vhazovat.
     
    53
    Na Lucemburčanech je znát, že si o přestávce v kabině řekli, co hrát a zkonsolidovali se. Určitě zvedli hlavy, zvýšili aktivitu a chtějí zabránit nějakému výraznějšímu debaklu. A ideálně asi vstřelit gól, k čemuž už měli zkraje druhého dějství dvě dobré možnosti.
     
    54
    Pro centr Palhinhy si došel Moris, který byl u míče dříve než Félix s Bernardem Silvou.
     
    55
    Hráči Portugalska nyní uklidňují hru a drží míč na kopačkách.
     
    56
    Bruno Fernandes centroval z pravé strany na vzdálenější tyč, kam nabíhal Mendes. Balón si však stáhl ze vzduchu Moris.
     
    57
    Thill přenesl hru na pravou stranu. Tam byl Laurent Jans, který centroval. Před Gersonem Rodriguesem zasáhla pozorná obrana Portugalska.
     
    58
    Cristiano Ronaldo spadl u rohu pokutového území poté, co si hodil míč kolem Chanota. Ten se ho ale vůbec nedotkl a sudí udílí portugalskému kapitánovi žlutou kartu za filmování. Ronaldo je skvělý fotbalista a tohle by za takového stavu asi nemusel mít zapotřebí.
     
    59
    Roh Lucemburska. Centr Thilla se snesl až na zadní tyč k Leonardovi Barreirovi. Ten vracel hlavou před bránu, obrana hostí byla připravena.
     
    60
    Lucemburčané jsou určitě aktivnější při napadání. Mnohem více běhají. Portugalci také nepolevují, takže se hraje ve slušném tempu.
     
    62
    Bohnert byl faulován Dalotem a Lucembursko tak zůstane u míče.
     
    63
    Centr Laurenta Janse srazil na roh Danilo. Hosté budou střídat – zřejmě ale až po domácí standardce.
     
    63
    Dobrý centr Vincenta Thilla. Míč boxoval Rui Patrício, který byl navíc faulován Dirkem Carlsonem. Hostující gólman zřejmě bude potřebovat i ošetření.
     
    64
    Střídání v týmu Portugalsko:
    ze hřiště odchází Bernardo Silva, přichází Rúben Neves,
    ze hřiště odchází Cristiano Ronaldo, přichází Gonçalo Ramos.
     
    65
    Cristiano Ronaldo se dnes hattricku nedočká. Místo něho si zahraje Gonçalo Ramos. Zdá se, že portugalský kapitán rozhodnutí trenéra Martíneze přijal a s realizačním týmem i spoluhráči na střídačce si po odchodu ze hřiště plácl.
     
    65
    Rui Patrício je mezitím v pořádku a zápas tak může pokračovat.
     
    67
    Hosté kombinují s míčem. Z útočné poloviny se dostali na vlastní. Nikam pospíchat nemusejí.
     
    68
    Bruno Fernandes už mohl v dobré pozici střílet, ale zkoušel kličku, která mu nevyšla. Vzápětí navíc fauloval Pinta.
     
    70
    Střídání v týmu Lucembursko:
    ze hřiště odchází Vincent Thill, přichází Yvandro Borges Sanches.
     
    71
    Do konce duelu schází zhruba dvacet minut. O výhře Portugalska je dávno rozhodnuto.
     
    72
    Mendesův pas měl oslovit Gonçala Ramose. Míč ale odehrál Dirk Carlson hlavou k brankáři Morisovi.
     
    74
    João Palhinha byl ostřeji dohrán Christopherem Martinsem. Domácí hráč si prohlédl žlutou kartu.
     
    75
    Střídání v týmu Portugalsko:
    ze hřiště odchází João Félix, přichází Paulo Otávio,
    ze hřiště odchází Bruno Fernandes, přichází Rafael Leão.
     
    76
    Ofsajd zastavil domácího Floriana Bohnerta.
     
    77
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Parádní akce portugalských náhradníků! Vše tedy rozjel v základu nastoupivší Nuno Mendes, který míč na levé straně vyvezl až k šestnáctce. Tam ho předal Rafaelovi Leãovi, ten odcentroval a PAULO OTÁVIO hlavou zamířil k pravé tyči. Moris tam skákal marně – 0:5.
    77. Paulo OTÁVIO - 0:5
     
    80
    Martinsovi nevyšla snaha přenést hru doprava na Janse. Vhazovat bude Mendes.
     
    82
    Rafael Leão postupoval středem hřiště směrem k bráně a byl zastaven až nedovoleným zákrokem Leandra Barreira. Ten dostal žlutou kartu.
     
    83
    Následoval přímý kop, který zahrával Rúben Neves. Hráč anglického Wolverhamptonu trefil spojnici břevna a tyče! Krásná střela.
    83. Neves trefil z přímého kopu spojnici.
     
    84
    Penalta pro Portugalsko! Způsobil ji Laurent Jans, který přišlápl Rafael Leão.
    84. Penaltová situace.
     
    85
    Rafael Leão nezvýšil skóre! Na penaltu si vzal krátký rozběh, vystřelil v ideální výšce pro gólmana a Moris míč směřující po jeho pravé ruce vyrazil!
    85. Leãovu penaltu zneškodnil Moris.
     
    86
    Zmatky v pokutovém území Lucemburska po rohovém kopu! Moris předvedl nejistý zákrok, když nedokázal zachytit centrovaný míč a byl z toho velký závar. Rúben Dias trefil pouze na malém vápně stojícího spoluhráče Ramose a blok před sebou nepropálil ani Rafael Leão. Nakonec byl odmáván ofsajd.
     
    86
    Střídání v týmu Portugalsko:
    ze hřiště odchází João Palhinha, přichází Diogo Jota.
     
    89
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Tak přeci jen ještě jeden gól Portugalska! Přihrávku na levé křídlo obdržel RAFAEL LEÃO. Ten pak obehrál Chanota s Barreirem, přes které se dostal až na střed pokutového území a střelou po zemi k pravé tyči se zapsal mezi střelce.
    89. Rafael LEÃO - 0:6
     
    90+1
    Rozhodčí nastaví ještě tři minuty.
     
    90+2
    Ještě standardní situace Portugalska po faulu Bohnerta na Antónia Silvu.
     
    90+3
    Rozehrával ji Otávio. K hlavičce se prodral Danilo, zamířil však vedle brány.
     
    Konec zápasu.
     
    Portugalsko dnes nemělo s Lucemburskem vůbec žádné problémy. Na půdě nevyzpytatelného soupeře zvítězilo tenisovým skóre 6:0. O všem rozhodl už první poločas, v němž se dvakrát prosadil také Cristiano Ronaldo a do kabin se odcházelo za stavu 4:0. Po změně stran zvolili Lucemburčané aktivnější pojetí a vytvořili si i několik náznaků šancí. S příchodem střídajících hráčů však opět začali diktovat tempo Portugalci, kteří se v závěrečné čtvrthodině ještě dvakrát radovali. Nejprve zvýšil hlavou Paulo Otávio a poté se prosadil také další žolík Rafael Leão, jenž krátce před tím ještě neproměnil penaltu.

    Portugalsko tak vstoupilo do kvalifikace dvěma výhrami, Lucemburčané zůstávají na jednom bodu, který uhráli na Slovensku.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 1:7. Střely mimo: 4:13. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 15:11. (22:46:49)

    Martin Augustin

    Branky: 9. Ronaldo (Mendes), 15. Félix (B. Silva), 18. B. Silva (Palhinha), 31. Ronaldo (B. Fernandes), 77. Otávio (Leão), 89. Leão (Neves)

    Karty:   32. V. Thill (LUX), 37. M. Martins (LUX), 74. C. Martins (LUX), 82. Barreiro (LUX) – 58. Ronaldo (POR)

    Neproměněná penalta: 85. Leão (POR), brankář Moris zneškodnil


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 1:7. Střely mimo: 4:13. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 15:11.
    Lucembursko: Moris – Jans (C), M. Martins (46. Bohnert), Chanot, Pinto – C. Martins, Gerson (46. Carlson) – Da. Sinani (46. Olesen), Barreiro – Rodrigues, V. Thill (70. Borges Sanches).
    Náhradníci: Schon, Pereira Cardoso – Mahmutović, Curci, De. Sinani, Hall, Rupil, S. Thill.

    Trenér: Luc Holtz

    Portugalsko: Patrício – Dalot, Ant. Silva, Dias, Pereira, Mendes – B. Fernandes (75. Leão), Palhinha (86. Jota), B. Silva (64. Neves) – Ronaldo (C) (64. Ramos), Félix (75. Otávio).
    Náhradníci: Sá, Biai – Leite, Vitinha, João Mário, Cancelo, Nunes.

    Trenér: Roberto Martínez

    Rozhodčí: Petrescu – Ghinguleac, Grigoriu (ROU)
    thejrc.org