Nizozemsko – Gibraltar 3:0 (kon.) | Irsko – Francie 0:1 (kon.) | Polsko – Albánie 1:0 (kon.)
Moldavsko – Česko 0:0 (kon.) | Švédsko – Ázerbájdžán 5:0 (kon.) | Rakousko – Estonsko 2:1 (kon.)
Maďarsko – Bulharsko 3:0 (kon.) | Černá Hora – Srbsko 0:2 (kon.)
konec
Polsko
1:0 (1:0)
Albánie
Pondělí 27.03.2023, 20:45 • PGE Narodowy, Varšava • Kvalifikace ME • Skupina E
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Polská reprezentace nevstoupila do kvalifikace o Euro 2024 vůbec dobře. V zahajovacím zápase podlehla České reprezentaci 1-3, kdy se gólem až v samotném závěru prosadil Damian Szymanski a to znamená, že protáhli šňůru prohraných zápasů na číslo tři. Porážka v premiérovém duelu pro novou trenérskou akvizici u polského reprezentačního výběru z Portugalska Fernanda Santose fanoušky určitě nepotěšila, a tak jim budou mít polští fotbalisté co vynahrazovat.

    Oproti tomu Albánie vstupuje do svého prvního kvalifikačního utkání s čistým štítem. Tým ze 62. příčky žebříčku FIFA cítí dobrou příležitost a zcela jistě si uvědomuje důležitost dnešního utkání. Zbylé dva týmy jsou totiž v postavení žebříčku FIFA o poznání níž a bylo by překvapením, kdyby o dvě postupová místa do Německa bojoval někdo jiný, než právě mužstva České republiky, Polska a Albánie.

    Z posledních pěti vzájemných duelech se však Albánii ani jednou nepodařilo Poláky porazit. Poslední vzájemný duel v rámci kvalifikace na mistrovství světa v Kataru skončil nejtěsnějším možným výsledkem po gólu Karola Swiderskeho 0-1 pro Polsko.
     
    Úvodní sestavy:

    Polsko: Szczęsny – Frankowski, Bednarek, Salamon, Kiwior – Kamiński, Linetty, Zieliński, Zalewski – Lewandowski (C), Świderski.
    Náhradníci: Drągowski, Skorupski – Bielik, Dawidowicz, Gumny, Karbownik, Lederman, Piątek, Puchacz, Skóraś, D. Szymański, S. Szymański.

    Albánie: Strakoša – Mihaj, Kumbulla, Hysaj (C), Balliu – Gjasula – Asani, Ramadani, Asllani – Cikalleši, Uzuni.
    Náhradníci: E. Beriša, E. Kastrati – Abraši, Bajrami, Hadroj, Laçi, Lenjani, Mehmeti, Mersinaj, Seferi, Selahi, Veseli.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Míč je v držení hráčů Polska, kteří trpělivě vyčkávají na příležitost.
     
    5
    Kamiński zkoušel poslat míč za obranu, ale neodhadl razanci a míč tak končí za brankovou čarou. Následuje odkop od brány hostí.
     
    9
    Hráči Polska kombinují okolo velkého vápna soupeře a pomalu stahují smyčku. Hosté ale dobře zhušťují střed pole a tak je prostoru na vytvoření šance jen velmi málo.
     
    11
    Na pěkný centr z kopačky Piotra Zielińkého nedosáhl Nicola Zalewski. Ten se ještě dožadoval rohového kopu, ale slovinský sudí vše dobře viděl, a tak se bude kopat od branky Strakoša.
     
    14
    Dalekonosnou ránu Zalewského brankář Albánie neudržel v rukavicích a vypadla před něj. K jeho štěstí však v prostoru, kam míč vyrazil nebyl nikdo, kdo by jeho chybičku potrestal.
    14. Nicola Zalewski (POL)
     
    15
    Rohový kop pro domácí.
     
    16
    Uzuni inkasoval ránu míčem do hlavy a svíjel se v bolestech na trávníku. Po drobném ošetření však může ve hře pokračovat.
     
    17
    Chyba v rozehrávce Polska po které mohli hosté přejít do postupného protiútoku. Zaváhání rovněž na jejich straně hatí plány hned v samém počátku akce.
     
    19
    Faulem se provinil Kamiński a Albánie tak bude mít příležitost v podobě volného přímého kopu z dobré vzdálenosti.
     
    20
    Pěkně zahraná standardka z kopačky Asaniho na pokutový puntík. Do zakončení hlavou se dostal Gjasula, jehož střela byla zablokovaná za brankovou čáru. Následovat bude rohový kop.
     
    22
    Dalekonosnou střelu Sokola Cikallešiho musel likvidovat Szczesny. Ten s vypětím sil vytěsnil střelu na rohový kop.
    22. Sokol Cikalleši (ALB)
     
    25
    V souboji dvou hráčů s číslem 20 si nedovoleně počínal albánský záložník Ramadani, který nepříjemně zajel šlapákem do Piotra Zielinského.
     
    26
    Pěkný přízemní centr z pravé strany od Frankowského zablokoval jeden z obránců hostí na rohový kop.
     
    27
    Další rohový kop pro Polskou reprezentaci, tentokrát na přední tyč, odvrátil jeden z obránců. Na míči ale stále pokračují domácí.
     
    28
    Domácí to teď zkusili dlouhým nákopem. S razancí centru to ale Zalewski přehnal a Strakoša doprovází míč za brankovou čáru.
     
    29
    Lewandowski se prodíral uvnitř vápna do pozice ke střele. Jeho snažení ale přerušuje kvůli faulu na Mihaje hvizd rozhodčího, a tak se bude kopat od branky Albánie.
     
    31
    Hráči polské reprezentace sice drží míč na svých kopačkách, ale nemůžou v defenzivě Albánie najít žádnou skulinu k vytvoření příležitosti.
     
    32
    Zakončení z velkého vápna přes obránce zkoušel Kaminski. Rána mu ale vůbec nesedla a Strakoša si pro ni bez problému poklekl.
     
    34
    Hysaj si rozmyslel po zisku míče zrychlení hry, které pravděpodobně zamýšlel a nahrává míč zpátky do defenzivních řad.
     
    35
    Po souboji s Mihajem zůstal na trávníku ležet Świderski. Nebude to ale nic vážného, protože se polský útočník znovu vrací do hry.
     
    37
    Faul na Balliua na obranné polovině domácích znamená, že Albánie bude mít k dispozici další příležitost k centru do vápna.
     
    38
    Centr sice našel na hranici malého vápna svého adresáta, kterým byl Uzuni. Jeho hlavička ale neměla dostatečnou razanci a jeden z obránců polského výběru ji odvrací do bezpečné vzdálenosti.
     
    39
    Teď se na chvíli otevřela před hráči Polska soupeřova defenzíva. Hráči Albánie se ale rychle zvládli zformovat do postavení a Mihaj centr odvrátil do zámezí. Vhazovat bude Polsko.
     
    41
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Střela Jakuba Kamińského z odraženého míče po standardní situaci sice skončila na tyči. Míč se ale odrazil k nohám KAROLA ŚWIDERSKÉHO, který brankáře hostí podstřeluje a posílá tak Polsko do jednogólového vedení.
    41. Karol ŚWIDERSKI - 1:0
     
    43
    Další standardní situace z téměř stejné pozice nic nového nepřinesla. Několik útočících hráčů Polska totiž bylo přistiženo v ofsajdovém postavení.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu jednu minutu.
     
    45+1
    Tady už to Hysaj přehnal s intenzitou, kdy zajel Zalewského na kotník a oprávněně vidí za svůj faul žlutou kartu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase jsme mohli vidět obléhání svatyně Albánie. Domácí hráči trpělivě kombinují na útočné polovině, ale příležitostí si příliš nevytvořili. Hráči Albánie spíše vyčkávají na chybu soupeře, aby mohli zahrozit z rychlého protiútoku. Branku přinesla až standardní situace, ze které se odrazil míč na hranici velkého vápna. Tam si jej našel Jakub Kamiński, jehož ránu ještě zastavila branková konstrukce, ale dorážce Swiderského už nestálo v cestě vůbec nic. O poločasové přestávce odcházejí spokojenější do kabin hráči domácí reprezentace.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hráči jsou z útrob stadionu zpět na hrací ploše a nic tak nebrání tomu, aby druhý poločas začali s míčem na kopačkách hráči Albánie.
     
    46
    Netrvalo to dlouho a míč opět mají hráči domácích, kteří pokračují v tempu nastoleném v prvním poločase.
     
    47
    Neshoda v rozehrávce mezi domácími obránci skončila míčem v zámezí. Vhazovat tak bude Albánie.
     
    49
    Díky faulu Zalewského na Hysaje budou mít k dispozici volný přímý kop hosté.
     
    50
    Centr do vápna si našel jen jeden z obránců domácích a ti tak mohou přejít do protiútoku.
     
    51
    Pěkná kombinace Polska na úrovni velkého vápna došla až k Linettymu, který ale nedal své střele patřičnou razanci a Strakoša nemá s jeho střelou žádný problém.
     
    52
    Polsko vede na střely mezi tři tyče v poměru 4:1
     
    53
    Příležitost k centru ze standardky pro Albánii z kopačky Asllaniho. Obrana domácích však žádné drama nepřipustila a míč odvrací do bezpečné vzdálenosti.
     
    56
    Pro přihrávku do nohy si seběhl Lewandowski, který si ale neudržel na zádech obránce o míč přišel.
     
    58
    Asllani si navedl míč na osu hřiště a zamířil na přední tyč. Do míče se hodně opřel a Szczesny boxuje jeho štiplavou střelu před sebe. Na štěstí pro něj obránci odklízí míč do bezpečí.
    58. Kristjan Asllani (ALB)
     
    63
    Do obrovské příležitosti se z ničeho nic dostal Lewandowski, který se prudkým výpadem vrhl do vápna a přehodil brankáře hostí. Jeho lob, který už směřoval do brány, ale na brankové čáře hasí Enea Mihaj.
    63. Robert Lewandowski (POL)
     
    66
    Linetty teď nezachytil pohyb Asaniho a dost možná zanechal stopu na achilovce albánského záložníka. Za svůj počin tak vidí žlutou kartu
     
    68
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Nicola Zalewski, přichází Michał Skóraś.
     
    70
    Střídání v týmu Albánie:
    ze hřiště odchází Jasir Asani, přichází Anis Mehmeti.
     
    72
    Na centr z pravé strany naskakoval rybičkou jeden z útočících hráčů domácích. Míč ale netrefil a Robert Lewandowski se k dorážce nedostal
     
    73
    Míč propadl z rohového kopu na zadní tyč, kde zakončil hlavou Jakub Kiwior. Jeho střela ale končí vedle a odkop od branky bude mít Albánie
     
    74
    Tohle přistrčení na Lewandowského hlavní rozhodčí dobře viděl a dává k dispozici polské reprezentaci standardku.
     
    75
    Salamon byl v souboji pozdě a bere míč i s nohama soupeře. Za svůj nevybíravý zákrok je také náležitě oceněn žlutou kartou.
     
    76
    Střídání v týmu Albánie:
    ze hřiště odchází Sokol Cikalleši, přichází Taulant Seferi,
    ze hřiště odchází Kristjan Asllani, přichází Nedim Bajrami.
     
    77
    Uzuni se rozhodl z přímého kopu z poměrně velké vzdálenosti k ohrožení branky na přímo. Jeho střela má ale od úspěchu velmi daleko.
     
    78
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Karol Linetty, přichází Damian Szymański.
     
    79
    K dlouhému nákopu za obranu se sice dostal Seferi. Ten však neměl žádnou podporu a jeho přihrávka směřuje přímo na kopačky Salamona.
     
    80
    Uzuni našel na první tyči Seferiho, který ale z těžké pozice krkolomně zakončuje vedle.
     
    82
    Skoras táhl útok po pravém křídle. Tam ale ukázal svoje zkušenosti Hysaj a mladého záložníka s chladnou hlavou odstavil od balonu.
     
    83
    Kapitán domácího celku chtěl z velkého vápna vyzkoušet pozornost Thomase Strakoshu. Střela ale končí daleko od zamýšleného cíle a následovat tak bude odkop od branky.
     
    87
    Tak tohle pohrdnutí stoprocentní příležitostí k vyrovnání bude Uzuniho mrzet. Přízemní centr z levé strany prošel až k němu, ale jeho střela z malého vápna končí těsně vedle pravé tyče Szczesného. Z této situace se určitě dalo vytěžit více, než jen odkop od branky pro soupeře.
     
    88
    Střídání v týmu Albánie:
    ze hřiště odchází Klaus Gjasula, přichází Qazim Laçi.
     
    89
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Karol Świderski, přichází Sebastian Szymański.
     
    90
    Dvě minuty na hřišti a už vidí hráč Sparty Praha Qazim Laci žlutou kartu. Za tohle ho trenér určitě nepochválí.
     
    90
    Hlavní rozhodčí přidává k porci základní hrací doby další 4 minuty.
     
    90+3
    Pravděpodobně jedna z posledních příležitostí ke skórování pro Albánii. Volný přímý kop po faulu Szymanskeho bude zahrávat centrem do vápna jeden z hráčů Albánie.
     
    90+4
    Wojciech Szczesny ukázal, komu patří malé vápno a boxuje míč pryč od své branky.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Druhý poločas už byl o něco zajímavější, přestože branku nepřinesl. Albánie se ale o trošku víc dostala do hry a dokázala si vypracovat i pár příležitostí na srovnání skóre. Jednou takovou ale v závěru zápasu trestuhodně pohrdl Myrto Uzuni, který z malého vápna nedokázal zakončit pěknou přihrávku od svého spoluhráče mezi tři tyče Wojciecha Szczesneho. Polsko tak zvládlo důležité utkání s Albánií na domácí půdě a 3 body zůstávají ve Varšavě. Premiérovou výhru na lavičce polské reprezentaci si připsal portugalský trenér Fernado Santos, kterému se určitě po prohraném duelu s Českem ulevilo.

    Ode mě je to dnes vše, děkuji za pozornost a přeji klidný start do nového týdne a dobrou noc.
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 5:4. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 21:11. (11:21:16)

    Vojtěch Žáček

    Branky: 41. Świderski (Kamiński)

    Karty:   66. Linetty (POL), 75. Salamon (POL) – 45+1. Hysaj (ALB)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 5:4. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 21:11.
    Polsko: Szczęsny – Frankowski, Bednarek, Salamon, Kiwior – Kamiński, Linetty (78. D. Szymański), Zieliński, Zalewski (68. Skóraś) – Lewandowski (C), Świderski (89. S. Szymański).
    Náhradníci: Drągowski, Skorupski – Bielik, Dawidowicz, Gumny, Karbownik, Lederman, Piątek, Puchacz.

    Trenér: Santos

    Albánie: Strakoša – Mihaj, Kumbulla, Hysaj (C), Balliu – Gjasula (88. Laçi) – Asani (70. Mehmeti), Ramadani, Asllani (76. Bajrami) – Cikalleši (76. Seferi), Uzuni.
    Náhradníci: E. Beriša, E. Kastrati – Abraši, Hadroj, Lenjani, Mersinaj, Selahi, Veseli.

    Trenér: Campos

    Rozhodčí: Vinčić – Klačnič, Kovačič (SVN)

    Diváci: 56227
    thejrc.org