HC Slovan – Vienna Capitals 2:1 (po s.n.)
po s.n.
HC Slovan Bratislava
2:1 (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
spusu Vienna Capitals
Pátek 10.08.2012, 18:00 • Ondreje Nepely - Slovnaft Arena • European Trophy
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Sportu zdar a hokeji zvlášť. Vážení nadšenci evropského hokeje, vítejte u sledování turnaje, který nese již nějaký ten pátek název European Trophy. V jehož rámci budeme sledovat skupinu Jižní divize a konkrétně Slovan Bratislava, který má početné české zastoupení a nebo hráče, kteří hráli v našich končinách. Proti slovenskému vicemistrovi loňského ročníku extraligy a nováčkovi KHL se na zimním stadionu Ondreje Nepely představí Vídeň Capitals.
     
    HC Slovan Bratislava: Pro domácí to bude premiéra v letošní poháru, pro sousedy z Vídně zase vůbec první přípravný zápas před nadcházející sezónou. Oba soupeři se potkali v rámci European Trophy i před rokem, když Slovan zvítězil poměrně jasným poměrem 6:1. Dočkáme se podobné gólové nadílky i v dnešním duelu? Podle papírových předpokladů by měly být Capitals nejslabším klubem v Jižní divizi prestižní letní soutěže. Ale nemusí to být až tak pravda.
     
    Hlasy před utkáním: „Nemůžeme mluvit o nejslabším soupeři, dnes už takový neexistuje. Je to kvalitní mužstvo, hráli jsme s nimi i loni a byl to těžký zápas. V kádru mají mnoho Kanaďanů, ale my se budeme snažit vyhrát. Chceme hlavně potěšit fanoušky a hrát svůj hokej, jaký chceme produkovat i během sezóny," vyjádřil se před dnešním mačem na klubovém webu Ján Lipianský. Doplnil ho také kouč Čada. „Vídeň hraje nepříjemný tvrdý hokej, plný osobních soubojů a kontaktů, které Kanaďané vyhledávají. I proto bude pro nás toto utkání dalším dobrým testem před náročnými zápasy, které přijdou během sezóny," nechal se slyšet brněnský rodák.
     
    Česká stopa: Netřeba připomínat, že Slovan Bratislava vede brněnská dvojice trenérů Rostislav Čada, Svatopluk Číhal. Toto duo spolu působilo už na hodně štacích, například ve švýcarském klubu Ambri-Piotta nebo v tehdejších Rosicích, či Kometě Brno. Dalším z řad koučů, respektive asistentů, je Roman Stantien, bývalý skvělý obránce Vsetína. I on u nováčka KHL bude působit. Co se týče hráčů, v klubu je reprezentant Michal Vondrka, ještě loni útočník Slavie a obránce Michal Dobroň, kterého můžete pamatovat z dresu Karlových Varů.
     
    Vídeň Capitals: Tým trenéra Tommyho Samuelssona se na ledě připravuje od 30. července. V kádru rakouského mistra z roku 2005 figuruje hned několik hráčů s kanadským pasem, čtyři z nich si dokonce vyzkoušeli slavnou NHL. Gólman Matt Zaba odchytal jedno utkání v sezóně 2009/2010 za New York Rangers, jeho kolega Jamie Fraser si připsal také jeden start v klubu New York Islanders. O něco více se v nejlepší lize světa dařilo útočníkům Ferlandovi a Grattonovi. Prvně jmenovaný odehrál sedm zápasů v Montrealu Canadiens a na své konto si připsal gól. Gratton nastoupil v NHL na 44 zápasů v klubech Montreal Canadiens a Calgary Flames s bilancí 5 gólů a 7 asistencí. Z české stopy zde registrujeme Zdeňka Blatného, brněnského rodáka. Ten za svou kariéru prošel Libercem, Znojmem, také se mihl v zámoří. Je toho skutečně hodně.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Slovan Bratislava: Hostikka (Konrád) - Boumediene, Tabaček, Sigalet, Printz, Švarný, Štajnoch, Mihalik, Bakoš - Vondrka, Bližňák, Miklík - Bartovič, Lipianský, Dravecký - Hudáček, Preisinger, Kukumberg - Ölvecký, Šťastný, Daňo. Trenéři: Rostislav Čada, Svatopluk Číhal.

    Vienna Capitals: Zaba (Weinhandl) - Fraser, Lakos P., Björnie, Lakos A., Weideman, Schweda, Nador, Peter - Fischer, Pinter, Schlacher - Fortier, Gratton, Seidl - Olsson, Blatný, Draschkowitz - Soares, Schiechl, McBride. Trenér: Tommy Samuelsson.

    Rozhodčí: Vladimír Baluška - Roman Návratek, Marek Pauljučok.
     
    Hráči nastupují postupně na hřiště, za malou chvíli utkání začíná. V prvním zápase si Slovan připsal výhru 6:5 v Chomutově po samostatných nájezdech.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:15
    Jdeme na to, u puku je domácí Slovan. Do útoku se řítí Michal Vondrka.
     
    00:58
    Jeho akce velice rychle skončila. O druhou akci se pokoušel exliberecký Milan Bartovič a Matt Zaba má první zákrok. Nebyl ale nijak složitý.
     
    01:49
    Slovan se usadil ve své útočné třetině, hosté se zatím dobře brání.
     
    02:33
    Slyšet jsou také diváci, kteří dnes vážili cestu do moderního svatostánku Slovanu Bratislava. Není jich mnoho, přesto atmosféra není vůbec špatná.
     
    03:05
    Rakouský reprezentant Philippe Lakos nyní dvakrát od modré pálil na Hostikku, ten však vše potřebné viděl a kotouč ukryl do své výstroje. Poté se strhla menší potyčka před jeho bránou, vylučovat se nebude.
     
    03:45
    Teď už ale bude. Pinter je vyloučen za krosček na Daňa.
     
    04:48
    Slovan hraje přesilovku a vytvořil si soustavný tlak. Nejprve pálil nebezpečně Tabaček, Zaba chytá a následnou dorážku vyslal Miklík. Byla z toho nakonec boční tyč.
     
    05:31
    Hosté stále nemohou vyhodit, Slovan uzamkl soupeře do pořádných kleští.
     
    06:06
    Vysvobozením je pouze to, že Pinter je zpět na ledě. Slovan neproměnil několik svých šancí a možná bude potrestán...
     
    06:27
    ...potrestán je totiž za podražení Mihálik.
     
    07:10
    Přesilovku si vyzkoušejí také Rakušané, ale že by jim nějak dvakrát šla.
     
    07:46
    Minuta pryč a Hostikka nemusel vůbec zasahovat. Navíc Tabaček vyhazuje přes všechny čáry.
     
    08:17
    Slovan je kompletní.
     
    09:02
    Navíc se do brejku řítil Bartovič, ale zastavil ho dobrým obranným zákrokem Pinter. Hraje prozatím poměrně opatrný hokej, je vidět, že oba týmy jsou v přípravném období.
     
    10:00
    Polovina první třetiny je za námi a sledujeme dvě největší šance zápasu. Od modré tvrdě vypálil Printz a jen zaduněly betony brankáře Vídně. O pár vteřin později si najel před bránu Ölvecký a snažil se procpat kotouč za jeho záda, Zaba tlaku odolal.
     
    10:41
    Vídeň se prakticky do nějaké větší příležitosti nedostala. Naopak rozehraný Slovan už několikrát provětral obranu soupeře, včetně gólmana Matta Zaby.
     
    11:22
    Hosté znovu jen vyhazují přes všechny čáry.
     
    12:16
    Až teď se hosté na delší dobu usadili ve své útočné třetině, ale obrana Slovanu pracuje zatím jistě.
     
    12:52
    Hostikka nemusí řešit nijak ošemetné situace, to na druhé straně Zaba musel krýt tvrdou dělovku Draveckého.
     
    13:56
    V akci registrujeme i Zdeňka Blatného, odchovance brněnského hokeje, který je momentálně ve službách Vídně Capitals. Zkušený bek pálil od modré přes několik clonících hráčů, ale kotouč nakonec zamířil do ochranné sítě.
     
    14:16
    Slibný přechod do útoku končí ofsajdem Slovanu, nutno říci, že hodně těsným.
     
    15:02
    Sledujeme hodně neurovanou pasáž utkání, oba týmy poněkud kostrbatě zakládají své útoky a kupí velké množství chyb.
     
    16:00
    Jednu málem potrestal Fischer, který z mezikruží provětral Hostikku. Ten jeho pokus lapil do náruče.
     
    16:22
    Slovan bude hrát znovu v oslabení. Potrestán je kanadský hokejista Jonathan Sigalet, který si ostře vyšlápl na Grattona. Ten se s ním chtěl ještě o něčem pobavit, zřejmě ručně, ale sudí mu to zatrhli.
     
    16:22
    Desítku za protesty vyfasoval Peter Schweda.
     
    17:41
    Síly na ledě se srovnávají. Andre Lakos podrazil Kukumberga a jde na trestnou.
     
    17:36
    Chvíli se hrálo 4/4, nyní je už Slovan komplet a prakticky do konce třetiny si zahraje přesilovku.
     
    19:05
    Slovan právě vstřelil branku!

    Domácí jdou do vedení a nutno dodat, že zaslouženě. Krásnou kombinační a přesilovkovou akci zakončil MÁRIO BLIŽŇÁK, kterému mezi kruhy přihrál kolega Miklík. Akce jako z učebnice hokeje, na jeden dotek a přesné zakončení do sítě bezmocného Zaby. Asistence: Michel Miklík, Josef Boumediene.
     
    19:44
    Slovan mohl přidat druhou branku, to by však musel Šťastný mířit přesně. O pár čísel minul levou tyč brankáře hostí.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je za námi první třetina. Viděli jsme jednu branku, kterou v přesilovce dal Mário Bližňák, ještě loni hráč Sparty. Slovan byl většinu třetiny aktivnější a vedení si zaslouží. Hosté se do šancí tolik nedostávali a pokud vystřelili, tak byl vždy na místě gólman Hostikka. Střely na bránu: 11:7. Tolik tedy z první třetiny, ta druhá začíná v 18:50.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:22
    Vienna právě vstřelila branku!

    Je vyrovnáno. Slovan byl asi ještě v kabině, protože zcela pozapomněl na JAMIE FRAZERA, který si udělal výlet před Hostikkovu bránu a bekhendem dopravil kotouč z pozice mezikruží do sítě. Bez asistence.
     
    21:26
    Hosty vyrovnávací branka polila živou vodou, najednou létají po ledě a Hostikka má plné ruce, nohy práce.
     
    21:59
    Rostislav Čada na střídačce Slovanu pořádně vyčinil svým obráncům za obrovskou chybu, kterou před chvíli udělali.
     
    22:05
    První akce Slovanu ve druhé třetině, ale Kukumbergova střela byla tečovaná nad bránu.
     
    22:57
    Vzápětí znovu v útoku Kukumberg, tentokrát si Zaba připisuje zákrok lapačkou.
     
    23:49
    Hosté také hodně přitvrdili a dohrávají souboje u mantinelu. Slovan s tím má velké problémy.
     
    24:06
    Sudí Baluška vylučuje Marka Daňa za hákování. Hosté si zahrají podruhé v zápase přesilovku.
     
    24:26
    Ještě před tím měl dobrou možnost Mário Bližňák, ale jeho pokus zastavily betony brankáře Vídně.
     
    25:01
    Hosté se dopustili zakázaného uvolnění a navíc možná půjdou do čtyř.
     
    26:00
    A je to tak. Andre Lakos držel Kukumberga a putuje za katr.
     
    26:15
    Domácí jsou v pěti a začíná jejich zkrácená přesilovka.
     
    26:56
    Nezačala příliš dobře, Vídeň v poklidu brání a Pinterem vyhazuje až ke Hostikkovi.
     
    27:26
    Velká šance Lipianského, který z voleje napřáhl a Zaba musel zasáhnout. Měl štěstí, že se stihl přesunout na druhou stranu. Teď Matt Zaba svůj tým hodně podržel.
     
    28:05
    Lakos je zpět na place, ale znovu se bude vylučovat. Rakušané hrají hodně tvrdě, někdy i za hranicí pravidel. Jo, když máte v týmu několik kanadských pořízků...
     
    28:26
    Na trestné je znovu Lakos, tentokrát bratr Andreho Phil.
     
    29:56
    Slovan mačká soupeře jako pomeranč. Vondrka střílel těsně vedle, poté si vzal kotouč Miklík, znovu nepřesná střela. Útočná pětice však v tlaku pokračovala a z dobré pozice mířil Tabaček, kotouč končí v hledišti. Dlouho se hosté nemohli vymanit z náporu slovenských borců.
     
    30:20
    Hosté jsou v pěti, ale rozhodčí Baluška bude opět vylučovat. Ukazuje dokonce i desítku.
     
    30:22
    Peter Ölvecký inkasuje menší trest za držení.
     
    30:22
    A osobní trest dostal Phil Lakos. Hosté se očividně chtějí rvát.
     
    30:48
    Polovina utkání za námi a Vídeň má k dispozici přesilovku. Tu už ze své brány sleduje brankář Fabian Weinhandl, jenž vystřídal Zabu.
     
    31:36
    Slovan ale dobře brání, může v klidu vystřídat.
     
    32:00
    Blatný zakládal útok a velice rychle přichází hosté o puk. Úspěšně na modré čáře zasáhlo bek Sigalet.
     
    32:27
    Vídeň ani nevystřelila a domácí jsou již v pěti hráčích na ledě.
     
    32:49
    Bakoš pálil hodně tvrdě, avšak nepřesně.
     
    33:16
    Fabian Weinhandl si připisuje první zákrok po střele Štajnocha. Jeho betony byly na svém místě.
     
    34:10
    David Printz potrestán za hrubost. Ani domácí si ve tvrdosti nechtěji nechat nic líbit. Teď to však bratislavský hráč hodně přehnal. Loket v obličeji a musel jít na trestnou.
     
    35:09
    Celé hostující obraně ujel dnes velice dobře hrající Roman Kukumberg, v souboji jeden na jednoho obstřeloval obránce Frasera a Fabian Weinhandl chytá se štěstím kotouč do lapačky. Mnoho toho neviděl.
     
    35:44
    Jen to v bratislavské hale zahučelo po nahození Schlagera, kotouč prosvištěl brankovištěm.
     
    36:26
    Slovan je v pěti a může jít do útoku. Ve druhé třetině se již tolik neprosazoval, jako v třetině první. Hosté zlepšili svůj pohyb a především dohrávají souboje, což dělá nováčkovi KHL problémy.
     
    36:57
    Kostikka raději přidržel kotouč po nahození Soarese.
     
    37:02
    Z otočky vypálil Schlacher, Kostikka zasahuje připravenou lapačkou.
     
    37:37
    Weinhandl nepředvedl dvakrát jistý zákrok po střele Hudáčka. Kotouč mu vypadl před bránu, ale před ním nikdo z hráčů Slovanu nebyl na případnou dorážku.
     
    38:34
    Björnie složil velice dobře se pohybujícího Kukumberga a v závěru třetiny si Slovan zahraje přesilovku.
     
    39:16
    Bližňák od modré nepropálil dobře postavenou obranu Vídně. Následně Lakos vyhazuje.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    A už se nic nestane. Druhá perioda končí a Vídeň v ní dokázala vyrovnat Frazerem hned v úvodu, kdy Slovan hodně prospal nástup. Hosté byli ve druhé třetině mnohem nebezpečnější a Hostikka měl plné ruce práce. Nenudil se ani střídající Weinhandl, jenž hlavně v závěru podržel své mužstvo. Poslední třetina začíná v 19:40.
     
    Střely na bránu po dvou třetinách: 22:12 (11:5, 11:7).
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:06
    Jdeme do poslední třetiny, která nemusí být poslední. Prodloužení nebo nájezdy jsou reálné.
     
    40:48
    Oba týmy jsou v pěti a hned se do šance dostával Milan Bartovič. Jeho bomba jen proletěla nad ramenem Weinhandla. Puk pořádně zaduněl o mantinel.
     
    41:29
    Hosté vymysleli rychlý brejk, ale Schlacher byl moc brzo v útočné třetině, slovenští sudí pískají postavení mimo hru.
     
    42:02
    No, tohle bylo daleko zajímavější. Christoph Draschkowitz objížděl bránu a snažil se kotouč zasunout do slovenské brány. Ale Hostikka se skvěle přesunul a ucpal všechny díry v jeho svatyni.
     
    42:50
    Nástup do poslední třetiny patří borcům z Vídně...
     
    43:25
    ...kteří si zahrají přesilovku. Martin Bakoš už usedl na trestnou lavici za podražení.
     
    44:11
    Kotouč se potuluje až u Weinhandla.
     
    44:20
    A máme tu další vyloučení. Za hru vysokou holí míří za katr Josh Soares. Bude se hrát 4/4.
     
    44:58
    Martin Bakoš je zpátky na ledě. Začíná krátká přesilovka Bratislavských.
     
    45:45
    Hraje se však za bránou domácího Hosttiky.
     
    46:04
    Hosté mohli jít do brejku dva na jednoho, ale poslední instance jménem Tabaček zasáhl výtečně holí a založil tak v podstatě protiútok i na druhé straně. Jenže zakončení Hudáčka bylo velice špatné. Kotouč v hledišti a jistě cenný suvenýr pro některého z fanoušků.
     
    46:57
    Hraje se ve středním pásmu, probrali se fanoušci Slovanu, kteří vycítili důležitost těchto minut. Láme se chleba.
     
    47:26
    Dnešnímu utkání přihlíží 6097 diváků. Velice dobrá návštěva na stadionu Ondreje Nepely v Bratislavě.
     
    47:58
    Atmosféra je skutečně vynikající, je vidět, že se fanoušci Slovanu na novou soutěž velice těší. KHL pro ně bude určitě velké pozitivum.
     
    48:26
    Icing po vyhození Lakose. Hra se stěhuje před Weinhandla.
     
    48:58
    Ten musel hned po buly řešit ošemetnou situaci po střele Printze. Kotouč poté ještě poskakoval na brankovišti, ale řízní obránci hostů si s pomocí svého gólmana situaci pohlídali.
     
    49:15
    Ani Hostikka se nenudí. Olsson s Blatným na něj zle dotírali a slovenský brankář musel odolávat velkému tlaku. Respekt si pak přijel srovnat Boumediene a bylo po závaru.
     
    49:26
    Znovu brankář Slovanu v akci. Weidemanova rána proletěla kolem břevna a možná lehce zasáhla konstrukci. Hostikka kotouč ramenem vytěsnil, nutno jej pochválit. Vídeň v posledních minutách pořádně zlobí.
     
    50:52
    Slovan se nemůže dostat do nějakého kloudného útoku, vypadá to, že dochází svěřencům Čady a Číhala síly.
     
    52:06
    Dočkáme se prodloužení nebo nájezdů? Zatím to tak vypadá.
     
    52:28
    Poslední minuty se hraje hodně vlažný a především neurovnaný hokej.
     
    53:26
    Blatný přišpendlil na mantinel Bartoviče a nepustil ho do nějakých útočných choutků, na které je Milan zvyklý z Liberce.
     
    54:05
    Pohoda, klídek a pak přišel Tabaček. Dvakrát v řadě vystrašil Weinhandla, který měl co dělat, aby neinkasoval.
     
    54:56
    Co udělá Lipianský? Nic, opět rána vysoko nad. Vzápětí bez rozpaků napřáhl Ölvecký, nic mimořádného se neděje.
     
    55:16
    Poslední minuty patří jasně Slovanu. Roman Kukumberg vyslal svižnou dělovku na Weinhandla a ten výborně chytá vyrážečkou. Na teč se poté chystal ještě Švarný, ale byl dobře pokrytý.
     
    56:30
    A čas se krátí, do konce základní hrací doby mnoho nechybí.
     
    57:01
    Mohlo být rozhodnuto, to by však střílející Preisinger a dorážející Hudáček museli překonat v souboji tváří v tvář Weinhandla. Ten opět předvedl několik pohotových zákroků a překazil tak radost Slovanu Bratislava. Poslední minuty se hraje hodně ofenzivní hokej, vypadá to, že oba týmy chtěji vyhrát a nechtějí dotáhnout utkání do prodloužení.
     
    58:25
    Ani teď to není gól po střele Kukumberga.
     
    58:52
    Kotouč za bránou Slovanu, pro jistotu ho zašlápl Dravecký.
     
    59:40
    Poslední vteřiny do konce třetí třetiny. A znovu tlak Slovanu, který řídil Vondrka. Weinhandla je k nepřekonání. V samotném závěru vytáhl exkluzivní zákrok betonem, když v podstatě fotbalovým způsobem vykopl kotouč.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Je to tady, co jsem avizoval. Bude se prodlužovat. Po krátké pauze se obě mužstva pustí do boje. Slovan mohl v závěru třetí části přidat rozhodující branku, ale nepodařilo se mu to. A tak podruhé v rámci European Trophy si zahraje nástavbu.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:16
    Hrát se bude pět minut, pokud nepadne gól, tak jdeme na nájezdy.
     
    60:27
    Dělovka Sigaleta opět prověřila pozornost výborného Fabiana Weinhandla. Tak se zdá, že síly zakonitě došly i Vídni, která dnes hraje svůj vůbec první mač v přípravě.
     
    61:47
    Prakticky se neútočí, obrany hlasí zavřeno.
     
    62:29
    Pinter pouze pozdravil brankáře Hostikku, jenž chytá pohodlně kotouč do lapačky.
     
    63:37
    Něco přes minutu zbývá do konce prodloužení a v útoku Slovan.
     
    64:16
    Exekuce nájezdů začíná mít reálnou podobu.
     
    65:00
    Prodloužení skončilo.
     
    Je to tady. O výsledku musí rozhodnout nájezdy. Slovan si je zahraje v této soutěži podruhé. Poprvé v Chomutově uspěl, co ukáže teď? Nechejme se překvapit.
     
    Po úpravě ledu se dočkáme nájezdů. Rolba už krouží po ledě.
     
    Samostatné nájezdy začínají.
     
    Jdeme na to, nájezdy začíná Soares. Hostikka si počkal a jeho záměr zblokoval mimo tyče.
     
    Na bránu jede Peter Ölvecký a také nedává. Míří mimo.
     
    Neuspěl ani Andre Lakos, jehož betony vychytal Hostikka.
     
    Ani slovenský reprezentant Michel Miklík neproměnil svůj nájezd.
     
    Fortier také nic.
     
    Michal Vondrka nájezdy umí...a také to potvrzuje. Je hotovo.
     
    65:00
    Slovan právě vstřelil branku!

    MICHAL VONDRKA střelou mezi Weinhandlovy betony rozhoduje toto utkání a Slovan díky němu získává do tabulky dva body.
     
    Konec zápasu.
     
    Je tu konec, Slovan tedy vítězí i podruhé v rámci letního turnaje na nájezdy. Nejlepším hráčem utkání byl zvolen Mário Bližňák a Jamie Frasier. Pro dnešek se loučím a někdy zase u hokeje napočtenou. (20:32:27)

    Roman Zajíček

    Branky a nahrávky: 20. Bližňák (Miklík, Boumediene ), 65. Vondrka - 21. Frazer


    HC Slovan Bratislava: Hostikka (Konrád) - Boumediene, Tabaček, Sigalet, Printz, Švarný, Štajnoch, Mihálik, Bakoš - Vondrka, Bližňák, Miklík - Bartovič, Lipianský, Dravecký - Hudáček, Preisinger, Kukumberg - Ölvecký, Šťastný, Daňo. Trenéři: Rostislav Čada, Svatopluk Číhal.
    spusu Vienna Capitals: Zaba (od 31. Weinhandl) - Fraser, Lakos P., Björnie, Lakos A., Weideman, Schweda, Nador, Peter - Fischer, Pinter, Schlacher - Fortier, Gratton, Seidl - Olsson, Blatný, Draschkowitz - Soares, Schiechl, McBride. Trenér: Tommy Samuelsson.

    Rozhodčí: Vladimír Baluška - Roman Návratek, Marek Pauljučok

    Diváci: 6097
    bahis siteleri