Burkina Faso – Zambie 0:0 (kon.) | Etiopie – Nigérie 0:2 (kon.)
konec
Burkina Faso
0:0 (0:0)
Zambie
Úterý 29.01.2013, 18:00 • Mbombela Stadium, Nelspruit (JAR) • Africký pohár národů
Předzápasové kurzy
     
    O čtvrtfinálovém soupeři Burkiny Faso bude známo zítra, kdy se o postup porve Tunisko a Togo. (19:59:27)
     
    Statistiky utkání:
    Držení míče: 44% - 56%
    Střely celkem: 5 - 6
    Ofsajdy: 1 - 3
    Fauly: 16 - 18
    Rohové kopy: 4 - 8
     
    Máme tu konec utkání a dnešní přímý souboj o postup se skupiny končí remízou 0:0. Tento výsledek stačil Burkině Faso, která ze skupiny C postupuje z prvního místa. Druhá končí Nigérie, která ve čtvrtfinále narazí na favorizované Pobřeží Slonoviny.
     
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Bez přípravy a naslepo pálil z hranice pokutového území jeden z hostujících hráčů, branku však minul.
     
    90+3
    Utkání se dohrává na polovině domácích, kteří čelí velikému tlaku.
     
    90+2
    Po krátkém přerušení hra pokračuje.
     
    90+2
    Zambie střídá. Odešel Traoré, přišel Razack.
     
    90+1
    Hra byla přerušena, zranil se Koné.
     
    90
    Nastaveny jsou čtyři minuty.
     
    88
    Zambie dostala konečně soupeře pod tlak, ale nic z toho nedokázala vytěžit.
     
    Držení míče: 45% - 55%
    Střely celkem: 5 - 5
    Fauly: 16 - 18
    Rohové kopy: 4 - 8
     
    86
    Stále se stav skóre nemění a nezdá se, že by tomu mělo být jinak. Protiútoky obou týmů jsou zcela bezzubé a ničemné.
     
    84
    Zambie se dostala k míči zahrávala rohový kop, nic zajímavého z toho však nebylo.
     
    82
    Stále převládá Burkina Faso, ale Zambie se dobře brání a jen tak jí nenechá skórovat. navíc, když potřebuje Zambie body k postupu. Měla by přidat.
     
    80
    Zambie střídá. Odešel Lungu, přišel Sakuwaha.
     
    80
    Do konce dnešního utkání zbývá nějakých deset minut a nezdá se, že by se aktuální stav skóre měl měnit. Mírně začíná převládat Burkina Faso, avšak ze svých protiútoku nic netěží.
     
    Držení míče: 47% - 53%
    Střely celkem: 3 - 4
    Fauly: 13 - 17
    Rohové kopy: 2 - 6
     
    76
    Je vidět, že Burkina Faso hraje na remízu, což jí stačí. Žádnou výraznější aktivitou však nevyzařuje Zambie, která potřebuje tři body.
     
    74
    Zpoza šestnáctky pálil Kalaba, byl však velmi nepřesný.
     
    73
    Hra po krátkém přerušení pokračuje.
     
    72
    Hra byla přerušena, zranil se gólman Diakité.
     
    70
    Na nějaký zvrat v zápase mají oba týmy přibližně dvacet minut. Jenom podotýkám, že o postupujících ze skupiny C ještě není rozhodnuto a všem jde o postup. Burkině Faso stačí remíza, Zambie však musí vyhrát.
     
    68
    Zambie se z gólu neraduje ani po další volném přímém kopu a tak se stále nebude měnit skóre. Snad se něco stane v následujících minutách.
     
    66
    Saidou Panandétiguiri je tím dalším, kdo uviděl žlutou kartu.
     
    Fauly: 11 - 17
     
    64
    Volný přímý kop z křídla zahrávala Zambie, na jejímž konci ve vápně hlavičkoval jeden z obránců a míč odvrátil. Ani následný rohový kop nic nepřinesl a tak se aktuální stav skóre nemění.
     
    Držení míče: 39% - 61%.
    Fauly: 9 - 15.
    Střely celkem: 3 - 3.
     
    60
    Máme za sebou hodinu hry z dnešního utkání, které takřka nic nenabídlo. Po neúspěšném rohovém se zranil Charles Kebore, ale zdá se, že bude moci pokračovat ve hře.
     
    58
    Ani jeden z týmů vůbec netuší, jak překonat obrannou linii soupeře a dostat se k zakončení. Do hry se také vrací ostré souboje a snad to zase nebude vypadat jako na jatkách, první půle na to totiž měla patřičné parametry.
     
    56
    Zambie střídá. Hřiště opustil Isaac Chansa, kterého nahradil Mukuka Mulenga.
     
    54
    Bezduché předávání míče na polovině hřiště určitě unavuje už i diváky a hra začíná býti nudná. Doufejme, že se něco na hře pozmění a dočkáme se nějaké větší šance, případně branky.
     
    52
    Sledujeme ničemné snažení o vedoucí branku na obou stranách, k tomu však týmy potřebují střelbu, která v dnešním utkání přišla před velmi dlouhou dobou.
     
    50
    Vývoj hry zatím odpovídá tomu, jak se vyvíjel v prvním poločase. Nicméně jedinou výjimkou je rohový kop číslo dvě v dnešním utkání, ten první přišel na konci první půle. Po jeho rozehrání jsme se ale ani napodruhé nedočkali ničeho závratného.
     
    48
    Předchozí akci ukončil nepřesným zakončením Pitropia. Následně se vpřed drala Zambie, ale zase přišel faul. Uvidíme, co přinese další dění. Hra se velmi podobá první půli, kdy přišla zajímavá šance v úvodu a po zbytek celé hrací části jsme se ničeho nedočkali.
     
    46
    Hned v úvodu druhé půle přišel volný přímý kop domácích a zahrával ho Bance, místo branky soupeře však ohrozil hráče stojící ve zdi. Mírně navrch má stále Burkina Faso.
     
    46
    Burkina Faso podruhé střídá. Odešel Balima, přišel Dah.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Statistiky první půle:
    Držení míče: 47% - 53%
    Střely celkem: 2 - 2
    Fauly: 7 - 11
    Rohové kopy: 0 - 1
    Přímé kopy: 13 - 7
    Žluté karty: 0 - 2
     
    První půle místo fotbalu chvílemi připomínala bojiště a gladiátorské souboje tím, co nabídla. Nejeden hráč se zranil a hned dva byli střídáni. Uvidíme, zda nabídne druhá půle také něco z pohledu té fotbalové stránky.
     
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Přišel první rohový kop pro Zambii, ale zdá se, že se francouzský trenér Hervé Renard nezatěžoval trénováním těchto standardních situací.
     
    45
    Nastaveny byly dvě minuty.
     
    45
    První a poslední šance prvního poločasu! Z bezprostřední blízkosti z úhlu hlavičkoval jeden ze zambijských hráčů a zákrokem se proti němu činil Diakité, kterému míč v rukavicích poskočil jako horký brambor.
     
    44
    Konečně jsme se dočkali v první půli něčeho zajímavého. Zasahovat musel Diakité, na něhož padal letící míč a také hladový útočník. Nakonec byl však úspěšnější domácí gólman.
     
    42
    Role bránícího a útočícího se neustále mění. Chvilku sledujeme nátlak před Mweenovou svatyní, jindy se zase žene kupa hráčů směr Diakitého branka.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá něco málo přes pět minut a nezdá se, že by se měl aktuální stav skóre měnit. Na scénu přišel také první ofsajd, ve kterém byl Emmanuel Mayka.
     
    38
    Do konce první půle nezbývá mnoho času a sám jsem zvědav, zda se na trávníku udá ještě něco, co bude stát za zhlédnutí. Hra celkově nepůsobí nijak přívětivě, hraje se totiž na středu hřiště a oba celky se často střídají v držení míče. K vidění není nic zajímavého.
     
    36
    Za nafilmovaný pád dostal Emmanuel Mayka žlutý kartónek.
     
    35
    Podmínky pro hraní nejsou bůhví jak příznivé. Trávník je podmáčený a hráčům se špatně operuje s míčem. Nicméně prvním zákrokem se blýskl Diakité, který lapil letící míč směrem do jeho vápna.
     
    33
    Kdyby se arbitr nestyděl a rozdával karty, tak by na hřišti moc hráčů nezbylo. Každou chvilku sledujeme nějaký brutální zákrok a poměr faulů se mění každou minutu (momentálně je 5:10). Zatím padla jen jedna žlutá karta, jestli se ale bude utkání ubírat touto cestou i nadále, určitě se počet napomenutých navýší.
     
    31
    Za své nemilé počínání dostává Joseph Musonda žlutou kartu.
     
    Fauly: 5 - 7.
     
    30
    Máme za sebou půlhodinu hry a nedočkali jsme se takřka ničeho, co by nás pozvedlo ze sedadel, ba ani něčeho, co by stálo za zhlédnutí. O míč se většinu času bojuje na středu hřiště a ani jeden z týmů neví, jaký že je to ten recept na překonání soupeřovy obranné linie.
     
    27
    Z volného přímého kopu pálil Aristide Bance, ale nic ví, než napálení míče do zdi soupeře nepředvedl. Následně Burkina Faso o mí přišla vrací se do role bránícího.
     
    26
    Dočkáme se šance, nebo snad gólu? Na scénu přichází volný přímý kop domácích ze středu hřiště, jen kousek za vápnem.
     
    26
    Ničemná přihrávka Koného připravila domácí celek o míč a musí se bránit proti náporu Zambijců. Ti však následně chybují téže a o míč se začíná bojovat na středu hřiště.
     
    24
    Fauly: 3 - 3.
    Držení míče: 42% - 58%.
    Střely celkem: 1 - 1.
     
    22
    Tak jsme se dočkali alespoň nepřesného centru, při kterém míč proletěl napříč pokutovým územím a nikdo v oranžovém (ze Zambijců) se k míči nedostal. Mírně navrch má Zambie a domácí se brání.
     
    20
    Máme za sebou úvodní dvacetiminutovku a stále čekáme na střelu. Ta jediná přišla v podání Alaina Traorého, ale dnes už nám toho moc nepředvede, jelikož si poranil stehenní sval a střídal. Protiútoky obou týmů jsou ničemné a bezzubé, defenzivu soupeře nijak neohrožují.
     
    18
    Utkání začíná býti nezajímavé, chvílemi až nudné. Opravdu dlouho čekáme na střelu, průnik obranou nebo cokoliv jiného, co by trošku oživilo utkání. Gólmani nemají žádnou práci a uvidíme, zda se i oni do hry zapojí.
     
    16
    Stále čekáme na něco, co by utkání jakkoliv pozvedlo nebo přineslo do utkání nějaký náboj. Sledujeme spíše bojiště plné brutálních faulů, zranění a žádných pohlednější akcí. Doufejme, že se to brzo změní.
     
    14
    Také Zambie musí předčasně střídat. Zraněného Nkausua nahradí Musonda.
     
    14
    Když nebereme v potaz střelu z úvodu zápasu, tak jsme se vlastně ničeho nedočkali. Dlouho čekáme na zakončení či nějakou zajímavou příležitost. V utkání bylo k vidění několik brutálních faulů, nejčastěji šlapáků. Alain Traoré to už odnesl tím, že musel střídat. Tentokráte bude muset střídat Davies Nkausu.
     
    12
    Burkina Faso musí střídat. Hřiště na nosítkách už opustil Alain Traoré, kterého nahradí Aristide Bance.
     
    12
    Hra toho zatím moc nepřinesla a gólmani už se nudí. Protiútoky obou celků bývají neustále bezzubé bez jakékoliv myšlenky či nápadu, jak vyzrát na soupeřovu defenzivní linii. U lajny se mezitím připravil Bance a bude střídat zraněného Traorého, kterého sužuje zraněný stehenní sval.
     
    10
    Hra pokračuje poté, co se zraněný Alain Traoré zranil a byl odnesen na nosítkách mimo hrací plochu. Zdá se, že do utkání už nenastoupí a bude střídán. Uvidíme, čeho se dočkáme ve hře.
     
    8
    Tvrdším zákrokem se prezentoval Kabore, který nekompromisně přišlápl soupeře. Rozhodčí zatím nevytahuje žlutou kartu. Zraněný hráč však zůstává ležet na zemi a hra se podruhé přeruší.
     
    6
    Krom střely Alaina Traorého z druhé minuty nám utkání takřka nic nepřineslo a nebyli jsme svědky ničeho vážného. Jednou zasahoval Mweene, kdežto Diakité neměl zatím žádnou práci.
     
    4
    Oba týmy nikam nepospíchají a na další šanci si asi počkáme. Hraje se velmi pomalu, opatrně a rozehrávky bývají často zdlouhavé. Ani jeden z týmů nemá navrch a poměr v držení míče je vyrovnaný.
     
    2
    Utkání začalo velmi opatrně v nízkém tempu a k vidění byla i první šance. Ta přišla po volném přímém kopu Burkiny Faso, pozorný a dobře postavený Mweene vykryl ránu zpoza šestnáctky Alaina Traorého.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Burkina Faso: Diakité — Panandétiguiri, Koné, Paul Koulibaly, Alain Traoré — Kaboré, Balima, Rouamba, Koffi — Koné, Pitroipa

    Zambie: Mweene — Himoonde, Sunzu, Mbola, Nkausu — Chansa, Kalaba, Sinkala, Mbesuma — Maykuna, Lungu

    Rozhodčí: Alioum — Moussa, Menkouande (všichni Kamerun).
     
    Zambie odehrála úvodní zápas s Etiopií a neskončil bůhví jak pozitivně. Na Etiopii byl vystaven kurz přes 6,45, ale i přesto zápas skončil smírně. První poločas skončil sice za stavu 1:0 pro Zambii, když se ve třetí minutě nastaveného času trefil Collins Mbesuma, ale v 65. minutě vyrovnal Adane Girma a naděje Etiopanlů vzplála. Naštěstí pro ně se už nic nestalo a tak utkání mezi Zambií a Etiopií skončilo remízou 1:1.
    Druhý zápas Zambijců skončil totožným výsledkem, jako ten první, jen s tím rozdílem, že byl odehrán s Nigérií. Do vedení šla Nigérie a trefil se Emmanuel Emenike. Nicméně díky penaltě se také prosadil Kennedy Mweene v 85. minutě. Utkání toho kromě nemálo žlutých karet moc nepřineslo a skóre se už neměnilo.
     
    Burkina Faso odehrála první zápas s Nigérií a byla zařazena do role outsidera, kam jí vystavily sázkové kanceláře, kurzem 4,75 (bet365). Nigérii dostal do vedení Emmanuel Emenike ve 23. minutě a vše se vyvíjelo tak, jak každý z nás čekal. Burkina Faso však ukázala svoji sílu a překvapila vyrovnávající trefou Alaina Traorého v 94. minutě.
    Druhý zápas Burkiny Faso, to byla jedna veliká kanonáda. Hrál se v Nelspruitu s Etiopií a skončil zcela jednoznačně. První poločas skončil za stavu 1:0 pro Burkinu Faso. Ten druhý, to už byla jednosměrná kolej. V zápase se trefil dvakrát Alain Traoré (34', 74'), Koné v 79. minutě a Pitroipa v páté minutě nastavení.
     
    Příjemný dobrý podvečer všem fanynkám a fanouškům. Vítám Vás u sledování online přenosu z afrického poháru národů, kde se ve skupině C utká Burkina Faso a Zambie.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Dario Becci

    Branky:

    Karty:   31. Musonda (ZAM), 36. Mayka (ZAM), 66. Panandétiguiri (ZAM)


    Burkina Faso: Diakité — Panandétiguiri, Koné, Paul Koulibaly, Alain Traoré — Kaboré, Balima, Rouamba, Koffi — Koné, Pitroipa
    Zambie: Mweene — Himoonde, Sunzu, Mbola, Nkausu — Chansa, Kalaba, Sinkala, Mbesuma — Maykuna, Lungu

    Rozhodčí: Alioum — Moussa, Menkouande (všichni Kamerun)