FC AC SK – Los Artilleros 2:4 (kon.)
konec
FC AC SK
2:4 (0:0)
Los Artilleros
Pátek 30.05.2014, 15:45 • GyBu Arena • GyBu liga
     
    Nebylo tomu jako obvykle, kdy po prvním ze dvou GyBuligových zápasů v jeden hrací den opustí většina diváků ochozy a druhý zápas již nemá takřka žádnou diváckou kulisu. Tentokrát se rozhodla většina přítomných zůstat, a navíc dokonce přicházeli další a další fanoušci, studenti a snad i příbuzní některých z hráčů. Kromě skvělého fotbalového programu je přilákalo i příjemné počasí, slunce příjemně hřálo, vítr nefoukal a černé mraky byly k vidění jen na obzoru, aktivně naštěstí nezasáhly.

    Teď už ale k samotnému utkání. Oba týmy začaly velmi opatrně. Do náznaků šancí se zprvu dostávali spíše hráči FC AC SK, konkrétně Rédr, který několikrát provětral Mynářovy rukavice střelami z levé strany. Kanonýři se soustředili na pevnou obranu a rychlé protiútoky. V jednom takovém se ve 4. minutě zjevil Bartošek, jeho střela ale nemířila mezi tři tyče.

    Obraz hry se postupem času moc neměnil. Balon drželi na svých kopačkách sice více hráči domácího celku, více šancí si vytvořili fotbalisté z Pošepného náměstí. V 11. minutě se prosmýkl středem hřiště Sulek a proti jeho přízemní střele vytáhl Homolka velmi dobrý zákrok. Hned o minutu později se podařilo Nguyenovi lehce hlavou tečovat dlouhý Mynářův výkop a míč nakonec orazítkoval břevno.

    Ve 14. minutě zahrozil na druhé straně D. Linhart, byl však tísněný a jeho střela se do branky nevešla. A byl to právě mladší z bratrů Linhartových, kdo napsal asi nejsmutnější příběh tohoto finále. Ve 21. minutě totiž špatně došlápl při zpracovávání balonu a zranil se. Hřiště nakonec opustil jen za pomoci spoluhráčů a do utkání už nezasáhl. Pro FC AC SK to byla velká ztráta. Nejenže přišli o jednoho z nejlepších hráčů do té doby, zároveň museli dohrávat duel bez střídání.

    Do poločasu už se nic významnějšího nestalo a po pětadvacetiminutách byl tak stav nerozhodný 0:0.

    Ve 29. minutě se už fanoušci domácích radovali. Jenže předčasně. Balon totiž skončil v Mynářově síti po Homolkově výhozu, nikdo ho netečoval a branka tak být uznána nemohla.

    Pak ale ale o slovo přihlásili kanonýři. O minutu později nejprve spáli Sulek stoprocentní šanci, hned vzápětí už ale Dan Bartošek otevřel skóre. Prosadil se po přesné Sulkově přihrávce přes celou šířku hřiště střelou do protipohybu Homolky.

    O dvě minuty později bylo pro domácí ještě hůř. Druhá gólová akce opět začala u Sulka, který se pokoušel několikrát střílet, všechny jeho pokusy ale byly zablokované, a tak se k míči dostal opět Dan Bartošek, který si pěknou kličkou položil Homolku a střelou do odkryté klece přidal svůj druhý gól.

    Hra se otevřela a šance byly k vidění na obou stranách. Nejprve mohl přidat třetí branku střelců Nguyen, jenž nedokázal trefit zcela prázdnou branku a ve 36. minutě nedokázal Rédr usměrnit ve skluzu přihrávku do také opuštěné klece.

    Ve 39. minutě už to ale bylo o tři. Po dalším z Mynářových dlouhých nákopů šli do souboje Nguyen Hai Nam a Homolka, asijský forvard hostů v něm byl důraznější a balon se tak se štěstím dokutálel až za brankovou čáru – 0:3.

    A opět přišel i druhý slepený gól. Ten byl pro FC AC SK hodně nešťastný. Vše začalo zase u Mynářova dlouhého výkopu a Jakub Kyselka ve snaze odvrátit dlouhý centr ztečoval míč hlavou přesně za Homolkova záda.

    To už byla pro domácí opravdu hodně studená sprchy, ti se ale nevzdali, naopak přidali a hnali se alespoň za brankami, které by částečně oživili jejich naději na zisk třetího titulu. Ty také přišly. O první se postaral ve 44. minutě Jakub Kyselka, jenž se zčistajasna zjevil před Mynářem a brankáře střelců překonal střelou mezi nohy.

    Následoval očekávaný tlak červených, ale hráči Los Artilleros bránili opravdu dobře. Navíc opět hrozili z protiútoků. Růžička z dorážky po Sulkově střele orazítkoval ve 46. minutě tyč.

    Domácí se nakonec druhé branky přece jenom dočkali, i když na zvrat už bylo pozdě. V 50. minutě měli k dispozici pokutový kop po Sulkově ruce. K jeho exekuci se postavil brankář Petr Homolka a obdobně jako Kyselka zamířil přesně mezi Mynářovi nohy. Vzhledem k tomu, že branka přišla až v poslední minutě, bylo jasné, že šlo pouze o kosmetickou úpravu skóre.

    Asi o třicet vteřin později byl zahlášen konec finálového střetnutí a následovalo to, co násludeje po každém takovém zápase. V táboře Los Artilleros se slavilo, zatímco ze tváří hráčů FC AC SK šlo vyčíst smutek, zmar či hněv.

    Los Artilleros jsou tedy překvapivými, ale naprosto oprávněnými mistry za rok 2013/14. V cestě za titulem totiž vyřadili oba největší favority FC AC SK i FC Predators a pohár se tak na poslední možnou chvíli přesouvá na detašované pracoviště Pošepného náměstí!

    Po zápase byly rozdány také individuální trofeje. Nejlepším hráčem se stal Tomáš Linhart z FC AC SK, nejlepším brankářem Petr Homolka, jenž rovněž hájí barvy červených a nejlepším střelcem se stal s 55 góly Karel Nepraš. Pro poslední dva jmenované to byla zřejmě zároveň rozlučková sezóna, vše se ale potvrdí až v září, víme totiž jak to bývá, když vrcholoví sportovci končí se svou kariérou viz. Jaromír Jágr, Milan Baroš nebo Dominik Hašek. (10:10:17)
     
    VÍTĚZEM GYBU LIGY ZA ROK 2013/14 SE STÁVAJÍ LOS ARTILLEROS!
     
    Konec zápasu.
     
    50
    Tým FC AC SK právě vstřelil branku!
    PETR HOMOLKA ji proměňuje střelou mezi Mynářovi nohy!
     
    49
    Penalta pro FC AC SK po Sulkově ruce!
     
    48
    Kyselkovu střelu z půlky zablokoval Sulek.
     
    48
    Do útoku domácích se zapojuje už i Homolka!
     
    46
    Na druhé straně zaútočil Sulek, jeho střelu Homolka vyrazil a následnou dorážku Růžičky zastavila tyč!
     
    45
    FC AC SK zamykají svého soka na jeho polovině a tlačí se za dalšími góly!
     
    44
    Tým FC AC SK právě vstřelil branku!
    JAKUB KYSELKA se zčistajasna zjevil za obranou hostí, odkud prostřelil Mynáře mezi nahama – 1:4!
     
    43
    Bartošek si navedl balon na střed, odkud vyprášil Homolkovy rukavice.
     
    42
    Rédr se dokázal přejít přes Marhoula, jeho střelu z dobré pozice ale dokázal Mynář vleže vykrýt!
     
    41
    Tým Los Artilleros právě vstřelil branku!
    Mynář vyslal další centr přes celé hřiště, který si nešťastně srazil do vlastní sítě JAKUB KYSELKA!
     
    39
    Tým Los Artilleros právě vstřelil branku!
    Balon propadl mezi Homolku a NGUYEN HAI NAM, nakonec byl důraznější útočník Artilleros, který doslova protlačil balon do branky!
     
    37
    Karlesz se ocitl v dobré pozici, obrana přispěchala sice na poslední chvíli, šanci ale zmařila.
     
    36
    Rédr nedokázal ve skluzu trefit prázdnou branku! Balon mu v rozhodujícím momentu přeskočil nohu.
     
    35
    Hra konečně dostala spád, FC AC SK se pochopitelně tlačí mnohem výrazněji do útoku, což mimo jiné znamená, že nechávají v obraně prostor pro rychlé brejky střelců.
     
    33
    Třetí branku mohl přidat Nguyen, prázdnou branku ale trestuhodně minul!
     
    32
    Tým Los Artilleros právě vstřelil branku!
    Pavel Sulek se pokoušel hned několikrát střílet, pokaždé ale zaúřadovala domácí obrana. Ta ale byla následně hodně rozhozená, DAN BARTOŠEK se ujmul balonu, pěknou kličkou si položil Homolku a zakončil přesně do odkryté klece!
     
    31
    Hra se otevřela, další Sulkovu střelu ale zablokoval jeden z bránících červených.
     
    30
    Tým Los Artilleros právě vstřelil branku!
    Teď už je to ale branka! Pavel Sulek přenesl hru přes celou šířku hřiště, odkud DAN BARTOŠEK zamířil neomylně do pohybu Homolky a Los Artilleros jdou do nečekaného vedení!
     
    30
    Sulek ve stoprocentní šanci vůbec netrefil branku!
     
    29
    Fanoušci domácích už se radovali! Homolka vyhodil balon, který nikdo netečoval a tak skončil až za Mynářovými zády, jenže to bylo z výhozu a branka tak nemůže platit.
     
    28
    Růžičku tísnil T. Linhart a první jmenovaný se tak rozhodl poslat balon co nejdál a co nejvýš.
     
    27
    Po Růžičkově autu se k hlavičce dostal Sulek, branku ale netrefil.
     
    26
    Začal druhý poločas.
     
    Je za námi první polovina finálového mače. Na branku zatím čekáme marně. Sledujeme vyrovnané a hlavně z obou stran opatrné utkání. Mírně navrch zřejmě měli přece jenom hráči FC AC SK, ovšem na obou stranách zatím kralují brankáři a stav je tedy stále 0:0.
     
    25
    První poločas skončil.
     
    25
    Sulek sice Mynářův výkop dokázal zpracovat, obrana FC AC SK ho ale rychle o míč připravila.
     
    24
    Nguyen chtěl po lajně vyslat Sulka, jenž jeho záměr nepochopil a vhazovat budou domácí.
     
    23
    Růžička napřáhl od poloviny hřiště, jeho střela ale končí za plotem.
     
    22
    Hosté si nerozuměli v rozehrávce a do slibné možnosti se málem dostal T. Linhart.
     
    21
    Nakonec opouští hřiště jen za pomoci spoluhráčů a do dnešního utkání už asi nezasáhne.
     
    21
    D. Linhart zpracovával přihrávku na polovině soupeře, špatně došlápl a nevypadá to s ním vůbec dobře.
     
    20
    Rédr se dokázal prokličkovat z levé strany až do vápna, kde už ho ale obránci hostí nenechali vystřelit.
     
    19
    Rédr našel přesnou křižnou přihrávkou D. Linharta který měl balon na dlouhou nohu a minul.
     
    18
    Bartošek se dral mezi bratry Linhartovými, mladší z nich David ale dokázal zakročit.
     
    17
    Sulek se protlačil mezi dvěma bránícími hráči, z úhlu mířil na vzdálenější tyč, ale nepřesně.
     
    16
    Nguyen se protlačil k hlavičce po Růžičkově vhazování, ovšem mířil příliš vysoko.
     
    15
    Opět zakombinovali Sulek s Nguyenem a druhý jmenovaný z voleje vystřelil jen těsně mimo.
     
    14
    D. Linhart míří z otočky mimo.
     
    13
    Artilleros měli k dispozici standardní situaci ze slibné pozice. Sulek se neodhodlal k očekávané bombě, namísto toho nahrál volnému Růžičkovi, kterému následná střela nesedla a Homolka bude rozehrávat.
     
    12
    Mynářův centr přes celé hřiště dokázal jemně tečovat hlavou Nguyen, míč skončil na břevnu!
     
    12
    Na druhé straně to zkusil Rédr z úhlu, Mynář si poradil.
     
    11
    Sulek se po chybě v rozehrávce šikovně prosmýkl středem hřiště, jeho přízemní střelu Homolka dokázal zlikvidovat!
     
    10
    Homolka se pokusil zapojit do útočné akce, ovšem brzy o balon přišel a nakonec může být rád, že Sulek z první mířil hodně nepřesně.
     
    9
    Po Mynářově rozehrávce sklepl Sulek míč pro Nguyena, jehož střela ale míří na Kačerov.
     
    8
    Kyselka si hbitě narazil s Karleszem, jeho střelu na poslední chvíli srazil mimo Bartošek.
     
    8
    Artilleros vyrukovali s dobře formovaným obranným valem, který se zatím příliš nedaří červeným překonávat.
     
    7
    Kyselka se pokusil o střelu v tísni, Mynář může být v klidu, protože jeho rána míří vysoko nad.
     
    6
    Další akci Artilleros zakončil Bartošek nepřesnou přihrávkou, kterou sbírá Homolka.
     
    5
    Další přihrávka mířila na Nguyena, toho si ale pohlídal D. Linhart, který uklidil balon do autu.
     
    4
    Balon propadl až k Bartoškovi, který tváří v tvář Homolkovi nezacílil přesně!
     
    3
    Sulkovi s Bartoškem nevyšla rozehrávka a celou situaci hasil na poslední chvíli Nguyen.
     
    3
    Růžička zkusil hokejově nahodit na bránu, jeho střelu tečoval Bartošek mimo.
     
    2
    Rédr vyslal nepříjemný pozdrav Mynářovi z levé strany, gólma Artilleros pozorný.
     
    2
    Ten si bílí pohlídali a další akce domácích začíná u Homolky.
     
    1
    První akci FC AC SK vedl po levé straně Rédr, kterého Nguyen fauloval a FC AC SK mají k dispozici volný přímý kop.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    FC AC SK: Homolka – D. Linhart, Kyselka – Rédr, T. Linhart, Karlesz

    Los Artilleros: Mynář – Bernklau, Sulek, Růžička – Marhoul, Bartošek, Nguyen.
     
    V zápase o bronz zvítězili FC SRPŠ nad FC Predators 4:2.
     
    Utkání začne přibližně v 15:45.
     
    FC AC SK by se po loňské nevydařené sezóně, kde nedosáhli ani na medaili jistě chtěli vrátit na trůn pro GyBuligového vítěze. Zvlášť poté, co je po porážce s Predátory většina široké veřejnosti i fotbalových odborníků odepisovala. Červení se budou v zápase o všechno spoléhat zejména na výrazný gólový příspěvek kapitána Tomáše Linharta nebo na tradičně jistý výkon své jedničky v bráně Petra Homolky.
     
    Střelci jistě cítí šanci pomstít se za všechny finálové porážky týmů z Pošepného v minulosti. Ať už za loňský rok, kdy GKS Pošepowice podlehli FC SRPŠ 4:7, tak za tři roky starý souboj FC AC SK s Barclays United, který ovládli domácí těsným vítězstvím 5:4. Pamětníky tohoto utkání jsou mimo několika hráčů z kádru FC AC SK také Pavel Sulek a Dan Bartošek, kteří by měli být největší útočnou zbraní kanonýrů i v letošním finále.
     
    Jak již jsem několikrát zmiňoval, hlavním tématem letošního finále bude souboj hlavní budova GyBu vs. odloučené pracoviště Pošepného náměstí!
     
    Je jasné, že se máme tento pátek rozhodně na co těšit! O motivaci mají postaráno oba týmy. FC AC SK by jistě chtěli ukázat všem kritikům, že jejich hráči se ve výběru hvězd objevili oprávněně, a že to jsou stále oni, kdo opanují GyBuligovou scénu. Naopak pro hráče z Pošepného náměstí je to poslední možnost, jak dostat alespoň na jeden rok trofej z hlavní budovy na odloučené pracoviště. Největší motivaci a chuť po vítězství budou mít zřejmě Pavel Sulek a Dan Bartošek, protože jim titul už několikrát těsně unikl a o jejich rivalitě s hráči červených se také všeobecně ví.
     
    Cesta soutěží FC AC SK:

    Jeden z nejtradičnějších, nejlepších a nejoblíbenějších týmů posledních tří let v úvodu letošní sezóny nevykazoval takovou kvalitu jako v loňských ročnících. Tým bez problémů drtil slabší soupeře jako Papayu, Chelsenal a další, ovšem když šlo do tuhého nastal problém. První vážnou prověrkou mělo být střetnutí s Predátory, a v tom červení jasně vyhořeli. Nedařilo se nikomu a nic a šelmy zvítězily jasně 9:2.

    Od této porážky se ale cosi změnilo. S dalšími těžšími soupeři už se sice tým okolo Tomáše Linharta ve skupině nesetkal, na kopačky jeho hráčů se ale postupně začala vracet ztracená lehkost, kombinace byly svižnější a hra začala celkově vypadat mnohem lépe. Zbytek skupiny už červení prošli bez ztráty bodu a ve čtvrtfinále na ně čekali Kokosy na trávě.

    Mělo to být derby, vyrovnaný a vyhecovaný zápas. To všechno také platilo, až na slovo "vyrovnaný". Během zimní přestávky přišly do kádru FC AC SK dvě posily z Pošepného náměstí a Štěpán Karlesz byl jedním z hlavních tvůrců jasného vítězství červených v úvodním střetnutí. V něm se dostali do pohodlného vedení 5:0 během několika prvních minut a následně už utkání kontrolovali až do konečné podoby 10:2, což byla historicky nejvyšší výhra v historii zápasů těchto dvou mužstev. V odvetě si v exibičním tempu došli pro remízu 2:2 a v semifinále čekal na FC AC SK tým FC SRPŠ.

    První díl reprízy loňského finále se odehrál za hustého deště, což hrálo do karet právě profesorům, protože s horším počasím zanikala převaha červených a SRPŠ tak v prvním utkání zvítězili těsně 4:3. Ve druhém zápase už se ale počasí udobřilo, červení vytáhli eso z rukávu v podobě Ondřeje Brejchy a profesoři drželi s favority krok jen první půli, po které byl stav 1:1. V té druhé už se červení rozstříleli, zvítězili jasně 6:2 a otevřeli bránu finále.

    Cesta soutěží Los Artilleros:

    Od střelců se před sezónou moc nečekalo, vždyť loni hráli baráž, ve které podlehli mimo jiné Rosol Juniors. Jenže! Ještě před prvním zápasem angažovali jedny z nejlepších fotbalistů na GyBu, respektive na Pošepném náměstí Dana Bartoška a Pavla Sulka. Dvojice špílmachrů jim pak zajistila několik jasných vítězství ve skupině, první prověrkou bylo až střetnutí s Kokosy na trávě, které po vyrovnaném průběhu nakonec střelci ovládli těsně 6:5.

    Jediné zaváhání zaznamenali fotbalisté z Pošepného proti profesorům. Další bývalí studenti z Pošepného a neméně skvělí fotbalisté Tomáš Kaliba a Michael Ernest totiž pro kanonýry znamenali nesnadno překonatelnou překážku a FC SRPŠ, mimo jiné díky pěti brankám této dvojice, zvítězili 8:5. Další zaváhání už hráči z Pošepného nedopustili a z druhého místa postoupili do čtvrtfinále, kde narazili na FC Chelsenal.

    Také tento tým je složen výhradně z hráčů, kteří navštěvují budovu odloučeného pracoviště. V derby střelci nezaváhali. V prvním utkání dbali zejména na obranu a zápas dovedli do konečného stavu 5:0. V odvetě bylo jasně znát, že už je rozhodnuto, a v exibičním tempu zvítězili hráči okolo kapitána Nguyena jasně 7:4. V semifinále byl jejich soupeřem tým Predátorů.

    Do úvodního utkání nemohl za šelmy nastoupit obranný pilíř v podobě Pavla Turzóa a žlutí na to doplatili. Pavel Sulek a Dan Bartošek dělali velké problémy domácí obraně a nakonec střelci, které podržel také gólman Mynář po zásluze zvítězili 6:2 a předčasně tak rozhodli o svém postupu do finále. V odvetě totiž Predátoři dělali co mohli, výraznějšího vedení se v odvetě ale nedočkali a tak ač vyhráli 8:7, do finále se dostali šťastnější kanonýři.
     
    GyBu liga je fotbalová soutěž Gymnázia Budějovická v malém fotbale, která má mnohaletou tradici.

    Na podzim se hrají základní skupiny, na jaře play-off. Systém play-off je obdobný jako v Lize Mistrů, ovšem nehraje se zde na výhodu gólu vstřeleného venku.

    Ligy se mohou účastnit současní a bývalí studenti a zaměstnanci školy, v každém týmu však mohou figurovat maximálně dva absolventi. Každý hráč může během duelů v základních skupinách jednou přestoupit. Hraje se 2x25 minut, 4+1, v případě remízy v součtu obou zápasů by následovala dvě pětiminutová prodloužení, případně penaltový rozstřel.

    Webové stránky soutěže

    Facebookové stránky soutěže
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.

    Adam Kolář

    Branky: 44. Kyselka, 50. Homolka (pen.) – 30. Bartošek, 32. Bartošek, 39. Nguyen, 41. Kyselka (vla.)


    FC AC SK: Homolka – D. Linhart, Kyselka – Rédr, T. Linhart, Karlesz
    Los Artilleros: Mynář – Bernklau, Sulek, Růžička – Marhoul, Bartošek, Nguyen
    thejrc.org